Beleggersprofiel- beste investeringen voor voor elk type belegger 2024

Zelf ook ge√Įnteresseerd een beleggersprofiel aan te maken? Lees snel verder hoe jij zelf kan beleggen met het voor jou meest geschikte beleggersprofiel.

Beleggen met je eigen Beleggersprofiel:

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Iedereen heeft zijn eigen manier van risico’s nemen, en dat is niet anders in de beleggerswereld. Een beleggersprofiel wordt niet zonder reden ook wel een risicoprofiel genoemd. Je kunt je type beleggersprofiel bepalen aan de hand van jouw ervaring, kennis, voorkeuren en hoeveel risico je wilt nemen.

Het valt niet altijd mee om de juiste keuzes te maken bij het beleggen, en al helemaal niet als je nog niet zo goed weet wat jouw beleggersidentiteit is.

Door een beleggersprofiel aan te nemen, kan je gerichter beleggen. Een beleggersprofiel zegt namelijk niet alleen wat over de belegger, maar ook over zijn of haar beleggingen.

Benieuwd naar de verhoudingen en verschillende types beleggersprofielen? We leggen je hier alles uit!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is een Beleggersprofiel?

In feite geeft een beleggersprofiel de verhouding weer tussen risico en rendement. Vaak levert beleggen met hoger risico ook meer rendement op. Het is aan elke belegger zelf om te bepalen of dit het risico ook waard is.

We kennen drie types beleggersprofielen, waarbij je bij het ene beleggersprofiel bijvoorbeeld voorzichtiger bent en met een lager rendement genoegen neemt.

beleggersprofiel top

Met een ander beleggersprofiel neem je juist veel meer risico en kun je veel meer rendement behalen. Echter, dit betekent dat je dus ook flinke bedragen kunt verliezen.

Dit is ook waarom beleggersprofielen doorgaans vaak ‚Äúrisicoprofielen‚ÄĚ worden genoemd. Het komt er dus in feite op neer dat het de bedoeling is om je belegging af te stemmen op je beleggingprofiel.

Ben jij klaar om te beginnen? Open dan een account bij eToro en start vandaag nog!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik zelf beleggen?

Stel, je weet al een beetje in hoeverre jij bereid bent risico’s te nemen, hoeveel rendement je op zijn minst wilt proberen te behalen en in welk handelsproduct je wilt handelen. Dan wordt het tijd om je beleggersprofiel te bepalen en te gaan beleggen.

Dit doe je via een online broker. Brokers zijn effectenhandelaren die voor een actieve handel zorgen tussen markt en handelaar.

Er zijn veel verschillende brokers waar je een account kunt aanmaken om mee te beleggen. Een voorbeeld hiervan is eToro. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Het kiezen van de juiste broker vinden veel beleggers een lastige keuze. Dit wordt immers het platform dat je gebruikt om te investeren.

Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in wat je wilt en welke online broker hier het beste bij past. Dit geldt helemaal als je je beleggingsprofiel vaststellen wilt, want welke broker past het beste bij jouw beleggersprofiel?

Wij kunnen natuurlijk niet alle brokers noemen die er zijn, en zullen voor onze uitleg eToro als voorbeeld gebruiken. Toch benieuwd nar wat wij over diverse brokers te vertellen hebben? Lees gauw onderstaande samenvattingen!

eToro

Ongeacht je beleggersprofiel, eToro is geschikt voor zowel de voorzichtige als de meer gewaagde belegger.

Je kunt je beleggersprofiel bepalen en gelijk een broker kiezen, maar het is ook mogelijk hier achter te komen wanneer je je broker reeds gekozen hebt. Bij eToro kan je een heel handig gratis demo-account aanmaken, waarmee je kan oefenen met nepgeld en zo kan ontdekken welke vorm van beleggen het beste bij je past.

Verder kan je gebruik maken van hun copy trading-functie, wat inhoudt dat er gehandeld wordt door andere handelaren automatisch te kopi√ęren.

beleggingsprofiel etoro account
Het eToro platform met de verschillende producten

Daarnaast biedt eToro veel verschillende handelsproducten, zoals ETF’S, CFD’s, maar ook grondstoffen en valuta’s. Zo kan je met elke vorm van beleggen die bij jou past bij eToro terecht.

Ook erg fijn is de lage minimale storting die eToro aanbiedt. Dit is niet bij elke broker zo. Evenals de 0% commissie die eToro biedt op zowel aandelen als ETF’s. 

Je kunt veilig beleggen bij eToro. Deze broker heeft bij het Britse FCA en het Cypriotische CySEC licenties om klanten in Europa te mogen bedienen. 

Klinkt eToro als de geschikte broker om je beleggingsprofiel te ontdekken? Maak vandaag nog een account!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

Niet alleen eToro, maar ook DEGIRO is een geschikte broker om bij te beleggen, ongeacht je type handelsprofiel.

Bij DEGIRO kan je gemakkelijk handelen in populaire producten, omdat ze een duidelijke kernselectie maken van aandelen die veel verhandeld worden. 

Dus of je nou liever wat meer risico’s neemt, of deze liever ontwijkt, bij DEGIRO kan je met elk beleggingstype handelen. 

Graag mee handelen in de populairdere markten? Begin direct bij DEGIRO!

Stap 2: Maak een account aan

Aan de hand van je beleggingsprofiel een broker gekozen? Of al een broker uitgezocht maar nog je beleggersprofiel bepalen? Het aanmelden is zo gepiept!

Eerst ga je naar de website van je broker, in het geval van ons voorbeeld eToro.com. Hier klik je rechts bovenin je scherm op de aanmeld-knop, die je naar het venster leidt waar je je kunt aanmelden.

Wat je hier dient te doen, is¬† het invullen van je gegevens en vervolgens je account verifi√ęren via de verificatiemail die naar je gestuurd wordt.

Klaar! Je account is gereed om gebruikt te worden!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Natuurlijk werkt beleggen niet zonder geld in te zetten. Het is belangrijk dat je afweegt welk beleggingsprofiel het beste bij je past, hoeveel risico’s je bereid bent te nemen en hoeveel geld je er voor over hebt om hiervoor te gebruiken.

Voordat je begint met je beleggingsprofiel vaststellen, heb je uiteraard eerst het geld nodig om mee te beleggen. Hiervoor moet je dus geld op je account storten.

beleggersprofiel geld storten etoro
Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Bij eToro is het minimumbedrag dat je op je account dient te zetten gelukkig niet hoog. Vanaf ‚ā¨170,- kan je al beginnen met je eerste investering!

Dit doe je als volgt: eerst upload je een identiteitsbewijs om vast te stellen dat jij zelf de persoon bent die geld stort, en niet iemand anders. Veiligheid staat natuurlijk voorop!

Wanneer je dit gedaan hebt, volgt er een vragenlijst waarmee je door dit in te vullen, aangeeft dat je op de hoogte bent van de risico’s van beleggen. Hierna kan je direct beginnen met het overmaken van je eerste bedrag!

Er zijn meerdere manieren waarop je geld kunt storten, dus over de betaalmethode hoef je je geen zorgen te maken. Met slechts enkele klikken heb je je bedrag van minstens ‚ā¨170,- al aan je account gekoppeld!

Stap 4: Zoek een geschikt product voor jouw Beleggersprofiel

En dan? Je account is geactiveerd, je geld staat erop, maar wat moet je nu? Een handelsproduct uitkiezen natuurlijk! Wat is jouw beleggersprofiel? Welke producten passen hierbij?

Aan de hand van je beleggersprofiel bepalen in welke producten jij wil handelen, is natuurlijk niet verplicht, maar wel handig. Het ene product brengt meer risico met zich mee dan het ander.

Liever minder risico? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor beleggen in obligaties. Toch wat gewaagder beleggingen doen? Probeer aandelen! 

beleggersprofiel filteren etoro beleggersprofiel

Stap 5: Doe je eerste investering

Wanneer je je keuze hebt gemaakt, kan je je beleggingsprofiel vaststellen en aan de hand hiervan je eerste investering te doen.

Misschien vind je dit wat spannend als je dit nog nooit gedaan hebt, maar gelukkig kan je ook nog altijd oefenen met het gratis demo-account dat eToro biedt.

Geen demo-account nodig? Trek gelijk de stoute schoenen aan en begin met beleggen op je eigen manier!

beleggersprofiel investeren etoro beleggesrprofiel

Zijn de stappen duidelijke en wil je meteen beginnen met beleggen? Start vandaag nog gratis bij eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Verschillende soorten Beleggersprofielen

Er zijn verschillende soorten beleggingsprofielen, die we kunnen verdelen in drie hoofdtypes. Deze drie hoofdtypes zijn de volgende:

 • Defensief beleggingsprofiel
 • Neutraal beleggingsprofiel
 • Offensief beleggingsprofiel

Natuurlijk omvat elk van deze profielen een bepaalde vorm van beleggen en zijn deze hoofdtypes ook nog weer onder te verdelen in wat specifiekere beleggersprofielen, maar laten we bij het begin beginnen.

Want bovenal: wat houdt elk type profiel in? Welke brengt de meeste risico’s met zich mee en welke juist minder? Wij leggen het graag uit!

Defensief beleggingsprofiel

Kort gezegd houdt defensief beleggen in dat je minder risico neemt en ook genoegen kan nemen met een lager rendement.

Je kiest hierbij dus voor stabiliteit als prioriteit over hoog rendement. Dat kan erg prikkelend zijn als je bijvoorbeeld voor een korte periode wilt gaan beleggen.

defensief beleggersprofiel

Enkele voorbeelden van veilige handelsproducten om in te beleggen zijn onder andere obligaties, indexbeleggen en spaargeld, of door je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder of bank. Aandelen zijn minder geschikt voor defensief beleggen.

Een voorbeeld: je belegt voor 25% in aandelen, maar je belegt 75%  in handelsproducten met minder risico (bijvoorbeeld obligaties of spaargeld).

Neutraal beleggingsprofiel

Wanneer je een neutraal beleggingsprofiel hebt, dan houdt dat in je je werk verspreidt en voorkomt dat je te veel hooi op de vork neemt of door de bomen het bos niet ziet. Je probeert dus te werken met een gemiddeld hoog risico.

Het ene deel van je vermogen beleg je actief, maar tegelijkertijd beleg je de rest van je vermogen passief. Hiermee kan je een hoger rendement behalen dan wanneer je defensief belegt met bijvoorbeeld enkel obligaties.

Een voordeel aan neutraal beleggen, is dat je met je risicobereidheid kan schuiven. Je kunt af en toe wat defensiever te werk gaan en later misschien toch meer offensief te beleggen.

Een voorbeeld: je belegt voor 65% in een handelsproduct met een wat hoger risico (bijvoorbeeld aandelen) en voor 45% in producten die minder risico met zich meenemen (bijvoorbeeld ETF’s).

Offensief beleggingsprofiel

Met een offensief beleggingsprofiel, ben je bereid veel risico te nemen, met de intentie dat het resulteert in hoog rendement. Je loopt niet weg voor een spannende investering en zit graag bovenop de markt en de kansen die dit biedt.

Daar staat echter wel tegenover dat je ook het risico loopt veel te verliezen. Beleggers met een offensief beleggingsprofiel zijn bereid deze klappen op te vangen.

Handelsproducten waarin veelal wordt ge√Įnvesteerd met een offensief beleggingsprofiel, zijn onder meer aandelen, turbo‚Äôs, futures of opties. Offensief beleggen wordt afgeraden voor beginnende beleggers.

Een voorbeeld: je belegt voor 75% in een handelsproduct met een hoger risico (bijvoorbeeld aandelen) en voor 25% in producten die minder risico met zich meenemen (bijvoorbeeld obligaties).

Weet je genoeg en wil je beginnen met beleggen? Probeer dan gratis het handelsplatform van eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Welk Beleggersprofiel is geschikt voor mij?

Maar de grote vraag luidt natuurlijk: hoe kan ik mijn beleggersprofiel bepalen? En dat is een goede vraag, want op welke manier kan je je beleggingsprofiel vaststellen?

Ten eerste is het belangrijk om een inzicht te hebben in je financi√ęle doelen en wensen. Hiermee bepaal je namelijk hoeveel tijd je je geld geeft om te kunnen groeien.

Verder zijn je kennis en ervaring erg belangrijk. Ervaren beleggers kunnen best met een offensief beleggingsprofiel beginnen, waar beginnende beleggers beter een defensief beleggingsprofiel vaststellen.

Ook is het handig om in de gaten te houden hoe lang je het geld kan missen en wat je financi√ęle situatie is. Veel brokers stellen dergelijke vragen, waarmee ze je beleggingsprofiel bepalen.

Veranderingen in je Beleggersprofiel

Elke belegger weet dat er veranderingen kunnen voorkomen in je eigen situatie. Dit kan een financi√ęle verandering zijn, maar ook een verandering in je eigen persoonlijke situatie.

Deze veranderingen kunnen erg veel invloed hebben op jouw mogelijkheden en activiteit in het beleggen. Is dit een probleem wanneer je al begonnen bent met een beleggingsprofiel vaststellen?

Gelukkig hoef je je daar geen zorgen over te maken. Over het algemeen informeert je vermogensbeheerder of adviseur regelmatig naar wat je situatie is en of er iets veranderd is.

Ook wanneer je je financi√ęle doelen verandert, kan je beleggersprofiel hierop aangepast worden. Had je tot nu toe altijd een offensief beleggingsprofiel, maar dien je toch naar een neutraal beleggingsprofiel over te gaan? Dit wordt zo aangepast.

Je beleggersprofiel staat dus niet vast. Je kunt er altijd voor kiezen om je strategie aan te passen. Er is zelfs een mogelijkheid zeer defensief of zeer offensief  te beleggen, waarbij je, zoals de namen al impliceren, respectievelijk nóg minder of nóg meer risico’s begint te nemen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van Beleggersprofielen

Voordelen defensief beleggingsprofiel

Nadelen defensief beleggingsprofiel

Voordelen neutraal beleggingsprofiel

Nadelen neutraal beleggingsprofiel

Voordelen offensief beleggingsprofiel

Nadelen offensief beleggingsprofiel

Afgewogen welk beleggersprofiel het best bij je past? Je kunt vandaag nog je beleggingsprofiel vaststellen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met je Beleggersprofiel Bepalen

Dus, kort samengevat, kan je aan de hand van verscheidende factoren je ideale beleggersprofiel bepalen.

Defensief beleggingsprofiel (laag risicoprofiel)

 • Geschikt voor: beleggers die risico‚Äôs vermijden en niet per se een hoog rendement willen
 • Voordelen: veiligheid, in het begin de mogelijkheid te kiezen voor handelsproducten met een kapitaalbescherming of waarde die stabieler is
 • Meest geschikte beleggingen: obligaties, spaargeld, indexbeleggen en kwaliteitsvolle obligatiefondsen

Neutraal beleggingsprofiel (evenwicht tussen risico en veiligheid)

 • Geschikt voor: beleggers die bereid zijn de nodige risico‚Äôs te nemen en dit aankunnen om genoeg zekerheid te krijgen op een gemiddeld rendement
 • Voordelen:¬†potentieel een hoger rendement dan wanneer je een defensief beleggingsprofiel hebt, maar een waarde die sterk fluctueert
 • Meest geschikte beleggingen:¬†een gebalanceerde combinatie van handelsproducten met een lager risico om je kapitaal veilig te stellen, en handelsproducten die meer risico vragen maar mogelijkheid hebben op een hoger rendement

Offensiefbeleggingsprofiel (hoog risicoprofiel)

 • Geschikt voor: beleggers die bereid zijn een hoger risico te nemen en zich dit kunnen permitteren
 • Voordelen: mogelijkheid een hoger rendement te genereren wanneer de gekozen markt positief verandert
 • Meest geschikte beleggingen:¬†aandelen en aandelenfondsen met een hoog rendementpotentie

Wil jij beginnen met één van de bovenstaande beleggingsprofielen? Twijfel dan niet en begin gelijk met beleggen bij een betrouwbare broker. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggersprofiel: Veelgestelde vragen

Een beleggersprofiel geeft de verhouding weer tussen risico en rendement; vaak levert beleggen met hoger risico ook meer rendement op. Het is aan elke belegger zelf om te bepalen of dit het risico ook waard is.

Beleggingsprofielen worden om deze reden dan ook vaak risicoprofielen genoemd.

Je kunt je beleggersprofiel bepalen door enkele vragen voor jezelf te stellen:

 • Wat is mijn financi√ęle situatie?
 • Hoeveel ervaring heb ik met beleggen?
 • Wat zijn mijn financi√ęle doelen?
 • Hoe lang kan ik mijn geld missen?
 • Hoeveel risico kan ik het permitteren om te lopen?

De laatste vraag is natuurlijk vrij doorslaggevend, maar elk van deze punten is belangrijk om voor jezelf helder en duidelijk te hebben. Hoe minder risico je kan lopen, hoe defensiever je beleggingsprofiel dient te zijn.

Je kunt je beleggingsprofiel vaststellen bij je vermogensbeheerder, adviseur en vaak ook bij je online broker. Financi√ęle instellingen mogen je enkel advies geven dat voor jou geschikt is, dienen ze van de volgende informatie voorzien te worden:

 • Wat is jouw financi√ęle situatie?
 • Hoeveel ervaring heb je met beleggen?
 • Wat zijn je financi√ęle doelen?
 • Hoe lang kan je jouw geld missen?
 • Hoeveel financi√ęle draagkracht heb je?

Wanneer er veranderingen plaatsvinden in je (financi√ęle) situatie, die invloed hebben op je beleggersprofiel, dan verandert je beleggingsprofiel gewoon mee.

Voor beginnende beleggers is het aan te raden zo defensief mogelijk te beleggen. Wanneer je toch bereid bent risico’s te nemen, is een neutraal beleggingsprofiel ook geschikt.

Een offensief beleggingsprofiel is af te raden. Hiervoor dien je toch meer ervaring te hebben en over een stabiel financieel vangnet te beschikken

Bij een defensief beleggingsprofiel kan je het best beleggen in obligaties, spaargeld, indexbeleggen en kwaliteitsvolle obligatiefondsen.

Bij een neutraal beleggingsprofiel kan je het best beleggen in een gebalanceerde combinatie van handelsproducten met een lager risico om je kapitaal veilig te stellen, en handelsproducten die meer risico vragen maar mogelijkheid hebben op een hoger rendement.

Bij een offensief beleggingsprofiel kan je het best beleggen in aandelen en aandelenfondsen met een hoog rendementpotentie.

Ik weet welk Beleggersprofiel het beste bij me past! Wat nu?

Na het lezen van dit artikel, heb je waarschijnlijk al enige kennis opgedaan over beleggersprofielen, en bovenal: jouw beleggersprofiel.

Je kunt dit bepalen door goed na te denken over de risico’s die je bereid bent om te nemen en na te denken over de tijd die jij bezig wilt zijn met beleggen. 

Dan rest je nog maar één ding: beleggen. Kies je online broker en begin met je eerste investering.

Want of je nou een neutraal beleggersprofiel hebt, of misschien zelfs volledig op veiligheid wilt beleggen: een goede broker kan jou helpen je beleggingen vorm te geven. 

Beleggersprofiel of niet, ik wil beleggen!
Je weet nu alles over beleggersprofielen en kunt niet wachten om te beginnen met beleggen. Wacht dan vooral niet langer en begin vandaag nog met eToro!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven