Aandelen kopen voor beginners – Aandelen kopen in slechts enkele stappen

Wist u dat online aandelen kopen sinds de coronapandemie enorm in populariteit is gestegen? Steeds meer mensen willen inspelen op de aanzienlijke bewegingen in de aandelenkoersen van enkele van de grootste en meest bekende bedrijven ter wereld, zoals Tesla, Apple en Facebook. 

Direct beginnen met aandelen kopen - een stappenplan

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Bent u benieuwd hoe ook u kunt profiteren van de bewegingen op de aandelenmarkten? In dit artikel bespreken we de voordelen van aandelenhandel, wat u nodig heeft om te starten en hoe u zelf de beste aandelen om nu te kopen kunt selecteren.

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Wat is online aandelen kopen?

De term online aandelen kopen wordt vaak gebruikt ter referentie aan stock trading ofwel aandelenhandel. Men doelt hiermee op het kopen van aandelen in een beursgenoteerd bedrijf in de hoop dat de waarde hiervan in de loop van de tijd zal stijgen, zodat u hopelijk een behoorlijke winst overhoudt als u verkoopt. Hedgefondsmanagers en legendarische investeerders zoals Warren Buffett hebben doen dit dagelijks en hebben hier hun fortuin mee verdiend.

copy trading

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Vele beginnende traders worden geplaagd door vragen zoals wat zijn de beste aandelen om nu te kopen of hoe kan ik beginnen met aandelen kopen? Online aandelen kopen heeft in de afgelopen jaren dermate aan populariteit gewonnen dat brokers thans niet alleen een ruime selectie instrumenten aanbieden maar tevens handige oplossingen bieden voor deze vraagstukken.

Wist u dat u bij eToro met één klik op de knop exact dezelfde aandelenportefeuille kunt verhandelen als ‘s werelds rijkste belegger, Warren Buffett? Deze vooraanstaande broker staat bekend om haar geavanceerde Copy trading functionaliteit, waarmee u eenvoudig deze en vele andere portfolio’s kunt kopiëren!

De onderstaande schermafbeelding van het eToro-handelsplatform toont een weergave van de portefeuille van Warren Buffett en de mogelijkheid om deze aandelen te kopen!

Tijdens de pandemie realiseerden veel mensen zich dat aandelen kopen een goed alternatief voor sparen kan zijn. Bovendien is online aandelen kopen thans eenvoudiger dan ooit. Met de juiste aandelenbroker kan u vanuit uw huis of vanaf uw mobiel aandelen kopen in bedrijven over de hele wereld, of het nu een van de grote technologiebedrijven in de Verenigde Staten is, zoals Facebook of een luxe modemerk in Parijs zoals Louis Vuitton.

Hoewel sommige traders ervoor kiezen om simpelweg andere succesvolle portefeuilles te kopiëren, kan het ook goed zijn om wat meer te leren over hoe u de beste aandelen om nu te kopen kunt selecteren. We zullen hier verderop in dit artikel nader op ingaan, laten we nu allereerst bekijken hoe u kunt starten met online aandelen kopen.

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin met beleggen in aandelen met 0% commissie!

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Waar een aandeel kopen?

Voordat je een aandeel bij een bedrijf kunt kopen moet een bedrijf een aantal stappen ondernemen. Deze kun je hieronder vinden. De beste plek om een aandeel te kopen is via een online broker, dit leggen we uit in ons eenvoudige stappenplan.

Welke stappen moet een bedrijf ondernemen voor de aandelen kunnen uitgeven? Wanneer een bedrijf  publieke aandelen wilt uitgeven, moeten zij zich allereerst aan de beurs te registreren. Een beursgang ofwel Initial Public Offering (IPO) is gebonden aan strikte regels omdat het investeerders in feite de mogelijkheid biedt om een klein eigendomsaandeel in het bedrijf te kopen.

Wij raden eToro aan als broker voor aandelen, dit omdat je al voor een laag bedrag kunt beginnen met handelen in aandelen!

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Er zijn vele verschillende redenen waarom een bedrijf naar de beurs zou willen gaan, maar de voornaamste reden is om kapitaal aan te trekken. 

Het idee is dat als investeerders deze aandelen kopen, het bedrijf over meer kapitaal beschikt om hun processen en aldus winstmarges te verbeteren. Simpel gezegd, als het bedrijf meer winst maakt, stijgt de waarde en de beurskoers. Win-win! 

De grootste effectenbeurs ter wereld is de New York Stock Exchange. Mid 2022 bedroeg de samengestelde waarde van alle bedrijven die aan deze beurs genoteerd waren, ruim € 24,6 biljoen. Hieronder herkenbare namen zoals Bank of America, JP Morgan, Visa, Disney en vele anderen. 

