Home » aandelen kopen » beste aandelen

De beste aandelen van 2022!

Welke aandelen moet je nu kopen om een hoog rendement te behalen? In dit artikel vertellen we je over de beste aandelen op dit moment! Zo doe jij de beste belegging van dit jaar!   

De beste aandelen van 2022 eenvoudig kopen

Wil jij gelijk aan de slag met het kopen van aandelen? Klik dan op de groene knop en registreer gratis een account!

Beleggen in 2022

2022 is misschien wel het beste jaar om te beginnen met beleggen. De spaarrente is namelijk erg laag, en de koers is in het begin van dit jaar aardig gedaald, waardoor het nu een goed moment is om in te stappen.

Met deze beleggen tips kun je beginnen met investeren in aandelen en profiteer je van de stijging van de koersen. We vertellen je precies welke aandelen je nu moet kopen. 

NIO Inc is opgericht in 2014 en gevestigd in Shanghai, China. Het bedrijf produceert zelfsturende elektrische voertuigen en is thans een van de belangrijkste concurrenten van Tesla, zij het veel kleiner. Enkele van haar vooraanstaande investeerders zijn onder meer Baidu en Lenovo.

De elektrische voertuigen (EV) industrie zal in de komende jaren waarschijnlijk een aanzienlijke groei doormaken, aangezien veel regeringen over de hele wereld de verkoop van benzine- en dieselauto’s zullen verbieden. Het bedrijf heeft steun gekregen van de Chinese overheid die de ontwikkeling van de EV-industrie in het land stimuleert.

Denk je dat je al klaar bent om te beginnen met beleggen? Maak dan kosteloos een account aan bij eToro en begin vandaag nog!

Beleggen in aandelen tijdens corona?

De coronacrisis heeft grote gevolgen gehad voor de aandelenkoers van vrijwel alle bedrijven op de beurs. Niet alleen de Nederlandse beurs, maar ook de Amerikaanse Dow Jones, heeft een flinke klap gehad.

Veel bedrijven hebben de waarde van hun aandelen flink zien dalen, maar er zijn ook bedrijven die juist in het begin van dit jaar een ongekende waardestijging hebben meegemaakt.

Nasdaq eToro

De koers van de Dow Jones

Zoals je hier kunt zien in een afbeelding uit een eToro account. Dit is de koers van de Dow Jones. 

Zoals je kunt zien was er een enorme dip in maart. Inmiddels is de koers alweer ver boven de stand van het begin van de corona crisis.

De grootste dalers op de beurs zijn in Nederland voornamelijk de banken en oliegigant Shell. Zij hebben met name in het begin van dit jaar een grote daling van de koers ervaren.

 

De bedrijven die juist een enorme stijging van de koers hebben ervaren zijn voornamelijk technologie bedrijven als Adyen en Zoom Video Communications. Ook bedrijven als Just Eat en Netflix hebben de waarde zien toenemen.

Het grootste effect van Corona is de enorme volatiliteit op de beurzen. In kort tijd stijgt en daalt de waarde van aandelen met grote stappen. Dit leidt ertoe dat het een goed moment is om in te stappen, maar je tegelijkertijd ook grote risico’s neemt. 

Waarom nu investeren?

Dit moment is voor veel mensen goed om in te stappen. De rente op spaarrekeningen is namelijk historisch laag. Als je veel geld op je spaarrekening hebt staan, neemt de waarde hiervan zelfs af. De inflatie ligt namelijk al enige tijd hoger dan de spaarrente.

Als je met de huidige spaarrente €1000,- zou sparen, heb je over 10 jaar € 1000 x 1,002 ^ 10 = 1020.18 – 1000 = € 20,18. Het gemiddelde rendement van aandelen over een periode van 10 jaar ligt op 7,2%. 

Hoewel de coronacrisis bij veel bedrijven voor een koersdaling heeft gezorgd, heeft het ook een positief effect voor beginnende beleggers. Er zijn op het moment namelijk verschillende goedkope aandelen verkrijgbaar. Hierdoor kun je al instappen met een laag bedrag.

