Aandeel DSM kopen, DSM koers (DSM) & evaluatie

DSM.AS
0.00%
$0.0000

DSM, dat is toch van die oude staatsmijnen? Zeker, maar tegenwoordig zijn de kolen ingeruild voor chemische technologie en is het bedrijf veel meer dan dat.

dsm aandeel logo

Aandelen Koninklijke DSM kopen is eenvoudiger dan je denkt

Wil jij direct aandelen in de Koninklijke DSM kopen? Gebruik dan de groene knop om een gratis tradingaccount te registreren.

Weten hoe je een aandeel DSM koopt, of hoe de huidige koers verloopt? We beantwoorden het hier allemaal voor je!

DSM aandeel

De koers van het aandeel DSM. Begin vandaag zelf nog met beleggen in DSM!

Over DSM

DSM heeft in 2020 al twee grote overnames voltooid: het kocht voor 980 miljoen euro de Oostenrijkse concullega Erber op, en wist voor 765 miljoen euro het Deense Glycom A/S over te nemen. Is 2020 het jaar om in deze Limburgse chemiegigant te investeren?

Koninklijke DSM, het voormalige Dutch State Mines, is een chemiebedrijf actief in voeding, gezondheid en materialen. Van origine was DSM het staatsbedrijf voor de Nederlandse kolendelving, maar sinds de jaren ’70 is dit bedrijf hervormd en heeft het zich opnieuw uitgevonden als chemiebedrijf.

De kolendelving vond van oudsher plaats in Zuid-Limburg, waar het bedrijf vandaag de dag nog steeds gevestigd is. Vanaf de jaren ’90 is dit bedrijf naar de beurzen gestapt. Het DSM-aandeel kent sindsdien een stabiele groei op de AEX en behoort daarmee tot een van de grootste aandelen van Nederland.

Het bedrijf heeft ook binnen de chemie haar werkzaamheden hervormd. In 2007 stopte DSM met de bulkchemie en richtte het zich op toepassingsmateriaal. Hierbij focust het voornamelijk op materialen die hun toepassing vinden in voeding en gezondheid, de automobiele industrie en verf en bouw.

Tegenwoordig wordt het accent steeds meer gelegd op de voedingsmiddelenindustrie en de gezondheidssector. Daarom ligt de missie van DSM sinds kort in Health, Nutrition en Sustainable Living.

Hoe koop ik een aandeel DSM?

In dit gedeelte leggen we je uit op welke manieren je het aandeel van DSM kunt kopen en wat hiervoor slimme timing is.

Stap 1: Kies de juiste broker

Om slim en veilig te beginnen met handelen in aandelen, is het van belang om een account te openen bij een broker, met andere woorden een aandelenmakelaar. Brokers bieden platforms aan waarmee je gemakkelijk aandelen kan kopen en verkopen. Bij een broker stop je geld in een portefeuille (ook wel: portfolio of wallet) waarmee je aandelen kan aanschaffen. 

Ook bieden veel brokers mogelijkheden voor handelen in CFD’s, cryptocurrency’s of grondstoffen zoals goud. Het is verstandig om bij een gerenommeerde en gereguleerde broker een account te openen, zodat je zeker weet dat je op betrouwbare en veilige manier kunt handelen.

Hieronder een overzicht van voordelige en veilige brokers.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Overzicht van brokers

eToro logotype

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

eToro is een aanrader voor mensen die zich wegwijs maken op de aandelenbeurs. Het is een gebruikersvriendelijk en eenvoudig platform waar makkelijk ingestapt kan worden. Op eToro kun je de beleggingsportefeuilles van succesvolle beleggers kopiëren om direct best practices over te nemen.

Verder onderscheid eToro zich door geen commissie te vragen op transacties. Ook heeft eToro een demofunctie waarmee je risicoloos kunt oefenen en alle functies van het platform kunt ontdekken. Een ander belangrijk voordeel is de lage minimale inleg van 170,00! 

Al met al is eToro dus de perfecte trading app voor beginnende beleggers. Ook biedt eToro handelen in CFD’s, Forextrading, cryptocurrency en grondstoffen aan. Het is niet voor niets dat eToro het meest vooraanstaande sociale handelsnetwerk is.

Daarnaast heeft eToro de bekende copytrading functionaliteit, hierbij kun je andermans beleggingen eenvoudig kopiëren. Zo kun je door de eenvoudige zoekfunctie makkelijk vooraanstaande beleggers selecteren en meegaan in hun recente aankopen.

eToro wordt gereguleerd door het Britse FCA en de Cypriotische CySEC.

Stap 2: Open een account

In deze gids leggen we uit hoe je een account opent bij eToro zodat je kan beginnen met beleggen zonder commissie.

Meld je aan bij eToro

Surf naar de website van eToro en creëer een gebruikersnaam en wachtwoord voor je eToro account.

Verifieer je account

Verifieer je account via de registratiemail die je hebt ontvangen op het opgegeven emailadres.

 

Een account aanmaken bij eToro
account aanmaken etoro aandeel abbott
Voltooi je profiel en financieer je account

Voltooi je profiel door de op blauwe knop “Profiel voltooien” te klikken. De knop staat links in het menu van eToro. Als dat gelukt is kun je geld aan je account toevoegen om te beginnen met beleggen. Deze knop is eveneens links in het menu te vinden. Geld toevoegen aan je account kan gemakkelijk via iDeal.

Je eToro account voorbereiden zodat je DSM aandelen kan kopen
dsm aandeel etoro

Stap 3: Zoek het aandeel DSM

Wanneer je je eToro-account eenmaal gefinancierd hebt, kun je het DSM aandeel kopen en de beurskoersen van het aandeel checken. Om het aandeel te vinden kun kijken bij ‘Markten’ of rechtstreeks op het aandeel zoeken via de zoekfunctie. Vervolgens kun je het DSM aandeel aanschaffen door op ‘Handelen’ te klikken. Kijk goed of je orderinstellingen kloppen en klik op ‘Bestelling plaatsen’.

Via eToro kun je DSM aandelen kopen zonder commissie te betalen. Mocht je niet het aandeel willen kopen, maar het DSM aandeel in CFD’s verhandelen, zou je zelfs voor een hefboomwerking van x2 of x5 kunnen kiezen.

Het DSM aandeel in de eToro interface
aandeel dsm kopen

Denk je dat je klaar bent om te beginnen met investeren in een aandeel DSM? Maak kosteloos een account aan begin vandaag nog!

Waarom investeren in DSM?

Investeren in DSM kent verschillende voor- en nadelen. Wil je investeren met duurzaamheid in het achterhoofd? Dan zit je goed bij DSM. De organisatie zet in op emissiereductie en duurzame energie, maar ook maatschappelijk relevante kwesties zoals meer vrouwen in topfuncties en meer diversiteit binnen de organisatie. 

Daarnaast doet de koers van het DSM aandeel het de laatste jaren goed. Vanaf 2015 heeft het bedrijf ambitieuze plannen afgekondigd voor stabiele financiële groei tot 2018 en heeft het deze doelen waar weten te maken.

De COVID-19 crisis heeft DSM gedwongen om goed te kijken naar hun verschillende bedrijfstakken. Door slim te reageren op de crisis door bijvoorbeeld de Resins & Functional Materials divisie te verkopen, maar ook andere marktgenoten zoals Erber en Glycom A/S over te nemen, heeft het bedrijf ondanks crisissferen goed weten te gedijen in 2020. Dit is ook deels te wijten aan de toenemende focus op voeding, waarnaar de vraag ondanks een pandemie blijft bestaan en toenemen.

Huidige koers van DSM

De aandelenkoers van DSM kenmerkt zich door de COVID-19 crisis en de overnames en verkopen die in 2020 voltooid zijn. In de koers is een grote dip rond maart 2020 zichtbaar die te wijten is aan de financiële onzekerheid die heerste bij de afkondiging van de coronalockdowns. In de loop van het jaar herstelde het aandeel en normaliseerde de prijs weer rond april/mei.

Het investeerdersvertrouwen werd verhoogd door de overname van het Deense Glycom die op 2 april wereldkundig gemaakt werd. Vanaf dan is een duidelijke opwaartse trend zichtbaar. Hoge pieken zijn ook zichtbaar rond eind september/begin oktober vanwege de verkoop van de harsentak Resins & Functional Materials, wat een grote liquiditeitsinjectie en verhoogde omzet met zich mee bracht.

Wanneer we wat verder terug in de tijd gaan kunnen we een duidelijke groei zien in de koers van DSM vanaf 2015. Dit was het moment dat het bedrijf een andere financiële doelstelling formuleerde. Sinds 2015 is dan ook een stabiele toename in de waardering van het aandeel merkbaar.

Is dit een goed moment om in te stappen bij DSM?

Wanneer is het beste moment om aandelen DSM te kopen? Het antwoord op die vraag is lastig. De enorme prijsdaling van het coronadal is inmiddels genormaliseerd. Daarnaast, door de overnames die DSM reeds gedaan heeft in 2020 en de verkoop van haar Resins & Functional Materials divisie, lijken de beste momenten om DSM aandelen te kopen vervlogen. 

Desalniettemin betekent het niet dat dit niet gaat veranderen. Het is verstandig om de koers goed in de gaten te houden en te kijken met welke bedrijfstakken DSM haar organisatie wil voortzetten.

Aandeel Koninklijke DSM

De koers van DSM in eToro, wil je de actuele koers van DSM weten? Maak gratis een account aan bij eToro en begin vandaag nog!

Door de verkoop van de materialentak focust DSM zich meer op de voedingskant. Hierdoor verandert ook het beleggingsklimaat rondom DSM. Voeding is namelijk altijd relevant en de vraag naar voeding neemt alleen maar toe. Zelfs (of zeker) ten tijden van COVID-19 in de wereld doet voeding er toe.

Tenslotte heerst er onzekerheid over de auto-industrie die weer moet aantrekken. De verminderde autoproductie door COVID-19 treft ook DSM. Wanneer de autoproductie toeneemt, zou ook DSM en het aandeel DSM eventueel weer beter kunnen gedijen.

Al met al is het ingewikkeld om te bepalen wanneer een goed moment is om te investeren in DSM. Het is een divers bedrijf met veel verschillende takken van sport. Aannemelijk is dat de groei van het DSM aandeel gepaard zal gaan met de herstel van de economie na COVID-19.

Een investeerder in DSM doet er verstandig aan om de hervormingen van het bedrijf goed in de gaten te houden. Zo zijn er groeiende geluiden dat DSM er goed aan zou doen om zich afhandig te maken van de materialentak, om zich zo nóg meer te focussen op voeding. Zo’n besluit zal ongetwijfeld zijn weerslag vinden in de koers van het aandeel.

Hoe verhoudt DSM zich tot de marktgenoten?

Het aandeel wat het meest lijkt op DSM is dat van AkzoNobel, tevens een chemiegigant die op de AEX genoteerd staat. DSM en Akzo hebben een vergelijkbare omzet (beiden rond de 9.000 miljoen euro). Hierdoor zijn ze goed vergelijkbaar. Deze alinea biedt een vergelijking van de resultaten van beide bedrijven in 2019.

Hoewel DSM en AkzoNobel op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen die belangrijk zijn voor de belegger. Waar DSM namelijk uitblinkt zijn de financiële resultaten van zowel het bedrijf als het aandeel. Ondanks de vergelijkbare omzet, boekte DSM meer winst, namelijk €764 miljoen tegenover de €577 miljoen van AkzoNobel. 

Ook keerde DSM meer dividend uit per aandeel dan AkzoNobel. DSM keerde in 2019 €2,40 per aandeel uit, waar Akzo €1.90 uitkeerde. De winst per aandeel was ook hoger, namelijk €4,27 voor DSM en €2,34 voor AkzoNobel. DSM heeft daardoor een hogere indexweging dan AkzoNobel.

Meer interessante aandelen om in te investeren

Op zoek naar andere interessante aandelen om in te investeren? Een divers portfolio is altijd een goed idee, het is dus verstandig om ook andere aandelen in de gaten te houden. Hieronder een greep van andere aandelen die zeer interessant kunnen zijn voor beleggers die geïnteresseerd zijn in DSM aandelen. Meer over interessante aandelen kun je hier vinden.

apple
Apple (AAPL)
Apple is één van de grootste techbedrijven ter wereld en heeft een historische groei op de aandelenmarkt doorgemaakt. Apple is een bedrijf wat blijft innoveren, steeds nieuwe designs voor haar producten tentoonstelt en ongekend populair is. Apple is hierdoor een zeer populair aandeel waarvan menigeen geprofiteerd heeft.
amazon logo
Amazon (AMZN)

Amazon is een e-commerce gigant die veruit de grootste speler is op het gebied van webwinkels. Dat Amazon nog niet klaar is met doorgroeien blijkt uit de enorme hoeveelheid weborders die geplaatst worden vanwege de lockdowns overal ter wereld. Hierdoor blijft Amazon een interessant aandeel om toe te voegen aan je portefeuille.

tesla logo aandeel
Tesla (TSLA)
Tesla is een bedrijf met een visie: elektrisch rijden toegankelijk maken voor iedereen. Een visie die zeer populair is en waar veel investeerders achter staan. Winstgevend is Tesla nog niet, maar het aantal Tesla’s wat vandaag de dag rond rijdt liegt er niet om: Tesla heeft immens groeipotentieel en kan daardoor een interessant aandeel zijn.

Veelgestelde vragen

Jazeker, DSM keert dividend uit. Dividend is een deel van de winst die wordt gedeeld met de aandeelhouders, boven op de eventuele winst door stijging van de waarde van het aandeel.

Van 2011 tot 2019 is het uitgekeerde dividend alleen maar gestegen. In 2020 is het dividend minder vanwege de COVID-19 crisis. Het volledige dividendbeleid van DSM, inclusief groeistatistieken, kun je vinden op de site van DSM.

Op dit moment is het lastig zeggen welke koers DSM zal varen. Het bedrijf heeft een veelzijdig portfolio van werkzaamheden.

Doordat de verftak, materialentak, voedingstak en gezondheidstak allemaal van elkaar verschillen is het niet te voorspellen hoe de samenstelling van bedrijfstakken het in zijn algemeen zal doen.

Het is verstandig om goed het nieuws in de gaten te houden over DSM om te kijken op welke richting en bedrijfstakken de organisatie uiteindelijk haar middelen zal richten.

De DSM is genoteerd op de AEX, oftewel de Amsterdamse aandelenbeurs. De AEX is een index die bestaat uit de 25 grootse beursgenoteerde bedrijven van Nederland. Bij de meest recente herweging van maart 2020 stond DSM op een weging van 3.75% waarmee het de grootste was in haar sector.

Ook DSM is getroffen door het coronavirus. Tijdens de afkondiging van de eerste lockdown in maart kelderde het aandeel van DSM.

Inmiddels is de koers het weer terug op het oude niveau. De verf- en materialentak van DSM is afhankelijk van de auto-industrie, die door COVID-19 zwaar getroffen is.

Daarentegen blijft de voedingstak van DSM het goed doen in coronatijden. Hierdoor staat het bedrijf voor een aantal belangrijke keuzes: wat te doen met de bedrijfstakken?

De beste broker voor jou is afhankelijk van welke strategie je wil gaan hanteren. Verschillende brokers bieden verschillende functionaliteiten aan die bij verschillende strategieën passen.

Het is dus verstandig om na te gaan welk niveau bij jou past en welke strategie je wil hanteren. Ben je een beginner of gevorderde? Wil je een divers portfolio of slechts enkele aandelen? Zo biedt eToro bijvoorbeeld een laagdrempelig instapniveau en vragen ze geen commissie op enkele aandelen.

Echter kun je ook bij eToro terecht voor het kopiëren van bestaande succesvolle portfolio’s. Als je al een gevorderd handelaar bent en wat meer technische diepgang wil, kun je aan de slag met ProCharts voor technische inzichten.

Conclusie

Concluderend kan worden gesteld dat DSM een divers bedrijf is, met diverse resultaten voor beleggers. Wil je investeren in een dynamisch bedrijf dat continu in verandering is? Dan is DSM wat voor jou. Speel je het liever veilig, dan is een minder dimensionaal bedrijf misschien meer wat voor jou.

Het aandeel DSM kent een stabiele groei, maar het bedrijf staat voor een aantal belangrijke keuzes. Moet het wel of niet doorgaan met de materialen divisie? Moet er nóg meer gefocust worden op voeding en gezondheid? Of gaat het bedrijf zich op een andere manier heruitvinden? Deze beslissingen zijn allemaal bepalend voor de toekomst van DSM en voor de toekomstige beurskoers. 

Dat DSM in staat is om goede beslissingen te maken wat betreft organisatorische herindelingen, is bekend. Of dit ook een garantie biedt voor de toekomst, is nog onduidelijk. DSM kent echter het vertrouwen van veel beleggers en zal ongetwijfeld hard werken om dat vertrouwen zich uit te laten betalen.

Zin gekregen om DSM aandelen te kopen? Zorg dan dat je een gereguleerde broker kiest die betrouwbaar is. Zo kun je met eToro DSM aandelen kopen en nog vele anderen. eToro vraagt hiervoor geen commissie. Hierdoor kun je meeprofiteren van de aandelenmarkt, zonder extra kosten te betalen.

Direct beginnen met een DSM aandeel?

Koop binnen 1 uur al je DSM aandeel en begin vandaag nog met beleggen in DSM! Maak gratis een account aan bij eToro en het handelen kan beginnen!
begin direct!
Scroll naar boven