Goudmijnaandelen | Alles over goudmijn aandelen kopen (2024)

Beleggen in goud staat al lange tijd bekend als een relatief veilige lange termijn belegging waar je zelfs tijdens crises de waarde van je belegging kunt behouden. Het lastige aan goud is echter dat je vaak opslagkosten moet betalen, of deze zelf moet opslaan in je huis, wat natuurlijk ook de nodige risico’s met zich meebrengt.

Begin zelf met beleggen in Goudmijnaandelen - een stappenplan

Wil jij investeren in goudmijnaandelen? Ga dan nu via de groene knop hiernaast naar de eToro website en maak vandaag nog een account aan!

Stap 1: Kies een online broker

Het is dus van belang dat je een geschikte en betrouwbare online broker vindt die aansluit bij jouw handelsstrategie. Ook is het belangrijk dat de kosten van de broker laag zijn, zodat je een hoger potentieel rendement kunt krijgen.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:1
Valutaparen100401007050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFIN
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand

eToro

eToro logotype

eToro is onze favoriete aandelen broker. Het biedt een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk platform aan waarbij je met gemak kunt beleggen in aandelen en andere handelsproducten. Ook biedt het een hoop tools aan die je verder kunnen helpen bij het opbouwen van een sterk portfolio.

Wat eToro onder andere uniek maakt, is de zogenaamde CopyTrading tool. Met deze functie kun je beleggingsportfolio’s van succesvolle beleggers inzien die geselecteerd worden door eToro. Hier kun je ook per belegger het behaalde rendement en de risicowaarde terugzien.

Als je geïnteresseerd bent in een bepaald portfolio dan kun je zelfs het portfolio volledig kopiëren. Zo heb je zonder moeite in één keer een sterk portfolio.

Naast goudmijn aandelen kun je bij eToro ook beleggen in een scala aan andere handelsproducten, zoals bijvoorbeeld ETF’s, CFD’s, grondstoffen en indexen.

goudmijnaandelen copytrading etoro
CopyTrading functie in eToro

Er zijn ook goudmijn ETF’s beschikbaar op eToro. Als je op je gemak en zonder risico deze handelsproducten en het platform wilt verkennen is er ook een gratis demofunctie beschikbaar.

Zodra je comfortabel bent met het platform kun je overgaan op beleggen met echt geld. Bij eToro kun je profiteren van 0% commissie over aandelen en ETF’s. Daarnaast kun je ook beginnen met lagere bedragen dankzij de lage minimale inleg van €170,-, zo kun je met relatief weinig risico beginnen.

Ook qua betrouwbaarheid zit eToro goed: het handelsplatform wordt gereguleerd door meerdere toezichthouders, zoals de Britse FCA en de Cypriotische CySec. Met meer dan 13 miljoen gebruikers en een goed beveiligd platform is het geen wonder dat eToro het grootste sociale handelsplatform is.

Bij deze broker kun je op veel verschillende manieren beleggen in goud: goudmijnaandelen, goud als grondstof en goud ETF’s. Als je benieuwd bent naar meer informatie over deze broker, kun je onze eToro review bekijken.

Overtuigd en wil je beginnen met eToro? Maak vandaag nog gratis een account aan door op de groene knop te drukken!

Plus500

Als je op een andere manier dan aandelen wilt beleggen in goud of goudmijn aandelen, kun je ook kiezen voor CFD’s. Alhoewel dit mogelijk is bij eToro, is de broker Plus500 hier specifiek in gespecialiseerd. Hier zul je dus ook meer gespecialiseerde analyse-mogelijkheden hebben.

Plus500 biedt naast analysetools voor CFD’s ook een gratis demofunctie aan. Zo kun je ook bij Plus500 risicoloos oefenen met het platform. Het nadeel aan een specialistisch platform als Plus500 is wel dat je je portfolio niet kunt diversifiëren naar andere soorten handelsproducten.

Hiervoor zul je dan een ander platform moeten gebruiken, tenzij je je echt alleen wilt richten op CFD’s. Dankzij de lage spreads, 24/7 klantenservice en groot aanbod aan CFD’s is Plus500 met recht één van de meest populaire CFD brokers.

Wil je meer weten over deze broker? Lees onze Plus500 review en maak je bekend met alle features die het platform te bieden heeft!

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stap 2: Maak een account aan

Als je keuze is gevallen op een bepaalde broker, zul je een account moeten aanmaken om gebruik te maken van het platform. Dit gaat bij de meeste brokers gemakkelijk via de homepage, we zullen eToro als voorbeeld nemen.
 
Op de eToro homepage kun je linksboven op de knop ‘Join now’ klikken. Vervolgens kom je op het account creatie scherm en kun je je gegevens invullen. Daarna hoef je enkel nog op de verificatie link in je e-mail en je hebt toegang tot het eToro platform.
goudmijnaandelen etoro homepage
Creëer je account op eToro

Stap 3: Stort geld

Na het maken van je account, kun je alleen nog gebruik maken van het demo account. Als je met echt geld wilt beleggen, zul je je account nog extra moeten beveiligen middels het door toezichthouders verplichte KYC-proces. Dit proces is verplicht bij gereguleerde brokers en zorgt ervoor dat er kan worden geverifieerd dat jij daadwerkelijk het account gebruikt.

Zo zul je een geldige identiteitskaart moeten uploaden en je bankrekening koppelen. Daarnaast zul je een vragenlijst moeten invullen waarbij er wordt bevestigd dat je je bewust bent van de mogelijke risico’s van beleggen.

Als je dit hebt doorlopen, kun je geld storten via de ‘Geld storten’ knop in je dashboard. Dit kan onder andere met iDeal, PayPal of creditcard.

Stap 4: Zoek naar Goudmijnaandelen

goudmijn aandelen financieel overzicht etoro
Financiële informatie op de koers Barrick Gold pagina
Via de zoekbalk bovenaan kun je zoeken naar goudmijn aandelen door bijvoorbeeld het woord ‘gold’ in te typen. Let er wel op dat dit niet alleen goudmijn aandelen zijn, maar ook goud als grondstof, goud ETF’s en goudmijn CFD’s.
 
Een voorbeeld van goudmijn aandelen is het goudmijnbedrijf Barrick Gold. Dit aandeel kun je ook op eToro inzien en tevens de koers Barrick gold bekijken.
 
Als je gespreid wilt beleggen in goudmijnaandelen, kun je ook kiezen voor een goudmijn ETF. Dit is een ‘mandje’ met aandelen van goudmijn bedrijven, waardoor je met een gespreide belegging in goudmijn aandelen belegt.

Alle stappen gevolgd en klaar om te beginnen met goudmijn aandelen kopen? Maak gratis een account aan bij eToro en start direct!

Waarom beleggen in Goudmijn Aandelen?

Goud is altijd een zeer populair investeringsproduct wanneer het slechter gaat met de wereldeconomie. De groei van de wereldeconomie was eigenlijk al sinds 2019 aan het afzwakken, maar in 2020 werd het al helemaal geraakt door de coronapandemie.

Zoals je aan de goudprijs kunt zien, heeft dit positieve gevolgen gehad voor goud, maar ook voor de goudmijn aandelen. Als resultaat van de pandemie hebben bijna alle banken de rente op sparen op bijna 0% gezet, en moet je in sommige gevallen zelfs betalen om te sparen boven een bepaald bedrag.

Daarnaast zijn de meeste Centrale Banken al voor langere tijd geld aan het bijdrukken, waardoor de waarde van de dollar onder druk komt te staan. Als de dollar zwak staat, wordt de goudprijs en dus ook de prijs van goudmijnaandelen hoger.

De vraag naar goud is de laatste jaren enorm toegenomen, toonaangevend aan de waarde van goud is bijvoorbeeld het feit dat wereldbekende belegger Warren Buffet sinds augustus 2020 begonnen met het beleggen in goudmijn aandelen van Barrick Gold na het stijgen van koers Barrick Gold.

Warren Buffet was voorheen erg kritisch over goud en noemde het een nutteloze belegging in 2009 dankzij het ontbreken van een cashflow en omdat het niets produceert. Toch moest ook Warren Buffet aan de waarde van goud geloven.

Klaar om te beginnen met beleggen in goudmijn aandelen? Maak gratis een account aan bij eToro en begin direct met beleggen in goudmijnaandelen. 

Beleggen in Goud vs Goudmijnaandelen

Waarom zou je investeren in goud in plaats van goudmijn aandelen? Dat is een goede vraag waarbij het voornamelijk gaat om persoonlijke voorkeur. Echter zijn er wel een aantal pluspunten aan beleggen in goudmijn aandelen die goud niet heeft en ook vice versa.

Exponentiële stijging tegenover goudprijs

Als de prijs van goud stijgt, zullen de goudmijn aandelen ook in waarde stijgen, maar niet evenredig. Goudmijn aandelen exponentieel stijgen wanneer de goudprijs stijgt. Dit omdat goudwinning van zichzelf erg veel geld kost. Als de waarde van goud onder de kosten van het mijnen van goud ligt, zal het goud in de grond niks waard zijn.

goudmijnaandelen etoro goudprijs
Verloop van de goudprijs in eToro

Echter wanneer de goudprijs de waarde van de kosten ontstijgt, kunnen goudmijn bedrijven ontzettend veel winsten in korte tijd boeken, wat de waarde van goudmijn aandelen natuurlijk sterk laat stijgen.

Dividend uitkering

Goud is een grondstof terwijl er bij beleggen in goudmijnaandelen van een bedrijf een actieve organisatie achter staat. Wanneer deze dus hoge winsten boekt, kunnen goudmijn aandelen ook dividend uitkeringen opleveren.

Dit is iets wat je als geïnteresseerde in beleggen in goud of goudmijnaandelen dus in je achterhoofd moet houden. Goud daarentegen kan niet ‘failliet’ gaan en kan ook niet beïnvloedt worden door zaken als schandalen of problemen binnen een bedrijf.

Interessante Goudmijn Aandelen

Uiteraard zijn er verschillende interessante goudmijn aandelen op de markt, waarvan er verwacht wordt dat deze ook in 2022 sterk zullen staan wanneer de goudprijs blijft aanhouden.

Hieronder hebben we een kort overzicht gemaakt van goudmijn aandelen die mogelijk een verstandige belegging kunnen zijn.

Barrick Gold Corp. (GOLD)

Zoals eerder aangegeven is de Barrick Gold Corp. een goudmijn aandeel dat, na de fusie tussen Barrick Gold en Randgold Resources, uitgegroeid is tot de grootste goudgroep ter wereld. Naast goud produceert het bedrijf  koper, dat naast goud ook sterk in prijs is gestegen de afgelopen tijd.

Barrick Gold keert ook dividend uit, alhoewel dit maar een schamele 1% per aandeel per jaar is op het moment. Er zijn natuurlijk altijd mogelijkheden dat dit, wanneer er meer winst wordt gemaakt op de lange termijn, kan worden verhoogd, maar daar is nog niets van bekend.

koers barrick gold etoro
Koers Barrick Gold in eToro

Op het moment staat de koers Barrick Gold iets lager dan tijdens de piek in september 2020, waardoor dit een mogelijke goede tijd is om in te stappen in het bedrijf, zodat je rendement boekt wanneer de waarde van goud weer zal stijgen.

Met recordwinsten in het jaar 2020, ondanks de coronacrisis, zal Barrick Gold Corp. hoogstwaarschijnlijk een rooskleurige toekomst tegemoet zien.

Newmont Mining Corp. NEM

Voorheen bekend als Newmont Gold Corp, is het bedrijf na haar 100-jarige bestaan verder gegaan met de naam Newmont Mining Corp, dankzij de uitbreidingen naar de koper- en zilvermijnbouw. Het bedrijf is wereldwijd actief en is in de S&P 500 index opgenomen.

Het bedrijf keert een dividend uit per kwartaal, met een forse stijging in oktober 2020 van ongeveer 60% (€0,21 per aandeel naar €0,33 per aandeel). Goed om in je achterhoofd te houden dat Newmont Mining Corp. snel haar aandeelhouders beloont met hogere dividenden wanneer het goed gaat met het bedrijf

Agnico Eagle Mines (AEM)

Agnico Eagle mines is een zeer interessante investering onder de goudmijnaandelen. Het bedrijf is meer dan 60 jaar actief in de edelmetalen sector en is actief in Canada, Finland, Mexico, Zweden en de VS.

Veel goudmijn bedrijven handelen volgens het zogenaamde ‘forward gold sales’ principe, waarbij je vooraf een prijs afspreekt voor toekomstige goudproductie. Dit doet Agnico Eagle Mines niet, waardoor ze meer dan de meeste goudmijnaandelen hebben geprofiteerd van de stijging van de goudprijs.

Voor- en nadelen Goudmijnaandelen

Eerder hadden we het over de verschillen tussen goud en goudmijnaandelen. Hieronder zullen we dit verder uiteenzetten door de voor- en nadelen van beleggen in goudmijn aandelen op een rijtje te zetten.

Voordelen

Je kunt dividend ontvangen

Zoals eerder aangegeven is een groot voordeel bij het beleggen in goudmijnaandelen dat je dividend kunt ontvangen, wat uiteraard niet zo is bij het beleggen in goud als grondstof. Dit verschilt sterk per goudmijn aandeel en je hebt er dus baat bij een sterk goudmijn bedrijf te vinden die relatief veel dividend uitkeert.

Een goed voorbeeld van een hoog dividend goudmijnaandeel is het bedrijf Newmont Mining Corp.

beleggen in goudmijnaandelen grafiek newmont mining
Hoog dividend aandeel Newmont Mining corp. in eToro

Geen zorgen over opslag

Een groot voordeel van het beleggen in goudmijnaandelen is het feit dat je je geen zorgen hoeft te maken over de opslag van goud in een beveiligde opslag plek. Hier komen vaak kosten bij kijken, zoals opslagkosten en kosten van bijvoorbeeld een kluis.

Ook is het geen fijn gevoel om een redelijk vermogen aan goud opgeslagen te hebben in je huis, wanneer je de opslagkosten probeert te minimaliseren en niet voor een bank of andere opslagplaats kiest. Hier heb je met goudmijnaandelen gelukkig geen last van.

Nadelen

Beïnvloed door meerdere factoren

Waar je bij goud maar enkele factoren in de gaten hoeft te houden, zoals de dollarkoers en de goudprijs zelf, zul je bij beleggen in goudmijnaandelen wat meer onderzoek moeten doen. Het gaat hier namelijk om een bedrijf, niet een grondstof, dus je zult onderzoek moeten doen naar bijvoorbeeld dividenduitkering.

Ook is een goudmijn bedrijf kwetsbaar voor externe factoren, zoals bijvoorbeeld regelgeving in bepaalde landen, schandalen rondom het bedrijf zelf of in het ergste geval: het instorten van een goudmijn.

Hoge goudprijzen betekenen niet altijd goudmijn aandelen van hoge waarde

In veruit de meeste gevallen betekenen hoge goudprijzen dat ook de waarde van goudmijnaandelen omhoog gaat. Toch zijn er in het verleden enkele gevallen geweest waar dit niet zo het geval was. In de periode 2005-2007 steeg de goudprijs, maar bleef de waarde van goudmijn aandelen achter.

