Spaarrente Vergelijken | Hoogste spaarrente

De laatste jaren is er veel te doen om de spaarrente die aangeboden wordt over je spaargeld. In sommige gevallen werd dit percentage zelfs negatief; dat hield in dat je bij sommige banken over je spaargeld moest gaan betalen. In dit artikel kun je rustig de spaarrente vergelijken van verschillende aanbieders.

Top 3 sparen met Hoogste Spaarrente

Vroeger was het eenvoudig; het geld dat op je bankrekening stond werd langzaamaan meer waard omdat je spaarrente ontving over het geld dat bij de bank stond. Dit percentage fluctueert waardoor je het ene moment meer kreeg dan de andere. 

In dit artikel lees je alles over hoe de spaarrente tot stand komt, hoe hoog de spaarrente is bij enkele aanbieders en kun je uiteindelijk zelf een keuze maken om te gaan sparen. We vergelijken in dit artikel meerdere banken op basis van de spaarrente en de kosten die je betaalt. 

Wat is Spaarrente?

De beste spaarrente ooit in Nederland was in 1980, toen je maar liefst 11,6% rente kon krijgen over je spaargeld. Van dat percentage is 40 jaar later weinig meer over, de spaarrente van de gewone banken is inmiddels zo goed als 0%. 

Hoe hoog de spaarrente is, is afhankelijk van de rentes die te behalen zijn op de markt. Een bank belegt jouw geld weer, en de spaarrente is deels bepaald door hun rendement. 

Toch komt dit niet helemaal overeen, banken kunnen op dit moment namelijk meer rendement behalen dan 0% op de aandelenmarkt. Dat de spaarrente toch zo laag is komt door de Europese Central Bank (ECB), zij bepalen namelijk het beleid op het gebied van rentes. 

Op dit moment wordt er veel geld bijgedrukt door de ECB en worden de rentes kunstmatig laag gehouden. Volgens de ECB moet er geld bijgedrukt blijven worden en moeten de rentes laag blijven om zo de inflatie in de eurozone te beperken. 

Overigens hoeven deze kunstmatig lage rentes niet alleen nadelig te zijn voor jou als consument. Zo heb je op dit moment ook veel lagere hypotheekrentes door het beleid van de ECB. 

Open vandaag nog een spaarrekening met de beste spaarrente!

Spaarrente Vergelijken

min. rentemax. renteKosten per maand
Bunq0,09%0,09%€2,99 - €17,99
Raisin0,35%1,50%€0,-
Openbank1,50%2,5% (eerste 6 maanden)€7,99

#1: Sparen bij Bunq

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Bunq probeert als bank het zo makkelijk mogelijk te maken voor klanten en dat geldt ook voor sparen. Je krijgt bij Bunq altijd 0,09% rente op je spaargeld. 

Het voordeel van Bunq is dat dit dus duidelijk is en er ook duidelijke kosten verbonden zijn aan je rekening bij deze bank. Je kunt bij Bunq naast een spaarrekening ook gebruik maken van een betaalrekening en creditcard. 

#2: Sparen bij Raisin

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Een spaarrekening bij Raisin kan je de hoogste spaarrente opleveren. Zij gaan namelijk voor jou op zoek naar de beste spaarrente van het moment. 

Je betaalt bij Raisin geen kosten voor je spaargeld en ontvangt een rente van maximaal 1,50%. 

#3: Sparen bij Openbank

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Net als Bunq ziet Openbank zich als de bank van de toekomst. Ze houden zich veel bezig met het ontwikkelen van online bankieren. 

Bij de spaarrekening van Openbank ontvang je de eerste 6 manden tot maar liefst 2,50% rente. Na die zes maanden daalt dit percentage tot 1,5%. Je betaalt geen extra kosten over je spaarrekeing. 

Wat is de Hoogste Spaarrente Nederland?

De hoogste spaarrente Nederland zul je waarschijnlijk vinden bij Raisin. Deze zoekt voor jou de beste spaarrentes in het buitenland waardoor je een hogere rente behaald dan in Nederland. 

Bij banken in Nederland ontvang je op het moment 0% spaarrente of zelfs een negatieve rente. Je kunt dus het beste je spaargeld bij een andere partij stallen om wel geld te kunnen verdienen aan het geld dat je vast zet. 

In de spaarrente vergelijking hierboven heb je al kunnen zien dat je bij deze drie partijen wel een positieve spaarrente over ontvangt. De Nederlandse bank met beste spaarrente is dan ook Bunq; dit is een volwaardige Nederlandse bank met een positieve spaarrente van 0,09%. 

Je vindt bij Nederlandse banken vaak wel hogere spaarrentes als je een rekening voor kinderen of studenten opent. Hier zit dan vaak wel een limiet aan over welk bedrag deze spaarrente geldt. 

Spaarrente Vergelijken tussen bank en online bank

Het is opvallend dat de ouderwetse banken als ABN Amro, Rabobank en ING een spaarrente van 0% of zelfs negatieve spaarrente heeft terwijl online banken nog wel een spaarrente garanderen. Dit heeft te maken met hoe de banken omgaan met het geld waar je hun mee vertrouwd. 

De banken die hier benoemd zijn hebben een geschiedenis waarmee ze te maken hebben gehad met de Nederlandse overheid. Daarnaast hebben zij een directere samenwerking met de ECB. 

Dit houdt in dat ze verplichtingen hebben waar ze nog aan moeten voldoen en dat ze door de samenwerking met de ECB kunstmatig lagere rentes aan kunnen bieden. 

Spaarrente Vergelijken: Sparen vs Deposito sparen

Er zijn verschillen tussen de spaarrentes van een gewone spaarrekening en een deposito spaarrekening. Bij een deposito spaarrekening heb je een vaste rente, maar daarvoor moet je je spaargeld voor een langere periode vastzetten. 

Deze periode kun je vaak zelf bepalen en kan verschillen van een maand of drie tot wel tien jaar lang. De hoogte van de spaarrente is afhankelijk van de looptijd van je deposito rekening. 

Het verschil is dus dat je bij een spaarrekening altijd je geld op kan nemen terwijl dit bij een deposito rekening in principe vast staat. Als je toch geld wilt opnemen vanaf je depositorekening betaal je vaak een boete over deze transactie. 

In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat de bank je wel zonder boete geld op laat nemen. Dit is vaak in het geval van echtscheiding of overlijden. 

Waarom is de spaarrente zo laag?

Dat de spaarrente zo laag is komt door de Europese Centrale Bank (ECB). Het idee achter lage rentes is dat zowel consumenten als bedrijven in enige mate gedwongen worden om meer geld uit te geven in plaats van te sparen.

Als consumenten en bedrijven meer geld uitgeven krijgt de economie een impuls waardoor de inflatie zal stijgen. Bij een stijgende inflatie hoort ook weer een hogere rente, het is daarmee dus een proces dat een langere tijd kan duren. 

De Europese Centrale Bank koopt daarnaast ook nog staats- en bedrijfsleningen op, dat doen ze met nieuw gedrukt geld. Op deze manier komt er meer geld op de markt wat ook weer zorgt voor een lagere rente. 

Wat gaat de spaarrente doen?

De hoogte van de spaarrente hangt dus heel erg samen met het beleid dat de Europese Centrale Bank voert. Zolang zij op deze manier leningen op blijven kopen en veel geld bij blijven drukken zal de spaarrente zo laag blijven. 

Daarmee is het dus afhankelijk van de gehele economie, die weer sterk afhankelijk is van alle ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus. Zodra het niet meer nodig is dat er veel leningen opgekocht worden en er geld bijgedrukt wordt is het mogelijk dat langzaamaan de spaarrente weer zal stijgen. 

Wanneer gaat de spaarrente weer omhoog?

Het probleem is dat dit moeilijk te voorspellen is, ook al zou de economie weer volledig aantrekken blijft het afwachten wat de ECB besluit te doen. Toch zal ook de ECB op den duur aan een nieuw beleid moeten geloven, als de economie groeit en de rente zo laag blijft kan dat voor nieuwe problemen in inflatie zorgen. 

Daarom kun je voorzichtig verwachten dat de komende jaren de spaarrente langzaam zal gaan stijgen. Een snelle stijging is alleen mogelijk wanneer de economie plots enorm aantrekt en dat lijkt onwaarschijnlijk in de huidige pandemie. 

Voorlopig zul je dus bij spaarrente vergelijken nog vaak een negatieve rente tegenkomen bij de grote banken. Als je een hogere spaarrente wilt zul je bij een online bank aan de slag moeten of kiezen voor het laten staan van je geld voor langere tijd in een deposito rekening. 

Tip: Wil jij na het spaarrente vergelijken ook je geld stallen bij de hoogste spaarrente Nederland? Maak dan snel een account aan bij één van de online banken Bunq of Openbank. 

Spaarrente Vergelijken: Spaarrente in het buitenland

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen in dit artikel over spaarrente vergelijken kijkt een aanbieder als Raisin naar de beste mogelijkheid om geld te sparen. 

Deze kijkt dus ook bij buitenlandse banken waardoor het wel mogelijk is een fatsoenlijke spaarrente te ontvangen. 

Over het algemeen geldt dat landen die momenteel een hoge spaarrente hebben ook enorme inflatie kennen.

In Europa kun je profiteren van de spaarrente van de Franse Renault Bank die 0,35% is op het moment. Ook in Estland is er een bank die een rentepercentage van 0,25% biedt over de spaarrekeningen van haar klanten. 

Tijdens het spaarrente vergelijken zul je er achter komen dat dit alsnog vrij lage spaarrentes zijn in vergelijking met niet-Europese landen. Zo zijn er in Brazilië, Zuid-Afrika en Ethiopië banken die nog wel rond de 5% spaarrente rekenen. 

De beste spaarrente vind je dan ook in deze landen, maar als Nederlander kun je hier helaas niet goed van profiteren. De inflatie in deze landen is hoger dan de spaarrente en als je wilt gaan sparen bij één van deze banken moet je het geld omzetten naar die valuta. 

Dit houdt in dat je uiteindelijk alsnog meer geld verliest op deze spaarrekeningen dan wanneer je gewoon je euro’s voor een spaarrente van 0% op de bank zet. 

Spaarrente Vergelijken: Veelgestelde vragen

Spaarrente is de rente die je krijgt over je spaargeld. Over al het geld dat je op een bankrekening hebt staan krijg je dit percentage maandelijks, elk kwartaal of jaarlijks uitbetaald. 

Doordat er momenteel veel geld bijgedrukt wordt door de Europese Centrale Bank en zij leningen opkopen blijft de rente kunstmatig laag. Op deze manier wil de ECB dat consumenten hun geld meer gaan uitgeven in plaats van opsparen. 

In Nederland kun je voor de beste spaarrente momenteel terecht bij Openbank. Deze bank komt uit Spanje en wordt achter de schermen gefinancierd door de grote bank Santander en is inmiddels ook beschikbaar voor Nederlandse klanten; hier kun je sparen tegen 0,2% spaarrente. 

De spaarrente gaat de komende jaren hoogstwaarschijnlijk wel weer stijgen maar dit is afhankelijk van het beleid van de ECB en de ontwikkelingen in de economie. Zodra de economie weer aan trekt zijn de kunstmatige maatregelen niet meer nodig en zal de spaarrente weer langzaam kunnen stijgen. 

Op dit moment hebben landen als Brazilië, Zuid-Afrika en Ethiopië de hoogste spaarrente. Bij spaarrekeningen in deze landen kun je tot meer dan 5% spaarrente ontvangen, voor Nederlanders heb je hier echter weinig aan. De inflatie in deze landen is momenteel hoger dan de hoogste spaarrente. 

Momenteel is bij de banken in Nederland de spaarrente 0% of lager. De hoogste spaarrente Nederland vind je bij een bank als Openbank of Bunq. 

Spaarrente Vergelijken: Conclusie

De hoogste spaarrente Nederland vind je bij online banken als Bunq en Openbank. Bij de bekende grote banken in Nederland is de spaarrente tegenwoordig 0% of lager, waardoor je soms dus moet betalen om je spaargeld bij een bank te laten staan. 

Ook de komende jaren blijft het belangrijk om zelf de spaarrente vergelijking te doen zodat je altijd weet wat de bank met beste spaarrente is. Als je zeker weet dat je het geld voor langere tijd wilt laten staan kun je kiezen voor een deposito spaarrekening, hier ontvang je de beste spaarrente in vergelijking met gewone rekeningen.

Het is lastig te voorspellen welke kant het opgaat met de spaarrente, maar vast staat dat op den duur de spaarrente weer zal moeten stijgen. Zodra de economie weer aantrekt en de kunstmatige rentes niet meer nodig zijn om consumenten geld uit te laten geven zal het ECB van koers wijzigen. 

Na het spaarrente vergelijken klaar voor je eigen rekening?
Ga dan via de groene knop naar Bunq en maak eenvoudig een account aan met betaal- en spaarrekening.
TIP
Scroll naar boven