Wilt u aandelen kopen, dan doet u dit via uw broker bij de beurs. Een overzicht van de grootste beurzen ter wereld:

 1. New York Stock Exchange (NYSE), Verenigde Staten
 2. Nasdaq Stock Exchange (NASDAQ), Verenigde Staten
 3. Japan Exchange Group, Japan
 4. Shanghai Stock Exchange, China
 5. Hong Kong Stock Exchange, Hong Kong
 6. Euronext Beurs, Europa
 7. London Stock Exchange, Verenigd Koninkrijk

Wilt u aandelen kopen in de meest bekende beursgenoteerde bedrijven, dan bent u bij deze beurzen aan het juiste adres. Dit betekent uiteraard niet dat u daadwerkelijk naar de beurs dient te gaan om aandelen te kopen. Met de introductie van online trading en de technologische ontwikkelingen in de afgelopen decennia is het proces van aandelen kopen en verkopen volledig gedigitaliseerd. 

Hoe kan ik aandelen kopen?

Aandelen kopen kopen kan eenvoudig via een broker. Een broker verschaft traders toegang tot de beurzen en verwerkt hun orders. Door een account aan te maken kunt u direct starten met aandelen aanschaffen en verkopen. 

In de schermafbeelding ziet u een weergave van het eToro handelsplatform en enkele van de beurzen en geografische regio’s waarin u actief kunt zijn:

beurs selecteren aandelen kopen

Bedrijven met publieke aandelen zijn genoteerd op een effectenbeurs zoals de New York Stock Exchange en aandelen kopen geschiedt via de betreffende beurs. Uw broker is de schakel tussen u en de beurs. Zij sturen uw aan- en verkooporders door aan de beurs zodat deze verwerkt kunnen worden. De broker vervult een cruciale rol en het kiezen van een betrouwbare partij is aldus absoluut essentieel. 

Aandelen kopen voor beginners - 7 stappenplan

Wil jij als beginner starten met aandelen kopen dan raden we aan om onderstaand stappenplan te gebruiken.In ons aandelen kopen voor beginners- stappenplan leest u hoe u direct aan de slag kunt. Volg de onderstaande stappen of scroll meteen naar het overzicht van wat volgens onze analisten de beste aandelen om nu te kopen zijn. 

Bent u enthousiast en wilt u zelf aandelen kopen als beginner? In de volgende stappen bespreken we stapsgewijs hoe u zelf aan de slag kunt. Vervolgens zullen we bekijken hoe ervaren beleggers beslissen wat de beste aandelen om nu te kopen zijn:

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Stap 1: Aandelen kopen voor beginners - Kies een broker

Uw broker is uw toegangspoort tot de beurs. Online aandelen kopen is zo simpel omdat uw broker het proces volledig faciliteert. Wanneer u in een bedrijf investeert, zal uw broker uw order verwerken en rechtstreeks aan de beurs doorsturen. Dit gebeurd doorgaans binnen een fractie van een seconde. 

Het is groot verschil met de manier waarop het vroeger werd gedaan in de ‘trading pits’, waar men fysiek aanwezig moest zijn en zijn bestelling bekend moest maken door het uit te schreeuwen. Nu gebeurt het allemaal elektronisch. 

Aangezien uw broker uw beleggingskapitaal houdt, wilt u er zeker van zijn dat u te maken heeft met een betrouwbare partij en alle systemen naar behoren werken. De vier belangrijkste vragen die u uzelf hieromtrent zou moeten stellen zijn:

 • Is de broker gereguleerd? Idealiter wilt u handelen met een makelaar die sterke beleggersbescherming biedt. Brokers die worden gereguleerd door gerenommeerde marktautoriteiten zoals bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële markten (AFM), de Britse Financial Conduct Authority (FCA) en de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEc) staan onder strikt toezicht en zijn gebonden aan strenge regels met betrekking tot de manier waarop zij met uw geld omgaan.
 • Welke aandelen kopen (aanbod)? Een van de voordelen van online aandelen kopen is dat u in theorie kunt kiezen uit aandelen van over de hele wereld, zoals de Verenigde Staten, Europa, het Verenigd Koninkrijk en Azië. Dit kan u een belangrijke voorsprong geven, aangezien u kunt inspelen op de economische en bedrijfsmatige ontwikkelingen van de grootste spelers in de markten.

  Echter, aandelen kopen geschiedt via uw broker en u bent aldus beperkt tot het aanbod dat uw broker beschikbaar stelt. Kies voor een broker die een ruime selectie aandelen en andere financiële instrumenten biedt. Via de genoemde brokers kunt u bijvoorbeeld duizenden aandelen kopen, van beurzen over de gehele wereld.

