Hypotheek Zonder Vast Contract Afsluiten (Video)


Wil je een hypotheek zonder vast contract afsluiten? Hier bespreken scenario’s die voor kunnen komen als je op zoek bent naar een hypotheek zonder vast contract.

Anno 2016 is het zeer interessant om een huis te kopen en hierbij een bijhorende hypotheek af te sluiten. De hypotheekrente staat momenteel namelijk zeer laag. Deze zit zo rond de 2% en kan zelfs nog wat gaan dalen bij de juiste aanpak en onderhandelingen.

Welke hypotheekaanbieder het voordeligst is, kun je tegenwoordig ook zelf ontdekken. We horen goed verhalen over Goedkopehypotheek.nl waar je gratis hypotheekrentes kunt opvragen van meer dan 600 hypotheekverstrekkers.

De voordelen van een hypotheek

Een hypotheek heeft net zoals huren zo zijn voordelen. Het financiële klimaat waarin een land zich verkeerd speelt hierin een prominente rol. Hoe lager de rente en hoe lager de huizenprijzen, hoe meer de interesse van huizenkopers stijgt.

Ook de hypotheekrenteaftrek die nu nog volop benut kan worden, is zeer aantrekkelijk. De vraag rest: kan ik een huis kopen met mijn persoonlijke situatie?

De nadelen van een hypotheek

Bij een krimpende markt kan een hypotheek ook een keerzijde hebben. Zodra de prijs van jouw huis zakt onder de aankoopprijs, dan staat jouw huis ‘onder water’. Verkopen betekent verlies maken.

Je wacht geduldig af totdat de markt weer aantrekt. Helaas is dit moeilijk te voorspellen en dit kan het soms erg lang duren. Erg vervelend wanneer je met een groeiend gezin in een te klein huis woont.

Een hypotheek zonder vast contract kun je krijgen onder bepaalde omstandigheden. Indien je een tijdelijk contract hebt en nog wacht op een vast contract, dien je een werkgeversverklaring met intentieverklaring te ontvangen.

Hiermee geef je de hypotheekverstrekker een zekere mate van zekerheid. Deze zekerheid is nodig om er van uit te kunnen gaan dat je de maandelijkse hypotheekrente kunt opbrengen.

Heb je een flexibele arbeidsrelatie en op dit moment geen enkele vorm van een contract met een werkgever? Dan wordt er gekeken naar jouw totale inkomen over de afgelopen drie jaar.

Het gemiddelde hiervan wordt gebruikt om de hoogte van een hypotheek te berekenen. Is jouw totaalinkomen over het afgelopen jaar lager dan het gemiddelde, dan wordt dit laatste jaarinkomen gebruikt om de berekening te maken.

Hypotheek zonder intentieverklaring

Wil je om wat voor rede dan ook een hypotheek zonder intentieverklaring afsluiten? Dan zijn je kansen klein indien je momenteel een tijdelijk contract hebt.

Is jouw huidige werkgever niet bereid om jouw van een intentieverklaring te voorzien? Dan is het bij de grote banken nagenoeg onmogelijk een hypotheek zonder intentieverklaring af te sluiten.

De banken willen immers een vorm van zekerheid van je. Kun je deze niet geven, dan is het ergens ook logisch dat jouw geen hypotheek wordt verstrekt.

Hypotheek met bkr registratie

Hetzelfde geldt voor mensen die op zoek zijn naar een hypotheek met bkr. Een negatieve bkr registratie vertelt de hypotheekverstrekker in zoveel woorden dat je waarschijnlijk met moeite hypotheekrente kunt betalen.

Dit zijn allemaal onzekerheden die zeer onwenselijk zijn bij het afsluiten van een grote hypothecaire lening. Bekijk de video hieronder voor meer informatie hierover:

Kan ik een huis kopen als ondernemer?

Een hypotheek voor ondernemers of een hypotheek voor zzp is onder voorwaarden af te sluiten. Op de vraag ‘kan ik een huis kopen’ is het antwoord dus ‘Ja, zolang je voldoet aan enkele eisen’.

Als ondernemer of zzp-er wordt je o.a. gevraagd om inzicht te geven in jouw inkomen van de laatste drie jaar. Het gemiddelde hiervan bepaalt de hoogte van een eventuele hypothecaire lening. Daarnaast zal de hypotheekverstrekker onderzoek doen naar de branche waarin je werkzaam bent.