Dit kwam door de toenemende productie- en arbeidskosten, iets waar de grondstof goud geen last van heeft. Dit sluit dus ook deels aan bij het eerste nadeel: bij goudmijn aandelen zijn er immers meer factoren die de koers kunnen beïnvloeden. 

Goudmijnaandelen: Veelgestelde vragen

Beide vormen van beleggen in goud heeft zijn voordelen en nadelen. Dit antwoord hangt dus af van jouw handelsstrategie en de mate van betrokkenheid die je wilt hebben.

Als je geen tijd of zin hebt om goed onderzoek te doen voordat je belegt en belegt voor de lange termijn, zal beleggen in goud als grondstof meer geschikt zijn.

Wil je geen opslagkosten en vind je het interessant om onderzoek te doen naar bepaalde goudmijn bedrijven, dan is beleggen in goudmijn aandelen uiteraard de beste optie.

Dat kan zeker, je kunt zowel inleggen op CFD’s van bepaalde goudmijn bedrijven, of in een mandje van goudmijn aandelen investeren in de vorm van een ETF, zoals de Gold Miners ETF VanEck in eToro.

Goud wordt gezien als robuuste investering die zelfs in tijden van crisis relatief goed zijn waarde behoudt. Een investering in een bedrijf dat direct verbonden is met goud heeft dus ook een beperkter risico dan de meeste aandelen.

Risico’s blijven toch altijd een grote rol spelen bij beleggen, en dus ook beleggen in goudmijn aandelen. Doe dus altijd voldoende research naar een aandeel waarin je geïnteresseerd bent.

Over het algemeen is je geld veilig als je bij een gereguleerde en betrouwbare broker belegt. Toch worden hackers steeds meer actief en zul je een sterk wachtwoord moeten kiezen om je account zo veilig mogelijk te houden.
 
Daarnaast heb je er baat bij om een goede virusscanner op je computer te hebben zodat je geen doelwit bent voor virussen die je accountgegevens proberen te stelen.

Nee, dit zul je altijd moeten uitzoeken. Veel bedrijven keren dividend uit, maar sommige bedrijven kiezen ervoor om geen dividend uit te keren. Dit heeft niet alleen te maken met de welvaart van het bedrijf, maar ook met de principes die het bedrijf zich voorhoudt.

Een welvarend bedrijf dat bijvoorbeeld geen dividend uitkeert, is Facebook. Over het algemeen zullen de meeste goudmijn bedrijven wel dividend uitkeren, maar controleer het altijd voordat je begint met beleggen.

Goudmijn Aandelen: Conclusie

Wanneer je geïnteresseerd bent in beleggen in goud, kun je dus ook kiezen om te beleggen in goudmijn aandelen. Dit kan gemakkelijk via online brokers zoals eToro.

Goudmijn aandelen zijn een over het algemeen robuuste investering die niet snel in zal storten in de markt van vandaag. De prijs van goudmijn aandelen hangt natuurlijk sterk af van de goudprijs, die op het moment relatief sterk staat.

Zowel goud als goudmijn aandelen hebben hun voor- en nadelen en, afhankelijk van jouw handelsstrategie, kunnen beiden geschikt zijn als verstandige belegging. Een groot voordeel waarvan je bij goudmijnaandelen kunt profiteren, zijn dividenduitkeringen, die uiteraard bij beleggen in goud als grondstof niet inbegrepen zijn.

Als je belegt in goudmijn aandelen zul je dus wel iets meer onderzoek moeten doen dan wanneer je kiest voor beleggen in goud, maar het mogelijke rendement kan ook een stuk hoger zijn. Al met al is beleggen in goudmijn aandelen op het moment een zeer interessante beleggingsoptie.

Beleggen in goudmijn aandelen via eToro?
Bij eToro kun je beleggen in goudmijnaandelen of goudmijn ETF's tegen 0% commissie. Maak gratis een account aan en verken het platform vandaag nog!
TIP
Scroll naar boven