Gezamenlijke rekening

Wil je een gezamenlijke rekening openen? Hier vergelijken we gedeelde betaalrekeningen van o.a. de ING en Rabobank. Wat zijn de verschillen van deze gezamenlijke rekeningen en welke kun je het beste openen.

Waarom een gezamenlijke rekening openen?

De meeste samenwonende en getrouwde stellen hebben een gezamenlijke rekening. Dit noemen we ook wel een en/of rekening. Dit is handig om de vaste lasten van jullie woning of de kosten voor de boodschappen te betalen. Maar ook een weekendje weg of een etentje kun je via de gedeelde rekening laten lopen.

Als je in de toekomst grotere uitgaven hebt, kun je met een maandelijkse storting een bedrag opzij leggen. Als je geen partner hebt, wil je misschien met vrienden een gezamenlijke rekening hebben, waarop jullie kunnen sparen voor een reis of de kosten van een uitje willen betalen.

Wist je dat ruim 79% van de stellen in Nederland een gezamenlijke rekening heeft? Bron: Nibud (2019)

Kosten vergelijken van gezamenlijke rekening

 KnabbunqINGRABO
Kosten eenmalign.v.t.€9,99n.v.t.n.v.t.
Kosten (p/mnd)€ 5*€9,99€2,55€2,95**
Kosten pinpas (p/mnd)gratisgratis€2,00gratis
Kosten creditcard (p/mnd)gratisgratis€2,55€0,70***
Online ‘potjes’ makenjajajaja
Rente op betaalrekeningja0,27%neenee
Groepsrekening mogelijkneejaneeja

* Eerste jaar 50% korting op dit tarief | ** Goedkoopste betaalpakket | *** Meerprijs Basispakket t.o.v. direct pakket incl. 1 creditcard

Een gemeenschappelijke rekening openen in 3 stappen

1. Aanvragen gezamenlijke rekening

Elke bank heeft zijn eigen werkwijze om een gezamenlijke rekening te openen. Invoeren van je persoonsgegevens gaat gemakkelijk via de website van de bank. Na het invullen van je persoonsgegevens neemt bijvoorbeeld de Rabobank contact met je op voor een afspraak. Bij ING moet je, als je daar nog geen rekening hebt, ook een afspraak maken om langs te komen. Als je allebei al een rekening hebt, kun je de nieuwe en/of rekening digitaal regelen. Knab en bunq hebben geen kantoor. Bij deze banken kun je alles digitaal regelen.

2. Verificatie van je persoonsgegevens

Banken willen graag zeker weten met wie zij zaken doen. Daarom willen banken jou graag zien om je identiteit te controleren. Bij een digitale bank zoals Knab of bunq, die geen kantoren hebben is dat niet mogelijk. Knab bijvoorbeeld, werkt daarom met een afgeleide identificatie. Je moet dan een klein bedrag overmaken van je bestaande bankrekening naar het Knab-rekeningnummer. De tenaamstelling op beide rekeningen moet exact hetzelfde zijn. Met jouw eerste storting ben je dan volgens hun veiligheidseisen geïdentificeerd. Bij bunq scan je jouw id-bewijs in.

3. Passen ontvangen en activeren

Digitaal of via een kantoor maakt voor het ontvangen van je betaalpassen geen groot verschil: meestal duurt het tussen de drie en vijf werkdagen voor je over je bankpas kunt beschikken.

Voor wie is een gedeelde bankrekening geschikt?

Vrienden

Groepsrekening openen

Op een zogenaamde groepsrekening kunnen bijvoorbeeld studenten de kosten voor een huis betalen, of kun je met vrienden gezamenlijk geld inleggen voor vakantie. Je kunt dus een groepsrekening openen zonder samenwonen. Dat je een verschillend adres hebt, is geen probleem.

Familie

Gezamenlijke rekening openen

Ook komt het voor dat ouders en hun volwassen kind een gezamenlijke rekening openen. Oudere mensen die afhankelijk van de hulp van hun kinderen zijn, vinden het vaak gemakkelijk als zij zelf geen bankzaken hoeven te regelen. Voorwaarde is natuurlijk wel, dat het gebruik niet tot misbruik leidt.

Ex-partners

Meestal wordt bij een scheiding een gezamenlijke rekening weer opgeheven. Maar als je met je ex-partner afspraken maakt over co ouderschap, kun je met deze gezamenlijke rekening de kosten voor jullie kind verrekenen.

Sommige ouders ervoor om kinderen jaarlijks een schenking te doen of een onderhandse lening te geven. Dit kan ook gemakkelijk via een gezamenlijke rekening worden geregeld.

Wat is de invloed van belastingdienst?

Als je een geregistreerd partnerschap hebt, of in gemeenschap van goederen bent getrouwd, maakt het eigenlijk niet uit of je veel of weinig op je eigen of op jullie gezamenlijke rekening hebt staan. Bezit wordt bij elkaar opgeteld en door twee gedeeld.

Maar als je bij de belastingdienst geregistreerd staat als fiscale partners, kun je het saldo op je spaarrekening ook op papier bij jouw belastingaangifte aan je partner overdragen. Het bedrag dat je bij het invullen van jouw belastingaangifte eventueel aan vermogensbelasting moet betalen, kan hierdoor lager worden.

Als je geen fiscaal partner bent, of helemaal geen partners maar bijvoorbeeld vrienden, moet je bij de aangifte inkomstenbelasting het door jouzelf gestorte deel, als spaargeld opgeven. Daarover wordt de vermogensrendementsheffing berekend.

Wat zijn de voor- en nadelen gezamenlijke bankrekening?

Welke voordelen voor jou opwegen tegen de nadelen is uiteraard persoonlijk. Ben je als stel al geruime tijd samen en deel je inboedel, spullen en maandlasten, dan spelen de nadelen geen grote rol meer.

Voordelen

Nadelen

Veelgestelde vragen

Als je kiest voor een rekening bij een online bank of bij een kantoor waar je allebei al een privérekening hebt, kun je de rekening digitaal aanvragen. Als dit niet het geval is, kun je jouw gegevens online invoeren, maar moet je soms ook naar een kantoor van de bank.

In principe mag je met iedereen een gezamenlijke rekening openen. Je hoeft niet persé partners te zijn. Ook ouders kunnen met hun kind een rekening openen, of vrienden die gezamenlijk uitgaven doen.

Of een bank goedkoop is, hangt af wat je met de gezamenlijke rekening wilt doen. Als je de rekening alleen als betaalrekening wilt gebruiken, kun je het met een gratis gezamenlijke rekening af. Als je ook voor ieder een betaalpas wilt en bijvoorbeeld een gezamenlijke creditcard wilt, berekenen banken kosten. In dit artikel vind je een tabel waarin je per bank kosten kunt vergelijken.

Bedenk van tevoren waar je de gezamenlijke rekening voor wilt gebruiken. Als je een gezamenlijke rekening met vrienden opent voor vakantie, hoeft deze aan minder eisen te voldoen dan als je ook graag wilt sparen, of 2 passen en allebei een creditcard wilt. Het is daarom zinvol om vooraf gezamenlijke rekeningen te vergelijken. Hoe meer eisen je aan de rekening stelt, des te hoger de kosten zijn.

Veel stellen kiezen ervoor de kosten van hun gezamenlijke huishouding naar rato te verdelen. Als jij bijvoorbeeld 25% meer verdient dan je partner, betaal je ook 25% meer voor de uitgaven aan de rekening dan je partner.

Meestal worden de kosten voor de huishouding van de gezamenlijke rekening betaald. Denk hierbij aan de vaste lasten, maar ook aan witgoed of meubels en de vakantie. Kleding en abonnementen voor mobiele telefoon worden vaak door de partners zelf betaald.

Als een van de rekeninghouders komt te overlijden, moet dit worden gemeld bij de bank. Banken hebben ieder hun eigen voorwaarden voor het gebruik van door de achtergebleven rekeninghouder. Als er geen executeur testamentair benoemd is, kun je een verklaring van erfrecht nodig hebben om aan het geld te kunnen komen. Sommige banken geven ook een maximum bedrag op, waarvoor dit nodig is. Het saldo van de overleden rekeninghouder wordt tot de nalatenschap van die persoon gerekend. Dat hoeft dus altijd niet de andere rekeninghouder te zijn. Als dit saldo wordt overgedragen aan erfgenamen, dan moeten zij hierover wel erfbelasting betalen.

Banken houden er bij overlijden van een van de rekeninghouders, verschillende regels op na. Meestal kun je als partner na een overlijden over de rekening blijven beschikken. Als erfgenamen een bezwaar indienen, kan de rekening geblokkeerd worden. Sommige banken eisen een verklaring van erfrecht, voordat jezelf de rechten hebt om weer gebruik te maken van de rekening. Soms kan de rekening op één naam worden gezet, of wordt deze opgeheven.

Vaak kun je de gezamenlijke rekening op 1 naam zetten, of je kunt de hele rekening stopzetten. opgezegd. De mede-rekeninghouder wordt door de meeste banken wel om toestemming gevraagd. Bij Knab is dat niet het geval, daar kun je de rekening eenzijdig opzeggen.

Conclusie

Niet alleen voor stellen, ook voor andere mensen met een gemeenschappelijk financieel doel kan het gemakkelijk zijn om een gedeelde rekening te openen.

Wel is het goed om van tevoren na te denken, waarvoor je de rekening wilt gebruiken en welke bank voor jullie de beste voorwaarden hanteert. Niet alleen om onnodige kosten te vermijden, maar vooral als jullie na verloop van tijd om welke reden dan ook, de rekening moeten opzeggen.

De digitale banken zijn gemakkelijk als je niet naar een kantoor wilt. Daarentegen hebben zij minder diensten in hun pakket, zoals het afsluiten van een hypotheek of lening. Ook kun je er geen persoonlijk advies krijgen.

Een goedkope bank is daarom niet altijd de beste bank. Bedenk van tevoren goed wat jij verwacht van de dienstverlening van een bank, zodat je weet waar jullie de beste gezamenlijke rekening kunnen openen.

Scroll naar boven