Hoe stabiel en lucratief is die branche in de nabije toekomst nog? Als dit er allemaal rooskleurig uitziet, zul je op dat gebied geen problemen ondervinden.

Ook zal er gevraagd worden hoe je thuissituatie in elkaar steekt en of je je huis deels als werkruimte wilt gaan gebruiken. Bezit je een onderneming waarin vermogen zit, dan kan dit vermogen deels als garantstelling worden gebruikt.

Zo zijn er per hypotheekverstrekker specifieke eisen waaraan je moet voldoen. In de regel loont het zeer wanneer je meer dan drie jaar een stabiel inkomen genereert als zzp-er.


Banken verschillen overigens ook onderling qua acceptatiepercentage. Sommige banken verstrekken makkelijker een hypotheek voor ondernemers dan andere banken.

Een hypotheek zonder NHG kiezen

hypotheek zonder vast contract

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Deze garantie is populair en wordt aangeraden mee te nemen in de hypotheek. Een hypotheek zonder NHG kiezen kan natuurlijk ook.

Je moet je alleen afvragen waarom je deze garantie moet laten. De voordelen zijn bij het voorvallen van een financiële tegenslag heel welkom.

De NHG is er voor die momenten wanneer je noodgedwongen je huis moet verkopen omdat je de hypotheekrente niet meer kunt betalen.

Dit kan voorkomen bij te lange werkloosheid, een echtscheiding of iets anders waardoor je budget niet toereikend genoeg is geworden.

In deze vervelende financiële situatie wil je natuurlijk liever niet zitten. Het op korte termijn moeten verkopen van je huis kan ervoor zorgen dat je met een restschuld blijft zitten.

Deze restschuld die tot enkele tientallen euro’s kan oplopen, wordt dan voor je betaald. Een hypotheek zonder NHG heeft deze garantie niet wat in een dergelijk geval voor een tegenvaller kan veroorzaken.

De enige rede die je kunt hebben om niet voor een NHG te kiezen, zijn de kosten die ermee gemoeid zijn. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen en hoeveel zijn die kosten precies?

De maximale hoogte van jouw hypotheek inclusief notariskosten, borgtochtprovisie en overdrachtsbelasting mag €265.000,- zijn. Voor hogere hypothecaire leningen is het niet mogelijk om een NHG te nemen.

De NHG bedraagt 1% van het totale hypotheekbedrag. Bij een hypotheek van €250.000,- betaal je dus eenmalig €2500,-. Dit bedrag is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Afhankelijk van de belastingschaal waar je in zit, kun je makkelijk tientallen procenten terug krijgen van de belasting.

Omdat je hypotheekrente doorgaans enkele tienden van procenten lager is wanneer je een NHG hebt, verdien je op lange termijn deze kosten (€2500,-) zelfs ruimschoots terug. Sterker nog, je kunt er zelfs na enkele jaren op ‘verdienen’.

Is een hypotheek zonder vast contract verstandig?

Concluderend, is het verstandig om een hypotheek zonder vast contract af te sluiten? Dat ligt helemaal aan jouw huidige werk- en thuissituatie. Heb je geen vast contract, zicht op een intentieverklaring of ben je korter dan 3 jaar ondernemer? Dan moet je nog even wachten voordat je uberhaupt voor een hypotheek in aanmerking komt.

Bezit je wel een van genoemde eisen dan is een dergelijke hypotheek alleen verstandig als je er oprecht van overtuigd bent dat je deze voor minstens 5 jaar kunt dragen. Na een periode van 5 jaar is de kans groot dat je je huis zonder teveel waardedaling kunt verkopen.

Dit geldt ook over een hypotheek met bkr. Ben je in staat om de hypotheeklasten inclusief additionele maandelijkse leningkosten te dragen? Dan pas is het praktisch mogelijk om je verder te oriënteren. Uiteraard is het de keuze aan de hypotheekverstrekker of je wordt toegelaten wanneer je geregistreerd staat bij het bkr.

Een gespecialiseerd financieel adviseur raadplegen kan verstandig zijn. Deze mensen hebben vaak veel waardevolle kennis in huis. Door het stellen van enkele vragen wordt al snel duidelijk wat wel en niet kan.

Hypotheek Zonder Vast Contract Afsluiten (Video)
4.5 (90%) 2 votes
Ben je er nog niet helemaal uit? Vergelijk hier zelf meer partijen en maak een weloverwogen keuze.

728 x 90