En Of Rekening openen in 3 stappen (2024)

Elke ochtend deel je de wasbak, haal je de yoghurt uit hetzelfde pak, maar reken je de koffie op je werk allebei af vanaf je eigen rekening. Als je toch al alles met elkaar deelt, waarom dan niet ook je bankrekening?

In dit artikel hebben we alles over en/of rekeningen uitgezocht. We hebben de beste aanbieders van gezamenlijke rekeningen op een rijtje gezet. Lees het artikel om er achter te komen waar je op moet letten!

De beste En Of Rekeningen

Met je partner samen een rekening hebben kan door de ‘en of rekening’. Deze gezamenlijke rekening zorgt ervoor dat jullie beiden over het geld op de rekening kunnen beschikken, dit kan zowel om een betaalrekening gaan, als een spaarrekening. 

In dit artikel lees je hoe een en of rekening precies werkt, bij welke bank je het best een en of rekening kan openen en hoe het zit met de kosten en of rekening. Begin snel met en of rekening vergelijken of open meteen je eigen rekening bij Bunq!

Wat is een En Of Rekening?

Een en of rekening is een betaal- of spaarrekening voor twee of meerdere personen. In principe wordt de en of rekening vooral gebruikt door stellen. 

Op deze manier kun je allebei bankzaken regelen op dezelfde rekening. Bij een en of rekening kunnen alle rekeninghouders zonder toestemming van anderen het geld op de rekening gebruiken. 

Een en of rekening is hierin anders dan bij een en/en rekening, daar moet je wel allebei toestemming geven voordat een transactie uitgevoerd kan worden. Je sluit een en of rekening daarom alleen af met iemand die je 100% vertrouwd. 

Open ook je eigen en of rekening bij de online bank Bunq. 

Waar kan ik een En Of Rekening Openen?

#1: En Of Rekening Openen bij Bunq

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Bij de online bank Bunq proberen ze de bankenwereld opnieuw uit te vinden. Ze bieden bij Bunq ook een gezamenlijke rekening aan, ze noemen dit de +1 rekening. 

Deze rekening werd vergelijkbaar met een en of rekening, je kunt beide alle transacties uitvoeren die je wilt. Bunq is een volledig te vertrouwen bank en heeft een licentie bij De Nederlandsche Bank.

Door deze banklicentie heb je een depositogarantiestelsel en of rekening. Dit houdt in dat je tot €100.000,- per gebruiker van deze rekening terug krijgt, mocht de bank failliet gaan. 

#2: En Of Rekening Openen bij Openbank

Onze beoordeling:

4.7/5

Voordelen:

Openbank is goed te vergelijken met Bunq, want ook deze bank richt zich vooral op online bankieren. Er is geen specifieke mogelijkheid om hier een en of rekening te openen. 

Je kunt bij Openbank gratis beginnen en eenvoudig betalen met je telefoon of de meegeleverde betaalpas. Meld je aan bij deze bank via de groene knop hieronder! 

Depositogarantiestelsel En Of Rekening

Als je een bankrekening hebt bij een bank met banklicentie val je onder het depositogarantiestelsel. Bij normale rekeningen houdt dit in dat je tot €100.000,- van je geld terug kan krijgen als de bank failliet gaat.

Voor het depositogarantiestelsel en of rekening geldt dat iedere gebruiker van deze rekening tot €100.000,- van het geld dat door die persoon zelf is ingelegd in de rekening terug kan krijgen. Als stel kun je dus theoretisch tot €200.000,- terug krijgen.

Onze aanrader Bunq heeft zo’n bankgarantie waardoor het onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt en je recht hebt op compensatie mocht de bank onverhoopt failliet gaan. Je geld is hier dus verzekerd!

En Of Rekening Openen in 3 stappen

Hierboven heb je een bank kunnen kiezen die een en of rekening aanbiedt. Dan is het nu tijd om je ook daadwerkelijk aan te gaan melden bij deze bank zodat jij en je partner zo snel mogelijk de beschikking hebben over deze en of rekening. 

In dit stappenplan hieronder doorlopen we alle stappen die nodig zijn om een en of rekening te openen. Voor dit voorbeeld gebruiken de online bank Bunq, hier kun je gemakkelijk beginnen en is alles online te regelen. 

Stap 1: Meld je aan

Bij Bunq kun je jezelf aanmelden door je telefoonnummer op te geven op de website. Zo krijg je een bericht met daarin de uitnodiging voor jouw Bunq rekeningen. 

Door deze uitnodiging te accepteren kun je kiezen wat je bij Bunq wilt. Er zijn drie pakketten mogelijk; Easy Bank, Easy Money en Easy Green. 

Stap 2: Kies je product

Om gebruik te kunnen maken van Bunq +1, een gezamenlijke rekening, moet je kiezen voor Easy Money of Easy Green. Alleen bij deze pakketten heb je de mogelijkheid om een gedeelde rekening te openen, verder kennen deze pakketten nog meer voordelen. 

Voor Easy Money betaal je €8,99 per maand en er zit geen verschil met Easy Green (€17,99 per maand) op het gebied van bankzaken. Bij dit duurdere pakket worden er in jouw naam bomen geplant en help je mee met het verduurzamen van de bank. 

Stap 3: Open je Bunq +1

Bij de hierboven genoemde pakketten van Bunq krijg je de mogelijkheid om maar liefst 25 verschillende rekeningen te openen. Zo kun je voor alles wat je doet een aparte rekening beginnen en je bankzaken nog gemakkelijker regelen. 

Je kunt voor €2,99 de 26ste rekening openen die je vervolgens kan delen met je partner. De Bunq +1 vraag je gemakkelijk in de app aan, vervolgens kies je of jouw +1 een Maestrokaart, Mastercard of Travelcard krijgt om mee te betalen. 

Bij Bunq werkt de +1 rekening het beste als je allebei ook bij Bunq een betaal- of spaarrekening hebt. Zo kun je de +1 rekening toevoegen aan je overzicht van rekeningen en gemakkelijk tussen de +1 rekening en een andere rekening geld versturen. 

Met wie een En Of Rekening Openen

Het maakt in principe niet uit met wie je een en of rekening opent. Zo kun je ervoor kiezen om een en of rekening te openen voor je kind en deze gezamenlijk bij te houden of je opent een en of rekening voor jou en je partner.

Het is cruciaal dat je iemand volledig vertrouwd voordat je met deze persoon een en of rekening gaat openen. Bij een en of rekening kunnen jullie allebei namelijk alles doen met de rekening zonder dat hier toestemming van de ander voor nodig is.  

Let daarom ook goed op de juridische consequenties en/of rekening. Hier kun je het best advies voor in winnen bij een financieel adviseur als je twijfelt. 

Een en/of rekening met ouders of een en/of rekening met moeder is ook op elke leeftijd nog mogelijk. Let erop dat als je op latere leeftijd nog een en/of rekening met ouders hebt, dat hier geen misbruik van gemaakt wordt. 

Van wie is het geld op een En/Of Rekening

Je kunt allebei het geld op een en of rekening gebruiken om betalingen te voltooien of gewoon het geld te pinnen. Toch is het geld niet eigendom van jullie beide, er zijn aparte regels om te bepalen van wie het geld is op de en/of rekening. 

Voor een en/of rekening geldt dat degene die het geld in heeft gebracht op de rekening ook eigenaar is van het geld. Hiervoor wordt teruggezocht in de stortingen van de rekening, je kunt dus niet zomaar dit geld toe-eigenen. 

En Of Rekening belasting

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen blijft het geld op een en/of rekening in eigendom van de persoon die het hier op gestort heeft. Dit geldt ook voor de en of rekening belasting, hiervoor wordt gekeken naar het geld dat jij op de rekening hebt ingebracht. 

Het is goed mogelijk dat je een en/of rekening met je partner geopend hebt en je ook fiscaal partners bent. Dan kun je gewoon het volledige saldo van de en/of rekening tijdens de belastingaangifte aangeven in box 3. 

Bij een en/of rekening met moeder of vader heb je dus te maken met het eerste geval. Je bent geen fiscaal partners en de belasting die je moet betalen gaat alleen over het gedeelte van de rekening die je zelf gestort hebt. Ook als anderen geld speciaal voor jou gestort hebben betaal je daarover belasting. 

Kosten En Of Rekening

De kosten en of rekening kunnen per bank aanzienlijk verschillen. In het voorbeeld uit dit artikel, een Bunq +1 rekening, betaal je boven de normale abonnementskosten €2,99 per maand extra voor deze extra rekening die je kunt delen. 

Bij andere banken zijn het vergelijkbare kosten, naast de paar euro in de maand moet je daar ook de maandelijkste kosten voor je gewone betaal- en of spaarrekening betalen. Je kunt besparen door alleen een en of rekening te nemen als koppel. 

Net als bij gewone rekeningen kan het zijn dat je een negatieve rente bij en/of rekening betaalt over je spaargeld. Bij een online bank als Bunq ben je nog wel zeker dat je 0,09% positieve rente zal ontvangen over deze rekening. 

Tip: Bespaar ook geld op je rekening en open met z’n tweeën een bankrekening bij Bunq. Vervolgens open je gemakkelijk een extra bankrekening die je met elkaar kan delen.

En Of Rekening Bij Scheiding

Als je gaat scheiden komt er financieel gezien veel op je af. Meteen de rekening sluiten is niet altijd de beste mogelijkheid.

Zo kun je een en of rekening beter tijdelijk openhouden om automatische afschrijvingen te blijven voldoen. Zo kun je langzamerhand al deze betalingen over zetten naar andere rekeningen. 

Als dat helemaal gebeurt, is kun je de rekening overzetten op één naam of volledig opheffen. Aangeraden wordt om de rekening over te zetten naar de naam van één van jullie. 

Het wil nog wel eens gebeuren dat er in de aanloop naar een scheiding vanaf de en of rekening hoge bedragen opgenomen worden. In de wet is geregeld dat dit later teruggedraaid kan worden als één van de partners dit deed om de ander te benadelen. 

En/Of Rekening bij Overlijden

Je hebt een aantal opties met je en/of rekening bij overlijden van de mederekeninghouder. Zo kun je kiezen om de rekening op te zeggen, door te zetten op je eigen naam of een nieuwe mederekeninghouder te kiezen en benoemen. 

Geef zo snel mogelijk bij je bank aan wat je wilt gaan doen met de bankrekening. Dit voorkomt uiteindelijk pijnlijke situaties of problemen met je financiën. 

En/Of Rekening Opzeggen

Een en/of rekening opzeggen kan vrij eenvoudig, zo kun je bij de aanbieders in dit artikel de rekening in de app of via de website opzeggen. Bij andere banken kan het ook vaak via de smartphone-app of bij internetbankieren. 

Je kunt ook de en/of rekening eenzijdig opzeggen. Dit houdt in dat je als rekeninghouder, bijvoorbeeld na het beëindigen van je relatie, je gedeelte van de rekening op mag zeggen. Je ex-partner heeft vanaf dat moment de volledige beschikking over de en of rekening.

En Of Rekening: Veelgestelde vragen

Een en of rekening is een betaal- of spaarrekening voor meerdere personen. Iedereen die toegang heeft tot de en of rekening kan zelf bepalen welke betalingen hij of zij doet en heeft volledige controle over de bankzaken. 

Bij een en of rekening zijn alle rekeninghouders ook eigenaar van de rekening. Het geld dat op de rekening staat is echter van degene die het in heeft gebracht. 

De nadelen van een en of rekening zijn dat je beide zonder toestemming alles kunt doen met de rekening. In theorie kan je mederekeninghouder dus al het geld op de rekening pinnen en er vandoor gaan. Een ander nadeel is de onduidelijkheid bij de aangifte van de belasting van wie welk geld is.

Bij de bank gebeurt in principe niets zolang je niks doorgeeft. Je moet zelf beslissen wat je met de en of rekening doet als je mederekeninghouder overlijdt, je kunt de rekening stopzetten en het saldo over laten maken naar een individuele rekening of de rekening aanhouden en omzetten naar een rekening die alleen op jouw naam staat. 

De kosten en of rekening zijn een maandelijks bedrag van enkele euro’s, afhankelijk van de bank waar je hem aanvraagt. Daarnaast betaal je bij de meeste banken ook voor je gewone betaal- en spaarrekening een maandelijks bedrag. 

Bij een en of rekening vergelijken moet je vooral kijken naar de kosten die bij deze rekening horen en de mogelijkheden die je erbij krijgt. Zo kun je bij een online bank vaak je bankzaken online nog gemakkelijker regelen.

En of rekening vergelijken kan ook door je via Bankr verder in te lezen over de in dit artikel genoemde aanbieders. Zo schreven we bijvoorbeeld eerder al een Bunq bank review.

Goedkoopste En Of Rekening: Conclusie

Een gezamenlijke rekening kan je helpen om de financiële situatie van jou en je partner nog inzichtelijker te maken. Door te kiezen voor een en of rekening kun je gemakkelijker de maandelijkse afschrijvingen met elkaar delen. 

Bij een en of rekening hebben altijd alle mederekeninghouders volledig de macht over de rekening. Je kunt dus zonder toestemming van de andere rekeninghouder transacties voltooien, geld pinnen of andere zaken regelen. 

Zelf een en of rekening openen is erg eenvoudig. Bij de online bank Bunq hoef je alleen je telefoonnummer op te geven om een uitnodiging te krijgen en je account aan te kunnen maken, daarna kies je in de app van Bunq gemakkelijk voor de +1 rekening en je gezamenlijke bankrekening is aangemaakt. 

Wil jij ook een En Of Rekening Openen?
Ga dan snel naar Bunq en maak vandaag nog je account aan!
TIP
Scroll naar boven