Air France KLM Aandelen Kopen & Live Aandeel Air France KLM Koers

AIR FRANCE -KLMAF.PA
0,92%
9,48 €

Air France KLM is de naam van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij die ontstond na de fusie tussen KLM en Air France. Het is de grootste luchtvaartgroep van Europa.

aandeel air france klm logo
Vanuit de hubs Amsterdam-Schiphol en Parijs-Charles de Gaulle werken beide partijen aan het vervoer van miljoenen passagiers, cargo en het ontwikkelen van luchtvaarttechniek.

Beleggen in Air France KLM - beknopt stappenplan

Investeren in Air France KLM? Met de groene knop maak je gelijk een gratis beleggersaccount aan en kun je aan de slag.

De koers KLM Air France heeft de afgelopen jaren een aantal klappen gehad. Wat heeft de toekomst te bieden voor de aandelen KLM Air France? Is 2022 een geschikt moment om te investeren in KLM Air France?

Waar koop je aandelen Air France KLM?

Het aandeel Air France KLM staat genoteerd aan de beurzen van Amsterdam en Parijs. Op de Euronext Amsterdam of Euronext Parijs vindt je het aandeel onder het symbool AF.PA. 

Om het aandeel van Air France KLM te kopen maak je gebruik van een broker. Tegenwoordig is dat eenvoudig zelf en op afstand te regelen, en in onderstaand stappenplan nemen we door hoe je dit doet. 

Stap 1: Een goede broker

De aandelen KLM Air France zijn op meerdere beurzen te koop. Als jij eenvoudig een aandeel wil kopen bij één van deze beurzen is de meest praktische manier om dat via een online broker te doen. Deze zorgt er als een soort tussenpersoon voor dat jij gemakkelijk aandelen kunt kopen. 

Online brokers nemen in die zin een aantal taken uit handen van de belegger. Een ander voordeel is dat ze altijd bereikbaar zijn. Zolang je een internetconnectie hebt kun je de aandelen beheren, en inspelen op veranderingen in de koers van bijvoorbeeld KLM Air France.

Brokers bieden vaak meerdere soorten handelsproducten aan. Oriënteer je goed op welke interessant zijn voor jou, want per type handelsproduct kan het aanbod en de extra kosten per broker verschillen. Voor aandelen zul je veel baat hebben aan een broker met lage commissiekosten / spreads. 

Ook zitten er verschillen in hoe praktisch de brokers zijn. Lang vasthouden kan bij brokers gemakkelijk, maar je wilt ook snel aandelen kunnen kopen en verkopen. Met een goede mobiele app kunnen gebruikers overal waar ze zijn hun portfolio beheren.

Omdat de keuze in online brokers de laatste jaren gigantisch is toegekomen hebben wij hieronder alvast twee van onze favoriete brokers kort besproken. Beide brokers zijn bekende en betrouwbare partijen.

Meer lezen over brokers? Op onze site zijn meerdere reviews te vinden over de beste brokers van dit moment.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Twee door ons getipte online brokers

eToro logotype

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

Onze favoriete broker voor iedereen die wil beginnen met beleggen is eToro. De reden dat ze zo goed scoren is dat deze online broker alles in het werk stelt om jou te helpen succesvol te beleggen. 

Om te beginnen zijn ze makkelijk in gebruik. Het platform is overzichtelijk en ook toegankelijk per mobiele app. Hierdoor kun je altijd en overal bij je aandelen.

eToro biedt daarnaast allerlei praktische hulpmiddelen om aandelen te analyseren en verhandelen. Wat echt uniek is aan het platform is de CopyTrading tool.

Met CopyTrading kun je ‘sociaal handelen‘. Je kunt hiermee namelijk andere succesvolle gebruikers hun portfolio bekijken en desgewenst kopiëren. 

Je portfolio kun je bij eToro naast beleggen in aandelen en ETF’s vullen met handelsproducten als CFD’s, indexen, grondstoffen, cryptovaluta en forex trading. Al deze handelsproducten zijn betrouwbaar doordat eToro gereguleerd wordt door de FCA (Financial Conduct Authority).

Twijfel je waar te beginnen? Met de gratis demofunctie kun je eerst het beleggen oefenen met virtueel geld. Je begint met echte aandelen wanneer je voelt dat je er zelf klaar voor bent. Wanneer het zo ver is kun je van start met een lage minimale inleg van €170.

Een extra voordeel is dat eToro altijd 0% commissie rekent over het kopen van aandelen en ETF’s. Hierdoor bespaar je geld ten opzichte van andere brokers.

Stap 2: Registreer je account

Online broker gekozen? Tijd om een account te registeren! We gebruiken eToro als voorbeeld hoe je dat doet:

Meld je aan bij eToro

Op de website van eToro meld je je eenvoudig aan via de groene knop rechtsbovenin de pagina.

Verifieer je account

De nieuwe account verifiëren doe je met de verificatielink. Deze stuurt eToro naar het mailadres dat je hebt gebruikt om een account aan te melden.

air france klm etoro registreren
Een account aanmaken bij eToro is eenvoudig
Voltooi je profiel en financieer je account

Bijna klaar! eToro heeft voordat je begint nog een paar verplichte vragen (Know Your Customer proces) waarna je nog een persoonlijke verificatie uitvoert. 

Hiervoor upload je een kopie van een identificatiebewijs. Dat mag een ID-kaart zijn, een paspoort of een rijbewijs. 

Om aandelen te kopen zet je vervolgens geld op je account met de gewenste betaalmethode. Dit kan gewoon per iDEAL, PayPal, een bankoverschrijving of één van de andere betaalopties. 

etoro financieren klm air france
Stort saldo op je eToro account

Stap 3: Zoek het aandeel Air France KLM

De laatste stap is het opzoeken van de aandelen Air France KLM om deze te kopen. 

Hiervoor gebruik je de zoekfunctie op eToro of ga je naar het kopje ‘handelsmarkten’. Om het aandeel Air France KLM te vinden tik je de naam of de aandeelcode AF.PA in.

koers klm air france etoro
Koers KLM Air France (AF.PA) in eToro. In 2020 daalde het aandeel Air France KLM sterk door de gevolgen van de wereldwijde pandemie veroorzaakt door het coronavirus.

Gaat 2022 het jaar worden dat de aandelen KLM Air France zich herstellen? Start vandaag nog met beleggen tegen 0% commissie bij eToro.

aandeel klm air france

De nieuwe energiezuinige Boeing-787-10 in 2019

Wat is Air France KLM?

Air France KLM is in 2004 ontstaan uit een fusie van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM en Air France. Samen vervoeren zij ruim 77 miljoen reizigers per jaar. 
 
Naast reizigers heeft de maatschappij nog twee andere divisies. Naast passagiers gaat het om cargo (vervoeren van lading) en de divisie ontwikkeling & onderhoud. 

De twee hubs van waaruit KLM Air France dit doet zijn Schiphol – Amsterdam en Charles de Gaulle – Parijs. 

KLM Air France heeft een vloot van 548 vliegtuigen die naar ruim 300 bestemmingen vliegen, verdeelt over 118 landen. Om dat mogelijk te maken heeft het bedrijf ruim 100.000 werknemers in dienst.
Air France KLM is de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa. Volgens Forbes is Air France KLM begin 2020 de op vier na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld wat betreft inkomen.
In 2019 maakt Air France KLM 290 miljoen euro winst bij een totaalomzet van liefst 27,2 miljard. (toename 3,7%) Ruim 11 miljard hiervan komt voort vanuit KLM en Air France levert 16 miljard op.
 
Sindsdien is het bedrijf en aandeel Air France KLM echter hard geraakt door het coronavirus.

Ontwikkelingen aandeel KLM Air France

Nadat het coronavirus werd ontdekt had dat al snel gevolgen voor luchtvaartmaatschappijen. Air France KLM was genoodzaakt om per direct de meeste vluchten van en naar China te schrappen wat de maatschappij in twee maanden tijd naar verwachting 150 tot 200 miljoen euro zou kosten. 
 
Nadat het virus zich snel bleef verspreiden tot een wereldwijde pandemie zag KLM Air France zich genoodzaakt ook verdere wereldwijde operaties bijna volledig on-hold te zetten. Vanaf maart 2020 werd besloten bijna de gehele vloot aan de grond te houden. 
 
KLM Air France zag het aantal reizigers per direct kelderen met 70-90%. Het kabinet gaf vervolgens in een persverklaring aan er alles aan te gaan doen om KLM overeind te houden. 
 
Het aandeel Air France KLM zakte hierdoor met meer dan de helft. Werd een aandeel aan het begin van het jaar nog voor bijna €10 verhandeld, is dat halverwege maart 2020 nog maar €4,30. 
 
Een zwaar gelag voor het bedrijf. Ook in 2008 en 2012 daalde de koers KLM Air France al eens sterk naar aanleiding van een olie- en economische crisis. Juist de laatste jaren leek het aandeel zich enigszins te herstellen. 
 

Direct van start met het handelen in aandelen als KLM Air France? Registreer een account bij eToro en profiteer van 0% commissie

Actuele koers KLM Air France

Aan het begin van het jaar ging leek er geen vuiltje aan de lucht. Air France KLM had een mooie winst behaald over 2019 en de koers KLM Air France was in februari 2020 aan het oplopen richting de €10 per aandeel. Door het coronavirus vielen kort daarop echter een groot deel van de inkomsten weg. 

Over de eerste maanden na het uitbreken van de pandemie moest KLM Air France direct een miljoenenverlies aankondigen. 

De aandelen Air France KLM zakken ondertussen razendsnel weg. Op de beurs zakt het aandeel gedurende de lengte zelfs onder de €4 euro per stuk. 

De situatie omtrent de pandemie blijft ondertussen ernstig. Regelmatig kan er zelfs helemaal niet gevlogen worden wanneer landsgrenzen sluiten.

air france klm aandeel nieuws

Nieuw concept: lege passagiersstoelen worden ingezet voor vrachtvervoer

Hierdoor moet KLM Air France een beroep doen op staatssteun. En die oproep wordt gehoord. Onder andere minister van financiën Wopke Hoekstra gaat met het bedrijf om tafel om de toekomst te garanderen.

Begin juni valt dan ook een oprisping van de koers KLM Air France waar te nemen. Op dat moment wordt namelijk duidelijk dat de staatststeun er gaat komen. Het aandeel KLM Air France stijgt naar €6 euro. 

26 juni 2020 wordt het nieuws bekendgemaakt: KLM Air France ontvangt een megapakket staatssteun van maar liefst 3,4 miljard euro. Het bedrag ontvangen zij in bankgaranties en leningen. De regering ziet het niet zitten dat Schiphol in zwaar weer komt. 

Op de beurs is de positieve reactie misschien te voorbarig. De coronacrisis duurt immers voort en er kan nog steeds nauwelijks gevolgen worden. Naarmate de winter nadert zakt de koers KLM Air France alsnog in tot €2,78 per aandeel.

Aandelen KLM Air France in 2021

Voor Air France KLM was 2020 dus een uitzonderlijk zwaar jaar. Wat gaat er nu verder gebeuren? 

Als eerste is het goed om te weten waarom de koers zich niet herstelde tot er begin november 2020 een rally begon. 

Dit heeft te maken met de staatssteun. Voor de 3,4 miljard wordt er namelijk wel wat verwacht van Air France KLM. 

Zo mag het bedrijf geen bonussen uitkeren, moet er gekort worden op salarissen en mag er geen dividend uitgekeerd worden over de aandelen Air France KLM.

koers klm air france 2021

Koers KLM Air France over de afgelopen 6 maanden

Vooral de kortingen op salaris en het inperken van het personeelsbestand zijn lastig. Air France KLM heeft tot eind oktober om een reorganisatieplan in te dienen waar iedereen het akkoord over is. En dat lukt.

Het gepresenteerde plan gaat KLM Air France grondig herconstrueren en houdt onder andere het verlies van duizenden banen in. Ook zal de organisatie vereenvoudigd worden waarbij er vooral op externe kosten bespaard wordt. 

Het bedrijf blijft voorlopig echter nog zware verliezen lijden. Zolang de passagiersvluchten niet op het oude niveau terug kunnen komen blijft dit ook zo. Positieve signalen zijn er wel: cargo doet het goed (mede doordat passagiersvliegtuigen hiervoor worden ingezet) en het bedrijfsresultaat is iets verbeterd.

Aandeel Air France KLM: Interessante alternatieven

KLM Air France lijkt too big to fail. Toch zal het bedrijf zolang de coronapandemie voortduurt en er niet vrijuit gevlogen kan worden geen goede resultaten boeken.

Wil je in de tussentijd liever beleggen in andere aandelen dan KLM Air France? Kijk eens naar onderstaande voorbeelden als mogelijke investering!

aandeel randstad logo
Randstad (RAND)

Een grote speler in de personeelswerving. Dat is het Amsterdamse uitzend en HR bureau Randstad. 

De afgelopen jaren wist het bedrijf uit te groeien tot één van de grootste spelers op het gebied van personeelswerving.

In de onzekere coronacrisis kampen veel bedrijven ook met wisselende vraag naar arbeidskrachten. Weet Randstad met haar uitzendkrachten daar van te profiteren?

Fagron (FAGR)

Fagron heeft geleerd van haar fouten. Het in het verleden explosief gegroeide bedrijf ging een aantal jaar geleden hard onderuit na een aantal te ambitieuze overnames. 

Inmiddels is het Nederlands-Belgische bedrijf aan een nieuw leven bezig. De naam werd veranderd en het bedrijf, actief in de gezondheidszorg, wil weer groeien.

Lukt het Fagron om in 2022 de volgende stappen te maken? Lees onze analyse in onderstaand artikel.

Philips logo
Philips (PHIA)

Het Eindhovense Philips is wereldberoemd om zijn innovatieve elektronische producten. Het aandeel Philips is daarom altijd al in trek geweest bij investeerders.

Naar elektronica is altijd vraag. De aandelen van Philips zijn daarom ook waardevol. Is een onzekere tijd als deze dan het juiste moment om te investeren in het bedrijf?

In ons artikel bespreken we de vooruitzichten voor Philips.

Aandeel Air France KLM: Veelgestelde vragen

Het aandeel KLM Air France staat genoteerd op verschillende beurzen. De snelste en eenvoudigste manier om zo’n aandeel te kopen is door gebruik te maken van een online broker.

Deze online broker fungeert als tussenpersoon tussen jou en de beurs en faciliteert de koop van het aandeel. Hij neemt je op die manier veel werk uit handen! In ruil daarvoor betaal je vaak een kleine fee.

Bij eToro betaal je over aandelen en ETF’s geen commissiekosten! Dat is één van de redenen waarom zij onze broker van keuze zijn voor beginnende beleggers.

Nee, je ontvangt voorlopig geen dividend over de aandelen Air France KLM.

Het stoppen met het uitkeren van dividend is één van de voorwaarden geweest van het steunpakket van de Nederlandse overheid.

Op dit moment is Air France KLM niet winstgevend. De reden daarvoor is dat het bedrijf hard is geraakt door het coronavirus en in veel landen beperkt of niet kan vliegen.

In de toekomst zal daar verandering in komen. Wanneer het vliegverkeer volledig kan worden hervat zullen ook de bedrijfsresultaten verbeteren. In 2019 maakte Air France KLM nog een miljoenenwinst.

Wanneer het bedrijf zijn vluchten weer kan hervatten is nog onduidelijk. Daarvoor is het wachten op de verloop van de pandemie en de ontwikkelingen op het gebied van vaccins en sneltesten. Ook moeten landen hun grenzen weer openstellen voor bezoekers.

Wanneer dit is gebeurd is het aannemelijk dat het bedrijf weer winst gaat maken.

Onze aanrader voor beginners en algemene aandelen is de online broker eToro. Hier handel je tegen 0% commissiekosten in aandelen en ETF’s, wat veel kosten scheelt ten opzichte van brokers die deze kosten wel rekenen.

Daarnaast bieden zij veel ondersteuning op technisch en leergebied, en kun je er doen aan social trading.

Wil je alleen handelen in CFD’s? Overweeg dan eens Plus500, zij bieden gespecialiseerde analysetools voor deze vorm van handelsproducten.

Vroeger was dit heel lastig. Je moest dan naar de bank waardoor de kosten erg hoog lagen. Tegenwoordig kan dit makkelijker en sneller bij online brokers. 

Aandelen Air France KLM: Conclusie

De conclusie die we trekken is dat de aandelen van Air France KLM er niet goed voor staan, en dat er voorlopig geen uitzicht op verbetering is in de resultaten van het bedrijf. 

Wat dat betreft valt of staat alles met de verloop van de coronavirus pandemie. KLM Air France is voor een positief bedrijfsresultaat afhankelijk van passagiersvervoer en zolang dat aan banden is gelegd door gesloten grenzen en een dichte vakantiesector zullen ze gedwongen zijn beperkt te vliegen. 

Dat een deel van de vloot aan de grond gehouden moet worden is een dure onderneming. Voor elke gemiste vlucht gaat er geld verloren, en daarom zoekt KLM Air France druk naar nieuwe mogelijkheden. 

Zo wordt er geëxperimenteerd met Cargo-In-Cabin om vracht te vervoeren in passagierstoestellen, en wordt er druk onderzocht wat de vliegmogelijkheden zijn naarmate de maatregelen losser worden. De hoop lijkt daarbij vooral gevestigd op sneltests en vaccinatie. 

Hou goed het nieuws in de gaten. KLM Air France zal door de staatssteun voorlopig gered zijn, en wanneer er weer zicht komt op vliegen kan de koers KLM Air France zomaar een sprong maken. Het goedmaken van de geleden verliezen zal echter nog enkele jaren in beslag nemen.

Wil jij aandelen Air France KLM kopen?

Bij de online broker eToro maak je binnen een paar minuten gratis een account aan en kun je direct kiezen uit een ruim assortiment interessante aandelen en handelsproducten.
begin direct!
Scroll naar boven