Snel en gemakkelijk overstappen van bank

Als je wilt gaan overstappen van bank komt er opeens veel op je af, er zijn veel incasso’s en bijschrijvingen die automatisch verlopen. In dit artikel leggen we de beste banken uit om naar over te stappen en leggen we uit hoe overstappen van bank in zijn werking gaat!

Wij hebben onderzocht hoe je kan overstappen van bank zonder gedoe. Volg ons stappenplan om probleemloos van bank over te stappen en bekijk ons overzicht van banken met een goede overstapservice.

Top 2 mogelijkheden Overstappen van Bank

Er zijn allerlei redenen waarom mensen willen overstappen van bank of waarom ze juist hun overstap niet rond willen maken. Het kan liggen aan de producten die de bank biedt of dat je het niet eens bent met de investeringen van een bank, bijvoorbeeld in wapens of fossiele brandstof. 

Als je over wilt gaan stappen moet je wel veel zaken goed gaan regelen, zo moet je natuurlijk zorgen dat je salaris op de goede rekening gestort wordt. Daarnaast is het belangrijk om bij alle abonnementen of andere maandelijkse incasso’s ook door te geven dat je van bank bent overgestapt. 

Hoe kun je Overstappen van Bank?

Overstappen van bank is in principe zo geregeld, je opent gemakkelijk een nieuwe bankrekening bij een andere bank en zegt je rekening op bij de bank waar je zat. Daarna begint echter het echte werk. 

Bij overstappen van bank is het handig om van tevoren te plannen op welk moment je over wilt gaan van rekening. Zo kun je proberen alles voor die datum te regelen. 

Zoals gezegd zal één van de eerste dingen die je regelt je salaris of andere inkomen zijn. Zodra je die op de nieuwe rekening laat binnenkomen kun je gaan betalen vanaf deze rekening, het betekent logischerwijs wel dat de oorspronkelijke rekening leeg kan lopen. 

Het liefst zou je willen dat al je inkomsten en betalingen op hetzelfde moment van rekening wisselen. Omdat je vaak ook nog automatische betalingen hebt die niet maandelijks verlopen kan het bij handmatig alles overzetten gebeuren dat je een automatische betaling mist. 

Voor dit dilemma en de eventuele problemen die ontstaan kun je gebruik maken van de overstapservice. Deze wordt vaak door je nieuwe bank aangeboden en biedt je een soort van overgangsperiode waarin alles van je vorige bankrekening naar je nieuwe rekening doorgezet wordt. 

Verhuis ook je rekening naar een andere bank en begin vandaag nog met overstappen van bank! Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden bij de online bank Bunq!

Overstappen van Bank Vergelijken

#1: Overstappen van Bank naar Bunq

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Bunq biedt een overstapservice zodat je moeiteloos over kan stappen naar deze online bank. Zo worden al je betalingen en incasso’s van oude rekeningen doorgestuurd naar jouw nieuwe Bunq rekening. 

De overstapservice van Bunq kun je gebruiken bij elke persoonlijke of zakelijke rekening die je bij deze bank opent. Je kunt eenvoudig bij Bunq beginnen met deze service via de website van Bunq!

#2: Overstappen van Bank naar Openbank

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

De Spaanse bank Santander heeft in Nederland de online bank Openbank gelanceerd. Je krijgt bij deze bank een Spaans rekeningnummer wat je gewoon in Nederland kan gebruiken. 

Dit maakt het echter wel onmogelijk om gebruik te maken van een overstapservice. Begin zelf ook bij Openbank en maak eenvoudig online je nieuwe bankrekening aan! 

Wat moet je regelen voor Overstappen van Bank?

Om het overstappen van bank volledig te regelen zijn er allerlei zaken die je zelf moet regelen en een deel wat je door de bank kan laten regelen. In principe heb je zelf de regie in handen hoe en hoe snel je alles wilt regelen. 

Stap 1 – kies een nieuwe bank

De eerste stap voor overstappen zul je zelf moeten doen, hiervoor moet je een bank kiezen naar jouw keuze (bijvoorbeeld Bunq of Openbank) en een nieuwe betaalrekening openen. Bij deze bankrekening kun je extra producten als creditcards, betaalpassen of extra rekeningen aanvragen. 

Stap 2 – opslaan afschriften

Vervolgens zijn er een aantal stappen die handig zijn om jezelf zoveel mogelijk overzicht te bieden. Je kunt het best, via internetbankieren, al je periodieke overboekingen downloaden, ook een overzicht van alle bij- en afschrijvingen over een bepaalde periode zijn handig om te downloaden. 

Met deze overzichten kun je terugzoeken in alle transacties van je oude bankrekeningnummer. Als je dan later nog eens voor problemen komt of denkt dat je bijvoorbeeld een betaling al gedaan hebt, kun je dit eenvoudig oplossen omdat je het bewijs zelf in handen hebt. 

Stap 3 – overzetten bankzaken

Dan is het nu tijd om echt je geldzaken te verplaatsen naar je nieuwe rekeningnummer. Hiervoor begin je met je nieuwe rekeningnummer doorgeven aan je werkgever of uitkeringsinstantie. 

De volgende stap is afhankelijk van een eventuele overstapservice. Als je deze service kan gebruiken bij je nieuwe bank hoef je met veel incasso’s en betalingen niks te regelen.

Hoe werkt de overstapservice bij bank overstappen?

De overstapservice van een bank zorgt er namelijk voor dat wanneer een bedrijf geld van je rekening afschrijft dit bedrijf het nieuwe IBAN-nummer van je rekening ontvangt om in het vervolg rechtstreeks geld van de nieuwe rekening te incasseren. 

Deze service wordt 13 maanden aangezet op je oude rekening zodat alle betalingen voorbij komen en naar de nieuwe rekening door worden gezet. Ook bijschrijvingen worden meteen overgemaakt naar je nieuwe bankrekening. 

Je hoeft op deze manier dus niet zelf aan de slag met alle bedrijven waarmee je een automatisch incasso hebt lopen. Wanneer je een bank zonder overstapservice gebruikt zul je wel alle partijen zelf je nieuwe rekeningnummer door moeten geven. 

Let wel altijd zelf op of de overstapservice goed werkt en er geen betalingen gemist worden. Ook zijn er buitenlandse incassanten als Netflix en Spotify die je zelf moet informeren over een nieuw rekeningnummer, deze kunnen namelijk niet via de overstapservice geïnformeerd worden. 

Overstappen Bank met behoud rekeningnummer

Vroeger was het mogelijk om met behoud van rekeningnummer over te stappen van bank. Dit is echter door de invoering van IBAN-bankrekeningnummers verleden tijd, in deze rekeningnummers zitten namelijk de afkortingen van de bank. 

De Nederlandse politiek ziet deze optie wel graag weer terugkomen, hier worden momenteel de mogelijkheden voor onderzocht. Omdat het IBAN-systeem een Europees systeem is, kijkt de Europese commissie op het moment naar overstappen bank met behoud rekeningnummer. 

Vertegenwoordigers van banken en belangenorganisaties als de consumentenbond zijn hier op het moment ook mee bezig. Zij pleiten ervoor dat in geheel Europa behoud van rekeningnummers mogelijk moet worden.

In april 2020 kwam er een onderzoek van De Nederlandsche Bank naar buiten op dit onderwerp. Zij geven aan dat voorlopig er nog geen mogelijkheden zij voor rekeningbehoud. 

In dit onderzoek keek De Nederlandsche Bank naar mogelijkheden om in plaats van een rekeningnummer bijvoorbeeld je telefoonnummer te gebruiken om geld over te maken. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de kosten op dit moment te groot zijn voor een ander systeem. 

Zijn er kosten bij veranderen van bank?

Bij het overstappen van bank zelf komen er geen extra kosten bij naast de kosten voor de rekening zelf. Zolang je twee rekeningen tegelijk hebt, betaal je natuurlijk wel dubbele kosten zolang je deze aanhoudt. 

Ook de overstapservice is gratis te gebruiken, deze service duurt 13 maanden en daarna wordt de oude rekening verwijderd. De kosten van deze rekening vervallen zodra je de overstapservice aanzet, op dat moment is namelijk de rekening zelf ook weg. 

Waarom Overstappen van Bank?

Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom mensen kiezen voor overstappen van bank. De redenen verschillen van beperkte mogelijkheden die je hebt bij een bank op het gebied van internetbankieren tot het oneens zijn met de investeringen die een bank doet. 

Nieuwe online banken

De opkomst van enkele nieuwe online banken als Bunq heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen overstappen van bank als reële optie zagen. Deze banken kunnen hun kosten veel lager houden doordat ze geen kantoorlocaties hebben en alles online regelen. 

Ook zijn de applicaties van deze banken en het gehele internetbankieren volledig opnieuw ontwikkeld. Dat betekent dat ze zonder beperkingen veel vernieuwingen op deze gebieden hebben kunnen doorvoeren en je nog meer bankzaken online kan regelen in vergelijking met traditionele banken. 

Onvrede over beleid van bank

Zoals gezegd kunnen klanten het oneens zijn met investeringen die bepaalde banken in wapenhandel of fossiele industrie doen, maar ook de rest van het beleid kan op veel onvrede rekenen. Zo zijn banken veel in het nieuws vanwege de bonussen die ze uitkeren aan hun topmensen. 

Ook andere nieuwsberichten hebben gezorgd voor een slechte tendens richting de traditionele banken, bijvoorbeeld toen ING een boete van 775 miljoen euro ontving. Deze boete kreeg het na een schikking met het Openbaar Ministerie voor het jarenlang onvoldoende toezicht houden op eventuele witwaspraktijken. 

Voorwaarden bij rekening

De voorwaarden die een bank stelt bij een betaalrekening kunnen ook zorgen voor overstappen naar andere bank. Deze voorwaarden zijn bijvoorbeeld hoeveel je rood mag staan, de kosten voor een rekening en de rentes die gerekend worden. 

Zo zijn bij veel van de traditionele banken inmiddels de rentes op spaarrekeningen negatief, je moet hier dus betalen om geld te laten staan. Bij de online banken ontvang je vaak nog wel rente over je spaargeld. 

Tip: Wil jij ook gewoon weer rente krijgen over het geld dat je spaart bij een bank? Kies dan nu voor bank overstappen en ga naar de online bank Bunq voor een positieve rente van 0,09%. 

Nadelen van Overstappen van Bank

Je hebt al het een en ander kunnen lezen over wat je zelf moet doen bij overstappen naar andere bank. Hieronder bespreken we enkele andere nadelen van bank overstappen waar je rekening mee moet houden. 

Weinig kennis andere bank

Dat je weg wilt bij een bank is goed te bepalen, je regelt je bankzaken hier waarschijnlijk al jaren en kunt goed inschatten of je het nog waard vind om bij de bank klant te blijven. 

Van de nieuwe bank heb je echter nog niet de ervaringen die je bij de vorige bank wel had. Daarom zul je misschien nog niet zien welke problemen er bij deze nieuwe bank kunnen gaan ontstaan zodra je daar elke dag je bankzaken regelt.

Hiervoor kun je het best kijken naar een uitgebreide review van de bank waar je naar wilt overstappen.

Meerdere producten bij je oude bank

Van bank veranderen hoeft je niet veel moeite te kosten door de overstapservice. Toch zijn er wel genoeg uitzonderingen waarin je wel meer moet regelen dan dat je misschien had verwacht na het lezen van dit artikel. 

Zo is het goed mogelijk dat je bij je bank naast een betaalrekening nog veel meer producten hebt afgesloten. Denk dan bijvoorbeeld aan een creditcard, persoonlijke lening, doorlopend krediet, hypotheek of verzekeringen. 

Als je één of meerdere van deze producten bij de bank hebt afgesloten zul je meer moeten ondernemen om alles goed te regelen. Zo kun je bijvoorbeeld beslissen om de lening of hypotheek over te sluiten, hier moet je wel een medewerker van de bank voor inschakelen. 

Buitenlandse incasso’s gaan niet via de overstapservice

Als je bij een dienst als Netflix, Spotify of andere internationale service een abonnement hebt zul je hier wel zelf moeten regelen dat incasso vanaf de goede rekening gaat. De overstapservice die de eerste dertien maanden aanstaat, zorgt er wel voor dat deze incasso’s in eerste instantie van af je nieuwe rekening afgeschreven wordt. 

Echter geven zij niet het nieuwe rekeningnummer aan deze partijen door zoals ze dat wel bij Nederlandse bedrijven doen die automatische incasso’s op je rekening hebben. Dit betekent dat na 13 maanden de incasso’s niet meer afgeschreven worden en er een betalingsachterstand ontstaat als je niks doet. 

Weet je nog niet naar welke je wilt overstappen? Lees dan ook eens ons artikel over banken vergelijken om de bank te vinden met de producten waar jij in geïnteresseerd bent. 

Overstappen van Bank: Veelgestelde vragen

Overstappen van bank is tegenwoordig eenvoudig te regelen, als je bij een andere Nederlandse bank aan de slag gaat kun je via de overstapservice bijna alles regelen. Je moet zelf alleen bij je werkgever het juiste rekeningnummer doorgeven en enkele kleine dingen regelen.

Ja, bij alle Nederlandse banken kn je gebruik maken van de overstapservice. Deze service zorgt er voor dat alle bij- en afschrijvingen die na het bank overstappen binnenkomen op je oude rekening doorgestuurd worden naar je nieuwe rekening, ook informeert het bedrijven die een automatische incasso bij je hebben over je nieuwe rekeningnummer. 

Het hangt van je eigen situatie af hoeveel moeite van bank veranderen gaat kosten. Als je veel automatische incasso’s hebt en daartussen zitten ook enkele buitenlandse bedrijven moet je nog veel zelf regelen, terwijl het ook kan zijn dat de overstapservice zo goed als alles regelt voor je. 

Nee, op het moment is overstappen bank met behoud rekeningnummer niet mogelijk. Dit komt door de invoering van IBAN rekeningnummers waarbij de afkorting van de bank in het rekeningnummer verwerkt is.

Je moet zelf de nieuwe bankrekening openen, de overstapservice aanzetten, je werkgever of uitkeringsinstantie het nieuwe rekeningnummer sturen en zorgen voor een goede administratie. Zo is het bijvoorbeeld handig om over een bepaalde periode alle bij- en afschrijvingen van je oude rekening te bewaren. 

In principe betaal je niks extra’s voor het overstappen van bank. Je betaalt alleen extra zolang je meerdere rekeningnummers tegelijk aanhoudt of als je naar een bank gaat waar dezelfde producten duurder zijn dan bij de bank waar je zit. 

Overstappen van Bank: Conclusie

Door de overstapservice die Nederlandse banken allemaal gebruiken kun je nog gemakkelijker overstappen van bank. Het enige wat je zelf nog moet doen is de nieuwe rekening aanmaken, de overstapservice aanzetten en een aantal kleine dingen regelen. 

Zo kan het zijn dat de automatische incasso’s van buitenlandse bedrijven niet via de overstapservice je nieuwe rekeningnummer kunnen verwerken. Deze zul je dus zelf moeten informeren, bij diensten als Spotify en Netflix kun je dit gemakkelijk online regelen. 

Tegenwoordig kun je online gemakkelijk een nieuwe bankrekening openen bij een online bank als Bunq. Ook kun je bij deze bank genieten van de eenvoudige overstapservice zodat alles zo geregeld is. 

Wil jij ook Overstappen van Bank?
Ga dan snel naar de online bank Bunq en kies een rekening die bij jou past!
TIP
Scroll naar boven