Wat is een IPO? Alles over een beursgang (2024)

Je hebt er vast wel eens over gehoord: een IPO. Maar wat is een IPO? Een IPO is een Initial Public Offering, in het Nederlands ook wel een beursgang genoemd.

Wanneer een bedrijf naar de beurs stapt komt hun IPO of beursgang vaak in het nieuws. Op dit moment speelt bijvoorbeeld de Airbnb IPO en de beursgang Uber. De Airbnb IPO en Uber IPO zijn veelbesproken Amerikaanse beursgangen.

In dit artikel leggen we uit wat een IPO is, hoe je kan profiteren van een IPO en waar je op moet letten bij beursgangen. Ook leggen we uit hoe je het beste kan beginnen met handelen in nieuwe of bestaande aandelen.

IPO - stappenplan

Klaar om te investeren in nieuwe bedrijven op de effectenbeurs? Of wil je graag handelen in gevestigde aandelen? eToro bied een breed assortiment handelsproducten. Start nu!

Wil je ook graag handelen in de nieuwste aandelen op de effectenbeurs? Of wil je graag een aandeel hebben in bedrijven die jouw interesseren? Wacht dan niet langer en maak direct een nieuw eToro account aan!

Wat is een IPO?

Je hebt er vast wel van gehoord dat bedrijven naar de beurs stappen. Vaak gaat het gepaard met een ceremonie en bombarie, zoals het luiden van een gong of van een bel. Maar wat is een IPO en wat houdt het precies in?

Een IPO is een Initial Public Offering. Het houdt in dat een bedrijf (een deel van) haar aandelen publiekelijk verhandelbaar maakt. Dit betekent dat beleggers de aandelen kunnen kopen en verkopen.

Bij een beursgang moet bepaald worden voor wat voor prijs de aandelen verhandeld kunnen worden. Het bedrijf verkoopt namelijk de aandelen aan het publiek. Hiervoor wordt altijd een Initial Public Offering gemaakt, een initiële waardering van de aandelen.

Om de aandelen te kunnen waarderen moet eerst bepaald worden hoeveel het bedrijf in totaal waard is. Daarvoor wordt een berekening gemaakt.

Stel een bedrijf is €100.000 waard en het gaat 1000 aandelen aanbieden, dan is één aandeel €100 waard en is de IPO dus 1000 aandelen voor €100 per stuk.

Hoe kan ik Aandelen Kopen?

Een IPO of beursgang is natuurlijk alleen relevant als je zelf ook aandelen kan kopen. Er zijn verschillende manieren om aandelen te kopen.

Tegenwoordig is de makkelijkste manier om aandelen te kopen via een online broker. Online brokers bieden platforms aan waar (beginnende) beleggers snel en gemakkelijk aandelen kunnen kopen. Bij sommige brokers is het kopen van aandelen zelfs gratis, ze vragen daar geen commissie voor.

In dit gedeelte leggen we je uit hoe je het makkelijkst je geld investeert via een online broker.

Stap 1: Kies een online broker

Als je wil profiteren van een beursgang van een bedrijf en je wil er vroeg bij zijn, dan is het belangrijk dat je een account hebt bij een online broker. Het is belangrijk om de keuze goed te overwegen, omdat sommige brokers duurder kunnen zijn dan anderen.

Hieronder een greep van de beste online brokers.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

eToro

Voor de beginnende belegger is eToro de beste broker. eToro is een wereldwijd gerenommeerde broker die miljoenen gebruikers heeft. 

Het is een sociaal handelsplatform dat een aantrekkelijk en simpel interface heeft waardoor het erg gebruiksvriendelijk is.

Waar eToro zich mee onderscheid van andere brokers is het feit dat ze de CopyTrader functie aanbieden. Het is namelijk mogelijk om de aandelenportfolio’s van andere beleggers in te zien.

Je kan dan zien waar die persoon in belegt en wat zijn of haar rendement is. Je kunt dan zien welke beleggers succesvol zijn en je kunt hun portfolio’s kopiëren via CopyTrading.

etoro copytrading ipo
Zo ziet CopyTrading er uit

Een andere fijne functie voor de beginnende belegger is dat eToro een demofunctie aanbiedt. Met een demo-account kun je alle onderdelen en functionaliteiten van het platform ontdekken. 

Je krijgt daarnaast fictief geld op jouw rekening gestort waarmee je kan oefenen met beleggen. Zo kun je alvast kijken wat voor trades je eventueel kunt doen, zonder het financiële risico te lopen!

Zo kun je bij eToro beleggen in verschillende handelsproducten. Denk hierbij aan aandelen, ETF’s, CFD’s, Crypto, grondstoffen en valuta. Een bijkomend voordeel is de lage commissie die eToro vraagt. Het is zelfs zo dat eToro 0% commissie op aandelen en ETF’s vraagt!

Je kan al beginnen bij eToro met een lage minimale inleg van €170. Daarmee is eToro de meest geschikte broker voor beginners. Lees meer over eToro in onze uitgebreide review.

Vantage FX

Voor Vantage FX zijn een paar punten erg belangrijk: overzichtelijkheid, toegankelijkheid, veiligheid en goede service. Dit wordt ten alle tijd nagestreven. 

Bij deze broker kan je vooral veel handelen in Forex. Hier wordt erg op gefocust door de broker. Wel zijn er nog andere manieren en producten waarin je kunt handelen.

Op dit platform kun je handelen in aandelen, indices, grondstoffen en nog veel meer. Er is keuze uit meer dan 300 verschillende producten.

Het stortingsbedrag van Vantage FX is minimaal $200. Dit is rond de €175. Vergeleken met concurrenten is dit bedrag erg hoog. Het voordeel hiervan is dat je geen andere kosten hoeft te betalen.

De broker wordt gereguleerd door de VFSC. Daarnaast moet er aan strenge regels gehouden worden. Dit laat zien dat de broker goed te vertrouwen is.

Wil jij beginnen bij deze broker? Druk dan op de knop hiernaast!

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Skilling

Het platform van Skilling kan door elke soort trader gebruikt worden. Jong, oud, beginner of ervaren. Dit is ook het doel van Skilling.

De broker bestaat inmiddels meer dan 6 jaar en dit maakt het vergeleken met de andere brokers een vrij jong bedrijf. Wel wist de broker zich veel te ontwikkelen in de laatste jaren.

Ze hebben een licentie bij Seychelles Financial Services Authority en CySec. Dit zijn partijen die toezicht houden op de broker. Dit maakt het een stuk betrouwbaarder.

Ook bij Skilling kun je handelen in veel verschillende soorten producten. Hier is keuze uit meer dan 900 producten. Denk aan indices, aandelen, grondstoffen en nog veel meer!

Begin vandaag nog bij Skilling door op de groene knop te drukken!

Capital.com

Capital.com is een erg populaire broker. Zij wisten in de afgelopen  jaren een groot marktaandeel te veroveren. Nu zijn zij gevestigd in Engeland.

Capital heeft een aantal mooie voordelen. Zo is er bijvoorbeeld 0% commisie. Daarnaast zijn er verschillende kantoren over de hele wereld die Capital.com beheren.

Het stortingsbedrag van Capital.com is ook erg laag. Dit bedraagt €20. Vergeleken met andere brokers is dit erg voordelig. Daarnaast bieden zij ook nog een goede service aan.

Begin nu bij Capital door op de knop hiernaast te drukken!

Stap 2: Maak een account aan

Als je een keuze hebt kunnen maken voor een online broker is het tijd om een account aan te maken. Vaak hoef je voor het demo-account alleen maar je emailadres en een wachtwoord op te geven.

Maak een account aan en bevestig je emaildres via de mail die je hebt ontvangen.

Met het demo-account kun je oefenen met fictief geld. Als je klaar bent voor het echte werk dien je jouw account te upgraden naar een volwaardig account door je identiteitsbewijs te uploaden. Dit is wettelijk verplicht.

Stap 3: Geld op account zetten

Om aandelen te kunnen kopen heb je natuurlijk geld nodig op jouw rekening. Bij eToro kun je gemakkelijk geld storten via verschillende betaalmethoden.

Zo kun je kiezen voor iDeal, PayPal, creditcard of bankoverschrijving. Zo weet je in ieder geval dat de betaalmethode veilig is.

Stap 4: Kies een aandeel om te kopen

ipo stocks etoro
Een aantal aandelen in het eToro interface

Vervolgens kun je een aandeel zoeken om te kopen. eToro biedt veel verschillende aandelen aan. Zo kun je kiezen voor aandelen van over de hele wereld.

Je kan aandelen zoeken via ‘handelsmarkten’ en dan doorklikken naar ‘aandelen’. Of je kunt aandelen direct opzoeken via de zoekbalk bovenin het interface.

Voor elk aandeel wordt de huidige koersgang aangegeven. Je kan ook de koersgrafiek bekijken en nieuws volgen over het aandeel. Zo blijf je altijd goed op de hoogte van de ontwikkelingen rondom een aandeel.

Bij een populaire IPO komt het aandeel in eToro vaak al in het interface te staan voordat het live gaat. Op die manier kun ja alvast nieuws volgen over het aandeel en weet je waar je op moet zoeken zodra het aandeel beschikbaar wordt.

Direct beginnen met beleggen in aandelen? Maak een account aan bij eToro en start meteen!

Beursgang: een mooie kapitaalinjectie

Inmiddels hebben we antwoord op de vraag “Wat is een IPO?”, maar weten we nog niet waarom bedrijven precies naar de beurs stappen.

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven naar de beurs stappen, maar het heeft vaak te maken met kapitaal. Bedrijven zijn vaak afhankelijk van investeerders om geld in het bedrijf te krijgen. Zo kunnen bedrijven sneller groeien dan wanneer ze alleen de baten van hun bedrijfsresultaten zouden aanwenden om te groeien.

Wanneer een bedrijf sneller wil groeien, kan het er voor kiezen om in één klap veel investeerders aan te trekken. Dat kan door een beursgang. 

Door naar de beurs te stappen worden de aandelen van het bedrijf publiekelijk verhandelbaar. Het bedrijf hoopt daarmee een grote hoeveelheid investeerders aan te trekken voor een flinke kapitaalinjectie.

ipo beursgang
De groei van het Tesla aandeel vanwege veel investeerders

Naar welke beurs het bedrijf stapt is afhankelijk van waar het bedrijf gevestigd is. Zo staat Shell genoteerd op de Nederlandse beurs, maar ook voor een deel niet op de Nederlandse beurs, maar op de Britse. Aegon staat daarentegen volledig op de Nederlandse beurs.

Als de aandelen eenmaal verhandeld worden dan heeft het bedrijf meer werkbaar kapitaal om mee door te groeien. De investeringen ‘worden het waard’ als het bedrijf succesvol is in het doorgroeien en de aandelen daardoor meer waard worden. 

Investeerders kunnen dan hun aandeel doorverkopen voor meer geld en zo winst maken. Het kan natuurlijk ook andersom gaan, dat een bedrijf naar de beurs stapt maar de aandelen minder waard worden. Dit zullen we nader toelichten in de voorbeelden.

Voorbeeld: Uber IPO

Om de werkingen van een IPO iets beter duidelijk te maken bespreken we in dit gedeelte de Uber IPO. De Uber IPO was een veelbesproken IPO vanwege de aanvankelijke koersdaling van het aandeel.

In 2019 stapte Uber naar de beurs. Het bedrijf werd aanvankelijk gewaardeerd op €120 miljard, wat een enorm bedrag is. Ter vergelijking: Facebook, één van de grootste bedrijven ter wereld, ging in 2012 de beurs op met een waardering van €104 miljard euro. 

Al snel werd duidelijk dat dit niet het geval was voor Uber. Het bedrijf ging de beurs op met een prijs van €45 per aandeel, maar dat daalde al snel naar €41 per aandeel. Hierdoor was de effectieve beurswaarde van Uber slechts €69 miljard in plaats van de beoogde 120 miljard.

Sommigen beschouwden de Uber beursgang een mislukking. Het aandeel kreeg nog een klap te verduren tijdens de coronacrisis in maart 2020, maar wist daarna te groeien naar ongeveer €55 per aandeel. Het is nog geen grandioos succes te noemen.

Sommigen beschouwden de Uber beursgang een mislukking. Het aandeel kreeg nog een klap te verduren tijdens de coronacrisis in maart 2020, maar wist daarna te groeien naar ongeveer €55 per aandeel. Het is nog geen grandioos succes te noemen

Voorbeeld: Airbnb IPO

Waar de Uber IPO te wensen over liet, is de recente Airbnb IPO tot dusver een slaand succes te noemen. De Airbnb IPO vond plaats in december 2020. 

Sinds de Airbnb IPO is de waarde van een Airbnb aandeel flink gestegen. De IPO was een dag voor de beursgang opgekrikt naar rond de €60 en kwam uiteindelijk op de dag zelf op €68 uit. 

Het Airbnb aandeel in eToro

Slechts een maand later is het aandeel van Airbnb meer dan €170 waard. Deze enorme stijging is voor een deel te wijten aan het opkomende coronavaccin wat veel optimisme oplevert voor investeerders in de reisbranche.

Al met al kan gesteld worden dat de Airbnb IPO een denderend succes is geweest. Het bedrijf heeft door haar beursgang veel investeerders aan weten te trekken en heeft daardoor een beurswaarde van meer dan €100 miljard weten te realiseren.

Profiteren van een IPO

Wanneer een bedrijf haar beursgang aankondigt, trekt het vaak de aandacht van veel investeerders. IPO’s komen dan ook vaak in het nieuws, zoals recentelijk Airbnb en de aanstaande beursgang van EVBox.

Dit investeerdersaandacht is niet geheel ten onrechte. Het is vaak goed mogelijk dat, wanneer je er als investeerder vroeg bij bent, je veel kan profiteren wanneer het bedrijf meer waard wordt in de toekomst. Maar hoe kun je het beste profiteren van een IPO?

Inlezen

Wat altijd verstandig is om te doen bij het kopen van aandelen, is om je eerst goed in te lezen. Denk hierbij aan het volgen van nieuwsberichten en lezen van analyses. Het is natuurlijk sowieso altijd verstandig om je in te lezen bij het kopen van een aandeel, maar bij een IPO is die noodzaak er nog meer.

Zo kan het zijn dat een aandeel overgewaardeerd of ondergewaardeerd wordt. Ook zijn er vaak externe omstandigheden die van invloed zijn op de koers van een aandeel, zoal in het voorbeeld van Airbnb en het optimisme over de reisbranche.

Meteen instappen bij een IPO

Ben je er van overtuigd dat een bedrijf veel potentie heeft en grote groei zal doormaken? Dan kan het verstandig zijn om meteen in te stappen zodra een bedrijf naar de beurs stapt.

Neem bijvoorbeeld Airbnb, waarbij de prijs van een aandeel binnen een maand verdubbeld was. Door er vroeg bij te zijn profiteer je maximaal van de groei die het bedrijf doormaakt.

Afwachten na een IPO

Als je denkt dat een aandeel overgewaardeerd wordt door investeerders, kun je wachten tot de prijs instort. Vaak is er veel optimisme na de beursgang van een bedrijf, waarna veel investeerders het aandeel kopen.

Als die bubbel knapt kan de prijs sterk dalen. Voor sommige investeerder is dit het ideale moment om in te kopen. Ze wachten dan op ‘de dip’.

volatiliteit uber ipo
Volatiliteit bij het Uber aandeel in eToro

 

Wachten tot de prijs genormaliseerd is

Een laatste methode is wachten tot de prijs van het aandeel na de IPO genormaliseerd is. Vaak is er in het begin veel volatiliteit in de koers van het aandeel. Voor de wat voorzichtigere investeerder kan het verstandig zijn om te wachten tot de prijs enigzins genormaliseerd is voordat je overgaat tot aankoop.

Veelgestelde vragen

Een IPO is een Initial Public Offering. Het is de beursgang van een bedrijf. Bij een IPO wordt het bedrijf gewaardeerd op een bepaalde beurswaarde. De waardering is bepalend voor de prijs van het aandeel.

Wanneer een bedrijf de beurs op gaat wil het extra investeerder aantrekken. Het verkoopt dan een deel van haar aandelen om de investeerders te trekken. Doordat er veel mensen gaan investeren in het bedrijf, krijgt het bedrijf een kapitaalinjectie.

Met het extra kapitaal kan een bedrijf snel doorgroeien.

Bedrijven stappen naar de beurs omdat ze investeerders willen aantrekken. Als een bedrijf extra geld nodig heeft om te groeien, dus meer groeikapitaal nodig heeft, dan kan het er voor kiezen om naar de beurs te stappen.

Wanneer een bedrijf naar de beurs stapt kan het meer investeerders aantrekken die geld in het bedrijf kunnen steken. Zo kan het bedrijf het benodigde kapitaal bemachtigen om verder te groeien.

Dat ligt heel erg aan het aandeel. In het artikel bespreken we twee voorbeelden: Uber en Airbnb. Bij Uber is de beursgang niet bepaald een slaand succes te noemen, maar bij Airbnb ziet het er rooskleurig uit.

De omstandigheden waarin het al dan niet verstandig kan zijn om meteen aandelen te kopen verschillen dus aanzienlijk per aandeel. Het is daarom altijd verstandig om goed je eigen onderzoek te doen en je in te lezen over het aandeel wat je wil kopen.

Als je overtuigd bent van het groeipotentieel van een aandeel, dan is het verstandig om zo snel mogelijk een aandeel te kopen. Heb je je twijfels? Dan is het verstandig om het even af te wachten.

Je kan het beste zelf aandelen kopen via een online broker. Wij raden eToro aan om zelf aandelen te kopen. Bij eToro betaal je 0% commissie op aandelen en ETF’s, maar kun je ook handelen in grondstoffen en forex.

Daarnaast is het mogelijk bij eToro om eerst te oefenen met een demo account en is er een lage minimale inleg van €170. Ten slotte kun je gebruik maken van de CopyTrading functie om de beleggingen van andere, succesvolle traders te kopiëren.

Ja, bij cryptomunten zoals bitcoin is er alleen niet sprake van een IPO, maar een ICO. Dit staat voor Initial Coin Offering. Dit lijkt op een IPO, omdat er ook sprake is van een vooraf bepaalde hoeveelheid verhandelbare eenheden en een prijs per eenheid.

Het gaat bij een ICO echter niet om aandelen, maar de eenheden zijn munten. Benieuwd waar je kan handelen in cryptomunten? Check ons artikel over Litebit.

IPO en beursgangen: conclusie

In conclusie zijn IPO’s en beursgangen vaak interessante ontwikkelingen om te volgen in de beleggingswereld. Wanneer grote bedrijven naar de beurs stappen, zoals de Airbnb IPO of de Uber IPO, gaat dat vaak gepaard met veel media aandacht.

Hoewel een IPO vaak voor reuring zorgt, is het geen garantie voor de investeerder op winst. Er zijn ook genoeg voorbeelden van teleurstellende of matige beursgangen.

Voordat je als belegger veel geld in de aandelen van een bedrijf na de IPO steekt, is het verstandig om je eerst goed in te lezen. Als je wilt wachten tot de prijs van een aandeel genormaliseerd is kun je het beste een wat meer afwachtende houding aannemen.

Als eerste profiteren van een IPO?
Maak dan snel een account aan bij eToro, zodat je snel en veilig aandelen kan kopen zonder commissie te betalen.
BEGIN NU
Scroll naar boven