De Japanse beurs | Beste Japanse aandelen op de NIKKEI (2024)

Japanse aandelen worden de laatste tijd erg goedkoop aangeboden op de Japanse beurs. Japanse bedrijven staan er echter bekend om dat ze cyclisch en relatief weinig winstgevend zijn. Ook helpt het voor buitenlandse investeerders niet dat de Yen op het moment erg sterk staat.

Beleggen in Japanse aandelen via een online broker - Stappenplan

Wil je beleggen in de Japanse aandelenbeurs? Bekijk het aanbod bij eToro! Maak vandaag nog gratis een account aan.

In dit artikel gaan we dieper in op de beste Japanse aandelen en de Japanse beurs en bekijken we of beleggen in Japanse aandelen op het moment een verstandige keuze kan zijn. Benieuwd naar het aanbod bij een van onze aanbevolen brokers? Start vandaag nog bij eToro!

Hoe beleg ik in de Japanse Beurs?

In theorie zou je direct kunnen beleggen in Japanse aandelen op de Japanse beurs als je zou willen, maar dit is echter erg moeilijk en zal ook kennis van de Japanse taal vergen. Echter is er een veel makkelijkere manier: het beleggen via een online broker.
 
Een online broker is een tussenpartij tussen de belegger en een bepaalde markt, zoals bijvoorbeeld de Japanse beurs. Zo kun je gemakkelijk via het handelsplatform van de broker beleggen in Japanse aandelen.
Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Stap 1: Kies een online broker

Wanneer je wilt beleggen in Japanse aandelen op de Japanse beurs, is het van belang dat je een goede broker kiest die aansluit op jouw handelsstrategie. Daarnaast is het belangrijk dat deze broker goed gereguleerd is en dat je weinig kwijt bent aan kosten zoals commissie.

eToro

eToro logotype

Voor de beginnende belegger is eToro de perfecte keuze. Het platform is erg gebruiksvriendelijk en dankzij het lage instapniveau en de gratis demofunctie kun je risicoloos het platform verkennen en beleggen met virtueel geld.

De CopyTrading functie van eToro zet het handelsplatform apart van andere brokers. Via deze tool kun je portfolio’s van een selectie van succesvolle beleggers inzien en deze ook in zijn volledigheid overnemen. Ook zie je het behaalde rendement en de risicowaarde van het portfolio.

Naast het beleggen in Japanse aandelen kun je ook beleggen in bijvoorbeeld (Japanse)  ETF’s, CFD’s, indexen en grondstoffen. Ook met deze handelsproducten kun je beleggen in markten over de hele wereld. Over ETF’s en aandelen betaal je bij eToro zelfs 0% commissie, wat positief is voor je potentiële rendement.

japanse beurs copytrading etoro
CopyTrading functie in eToro

Als je na het beleggen met de demofunctie het platform genoeg verkend hebt en wilt beleggen met echt geld, kun je ook hier beginnen met een relatief laag risico dankzij de lage minimale inleg van €170,-. Je kunt dus met een lage investering beginnen en het zo langzaam opbouwen.

Wanneer het gaat om betrouwbaarheid, zit je bij eToro ook zeker goed. Het bedrijf wordt gereguleerd door toezichthouders in verschillende landen, zoals de Britse FCA en de Cypriotische CySec.

Als je meer wilt weten over deze broker, hebben we een uitgebreide eToro review voor je geschreven. Hier lees je over alle functies die het platform te bieden heeft, maar ook de kosten die vastzitten aan beleggen met deze broker.

Overtuigd en wil je meteen starten met het beleggen in Japanse aandelen? Maak gratis een account aan en begin meteen via de groene knop!

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stap 2: Creëer je account

Wanneer je keuze is gevallen op een bepaalde broker, zul je een account moeten aanmaken. Dit gaat bij de meeste brokers veelal hetzelfde, maar we zullen eToro als voorbeeld gebruiken.

Het aanmaken van een account kun je gemakkelijk via de homepage van de broker, in dit geval eToro, doen. Door op de knop ‘Join Now’ rechtsboven de pagina te klikken, kom je op de account creatie pagina.

Na het aanmaken en activeren van je account middels de verificatie link in je e-mail, zul je toegang krijgen tot het handelsplatform. Je zult hierbij echter alleen nog kunnen beleggen met de demofunctie.

Stap 3: Stort geld en start met beleggen

Zodra je account geactiveerd is, zul je nog een aantal stappen moeten doorlopen voordat je kunt beleggen. Dit is het zogenaamde KYC proces en wordt verplicht door financiële toezichthouders om de veiligheid van je account te waarborgen.
 
Daarnaast zul je ook een vragenlijst in moeten vullen die je onder andere bewust maakt van de risico’s van beleggen.
 
Daarnaast zul je, om je account goed te beveiligen en te verifiëren dat je eigenaar bent van het account, een kopie van een geldig identiteitsbewijs moeten uploaden.
 
Zodra je dit proces hebt doorlopen, kun je geld op je account storten. Dit kan via een tal van betalingsopties, zoals onder andere iDeal, creditcard of PayPal. Nu kan je beginnen met beleggen in de Japanse beurs.

Waarom beleggen in Japanse Aandelen?

We hebben het er in de inleiding kort over gehad, maar is het nu een goed moment om te beleggen in Japanse aandelen en waarom precies? We zullen dit verder uiteenzetten in dit deel van het artikel.

Interessant voor waardebeleggers

De laatste jaren heeft waardebeleggen het moeten onderdoen voor groeiaandelen. Veel beleggers willen veel winst halen uit een bedrijf dat in de toekomst sterk zal groeien, zoals bijvoorbeeld in het verleden Tesla en Amazon.

Voor waardebeleggers zijn stabiele bedrijven met goede dividend uitkeringen die tijdelijk ondergewaardeerd zijn veel interessanter. Veruit de bekendste value investor is Warren Buffet; en laat Warren Buffet nou precies voor zes miljard dollar in Japanse aandelen hebben geïnvesteerd vorig jaar.

japanse beurs tesla koers
De Tesla koers groeide astronomisch in de laatste 2 jaar (eToro)

Japanse aandelen zijn goedkoop

Wanneer je potentiële kansen ziet in de Japanse beurs op de lange termijn, is dit het perfecte moment om in te stappen. Door de focus op groeiaandelen zijn Japanse aandelen niet erg interessant voor veel beleggers.

Hier kun je van profiteren wanneer je slim investeert in ondergewaardeerde bedrijven. Deze bedrijven kunnen na de coronacrisis weer stijgen in waarde.

De Japanse economie vs de Japanse beurs

Een grote zorg voor veel beleggers is de jarenlange economische stagnatie van Japan naar aanleiding van onder andere de vergrijzing. Dit blijkt echter niet per se samen te hangen met de welvaart van bedrijven en dus ook Japanse aandelen.

Zo groeide het BBP van Japan in 2019 met slechts 4,5%, maar stegen de bedrijfswinsten met bijna 160% in dezelfde periode.

Ondergewaardeerd door veel analisten

De Japanse beurs wordt vaak zonder nader onderzoek weggewuifd door financieel analisten dankzij de reputatie van de stagnerende Japanse economie gepaard met de sterke Yen. Toch blijken veel Japanse bedrijven dus nog steeds relatief veel winst te maken.

Dit biedt kansen voor oplettende beleggers om te beleggen in een relatief onontdekte beursmarkt, wat merkwaardig is aangezien Japan de derde wereldeconomie is.

De Japanse Beurs en de Nikkei index

Japan heeft in totaal vijf beurzen in het land. Deze zijn gesitueerd in Tokio, Osaka, Nagoya, Fukuoka en Sapporo. De beurs Japan van Fukuoka en Sapporo zijn verbonden met de Tokyo Stock Exchange, wat de grootste beurs Japan is.

De Nikkei 225

Ook één van de bekendste beursindexen ter wereld is afkomstig uit Japan. De Nikkei 225 is een index, vergelijkbaar met de AEX in Nederland, die de 225 grootste bedrijven opneemt.

Net als bijvoorbeeld de Dow Jones in Amerika is de Nikkei 225 een prijsgewogen index. Dit houdt in dat de aandelen met de hoogste koers de zwaarste weging heeft op de index koers.

japanse aandelen etf nikkei
Een Nikkei 225 index tracker in eToro

Het grootste bedrijf hoeft dus niet per se de grootste weging te hebben op de koers. Dit kan in de praktijk rare situaties opleveren, zoals wanneer de AEX dit principe zou aanhouden, de nr. 25 op de lijst een hogere weging zou kunnen hebben dan bijvoorbeeld Shell.

Beleggen in de Nikkei 225

Wanneer je niet wilt beleggen in specifieke Japanse aandelen, maar wel geïnteresseerd bent in de beurs Japan. Kun je ook kiezen om te beleggen in de Nikkei 225 in de vorm van een ETF. Dit is ook mogelijk bij veel brokers waaronder eToro, waar je zonder commissie te betalen kunt beleggen in ETF’s.

Beste Japanse Aandelen 2022

De economie is zich langzaamaan aan het herstellen, wat ook voor de Japanse beurs goed nieuws betekent. Een aantal grote Japanse bedrijven, waaronder de beste Japanse aandelen zullen in 2022 naar verwachting een geleidelijk herstel op de beurs Japan meemaken.

Het is moeilijk te zeggen wat daadwerkelijk de beste Japanse aandelen zullen worden in 2022, maar een aantal aandelen kunnen in 2022 een slimme investering zijn.

MUFG

MUFG, of Mitsubishi Financial Group is een van de grootste banken ter wereld. Het Japanse bedrijf werd net zoals veel bedrijven hard geraakt door de coronacrisis, maar lijkt in de afgelopen maanden sterk in waarde te zijn gestegen met nog geen dal in zicht.

Het heeft zich nog niet weten te herstellen naar de waarde voor de marktinstorting naar aanleiding van corona in 2020. Dit kan dus een goed punt zijn om in te stappen alvorens de Japanse beurs koers zich weer volledig herstelt heeft, waar het op dit moment druk mee bezig lijkt te zijn.

Nintendo

Nintendo is ooit begonnen als kaartspel uitgever in Kyoto, maar is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste gaming bedrijven ter wereld. De koers van het bedrijf staat hoger dan ooit tevoren en lijkt nog niet bezig te zijn aan een daling in de waarde op de Japanse beurs.

Met steeds meer mensen die bekend worden met de game wereld en de aandacht die Nintendo besteed aan ouderen- en familievriendelijke games, is het niet moeilijk te geloven dat ook in de toekomst Nintendo erg sterk op de Japanse beurs zal staan.

Bandai Namco

Bandai Namco is na Nintendo de grootste computerspellen ontwikkelaar in Japan en ook aandeel Bandai Namco profiteert van een sterke groei in recente tijden op de Japanse beurs. De piekwaarde van Bandai Namco kwam op 17 december 2020, waar het een waarde van €75,03 had.

Alhoewel het aandeel sindsdien iets is gedaald, naar €72,60, lijkt het erop dat het bedrijf de sterke stijging die het het afgelopen jaar heeft meegemaakt kan vasthouden.

Ook Bandai Namco geniet van de toenemende interesse in games van verschillende doelgroepen mede dankzij de lockdowns over heel de wereld en mensen die zoeken naar tijdverdrijf binnenshuis.

MFG

Mizuho Financial Group, ofwel MFG, zit in hetzelfde schuitje als MUFG. 2020 was een slecht jaar voor het bedrijf, waardoor de waarde van het aandeel op de Japanse beurs ook erg laag stond.

Op het moment lijkt MFG weer flink in waarde te gaan te dalen begin 2022 en kan het een interessant aandeel zijn voor een waardebelegging als hij weer gaat stijgen.

japanse beurs mizuho koers etoro
Actuele koers van MFG in eToro

Japanse Beurs: Veelgestelde vragen

Als je niet in gericht op Japanse aandelen wilt beleggen, maar juist een mandje van Japanse aandelen wilt kopen, kun je kiezen voor een Japanse ETF. Een voorbeeld van een Japanse ETF is de Ishares MSCI JAPAN ETF.

Deze ETF biedt toegang tot de Japanse beurs en bevat aandelen van diverse Japanse top bedrijven. Deze ETF heeft de afgelopen periode een flinke stijging meegemaakt en is dus zeker een interessante belegging.

Waarde aandelen zijn aandelen van vaak stabiele grotere bedrijven die op een bepaald moment ondergewaardeerd zijn. Je kunt het vergelijken met een koopjesjacht. Deze bedrijven keren ook relatief veel dividend uit, waardoor je op de lange termijn veel rendement uit deze bedrijven haalt.

Groeiaandelen zijn de laatste jaren een stuk populairder geworden. Deze bedrijven zijn nog relatief jong met veel groeipotentieel. Sinds de opkomst van tech bedrijven die in relatief korte tijd zeer veel waard worden, is deze manier van beleggen een stuk populairder geworden.

Dit ligt aan de broker, maar vaak worden er conversiekosten in rekening gebracht. Bij eToro kun je bijvoorbeeld gratis beleggen met Amerikaanse dollars, maar bij andere valuta zul je conversiekosten moeten betalen wanneer deze worden omgerekend naar Amerikaanse dollars.

In principe is een gereguleerd handelsplatform een veilige plek om te beleggen met geld. Hackers proberen echter je account te hacken door middel van virussen op je computer of het gebruik van makkelijke wachtwoorden te hacken.
 
Zorg er dus voor dat je computer geen virussen bevat en ook dat je een sterk wachtwoord instelt voor je online broker account. Zo minimaliseer je het risico dat je account gehacked kan worden.

Bij een online broker kun je, mits het handelsproduct waar je in hebt belegt dit uitkeert, dividend ontvangen over de activa waarin je belegd hebt. Doe dus goed onderzoek of je daadwerkelijk dividend ontvangt bij het bedrijf waar je geïnteresseerd in bent.

Waardebeleggingen in bijvoorbeeld veel Japanse aandelen op de Japanse beurs zullen over het algemeen minder risico vormen dan beleggen in groeiaandelen. Groeiaandelen zijn opkomende bedrijven en zullen dus niet altijd succesvol doorgroeien.

Waarde aandelen zijn vaak stabielere bedrijven die bijvoorbeeld door de publieke opinie een lagere waarde hebben dan ze in werkelijkheid waard zijn.

Japanse Beurs: Conclusie

De Japanse beurs is tegenwoordig dus makkelijk bereikbaar middels online brokers. Via het handelsplatform kun je met veelal lage kosten beleggen in markten over de hele wereld, dus ook de Japanse beurs en Japanse aandelen.
 
Japanse aandelen worden vaak door financiële analisten overgeslagen, omdat deze relatief lage winsten boeken en de voor lange tijd stagnerende Japanse economie veel analisten doet afschrikken.
 
Toch laten slimme beleggers als Warren Buffet zien dat er wel degelijke waarde in de Japanse aandelen zitten en dat deze relatief ondergewaardeerd zijn. Vaak zijn dit waardeaandelen, deze bedrijven zijn vaak stabiel en keren jaarlijks dividend uit, maar zijn door externe factoren ondergewaardeerd op de Japanse beurs.
 
Er zijn dus een hoop kansen voor verstandige beleggingen in de Japanse beurs. Kijk op online brokers zoals eToro naar het aanbod en doe goed onderzoek naar de Japanse aandelen waarin je wilt beleggen.
Beleggen in de Japanse beurs met eToro?
Maak vandaag nog een gratis account aan en begin met beleggen in Japanse aandelen!
TIP
Scroll naar boven