De financiële sector heeft harde klappen gekregen, en ook de olieprijs is onder druk komen te staan. Hieronder zetten we een aantal goedkope aandelen op een rij, waar je als beginner snel mee aan de slag kunt gaan.

We bespreken eerst de aandelen die afgelopen jaar een enorme groei hebben laten zien, en ook op het moment nog veel groeipotentieel hebben. Met deze kooptips kun je beleggen in de beste aandelen van 2020.

Waar kun je het beste in investeren? - de beste aandelen van 2022

Welke aandelen je vandaag het beste kunt kopen, hangt altijd af van de recente ontwikkelingen op de markt. Kijk dus eerst naar de recente ontwikkelingen op de financiële markten, en houd het wereldnieuws goed in de gaten. Zo maak je weloverwogen en geïnformeerde beslissingen.

We hebben de beste aandelen om te kopen op dit moment, hieronder voor je op een rijtje gezet.

Adyen

Adyen is een Nederlands bedrijf dat betaaloplossingen biedt. Het heeft de winst de laatste jaren enorm zien toenemen, en ook de corona crisis heeft gezorgd voor een stijging op de beurs. 

Niet alleen heeft Adyen consistent winst geboekt, het bedrijf bevindt zich ook in een toekomstbestendige sector. Digitale betalingen zijn de toekomst. 

Ook voor de komende tijd wordt verwacht dat men veel thuis zal blijven werken, en e-commerce blijft groeien. 

Het digitale betaalverkeer zal hiermee blijven toenemen. De vooruitzichten voor Adyen zijn dan ook positief. 

Over het afgelopen jaar, heeft het bedrijf een groei van 127.59% op de beurs behaald. 

 
Adyen koers
beste aandelen koers adyen

Klaar om zelf te beginnen met beleggen? Maak gratis een account aan bij eToro en begin vandaag nog!

Goud

Goud verwacht je waarschijnlijk niet direct in dit lijstje. Toch mogen goudaandelen hier niet ontbreken. 

Momenteel zijn de markten vrij instabiel, en is er sprake van een hoge volatiliteit. Goud aandelen zijn anti-cyclisch, wat betekent dat de koers vaak stijgt wanneer het economisch minder gaat. 

Dit is goed te zien in de afbeelding hiernaast. Terwijl veel bedrijven hun koers zagen dalen in 2021, steeg de goudkoers juist. 

Goudkoers
beste aandelen koers goud

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud aandelen. Omdat er natuurlijk geen dividend wordt uitgekeerd, is het minder geschikt om goudaandelen te gebruiken voor een passieve beleggingsstrategie. 

Door de aandelen te kopen wanneer de prijs laag is, en weer te verkopen bij een koersstijging, maak je ook winst bij economische neergang.

Je kunt ook beleggen in fysiek goud, via een indexfonds, of door aandelen te kopen van een goudmijn. Ook kun je daytraden met goudaandelen. Er zijn dus heel veel opties wanneer je graag wilt beleggen in goud. 

Etsy

Ook Etsy heeft een enorme groei ervaren het afgelopen jaar. Dit bedrijf biedt individuen de kans om unieke items via een soort online marktplaats te verkopen. 

Tijdens de pandemie is e-commerce van groot belang geweest. Omdat veel mensen er voor kozen thuis te blijven, nam het aantal online bestellingen exponentieel toe. Dit is ook terug te zien in de stijging van de Etsy koers. 

Daarnaast worden personalisatie en persoonlijkheid steeds belangrijker geacht. Ook hiermee kan Etsy haar voordeel doen. 

Etsy koers
beste aandelen koers etsy

Ook niet onbelangrijk, de huidige CEO van Etsy is Josh Silverman. Deze voorman van Etsy is managing director geweest bij eBay, en heeft daarnaast gewerkt als CEO bij Skype. Met de jarenlange ervaring beschikt hij dus over de juiste kennis om met Etsy dezelfde groei mee te maken. 