 • Kunt u gemakkelijk geld storten en opnemen? Uw broker moet u in staat stellen om gemakkelijk geld te storten en op te nemen met behulp van verschillende methoden, zoals iDeal, bankoverschrijving, creditcards / betaalpassen, E-wallets, Paypal enzovoort.

   

 • Zijn de handelskosten transparant? De broker geeft u toegang tot de markten en verwerkt uw orders en brengt hiervoor kosten in rekening. Dit omvat onder andere broker fees zoals voor aandelen kopen en verkopen, stortingen, opnames en inactiviteit. De geldende kosten en voorwaarden kunnen echter per aanbieder sterk verschillen. Kies voor een broker die transparantie biedt omtrent kosten, om te voorkomen dat u met onnodige of verborgen kosten te maken krijgt. 

Hier zijn vier brokers die voldoen aan de bovenstaande criteria en mogelijk interessant voor u zouden kunnen zijn als u wilt beginnen met online aandelen kopen:

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:1
Valutaparen100401007050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFIN
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand

#1 eToro

eToro is opgericht in 2007 en heeft de brokerage wereld in rap tempo veroverd met haar unieke aanbod voor ‘social trading’ en CopyPortfolios, waarmee u inzicht krijgt in wat volgens succesvolle beleggers de beste aandelen om nu te kopen zijn:

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

#2 Vantage FX

Vantage FX is in 2009 opgericht n Australië. Vantage FX heeft klantenservice hoog in het vaandel staan. Dit platform richt zich vooral op forex. Het is ook mogelijk om in goud en zilver te handelen.

#3 Skilling

Skilling is opgericht in 2016 in Cyprus. Skilling is de laatste jaren gestegen in de populariteit bij gebruikers. Bij Skilliing kunnen onder andere valuta, aandelen en goederen verhandeld worden in de vorm van CFD’s en forex.

#4 Capital

Capital is een Britse broker die in Engels een groot deel van de markt heeft verworven. Capital heeft vestigingen in Londen, Limassol en Minsk. Bij Capital is de klantenservice goed. Tevens is het simpel een account aan te maken bij dit platform.

#5 Libertex

Libertex is opgericht in 2012, heeft wereldwijd 2,2 miljoen cliënten en is een sponsor en Premium Plus Partner van de voetbalclub Valencia CF. Ze bieden uiterst competitieve handelsvoorwaarden voor een reeks activaklassen. 

#6 DEGIRO: Eenvoudige Nederlandse broker

DEGIRO is opgericht in 2008 door een groep voormalig werknemers van Binck Bank en lanceerde in 2013 haar online broker services in Nederland. De broker is thans actief in 18 Europese landen en bedient meer dan 1 miljoen investeerders die gebruik maken van het bekroonde handelsplatform. 

Stap 2: Aandelen kopen voor beginners - Open een trading account

etoro account aanmaken

Aandelen kopen voor beginners is een hot topic. Om online aandelen te kopen, dient u over twee dingen te beschikken. Een trading account en stock trading software – beiden aangeboden voor uw broker. Als u heeft gekozen voor een van de brokers uit onze selectie, bent u ervan verzekerd dat u toegang heeft tot een state-of-the art handelsplatform en kunt u op eenvoudige wijze een handelsrekening openen. Een voorbeeld van een tradingaccount is eToro.

Doorgaans zullen gereguleerde brokers u vragen om een profiel en registratieformulier in te vullen zodat zij uw identiteit en adres kunnen verifiëren. Sommige brokers kunnen u vragen om verschillende registratieprocessen te doorlopen om toegang te krijgen tot verschillende producten en markten. 

Met eToro daarentegen, hebben handelaren met slechts één account toegang tot verschillende markten zoals de aandelenmarkt en de Forex- en CFD markten. Zo kunt u met één trading account zowel beleggen in CFD aandelen, echte aandelen kopen en houden, heeft u de mogelijkheid om fractionele aandelen te kopen en bovendien toegang tot de bekroonde CopyTrading-services.

Het openen van een account bij eToro is een eenvoudig proces dat u meteen kunt starten.

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Stap 3: Hoe kan ik aandelen kopen - Geld storten

Het is afhankelijk van uw broker welke opties u heeft om geld op uw rekening te kunnen storten en welke kosten hiervoor in rekening worden gebracht. Met eToro bijvoorbeeld kunt u geheel GRATIS geld storten via onder andere iDeal, bankoverschrijving en creditcard.

Het storten van geld is een eenvoudig proces dat kan worden geïnitieerd door simpelweg het ‘Geld storten’ pictogram in het menu aan de linkerzijde te selecteren, zoals weergegeven in de onderstaande schermafbeelding:

aandelen kopen geld storten etoro

Stap 4: Kies welk aandeel je wilt kopen

aandelen kopen copy trading

Veruit de meest gestelde vragen met betrekking tot aandelen kopen zijn: wat zijn de beste aandelen om nu te kopen of houden verband met het vraagstuk welke aandelen kopen op een bepaald moment het meest lucratief zou zijn. 

Veruit de meest gestelde vragen met betrekking tot aandelen kopen zijn: wat zijn de beste aandelen om nu te kopen of houden verband met het vraagstuk welke aandelen kopen op een bepaald moment het meest lucratief zou zijn. 

Verderop in dit artikel bespreken we uitgebreid hoe u de beste aandelen om nu te kopen selecteert. Er zijn vele verschillende technieken, waaronder fundamentele analyse, technische analyse, sentimentanalyse, winstanalyse, de bestudering van seizoensinvloeden, sectorinvesteringen en meer. 

Dit kan zeker voor beginnende traders redelijk intimiderend zijn. Een copy trading service kan in zo’n geval uitkomst bieden. Met eToro kunt u op eenvoudige wijze de portefeuilles van andere succesvolle traders en investeerders volgen en kopiëren. 

Zo hoeft u niet zelf af te wegen welke aandelen te kopen. Als u voor deze aanpak kiest, is het goed om de nieuwsfeed in het ‘portefeuille kanaal’ in de gaten te houden, zodat u zelf wat meer begrijpt over de redenering achter het kopen of verkopen. 

Elk trading platform is anders, als beginnend trader handelt u idealiter met gebruiksvriendelijke software. Online aandelen kopen kan namelijk bijzonder eenvoudig zijn. Op het eToro-handelsplatform bijvoorbeeld, kunt u in het menu aan de linkerzijde ‘Handelsmarkten’ selecteren om individuele aandelen te kopen of u kunt ‘ CopyPortfolios’ selecteren om een samengestelde portefeuille te kopiëren (zie onderstaande screenshot):

Overtuigd van de kracht van CopyTrading? Maak gratis een account aan bij eToro en start direct!

Copy Trading staat niet gelijk aan investeringsadvies. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 5: Zelf aandelen kopen!

Zodra u heeft bepaald wat voor u de beste aandelen om te kopen zijn en deze aan uw portefeuille heeft toegevoegd, is de volgende stap om de transactie daadwerkelijk uit te voeren. Dit kan op zeer eenvoudige wijze via de ‘trade ticket’ op het eToro-handelsplatform. Klik op ‘transactie’ om uw order in te stellen en kies voor ‘Kopen’ wilt u aandelen kopen of ‘Verkopen’ als u short wilt gaan. 

In de trade ticket kunt u de voorwaarden van uw transactie nader specificeren. Zo kunt u de waarde van uw trade in eenheden of in monetaire waarde invullen. In het onderstaande voorbeeld hebben we $ 5.000 geselecteerd. Aangezien de koers van het betreffende aandeel op dat moment dat de order werd ingesteld op 35,48 handelde, komt dit neer op 140,92 eenheden ofwel aandelen ($ 5.000 investering / $ 35,48 aandelenprijs = 140,92 eenheden). 

aandelen kopen pltr

Klinkt ingewikkeld? Het grote voordeel voor eToro gebruikers is dat het deze berekeningen automatisch worden uitgevoerd op het handelsplatform. In de onderstaande afbeelding ziet u dat het aantal ‘eenheden’ automatisch wordt weergegeven wanneer u het bedrag invult. Bovendien is het direct duidelijk welk percentage van uw handelskapitaal de gegeven trade vertegenwoordigd. Dit is erg handig om adequaat risicobeheer toe te passen. 

Stap 6: Aandelen kopen voor beginners - Aandelen kopen & beheren

Waar de meeste beginnende handelaren zich uitsluitend bezighouden met het selecteren van de beste aandelen om te kopen en het kopen zelf, is het kunnen volgen en beheren van de positie minstens net zo belangrijk. Als u eenmaal in een bepaald bedrijf heeft geïnvesteerd, wilt u uiteraard op de hoogte blijven van hoe het ervoor staat. Via uw trading platform kunt u de winst of het verlies van uw investering inzien. 

Of deze mogelijkheid voor u beschikbaar is, blijkt uiteraard afhankelijk van de trading software die u gebruikt. Op het eToro handelsplatform kunt u niet alleen de voortgang van uw positie volgen, u kunt zelfs gedetailleerd onderzoeksmateriaal en statistische informatie over het instrument bekijken. Zo kunt in een oogopslag zien hoe het bedrijf in de afgelopen kwartalen heeft gepresteerd en of aandelen kopen dan wel houden aantrekkelijk is.

Wilt u zelf aandelen kopen? Dan is het de moeite waard om de sectie ‘onderzoek’ te raadplegen. In deze sectie vindt u nuttige informatie over het geselecteerde aandeel. Deze sectie is exclusief beschikbaar voor eToro traders met een live account. 

Toegang tot de juiste tools en informatie is de eerste stap naar succesvol aandelen kopen. De onderstaande schermafbeelding toont een deel van de ‘onderzoek’ sectie van het eToro handelsplatform. 

Stap 7: Aandelen kopen voor beginners - Trade sluiten

Het idee achter aandelen kopen, is dat u deze op een bepaald moment in de toekomst verkoopt. U zou uw positie kunnen sluiten omdat de waarde van de aandelen is gestegen en u uw winst wilt nemen of omdat u uw verlies wilt beperken indien de aandelen in waarde zijn gedaald. 

In de ‘Portfolio’ sectie op eToro-handelsplatform kunt u al uw transacties en investeringen bekijken. U vindt deze optie in het menu aan de linker wijze van uw platform. In deze sectie kunt u zien hoe uw transacties en investeringen presteren, nieuwe transacties openen en bestaande trades sluiten. 

Door op het rode X-pictogram te klikken, kunt u de transactie sluiten, ongeacht of deze in winst of verlies is. Zoals u in het onderstaande schermafbeelding kunt zien, wordt hierop een venster geopend waarin u de actuele winst of het verlies kan bekijken. U kunt ook kiezen voor een gedeeltelijke sluiting waarbij u slechts een deel van de transactie sluit. 

Klaar om te beginnen? Maak direct gratis een account aan bij eToro en start meteen!

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Welke aandelen kopen? - De beste aandelen om te kopen selecteren

Investeerders gebruiken verschillende methoden ter identificatie van de beste aandelen om te kopen. 

Sommigen richten zich op specifieke beleggingsmethoden, zoals dividend aandelen kopen, groeiaandelen kopen of richten bijvoorbeeld uitsluitend op penny stocks of op waarde beleggingen. 

beste aandelen copy trading

Onder fondsbeheerders is de ‘sector beleggen’ techniek een van de meest populaire manieren om de beste aandelen om te kopen te selecteren. De achterliggende reden is dat bepaalde aandelensectoren goed presteren tijdens bepaalde periodes van het jaar of onder bepaalde marktomstandigheden. 

Enkele populaire sectoren waarop investeerders zich de laatste tijd hebben geconcentreerd, zijn bijvoorbeeld digitale betalingen, cannabisproductie, 5G aandelen, cybersecurity en biotech aandelen. Investeerders laten zich bij de keuze welke aandelen te kopen leiden door de prestatie of vooruitzichten van deze sector en kiezen individuele aandelen of aandelen ETF’s waarmee zij kunnen profiteren van de ontwikkelingen in het gekozen veld. 

De eToro CopyPortfolios service maakt het selectieproces een stuk eenvoudiger! U kunt simpelweg een portfolio volgen die aansluit bij uw interesse.

In de bovenstaande schermafbeelding van het platform ziet u een selectie van de beschikbare CopyPortfolios. De opties die in het geel zijn gemarkeerd opties, omvatten kant-en-klare portfolio’s waarmee traders bijvoorbeeld kunnen profiteren van de ontwikkelingen binnen de CyberSecurity-sector en Cannabis Care-sectoren.  

Overzicht van een Portfolio binnen eToro. Zelf beginnen met beleggen? Je maakt al binnen een paar minuten een account!

Door op een van de getoonde portfolio’s te klikken, kunt u alle individuele aandelen bekijken waaruit deze selectie bestaat bekijken. In de onderstaande afbeelding ziet u hier een voorbeeld van. U kunt tevens de wegingen van de aandelen binnen de portefeuille zien. 

Traders kunnen investeren in de gehele portefeuille door simpelweg op ‘investeren’ te klikken. Bovendien kan men deze voorgeselecteerde portefeuilles ook gebruiken als basis om de beste aandelen om te kopen binnen een bepaalde sector te identificeren. 

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Zelf aandelen kopen - Waarom aandelen kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom miljoenen mensen op een dagelijkse basis aandelen kopen. Hoewel de beweegredenen soms hoogst persoonlijk en uniek zijn, kunnen de achterliggende ideeën in de regel worden ondergebracht een van de volgende categorieën. 

Waarom aandelen kopen - rendement

Dit is het ideale scenario voor investeerders. Er is sprake van een rendement als de huidige koers waarde hoger is dan het bedrag waarvoor u de aandelen heeft gekocht. 

Het rendement bestaat uit de meerwaarde; het bedrag dat u als winst zou kunnen bijschrijven als u de aandelen zou verkopen. 

Stel, u wilt aandelen kopen en besluit te kiezen voor Apple. U koopt 100 Apple aandelen tegen een prijs van $ 120 per aandeel, waarbij de totale waarde van uw investering $ 12.000 zou zijn. In het geval dat de de aandelenkoers zou stijgen tot $ 150 per aandeel, zou de totale waarde van uw investering $ 15.000 zijn.

Als u op dat moment zou besluiten om uw transactie te sluiten en uw winsten te innen, heeft u een rendement van $ 3.000 ($ 15.000 – $ 12.000), minus eventuele commissies en kosten. Met eToro kunt u commissievrij echte aandelen kopen! 

Op het eToro-handelsplatform kunt u realtime prijsgrafieken bekijken van de aandelen die u verhandelt. Zo kunt u de prijsniveaus waartegen u koopt en verkoopt makkelijk in kaart brengen en eventuele fluctuaties in prijs in perspectief plaatsen. Dit is erg handig om uw winstdoelen te bewaken en uw posities volgens plan te beheren.

Waarom aandelen kopen - Dividenden

Een andere reden waarom aandelen kopen dermate populair is, is dat sommige bedrijven aandeelhouders belonen door hen een deel van de winst te geven. 

Deze winstuitkeringen vinden doorgaans (half)jaarlijks of op kwartaalbasis plaats en worden dividendbetalingen genoemd. Het bedrag verschilt per bedrijf. 

 

aandelen kopen rendement

Voor sommige beleggers is de dividenduitkering een leidende factor wanneer zij besluiten welke aandelen te kopen. Aandelen die een hoog dividend opleveren, zijn doorgaans bedrijven die zich in een ‘volwassen’ stadium in de bedrijfscyclus bevinden en de winst aldus niet hoeven te herinvesteren voor groei. 

Nieuwe technologie bedrijven betalen doorgaans kleinere dividendbetalingen – of helemaal niet – omdat ze alle winsten herinvesteren ten behoeve van innovatie en bedrijfsgroei. Dit zijn vaak de bedrijven waar men hogere rendementen verwacht. 

Als u naast rendement echter wilt rekenen op regelmatige inkomsten zou u in uw afweging wat de beste aandelen om te kopen zijn, rekening moeten houden met de gemiddelde dividenduitkeringen. Sommige fondsbeheerders kiezen ervoor om zich uitsluitend te richten op het kopen van dividendaandelen. Het idee is simpel, dividenduitkeringen kunnen namelijk een extra inkomstenbron vormen, bovenop een mogelijk rendement uit koersstijgingen. 

U kunt de historische dividenduitkeringen en opbrengst van een bepaald bedrijf bekijken in de ‘statistieken’ sectie van het eToro handelsplatform. De onderstaande schermafbeelding toont dat BP meest recentelijk een dividendrendement 8,43% per jaar heeft geregistreerd.  

Hoe aandelen kopen?

Tegenwoordig is het heel makkelijk om aandelen te kopen bij een online broker. Vroeger moest je hiervoor naar de bank waardoor de kosten aanzienlijk hoger lager. Gelukkig kan dat tegenwoordig makkelijker en sneller. Dit kan bijvoorbeeld heel eenvoudig via eToro!

Aandelen kopen versus handelen in CFD aandelen

Als het gaat om het kiezen van een broker, is het, zoals gezegd belangrijk dat u aanbieder kiest die een ruim aantal instrumenten beschikbaar stelt om in te traden of te beleggen. Sommige makelaars bieden enkel de optie om op traditionele wijze te beleggen in aandelen (aandelen kopen en houden) terwijl anderen tevens de mogelijkheid bieden om  met met behulp van de CFD constructie te speculeren op de prijsbeweging van een aandeel.

Bij sommige makelaars kunt u natuurlijk beide doen, zoals eToro. Laten we eens kijken naar enkele verschillen, zodat u begrijpt hoe krachtig de combinatie van het kunnen kopen van echte aandelen en het verhandelen van CFD’s is. 

Stock TradingCFD Trading
InstrumentenAandelen en ETF's.
Aandelen, ETF's Forex, indices, grondstoffen, cryptovaluta, enz.
EigendomU bezit de activa waarin u belegt (echte aandelen kopen en houden).
Geen eigendom. U speculeert alleen over de prijsontwikkeling.
Long/ShortU kunt alleen profiteren van een stijgende aandelenkoers.
U kunt profiteren van zowel stijgende als dalende koersontwikkelingen.
DividendenJa, mogelijkheid tot het ontvangen van dividend uitkeringen.
Waarde aanpassing.

Hefboomwerking
Nee, u betaalt de volledige waarde van uw investering.
Ja. U kunt hefboomwerking toepassen om met een kleine inleg een positie van grotere onderliggende waarde te beheren.

Aandelen kopen en houden is de traditionele vorm van aandelenhandel die wordt gebruikt voor lange termijn beleggingen waarbij men wilt profiteren van koersstijgingen over een bepaalde periode. Omdat u het aandeel bezit, kunt u tevens uw voordeel doen met mogelijke dividendbetalingen die het bedrijf uitbetaald.

CFD trading biedt echter andere interessante opties. Bij deze vorm van trading zullen beleggers geen aandelen kopen. Bij CFD trading gaat u in feite een contract aan met uw broker. Omdat u geen bezit neemt van het onderliggende activum, kunt u profiteren van zowel stijgende als dalende koersen. Dit is erg handig omdat de aandelenmarkt niet altijd een opwaartse trend toont!

Een van de redenen waarom het handelen in aandelen met behulp van de CFD’s thans populairder is dan aandelen kopen, is de hefboomwerking. Bij toepassing van de hefboomwerking kunt u met een relatief kleine aanbetaling een grotere positie beheren. De beschikbare hefboomwerking en marge percentages variëren afhankelijk van uw cliënt categorisatie en het activum dat u verhandelt. 

Met eToro:

 • Zogenaamde ‘retail’ klanten kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van een hefboomfactor 1:5 op aandelentransacties. Dit houdt in dat de reikwijdte van uw positie (de positie grootte) met vijf keer wordt vermenigvuldigd.

 • Professionele klanten kunnen bij de handel in aandelen hefboomfactor 1:10 en op sommige activa zelfs 1:20 toepassen!

Een investering van $ 5.000 in echte aandelen zou bijvoorbeeld resulteren in winst of verlies gerelateerd aan de positie van die omvang. Wanneer u als retail client een CFD positie van $ 5.000 opent, kunt u een positie beheren tot x5 van de waarde, wat betekent dat uw winst of verlies gebaseerd zal zijn op een positie grootte van $ 25.000. De onderstaande schermafbeelding toont een illustratie van dit voorbeeld:

Zoals u uit de geel gearceerde velden in de bovenstaande afbeelding kunt opmaken, kunt u met behulp van een particuliere CFD handelsrekening van eToro een positie openen op Apple aandelen CFD’s. Bij toepassing van een hefboomfactor van 1:5 hoeft u slechts $ 5.000 van uw eigen kapitaal aan te wenden om een positie van $ 25.000 te beheren.

Aangezien de broker u in feite de rest van het bedrag leent, zijn er enkele kortlopende financieringskosten die alle aanbieders rekening brengen. De tarieven van eToro zijn uiterst competitief.

Klaar om te beginnen met eToro? Maak kosteloos een account aan en begin al binnen een paar minuten met aandelen kopen!

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Beste aandelen om nu te kopen - Welke aandelen kopen in 2024?

In de afgelopen jaren zijn we getuige geweest van zowel unieke ontwikkelingen op zowel de financiële markten, als in sociale- en economische trends. Deze shift in politieke en (sociaal-) economische omstandigheden heeft een aantal zeer unieke kansen gecreëerd voor beleggers die deze veranderingen snel kunnen herkennen en bereid zijn hierop in te spelen. Laten we eens kijken wat volgens onze analisten de beste aandelen om nu te kopen zijn:

# 1 Welke aandelen kopen in 2024 - Adyen

Adyen werd in 2006 opgericht in Amsterdam, Nederland. Het bedrijf is gespecialiseerd in digitale betalingsoplossingen en bediend wereldwijd meer dan 3.500 klanten waaronder Spotify, Uber, Facebook, L’Oréal en andere bekende bedrijven.

Nu steeds meer mensen online betalingen doen, zijn bedrijven in deze sector gepositioneerd voor exponentiële groei. Dit wordt bevestigd door het feit dat Adyen de waarde van de ‘winst per aandeel’ in de afgelopen drie jaar elk jaar met maar liefst 30% heeft verhoogd. 

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

# 2 Welke aandelen kopen in 2024 - NIO Inc

NIO Inc is opgericht in 2014 en gevestigd in Shanghai, China. Het bedrijf produceert zelfsturende elektrische voertuigen en is thans een van de belangrijkste concurrenten van Tesla, zij het veel kleiner. Enkele van haar vooraanstaande investeerders zijn onder meer Baidu en Lenovo.

De elektrische voertuigen (EV) industrie zal in de komende jaren waarschijnlijk een aanzienlijke groei doormaken, aangezien veel regeringen over de hele wereld de verkoop van benzine- en dieselauto’s zullen verbieden. Het bedrijf heeft steun gekregen van de Chinese overheid die de ontwikkeling van de EV-industrie in het land stimuleert.

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

# 3 Welke aandelen kopen in 2024 - Apple

Apple heeft waarschijnlijk geen introductie nodig. Apple is vanaf de oprichting in 1984 uitgegroeid tot een miljardenbedrijf. Hoewel de meeste mensen bekend zijn met producten van Apple zoals de iMac, iPhone, iCloud, Apple TV is het een ander product waar investeerders thans het meest enthousiast over zijn. 

Het bedrijf heeft een team dat werkt aan een iCar. In 2015 deden er geruchten al de ronde, maar sindsdien is het redelijk stil geweest. Eind 2020 laaiden de geruchten echter weer op. In januari 2021 meldde Bloomberg dat een team van ingenieurs bij Apple werkt aan aandrijfsystemen, carrosserie ontwerpen en voertuig interieurs. 

Hoewel een eigenlijke lancering waarschijnlijk ver in de toekomst zal zijn, lijken deze vooruitzichten het de langdurige opwaartse koersontwikkeling kracht bij te zetten.

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Andere interessante aandelen

Naast de bovenstande aandelen, hebben we natuurlijk ook alle andere beste aandelen voor je op een rij gezet, zodat je makkelijk kunt kiezen welk aandeel bij jouw beleggingsstrategie past.  Kijk ook eens naar de mogelijkheden van aan aandelenfondsen

Veelgestelde vragen

Over het algemeen is beleggen in obligaties minder risicovol dan beleggen in aandelen. Aan de andere kant zal het rendement op obligaties meestal lager zijn. De beste keuze is dus afhankelijk van het risico dat je wilt nemen.

Als je nieuw bent op de beurs, zijn fysieke aandelen toegankelijker dan de handel in CFD’s. Via deze tool moet je je namelijk vertrouwd maken met concepten als “margin trading” en “hefboomwerking”. De handel in CFD’s vereist ook een bijna volledige beschikbaarheid; het is namelijk mogelijk dat je heel snel moet reageren op bewegingen in de financiële markten.

Het kan een opportuniteit zijn om tijdens deze pandemie te investeren in aandelen die hun koers sterk hebben zien dalen tijdens de afgelopen maanden. Je moet hierbij wel rekening houden met het feit dat een aandeel in vrije val geen meerwaarde op langere termijn garandeert.

Een aandelenfonds is een subcategorie van beleggingsfondsen. Aandelenfondsen beleggen een groot deel van hun portefeuille in aandelen uit verschillende sectoren, maar kunnen ook betrekking hebben op andere soorten activa, zoals obligaties. Het voordeel van het inschrijven op een fonds is dat je de zoektocht naar informatie delegeert. Je bent niet langer degene die de beleggingsstrategie onderzoekt en bepaalt, maar de fondsbeheerder. Door het beheerteam en de prestaties van het fonds in het verleden te kennen, kun je een product kiezen dat het best bij je profiel past.

Een beursorder is een verzoek om beursactiva te kopen of te verkopen. Een beursorder wordt rechtstreeks via de financiële markten of via een tussenpersoon, de makelaar, geplaatst.

Een dividend is een inkomen dat door bedrijven wordt gegeven aan aandeelhouders die de keuze hebben gemaakt om in hun aandelen te investeren. Dit is echter niet verplicht of systematisch. Met de potentiële meerwaarde van een koersstijging van het aandeel is het een manier om geld te verdienen door te investeren in aandelen. Wij raden je aan om zoveel mogelijk op zoek te gaan naar aandelen die een dividend aanbieden.

Je koopt aandelen door bij een online broker aandelen te kopen. Vroeger kocht je aandelen door naar de bank te gaan. Daardoor waren de kosten heel hoog. Tegenwoordig is dit een stuk makkelijker en goedkoper.

Conclusie

Zoals we hebben gezien, zijn er veel verschillende manieren om aandelen te kopen op de beurs: via een online makelaar, via uw bank of rechtstreeks via de bedrijven die de aandelen uitgeven. 

Houd er rekening mee dat hoewel aandelen kopen voor beginners een hot topic is, dit niet zonder risico is. Er zijn dan ook enkele veelgehoorde tips en aanbevelingen die u kunt opvolgen. Door uw portefeuille te diversifiëren en aandelen vooraf in detail te analyseren, kan u het risico op kapitaalverlies kopen.

Van alle online brokers heeft eToro onze voorkeur voor het kopen van aandelen.

Aandelen kopen met eToro?

Wil je direct aandelen kopen? Dat kan! Koop je eerste aandelen op het meest gebruiksvriendelijke broker platform eToro. Miljoenen gebruikers gingen je dit jaar voor.
populair

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek etoro.com/trading/fees

Scroll naar boven