Beginnen met Deposito Sparen in 2024

Heb je geld over en wil je er niet mee gaan beleggen of speculeren, maar wel een mooi rendement behalen met iets meer zekerheid? Dan is deposito sparen de oplossing voor jou. Hiermee verdien je een vast rendement waardoor je spaargeld blijft groeien!

Top 3 Deposito Sparen

Geld op je bankrekening laten staan wordt met de dag minder voordelig. Sterker nog, de meeste traditionele banken vragen inmiddels een negatieve rente over je spaargeld. Dit houdt in dat je bij veel banken moet betalen om spaargeld op een rekening te zetten. 

Logischerwijs wijken steeds meer mensen uit naar andere mogelijkheden om hun geld wel te laten groeien in plaats van krimpen. Deposito sparen is hiervoor één van de opties. Lees snel verder in dit artikel en kom alles te weten over hoe deposito sparen werkt en waar je hier het best mee kan beginnen.

Wat is Deposito Sparen?

Deposito sparen werkt net even anders dan gewoon sparen. In plaats van dat je geld op een rekening zet en het daar op elk moment van af kunt halen zet je het bij deposito sparen vast. 

Bij het afsluiten van een spaardeposito spreek je van tevoren een rente en periode af. Dit betekent dat je in principe ook al weet wat het sparen je in totaal op gaat leveren. 

Begin ook zelf met deposito sparen en maak vandaag nog een account aan bij Raisin

Top 3 Deposito Sparen Vergelijken

#1: Deposito Sparen bij Raisin

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Deposito sparen doe je bij Raisin, zij zoeken voor jou de beste mogelijkheden. Zo kijken ze tussen alle aanbieders in Europa waar deposito sparen hoogste rentes heeft. 

Als klant krijg je een welkomstbonus tot €100,- zodat je alvast een mooie start hebt. Het afsluiten van een spaardeposito bij Raisin is volledig gratis en kan vanaf €500,- inleg. 

#2: Deposito Sparen bij Bunq

Onze beoordeling:

4.6/5

Voordelen:

Bij Bunq kun je goed terecht voor een spaarrekening. Omdat deze bank alles online regelt, heeft het de kosten flink weten te drukken en kan het als één van de weinige banken positieve rentes op spaargeld uitkeren. 

Je kunt bij Bunq alleen gebruik maken van de gewone spaarrekening, er zijn verder geen opties voor deposito sparen. Kijk zelf voor alle mogelijkheden op de website van Bunq!

Bunq is een volwaardige Nederlandse bank en staat daarom ook onder toezicht bij de Nederlandse toezichthouder DNB

#3: Deposito Sparen bij Openbank

Onze beoordeling:

4.3/5

Voordelen:

Openbank is onderdeel van Santander en biedt in Nederland bank- en spaarrekeningen aan. Je kunt eenvoudig bij Openbank beginnen door online je aan te melden en je producten te kiezen. 

Deposito sparen is niet mogelijk bij deze bank, maar je krijgt wel enkele andere voordelen bij een gewone spaarrekening. Zo krijg je de eerste 6 maanden maar liefst 2,5% rente over de eerste €100.000,-.

Hoe kun je beginnen met Deposito Sparen?

Beginnen met deposito sparen is online zo geregeld, zo kun je bij de aanbieders uit dit artikel eenvoudig online je spaardeposito aanvragen. Je gaat naar één van deze websites en je kiest een spaarproduct. Bij Raisin moet je hier bijvoorbeeld een account en daarmee ook een gewone rekening naast hebben om het te regelen. 

Vervolgens moet je kiezen welk spaarproduct je wilt, hier kun je kiezen uit een gewone spaarrekening of deposito sparen. Dit product kun je meteen aanvragen als je een account hebt bij de aanbieder. 

Nu je spaarproduct aangevraagd en geopend is, kun je gaan beginnen met sparen. Hiervoor maak je spaargeld over naar de rekening die je bij de aanbieder hebt. 

Deze initiële investering is waarschijnlijk niet het enige wat je op je spaardeposito wilt storten. Als je ook nog een maandelijks bedrag hebt afgesproken kun je automatiseren dat dit elke maand standaard overgemaakt wordt naar je spaardeposito. 

Waar vind je de hoogste rente Deposito Sparen

Je wilt bij deposito sparen hoogste rente mogelijk vinden. Dit is het geval bij Raisin. Deze aanbieder vergelijkt spaardeposito’s door heel Europa en vindt de hoogste rente deposito sparen voor jou. 

Op dit moment is de hoogste rente deposito sparen ongeveer 1,5% per jaar. Dit is nog altijd vele malen hoger dan de rentes die je bij een spaarrekening krijg, daarom is deposito sparen vergelijken altijd een goed idee.

Uitkering van de rente bij Deposito Sparen

In de meeste gevallen van deposito sparen wordt de rente die je ontvangt elke periode uitgekeerd op de bankrekening waarmee je deposito sparen aan hebt gevraagd. Dit is niet erg voordelig want dit houdt in dat je over deze rente niet opnieuw rente zal ontvangen. 