Analisten verwachten dat de groei van Etsy de komende tijd stabiel zal blijven, of verder toe zal nemen. Het is dus een aandeel om op je lijst te zetten en in de gaten te houden.

Nvidia

Nvidia produceert computer hardware, waaronder grafische kaarten en chips. Daarnaast zijn ze druk bezig met de ontwikkeling van verschillende Artificial Intelligence (AI) tools. Zo wordt hun technologie in de toekomst gebruikt voor zelfrijdende auto’s.

Ook dit technologiebedrijf heeft haar koers zien groeien dit jaar. Het wordt beschouwd als één van de beste investeringen van het jaar. 

Dankzij de flinke koersstijging heeft dit aandeel beter gepresteerd dan 96% van de markt. Het is dus een goed aandeel om in de gaten te houden. 

Nvidia koers
beste aandelen koers nvidia

Heb je genoeg informatie gevonden? Begin dan nu zelf met beleggen!

Goedkope aandelen

Shell

Shell is één van de bekendste bedrijven ter wereld. Het Nederlandse bedrijf is gevestigd in het VK, en heeft wereldwijd ruim 83.000 werknemers. 

In de afbeelding hiernaast zie je de koersontwikkeling van Shell. Het bedrijf heeft dit jaar het grootste nettoverlies ooit geleden. De coronacrisis heeft er namelijk voor gezorgd dat de vraag naar olie enorm is gedaald.

Beleggers hebben echter nog steeds vertrouwen in een positieve toekomst voor Shell. Dit bleek nadat er een positieve ccs-winst werd behaald en het aandeel toch weer steeg. 

Koers Shell
koers shell

Hoewel toekomstige winst nooit zeker is, is dit een goed moment om in te stappen en aandelen van Shell te kopen. De aandelen zijn namelijk al lange tijd niet zo goedkoop geweest.

ING

De ING bank is één van de bekendste Nederlandse banken. De aandelen worden op de AEX verhandeld. Er werken wereldwijd zo’n 56.000 mensen bij de ING. 

Je kunt op dit moment ook deze aandelen kopen voor een lage prijs. Net als andere financiële instellingen heeft de ING last gehad van slechte leningen. Daarnaast heeft het ook het dividend geschrapt. 

Wanneer je ervan uit gaat dat het AEX aandeel ING slechts een tijdelijke dip ervaart, is dit een goedkoop moment om in te stappen. 

Koers ING
koers ing

ABN AMRO

Net als de ING heeft ook de ABN AMRO groep last gehad van de coronacrisis. 

Op de afbeelding links zie je de dip die de ABN AMRO heeft ervaren sinds de uitbraak van het virus. 

Net als veel andere banken heeft de ABN de aanbevelingen van de ECB gevolgd, en geen dividend uitgekeerd. 

Voor het eerst in lange tijd ligt de prijs nu onder de €10.000. Als we ervan uit gaan dat ook de koers van de ABN weer zal stijgen, is dit een goed moment om in te stappen. 

Koers ABN AMRO
koers abn

Beleggen op de beurs bij een broker

Wanneer je besluit te gaan beleggen op de beurs, doe je dit via een broker. De broker faciliteert de aankoop en verkoop tussen verschillende partijen. Via het handelsplatform van de broker kun je al binnen enkele seconden goede aandelen kopen. 

We hebben de beste brokers hieronder op een rij gezet. Via deze partijen kun je veilig en verstandig beleggen met onze aandelen tips!

1. eToro

eToro logotype

Via eToro heb je een ruime keuze uit aandelen, valuta, forex, crypto en indexfondsen. Dit platform is niet alleen geschikt voor de beginnende belegger, maar biedt ook veel fijne opties voor de ervaren investeerder.

Bij deze broker kun je binnen enkele seconden een account aanmaken en direct beginnen op de beurs. Beginnende beleggers kunnen gebruik maken van een gratis demo-account, waarmee je kunt oefenen met fictief geld. 

Via de copy trading functie kun je ook de beleggingsstrategie van succesvolle beleggers kopiëren. Zo kun je leren van andere beleggers. De copy trading functie is uniek voor eToro en vind je bij geen enkele andere broker. De eToro ervaringen van gebruikers zijn dan ook erg positief. 

Daarnaast is eToro een erg veilig platform. Dit komt omdat eToro een handelsplatform is dat wordt gereguleerd door drie grote financiele marktregulatoren. Dit zijn: FCA, ASIC en CySEC. Deze marktregulatoren worden internationaal erkent en zorgen ervoor dat jij veilig kunt handelen.

Je betaalt bij deze broker 0% commissie op aandelen en ETF’s, en kunt al beginnen met een lage minimum inleg van €170. Via iDeal kun je makkelijk geld storten op je account, en begin je direct met beleggen!

2. DEGIRO

DEGIRO is al jarenlang een bekende broker bij het grote publiek. Deze broker biedt lage tarieven en een overzichtelijk platform. Het is hierdoor geschikt voor zowel beginnende als ervaren beleggers. 

Het aanmeldproces bij deze broker is erg eenvoudig. Je hebt vervolgens de keuze uit veel beleggingsopties dankzij het grote marktaanbod. Het enige nadeel van deze broker is het geringe aanbod in analysemogelijkheden.

NIO Inc is opgericht in 2014 en gevestigd in Shanghai, China. Het bedrijf produceert zelfsturende elektrische voertuigen en is thans een van de belangrijkste concurrenten van Tesla, zij het veel kleiner. Enkele van haar vooraanstaande investeerders zijn onder meer Baidu en Lenovo.

De elektrische voertuigen (EV) industrie zal in de komende jaren waarschijnlijk een aanzienlijke groei doormaken, aangezien veel regeringen over de hele wereld de verkoop van benzine- en dieselauto’s zullen verbieden. Het bedrijf heeft steun gekregen van de Chinese overheid die de ontwikkeling van de EV-industrie in het land stimuleert.

Voor beginnende beleggers biedt deze broker een grote selectie van indexfondsen, waarmee je makkelijk kunt beleggen in een hele index. 

3. Plus500

Plus500 logotype

Plus500 is een CFD broker. Dit houdt in dat je hier niet de aandelen zelf kunt kopen of verkopen, maar alleen kunt speculeren over de prijsverandering van een aandeel. 

Omdat CFD’s beschouwd worden als complexe financiële producten, is deze broker voornamelijk populair bij beleggers die al enige ervaring hebben. Dankzij het hogere risico dat je loopt bij CFD’s, is deze broker minder geschikt voor beginnende beleggers. 

Wil je handelen in CFD’s? Dan ben je bij deze broker wel aan het juiste adres. Je kunt gebruik maken van verschillende analyse mogelijkheden en hebt de keuze uit meerdere betaalmethodes.

Let op

76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Aandelen kopen tips

3 korte aandelen kopen tips:

  • Tip 1: Kies een strategie die bij jou past.
  • Tip 2: Spreid jouw risico.
  • Tip 3: Zorg voor voldoende kennis.

Beste aandelen op dit moment

De beste aandelen op dit moment zijn lastig te bepalen. Welk aandeel jij het beste kan kopen ligt aan jouw manier van beleggen. Wil je bijvoorbeeld alleen maar groen beleggen? Of wil je voor veiligheid gaan of risico? 

Wat we wel kunnen constateren is dat er veel groei zit in nieuwe tech-bedrijven. Ook in de groene energie of transport liggen nog kansen zoals de EV-industrie of bijvoorbeeld Tesla. 

Nederlandse aandelen

Goede Nederlandse aandelen om in de gaten te houden zijn ING en ABN. Deze banken hebben zware tijden achter de rug door de corona crisis. De kans dat zij hard gaan herstellen is daarom aanzienlijk. 

Voetbal wedden

Er zijn populaire aandelen van sportweddenschappen die mooie dividenden uitkeren, zoals Ladbrokes, William en 888 genoteerd aan de Londense beurs – safebettingsites.com heeft een volledige lijst van deze bedrijven samengesteld.

