5000 euro lenen

Wil je snel online 5000 euro lenen tegen de laagste rente? Dan kun je het beste kredietverstrekkers vergelijken en meerdere offertes opvragen. Vergelijk hieronder drie veel gekozen online aanbieders op actuele rente:

 • Bedrag: €5.000
 • Leeftijd: min. 21 jaar
 • Rente vanaf: 4,6%
Leen Attent
 • Bedrag: €5.000
 • Leeftijd: min. 25 jaar
 • Rente vanaf: 3,9%
populair
Frisia financieringen logo
 • Bedrag: €5.000
 • Leeftijd: min. 21 jaar
 • Rente vanaf: 3,9%

Om 5000 euro te lenen kan je kiezen voor een persoonlijke lening, doorlopend krediet. We bespreken verder:

 • Uitleg persoonlijke lening
 • Uitleg kredietverstrekkers
 • Invloed van BKR registratie
 • Minimale en maximale looptijden
 • Andere manieren om € 5000 te lenen

Snel 5000 euro lenen middels een persoonlijke lening

De meeste particulieren kiezen voor een persoonlijke lening om € 5000 te lenen. Met dit financiële product ga jij een overeenkomst met een aanbieder waar vrijwel altijd een vaste rente op actief is en iedere maand een gelijk bedrag op moet worden afgelost. Let wel, er zit een prijs aan leningen. Geld lenen kost geld.

Mocht je in dit geval 5000 euro willen lenen, kan je wel kiezen uit een groot aantal verschillende aanbieders. Rabobank is een van de grote banken waar je voor een persoonlijke lening als ook een doorlopend krediet een aanvraag kunt plaatsen. Daarnaast kun je kiezen uit kredietverstrekkers als Santander, MoneYou en A-Krediet en Kredietspotter.

Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet?

Een persoonlijke lening van 5000 euro verschilt met een doorlopend krediet onder andere doordat er een variabele rente op de lening berust. Tevens kan tijdens de looptijd flexibel extra geld worden opgenomen. Doorlopende kredieten passen goed bij aanvragers die niet in een keer een groot leenbedrag nodig hebben. Daarvoor is de persoonlijke lening beter geschikt. Vergelijk nu met ons mee terwijl we enkele kredietverstrekkers doornemen.

Waar kan ik 5000 euro lenen?

Moneyou.nl is een Nederlandse hypotheek- en geldverstrekker met een exclusieve focus op online. Zij sluiten dus nooit hun deuren. Behalve dat je als particulier bij Moneyou terecht kunt voor een spaarrekening of hypotheek, kan je er ook een persoonlijke lening aanvragen. Dit geschiedt wel zonder advies om kosten te besparen. Je kunt uiteraard wel elders om onafhankelijk advies vragen. Wil je wel een vorm van service, dan kun je beter uitwijken naar een andere partij waar ze je wel kunnen helpen met het maken van de juiste keuzes.

Het plaatsen van een aanvraag kan eenvoudig worden gedaan door het keuzeproces van Moneyou te doorlopen. Nadat je hebt aangegeven waarvoor je de geld lening aanvraagt kun je jouw lening berekenen. Je kunt hierbij zelf bepalen hoeveel je maandelijks aflost door je looptijd aan te passen.

De minimale looptijd bedraagt 12 maanden (1 jaar) tot een maximum van 118 maanden (9 jaar en 10 maanden). Bij Moneyou 5000 euro lenen met een looptijd van 5 jaar, komt neer op het volgende kostenoverzicht:

Je lost bij een Moneyou lening van € 5000 op maandbasis € 98 inclusief de verschuldigde leenrente van 6.7% af. Dat wil zeggen dat je aan het einde van de looptijd € 5871 aan Moneyou hebt betaald waarvan € 871 aan rentekosten. Meer informatie en een compleet overzicht met bedragen vind je op de Moneyou website.

SantanderSantander.nl is Europa’s grootste online bank met meer dan 50 miljoen klanten, met ook een kantoor in Nederland. Als particulier is het tevens een van de banken waar 5000 euro lenen mogelijk is. Ze bieden ook lagere bedragen aan. De lening van Santander kan eenvoudig aangevraagd worden via de algemene website van de bank. Tijdens dit proces krijg je direct meer informatie over de voorwaarden en rentekosten.

Ook kun je aangeven in hoeveel termijnen je de lening wilt aflossen. Hierbij krijg je te zien wat de invloed van een kortere of juist langere looptijd op de rentekosten zijn. Bij het aangaan van de lening spreek je een vast bedrag af dat op maandelijkse basis moet worden afgelost. Als je bijvoorbeeld 5000 euro wilt lenen, ziet dat er als volgt uit:

Je kunt kiezen uit verschillende looptijden tussen een minimale looptijd van 2 jaar en een maximale looptijd van 10 jaar. Als je voor een looptijd van 5 jaar kiest, los je voor het goedkoop lenen van 5000 euro € 101,83 per maand af. Dit bedrag is inclusief 8.5% vaste rente. In totaal heb je aan het einde van de looptijd een bedrag van € 6109,80 aan Santander betaald. De totale rentekosten komen dus uit op € 1109,80 op basis van deze looptijd. Wil je meer informatie of advies? Neem dan tijdens openingstijden contact op met hun klantenservice.

A-Krediet.nl is in tegenstelling tot Santander en Moneyou een kleinere geldverstrekker waar een kleinere groep mensen een lening afsluiten. Tijdens het aanvragen van de lening wordt duidelijk gemaakt welke rentekosten en looptijd bij jouw lening past. Heb je een vraag? Dan kun bij A-krediet ook gratis advies verwachten.

Tevens is het mogelijk om direct de voorwaarden van een persoonlijke lening met een doorlopend krediet te vergelijken. Hierdoor kan je eventueel nog je keuze veranderen indien een doorlopend krediet beter bij jouw persoonlijke situatie past. Indien je 5000 euro wilt lenen bij A-Krediet, komen daar de volgende tarieven bij kijken: 

Je lost bij een A-kredietlening van € 5000 op maandbasis € 98 inclusief de verschuldigde rente van 6.7% af. Dat wil zeggen dat je aan het einde van de looptijd € 5871 aan A-Krediet hebt betaald waarvan € 871 aan rentekosten. Meer informatie over de maandlasten? Lees de bijhorende financiële documenten die bij deze lening horen.

Kredietspotter.nl is ook een goede optie. In tegenstelling tot de bovenstaande kredietverstrekkers kan je tijdens het aanvragen alleen niet direct zien welke algemene voorwaarden op de lening van toepassing zijn. Bij het lenen van 5000 euro dien je namelijk eerst een offerte aan te vragen. Ze houden dit dus nog achter de hand. Afhankelijk van jouw wensen kun je bij Kredietspotter gebruik maken van advies voordat je een aanbod krijgt.

Op basis van de door jou aangeleverde gegevens biedt Kredietspotter jou vervolgens een op-maat ontworpen voorwaarden-pakket aan. De onderstaande berekening is gebaseerd op de uitkomst van een gemiddelde aanvraag van een lening van € 5000 op basis van een looptijd van 5 jaar. 

Je lost bij een lening van € 5000 op maandbasis € 86,58 inclusief de verschuldigde rente van 3.9% af. Deze is relatief voordelig en behoort tot de laagste rente beschikbaar in Nederland. In deze berekening zul je aan het einde van de looptijd € 5195 aan Kredietspotter hebt betaald waarvan € 195 aan rentekosten. Let op: het rentepercentage en de maandlasten kan per aanvraag sterk verschillen. Wil je meer weten? Bekijk ook hun website voor meer informatie.

Hoe kan ik geld lenen? Een rekenvoorbeeld:

In het volgende voorbeeld lenen we 5000 euro voor een nieuwe auto bij MoneYou. Er geldt een looptijd van 60 maanden. Na wat berekenen betaal je dit bedrag terug in maandelijkse termijnen van € 98. Dit bedrag bestaat uit de aflossing en de rente.

In totaal betaal je, met een rentepercentage van 6.7%, € 5.871 wat neerkomt op € 871 aan rentekosten. Voor welk producten je ook geld leent: lenen kost geld. Dat wordt hier goed duidelijk. Vergelijk kredietverstrekkers altijd met elkaar om een breed palet aan rentes te zien.

Kan ik zonder BKR toetsing 5000 euro lenen?

Nee. Het is in Nederland momenteel nergens mogelijk om zonder enige vorm van BKR toetsing 5000 euro te lenen. Indien je een negatieve BKR registratie hebt, is de kans groot dat jouw aanvraag voor een lening wordt afgewezen. Je moet dan uitwijken naar lagere bedragen met hogere rentetarieven.

Kan ik zonder inkomen of met studiefinanciering 5000 euro lenen?

Nee. Bij verschillende aanbieders gelden strenge voorwaarden waar aanvragers van een persoonlijke lening aan moeten voldoen. Zo is het bij onder andere A-Krediet en Kredietspotter niet mogelijk om 5000 euro te lenen zonder inkomen. Uitkeringsgerechtigden met een WW, ABW of WWB worden direct afgekeurd. Tevens wordt een aanvraag van een student zonder inkomen, ook niet als je wel studiefinanciering krijgt, standaard afgekeurd. 

Alternatieven voor een 5000 euro lening

5000 euro lenen is lang niet altijd nodig met een persoonlijke lening. Als je bijvoorbeeld zonder BKR toetsing wilt kunnen lenen, vallen opties als een persoonlijke lening en het doorlopende krediet af. Je hebt dan als particulier nog verschillende opties om zonder gedoe aan die 5000 euro te komen. 

1. Doorlopend krediet van 5000 euro

Mocht een BKR notering niet het probleem zijn maar kies je liever niet voor een persoonlijke lening is een doorlopend krediet een mogelijk alternatief. Bij een doorlopend krediet kun je flexibel aflossen en geld opnemen om je bestedingsruimte af en toe te vergroten. Het grote verschil tussen een doorlopend krediet en persoonlijke lening is dat je bij een doorlopend krediet een variabele laagste rente en looptijd hebt. 

2. 5000 euro lenen van bekenden

Liever niet lenen bij een bank of geldverstrekker als A-Krediet of Kredietspotter? Dan is het een idee om te overwegen of je niet een deel of het complete bedrag van 5000 euro kunt lenen bij vrienden of familie. Een klein bedrag lenen is wel verstandiger en hiermee helpt een bekende je ook sneller op weg. Een ander voordeel is dat je meestal een veel lagere rente kunt bespreken. Vergeet niet goede afspraken over deze onderhandse lening te maken voor het afsluiten. Een nadeel is wel dat advies van bekenden minder goed kan zijn, wanneer ze weinig ervaring hiermee hebben.

3. Inboedel verkopen of verpanden tot 5000 euro

Je moet veel spullen verkopen om te voorkomen dat je 5000 euro moet lenen. Dit komt vaker voor bij kleinere bedragen. Toch kunnen de meeste mensen ver komen als ze goed tussen hun inboedel zoeken. Veel van jouw spullen heb je waarschijnlijk helemaal niet zo hard nodig als je denkt. Mogelijk zijn er zelfs spullen waar je al jaren niet meer aan hebt gedacht.

Je kunt deze spullen verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats of verpanden bij een pandjeshuis als UsedProducts. Omdat de totale opbrengst hoogstwaarschijnlijk niet in de buurt van 5000 euro komt moet je dit vooral zien als een manier om de benodigde lening te verlagen. Het afsluiten van een kleinere lening betekent dat je minder hoeft af te lossen en je aan het einde van de rit minder kosten maakt. 

 • Bedrag: €5.000
 • Leeftijd: min. 21 jaar
 • Rente vanaf: 4,6%
Leen Attent
 • Bedrag: €5.000
 • Leeftijd: min. 25 jaar
 • Rente vanaf: 3,9%
populair
Frisia financieringen logo
 • Bedrag: €5.000
 • Leeftijd: min. 21 jaar
 • Rente vanaf: 3,9%

Laatste update:

Scroll to Top