Contango & Backwardation bij futures

Wie rendement behalen wilt met futures, doet er wijs aan contango & backwardation te begrijpen. Dat komt omdat deze je rendement kunnen beïnvloeden.

Lees snel verder om alles te leren over contango, backwardation en hoe deze toe te passen bij je futures-beleggingen.

Gebruik maken van Contango & Backwardation - stappenplan

Klaar om te beginnen met contango & backwardation? Klik op de knop en begin direct met contango & backwardation op je futures toepassen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Contango en backwardation zijn begrippen afkomstig uit de markt van futures. Dit zijn handelsproducten die sterk uitgaan van toekomstige prijzen.

Dit kunnen zowel staatsobligaties als aandelenindices zijn, evenwel als producten als olie, goud en zilver, en zelfs koffie of graan. Om dit te linken aan contango & backwardation, is het handig om te weten hoe een future precies werkt.

Futures zijn termijncontracten waarbij zowel de koper als verkoper van tevoren een vaststellen voor hoeveel en wanneer het specifieke financiële product geleverd zal gaan worden. Middels zo een future wordt de handelaar aan een verplichting gebonden.

De waarde van een future wordt ontleend aan de prijs van een ander handelsproduct, wat het een derivaat maakt. Tegen het einde van de looptijd krijg je dus je product geleverd. Lees snel verder of bekijk eerst ons artikel over hoe jij het best kan beginnen met beleggen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat zijn Contango & Backwardation?

Nu het duidelijk voor je is wat futures zijn, vraag je je vast af wat ze met contango en backwardation te maken hebben, en waarom het belangrijk is dit te weten. 

We gaan ze om beurten behandelen in dit artikel, te beginnen met contango, gevolgd door backwardation. Wat zijn de verschillen, hoe werken ze en hoe kan jij er rendement mee behalen?

Wat is Contango?

Contango houdt in dat de prijs voor een futurecontract lager ligt wanneer de levering van het betreffende handelsproduct, dan wanneer levering plaatsvindt op een latere verlopingsdatum.

Normaliter is het zo dat de spotprijs lager ligt dan de prijzen die zich in de toekomst plaatsvinden; dit zijn de futuresprijzen. De reguliere curves van futures zijn te herkennen aan een lijn die stijgt, maar net als een gebruikelijke rentecurve, langzaam afvlakt. 

Er zijn meerdere redenen die dit kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan onzekerheid over wat er in de toekomst met de voorraden gebeurt, of verzekerings- en voorraadkosten die toch hoger uit blijken te pakken.

Andere mogelijke oorzaken zou je kunnen vinden in seizoensinvloed, politieke en economische onzekerheden, of eenvoudigweg door vraag en aanbod.

Waarom moet ik weten wat Contango is?

Waarom het handig is om te weten wat contango is, heeft te maken met het mogelijke negatieve rendement waar dit toe leiden kan. Bovenop de spotprijs betaal je namelijk een premie, dus bij een lange positie tijdens contango, leidt dit tot een negatief rendement wanneer de prijzen gelijkblijvend of licht stijgend zijn.

Wat is Backwardation?

Backwardation is feitelijk het tegenovergestelde van een contango-situatie. Dit houdt in dat de leverprijs in de toekomst (de futuresprijs) lager is dan de de spotprijs.

Daarnaast zullen de prijzen die futurecontracten hebben voor langeretermijn-leveringen, lager zijn dan futurecontracten die eerder overgaan tot levering, oftewel ‘expireren’.

Hoe zit de futurecurve er dan uit bij een backwardation? Wel, deze lijn is te herkennen als dalende curve die langzaam afvlakt. 

Het ontstaan van Backwardation kan meerdere redenen hebben. Een voorbeeld van een oorzaak, is wanneer investeerders de verwachting hebben dat in de toekomst de vraag af zal nemen.

Wat ook een oorzaak kan zijn voor backwardation is een hoge vraag voor directe levering van producten, bijvoorbeeld bij schaarste.

Waarmee moet ik rekening houden in geval van Backwardation?

Bij een lange positie, zal je een positief rendement behalen wanneer de prijzen gelijk blijven. Want tijdens de tijd dat een future loopt, wordt de prijs uiteindelijk hetzelfde als de spotprijs. 

Omdat het moment dat waarop de future verloopt, vindt er namelijk een fysieke levering plaats. De futuresprijs is hierop dus evenredig is aan de spotprijs.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik zelf gebruik maken van Contango & Backwardation?

In futures beleggen is het beste doen met behulp van een online broker. Een broker kan je zien als een tussenpersoon die werkt tussen jou en de markt; je kunt verscheidene handelsproducten via hen vinden en in ze investeren. 

Er zijn erg veel verschillende brokers te vinden en gezien de steeds meer toenemende populariteit van online beleggen, zal dit de komende tijdwaarschijnlijk alleen maar meer worden. Voor sommige (beginnende) beleggers kan het dus erg lastig zijn om de juiste uit te kiezen.

Voor een beetje overzicht in de overvloed, zullen wij enkele online broker bespreken in het onderstaande stappenplan.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker voor Contango futures trading

Wil je in futures beleggen, dan is het verstandig om hiervoor op zoek te gaan naar een online broker die betrouwbaar is, en waarbij je jouw meest favoriete handelsstrategieën toe kunt passen. Bovendien biedt niet elke broker dezelfde handelsproducten aan, dus is het belangrijk op te letten of je wel in futures investeren kan.

Daarnaast verschillen de kosten ook per broker de kosten zijn per broker; denk hierbij bijvoorbeeld aan transactie- of commissiekosten. Aan te raden is om hier goed op te letten alvorens je je inschrijft.

In Nederland is het tevens erg belangrijk dat ze onder toezicht gehouden worden door legitieme instantie, zoals de AFM.

Contango Futures bij eToro

Vooral voor de beginnende belegger is eToro een erg geschikte online broker. Een van de redenen hiervoor, zijn de meerdere handige tools die ze bieden.

Een van deze tools is de zogenaamde copy trading-functie. Hiermee kan je niet alleen allerlei portfolio’s inzien van alle andere beleggers, maar ze ook kopiëren.

Dit is handig wanneer je als beginnende belegger zelf nog geen groot portfolio opgebouwd hebt. En hoe groter je portfolio, hoe bereikbaarder je bent voor beleggers op de markt.

Daarnaast biedt eToro ook handige oefen-tool aan.

Je kunt je eigen taal uitkiezen bij eToro

Dit gratis demo-account is een praktische optie waarmee je kunt oefenen met beleggen, door virtueel geld te gebruiken; oftewel, je hoeft je eigen geld niet in te zetten om strategieën te oefenen en het platform te leren kennen.

Zodra je klaar bent om met echt geld te beleggen, dan hoef je bij eToro slechts $50 (€42) in te leggen om te beginnen. Dit houdt je risico relatief laag, wat handig is als je nog niet veel ervaring hebt.

Ook voordelig is het feit dat je 0% commissie betaalt wanneer je ergens in belegt, en heb je de keuze om te investeren in niet alleen aandelen en ETF’s, maar ook CFD’s, indexen, cryptocurrency, forex, en grondstoffen zijn handelsproducten waarin je investeren kunt.

Een betrouwbare broker staat in Europa altijd ingeschreven bij een financiële toezichthouder die in de gaten houdt of alle financiële processen goed verlopen. In het geval van eToro is dit het Britse FCA (Financial Conduct Authority).

Ben jij overtuigd van de mogelijkheden bij eToro? Begin dan zelf met investeren bij deze online broker!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Contango Futures trading bij DEGIRO

Met meer dan 400.000 rekeningen in gebruik, is DEGIRO inmiddels grootste broker van eigen bodem. 

Hoewel DEGIRO een Nederlandse online broker is, wordt er toch toegang verleend tot wel zeker vijftig beurzen die verspreid zijn over meerdere landen. Dit geeft dus ruime mogelijkheid om te beleggen in vele verschillende internationale handelsproducten.

Bij DEGIRO wordt veilig beleggen mogelijk gemaakt met behulp van de toezicht van twee Nederlandse toezichthouders, namelijk DNB (de Nederlandsche Bank) en AFM (de Autoriteit Financiële Markten).

Overtuigd om te beleggen bij DEGIRO? Maak vandaag nog een account aan en haal het beste uit je futures.

Stap 2: Maak een account aan voor Contango & Backwardation

Als je met een broker handelen wil, dien je allereerst een account aan te maken. Dit is mogelijk via zowel je e-mail, als je Apple-, Facebook- of Google+-account. Nagenoeg elke broker heeft hiervoor een soortgelijk proces.

Alvorens je begint, dien je een vragenlijst invullen om mee aan te geven dat je weet wat de mogelijke risico’s van beleggen zijt. 

Zodra je dit hebt gedaan, maak je je verificatieproces helemaal compleet door een kopie van een geldig identiteitsbewijs te uploaden en je bankrekening te koppelen.

eToro maakt gebruik van meerdere social media-platformen

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten voor Contango Futures

Na de verificatie van je eigen account, verkrijg je gelijk toegang tot het gebruik van een demo-account. Wil je echter met echt geld beleggen, dan dien je eerst geld op je rekening gestort te hebben..

Er zijn veel betalingsmogelijkheid om uit te kiezen bij eToro. Enkele voorbeelden om uit te kiezen zijn creditcard bankoverschrijving, iDeal, of PayPal.

Bij eToro betaal je 0% aan commissie

Stap 4: Zoek een geschikt Contango & Backwardation product

Zoek geschikte producten op eToro

eToro biedt je de mogelijkheid om te investeren in vele aandelen, ETF’s en CFD’s.

Via de optie ‘Zoek eToro’ kan je met eenvoud de vele mogelijke handelsproducten zoeken om in te investeren. Hiervoor kan je de productpagina bezoeken om het laatste nieuws te bekijken of direct te beleggen door middel van de ‘Handel’-knop

Stap 5: Doe je eerste investering in Contango & Backwardation futures

Via de eToro-website kan je middels de zoekbalk zoeken op verschillende aandelen. Hier kan je kijken naar wat de koers op het moment is, maar ook aanvullende informatie inlezen van de aandelen van verscheidene beleggers.

Vervolgens is het mogelijk om in te vullen hoeveel crypto’s, ETF’s of aandelen je aan wil schaffen. Indien je er niet voor kiest om een hefboom in te stellen, heb je deze activa direct gekocht.

Doe je dit echter wel, dan handel je niet meer in activa. NU handel je daarnetegen in CFD’s.

De door jou gekochte aandelen, ETF’s en grondstoffen kan je weer terugvinden in je wallet. Dit geldt ook als je in CFD’s belegt; je vindt de geopende transacties weer in je portfolio terug, klaar om gesloten te worden wanneer dit jou een goed idee acht.

Goed op de hoogte van Contango vs Backwardation? Begin dan direct bij eToro en start met je investeringen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Contango vs Backwardation in de praktijk

Wil je in positie blijven, dan dien je expirerende futures door te rollen alvorens de periode van close-out begint. In het geval dat de markt zich bevindt in contango, kan het dus voorkomen dat het doorrollen je geld zal gaan kosten. 

Daartegenover zal het je juist rendement opleveren wanneer je door laat rollen tijdens backwardation. In regel is het dus belangrijk om dit in de gaten te houden.

Uiteraard kan je puur uit voorbeelden en regels nooit zingen zeker stellen voor jezelf. Echter, wanneer je er in de praktijk mee te maken krijgt, zijn er meerdere externe factoren die je rendement bepalen kunnen.

Een van de belangrijkste factoren is natuurlijk wat de prijs si van de onderliggende waarde van je product; de prijzen van bijvoorbeeld producten als soja of olie zijn namelijk constant aan het veranderen en bovendien ook nog eens van valuta-schommelingen afhankelijk. 

Oftewel, het komt er in feite eigenlijk op neer dat de bewegingen die de onderliggende waarde maakt, op korte termijn zijn, en dit is de belangrijkste factor die je future-beleggingen beïnvloedt.

Echter, wanneer je in futures belegt voor een langere termijn, dan kunnen zowel de olie-spotkoers als de curve van de future een beduidend effect hebben op je rendement.

Duidelijk hoe je met kennis over Backwardation en Contango Futures kan kopen? Maak direct een account aan bij eToro om je beleggingen te doen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Aan de hand van Backwardation en Contango Futures kopen: indices

Veel beleggers die in futures investeren, maken gebruik van indices. Is het voor deze beleggers ook belangrijk om op contango & backwardation te letten?

Kort gezegd, ja. Want ook wanneer je in futures belegt via indices komen contango & backwardation vaak terug.

Dikwijls komt het voor dat de futures-indexmarkt zich bevindt in contango. Dit komt omdat je hier veel rekening met rentekosten en dividenden te houden dient.

Contango vs backwardation

Wanneer het gaat om indexfutures, dient het rendement namelijk evenredig te staan aan het rendement dat behaald wordt wanneer een belegger elk aandeel van de index koopt en deze vasthoudt totdat deze future verloopt. Mogelijke dividenden worden hier dan weer bij opgeteld.

Wanneer de te ontvangen dividenden lager zijn dan de rentekosten, ligt de future hoger dan de oorspronkelijke spotprijs.

Echter, wanneer de rentes laag liggen, of er bijvoorbeeld veel dividenden uitgekeerd worden, zal je dikwijls zien dat de spotprijs juist hoger ligt dan de futures. Dit bleek bijvoorbeeld ook uit de jaren die we hebben gehad met lage rentes, viel het dan ook op dat de futures voor een lange tijd onder hun spotprijs vielen. 

Ook beleggen in Contango Futures en ervaren hoe het echt is om hierin te investeren? Wacht niet langer en beleg bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tip: eerst oefenen voordat je met je eigen geld gaat beginnen met beleggen? Met het gratis demo-account van eToro kan je eerst oefenen met beleggen door virtueel geld te gebruiken!

Veelgestelde vragen

Contango houdt in dat de prijs voor een futurecontract lager ligt wanneer de levering van het betreffende handelsproduct, dan wanneer levering plaatsvindt op een latere verlopingsdatum.

Normaliter is het zo dat de spotprijs lager ligt dan de prijzen die zich in de toekomst plaatsvinden; dit zijn de futuresprijzen. De reguliere curves van futures zijn te herkennen aan een lijn die stijgt, maar net als een gebruikelijke rentecurve, langzaam afvlakt. 

Er zijn meerdere redenen die dit kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan onzekerheid over wat er in de toekomst met de voorraden gebeurt, of verzekerings- en voorraadkosten die toch hoger uit blijken te pakken.

Andere mogelijke oorzaken zou je kunnen vinden in seizoensinvloed, politieke en economische onzekerheden, of eenvoudigweg door vraag en aanbod.

Backwardation is feitelijk het tegenovergestelde van een contango-situatie. Dit houdt in dat de leverprijs in de toekomst (de futuresprijs) lager is dan de de spotprijs. Daarnaast zullen de prijzen die futurecontracten hebben voor langeretermijn-leveringen, lager zijn dan futurecontracten die eerder overgaan tot levering, oftewel ‘expireren’.

Hoe zit de futurecurve er dan uit bij een backwardation? Wel, deze lijn is te herkennen als dalende curve die langzaam afvlakt. 

Het ontstaan van Backwardation kan meerdere redenen hebben. Een voorbeeld van een oorzaak, is wanneer investeerders de verwachting hebben dat in de toekomst de vraag af zal nemen.

Wat ook een oorzaak kan zijn voor backwardation is een hoge vraag voor directe levering van producten, bijvoorbeeld bij schaarste.

Waarom het handig is om te weten wat contango is, heeft te maken met het mogelijke negatieve rendement waar dit toe leiden kan. Bovenop de spotprijs betaal je namelijk een premie, dus bij een lange positie tijdens contango, leidt dit tot een negatief rendement wanneer de prijzen gelijkblijvend of licht stijgend zijn.

Bij een lange positie, zal je een positief rendement behalen wanneer de prijzen gelijk blijven. Want tijdens de tijd dat een future loopt, wordt de prijs uiteindelijk hetzelfde als de spotprijs. 

Omdat het moment dat waarop de future verloopt, vindt er namelijk een fysieke levering plaats. De futuresprijs is hierop dus evenredig is aan de spotprijs.

Futures zijn termijncontracten waarbij zowel de koper als verkoper van tevoren een vaststellen voor hoeveel en wanneer het specifieke financiële product geleverd zal gaan worden. Middels zo een future wordt de handelaar aan een verplichting gebonden.

De waarde van een future wordt ontleend aan de prijs van een ander handelsproduct, wat het een derivaat maakt. Tegen het einde van de looptijd krijg je dus je product geleverd.

Tijdes Backwardation of Contango futures kopen: Conclusie

Het kan doorgaans erg lastig zijn om de juiste beslissingen te maken tijdens beleggen, en bij investeren in futures is dit niet anders. Helemaal nu je weet dat je ook nog eens op moet letten of een future – of future-index – zich in contango of backwardation bevindt.

Belangrijk is dat je weet hoe contango & backwardation te herkennen, en welke investeringskeuzes je dient te maken, of de juiste strategieën toe te passen om er het juiste rendement mee te behalen.

Daarnaast is aangemeld zijn bij de meest geschikte broker ook een belangrijke stap om te zetten. Er worden vele verschillende brokers aangeboden, en de juiste uitkiezen kan lastig zijn.

Voor het maken van deze juiste keuzes, is het altijd aan te raden je goed te verdiepen, en de juiste broker kan hierin helpen. Wacht dus niet langer en bepaal je eigen beleggings-future bij eToro!

Scroll naar boven