Er zijn ook verschillende aandelen van Nederlandse gokbedrijven – beoordeeld door de Voetbal247.nl bookmakers-pagina – maar merk op dat Bet365, een van de grootste bedrijven, in feite in privébezit is. Daarnaast groeit dit platform hard waardoor het een interessante belegging kan zijn. 

Veelgestelde vragen

Je kunt op verschillende manieren beleggen in aandelen. Dit kun je doen door een aandeel te kopen, en vervolgens te verkopen als er een koersstijging heeft plaatsgevonden. Op deze manier maak je winst.

Je kunt ook beleggen door middel van CFD’s. Hierbij speculeer je over de toekomstige prijsstijgingen of dalingen. 

De laatste manier van beleggen brengt hogere risico’s met zich mee, en vereisen een goede kennis van de werking van de markt. Beleggen via CFD’s is daarom minder geschikt voor beginnende beleggers en mensen die liever geen hoog risico nemen. 

Als je nieuw bent op de beurs, zijn fysieke aandelen toegankelijker dan de handel in CFD’s. Via deze tool moet je je namelijk vertrouwd maken met concepten als “margin trading” en “hefboomwerking”. De handel in CFD’s vereist ook een bijna volledige beschikbaarheid; het is namelijk mogelijk dat je heel snel moet reageren op bewegingen in de financiële markten.

ETF’s staan ook wel bekend als indexfonden. Dit zijn fondsen die zijn samengesteld zodat ze de koers van de hele index volgen. Deze manier van beleggen wordt vaak beschouwd als een manier om te beleggen met een lager risico. Voor beginnende beleggers is dit daarom goed om mee te beginnen.

Heb je eenmaal meer kennis over de marktwerking? Dan kun je ervoor kiezen om te beleggen in losse aandelen, en hiermee te proberen de markt te verslaan en een hoger rendement te behalen. 

Door een aandeel te kopen, krijg je als het ware een deel van een bedrijf in handen. Je kunt hiermee profiteren van dividend uitkeringen en koerswinst. Ook heb je stemrecht bij een aandeelhoudersvergadering. 

Wanneer je aandelen koopt, ga je ervan uit dat het bedrijf winst maakt. Je krijgt dan dividend uitgekeerd en kunt winst maken wanneer je het aandeel voor een hogere prijs verkoopt.

Als het bedrijf echter geen winst maakt, kan het gebeuren dat je bij de verkoop van je aandeel geen winst, maar verlies maakt. Dit is vooral het geval bij jonge bedrijven die nog geen vast klantenbestand hebben, of een nieuwe innovatie op de markt brengen. 

Het rendement bij een jong bedrijf kan vaak erg hoog zijn, omdat je laag kunt instappen. Hoewel je dus de kans hebt op een hoog rendement, kun je ook de gehele inleg kwijt raken. 

Het is altijd lastig om in te schatten welk aandeel jij het beste kunt kopen. Toch kun je het beste voor Tech bedrijven gaan of voor bedrijven in de groene energie. In deze sectoren zit nog aardig veel groei.

Conclusie

Hoewel tijdens periode 2020 – 2021 heeft gezorgd voor hoge volatiliteit op de beurzen en verschillende koersen een grote volatiliteit hebben ervaren, is 2022 een ideaal moment om in te stappen.

Inmiddels zijn veel bedrijven weer opgekrabbeld, en heeft de crisis bij sommige bedrijven een groeispurt veroorzaakt. Vooral technologiebedrijven hebben goed gepresteerd en geprofiteerd van een waardestijging.

Volg onze beleggingstips, zodat je snel de beste investeringen doet. Analyseer de koers van een aandeel altijd uitgebreid voordat je besluit hierin te beleggen. Zo voorkom je dat je onnodig hoge risico’s neemt. Beleg nooit met geld dat je niet kunt missen. 

Voor het kopen van aandelen, heeft eToro onze voorkeur.

Scroll naar top