Alles over Preferente Aandelen kopen

Als je start met het beleggen in aandelen zul je natuurlijk het liefst dividend willen ontvangen. In sommige gevallen zal het bedrijf jou extra voorwaarden kunnen bieden zodat je het dividend eerder ontvangt. Dan is er sprake van preferente aandelen, maar wat zijn deze aandelen nu precies?

Preferente Aandelen kopen in 4 stappen

Ben je klaar om te starten met het kopen van aandelen? Start dan meteen bij eToro!

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Wat zijn Preferente Aandelen?

Er bestaan twee typen aandelen: de gewone aandelen en de preferente aandelen. De laatste zijn ook wel de bevoorrechte aandelen.

Ze worden bevoorrechte aandelen genoemd omdat het ontvangst van dividend eerder verloopt dan bij gewone aandelen. Maar wat zijn deze aandelen nog meer?

Bij dit soort aandelen zul je altijd een vast percentage dividend ontvangen en sta je ook in een gunstigere positie op het moment wanneer het bedrijf failliet dreigt te gaan.

Aan de andere kant kennen preferente aandelen ook nadelen. Zo stijgt het dividend niet, omdat het percentage vooraf is vastgesteld. Bij gewone aandelen kan dit wel gebeuren. Ook is het stemrecht niet rechtstreeks gekoppeld aan een preferent aandeel.

Voordat je gaat starten met preferente aandelen is het fijn om te weten wat voor verschillende preferente aandelen er bestaan. De drie categorieën zijn cumulatief preferente aandelen, financieringspreferente aandelen en beschermingspreferente aandelen.

Voor preferente aandelen wordt vooral gekozen op het moment dat een belegger op zoek is naar een levensvatbaar middel om aanzienlijke rendementen te kunnen behalen op lange termijn. 

Wil je meer weten over aandelen kopen? Check dan onze aandelen kopen pagina.

Hoe kan ik zelf beleggen in Preferente Aandelen?

Als deze aandelen nu al jouw aandacht hebben getrokken, is het natuurlijk handig om te weten hoe je hier zelf mee kunt starten. Want waar kun je ze vinden en hoe begin je met beleggen?

Hieronder zullen we stap voor stap uitleggen hoe jij gemakkelijk jouw favoriete preferente aandeel kunt ontvangen.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Stap 1: Kies een online broker voor Preferente Aandelen

In elk geval zul je altijd gebruik moeten maken van een (online) broker wanneer je wilt beleggen in aandelen. Tegenwoordig zijn er vele brokers actief met ieder zijn eigen voordelen.

Hieronder zullen wij er twee delen die perfect zijn rondom de preferente aandelen.

Preferente aandelen bij eToro

Voor de beginnende belegger is eToro een veelgebruikte broker. Dit komt vooral door zijn gebruiksvriendelijkheid en de vele tools die de broker aanbiedt.

Een van deze tools is de CopyTrading functie. eToro is de enige broker met deze functie waardoor ze erg populair zijn. 

Met deze functie kun je het portfolio van succesvolle beleggers bekijken én kopiëren. Zo kun je een beetje zien hoe andere traders het aanpakken en daar weer enorm veel van opsteken.

Je kunt hierbij ook filteren op portfolio’s met bijvoorbeeld veel aandelen, waaronder preferente aandelen. Dit is vooral handig aangezien eToro veel handelsproducten aanbiedt.

Het Copytrading Network van eToro

Naast aandelen kun je bij eToro namelijk ook terecht voor CFD’s, valuta, grondstoffen en ETF’s. Op aandelen en ETF’s hoef je daarbij ook nog eens 0% commissie te betalen.

Als je een nieuwe trader bent, kan het best eng zijn om meteen een groot bedrag in te leggen. Daarom wil eToro traden voor iedereen toegankelijk maken. 

