Wat is een Aandelensplitsing? Tips en tricks

De aandelenwereld groeit en groeit de laatste jaren. Bedrijven ontwikkelen zich dan ook razendsnel en maken soms ook gebruik van aandelensplitsing, geen idde wat dat is, lees snel verder!

Profiteren van Aandelensplitsing in 4 stappen

Wil je meteen aandelen kopen? Dat kan via de groene knop, start nu!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Aandelen zijn vaak in het bezit van eigenaren van het bedrijf of grote namen er omheen. Bij aandelensplitsing worden de aandelen van een bedrijf of onderneming opgesplitst om zo meer liquiditeit te krijgen. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is een Aandelensplitsing?

Heel kort gezegd is dat aandelensplitsing inhoudt dat de aandelen van het bedrijf worden opgedeeld in kleinere aandelen. Dit geeft een mogelijkheid om als beursgenoteerd bedrijf meer liquiditeit te verkrijgen en meer mensen de mogelijkheid te bieden om te beleggen in die aandelen.

De waarde van een aandeel kan enorm groot worden, op dat moment wordt het aandeel niet meer betaalbaar voor particuliere beleggers.

Als het beursgenoteerde bedrijf er voor kiest om het aandeel niet op te splitsen, kan het aandeel enorm oplopen en is de kans kleiner dat mensen het aandeel kopen.

Een aandelensplitsing heeft dus vaak alleen maar een positief effect op het bedrijf. Dit is omdat er dan meer mensen op het bedrijf afkomen omdat het aandeel een stuk goedkoper is geworden, toch blijft de gehele waarde hetzelfde omdat het allemaal kleine stukjes aandelen zijn.

Verder voegt de aandelensplitsing niet meteen meer waarde toe aan je bedrijf. Het zorgt er alleen voor dat er meer mensen investeren in je bedrijf, maar de waarde zal altijd hetzelfde blijven.

Grote bedrijven als Tesla en Netflix hebben er bijvoorbeeld al voor gekozen om voor aandelensplitsing te gaan. Dit zorgt ervoor dat er meer jonge beleggers mee kunnen gaan op de markt.

Hoe kan ik zelf profiteren van Aandelensplitsingen?

Het is natuurlijk mogelijk om te investeren in die bedrijven als Tesla, Netflix en Amazon. Via onderstaande stappen leggen we je uit hoe je begint en hoe je eindigt.

Lees alle stappen goed en rustig door zodat je straks kunt beleggen in bedrijven die gebruik hebben gemaakt van aandelensplitsing. Niet alleen Netflix en Tesla hebben namelijk die keuze gemaakt. Wil je weten welke bedrijven nog meer, lees dan verder!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Voordat je kunt beleggen via een broker moet je een account aanmaken en een aantal stappen volgen. Een broker is een website waar je terecht kunt als je wilt beleggen in aandelen, cryptomunten, grondstoffen en andere waren.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Aandelensplitsing beleggen bij eToro

Broker eToro heeft meer dan 13 miljoen gebruikers en is daarmee een van de grootste, dan wel niet de grootste broker op het gebied van aandelen. 

eToro gaat al jaren mee op het hoogste niveau in de brokerwereld en dat zal nog wel even zo blijven. eToro heeft dan ook een breed aanbod aan aandelen, ETF’s, cryptocurrency, CFD’s, grondstoffen en valuta’s. 

Ook heeft eToro een handig demo-account waarmee je kunt beginnen als beginnend belegger.

De homepage van eToro

Als beginnend belegger weet je misschien nog niet helemaal welke kant je op wilt en daarom kun je gebruik maken van een demo-account met nepgeld.

Zodra je genoeg geleerd hebt met het demo-account wil je natuurlijk met echt geld aan de slag om echte rendementen te gaan behalen. Bij eToro kun je al beginnen met beleggen bij een minimale storting van $50 (€42), zo kan bijna iedereen beginnen bij deze broker, onafhankelijk van de grootte van je portemonnee.

Vertrouwen en gebruiksvriendelijkheid staat vaak bij mensen voorop willen ze investeren in aandelen. We kunnen je dan ook mededelen dat eToro een van de meest betrouwbare brokers is die dan ook beschikken over licenties van CySec (Cyprus) en de FCA (V.K.)

Voor beginnende beleggers is er een functie die het makkelijker maakt om verstandige beleggingen te doen. Met de Copy trading functie kun je namelijk de portfolio’s van succesvolle beleggers inkijken en met één druk op de knop kopiëren naar je eigen portfolio.

Verder betaal je bij eToro 0% commissie over aandelen en ETF’s zodat je een nog hoger rendement kunt behalen. Hoe je precies geld stort en een account aanmaakt bij eToro lees je in de volgende stappen, maar eerst stellen we je voor aan een andere broker.

Wil je meteen beginnen met beleggen? Via de groene knop kun je direct een account aanmaken, geld storten en investeren in aandelensplitsing!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Aandelensplitsing beleggen bij DEGIRO

DEGIRO is in Nederland al jaren een broker die iedereen kent. De broker is in Nederland zo bekend omdat de website gemaakt is door Nederlanders, namelijk door Niels Klok, Gijs Nagel, Stef Keetman en Jasper Anderluh.

Deze heren wisten een zeer betrouwbaar en gebruiksvriendelijk platform op te zetten die tot op de dag van vandaag meer dan 600.000 gebruikers. DEGIRO was dan ook meteen de eerste broker die het mogelijk maakte voor particuliere beleggers om te investeren in aandelen.

Bij DEGIRO heb je wel te maken met transactiekosten, maar die liggen erg laag. Ook is de aanmeldprocedure van DEGIRO zeer eenvoudig en kom je er vaak zonder problemen doorheen.

Lukt het je niet om de aanmeldprocedure zonder kleerscheuren door te komen, dan kun je gebruik maken van de klantenservice van DEGIRO. Die is volledig Nederlands en staan klaar op de momenten wanneer je ze nodig hebt.

Starten met DEGIRO is nog nooit zo eenvoudig geweest en starten kan via de groene knop!

Stap 2: Maak een account aan

Voordat je kunt starten met beleggen in aandelen moet je een account aanmaken bij een broker, in dit geval is dat eToro. Bij eToro is het aanmaken van een account erg makkelijk, zorg er allereerst even voor dat je naar de website van de broker gaat.

Klik hierna op ‘registreren’, je komt nu uit in een scherm waar je je e-mail adres, gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen. Heb je dit gedaan, dan kun je bijna gebruik maken van je eToro account.

Je bent namelijk verplicht om je identiteit te verifieren bij brokers. Dit doe je door middel van het opsturen van een foto van een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs, vaak heb je na 1-2 werkdagen alweer toegang tot je eToro account.

Ben je deze stappen goed doorgekomen? Dan kun je verder gaan naar de volgende stap en dat is geld op je account zetten!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Geld op je account zetten bij eToro is zeer betrouwbaar en eenvoudig. Je klikt ten eerste op het kopje ‘geld storten’ waarna je uit komt in een scherm waar je kunt kiezen tussen verschillende betaalmethodes.

Dit zijn ook meteen de meest bekende en betrouwbare betaalmethodes zoals PayPal, Trustly, Klarna, Skrill en natuurlijk de bekendste in Nederland: iDeal. Met deze betaalmethodes kun je allemaal makkelijk en eenvoudig geld storten op je eToro-account.

De eerste storting kan al vanaf 50 euro maar het ligt er wel aan in welke omgeving je je bevindt. In Nederland krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met een minimum stortbedrag van 50 euro.

uitleg

Stap 4: Zoek een aandeel met Aandelensplitsing

Zoek geschikte producten op eToro

Nu je geld op je account hebt gezet is het tijd om een product te gaan zoeken op eToro. In dit geval is dat dus een aandeel die je kunt zoeken, bovenin de zoekbalk.

In de zoekbalk typ je het aandeel in wat je graag zou willen kopen, bijvoorbeeld Tesla of Apple en klik je op zoeken. Hierna krijg je resultaten te zien die voldoen aan jouw zoekopdracht.

Hierna kun je klikken op het aandeel en bekijken hoe het aandeel het doet en wat de huidige prijzen zijn. Ook kun je een uitgebreide analyse lezen over het aandeel.

Stap 5: Doe je eerste investering in een gesplitst aandeel

Nu je het aandeel hebt gevonden die je graag wilt kopen is het tijd om je eerste investering te gaan doen. Je klikt dan ook bij het aandeel op kopen en daar kun je de prijzen invullen, ook kun je hier huidige statistieken zien.

Nadat je het aandeel hebt gekocht kun je het in de gaten houden en verkopen wanneer jij zou willen. Dit kan dan ook op ieder willekeurig moment, maar let wel goed op het laatste nieuws van het aandeel wat jij wilt kopen.

Na deze stap heb je het proces van een aandeel kopen voltooid. Het enige wat je nu nog kan doen is wachten tot je aandeel en mooie prijs krijgt.

Heb je alle stappen goed doorlopen en wil je beginnen met eToro? Via de groene knop kun je een account aanmaken zoals we uitgelegd hebben in bovenstaande stappen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beroemde Aandelensplitsingen

Aandelensplitsing Apple / Apple Stock Split

Het was 30 juli 2020 dat Apple aankondigde dat ze een vier-voor-één aandelensplitsing aan gingen. Dit was alweer de zoveelste splitsing sinds de actief waren op de beurs.

Volgens Apple kozen ze destijds voor deze aandelensplitsing omdat ze de Apple-aandelen toegankelijker wilden maken voor particuliere gebruikers.

Dit is uiteindelijk wel gelukt want er waren meer mensen die hun geld in aandelensplitsing Apple stopten.

Inmiddels heeft de aandelensplitsing Apple dus vijf keer haar aandelen gesplitst. Een aantal keren heeft een Apple stock split een gigantische invloed gehad op de prijs van de Apple aandelen, er werd namelijk een toenmalige recordhoogte bereikt van 700 euro.

Het is dan ook vast niet de laatste keer dat Apple een aandelensplitsing gedaan heeft. Ze begonnen er in 1987 mee en de laatste aandelensplitsing dateert alweer van 2020.

Aandelensplitsing Amazon / Amazon Stock Split

Amazon heeft sinds haar bestaan 3 keer een aandelensplitsing gedaan. De eerste vond plaats in 1998, het is dan ook maar goed dat Amazon haar stocks een aantal keren gesplitst heeft, want een aandeel zonder te splitten kwam al snel richting een bedrag van 3000 euro.

In 1999 waren er zelfs twee Amazon stock splits in één jaar tijd. Ondanks dat de prijzen in 1999 aan het dalen waren met 7% was het voor Amazon toch gunstig een derde splitsing te doen, het ging namelijk wel heel goed met het bedrijf.

Tijdens de laatste split had Amazon een mooie stijging doorgemaakt. Ze stegen namelijk met ruim 31% waarna ze nooit meer een split hebben gedaan.

Een ding is zeker voor Amazon, CEO Jeff Bezos en het bedrijf zelf waren niet heel tevreden met de strategie. Er zijn ook meerdere steekproeven gedaan waarna bleek dat mensen sneller Amazon aandelen zouden kopen als ze voor een aandelensplitsing zouden gaan.

Aandelensplitsing Tesla / Tesla Stock Split

In 2020 kondigde Tesla aan dat ze haar aandelen betaalbaarder zouden maken voor beleggers. Dit deden ze eigenlijk door middel van de vijf-voor-één aandelensplitsing.

Er zijn namelijk enorm veel mensen die graag willen investeren in aandelensplitsing Tesla. Eigenaar Elon Musk heeft natuurlijk al voor grote verrassingen gezorgd op de cryptobeurs en mensen hopen dit natuurlijk ook mee te maken op de aandelenbeurs.

Tesla heeft grote stappen gemaakt en werd in veel landen zelfs het meest verhandelde aandeel van de maand. In 2020 werd dan ook bekend gemaakt dat ieder aandeelhouder vier extra aandelen zou ontvangen.

Nadat aandelensplitsing Tesla ervoor gekozen had om voor een aandelensplitsing te gaan werd dat meteen omgezet in goed nieuws. De koerswinst steeg met 12 procent, maar of het voor particuliere beleggers zo aantrekkelijk is om te investeren in Tesla is niet helemaal duidelijk.

Het is namelijk zo dat de aandelensplitsing Tesla het al mogelijk maakte om in kleine stukjes aandelen te beleggen. De Tesla stock split was er slechts om de populariteit te vergroten.

Reverse Stock Split Netflix

Ook Netflix wist haar aandelen te splitsen. Netflix wilde dan ook dat het makkelijker werd voor mensen om zo in te kunnen stappen.

Netflix splitste in 2015 voor het eerst haar aandelen. Toen stond het aandeel van Netflix nog op een bedrag van 618,19 dollar, maar dat is nu wel anders.

Of Netflix ooit nog haar aandelen gaat splitsen is voor nu nog niet bekend gemaakt. De streamingsdienst blijft natuurlijk groeien en groeien en waar het gaat eindigen is niet bekend.

Wil je Netflix aandelen kopen? Maak dan nu gebruik van eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Aandelensplitsing Nvidia

Ook Nvidia heeft aangekondigd haar aandelen te gaan splitsen. Het aandeel zal worden opgesplitst in vier nieuwe aandelen om het zo voor beleggers interessanter te maken.

Dit werd bekend gemaakt op vrijdag 21 mei 2021 wat dus vrij recent is. De aandelensplitsing is op 19 juli 2021 van kracht gegaan, beleggers krijgen twee maanden de tijd om de aandelen tegen de huidige prijs te kopen.

De waarde van de totale Nvidia aandelen zijn in principe niet veranderd. Wel hebben de Nvidia-aandelen een enorme groeikracht waardoor het slimmer was geweest om te investeren in de aandelen voordat de splitsing van kracht ging.

Klik op de groene knop en begin nu met eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met het beleggen in Aandelensplitsingen

Voordat je begint met het investeren in aandelensplitsingen, hebben we een aantal tips voor je. Het trekt natuurlijk wat jongere beleggers en investeerders aan, maar dat betekent natuurlijk niet dat je alleen bent in de aandelenwereld.

Actieve beleggers

Een aandelensplitsing is leuk voor actieve beleggers, maar waarschijnlijk niet voor de beleggers die iets op de lange termijn willen bereiken. De waarde van één aandeel wordt natuurlijk iets minder waardoor het puur voor actieve beleggers interessant wordt.

Zodra er een stock split plaats vindt is het natuurlijk de bedoeling dat de nominale waarde wordt gehalveerd. Toch veranderd de fundamentele waarde van een onderneming of bedrijf niet, onthoudt dat goed.

Particuliere beleggers kopen aandelen sneller voor een lagere prijs, dan voor een hogere prijs. Dit is wel nadelig voor de liquiditeit waardoor het kopen van de aandelen ook minder aantrekkelijk wordt.

Ook op zoek naar aandelensplitsingen en de beste beleggingen? Maak snel een account aan bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Een aandelensplitsing houdt in dat de waarde van een aandeel verlaagd wordt tegenover een verhoging van het volume van aandelen. Dit houdt in dat wanneer de waarde van een aandeel met een factor twee verlaagd wordt, het aantal aandelen met een factor twee wordt verhoogd.

Op deze manier blijft de totaalwaarde van alle beschikbare aandelen gelijk, maar wordt de verdeling veranderd. Het is een manier om het aandeel toegankelijker (goedkoper) te maken voor beleggers, waardoor het handelsvolume verhoogd wordt.

Aandelensplitsingen hebben alles te maken met de hoogte van de beurskoers van een aandeel. Door de koers te verlagen kan een bedrijf het aandeel toegankelijker maken voor potentiële beleggers.

Als een aandeel goedkoper is, zijn er meer mensen die potentieel er in zouden kunnen en willen beleggen. Hierdoor wordt de liquiditeit van het aandeel verhoogt.

Ook het handelsvolume wordt hoger omdat er meer aandelen in het spel zijn en er een verhoogde verhandelbaarheid van het aandeel teweeg wordt gebracht.

Eigenlijk is omgekeerde aandelensplitsing precies hetzelfde als normale aandelensplitsing, maar dan omgekeerd. Bedrijven kunnen er namelijk ook voor kiezen om een aantal uitstaande aandelen van een bepaalde onderneming te verminderen.

De actie verhoogt de waarde van het aandeel en bedrijf weer zodat het bedrijf op grotere schalen winst zou kunnen maken. Dit komt niet vaak voor, maar een groot bedrijf als Netflix heeft hier al eens voor gekozen.

Er zijn al enorm veel grote bedrijven die gebruik hebben gemaakt van aandelensplitsing. Denk hierbij aan Tesla, Netflix, Apple en Amazon. Deze bedrijven hebben sowieso allemaal één keer gebruik gemaakt van aandelensplitsing.

Bedrijven als Amazon en Apple hebben zelfs al meerdere keren gebruik gemaakt van deze strategie. Bij de ene kwam er een positievere werking uit dan bij de andere.

Het zou zomaar eens kunnen dat we in de toekomst nog veel meer bedrijven gaan zien die gebruik gaan maken van deze strategie. Deze strategie is namelijk niet onbekend in de aandelenwereld.

Omdat de prijs van een Apple aandeel erg hoog werd, werd het aandeel minder verhandeld en konder minder vermogende beleggers niet snel instappen. Door de prijs van het aandeel te splitsen en meer aandelen uit te geven, kon Apple er voor zorgen dat het aandeel weer meer verhandeld werd en tevens toegankelijker werd voor potentiële beleggers.

Aandelensplitsing: Conclusie

Een aandelensplitsing kan dus zijn voordelen hebben, maar ook zeker zijn nadelen. De nadelen ervan kunnen zijn dat lange termijn beleggers snellers afhaken, maar het trekt ook wel weer sneller jonge beleggers aan.

Het kan voor bedrijven dan ook vooral een positieve werking hebben wil je een aandelensplitsing aangaan. De aandelensplitsing zorgt ervoor dat er meer mensen op je bedrijf afkomen en dat is ook precies wat de eigenaren willen met zo´n stock split.

Of we in de toekomst nog meer omgekeerde aandelensplitsing zullen zien is nog maar de vraag. Je kunt nooit weten wat een bedrijf precies denkt en dat is gevaarlijk, daarom is het van belang altijd goed het bedrijf in de gaten te houden vanwege positieve en negatieve ontwikkelingen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven