Aandeel KPN Kopen & Live KPN Aandelen Koers

KPN KONKPN.AS
0,43%
3,44 €

KPN is een Nederlandse aanbieder van telecommunicatie- en ICT diensten met het predicaat Koninklijk. 

logo kpn aandelen

De beursgang van KPN vond plaats in 1994. Tot 2002 kende de waarde van het KPN aandeel enige turbulente jaren. In 2011 daalde vervolgens de waarde van het KPN aandeel fors, maar sindsdien is de waarde vrij stabiel gebleven.

Inhoud

Ook handelen in het aandeel KPN? Maak een eToro account aan en begin vandaag nog met je eerste beleggingen!

In dit artikel bespreken we KPN, het aandeel KPN, hoe en waar je KPN aandelen kunt kopen, de actuele koers van KPN aandelen, en of het hedendaags verstandig is op te investeren in KPN aandelen.

Hoe en waar koop ik een aandeel KPN?

De Koninklijke KPN N.V. staat beursgenoteerd op de AEX. Op de AEX staan de 25 grootste Nederlandse bedrijven genoteerd. Het aandeel KPN is een toegankelijk aandeel, dat bij veel brokers wordt aangeboden.

Hieronder bespreken precies hoe je een aandeel van KPN kan kopen, waar je dat het beste kan doen en waarom.

Stap 1: Kies de juiste broker

Als je wilt wilt investeren in aandelen, dan is het verstandig om gebruik te maken van een broker. Een broker is de partij die tussen de belegger en de beurs in staat. Jij kunt als belegger je aandelen verkopen en kopen bij een broker, terwijl een broker datzelfde doet op de beurs. 

Je kan ook direct op de beurs handelen in aandelen, maar dit is redelijk ingewikkeld proces. Een broker vergemakkelijkt het kopen en verkopen van aandelen voor jou als belegger. Je kunt daarnaast bij brokers ook beleggen in bijvoorbeeld CFD’s, crypto’s, grondstoffen of forex trading.

De eerste stap bij het kopen van KPN aandelen is dus het kiezen van een goede broker. Dit is zeer begrijpelijk een moeilijke keuze, omdat er heel veel brokers op de markt aanwezig zijn. Daarom bespreken wij hieronder de twee beste brokers voor het online kopen van aandelen.

Als beginnend belegger is het verstandig om in eerste instantie op twee dingen te letten bij het kiezen van een broker. Ten eerste is het raadzaam om gereguleerde en veilige broker kiezen. 

Ten tweede is het altijd verstandig om naar de kosten te kijken van een broker. Hoe lager de kosten van de broker, hoe hoger jouw winsten kunnen zijn. 

Het is ook vaak mogelijk om via je telefoon te beleggen. Als je daarin geïnteresseerd bent, dan kun je ons artikel lezen over de  beste aandelen kopen apps.  

Hieronder bespreken de twee beste brokers, die voldoen aan de eerste twee criteria bij het kiezen van de juiste broker.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Overzicht van brokers

eToro logotype

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

Voor de beginnende belegger is eToro de beste broker om de eerste stappen te zetten in de beleggerswereld. Het is heel gemakkelijk om een account aan te maken en eToro biedt handige tools aan die jou wegwijs maken in de wereld van beleggingen. Daarnaast heeft eToro meer dan 1800 beschikbare aandelen om in te handelen!

Copytrading

Één van die handige tools die eToro aanbiedt is Copytrading. Met de Copytrading tool kun je beleggingsstrategie van een succesvolle belegger kopiëren en gebruiken. Je vergroot op deze manier de kans op succesvolle trades en je leert ook nog eens de de beste beleggingsstrategieën. 

Als je al wat meer ervaring hebt met beleggen, dan kun je bij eToro een Popular Investor worden. Als Popular investor kunnen mensen jouw portfolio kopiëren. In ruil daarvoor krijg je van eToro een maandelijks geldbedrag en andere voordelen, bijvoorbeeld kaartjes voor voetbalwedstrijden of een voucher voor beleggingscursussen. 

Geen commissie op aandelen en ETF’s

De kosten van eToro zijn ook ideaal voor beginnende beleggers. eToro rekent namelijk geen commissie over het handelen in ETF’s en aandelen. Daarnaast rekenen ze ook geen commissie over transacties. 

Het instapbedrag dat eToro hanteert ligt rond de 170 euro, zodat de drempel om te beginnen met beleggen niet al te hoog ligt. Na de eerste storting bedraagt de minimale storting 50 euro per keer. 

Gratis demoversie

Ook kan je bij eToro gebruik maken van een gratis demoversie. Hier kun je met een fictief budget handelen in een simulatie, zodat je als beginnend belegger de nodige ervaring op kan doen.

 eToro wordt daarnaast gezien als een zeer betrouwbare en veilige broker en is in veel landen actief. Daarnaast hebben ze ook voldoende assets beschikbaar. 

Bij elkaar genomen kunnen we dus stellen dat eToro de ideale broker is voor de beginnende belegger. Het is een gebruiksvriendelijk systeem dat je door middel van handige tools wegwijs maakt op de aandelenmarkt. Het is dus ook niet gek dat eToro gezien wordt als de meest populaire broker ter wereld.

Stap 2: Open een account

Hier leggen we je uit hoe je een account kan aanmaken bij eToro, zodat je zo snel mogelijk aan de slag kan op de aandelenmarkt.

Meld je aan bij eToro

Op de site van  eToro kun je gemakkelijk en snel een account aanmaken met je e-mail adres, via facebook of via je google+ account.

Verifieer je account

Nadat je geregistreerd bent krijg je een verificatie mail, die je moet bevestigen.

Een account aanmaken bij eToro
aandeel kpn
Voltooi je profiel en financieer je account

Nadat je de verificatiemail hebt bevestigd moet je jouw identiteit bevestigen. Nadat je deze stap volbracht hebt, hoef je enkel nog geld te storten op je account en dan kan het beleggen beginnen.

Via de blauwe knop links onder op het beginscherm kun je gemakkelijk geld storten op je account. Bij eToro kun je geld storten via onder andere Paypal en iDeal. Hierna kan het beleggen beginnen.

Stap 3: Aandeel KPN kopen

Als je geld hebt gestort op je eToro-account, dan kun je verschillende tools gebruiken om bepaalde koersen te analyseren en ook portfolio’s van andere beleggers in te zien. 

Het aandeel van KPN is ook gemakkelijk te vinden via de zoekfunctie op de zoekterm KPN.NV. Je kunt hier ook gelijk de beurskoersen van het KPN aandeel bekijken.

Als je besloten hebt dat je wilt gaan investeren in KPN aandelen, dan klik je op de knop ‘Handelen’. Vervolgens controleer of je order helemaal klopt. Wanneer dat het geval is klik je op ‘Bestelling plaatsen’, en dan ben je eigenaar van KPN aandelen. 

Bij het kopen van een KPN aandeel betaal je bij het investeren in aandelen geen commissie. Dit geldt dus ook voor de aandelen van KPN. ‘

De koers van het KPN aandeel door de jaren heen
koers kpn

Ben je er helemaal klaar voor om aandelen van KPN te kopen? Wacht dan niet langer en maak gratis een account aan bij eToro!

Kpn koers

‘De Groote Club’ in Amsterdam

Kan je niet wachten om te beginnen? Investeer dan direct in KPN aandelen!

Over KPN Aandeel

KPN NV is een Nederlands telecommunicatie en ICT bedrijf, dat zijn oorsprong vindt in het jaar 1881. In dat jaar werd vanuit ‘De Groote Club’ in Amsterdam het eerste telefoontje gepleegd. 

In 1894 werd vervolgens de Administratie van Posterijen en Telegraaf (P en T) opgericht.  Naarmate steeds meer Nederlanders beschikking kregen over een telefoon, veranderde de naam in 1928 in Staatsbedrijf der Posterijen, Telegraaf en Telefonie (PTT). 

Vanaf dat moment had de voorganger van KPN de wind in de zeilen. Tijdens het 100-jarig jubileum telde het bedrijf maar liefst 5 miljoen abonnees. Vanaf 1980 begint PTT met het ontwikkelen van het mobiele netwerk.

In 1989 veranderd de PTT zijn naam naar Koninklijke PTT Nederland NV, dat vanaf dan afgekort wordt met KPN. Vanaf de jaren 90 veranderd de telecom markt ingrijpend en KPN veranderd mee. KPN zet ruimschoots in op mobiele telefonie en het internet. 

De eerste aandelen van KPN worden in 1994 uitgegeven op de beurs van Amsterdam. Tot 2008 stond KPN ook nog genoteerd op de beurzen van Londen, New York en Frankfurt.

 

aandeel kpn stock

Vervolgens  scheidt de PTT telecom zich in 1998 af van de PTT post en gaat de telecom afdeling verder door het leven als KPN NV. De internet tak van KPN wordt eveneens in 1998 opgericht als XS4ALL.

In de 21e eeuw heeft KPN als één van de eerste in Nederland voornamelijk ingezet op internet en mobiel internet. Na 2007 kwam breidde KPN zich uit met een focus op ICT dienstverlening met de overname van het ict-bedrijf Getronics.

In de jaren 10 van de 21e eeuw blijft KPN innoveren. Ze hebben een uitgebreid glasvezelnetwerk aangelegd in Nederland en hadden ze als eerste een landelijk 4G-netwerk. De inzet op mobiel en internet heeft geleidt tot meer dan een miljoen klanten. 

En daar is KPN niet gestopt, want in 2015 werden twee nieuwe bedrijfstakken opgericht. Met KPN Ventures en KPN Technology Lab gaat de focus vol op innovatie. Deze twee bedrijfstakken focussen op het investeren in innovatieve bedrijven en het zelf ontwikkelen van innovatieve toepassingen.  

Daarbij heeft KPN het gepresteerd om in 2015 volledig klimaat neutraal te opereren. In 2017 werd KPN zelf uitgeroepen tot het meest duurzame telecombedrijf ter wereld.  

Op dit moment blijft KPN vooruit kijken. In hun ‘Technology Book’ benoemen zij dertien veelbelovende trends, waarvan zij denken dat die een impact gaan maken in de wereld (waaronder het 5G-netwerk).

De voor- en nadelen van het Aandeel KPN

De Voordelen

Zoals hierboven aangegeven is KPN een innovatief en vooruitstrevend bedrijf dat zich voorbereidt op de toekomst. Ondanks dat sommige analytici geen grote fan zijn van het het aandeel KPN, kan juist de innovatieve mindset van KPN het wel interessant maken om te investeren in KPN aandelen. 

Daarnaast is het investeren in KPN een vrij stabiele investering met het oog op de lange termijn. Het bedrijf bestaat als sinds 1894 en heeft al die tijd het hoofd boven water kunnen houden. 

Dat is zeker knap te noemen gezien de technologische markt waarin KPN fungeert, die zich met een razend tempo ontwikkeld KPN zich weet te presenteren als een adaptief bedrijf in een snel veranderende technologische markt.

Daarnaast zet KPN vol in op innovatie en duurzaamheid. KPN wil door middel van hun technologie bedrijven verduurzamen, zodat de dienstverlening van KPN ook klaar is voor de toekomst. 

De Nadelen

Zoals elk voordeel een nadeel heeft, is dat ook het geval bij KPN aandelen. Een nadeel van KPN is dat ze alleen actief zijn in Nederland. Ze lopen hierdoor achter op soortgelijke bedrijven die op internationaal niveau acteren, zoals bijvoorbeeld Vodafone. 

Daarnaast heeft KPN een relatief dure dienstverlening. Hierdoor moet KPN de prijs- kwaliteitsverhouding goed in de gaten houden, omdat de klanten anders richten een goedkopere provider zullen vertrekken. Houdt dit als belegger dus goed in de gaten. 

Wil je direct beginnen met beleggen in KPN aandelen? Wacht dan niet en maak gelijk een gratis account aan bij eToro!

De actuele koers van het Aandeel KPN

Het KPN aandeel is een welbekend aandeel op de Nederlandse beurs. Sinds 1994 staat het bedrijf beursgenoteerd op de AEX

In de jaren 90 waren de KPN aandelen zeer populair. De hoogste waarde die het aandeel bereikte was 42,46 euro in 2000. 

Nadat KPN grote verliezen maakte in 2002 kelderde het aandeel aanzienlijk tot een schamele 1,43 euro. Deze immense daling is KPN tot op heden niet echt meer boven gekomen.

Koers van het KPN aandeel in 2020

In de periode tot 2011 steeg de waarde gestaag tot 7 of 8 euro. Na 2011 stortte het aandeel echter weer volledig in. Het aandeel bereikte in 2013 een waarde van 1,54 euro. Sindsdien schommelt de waarde van het aandeel tussen de 2 en 4 euro.

De daling van de waarde van het KPN aandeel komt door de verkleining van de markt waarin KPN zich begeeft. Mensen bellen en sms-en steeds minder door het gebruik van bijvoorbeeld Whatsapp. 

Het afgelopen jaar was de hoogste waarde van het KPN aandeel 2,72 euro op 20 januari. Niet veel later bereikt het aandeel ook gelijk het dieptepunt. Aan het begin van de corona-crisis noteerde het aandeel op 16 maart 1,77 euro.

Van die sterkte daling heeft het KPN aandeel zich gestaag hersteld, en het aandeel sloot het jaar af met een waarde van 2,60 euro.

Moet ik nu investeren in KPN Aandelen?

KPN bevindt zich in een lastige markt en focust zich alleen op het Nederlandse deel van die markt. Dit zien we terug in de koers KPN.

Toch is KPN dat een bedrijf dat altijd beleid voert met het oog op de toekomst. Daarbij focust het bedrijf zich op innovatieve technologie en duurzaamheid. 

Daarnaast heeft KPN hun liquiditeitspositie de afgelopen jaren verbeterd. In 2015 hebben zij hun dochterbedrijf Base verkocht, wat 1,3 miljard euro heeft opgeleverd.

Koers KPN aandeel van de afgelopen 6 maanden

KPN aandeel

Wil je direct beginnen met het kopen van KPN aandelen?

Daarnaast heeft KPN ook nog belangen in Belgische en Duitse bedrijven met een totale waarde van 3,5 miljard euro. KPN lijkt dus een vrij stabiel en veilig bedrijf om in te investeren, ook gezien het feit dat ze al ruim 120 jaar hun hoofd boven water weten te houden. 

De strategie die KPN voor ogen heeft, geeft aan dat het bedrijf zich volledig voorbereidt op de toekomst. Dit kan voordelig uitpakken als je nu investeert in het aandeel KPN.

Wanneer je een KPN aandeel koopt, dan is dat wel een investering voor de lange termijn. Als jij gelooft in de toekomstplannen van KPN en je bent overtuigd van hun werkwijze, dan kan het een goede beslissing zijn om  KPN aandelen te kopen.

Daarnaast is KPN al menig keer in het nieuws gekomen door potentiële overnames. De laatste geruchten dateren van 20 november 2020. De Zweedse investeerders van EQT wilde mogelijk KPN overnemen. Als gevolg stegen de aandelen van KPN met 8%. 

Het is dus verstandig om het KPN aandelen nieuws te volgen, zodat je kan inspelen op mogelijke stijgingen van het KPN aandeel. 

KPN keert halfjaarlijkse dividend uit, maar de hoogte van het dividend verschilt nog wel eens. De twee dividend uitkeringen staan ook wel bekend als interimdividend en slot dividend. 

In 2010 en 2011 werd er nog 0,80 en 0,85 euro per aandeel uitgekeerd.

Sinds de ineenstorting van het aandeel in 2011 ligt ook de KPN aandelen dividend een stuk lager. In 2013 werd er zelfs geen dividend uitgekeerd aan KPN aandeelhouders. Sindsdien ligt het aandelen dividend van KPN rond de 0,120 euro. 

Toch heeft de corona-crisis ook zijn weerslag gegeven op het dividend in 2020. Tijdens het interimdividend werd in augustus 2020 nog maar 0,043 dividend uitgekeerd. Dat is toch een flinke daling ten opzichte van de voorgaande jaren.

Dit betekent dat wanneer je afgelopen augustus bij 100 aandelen van KPN van in je portefeuille had: 100 x 0,043 = 4,30 euro dividend uitgekeerd zou krijgen. 

De recente cijfers van het afgelopen half jaar zijn nog niet bekend gemaakt door KPN.

Kijk ook eens naar deze aandelen

Heb je de smaak te pakken en wil je ook investeren in andere aandelen? Kijk dan snel op eToro! Op Bankr staan nog meer artikelen die je alle ins en outs vertellen over bepaalde aandelen. In deze artikelen leggen we je daarnaast precies uit hoe je dat precies kan doen. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, dan hebben wij voor jou hieronder al een kleine selectie gemaakt van andere interessante aandelen van Nederlandse bedrijven.

aandeel ahold
Ahold Delhaize (AD.AS)

Ahold Delhaize is het moederbedrijf van onze welbekende Albert Heijn, Gall & Gall, Etos en Bol.com. Dit bedrijf speelt dus voor velen een grote rol in het dagelijkse leven. Ben je wellicht geïnteresseerd in aandelen van dit bedrijf? In dit artikel leggen we je precies uit of dat verstandig is en hoe je dat doet.

ing beleggen
ING Groep (INGA)

Wie kent het logo van de oranje leeuw niet? ING is ontstaan in 1991 na een fusie van de Postbank Groep en de verzekeraar Nationale Nederlanden. Sindsdien is het een onderdeel van de Nederlandse samenleving en de sponsor van het Nederlands voetbalelftal. Wil je meer weten over de ING en de hoe je ING aandelen kunt kopen? Lees dan ons artikel over ING.

aandeel postnl logo
PostNL (PNL)

PostNL is het grootste postbedrijf in Nederland. Daarnaast is het bedrijf al meer dan 220 jaar actief in de posterijen. Sinds 2011 staat het bekend onder de naam PostNL en voorziet het bedrijf ons van alle post, ansichtkaartjes en pakketjes. Kortom, een interessant bedrijf om in te investeren. Wil je weten hoe? Lees dan ons artikel. 

KPN Aandeel: Veelgestelde vragen

Het aandeel KPN staat genoteerd op de AEX. De AEX vertegenwoordigt de 25 grootste bedrijven op de Amsterdamse beurs.  De AEX valt op zijn beurt weer onder de Euronext Group. Via eToro kun je investeren in de Euronext Group door middel van CFD’s. Dus als je geïnteresseerd bent in het KPN aandeel, kijk dan snel op eToro!

KPN draaide aan het begin van deze eeuw iets meer dan 12 miljard euro omzet. Hierna is de omzet tot op heden flink gedaald. Waar KPN in 2012 nog ruim 12 miljard euro omzet draaide, was dat een jaar later nog maar 8 miljard. Daarnaast is de omzet nog verder gedaald tot een omzet van 5,7 miljard in 2019. 

De daling van de omzet komt voornamelijk door de afname van telefoon en sms gebruik. Door het mobiele internet maken mensen nu eerder gebruik van bijvoorbeeld Whatsapp. 

Toch blijft het bedrijf jaarlijks, met uitzondering van enkele jaren, wel enkele honderden miljoenen winst maken. In 2019 lag de winst bijvoorbeeld op 614 miljoen euro. Dat zit niet heel ver weg van de winst in 2012, die toen 693 miljoen bedroeg. De omzet lag echter wel op meer dan twaalf miljard in 2012.

KPN maakt sinds 2002 op drie jaren na altijd winst. Desondanks hebben de drie jaren dat er verlies werd geleden veel impact gehad op het aandeel van KPN. Toch blijft zijn lopen de winsten in de anderen jaren toch op in honderden miljoenen. Daarom lijkt KPN een vrij stabiel bedrijf te zijn als het om winsten gaat.

De hoogte van de winst zelf kan nog wel eens verschillen. KPN moet namelijk veel investeren in nieuwe technologieën om hun dienstverlening up-to-date te houden. 

KPN keert twee keer per jaar dividend tijdens het interimdividend en het slot dividend. De uitkering van dividenden over het KPN aandeel worden dus consistent uitgekeerd.

De hoogte van het dividend kan nog wel eens verschillen. De de laatste jaren keert KPN ongeveer 0,12 euro dividend per aandeel uit. Door Covid-19 was het interim dividend van 2020 echter gedaald tot 0,04 euro per aandeel. 

 

Deze vraag is natuurlijk vrij subjectief, omdat het verstandig is om een broker te kiezen die aansluit bij jouw strategie. eToro is de beste plek voor de beginnende belegger om je aandelen te kopen. Ook het KPN aandeel is te verkrijgen bij eToro. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dat precies kan doen. 

Als beginnend belegger is het natuurlijk maar de vraag wat jouw strategie precies gaat worden. Wil je liever daytraden of liever investeren in indices voor de lange termijn? eToro is bij uitstek het startpunt om je hierin wegwijs te maken. Door middel van hun copytrading tool kun je de beste strategieën afkijken bij de meest succesvolle brokers. 

Daarnaast bied eToro  een laagdrempelig instapniveau en kun door het snelle en gemakkelijke aanmeldingsproces vandaag nog beginnen met beleggen!

KPN Aandeel: Conclusie

Het aandeel KPN is een de afgelopen jaren een vrij stabiel in waarde. Desondanks is het sinds de beursgang in 1994 flink minder waard geworden. De strategie van de toekomst van KPN lijkt helemaal klaar te zijn voor de toekomst, en derhalve zou het interessant kunnen zijn om te investeren in KPN aandelen. 

Ook blijkt dat het aandeel van KPN flink meer waard wordt wanneer er gesproken wordt over een mogelijke overname. Dit was het geval bij de poging van de telecom gigant Carlos Slim en tijdens de poging van de Zweedse investeerders van EQT. Houdt daarom het KPN aandelen nieuws in de gaten om hierop te kunnen inspelen. 

Ook keert KPN consistent twee keer per jaar dividend uit aan haar aandeelhouders.  Dit maakt het aandeel van KPN interessant voor sommige beleggers.

Enthousiast geworden over KPN aandelen?

Begin vandaag nog met investeren door een gratis account aan te maken bij eToro!
begin direct!
Scroll naar boven