Aandelenportefeuille samenstellen | Leer alles over een divers portfolio

Wie gaat beginnen met het handelen in aandelen zal al gauw de term aandelenportefeuille tegenkomen. Dat is eigenlijk de verzamelterm voor alle aandelen die jij in je bezit hebt.

De samenstelling van een aandelenportefeuille verschilt dus van persoon tot persoon. In dit artikel vertellen we alles over aandelenportefeuilles, een oefen aandelenportefeuille samenstellen, en geven we een succesvol aandelenportefeuille voorbeeld en meer!

aandelenportefeuille beginnen etoro
Beginnen in: 3 werkdagen / direct

      En ga gelijk aan de slag! 

 

Wat is een aandelenportefeuille?

Hierboven legden we al uit dat een beleggingsportefeuille een verzamelterm is voor alle aandelen die iemand in zijn of haar bezit heeft. De portefeuille stel je dus zelf samen uit verschillende aandelen. De aandelen portefeuille is dus onderdeel van je totale beleggingsportefeuille.

Vaak houd je zo’n portefeuille digitaal makkelijk bij als je via een online broker je aandelen koopt. Broker eToro is onze favoriete  broker daarvoor, daarom gebruiken we het stock portfolio binnen eToro als voorbeeld. 

Het is voor iedere handelaar aan te raden om een beleggingsportefeuille op te bouwen uit een aantal verschillende aandelen uit verschillende sectoren. Daarmee spreid je je risico.

Daarnaast is het altijd goed om je te verdiepen in de bedrijven of materialen waarvan je aandelen koopt. Zijn zij rendabel? Staan er grote plannen op de agenda?

Ook het checken van de koers van een aandeel en de historie daarvan is verstandig om erbij te pakken voordat je een investering doet. Over al deze zaken en meer hebben we het in dit artikel.

Inhoud

Hoe begin je met het bouwen van een aandelenportefeuille?

De meest toegankelijke manier om te beginnen met het verzamelen van aandelen in portefeuille is via een online broker. Om je op weg te helpen hebben wij hieronder een stappenplan uitgewerkt.

Hierna gaan we samen een aandelenportefeuille aanmaken en hebben we het over de soorten aandelen in een aandelenportefeuille.

Stap 1: Kies een online broker

Wie wil beginnen met het bouwen van een aandelen portefeuille kan dat het makkelijkst doen via een online broker. Bij zo’n broker kun je vaak kiezen uit een ruim aantal aandelen om te verhandelen of te houden in je beleggingsportefeuille. 

Hieronder lichten we een aantal online brokers toe, waaronder onze favoriet eToro.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

eToro

Ga je voor het eerst aan de slag met beleggingen en het opbouwen van een aandelenportefeuille? Dan is eToro een geschikte broker voor jou.

Bij eToro hebben ze namelijk een aantal handige tools die het voor beginners makkelijk maken om wegwijs te worden in de wereld van aandelen.

De eerste tool daarvoor is de CopyTrading functie. Met die functie is het mogelijk om portefeuilles van andere succesvolle beleggers in te zien en over te nemen in je eigen portefeuille.

Op die manier kun je in een paar stappen een succesvolle aandelenportefeuille bezitten.

aandelenportefeuille etoro
Gratis aandelenportefeuille bijhouden

Daarnaast is het bij eToro mogelijk om eerst te oefenen in een gratis demo-account. Je krijgt dan virtueel nepgeld tot je beschikking om te oefenen met een beleggingsportefeuille aanmaken, voordat je je eigen geld daarvoor gebruikt.

Als je na een tijdje klaar bent om met je eigen geld te gaan beleggen, is het minimale stortbedrag bij eToro laag: met €170,- kun je al van start. Er is nog een tweede financieel voordeel aan eToro: over aandelen en ETF’s betaal je 0% commissie, waardoor je je rendement zo hoog mogelijk houdt en je gratis aandelenportefeuille bijhouden mogelijk is.

Naast aandelen en ETF’s kun je bij eToro ook handelen in valuta, grondstoffen en indices. Je hebt bij eToro dus een ruime keuze uit veel verschillende handelsproducten. Deze kun je ook allemaal beheren in je aandelenportefeuille app.

Gelijk beginnen met het verzamelen van aandelen in portefeuille via eToro? Klik dan op de button. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Vantage FX

Vantage FX een broker die inmiddels al meer dan 10 jaar bestaat. De broker is gevestigd in Australië. Hier worden zij streng gereguleerd.

Vantage FX heeft een enorme ontwikkeling mee gemaakt in de afgelopen jaren. Nu is deze broker bezig in meer dan 172 landen. Er zijn meer dan 1.000 werknemers met meer dan 30 kantoren.

Het is mogelijk om te handelen met de app van Vantage FX. Hier kun je in meer dan 300 instrumenten handelen. Dit gaat heel gemakkelijk. Als je toch hulp nodig hebt, staat de klantenservice voor je klaar!

De klantenservice is op verschillende manier te bereiken. Zo kan je telefonisch, via de chat en per e-mail de klantenservice bereiken. Daarnaast bieden zij ook 1-op-1 ondersteuning aan via TeamViewer.

Gelijk beginnen met het verzamelen van aandelen in portefeuille via Vantage FX? Klik dan op de button. 

Skilling

Skilling is een broker gevestigd in Cyprus. Daarnaast hebben zij verschillende kantoren over de hele wereld. Denk bijvoorbeeld aan London, Spanje of Malta. 

Skilling is een erg transparant bedrijf. Daarnaast wordt het gereguleerd door de Seychelles Financial Services Authority. Dit laat zien dat ze erg betrouwbaar zijn.

Op dit platform kan er gehandeld worden in verschillende handelsproducten. Let wel op dat dit alleen op 2 manier verhandeld kan worden. Dit gaat via een CFD of via Forex.

Het platform is niet alleen toegankelijk op de desktop, maar ook op jouw mobiel. Skilling heeft hier een app voor ontwikkeld. Zo kan jij handelen waar en wanneer jij wilt!

Gelijk beginnen met het verzamelen van aandelen in portefeuille via Skilling? Klik dan op de button. 

DEGIRO

Een andere fijne online broker voor je aandelenportefeuille aanmaken is DEGIRO. Deze broker is van Nederlandse bodem en heeft net als eToro een ruim aanbod in aandelen, ETF’s, en grondstoffen

Het platform van DEGIRO is makkelijk in gebruik en heeft een aantal handige tools. Eén daarvan is een zoekfunctie die het makkelijk maakt om te zoeken op bedrijf of type aandeel waarin je wilt beleggen.

Daarnaast krijg je via DEGIRO ook toegang tot veel internationale beurzen, waardoor je wereldwijd kunt handelen vanaf één plek. Hoewel DEGIRO geen demofunctie heeft, kun je bij hen als starter wel terecht op hun beginnersacademie.

Als je je geld belegt via DEGIRO weet je zeker dat het niet gestoken wordt in ongure zaken. De broker staat namelijk onder gedragstoezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en onder prudentieel toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).

Tot slot heeft DEGIRO een van de best beoordeelde aandelenportefeuille app van 2022. Je hebt daardoor je beleggingsportefeuille altijd bij de hand.

Beginnen via DEGIRO? Dat kan vandaag nog! 

Stap 2: Maak een account aan

Keuze voor een broker gemaakt? Super! Dan is het nu tijd om een account aan te maken voor je portefeuille aandelen. 

Dit gaat bij iedere broker vrijwel op dezelfde manier. Als voorbeeld nemen wij hier onze favoriete broker eToro. 

Als je je op de homepagina van de site van eToro bevindt kun je op de groene knop met ‘join now’ klikken. Vervolgens kun je een account aanmaken met je e-mailadres, of kun je verder gaan met je Google- of Facebook account.

Je krijgt hierna de keuze of je wilt starten in de demofunctie of gelijk van start wil met je eigen geld. Als je voor dat laatste kiest, zul je je account nog moeten verifiëren met een geldig ID-bewijs en een vragenlijst. Dit is bij wet verplicht voor iedere broker, dus ook voor eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Als je na het oefenen over bent gestapt naar een echt account, of gelijk van start gaat met je eigen geld, is het natuurlijk nodig om geld op je account te zetten.

Dit doe je bij eToro door op de blauwe knop met ‘geld storten’ te klikken, links onderin de hoek. Vervolgens opent er een venster waarin je kan kiezen uit een van de vele betaalmethodes zoals iDeal en Klarna.

Als je het geld eenmaal hebt gestort, kun je verder gaan met je aandelenportefeuille aanmaken.

aandelenportefeuille aanmaken
Als je op de blauwe knop met 'geld storten' klikt kun je van start.

Stap 4: Kies een aandeel bij eToro

portefeuille aandelen
ETF's zoeken in eToro

Net als bij DEGIRO heb je in eToro een zoekfunctie die het makkelijk maakt om verschillende aandelen te kopen. Je kan zoeken op naam van een bedrijf, of je zoekt eerst per categorie een aandeel zoals tech of wetenschap.

Als je een aandeel hebt gevonden dat bij je past kun je op dat aandeel klikken voor verdere informatie. 

Zodra je ervan overtuigd bent dat dit aandeel het aandeel is waarin je wilt gaan investeren, kun je overgaan tot het kopen van het aandeel. Je klikt daardoor simpelweg op ‘kopen’ en vult de bedragen die je wilt investeren in. 

Na het aanschaffen van het aandeel belandt hij vanzelf in je online aandelenportefeuille die geïntegreerd is in eToro. Daar heb je altijd overzicht over de aandelen die je bezit en hoe het staat met de koers van het aandeel.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Aandelenportefeuille samenstellen

Nu je een werkend account hebt op eToro kunnen we inhoudelijk gaan kijken naar het samenstellen van een aandelenportefeuille of beleggingsportefeuille. 

Om het overzichtelijk te houden, hebben we een aantal punten op een rij gezet die van belang zijn om mee te nemen als je gaat beginnen met het samenstellen.

Bedenk wat voor belegger je wilt zijn

Dit klinkt ingewikkeld, maar in realiteit valt het wel mee. Je moet je hoofdzakelijk afvragen hoeveel tijd je in beleggen in je portefeuille aandelen wilt steken en hoeveel risico je daarbij wilt lopen.

Afhankelijk van de antwoorden op die vragen kun je beslissen in wat voor aandelen je wilt beleggen. Er zijn namelijk aandelen die heel volatiel zijn, waarbij het kopen en verkopen op één en dezelfde dag zeer rendabel, maar tijdsintensief kan zijn.

Er zijn ook aandelen waarvan de waarde niet veel schommelt, maar waarvan de algemene trend van de koers wel stijgend is. In zulke aandelen kun je beleggen zonder hier dagelijks intensief mee bezig te zijn. 

aandelenportefeuille samenstellen

Als je snel wilt verdienen en daar ook de tijd in wil steken, is het opbouwen van een CFD-aandelenportefeuille misschien wel wat voor jou. Met deze Contracts for Difference beleg je in de beweging die je denkt dat de koers gaat maken.

Zeker als je daarvoor een volatiele koers uitzoekt, kan het dus al gauw zo zijn dat de beweging waarop jij belegd hebt uitkomt. Je maakt daardoor snel winst. 

Het nadeel is echter dat het ook snel de verkeerde kant op kan gaan met een koers, omdat juist de winstgevende (volatiele) koersen ook zomaar kunnen omslaan.

Als je beleggen meer ziet als een spaarpotje buiten de bank om, zijn aandelen die al tijden gestaag meer waard worden misschien je belegging waard. Een goede methode om op die manier te beleggen is waardebeleggen. In ons artikel over waardebeleggen lees je meer over hoe dat werkt.

Wat voor bedrijven wil je in je aandelenportefeuille?

Over de beurzen wereldwijd zijn er aardig wat bedrijven om aandelen van te kopen. Het is goed om je af te vragen in wat voor bedrijven je wilt beleggen. Is dat vooral in duurzame bedrijven? Of bedrijven in de technologiesector?

Ook zaken als hoe ethisch een bedrijf handelt en of zij bijvoorbeeld op hun beurt weer beleggen in bedrijven die jou wel of niet aanstaan, zijn afwegingen die je kunt maken in het opstellen van je beleggingsportefeuille.

Het doen van eigen research is daarbij van belang. Dus bekijken hoe een bedrijf in elkaar zit, waar zij hun geld in steken en achter wat voor normen en waarden zij staan.

Hoeveel geld wil je investeren

Als je gaat beginnen met een aandelenportefeuille samenstellen, is het verstandig om na te denken over het kapitaal dat je wilt investeren. Dit klink voor de hand liggend, maar de neiging om gewoon van start te gaan en te zien waar het schip strandt, is groot. 

Als je weet wat je budget is, kun je daarbinnen een goede mix maken van verschillende aandelen die in totaal je portefeuille vormen. Door dit soort financiën inzichtelijk te houden voor jezelf weet je precies hoeveel geld er in welk aandeel zit en wordt het bijhouden van je winst makkelijker.

Ben je enthousiast geworden over beleggen? Wacht dan niet langer en begin vandaag nog met handelen via eToro en betaal 0% commissie op aandelen en ETF’s!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Aandelen in portefeuille voorbeeld

Het kan in het begin best zoeken zijn naar een goede mix van aandelen in bedrijven die bij je passen, die het doel dat je hebt met je beleggingen dient.

Je zou daarom gebruik kunnen maken van de CopyTrading functie van eToro om een portefeuille over te nemen die bij je past, maar voor de volledigheid geven wij hieronder ook een aandelenportefeuille voorbeeld van een gediversifieerd aandelenportfolio dat ingericht is op rendement op lange termijn tegenover een laag risico.

gratis aandelenportefeuille bijhouden
Gratis aandelenportefeuille bijhouden

Hierboven zie je als aandelenportefeuille voorbeeld de portefeuille van BeatTheMarketz in eToro. Zijn echte naam is Christopher Harrop en hij komt uit het Verenigd Koninkrijk. 

Hij heeft deze aandelenportefeuille samengesteld op basis van een fundamentele analyse van de prijs en de waarde van een aandeel: het kopen van ondergewaardeerde aandelen en die voor een lange tijd bewaren is zijn methode.

Die manier van handelen is niet tijdrovend, maar levert op lange termijn wel voldoende rendement op tegen een risico-indicatie van vier, wat relatief laag is.

Hij heeft aandelen uit verschillende sectoren gehaald, zoals Intel uit de techsector en Meritor uit de auto-onderdelenhandel. Ook sneakermagnaat Footlocker zit in dit aandelenportefeuille voorbeeld, evenals veilingsite Ebay. Een soortgelijke portefeuille als die hierboven is een brede basis voor iemand die wil beleggen voor de lange termijn. 

De voor- en nadelen van een gratis aandelenportefeuille bijhouden

Een aandelenportefeuille aanmaken komt zoals altijd met een aantal voordelen en een aantal nadelen. We noemen hieronder de belangrijkste.

Voordelen

Het voordeel van het hebben van veel aandelen in portefeuille is uiteraard dat je daarmee ook veel winst kunt behalen. Het is een manier om je spaargeld meer waard te maken, zonder tussenkomst van derden zoals een bank. 

Daarnaast is enkel beleggen in aandelen overzichtelijker dan beleggen in verschillende handelsproducten. Je hoeft je maar in één methode die bij jou past te verdiepen in plaats van kennis vergaren over alle soorten beleggingen die er zijn.

Nadelen

Dat is ook gelijk een nadeel van enkel een aandelenportefeuille houden: je zou meer rendement kunnen behalen als je ook zou beleggen in andere handelsproducten zoals ETF’s en CFD’s. Je portefeuille aandelen is eigenlijk een klein deel van wat een totale beleggingsportefeuille kan omvatten. 

Daarnaast is er natuurlijk altijd een risico dat je berekeningen of analyses voordat je gaat investeren in een aandeel niet kloppen. Je kunt dan je belegging verliezen. Dat geldt overigens voor alle beleggingen die je maakt: er is nooit een garantie voor winst.

Wij raden iedereen aan om te beginnen met een gratis demo account bij eToro. Je loopt hierbij geen financieel risico en kan op jouw eigen gemak het platform ontdekken!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voor een gratis aandelenportefeuille bijhouden

We hebben in het artikel al een aantal tips gegeven voor het beginnen met een aandelenportefeuille samenstellen. Hieronder noemen we ze op een rij:

  • Verdiep je in het bedrijf waarvan je aandelen koopt. Is dit bedrijf winstgevend? Wat staat er voor de toekomst op het programma? En past dit bedrijf bij mij?
  • Verspreid je totale beleggingsbudget over verschillende aandelen. Beleg nooit al je geld in één aandeel: verklein je risico door te spreiden.
  • Heb een duidelijk doel voor ogen dat je wilt behalen met je beleggingen en pas je beleggingsstrategie daar op aan.
  • Gebruik als je niet goed weet waar je moet beginnen een broker die je daarbij kan helpen, zoals eToro. Met de handige CopyTrading functie kun je portefeuilles van succesvolle beleggers inzien en kopiëren. Daar vind je dus altijd een aandelenportefeuille voorbeeld.
  • Zorg dat je aandelen in portefeuille balans kennen tussen verschillende sectoren en bedrijven. Zo zorg je voor een gediversifieerd portfolio. 
  • Heb altijd een goed overzicht van je gehele aandelenportefeuille. Hiervoor zijn speciale aandelenportefeuille apps of je kunt de aandelenportefeuille bijhouden in Excel. Het voordeel van Excel is dat hiermee gratis aandelenportefeuille bijhouden mogelijk is. Via een broker heb je echter altijd zicht op je actuele aandelen in portefeuille balans.

Veelgestelde vragen

Je aandelenportefeuille is eigenlijk het totaal aantal aandelen dat je in je bezit hebt, vaak gebundeld op één overzichtelijke plek. Een aandelenportefeuille bouw je zelf op of af door steeds aandelen te kopen of verkopen.
 
Het idee achter het houden van een aandelenportefeuille is natuurlijk winst genereren. Weeg daarom altijd goed je doelen af voordat je een belegging doet.
 
Wil je met je aandelen over een termijn van een paar jaar winst maken? Let dat goed op de lange termijn ontwikkelingen van een bedrijf. Liever snel, veel winst genereren tegenover een hoger risico? Misschien is dan beleggen n CFD’s wel wat voor jou.

Niet per definitie. Het is wel altijd belangrijk om je te verdiepen in de markt waarin je aandelen wil kopen. Hoe die markt ervoor staat, wat de verwachtingen zijn. Daarmee verklein je je risico.

Ook het verspreiden van je beleggingsbudget over verschillende, winstgevende aandelen die niet gerelateerd zijn aan elkaar maakt je riscio kleiner.

Volgens ons is broker eToro de meest geschikte plek om te beginnen met het bouwen van een aandelenportefeuille. Je hebt daar namelijk een ruime keuze uit soorten aandelen van over de hele wereld.

Daarnaas betaal je bij eToro 0% commissie over aandelen en ETF’s, waardoor je rendement zo hoog mogelijk blijft.

In eToro kun je via de CopyTrading functie heel makkelijk portefeuilles van andere aandeelhouders inzien. Je kunt daarbij filteren op bijvoorbeeld type aandeel of bedrijf dat gehouden wordt in de portefeuilles om zo alleen die portefeuilles te zien die jij interessant vindt.

Je kunt ook voorbeelden vinden van een aandelenportefeuille bijhouden in Excel. Hier zitten echter wel veel nadelen aan. Kies daarom altijd voor een goede broker als eToro. 

Zeker, dit kan eveneens bij eToro. Nadat je daar een gratis account hebt aangemaakt kun je gelijk geld storten via onder andere iDeal.

Aandelenportefeuille: Conclusie

In dit artikel hebben we het gehad over het beginnen met bouwen van een aandelenportefeuille. Je kunt dus het beste beginnen via eToro door te investeren in een aantal verschillende soorten aandelen om je risico te spreiden.

Je aandelenportefeuille bijhouden in Excel is ook een mogelijkheid, maar heeft wel veel nadelen. Daarom raden we aan om altijd met een betrouwbare broker te beginnen. Hier vind je ook altijd de actuele aandelen in portefeuille balans. 

Daarnaast is jezelf verdiepen in een bedrijf of aandeel altijd raadzaam om erachter te komen of een aandeel of bedrijf wel of niet bij jou en je beleggingsstrategie past.

Als je meer wil lezen over een totale beleggingsportefeuille, bekijk dan ook eens ons artikel dat daarover gaat. We vertellen daar naast aandelen ook over andere handelsproducten om je portefeuille mee aan te vullen.

Aandelenportefeuille bouwen in eToro?
Bij eToro kun je kiezen uit een ruim aantal verschillende aandelen om je aandelenportefeuille uit op te bouwen. Begin vandaag nog!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven