Beleggingsspel | Alles over virtueel beleggen via een online broker! – 2024

Beleggen met een beursspel is de perfecte manier om te leren beleggen. Zo oefen je met een beleggingsspel namelijk met beleggen zonder geld te hoeven investeren en kun je zonder risico de beleggerswereld leren begrijpen.

Begin direct met een Beleggingsspel - een stappenplan

Wil jij eerst oefenen met beleggen? Maak dan gebruik van de handige demo functies van eToro. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is een Beursspel?

Een beursspel komt voort uit ‘paper trading’ wat vroeger veel gebeurde. In plaats van echt te handelen op een beurs deden beginnende beleggers alle stappen van het beleggen. Deze bleven echter slechts op papier in plaats van dat er met echt geld werd geïnvesteerd.

Zo konden beleggers oefenen met investeringen doen en zien wat er gebeurde bij bepaalde investeringen. Door zelf te merken hoeveel winst of verlies je had gemaakt over een investering leer je meteen wat je de volgende keer anders moet doen.

Dit paper trading is natuurlijk vrij ouderwets en dat werd door de komst van computers steeds makkelijker. Er kwamen meerdere mogelijkheden om een beleggingsspel te spelen. Zo deed je eigenlijk hetzelfde als bij paper trading maar dan meer in een spel-omgeving zoals het RTL Z beleggingsspel. 

Het paper trading kwam eigenlijk weer helemaal terug toen online brokers hun klanten de mogelijkheid gingen bieden om virtueel geld te gebruiken op het platform. Zo werkt alles precies hetzelfde als wanneer je echt gaat beleggen, maar kun je risicoloos alles uitproberen. 

Hoe kan ik oefenen met beleggen?

Je kunt op verschillende manieren oefenen met beleggen door onder anderen te oefenen via een beleggingsspel of door een account aan te maken bij een online broker die een demoversie aanbiedt.

Zo kun je op verschillende manieren eerst leren beleggen voordat je je eigen geld gaat inleggen. Dit is dus een eenvoudige manier om zonder risico te leren hoe je moet beleggen en wat voor strategie je wilt gebruiken.

Het vinden van een online broker om vervolgens bij te beleggen kan lastig zijn. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je kunt oefenen en wat een beleggingsspel precies is. Daarnaast lopen we ook de stappen na die je moet zetten om vervolgens te beginnen met investeren.

Stap 1: Kies een online broker

Om te oefenen met een demo account zijn er verschillende online brokers waar je je bij kunt aanmelden. eToro is een van de online brokers die een demo account als optie heeft om te oefenen.

Een online broker kiezen is dus de de belangrijkste stap die je moet maken. Daarbij is het belangrijk om je in de brokers te verdiepen, omdat elke broker bijvoorbeeld andere handelsproducten aanbiedt. Sommige brokers zijn in één of meerdere dingen gespecialiseerd. 

eToro

Als eerste geschikte online broker willen we eToro benoemen. Dit is wereldwijd één van de populairste brokers voor beginnende beleggers. Het handelsplatform wordt gereguleerd door de Britse FCA en Cypriotische CySec.

Het platform biedt namelijk verschillende tools aan die het makkelijker maken om te oefenen en meteen een divers portfolio op te bouwen. Zo biedt eToro de Copy trading functie aan.

Met deze functie kun je het portfolio van succesvolle beleggers op het platform inzien en vervolgens kun je ze zelfs overnemen. Hierdoor kun je vanaf het begin af aan met zekerheid beleggen en een divers portfolio opbouwen zonder daar zelf veel tijd aan kwijt te zijn.

beleggingsspel etoro pagina aandelen
Zoek eenvoudig goede aandelen op eToro

Handelen bij eToro

Een groot pluspunt aan eToro is het grote aanbod in handelsproducten waarin je kunt investeren bij deze online broker. Zo kun je bij eToro investeren in onder andere ETF’s, CFD’s, aandelen, grondstoffen en indexen. Er zal dus voor elke belegger wel iets op eToro te vinden zijn om in te beleggen.

Bij eToro betaal je 0% commissie op je investeringen, wat het ook nog een goedkope broker maakt. Daarom raden wij eToro niet alleen aan voor beginners maar voor elke belegger aangezien de commissie die je bij andere brokers moet betalen flink kunnen oplopen wanneer je veel investeringen maakt.

Het laatste punt wat eToro een fijne online broker maakt is dat het een lage minimale storting vraagt wanneer je wilt gaan beleggen op het platform. Zo is de minimale storting bij eToro namelijk maar 170,- euro terwijl dit bedrag bij andere brokers vaak veel hoger ligt.

Al met al heeft eToro ontzettend veel voordelen, waardoor het een goede online broker is voor beginners. Zo kun je met het minste risico bij eToro aan de slag. Het demo account om spelenderwijs beleggen te leren is uiteraard ook volledig gratis aan te maken.

Kun je niet wachten om te beginnen, klik dan op de groene button om een account aan te maken bij eToro. Wil je eerst liever nog meer lezen over deze online broker? Lees dan onze review over eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

DEGIRO is een andere online broker die we aanraden die ook een demoaccount aanbiedt. Het platform is vooral in Nederland ontzettend populair en is bekend als een van de goedkoopste online brokers.

DEGIRO heeft een erg ruim aanbod aan aandelen en ETF’s. Dit komt doordat DEGIRO samenwerkt met grote Europese partijen om zoveel mogelijk beurzen aan zich te kunnen verbinden.

Zo kunnen klanten op allerlei beurzen verspreid over de hele wereld beleggen en kun je een ruim portfolio opbouwen. Je kunt bij DEGIRO geen gebruik maken van een demo account en je zult hier dus alleen met echt geld aan de slag kunnen. 

Begin meteen bij DEGIRO via de groene knop hiernaast! Wil je liever eerst nog meer over deze broker lezen? Bekijk dan onze DEGIRO review.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 2: Maak een account aan

Wanneer je een online broker hebt gevonden die aansluit op je strategie, zul je een account moeten aanmaken. Dit kan ontzettend makkelijk en heb je bij de meeste online brokers binnen een paar minuten geregeld. 

We gebruiken als voorbeeld eToro om deze stappen uit te leggen.

Bij eToro zul je op de hoofdpagina een knop zien waarop ‘meld je nu aan’ staat. Door op deze knop te klikken kun je door je email, of met je Apple account, Facebook account of bijvoorbeeld je Google + account in te vullen een account aanmaken. 

Hierna krijg je meteen toegang tot het demoaccount van eToro waarop je aan de slag kunt gaan met hun beleggingsspel. Je kunt nu het platform leren kennen en leren hoe je goede investeringen maakt.

De winsten die je behaalt zijn echter nog niet echt natuurlijk maar zo kun je wel een goede strategie en kennis opbouwen om vervolgens echt aan de slag te gaan.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Nadat je een tijdje hebt geoefend met je demo account zul je waarschijnlijk met echt geld willen gaan investeren. Hier kun je eenvoudig aan beginnen door geld op je account te zetten. 

Vervolgens kun je bij eToro via verschillende betaalmogelijkheden geld op je account storten, waaronder met iDeal, creditcard, een bankoverschrijving of Paypal.

Door de vele betaalmethodes kan iedereen eenvoudig en snel geld op een eToro account zetten. Ook vanwege de lage minimale limiet van €170,- is het voor mensen met een kleine portemonnee ook goed mogelijk om te beginnen bij deze broker. 

Wanneer je geld op je account hebt gezet kun je je eerste investering maken.

fictief beleggen geld storten alle banken

Stap 4: Zoek een geschikt product

beleggingsspel etf zoeken etoro

Je kunt gaan investeren in producten wanneer je geld op je rekening hebt gestort maar dan zul je eerst moeten weten in welk product je wilt investeren.

eToro heeft een ruime keuze aan handelsproducten waar je uit kunt kiezen, dus iedereen zal een geschikt product kunnen vinden.

Wanneer je weet dat je bijvoorbeeld in een ETF of CFD wilt investeren maakt de zoekfunctie van eToro het je extra makkelijk. Hiermee kun je de handelsproducten filteren en kun je bijvoorbeeld alleen zoeken op ETF’s.

Dit maakt het proces van een geschikt product vinden voor je eigen strategie wat sneller, gemakkelijker en overzichtelijker.

Stap 5: Doe je eerste investering

Wanneer je een strategie hebt en een product hebt gevonden die daar bij past zul je je eerste investering moeten doen.

Dit gaat erg eenvoudig bij eToro aangezien je alleen het product wat je wilt kopen zult moeten opzoeken en vervolgens op ‘handelen’ moet klikken. 

Je hebt na de laatste stap in het product geïnvesteerd en zult het nu alleen nog in de gaten moeten houden. Houdt de koers goed in de gaten zodat je een goed moment kunt kiezen om het product met winst te verkopen.

Je investering zal in je portfolio komen te staan en door meerdere investeringen te doen kun je een divers portfolio opbouwen.

beleggingsspel etoro
Probeer alle mogelijkheden uit bij een investering

Overtuigd en wil je beginnen met demo beleggen via eToro? Maak gratis een account aan en start vandaag nog!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik een demo account overzetten?

Wanneer je een account aanmaakt bij bijvoorbeeld het Nederlandse RTL Z beleggingsspel kun je niet met echt geld investeren. Het beursspel is puur fictie en geeft je alleen de mogelijkheid om te leren beleggen. Je kunt een account bij een beleggingsspel helaas niet overzetten en verder spelen met echt geld. 

Het platform van een beleggingsspel als het RTL Z beleggingsspel is puur gemaakt om op een leuke manier te leren beleggen, zonder dat er daarbij geld aan te pas komt.

Een demo account is echter een ander verhaal aangezien je een demo account bij een online broker aanmaakt, waar je uiteindelijk ook echt kunt gaan beleggen met je geld.

Je zet met het storten van geld automatisch je account om van een demoversie naar een ‘normaal account’. Wanneer je geld hebt gestort op je account kun je daar namelijk mee gaan investeren.

Oefenen bij een gerenommeerde online broker? Wij raden het eToro demo platform aan om te beginnen met beleggen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Voor wie is het Beleggingsspel geschikt?

Het beleggingsspel is vooral geschikt voor mensen die op een leuke en risicoloze manier willen leren hoe je moet beleggen. Omdat er meerdere manieren zijn om een beleggingsspel te gebruiken is hier ook onderscheid in te maken.

Voor jongeren die nog nooit iets met beleggen gedaan hebben en eens willen zien hoe het werkt kan bijvoorbeeld het RTL Z beleggingsspel geschikt zijn. Het kan ook zijn dat je zo snel mogelijk zelf wilt gaan beleggen, dan kun je weer beter terecht bij een online broker om daar gebruik te maken van een demo account.

Zo zijn er bij de verschillende beursspellen en beleggingsspellen andere mogelijkheden om te beginnen met beleggen oefenen. Je kunt uiteindelijk vaak zelf bepalen op welke manier je het beleggingsspel uitvoert.

Je kunt bijvoorbeeld een strategie bedenken en deze voor lange tijd uitproberen. Zo kom je er achter of er potentie zit in deze strategie of dat je hem verder moet aanpassen voordat je er met echt geld gebruik van gaat maken.

Het demo account is daarmee niet alleen geschikt voor beginnende beleggers. Er zijn ook mensen die al jaren in aandelen en ETF’s beleggen maar wel eens wat anders willen proberen. Voor deze beleggers is het verstandig om, voordat ze bijvoorbeeld in CFD’s gaan beleggen, dit eerst uit te proberen. 

Omdat online brokers het eenvoudig hebben gemaakt voor particuliere beleggers om in allerlei verschillende opties te beleggen komen onervaren beleggers hier ook steeds vaker mee in aanmerking. Bij sommige brokers geldt de regel dat je jarenlange ervaring moet hebben met beleggen voordat je deze producten mag gebruiken.

Wat is het verschil tussen het Beleggingsspel en een demo account?

Het grootste verschil tussen het beleggingsspel en een demo account gebruiken van een online broker is dat je bij het beleggingsspel niet na het leerproces met echt geld aan de slag kunt. Je zal dan alsnog een account moeten aanmaken bij een online broker om daar met je eigen geld aan de slag te kunnen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Met een demo account kun je net als bij een beleggingsspel ook eerst oefenen met virtueel geld, alleen kun je daarna je account omzetten door echt geld te storten. Hierna kun je op hetzelfde account met echt geld investeringen gaan maken en hoef je dus niet nog een extra account op een ander platform aan te maken om aan de slag te kunnen.

De voor- en nadelen van het Beleggingsspel

Wanneer je wilt leren beleggen is het oefenen met een beleggingsspel een goede manier om dat te doen. Er zitten zeker een aantal voordelen vast aan het beleggingsspel maar er zitten ook een paar nadelen aan vast. 

In dit stukje zullen we er een paar op een rijtje zetten.

Voordelen

Een groot voordeel aan het spelen van een beleggingsspel is dat je zonder risico kunt oefenen met beleggen. Je speelt namelijk met virtueel geld dus kunt nooit geld verliezen wanneer je geen winst maakt.

Een ander voordeel is dat je door het spelen van een beleggingsspel een strategie kan ontwikkelen voor wanneer je met echt geld wilt gaan beleggen.

Nadelen

Een nadeel aan het oefenen met een beleggingsspel in plaats van bijvoorbeeld oefenen met een demo account is dat je niet je op hetzelfde account wel met echt geld kunt beleggen. Je zult dus na het oefenen met een beleggingsspel een nieuw account aan moeten maken bij een online broker.

Dit is iets meer werk dan wanneer je meteen een account aanmaakt bij een online broker en op dat platform met een demo account gaat oefenen en op hetzelfde account geld kunt storten wanneer je er klaar voor bent om met echt geld te investeren.

Tips voordat je begint met het Beleggingsspel

Zoals je inmiddels in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er allerlei manieren om een beleggingsspel te gebruiken en zo het beleggen oefenen goed uit te voeren. Wel zijn er een aantal tips voordat je begint met virtueel beleggen bij een beleggingsspel. 

Blijf realistisch

Niet elke winst die je maakt bij een beleggingsspel is ook meteen te vertalen naar de echte wereld. Het kan zijn dat je net met een risicovol product op een perfect moment ingestapt bent, dit betekent niet dat je dit met echt geld zomaar gaat herhalen.

Blijf voor jezelf dus kritisch en realistisch naar de virtuele investering die je in een beursspel situatie doet. Door te beseffen dat het risico soms in jouw voordeel werkt maar ook zeker in je nadeel kan werken zul je beter met echt geld kunnen beginnen. 

Blijf met alle manieren van beleggen oefenen

Doordat je tegenwoordig overal gebruik kunt maken van mogelijkheden om het beleggen te oefenen zijn er ook veel verschillende mogelijkheden. Gebruik de mogelijkheden die je krijgt bij het virtueel beleggen.

Probeer allerlei verschillende opties uit om te zien wat er met bepaalde investeringen gebeurt bij koersstijgingen of koersdalingen. Je kunt wel tien artikels lezen over hoe een future werkt, maar één keer investeren met virtueel geld levert je vaak veel meer kennis op.

Ga daarom met je virtuele geld gerust helemaal los in moeilijkere beleggingsproducten zoals CFD’s. Kijk wat er gebeurt met hoge hefboomeffecten en stel verschillende stop-losses en take-profits in. 

Veelgestelde vragen

Met een beleggingsspel kun je leren om te beleggen. Op sommige sites van beleggingsspellen kun je zelfs investeren in fictieve aandelen. In Nederland heb je onder andere het RTL Z beleggingsspel.

Een demo account wordt door verschillende online brokers aangeboden wanneer je een account aanmaakt. Op de demoversie van je account kun je dan eerst met fictief geld het platform van je gekozen online broker leren kennen zonder risico’s.

Na het oefenen met je demo account is het grootste verschil vergeleken met een beleggingsspel dat je dit account om kunt zetten en met echt geld verder kunt.

Na het storten van geld op je account heb je je demo account namelijk veranderd naar een ‘normaal’ account en kun je je eerste investeringen gaan maken met echt geld.

Oefenen met een beleggingsspel is vooral geschikt voor beginnende beleggers die eerst zonder risico willen oefenen voordat ze hun eigen geld gaan investeren. Het is een leuke en eenvoudige manier om kennis te maken met beleggen.

Na het oefenen moet een beleggingsspel kun je hopelijk aan de slag met beleggen bij een van de genoemde online brokers uit dit artikel. Wij raden vooral voor beginnende beleggers eToro aan of DEGIRO.

Het grootste verschil tussen een beleggingsspel en een demo account is dat je na het oefenen met fictief geld, je eigen geld op een demo account kunt storten om daar vervolgens investeringen mee te doen. Bij een beleggingsspel kun je alleen maar fictief oefenen en zul je een nieuw account bij een online broker moeten aanmaken om met echt geld te kunnen beleggen.

Het voordeel van virtueel beleggen is dat het een gemakkelijke manier is om te leren beleggen zonder daar al echt geld voor hoeven in te zetten. Zo kun je zonder risico van verlies oefenen totdat je beleggen onder de knie krijgt. Het is dus een leuke manier om te oefenen en een kijkje te nemen in de beleggerswereld.

Je kunt eenvoudig met beleggen oefenen door gebruik te maken van een beleggingsspel of door een demo account te openen bij een online broker als eToro. Door bij één van deze twee te gaan oefenen met beleggen weet je beter wat je moet doen zodra je met echt geld aan de slag gaat. 

Beleggingsspel: Conclusie

Oefenen met een beleggingsspel is een gemakkelijke en leuke manier om je eerste stappen te kunnen zetten in de beleggerswereld. Met het spelen van een beleggingsspel kun je namelijk oefenen en hierdoor uiteindelijk met een goede strategie de echte beleggerswereld ingaan.

Het kan je op een leuke manier voorbereiden zodat je hopelijk mooie resultaten kun halen wanneer je met je eigen geld gaat beleggen. Dit voorkomt misschien ook verliezen die andere beleggers maken wanneer ze wel meteen met geld gaan investeren terwijl ze nog geen ervaring en kennis hebben.

De beste manier om een beleggingsspel te gebruiken is door je aan te melden bij de online broker eToro. Hier krijg je meteen toegang tot een gratis demo account met virtueel geld en kun je overschakelen op echt geld zodra je daar klaar voor bent!

Wil jij oefenen met beleggen via een beleggingsspel?
Maak dan snel een account aan bij eToro en maak meteen gebruik van het virtuele geld in je gratis demo account!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven