Aandelen kopen

Wil je aandelen kopen en verkopen? Zoek niet verder! Hier leer je in 3 stappen hoe het beleggen in aandelen online werkt én waar je terecht kunt. Ook beantwoorden we belangrijke vragen over het kopen van aandelen.

Beginnen in: / direct

en ontdek precies hoe het werkt!

 

Waarom aandelen kopen?

Wanneer je aandelen koopt van een bedrijf, ontvang je digitaal een stukje van een bedrijf. Zodat dit bedrijf groeit en in waarde stijgt, groeit de waarde van het aandeel en profiteer je dus mee.

Pas zodra je het aandeel mét de waardestijging verkoopt, ontvang je de winst.

Koop aandelen in 3 stappen:

1. Voorwerk: doel, strategie en onderzoek

Voordat je start met het kopen van aandelen bepaal je eerst hoeveel en op welk termijn je winst wilt behalen. Bij een kort termijn kiest men meestal voor groeiaandelen in jongere innovatieve bedrijven waarvan men verwacht dat die de wereld zullen veranderen.

Voor de lange termijn kiest men meestal voor aandelen in grote gevestigde bedrijven met dividend. Je kunt ook een mix van beide type aandelen kopen. Groeiaandelen stijgen vaak harden, maar brengen meer risico met zich mee dan gevestigde aandelen.

Er is veel keuze aan aandelen. Het werkt het beste om te kijken naar welke aandelen jou persoonlijk interesseren. Enkele bronnen ter inspiratie voor groeiaandelen en gevestigde aandelen:

Portfolio opbouwen

Wil je op een korte termijn beleggen in aandelen, dan bestaat je portfolio meestal volledig uit aandelen. Ga je voor de lange termijn, dan zijn edele metalen (o.a. goud, zilver) en obligaties ook onderdeel van je portfolio.

Op deze pagina van Portfolio Charts vind je onder het kopje ‘Professional Recommendations’ diverse portfolio samenstellingen die je kunt bekijken ter inspiratie voor jouw portfolio.

Laat je dagelijks informeren

Heb je een handjevol aandelen op het oog? Open dan een gratis account op het Engelse Seeking Alpha en maak daar een portfolio aan met die aandelen erin. Je ontvangt dan wekelijks nieuws over die aandelen zodat je bekend raakt met de huidige stand van zaken rondom die aandelen.

Ben je ingelogd op Seeking Alpha, kies dan ‘My Portfolio’ in het menu en volg deze 2 stappen:

Stap 1

Stap 2

Notificaties staan automatisch aan. Zodra er nieuws is, krijg je hier dus vanzelf bericht van via e-mail en via hun app. Download die ook voor Android of iPhone.

Meldt jezelf ook even aan bij Morning Brew (Engels). Zij filteren al het belangrijkste financiële nieuws voor je. Je krijgt elke dag een e-mail met het laatste nieuws over de economie en aandelenmarkt, op een luchtige manier geschreven. Het is gratis en eventueel afmelden is ook zo gebeurd.

2. Kies een online broker en open account

Er komt van alles kijken bij het kopen van aandelen en zo ook de broker die je kiest. Vergelijken loont meestal, maar als je net begint kun je beter zo goedkoop mogelijk af zijn.

DEGIRO is de grootste en goedkoopste Nederlandse broker. Deze raden wij aan om mee te beginnen.

Diverse brokers bieden veel functies bij aandelen kopen, maar die zijn veelal niet nodig om te beginnen. Waar je op moet letten bij het kopen van aandelen zijn de transactiekosten en aansluitkosten van de beurzen. 

Koop in ieder geval geen aandelen via je eigen bank. Dit is altijd duurder. Ook Lynx en Binck worden veel aangeprezen, maar zijn pas interessant bij een vermogen boven de 100.000 euro.

Blijf ook weg bij Plus500. Dit is een CFD broker waar meer dan 75% van de klanten geld verliest.

3. Koop aandelen op een laag punt (dip)

Nadat je een account bij een broker hebt en weet welk aandeel je als eerst wilt aanschaffen, kijk je eerst hoe hoog het aandeel staat t.o.v. de rest van de laatste jaar en 5 jaar.

Je wilt het aandeel namelijk het liefste kopen op een laag punt (in de dip). Zo bouw je een veiligheidsmarge in. 

Hieronder een voorbeeld met de Nederlandse chipfabrikant ASML. Hoewel het aandeel op dit moment op €318,34 staat, lijkt er rond €300 euro een punt van support te zijn waar het aandeel recent naartoe bewoog.

Probeer dit soort punten te ontdekken en koop pas wanneer het aandeel dit punt (bijna) bereikt.

Heb je besloten dat je dit aandeel bijvoorbeeld 5 stuks op €305 wilt kopen, stel dan een zogenaamde limit-order in. Dit doe je zo: klik eerst op de groene ‘koop knop’. Er ontstaat dan een venster die je zo invuld:

Dit is een doorlopende order. Zodra het aandeel nu de €305 aantikt, zal er een transactie plaatsvinden waarmee 5 aandelen gekocht worden.

Zijn de 5 aandelen gekocht, dan is de order en transactie voorbij.

Op deze manier kun je met een lagere instapprijs aandelen kopen en minder risico lopen bij dalende koersen. 

Je moet wel wat geduld hebben, want het kan dagen, weken en soms maanden duren voordat de order wordt uitgevoerd.

Koop dus niet alles in één keer, maar beperk je aankopen tot die momenten dat het aandeel laag staat. Heb je de smaak te pakken? Verlaag je risico door verschillende aandelen in diverse sectoren en landen te kopen.

Veelgestelde vragen

Je kunt aandelen kopen en verkopen via een online broker. We leggen hier in 3 stappen uit hoe dit precies werkt. Je hebt hier maar een paar minuten voor nodig.
Koop aandelen van bedrijven die je kent en/of interessant vindt om te volgen. Dit zijn idealiter bedrijven waarvan ook de (bruto) inkomsten jaarlijks groeien. Ook moet hun product of service passen in het algemene toekomstbeeld dat men over de wereld heeft. Hier vind je alvast een lijstje.
Koop een aandeel van een bedrijf met een lage waardering, maar mét een positief toekomstperspectief. Dit zijn doorgaans bedrijven met een lage PE ratio (koers/winst-verhouding). Dit kan komen door recente tegenvallende cijfers, een probleem met het management team of iets anders.

Conclusie

Het kopen van aandelen is niet ingewikkeld. Je opent een account bij een broker en geeft simpelweg online door welke aandelen je wilt hebben. De uitvoering heb je dus snel onder de knie.

Waar het meestal mis gaat, is wanneer je niet weet wat je precies koopt. Volg daarom eerste de aandelen een tijdje zoals hierboven uitgelegd. Begin dan pas na een maand volgen met het kopen, zodat je een goed idee hebt gekregen van het aandeel en achterliggende bedrijf.

Het aanmaken van een gratis account bij een broker (zoals DEGIRO) moet je wel nu al doen. Dit proces duurt namelijk een paar dagen en soms is er een wachtrij. Het is namelijk fijn als je account al actief is op het moment dat je echt wilt beginnen.

Gratis DEGIRO account?
Zet je eerste stap en maak alvast een gratis account aan bij DEGIRO!
tip
René
René

Dit artikel is getoetst op feiten. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt René voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Scroll naar top