Investeren in Ruimtevaart via SpaceX Aandelen? | SpaceX Stock en Koers

SpaceX is een bedrijf dat zich richt op de ruimtevaart en als doel heeft om het mogelijk te maken voor mensen om naar andere planeten te vliegen en deze te bewonen. SpaceX aandelen zijn niet vrij verhandelbaar.  

spacex logo

Makkelijk investeren in aandelen

Direct investeren in de ruimtevaart? Bij eToro kun je binnen enkele minuten aan de slag met een eigen beleggersaccount.

SpaceX is het bedrijf van Elon Musk dat hij naast Tesla heeft opgericht om zich ook bezig te houden met de ruimtevaart. In de eerste jaren van het bedrijf waren ze vooral gericht op onderzoek en het ontwikkelen van de eerste raketten. 

Elon Musk financierde SpaceX ooit door de verkoop van zijn aandelen in het mede door hem opgerichte PayPal. Elon Musk is inmiddels één van de rijkste mensen ter wereld en is naast CEO van SpaceX ook CEO van onder andere Tesla en The Boring Company. 

SpaceX is dus voor een groot deel voortgekomen uit Elon Musk’s vermogen. Zonder het vermogen van Elon Musk was het waarschijnlijk aanzienlijk moeilijker geworden om een commercieel ruimtevaartbedrijf op te richten. 

Hoe koop je aandelen SpaceX?

SpaceX is op dit moment een privaat bedrijf wat betekent dat er voor particulieren geen SpaceX aandelen verkrijgbaar zijn van het bedrijf. Voor de financiering van het bedrijf heeft SpaceX investeringen opgehaald in de markt, investeerders kregen in ruil voor hun investering wel SpaceX aandelen. 

Bij die investeringen werd er gezocht naar grote investeerders die in één keer veel geld wilden investeren in SpaceX aandelen zodat er niet teveel partijen een deel van SpaceX zouden krijgen. Begin 2021 was er in totaal zo’n 3 miljard euro opgehaald door Space Exploration Technologies (de volledige naam van SpaceX). 

Zelf aandelen kopen van SpaceX kan dus niet maar je kunt er wel voor kiezen om te investeren in Alphabet (het moederbedrijf van Google) die onlangs één miljard investeerde in het bedrijf. Of je gaat op zoek naar andere bedrijven die zich in de ruimtevaartindustrie bevinden en koopt aandelen van deze bedrijven.

Stap 1: Kies de juiste broker

Om te kunnen beginnen met beleggen in aandelen moet je op zoek naar een broker die geschikt is voor jou. Er zijn brokers die beter zijn voor beginnende beleggers door een eenvoudig platform of door handige functies die toegevoegd zijn maar er zijn ook brokers waar je als beginner heel veel op je af krijgt en minder geschikt zijn. 

Bij het kiezen van een broker is het belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je graag in wilt beleggen en een beetje wat je strategie zal zijn. Door deze informatie te betrekken bij je keuze voor de broker kun je in één keer de goede keuze maken en hoef je niet later nog te wisselen tussen brokers. 

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Overzicht van broker

eToro logotype

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

eToro is de perfecte broker voor de beginnende belegger vanwege de gebruiksvriendelijke interface. Daarnaast kun je als beginner gemakkelijk instappen door lage kosten en een laag instapniveau. 

De broker noemt zichzelf een sociale broker en dat komt omdat je een profiel aan kunt maken en de profielen van andere beleggers in kunt zien. Deze unieke functie zorgt ervoor dat je ‘af kunt kijken’ van ervaren beleggers die zichzelf al bewezen hebben. 

Naast afkijken kun je ook eenvoudig een heel portfolio kopiëren van andere beleggers. Je krijgt te zien hoeveel winst er gemaakt wordt door een belegger en dan kiezen om of het hele portfolio te kopiëren of slechts een deel, dit is de Copy Trading Functie.

Daarnaast kun je ook leren beleggen door gebruik te maken van de gratis demo functie van eToro. Met deze functie krijg je virtueel geld om het platform te leren kennen en te oefenen met je eerste beleggingen. 

Als je klaar bent voor het echte werk kun je geld storten op je account. Voor beginners is het zeer voordelig dat je bij eToro al kan beginnen bij een minimale storting van €170,-

Je kunt bij eToro handelen in aandelen maar de broker biedt ook CFD’s, grondstoffen, forex trading, ETF’s en andere handelsproducten. Zo kun je eenvoudig een divers portfolio samenstellen zonder dat je daarvoor naar een andere broker hoeft. 

Bij aandelen en ETF’s rekent eToro 0% commissie. Zo kun je ook nog eens zeer voordelig beleggen. De broker wordt gereguleerd door de Britse FCA en het Cypriotische CySEC. 

Stap 2: Open een account

Nu je een geschikte broker hebt gekozen is het tijd om een account aan te maken zodat je zo snel mogelijk kan beginnen met beleggen. 

Meld je aan bij eToro

In dit voorbeeld kijken we naar eToro. Je maakt gemakkelijk een account aan door naar de website te gaan en te klikken op ‘Meld u nu aan’.

Verifieer je account

Na het invullen van je Gebruikersnaam, E-mail adres en wachtwoord heb je een account aangemaakt! 

spacex aandelen kopen
De homepagina van eToro
Voltooi je profiel en financieer je account

Je kunt nu meteen beginnen met je account door gebruik te maken van het demo account. Als je met echt geld aan de slag wilt moet je een verificatieproces doorlopen.

eToro vraagt je om een kopie van je identiteitsbewijs en je zult een vragenlijst in moeten vullen over jouw kennis wat betreft beleggen. Alle gereguleerde Europese brokers moeten dit proces bij elk klant doen voordat deze mogen beginnen met beleggen.

Zodra je account voltooid en goedgekeurd is door eToro kun je geld storten. Je moet minimaal €170,- storten en dit kan via iDeal, PayPal, Creditcard of één van de andere betaalmethodes die eToro aanbiedt. 

spacex stock kopen
Tal van betalingsopties bij eToro

Stap 3: Zoek een geschikt aandeel

Omdat SpaceX aandelen niet op de beurs verhandeld worden zul je op zoek moeten gaan naar een ander geschikt aandeel. Verder in dit artikel vind je een aantal goede alternatieven voor de SpaceX aandelen. 

Je zoekt het aandeel eenvoudig op door boven in de interface van eToro in de zoekbalk op zoek te gaan naar de volledige naam van het bedrijf waar je in wilt investeren of de afkorting van de aandelen. Nu je dit gedaan hebt kom je op de desbetreffende markt uit.

Je vindt bij eToro meteen veel informatie over een bepaald aandeel en wellicht ook de SpaceX koers in de toekomst, ook als je twijfelt om te investeren kun je via eToro meer te weten komen of het een geschikte investering is. Daarnaast zie je de laatste grafieken en statistieken van een bepaald aandeel. 

Google spacex etoro
Je krijgt bij eToro volledig inzicht van alle belangrijke zaken rondom het bedrijf waar je in gaat investeren.

Zelf beginnen met het beleggen in aandelen? Maak dan nu snel een account aan bij eToro en begin zo snel mogelijk!

spacex rocket stock

Een Falcon Heavy raket wordt gelanceerd door SpaceX

Over SpaceX

De laatste jaren wordt er bij SpaceX de ene na de andere raket gelanceerd om zoveel mogelijk te testen en verder te ontwikkelen. Het allerbelangrijkste van de SpaceX raketten moet zijn dat ze weer kunnen landen zodat ze opnieuw te gebruiken zijn.

SpaceX is in principe door iedereen in te huren om raketlanceringen te doen en doet dit voor een lagere prijs dan de concurrenten. En die prijs is te bereiken door de raketten opnieuw te gebruiken en op die manier de kosten veel lager te houden.

Inmiddels zijn de raketten van SpaceX ver ontwikkeld en is er succesvol een bemande raket gelanceerd richting het internationale ruimtestation ISS. SpaceX werkt bij dit soort vluchten actief samen mt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maar het blijft een commercieel bedrijf. 

Waarde SpaceX aandelen

Aandeel SpaceX is qua waarde de afgelopen jaren erg veel gegroeid maar de precieze waarde is moeilijk vast te stellen. Op basis van de investeringsrondes en de prijs die daar gevraagd werd per aandeel Spacex kun je een waarde vaststellen van het volledige bedrijf.

Bij de huidige zoektocht naar nieuwe investeerders hanteert de verwachte SpaceX koers een prijs van ongeveer €225 per aandeel Spacex. In totaal zou SpaceX met deze cijfers op een waarde van zo’n 37 miljard euro.

Banken in Amerika verwachten echter dat SpaceX aandelen nog veel meer waard zou kunnen zijn. Zo bracht Goldman Sachs onlangs een rapport naar buiten waarin de waarde van SpaceX op kan lopen tot 145 miljard euro en dus ook een hoge verwachte waardering van de SpaceX koers.

Aandeel SpaceX Nieuws

Hoewel SpaceX aandelen niet op een openbare beurs verhandeld kunnen worden is er wel genoeg nieuws rondom het aandeel SpaceX en de verwachte aandeel SpaceX koers.
 
Bij elke investering die SpaceX op probeert te halen stelt het namelijk aandeel SpaceX van het bedrijf beschikbaar waardoor er alsnog een waarde aan de SpaceX aandelen hangt. 
 

In 2015 werd er door Google en Fidelity gezamenlijk zo’n 830 miljoen euro (1 miljard dollar) geïnvesteerd in SpaceX en destijds kregen deze bedrijven 10% van de aandelen van het bedrijf hiervoor terug. Destijds was SpaceX dus zo’n 8,3 miljard euro waard.

Bij de laatste investeringsronde werd de waarde van het bedrijf ingezet op 37 miljard euro. In 5 jaar is het bedrijf dus 37 – 8,3 = 28,7 miljard euro meer waard geworden. Dit is de enige manier om een waarde van het bedrijf te bepalen, er is geen SpaceX koers die in de gaten te houden is.

De waarde van het bedrijf stijgt verder doordat NASA inmiddels grote contracten verleend aan SpaceX. In 2008 werd er al meer dan een miljard euro betaalt door NASA aan het bedrijf voor het vervoeren van vracht naar het internationale ruimte station ISS. 

In 2014 kwam daar nog eens een contract van meer dan twee miljard euro bij om ook astronauten naar het ruimte station te brengen. 

Investeren in de ruimtevaart? Maak snel een account aan bij eToro en ga op zoek naar de beste aandelen voor jouw portfolio! 

Toekomst SpaceX

SpaceX is een bedrijf voor de toekomst en heeft als doel om naast astronauten de ruimtevaart ook mogelijk te maken voor particulieren die hierin geïnteresseerd zijn.

Daarom is het ook een commercieel bedrijf dat zich zowel richt op de professionele markt om NASA astronauten te vervoeren maar ook op de commerciele markt van rijke particulieren die geïnteresseerd zijn in ruimtevaart. 

Als je denkt aan SpaceX, Elon Musk en de ruimtevaart van de toekomst zal je misschien denken aan een project dat groots aangekondigd werd. SpaceX gaat naar Mars; In 2022 wil het bedrijf de eerste vlucht met vracht naar de planeet maken om deze in 2024 op te volgen met een bemande vlucht. 

Elon Musk is een belangrijke man in de strijd tegen klimaatverandering met zijn bedrijf Tesla dat de grootste fabrikant van elektrische auto’s is.

Maar mocht de klimaatverandering niet te stoppen zijn en de aarde op den duur zo uitgeput zijn moet het volgens Elon Musk mogelijk zijn om de mensheid op een andere planeet te laten wonen. 

Deze missie is voor nu slechts een deel van SpaceX, maar het is wel één van de belangrijkste doelen die het bedrijf de komende jaren probeert te behalen. 

Wanneer gaat SpaceX naar de beurs?

Het is een vraag die veel beleggers bezig houdt vanwege het succes dat de andere bedrijven van Elon Musk op de beurzen hebben en hebben gehad. Maar het antwoord is helaas niet hoopgevend voor de beleggers die 
ook graag een stukje SpaceX in bezit willen hebben.

 

spacex aandelen koers
Elon Musk heeft al aangegeven dat SpaceX geen publieke lancering heeft voordat het op een reguliere basis naar Mars kan vliegen. Dit zal dus nog later zijn dan de eerste geplande vluchten naar mars. 
 

Er is ook een voordeel voor SpaceX dat het op dit moment geld verdiend aan de Amerikaanse overheid en investeringen van bedrijven als Google. Zolang het een privaat bedrijf is hoeft het minder te delen over de bedrijfsvoering aan de rest van de wereld. 

Hoewel het bedrijf al bijna 20 jaar bestaat wordt het nog altijd gezien als jonge, startende onderneming omdat ze nog altijd druk bezig zijn met de ontwikkeling van SpaceX en de Falcon raketten.

Starlink

Inmiddels is er uit SpaceX een ander bedrijf ontstaan dat moet zorgen voor extra financiering van SpaceX-projecten. Starlink is een satellietnetwerk dat op dit moment gebouwd wordt door SpaceX.
 

SpaceX wil duizenden satellieten plaatsen in een baan om de aarde en daarmee een internetverbinding aan te bieden die vergelijkbaar moet zijn met huidige bekabelde verbindingen. Starlink heeft inmiddels vergunningen om bijna 50.000 satellieten de lucht in te schieten. 

Uiteindelijk moet Starlink vooral belangrijk worden in gebieden waar weinig mensen wonen. Deze gebieden op de wereld zijn nu nog lastig bereikbaar met internetverbindingen en dat moet Starlink oplossen.

Heb je goede hoop dat Starlink wel de beurs opgaat? Die hoop kan voorlopig even de ijskast in, de optie is wel onderzocht door SpaceX maar Elon Musk heeft al aangegeven dat ook Starlink niet de beurs opgaat voordat het winstgevend is.

Investeren in ruimtevaart aandelen

Wil je toch investeren in de ruimtevaart ook al kan dit (nog) niet in SpaceX aandelen? Er zijn meer bedrijven die zich bezig houden met de ruimtevaart en bij een aantal bedrijven is het wel mogelijk om aandelen te kopen. 

Voor een aantal bedrijven in de ruimtevaart geldt hetzelfde als bij SpaceX aandelen; er zitten grote voordelen aan het privaat blijven van het bedrijf. Je hoeft minder informatie te delen en de beurs kan niet reageren op ontwikkelingen rondom het bedrijf. 

De volgende opties zijn er als je wilt investeren in de ruimtevaart:

Virgin Galactic (SPCE)

Voor de komst van SpaceX was dit misschien wel het meest bekende commerciele bedrijf in de ruimtevaart. Ook Richard Branson wil ruimtevaart mogelijk maken voor toerisme en heeft daarvoor Virgin Galactic opgericht. 

De aandelen van Virgin Galactic worden verhandeld op de NASDAQ beurs en zijn te koop bij een broker als eToro. De Virgin Galactic aandelen kwamen in oktober 2020 op de markt en in de eerste drie maanden steeg de prijs van het aandeel flink. 
virgin galactic beurs

De koers van Virgin Galactic in de eerste drie maanden

Boeing (BA)

Je kent Boeing waarschijnlijk van de vliegtuigen die ze maken die over de hele wereld gebruikt worden voor personenvervoer. Maar ook Boeing is al een tijdje bezig aan een ruimtevaart avontuur. Samen met het bedrijf Lokcheed Martin heeft Boeing de United Launch Alliance (ULA) opgericht.

Ook dit bedrijf probeert contracten binnen te halen bij de Amerikaanse regering om een deel van het ruimtevaart-programma uit te voeren. Het voordeel van investeren in Boeing is dat je naast ruimtevaart ook investeert in een succesvolle vliegtuig-fabrikant. 

Meteen beginnen met investeren in één van deze bedrijven? Maak dan nu snel een account aan bij eToro!

Interessante aandelen naast de ruimtevaart

Wil jij beginnen met beleggen in aandelen en zoek je aandelen om jouw portfolio compleet te maken? Kijk dan naar de opties hieronder en lees verder in onze andere artikelen over aandelen. 

american airlines icon
American Airlines (AAL)

Wil je naast ruimtevaart aandelen graag investeren in een andere markt? Americans Airlines is de grootste luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Staten en heeft na een faillissement in 2011 twee jaar later een doorstart kunnen maken door samen te gaan met US Airways. 

De koers heeft in 2020 grote klappen gehad door de Coronacrisis en het bedrijf moest veel overheidssteun aanvragen om het te overleven. Denk jij dat dit het moment is om de aandelen juist weer te kopen? Lees dan snel onze review over het aandeel of begin meteen met investeren. 

Ahold Delhaize (AD)

In 2016 fuseerde het Nederlandse Ahold met het Belgische Delhaize om nóg groter te worden. In Nederland kennen we Ahold van de Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en Bol.com terwijl Delhaize in België de grootste supermarktketen is. Ahold Delhaize heeft mede door de coronacrisis een goed financieel jaar achter de rug. Ahold Delhaize keert dividend uit zodat je ook zonder koersstijgingen kunt verdienen aan de aandelen van Ahold Delhaize 

Wil jij mee profiteren van het winstgevende bedrijf? Lees dan snel ons volledige artikel over de aandelen van Ahold Delhaize of begin direct met investeren! 

Philips logo
Philips (PHIA)

Eén van de grootste elektronicabedrijven ter wereld is het Nederlandse Philips. Er is altijd vraag naar nieuwe elektronica producten en Philips gaat al jaren mee en heeft zich in die tijd veel ontwikkeld. Waar het ooit uitblonk in het maken lampen maakt het nu veel producten voor de gezondheidszorg. 

De koers van Philips is al jaren vrij stabiel met als uitzondering het dipje door de coronacrisis. Meer weten? Lees ons artikel of begin direct met investeren in de Philips aandelen! 

Aandeel SpaceX: Veelgestelde vragen

Nee, op dit moment is het als particuliere belegger niet mogelijk om SpaceX aandelen te kopen. SpaceX zoekt zelf investeerders en bepaald voor welke prijs ze aandelen verkopen aan deze investeerders. 

De SpaceX aandelen zijn niet open voor publiek en dus nergens terug te vinden. De prijs van de aandelen wordt op dit moment niet bepaald door vraag en aanbod maar SpaceX zelf stelt een bepaalde prijs vast voor het aandeel als het op zoek gaat naar nieuwe investeerders.

Ook de SpaceX koers is niet in te zien voor dezelfde reden.

CEO Elon Musk heeft aangegeven voorlopig geen plannen te hebben voor een IPO (Initial Public Offer). Als SpaceX op termijn een succesvol, winstgevend bedrijf is dat het doel bereikt heeft om op vaste basis heen en weer naar Mars te vliegen zal het wel naar de beurs gaan. 

Op dit moment wordt er nog veel ontwikkelt en getest bij SpaceX en zijn ze nog niet bezig met het winstgevend maken van SpaceX. Omdat het een commercieel ruimtevaart bedrijf is zullen ze op een gegeven moment wel winst maken op de vluchten die ze verkopen. 

De commerciële ruimtevaart is een nieuwe wereld en het is niet meteen duidelijk hoeveel winst er mogelijk is in deze sector. Investeerders hebben waarschijnlijk meer vertrouwen in het afgesplitste Starlink dat een veel grotere markt kan bedienen. 

Er zijn een aantal bedrijven die al wel de stap naar de beurs hebben gezet. Eén van deze bedrijven is het Virgin Galactic van Richard Branson die zich ook bezig houdt met het aanbieden van ruimtevaart aan rijke particulieren die het als toerisme zien. 

Aandeel SpaceX: Conclusie

SpaceX aandelen zijn op dit moment niet te koop. De aandelen zijn alleen te verkrijgen door grote investeerders die grote bedragen investeren in SpaceX. Helaas is er dus ook geen SpaceX koersverwachting bekend en kun je de SpaceX koers ook niet volgen.

Bij de laatste ronde was Google één van deze grote investeerders en zo kwam Google samen met Fidelity in handen van 10% van de aandelen van SpaceX. Voorlopig is het voor publiek nog niet mogelijk om de aandelen te kopen, SpaceX gaat niet de beurs op voordat het op vaste basis naar Mars kan vliegen. 

Er zijn wel steeds meer andere bedrijven in de ruimtevaart die de stap maken naar de beurs. De commerciële ruimtevaart lijkt in deze jaren van de grond te komen.

Zelf investeren in de ruimtevaart?

Via eToro maak je binnen enkele minuten een account aan en heb je toegang tot beurzen over de hele wereld. Maak snel een account aan en ga op zoek naar jouw ideale portfolio.
begin direct!
Scroll naar boven