Zo betaal je bij eToro maar een minimaal inlegbedrag van € 170 euro en kun je ook nog eens gebruik maken van de gratis demo-functie voordat je echt van start gaat. Deze demo functie zorgt ervoor dat je nog even risicoloos kunt oefenen voordat je echt van start gaat. 

Ben jij net nieuw en wil je meteen gebruik maken van de vele voordelen van eToro? Maak snel een account aan en ga meteen op zoek naar potentiële preferente aandelen!

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Preferente aandelen bij DEGIRO

Wil je liever beleggen via een Nederlandse broker? Dan is DEGIRO, opgericht in 2013, een perfecte optie voor jou!

De online broker DEGIRO heeft veel analyse-mogelijkheden waarmee je gemakkelijk jouw perfecte handelsproduct vindt waar jij in wilt investeren. Op het gebied van aandelen is DEGIRO erg populair.

In vergelijking met eToro is DEGIRO een kleiner platform en is het erg minimalistisch ingericht. Ook heb je toegang tot meer dan 50 internationale beurzen in 30 verschillende landen wereldwijd.

Wat betreft de veiligheid wordt DEGIRO gezien als een van de meest betrouwbare brokers. Dit komt omdat er toezicht wordt gehouden door zowel de DNB (de Nederlandsche Bank) en de AFM (Autoriteit Financiële Markt).

Het laatste pluspunt bij DEGIRO is dat je altijd contact op kunt nemen met de Nederlandse klantenservice. Hierbij kun je dus in het Nederlands gemakkelijk je vragen stellen en staat er altijd iemand voor je klaar die jou kan helpen.

Starten bij het Nederlandse DEGIRO? Klik dan meteen op de groene knop!

Stap 2: Maak een account aan

Als jij de keuze hebt gemaakt voor jouw nieuwe broker, is het tijd om een account aan te maken. Dit proces is erg gemakkelijk dus we kunnen er zo doorheen gaan.

Bij de meeste brokers zal dit proces er ongeveer hetzelfde uitzien, maar voor het voorbeeld laten wij zien hoe je dit bij eToro doet.

Als je op de groene knop hiernaast klikt, kom je terecht op een nieuwe pagina waarin je klikt op ‘Meld je nu aan’. Je zult dan het scherm zien uit de afbeelding.

Hier vul je jouw e-mail en wachtwoord in en ontvang je een verificatiemail wanneer je op ‘account maken’ klikt. 

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Stap 3: Geld op account zetten

eToro maakt gebruik van een demoaccount. In dat geval kun je direct starten om nog even te oefenen.

Als je meteen met echt geld wilt beginnen, moet je dit storten op je account. eToro biedt verschillende betaalmogelijkheden zoals PayPal, iDEAL en bankoverschrijving.

Voordat dit mogelijk is, zul je eerst een vragenlijst moeten invullen waarin je aangeeft dat je op de hoogte bent van alle risico’s.

Op de afbeelding kun je zien hoe het geld storten er uit ziet. Wanneer je op ‘doorgaan’ klikt, wordt je geld direct getransporteerd naar je account. Beginnen maar!

Stort hier je geld

Stap 4: Zoek geschikte Preferente Aandelen

Kies in de zoekbalk een geschikt preferent aandeel

Dan is het nu tijd om op zoek te gaan naar een geschikt Preferent Aandeel. Hiervoor is het belangrijk dat je toegang hebt tot internationale beurzen.

Er zijn namelijk weinig Nederlandse bedrijven die gebruik maken van preferente aandelen. In dat geval zul je een andere beurs op moeten gaan zoals de NASDAQ of NYSE.

Hierbij is het dus wel belangrijk dat je een broker zoekt die hier toegang tot heeft, zoals eToro of DEGIRO.

Na jouw onderzoek naar een potentiële onderneming, kun je deze in de zoekbalk opzoeken en kijken of zij dit type aandelen aanbieden.

Stap 5: Doe je eerste investering in Preferente Aandelen

Als je een geschikt preferent aandeel hebt gevonden, kun je beginnen met investeren. Voordat je dit doet is het wel belangrijk dat je de risico’s en voorwaarden nog eens doorleest, omdat elke onderneming andere voorwaarden opstelt bij de preferente aandelen.

Het grote voordeel van beleggen in dit soort aandelen is dat je altijd verzekerd bent van een consistent dividend. Toch nog even kijken naar andere aandelen? Lees dan ons artikel over de Top Dividend Aandelen in 2022

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Waarom Preferente Aandelen?

Aandeelhouders die in het bezit zijn van dit soort aandelen profiteren van een bepaalde voorkeur en bescherming. Het doel van een preferent aandeel is namelijk dat de onderneming meer bescherming krijgt op het gebied van financiering.

Er zijn drie termen die belangrijk zijn binnen het begrip van een preferent aandeel, vanwege het doel dat ze voor het bedrijf hebben. Dit zijn de financieringsprefs, beschermingsprefs en de cumprefs.

De financieringsprefs zijn de uitgaven die worden uitgekeerd aan de aandeelhouders voor het financieren van de onderneming. Hierbij staat het rendement vast en dat wordt dus niet berekend naar de prestaties van het bedrijf.

De cumprefs worden ook wel de cumulatieve preferente aandelen genoemd. Dit is een andere vorm van financieringsprefs.

Wanneer een bedrijf al een aantal jaren geen winst weet te behalen, zorgen de cumulatief preferente aandelen ervoor dat deze achterstallige winst wél wordt uitbetaald. Dit gebeurt niet bij de preferente aandeelhouder.

Tot slot zijn er ook beschermingsprefs. Dit soort aandelen zorgen ervoor dat ondernemingen worden beschermd tegen vijandige overnames. Deze aandelen kunnen namelijk worden gegeven aan een vriendschappelijke partij.

Categorieën Preferente Aandelen

Preferente Aandelen kun je in vier verschillende categorieën onderverdelen. Dit zijn cumulatief preferente aandelen, niet-cumulatieve preferente aandelen, converteerbare preferente aandelen en deelnemende preferente aandelen. 

Deze categorieën zijn gebaseerd op de verschillende manieren hoe deze aandelen worden uitgekeerd. Dit heeft te maken hebben met de bescherming of financiering van de onderneming.

1. Cumulatief Preferente Aandelen

Het cumulatieve type aandelen hebben de belofte dat de onderneming in elk geval dividend uitkeert aan de aandeelhouders. Zelfs als het gaat om dividenden die zijn weggelaten in het verleden.

Ze moeten altijd betaald worden, maar in praktijk gebeurt dat niet altijd. Deze onbetaalde dividenden worden ook wel achterstallige dividenden genoemd. 

Wanneer deze achterstallige dividenden uiteindelijk terecht komen bij de eigenaar, wordt er soms nog een aanvullende vergoeding  uitgekeerd in de vorm van rente.

2. Niet-cumulatieve Preferente Aandelen

Waar de cumulatief preferente aandelen nog recht hebben op dividend uit het verleden, hebben niet-cumulatieve preferente aandelen dat niet. Dat kan nadelig zijn.

Wanneer een onderneming besluit om voor een tijdje geen dividend uit te keren en deze als het ware weg te stoppen, dan heeft de aandeelhouder geen macht of recht om dit op een later moment terug te eisen. 

3. Converteerbare Preferente Aandelen

Met de converteerbare preferente aandelen is het voor aandeelhouders mogelijk om hun aandelen te converteren naar gewone aandelen. De waarde hiervan kun je meten door te kijken naar de prestatie van gewone aandelen. 

4. Deelnemende Preferente Aandelen

De deelnemende preferente aandelen geven de aandeelhouders het recht dat het ontvangen dividend altijd gelijk is aan het algemeen vastgestelde percentage dividenden. Hierbij krijg je ook nog eens een aanvullend dividend op de besproken voorwaarden.

Dit aanvullend dividend ontvang je wanneer gewone aandeelhouders achteraf een groter dividend bedrag ontvangen dan vooraf is afgesproken.

Een ander voordeel van deelnemende preferente aandelen is dat deelnemende preferente aandeelhouders het recht hebben om de aankoopprijs terug te krijgen van de aandelen op het moment dat het bedrijf terecht komt in een faillissement.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Preferente Aandelen kopen en verkopen

Wanneer er bedrijven zijn die hun aandelen willen verkopen, zullen zij een voorlopig plan publiceren waarin alle risico’s, kenmerken en overwegingen worden beschreven.

Om deze te kunnen kopen kun je direct een aanvraag doen naar het bedrijf toe. Preferente aandelen kopen is mogelijk bij een online broker, zoals eToro, wanneer deze op de beurs staat genoteerd. 

Wanneer je het aandeel op de beurs koopt, betaal je in plaats van de uitgifteprijs de marktprijs. Als je de aandelen hebt gekocht, zul je ze tot de vervaldatum moeten behouden. 

Hierna worden ze omgezet tot gewone aandelen waarbij er hoogstwaarschijnlijk sprake is van een korting op de marktprijs. Wil je jouw preferente aandeel verkopen? Dan doe je dat zelf op de beurs.

Hier zul je ook akkoord moeten gaan met de marktprijs, ook al ligt hij onder de waarde op het moment dat je het aandeel kocht. Bij preferente aandelen kopen moet je altijd letten op de structuur en het risico ervan. 

Het is dus erg belangrijk dat je begrijpt wat de aandelen inhouden en wat de voorwaarden hierbij zijn. 

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Preferente Aandelen nadelen en voordelen

Omdat de keuze voor een bepaald aandeel niet gemakkelijk is, hebben wij hieronder de preferente aandelen nadelen en voordelen genoteerd. Dit zal jou helpen bij de overweging om te investeren in dit soort aandelen.

Beleggen in Preferente Aandelen Voordelen

Het dividend heeft altijd een vast percentage

Wanneer je een preferent aandeel in je bezit hebt, wordt er een vast percentage vastgesteld van het dividend dat je zult ontvangen. Hierbij wordt er niet gekeken naar de winst van de onderneming, waardoor je zelfs dividend uitgekeerd krijgt ondanks de lage winstmarges van het bedrijf.

Het grote voordeel hieraan is dat je altijd weet hoeveel dividend je zult ontvangen ondanks eventuele tegenslagen.

Een gunstige positie bij faillisement

Wanneer bedrijven failliet gaan zullen ze eerst alle schuldeisers aflossen. Het kan zijn dat er hierna nog geld over is. 

Dit geld gaat natuurlijk terug naar de aandeelhouders aangezien zij ook een deel in het bedrijf hebben gestoken. Maar de verdeling hierin gebeurt op een bepaalde manier.

Wanneer je preferente aandelen hebt, ben je dus weer bevoorrecht en ontvang jij sneller een deel van het overgebleven geld dan de gewone aandeelhouders.

Beleggen in Preferente Aandelen Nadelen

Het dividend heeft altijd een vast percentage

Dit kun je zowel bij de preferente aandelen nadelen als voordelen zetten. Op het moment dat de onderneming minder winst maakt, is het gunstig.

Maar als het bedrijf meer winst maakt, krijg jij alsnog het vaste percentage en stijgt het bedrag niet mee met de groei van de winst. Dit zorgt er voor dat je niet mee kunt profiteren tijdens een goed jaar.

Geen stemrecht

Een ander punt van preferente aandelen nadelen is dat je ondanks de vele voorrechten, vaak geen stemrecht krijgt. Bij gewone aandelen zit regelmatig wel stemrecht, maar bij dit soort aandelen is dit meestal uitgesloten. 

Weinig preferente aandelen

In Nederland zijn er weinig bedrijven die gebruik maken van dergelijke aandelen. In dat geval is het dus lastig om een bedrijf te vinden die dit verhandelt.

Als je toch op zoek bent naar deze aandelen zou je moeten kijken naar andere landen of continenten zoals Amerika of China. Hierbij zul je dus op zoek moeten gaan naar een buitenlands bedrijf waarin jij een preferent aandeel in wilt hebben. 

Tip: via eToro heb je toegang tot verschillende internationale beurzen. Zo kom je niet alleen binnen bij de AEX maar ook bijvoorbeeld de NASDAQ of NYSE.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Veelgestelde vragen

Dat is dividend dat is opgebouwd en wordt betaald op de preferente aandelen van het bedrijf. Als het een bedrijf niet lukt om dividenden uit te keren, dan krijgen de preferente aandeelhouders voorrang op de claims.

Verder ontvangen dit soort aandelen ook hogere dividendpercentages dan de gewone aandelen.

Tussen preferente en gewone aandelen zijn  verschillende overeenkomsten en verschillen. Allereerst vertegenwoordigen beide aandelen een deel van het eigendom van een bedrijf.

Investeerders kunnen in beide gevallen profiteren van de successen van een bedrijf. Preferente aandeelhouders ontvangen hier echter een vast dividend, terwijl de voorwaarden op dit gebied anders zijn bij gewone aandeelhouders.

Ook hebben de gewone aandeelhouders stemrecht. De preferente aandeelhouders hebben dat niet. 

Voor bedrijven zijn preferente aandelen voordelig. Wanneer een onderneming op zoek is naar vaste investeerders, zouden deze aandelen de perfecte oplossing kunnen bieden.

Bedrijven willen natuurlijk veel financiering vanuit investeerders. Aan de andere kant zijn er ook beleggers die graag consistente dividenden willen en een faillissementsbescherming.

De preferente aandelen kunnen dus beide behoeften dienen waardoor beide partijen van elkaar kunnen profiteren.

Ja, ook preferente aandelen nemen risico’s mee. Omdat het inkomen vanuit deze aandelen vast is, kan de prijs van het preferente aandeel schommelen met de inflatie en de rentetarieven.

Het bedrag wat je ontvangt uit de preferente aandelen wordt uitgekeerd door de emittent. Dit gebeurt in contanten, op de bankrekening van de belegger of in de vorm van een cheque.

Preferente Aandelen: Conclusie

Voor bedrijven dienen preferente aandelen als middel voor het financieren en het beschermen van de onderneming. Zij vragen om zekerheid, en kunnen de investeerders op deze manier naar hun bedrijf trekken.

Het hebben van dit soort aandelen zorgt ervoor dat je voor een lange termijn verzekerd bent van een vast dividend percentage. Dit is ook wel de reden waarom preferente aandelen vaak worden vergeleken met obligaties.

Het grote voordeel van een dergelijk soort aandelen is dat de aandeelhouders genieten van bijzondere voorkeursrechten zoals voorrang op de uitkering van winstpercentages en voorrang als er sprake is van faillissement.

Het nadeel is dat er geen sprake is van stemrecht in het bestuur en op het moment dat het bedrijf een grote groei meemaakt, jij alsnog hetzelfde dividend krijgt uitgekeerd.

Voor zowel bedrijven als aandeelhouders zijn preferente aandelen erg interessant. Wil jij nu ook starten met dit type aandelen? Via eToro heb je toegang tot verschillende (internationale) beurzen waarin jij op zoek kunt naar jouw potentieel preferent aandeel.

Meteen starten met Preferente Aandelen?
Met de Copy Trading tool van eToro kun je bekijken welke preferente aandelen andere succesvolle beleggers in hun portfolio hebben!
TIP

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Scroll naar boven