Investeren in olie | Alles over investeren in olie aandelen (2024)

Olie aandelen hebben het in 2020 zwaar te verduren gehad dankzij de coronacrisis en de opkomende trend van thuiswerken. Mensen zijn minder op de weg waardoor de verkoop van olie sterk gedaald is.

Wat houdt dit in voor olie aandelen en is olie aandelen kopen nog wel een goede investering?

Olie Aandelen Kopen - een stappenplan

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

Hoe kan ik Olie Aandelen kopen?

Olie aandelen kopen gaat het makkelijkst via een online broker. Een online broker functioneert als een link tussen de belegger en beurzen over de hele wereld. Zo kun je ook beleggen in aandelen van de Amerikaanse of Chinese beurs.
 
Hieronder zullen we stapsgewijs uitleggen hoe en waar je kunt beginnen met olie aandelen kopen.
 

Stap 1: Kies een online broker

Voordat je kunt beginnen met olie aandelen kopen, zul je een online broker moeten vinden. Het is belangrijk dat deze broker bij je handelsstrategie past, maar ook dat de kosten laag zijn en dat de broker goed gereguleerd is door financiële toezichthouders.

Hieronder hebben we een overzicht voor je gemaakt van betrouwbare brokers met relatief lage kosten.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

eToro

eToro logotype

Wanneer je nieuw bent op het gebied van beleggen, is eToro een aanrader. Het platform richt zich op de beginnende belegger en biedt daarom een gebruiksvriendelijk interface en tools die het opbouwen van een sterk portfolio gemakkelijker maakt.

Één van die tools is de CopyTrading functie. Via deze tool kun je een selectie bekijken van door eToro geselecteerde succesvolle beleggers compleet met risicowaarde en behaald rendement.

Je kunt hiermee het volledige portfolio inzien, kopiëren en ook updates van de belegger zelf bekijken over waarom deze bijvoorbeeld een bepaalde belegging heeft gedaan en wat de verwachtingen zijn op de lange termijn.

olie aandelen kopen copyportfolio
CopyTrading functie in eToro
Bij eToro kun je naast olie aandelen kopen ook beleggen in andere handelsproducten, zoals onder andere CFD’s, ETF’s, indexen en grondstoffen. Bij het beleggen in aandelen en ETF’s betaal je daarnaast ook 0% commissie, zou verhoog je je potentiële rendement op een belegging.
 
Wanneer je op je gemak het platform wilt verkennen en wilt oefenen met beleggen, kun je ook gebruik maken van de gratis demofunctie. Zo kun je risicoloos met virtueel geld beginnen en wanneer je comfortabel bent overgaan op olie aandelen kopen met echt geld.
 
Als je wilt beginnen met echt geld, kun je het risico ook relatief laag houden dankzij de lage minimale inleg van €170,-. Zo kun je eerst met kleine beleggingen beginnen en het zo langzaamaan opbouwen.
 
eToro is ook gereguleerd door meerdere financiële toezichthouders, zoals de Britse FCA en de Cypriotische CySec. Zo kun je met een gerust hart van het handelsplatform gebruik maken.
Benieuwd naar meer informatie over deze broker? Onze uitgebreide eToro interview helpt je verder.
 

Ben je overtuigd en wil je meteen beginnen met olie aandelen kopen? Maak gratis een account aan bij eToro door op de groene knop te klikken!

DEGIRO

Als je op zoek bent naar een betrouwbare Nederlandse online broker, dan is DEGIRO een sterke aanrader. Deze broker staat bekend door haar no-nonsense handelsplatform en uitgebreid aanbod aan handelsproducten.

Het handelsplatform is erg gebruiksvriendelijk met weinig toeters en bellen. Veel beleggers halen hun beursnieuws uit financiële nieuwswebsites, maar toch vinden sommige beleggers het fijn als er ook op het handelsplatform zelf beursnieuws te lezen is.

Dit is dus voor beleggers uit de tweede groep een nadeel aan DEGIRO. Door de minimalistische aard van het handelsplatform is het beursnieuws over aandelen niet altijd even uitgebreid en zul je vaak aanvullende informatie moeten vinden op andere sites.

Qua betrouwbaarheid zit het goed met DEGIRO: het handelsplatform wordt gereguleerd door de relatief strenge Nederlandse toezichthouder AFM.

Stap 2: Creëer een account

Nadat je beslissing is gevallen op een broker, zul je een account moeten aanmaken om toegang te krijgen tot het platform. Dit gaat bij veel brokers hetzelfde, maar we zullen eToro als voorbeeld nemen.
 
Op de eToro homepage kun je rechtsboven een account aanmaken door op de groene ‘Meld je aan’ knop te drukken. Deze zal je naar de accountcreatie pagina doorsturen waar je je gegevens kunt invullen.
 
Nadat je je account geactiveerd hebt middels de verificatie link in je e-mail, krijg je toegang tot het platform.
aandelen olie kopen etoro homepage
Aanmelden kan via de eToro homepage

Stap 3: Stort geld

Na verificatie van je account zul je alleen nog kunnen beleggen met virtueel geld met het demo account. Als je wilt overgaan op bijvoorbeeld aandelen olie kopen met echt geld, zul je nog een aantal stappen moeten ondernemen.

Elke gereguleerde broker is verplicht om het KYC proces af te nemen. KYC staat voor ‘Know Your Customer’. Dit proces waarborgt de veiligheid van je account en bevestigt dat je je bewust bent van de risico’s van beleggen.

Je zult een kopie van je identiteitsbewijs moeten uploaden en ook je bankrekening moeten koppelen. Daarnaast vul je een vragenlijst in die je bewust maakt van de risico’s die beleggen met zich meebrengt.

aandelen olie kopen betaalopties
Tal van betalingsopties in eToro

Je zult een kopie van je identiteitsbewijs moeten uploaden en ook je bankrekening moeten koppelen. Daarnaast vul je een vragenlijst in die je bewust maakt van de risico’s die beleggen met zich meebrengt.

Na goedkeuring van de gegevens kun je geld storten op je account. Dit kan onder andere via iDeal, PayPal en creditcard.

Stap 4: Begin met Olie Aandelen kopen

Aandelen Shell financiële informatie in eToro

Nadat je de vorige stappen hebt doorlopen, zul je volledige toegang krijgen tot het platform inclusief beleggen met echt geld. Olie aandelen kopen gaat gemakkelijk door het olie aandeel waarin je geïnteresseerd bent in te typen in de zoekbalk bovenaan je dashboard.

Wil je bijvoorbeeld aandelen Shell kopen, typ je Shell in de zoekbalk en kom je op de Shell landingspagina. Hier vind je uitgebreide informatie over aandelen Shell, de actuele koers van Shell en financiële informatie over het bedrijf.

Je belegging wordt vanaf nu beheerd door de eToro investeringscommissie. In principe hoef je hier dus niets meer voor te doen, maar het is altijd wel aangeraden om goed na te gaan welke producten er in het fonds zitten en ook de aandelenkoersen en koersverwachtingen van deze producten te bekijken.

Waarom Olie Aandelen kopen?

Aandelen olie kopen is een controversieel onderwerp. Enerzijds komen oliemaatschappijen veel in het nieuws dankzij de milieuvervuilende aard van de bedrijven, wat ook een negatieve invloed heeft op zowel de olieprijs koers als de koers van de oliemaatschappijen.

Anderzijds blijft olie aandelen kopen een belegging met een relatief laag risico, omdat er nog steeds veel vraag is naar olie en de olieprijs koers naar verwachting weer zal stijgen in 2022. Hieronder zetten we een aantal redenen uiteen waarom je kunt investeren in .

Robuuste investering

Olie zal in de nabije toekomst nog erg gewild zijn als grondstof. Oliemaatschappijen zullen dus ook nog profiteren van deze vraag. Het is echter wel zo dat in de lange termijn olie steeds minder gewild zal worden, waardoor de olieprijs koers in de toekomst flink kan gaan dalen.

Voor nu is olie nog een essentiële grondstof, waardoor aandelen olie kopen nog steeds een relatief robuuste belegging is.

olieprijs koers etoro grafiek
Actuele olieprijs koers in eToro

Resistent tegen inflatie

Omdat olie aandelen kopen nauw samenhangt met de olieprijs koers en dus een grondstof, is de investering resistent tegen inflatie. Veranderingen in valuta koersen hebben over het algemeen niet veel invloed op de prijs van olie aandelen dankzij de wereldwijde vraag naar olie.

Speculatie

Over het algemeen is de olieprijs koers relatief goed voorspelbaar. Een voorbeeld hiervoor is de recente corona pandemie, waardoor er logischerwijs minder olie wordt verbruikt door het thuiswerken. Hierdoor ligt het voor de hand dat de olieprijzen ook dalen.

Als je kiest om te speculeren op de prijs van olie aandelen in de vorm van CFD’s, kun je inzetten op een daling van de koers. Vorig jaar kon er dus veel winst gemaakt worden op het inzetten op een daling van de olieprijs koers.

Enthousiast geworden over handelen in olie? Je zult dan een account nodig hebben bij een online broker. Maak kosteloos een demo-account aan!

Beste Olie Aandelen 2022

Als je geïnteresseerd bent in olie aandelen kopen, dan is het uiteraard interessant om te weten wat de beste olie aandelen 2022 zijn. Uiteraard is dit slechts speculatie en is het nooit zeker welke van de beste olie aandelen daadwerkelijk in 2022 succesvol zullen zijn.

Shell

Shell is één van de grootste oliemaatschappijen ter wereld en heeft een moeilijk 2020 achter de rug. Met veel negatieve publiciteit en de corona pandemie is de prijs van aandelen Shell sterk gedaald.
 
Toch lijkt Shell weer te herstellen van de sterke daling van de olieprijs koers in 2020. In 2022 wordt er verwacht dat Shell steeds meer zal herstellen nadat er meer en meer mensen het kantoor weer zullen opzoeken.
 
aandelen shell etoro koers
Kansen dus om te beleggen in aandelen Shell nu de olieprijs koers nog relatief laag staat.

Phillips 66

Ook olieraffinaderij Phillips 66 lijkt in 2022 flink te gaan herstellen van de ineenstorting van de beurs in maart 2020. Phillips 66 is een van de grootste olieraffinaderijen ter wereld en is vooral actief in Europa en de Verenigde staten.

Daarnaast heeft Phillips 66 een zusterbedrijf die zich richt op de transportatie en opslag van olie, waardoor het bedrijf zich heeft uitgebreid naar meerdere stappen in de productieketen.

De prijs van aandeel Phillips 66 is echter nog verreweg verwijderd van de piek in november 2019. Het is echter wel te verwachten dat ook de aandelen Phillips 66 verder zullen gaan stijgen in 2022.

Chevron

Chevron is wederom een zeer grote speler op de oliemarkt. Het bedrijf bestaat meer dan 140 jaar, maar ook voor Chevron heeft de daling van de olieprijs koers in 2020 gevoeld.

Kenmerkend aan Chevron is dat het voor een oliemaatschappij zeer weinig vreemd vermogen heeft, wat terug te zien is aan onder andere het relatief hoge dividend dat het bedrijf uitkeert. Ondanks het slechte jaar in 2020 heeft Chevron geïnvesteerd in plaats van proberen te overleven.

Dankzij deze zet ziet de nabije toekomst er rooskleurig uit voor Chevron. Uiteraard is de lange termijn, net zoals bij alle oliegerelateerde investeringen nog erg onzeker voor olie.

Wat beïnvloedt de olieprijs koers en Olie Aandelen?

Ondanks de robuustheid van de olieprijs koers en olie aandelen kopen wordt ook de olieprijs koers beïnvloedt door interne en externe factoren.

Uiteraard wegen sommige factoren een stuk zwaarder meer dan anderen. We gaan hier in dit deel van het artikel dieper op in.

De corona pandemie

De meeste actuele en voor de hand liggende factor die invloed heeft op de olieprijs koers is uiteraard de coronacrisis. Door de crisis die medio maart 2020 oversloeg op de handelsmarkt, kelderde olie aandelen zoals onder andere aandelen Shell zeer sterk.
 
Het herstel van de olieprijs koers gaat mede door het thuiswerken naar aanleiding van de vele lockdowns en adviezen van de overheid zeer traag. Er zijn weinig invloeden geweest die zo een impact hebben gehad op de olieprijs koers.

De dollar koers

Alhoewel de dollar koers niet zo sterk van invloed is op de olieprijs koers als op bijvoorbeeld de grondstof goud, heeft het wel degelijk nog een invloed. Over het algemeen heeft de dollar koers een correlatie met de koers van grondstoffen waaronder de olieprijs koers.

Olie aandelen kopen kan dus het beste gedaan worden nadat je de koers van de dollar hebt onderzocht. Als de dollar sterk staat, kan het minder aantrekkelijk zijn om over te gaan op olie aandelen kopen. Daarentegen kun je dus profiteren van een gunstige olieprijs koers als de dollar zwak staat.

Ontwikkelingen duurzame energie

Het grootste gevaar voor de oliekoers prijs op de lange termijn zullen de ontwikkelingen zijn op het gebied van duurzame energie. Bedrijven als Tesla en ook andere autofabrikanten zijn druk bezig met het ontwikkelen van steeds meer efficiëntere elektrische auto’s.

Daarnaast komen er steeds meer oplaadpunten op de wegen en zal rijden in een elektrische auto niet alleen voordeliger zijn maar ook gemakkelijker.

Veelgestelde vragen

Olie aandelen kopen wordt tegenwoordig niet genoeg als een goede lange termijn investering. Met de opkomst van steeds populairder wordende duurzame alternatieven als elektrische auto’s van bijvoorbeeld Tesla, lijkt het marktaandeel van olie in de energiesector steeds minder groot te worden.
 
Op het moment zijn andere autofabrikanten ook druk bezig met het ontwikkelen van volledig elektrische auto’s, omdat steeds meer autobedrijven de kansen zien in de toekomst. Dit is uiteraard geen goed nieuws voor oliemaatschappijen.

Jazeker, veel beleggers hebben weinig interesse in het bezitten van olie aandelen, en beleggen liever in een mandje olie aandelen in de vorm van ETF’s, of speculeren over de koerswisselingen van de oliekoers prijs door middel van CFD’s. 

CFD’s biedt de kans om ook met koersdalingen rendement te behalen, maar over het algemeen zijn CFD’s wel een stuk risicovoller dankzij de hefboomwerking.

Oliemaatschappijen staan er bekend om dat deze over het algemeen niet duurzaam zijn. Veel van de grote oliemaatschappijen, zoals Shell en Total staan erom bekend dat ze erg grote vervuilers zijn.

Als je duurzaam wilt beleggen in aandelen op de lange termijn, kun je beter beleggen in bijvoorbeeld bedrijven die elektrische auto’s aan het ontwikkelen zijn, zoals bijvoorbeeld Tesla of Volkswagen.

Bij een goed gereguleerde broker als bijvoorbeeld eToro of DEGIRO is je geld over het algemeen veilig. Echter wordt cybercrime een steeds vaker voorkomend fenomeen en is het uiteraard aantrekkelijk voor hackers om accounts van beleggers te hacken.
 
Zorg er daarom voor dat het toestel waar je mee wilt beleggen vrij is van virussen en je een sterk wachtwoord instelt.

Je kunt dividend ontvangen bij olie aandelen kopen via een online broker. Zorg er wel voor dat je eerst uitzoekt of het bedrijf in kwestie ook daadwerkelijk dividend uitkeert aan haar aandeelhouders. Het dividend komt dus niet vanuit de broker, maar vanuit de olie aandelen waarin je investeert.

Olie aandelen kopen: Conclusie

Al met al is olie aandelen kopen een interessante beleggingsoptie voor de relatief korte termijn. Vooral in 2022 zal de oliekoers prijs en de waarde van bijvoorbeeld aandelen Shell verder herstellen na de klap van 2020. Op het moment staat de oliekoers prijs en de waarde van veel olie aandelen nog erg laag.

Het gevaar van olie aandelen kopen is echter wel dat je op de lange termijn potentieel flinke verliezen kunt lijden dankzij het steeds minder wordende marktaandeel van olie in de energiesector. Veel bedrijven zijn druk op zoek naar meer duurzame vormen van energie in de vorm van bijvoorbeeld elektrische auto’s.

Vooralsnog zal de olieprijs koers en daarmee dus ook de waarde van olie aandelen in 2022 nog stijgen. Als je op zoek bent naar een belegging op de lange termijn, kun je beter beleggen in aandelen die gerelateerd zijn aan duurzame energie, zoals bijvoorbeeld Tesla of andere autofabrikanten die zich richten op elektrische auto’s.

Olie aandelen kopen met eToro?
Maak vandaag nog een gratis account aan bij eToro en begin met aandelen olie kopen!
TIP
Scroll naar boven