Het is daarom verstandig om bij het afsluiten van deposito sparen te controleren hoe deze rente uitgekeerd wordt. Het kan namelijk ook dat de rente meteen weer op het deposito terecht komt zodat je hier wel van kan profiteren. 

De looptijd van het deposito is hier belangrijk voor. Hoe langer deze looptijd is, hoe meer je profiteert van de rente laten uitkeren op het deposito zelf. De 1,5% rente die je het eerste jaar ontvangt, wordt bij een looptijd van 20 jaar nog 19 keer meegenomen in het berekenen van de rente. 

Top 10 Deposito Sparen

Om het beste deposito te vinden met de hoogste rente en meest gunstige voorwaarden kun je bij Raisin kijken naar de top 10 deposito sparen. In de top 10 deposito sparen vind je beste aanbieders van spaardeposito’s uit heel Europa. 

Om de top 10 deposito sparen te vinden, ga je naar de website van Raisin en kies je voor de spaarproducten. Op deze pagina vind je naast de top 10 deposito sparen ook nog eens de beste opties om een gewone spaarrekening te openen. 

In de top 10 deposito sparen kun je aangeven welke looptijd je wenst en of je een vroegtijdige beëindiging van het deposito mogelijk wilt maken. Op basis van deze keuzes zoekt Raisin tussen al haar Europese partners de top 10. 

Zoals je hiernaast kan zien, krijg je meteen een overzicht van de mogelijke looptijd, de rente, uit welk land de aanbieder komt en of er extra mogelijkheden zijn zoals een flexibele deposito of het niet betalen van bronbelasting. 

Tip: Benieuwd naar de Top 10 Deposito sparen? Ga dan snel naar Raisin om er achter te komen!

Deposito Sparen voorbeeld

Om je een idee te geven hoeveel deposito sparen, hoogste rente voor dit rekenvoorbeeld, op kan leveren werken we het hieronder uit. Voor dit voorbeeld kijken we naar een deposito met een looptijd van tien jaar, de hoogste rente deposito sparen zal op dit moment 1,5% zijn.

In het voorbeeld pakken we een initiële investering van €20.000,- en wordt er verder niks bijgestort. We kijken naar het rendement deposito sparen als je de rente laat uitkeren op het deposito zelf en als je de rente meteen op je bankrekening laat storten. 

Deposito Sparen met uitkering op deposito

Het eerste jaar zul je €20.000 * 1,5% = €300,- aan rente ontvangen op je deposito. Dit betekent dat het jaar erna €20.300 op het deposito staat en de rente die je ontvangt dit keer €20.300 * 1,5% = €304.50,- is. 

Omdat je rente op rente krijgt blijft dit bedrag dat je elk jaar krijgt hoger worden. Uiteindelijk zal je de tien jaar afsluiten met €23.210,82, in totaal heb je dus een rendement van €3.210,82 verdiend in tien jaar tijd. 

Deposito Sparen met uitkering op bankrekening

Een stuk makkelijker uit te rekenen is hoeveel je aan rendement ontvangt als je de rente die je krijgt direct uit laat betalen op je bankrekening. Omdat er op deze manier altijd €20.000,- op het deposito staat krijg je elk jaar €300,- rendement. 

In totaal heb je dus in 10 jaar tijd €300 * 10 = €3.000,- aan rendement ontvangen. Het voordeel van rente op rente ontvangen door je uitkering op het deposito te laten storten is in dit geval €210,82. 

Hoe lang duurt een spaardeposito?

De looptijd van deposito sparen kan erg verschillen. Zo kun je afspreken dat je één jaar het geld vastzet of maximaal tot en met 20 jaar. Ook korte termijn spaardeposito’s zijn mogelijk; deze duren vaak minder dan een jaar. 

Ook bij deposito sparen zijn de afgelopen jaren de rentes flink gedaald. Dit heeft alles te maken met de Europese Centrale Bank (ECB) die de laatste tijd kunstmatig de rentes zo laag mogelijk houdt om de economie te bevorderen. 

Zo ligt bij deposito sparen de rente op het moment van schrijven hooguit op 1 tot 1,5%. Hierdoor is deposito sparen een stuk minder interessant dan dat het ooit was, ook omdat je het geld voor langere tijd vast zet tegen een vaste rente waardoor je niet meer kan inspelen als er iets verandert in het beleid van de ECB.

Dit hogere rentepercentage kan een bank bieden omdat ze van jou de zekerheid krijgen dat je het over een bepaalde tijd laat staan. 

Looptijd voorwaarden

De looptijd van een spaardeposito bepaalt alles voor de voorwaarden van het deposito. Omdat je bij deposito sparen van tevoren eigenlijk al precies weet wat je rendement zal gaan zijn en wanneer dit uitbetaald wordt, kun je met de keuze voor een looptijd het gehele deposito flink beïnvloeden.

Gemiddeld duurt een deposito tussen de 1 en 20 jaar, echt gebruikelijk is het overigens niet om een deposito voor langer dan 10 jaar af te sluiten. Zeker met de lage rentes voor spaardeposito’s is het tegenwoordig niet verstandig om voor de langste looptijd te kiezen. 

Op dit moment is een looptijd van 1 jaar voor deposito sparen het meest populair. Zo kun je na één jaar kijken hoe het ervoor staat met de rente en kiezen om wederom voor een deposito te kiezen of je geld op een andere manier te gebruiken. 

Korte termijn Deposito Sparen 

Een deposito met een looptijd van minder dan een jaar valt in principe onder de term korte termijn deposito sparen. Ook bij deze vorm van sparen staat je geld vast voor de looptijd die je afgesproken hebt bij het aanvragen. 

Vanwege de lage rentes op sparen die op dit moment gelden zijn korte termijn deposito’s voor minder dan 6 maanden niet echt meer mogelijk omdat dit zo goed als niks oplevert. 

Tip: Zelf eens rondkijken tussen de mogelijkheden in de Top 10 deposito sparen? Ga dan snel naar Raisin, vul je ideale looptijd in en kijk in de lijst beschikbare deposito’s. 

Kun je tussentijds opnemen bij Deposito Sparen?

Het principe van een deposito is dat je in de tussentijd geen geld op kan nemen. Er zijn wel enkele uitzonderingen op deze regel. 

Zo bestaan er ook flexibele deposito’s die je elk moment kunt stoppen als je het geld nodig hebt. De rente die je verdiend zou hebben over die tijd wordt niet mee uitgekeerd, dit is als het ware de boete die je betaalt voor het eerder opnemen van je deposito. 

Ook zonder flexibel deposito is het mogelijk om vroegtijdig een einde te maken aan het sparen. In dit geval betaal je bij de meeste aanbieders wel een boete, hoewel ook hier uitzonderingen op zijn. 

In Nederland laten alle banken je boetevrij een deposito stop zetten na overlijden, schuldsanering of bij arbeidsongeschiktheid. Er is dus ruimte om toch het geld op te kunnen nemen als je in grote problemen komt, je kunt dan het best contact opnemen met de bank en je situatie uitleggen. 

Werkloosheid is vaak ook een geldige reden om je geld op te kunnen nemen uit een deposito zonder een boete te betalen. Als je geen geldige reden hebt en je wilt toch het geld opnemen moet je rekening houden met een boete van tussen de 1,5 en 4,5%. 

Nog beter kijken naar de verschillen tussen deposito sparen en een gewone spaarrekening? Kijk dan ook eens in ons artikel waarin we de beste spaarrentes vergelijken

Deposito Sparen: Veelgestelde vragen

Deposito sparen is een manier van sparen waarbij je geld voor een bepaalde tijd vast zet. Als je een deposito aanvraagt bepaal je de looptijd en weet je meteen welk rendement je over een bepaalde periode kan behalen. 

Deposito sparen vergelijken is eenvoudig te doen via Raisin. Deze website gaat voor jou op zoek naar de beste spaardeposito’s en zo kun je meerdere aanbieders met elkaar vergelijken. 

De hoogste rente deposito sparen vind je door te zoeken tussen allerlei Europese aanbieders. Sommige landen bieden nog hogere rentepercentages aan dan Nederland. 

Op dit moment kun je tot zo’n 1,5% rente per jaar ontvangen op je deposito als je deze voor 10 jaar vast zet. Het voordeel is dat je dit gegarandeerd krijgt, terwijl je bij beleggen nooit zekerheid hebt over een rendement. 

De rente bij deposito sparen is afhankelijk van de huidige marktrente en de looptijd die je kiest. Hoe langer de looptijd, hoger de rente op je deposito zal zijn. 

Deposito Sparen: Conclusie

Bij deposito sparen zet je spaargeld voor langere tijd vast. Hoe lang deze looptijd is, bepaal je zelf. Je krijgt bij het afsluiten van een deposito daardoor meteen een duidelijk overzicht van het rendement dat je over deze gehele looptijd gaat behalen. 

Deposito sparen levert meer op dan je geld gewoon op een spaarrekening te zetten, dit komt omdat banken bij een deposito de zekerheid hebben dat je geld over een bepaalde periode bij hun blijft. Door deze zekerheid kan de bank je een hoger rentepercentage uitkeren. 

Bij deposito sparen moet je rekening houden met het feit dat je tussentijds in principe geen geld op kan nemen. Zet dus alleen geld op een deposito die je echt niet nodig gaat hebben, als je een flexibel deposito hebt, kun je het wel opnemen, de rente wordt dan alleen niet uitgekeerd. 

Klaar met deposito sparen vergelijken?
Ga dan via de groene knop naar Raisin en maak eenvoudig een account aan om te beginnen!
TIP
Scroll naar boven