Duurzaam beleggen vergelijken 2024 | Alles over duurzaam investeren

Duurzaamheid is één van de belangrijkste thema’s van de afgelopen jaren en ook in het beleggen zie je de term steeds vaker voorbij komen. Zo zijn er veel beleggers die steeds meer van hun investeringen in duurzame bedrijven doen. En daar kan jij ook eenvoudig mee beginnen! 

Direct beginnen met duurzaam beleggen - een stappenplan

Weet je genoeg en wil je alvast beginnen met duurzaam beleggen? Klik nu op de knop hiernaast en maak eenvoudig een eToro account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is Duurzaam Beleggen?

Duurzaam investeren is kort samengevat beleggen op een manier die goed is voor de toekomst. Je belegt in ondernemingen die werken aan een oplossing voor wereldwijde problemen als sociale ongelijkheid en de klimaatcrisis.

Onder de paraplu van duurzaam beleggen vallen verschillende strategieën. Zo kun je duurzame investeringen maken op basis van de ESG-methode, gebruik maken van de SRI-schaal of doen aan impact investering. 

In dit artikel gaan we deze methodes voor duurzaam beleggen vergelijken, geven we voorbeelden van duurzame investeringen en helpen we je op weg om je beleggen duurzaam te maken.

Hoe kan ik zelf Duurzaam Investeren?

De makkelijkste manier om duurzaam te beleggen, is met een account bij een online broker. Wij leggen je hier stap voor stap uit hoe je dit moet doen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Er zijn verschillende banken die zichzelf in de markt zetten als een duurzame bank die dan ook groen belegt. ASN Bank en Triodos Bank zijn daar bekende voorbeelden van. Als je bij hen geld zou beleggen, investeren zij dat voor jou in duurzame bedrijven of fondsen.

Het is tegenwoordig ook niet moeilijk meer om zelfstandig beleggen duurzaam aan te pakken. Je kunt daar eenvoudig mee starten door een goede online broker te kiezen. Hieronder lichten we een paar online brokers toe die wij geschikt vinden om duurzame investeringen te maken.

eToro

bear market

Als je net gaat beginnen met duurzaam investeren is eToro een geschikte broker. Deze broker biedt een prima aantal duurzame aandelen aan om je aandelenportefeuille mee op te starten. 

Je kunt bij eToro handelen in veel soorten handelsproducten: ETF’s, aandelen, indexen, grondstoffen en valuta’s zijn allemaal ruim beschikbaar bij eToro.

Daarnaast is eToro een geschikte broker vanwege haar CopyTrading tool. Met deze functie kun je de portfolio’s van andere beleggers makkelijk kopiëren naar je eigen portefeuille.

Op die manier vergroot je je kans op winst, gezien je bij de ervaren beleggers al hebt gezien dat de combinatie goed loopt. Ook kun je specifiek portfolio’s overnemen van andere duurzame beleggers, wat het simpel maakt om in te stappen in deze wereld.

duurzaam beleggen hasan
Het portfolio van duurzame belegger Muhab Hasan in eToro

Een voorbeeld van een duurzame, succesvolle belegger is Muhab Hassan. Hij heeft een aandelenportfolio dat bestaat uit een balans van aandelen in grote, gevestigde merken als Facebook en kleinere, duurzame bedrijven.

Met de CopyTrading tool zou je zijn portfolio over kunnen nemen om zelf een goede basis te hebben in duurzaam beleggen en duurzaam investeren.

Als je nog niet vertrouwd genoeg bent met het handelen in aandelen kun je bij eToro ook eerst oefenen in de gratis demofunctie. Je kunt dan met virtueel nepgeld zogenaamde duurzame investeringen maken om te ontdekken hoe het platform werkt. Op die manier kun je oefenen met duurzaam investeren. 

Als je daarna klaar bent om wel met echt geld beleggen duurzaam aan te pakken heeft eToro een lage minimale inleg: voor €170,- kun je instappen in de beleggerswereld.

Tevens is eToro de goedkoopste broker voor aandelen en ETF’s. Je betaalt bij eToro 0% commissie over je transacties en kun daardoor maximale winst uit de handel halen.

Gelijk van start? Klik dan op de button hieronder.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

This content does not apply to US users.

DEGIRO

DEGIRO is een broker van Nederlandse bodem. Je kunt hier terecht voor veel verschillende handelsproducten, waaronder duurzame aandelen en ETF’s.

DEGIRO heeft een overzichtelijke interface die makkelijk in gebruik is. Via de makkelijke zoekfunctie kun je simpelweg een aandeel intikken waarnaar je benieuwd bent en starten met beleggen duurzaam aanpakken.

Via DEGIRO krijg je toegang tot veel internationale beurzen, waardoor je wereldwijd kunt handelen vanaf één plek. Daarnaast heeft DEGIRO een handige app waarmee je altijd inzicht in je aandelen hebt, waar je ook bent.

Ook met de veiligheid van DEGIRO zit het wel goed. Ze staan onder controle van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en onder prudentieel toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).

DEGIRO heeft een breed aanbod duurzame ETF’s. Je kunt via zo’n Exchange Traded Fund op een makkelijke manier veel kleine aandeeltjes bezitten en dus snel een gevarieerd aandelenportfolio opbouwen.

Een gratis demofunctie heeft DEGIRO niet, maar je kunt er als beginnend belegger wel terecht bij hun beginnersacademie.

Stap 2: Maak een account aan

Als je een broker hebt gekozen, kun je verder met het aanmaken van een account. Dat gaat bij de meeste brokers ongeveer hetzelfde. Als voorbeeld nemen wij hier eToro.

Je kunt bij eToro een account aanmaken door naar hun homepage te gaan en rechtsboven in de hoek op ‘join now’ te klikken. Vul je gegevens in en bevestig je aanmelding.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Je kunt na het aanmaken van je account in je mail een link verwachten om je account te verifieren. Als je dat hebt gedaan kun je beginnen met duurzaam investeren.

Je kunt hier ook kiezen om eerst nog even te oefenen in de gratis demofunctie. Dit doe je makkelijk door in je profiel te switchen naar de functie ‘virtueel’. Ben je al wel klaar om met echt geld duurzame investeringen te maken? Stort dan geld in je account.

This content does not apply to US users.

Stap 3: Geld op account zetten

Wanneer je met je eigen geld wil starten met duurzaam investeren moet je eerst geld op je account hebben staan.

Je kunt geld storten op je eToro rekening via verschillende betaalmethodes. Onder andere iDeal en Paypal zijn opties bij eToro, twee bekende betaalmethodes onder Nederlandse gebruikers.

Linksonder in de hoek staat de knop 'geld storten'.

Waar je je ook bevindt in eToro, je zult altijd linksonder in de hoek de knop ‘geld storten’ vinden. Klik daarop om geld over te maken. Bepaal met wat voor bedrag je wil starten met duurzaam investeren en houd er rekening mee dat de minimale inleg €170,- is. 

This content does not apply to US users.

Stap 4: Kies een handelsproduct om te kopen

etoro duurzaam beleggen
De omslag van het Renewable Energy CopyPortfolio

Als het geld in je account staat is het tijd om een keuze te maken voor het type handelsproduct waarin je wil investeren.

Als je het beleggen duurzaam aan wil pakken kun je ook investeren in het RenewableEnergy CopyPortfolio van eToro. Als je hierin investeert heb je gelijk een goede basis in het beleggen in duurzame energie. 

Waaruit het portfolio precies bestaat, vertellen we zo.

Je kan ook investeren in losse aandelen, ETF’s, grondstoffen, valuta’s en meer via eToro. In de zoekbalk bovenin beeld kun je intypen waarin je wil investeren. Heb je het juiste product gevonden, klik dan op kopen. Het handelen kan beginnen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Duurzaam Beleggen methodes

Beleggen duurzaam aanpakken kan op een aantal verschillende manieren. Hieronder kun je lezen hoe we verschillende vormen van duurzaam beleggen vergelijken.

Zelf duurzame aandelen kopen

Een hele directe manier van duurzaam investeren is door zelf duurzame aandelen te kopen. Dit kan bij een online broker als eToro of DEGIRO. Bij deze brokers kun je zoeken op de naam van een aandeel om te beginnen met kopen.

Bij eToro is het daarnaast mogelijk om indirect zelf losse duurzame aandelen te kopen. In hun RenewableEnergy CopyPortfolio zijn veel duurzame bedrijven opgenomen, waardoor je door je in te kopen in dit portfolio, gelijk aandelen bezit van meerdere duurzame bedrijven.

Een greep uit de aandelen waaruit dit portfolio bestaat: SolarEdge Technologies, NextEra Energy Inc., Atlantica Sustainable Infrastructure PLC en zo zijn er nog 27 andere duurzame bedrijven die deel uitmaken van dit portfolio.

Hoe je erachter kunt komen welke aandelen nog meer duurzaam zijn en waar je op moet letten als je duurzame investeringen wil doen, leggen we zo uit.

Investeren in duurzame ETF's

Als je geen volledige aandelen wil, of liever je kansen spreidt door een klein beetje te investeren in verschillende ondernemingen, zijn ETF’s misschien een goede optie voor duurzaam investeren.

ETF’s, Exchange Trading Funds, zijn eigenlijk bundels van aandelen uit verschillende bedrijven en soms ook verschillende sectoren. Zo kan één ETF bij wijze van bestaan uit aandelen in Facebook, Aston Martin en Sligro.

duurzaam investeren
Met duurzame ETF's kun je in meerdere zaken tegelijk investeren

Vaak bestaat één ETF uit enkele tot tientallen verschillende soorten aandelen. Soms zijn er specfieke ETF’s beschikbaar voor een bepaalde sector. Er bestaan bijvoorbeeld tech-ETF’s maar wellicht meer interessant voor jou: duurzaamheids-ETF’s.

Bij broker DEGIRO heb je een behoorlijk aantal duurzame ETF’s om uit te kiezen. Iedere ETF heeft een unieke samenstelling. Verdiep je in waaruit de ETF bestaat om uit te zoeken of de ETF goed bij je past.

Beleggen duurzaam aanpakken via een bank

Wel op een duurzame manier geld willen verdienen met je belegging, maar niet de behoefte om zelf aan de bak te gaan? Misschien is duurzaam investeren via een duurzame bank wel wat voor jou.

In Nederland zijn er een aantal banken die namens jou je geld duurzaam willen beleggen. ASN Bank en Triodos Bank zijn daar voorbeelden van. 

Hou er echter rekening mee dat beleggen via een bank vaak duurder is dan zelf duurzaam beleggen. Wel kan het je tijd en moeite besparen. Maak voor jezelf de afweging welke methode het beste bij jou past.

Klaar om duurzame investeringen te gaan maken? Start gelijk via eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe bepaal je of een aandeel Duurzaam is?

Hierboven heb je kunnen zien hoe we verschillende vormen van duurzaam beleggen vergelijken. Vervolgens zijn er een aantal manieren en een aantal verschillende maatstaven om te bepalen of een aandeel of ETF duurzaam is. Hieronder lichten we er een paar toe.

ESG-waarde

Eén van de meest bekende methodes om te achterhalen is de ESG-driehoek. ESG staat voor ecologisch, sociaal en goed beleid. Bedrijven kunnen een score halen van CCC tot AAA, waarin CCC het laagst is.

Welke score een bedrijf heeft hangt af van hoe ecologisch, sociaal en op basis van goed beleid het bedrijf gerund wordt. Hoe meer een bedrijf beter is met duurzame projecten, hoe hoger de score.

De MSCI, oftewel de Morgan Stanley Capital International Index, is de financieringsmaatschappij die de waardes aan bedrijven geeft. Zij doen dit op basis van uitgebreide research naar de bedrijven en diens projecten.

Een simpele manier om te achterhalen hoe goed een bedrijf het doet op de ESG-schaal is door naar de site van de MSCI te gaan, te klikken op ‘solutions’ en vervolgens bij ESG Investing naar ESG Research and Rating te gaan. 

Je kunt dan in de zoekbalk het bedrijf of aandeel waarnaar je benieuwd bent intikken in de zoekbalk en krijgt gelijk een volledig overzicht van de ESG-waarde van dat bedrijf of aandeel.

esg waarde duurzaam beleggen
De ESG-waarde van Shell, zoals weergegeven door de MSCI.

SRI-waarde

SRI gaat een stapje verder dan ESG. SRI staat voor Socially Responsible Investing en kijkt verder dan de mate waarin een bedrijf ecologisch, sociaal en op basis van goed beleid handelt. Bij onderzoek naar de SRI-waarde wordt namelijk naar morele en ethische kwesties waarmee bedrijven zich bezighouden gekeken.

Dat houdt in dat er bijvoorbeeld gecheckt wordt of een bedrijf zich bezighoudt met de wapenindustrie, illegale handel in drugs of andere moreel bezwaarlijke onderwerpen. Sowieso zijn alle bedrijven met een ESG-waarde A of lager uitgesloten van de SRI-rating. Zij voldoen dus sowieso niet aan de SRI-standaarden.

Uitpluizen wat voor SRI-waarde een bedrijf heeft is wat meer werk dan de ESG-waarde achterhalen. Je zult hiervoor echt in de onderzoeken van het MSCI moeten duiken. Maar mocht je die tijd erin willen steken weet je wel zeker dat je geld goed terecht komt.

Impact investing

Als voor jou investeren in een betere toekomst voor de mens en de planeet belangrijker is dan het verdienen op je aandelen, is impact investing een methode om te overwegen. 

Alleen bedrijven die dusdanig duurzaam zijn dat ze enkel een positief effect kunnen hebben op onze leefwereld, zijn geschikt voor impact investing. Let hierbij wel op dat deze bedrijven niet altijd winstgevend zijn.

Impact investing is dus alleen geschikt als je met je geld iets louter positiefs wil betekenen voor de toekomst, ook als dat ten koste gaat van je inleg.

Wil jij gelijk beginnen met duurzaam beleggen? Open dan een account op eToro en lees in dit artikel welke duurzame beleggingen er zijn. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Interessante Duurzame investeringen voor 2022

Nu we weten hoe we beleggen duurzaam kunnen aanpakken en welke methode’s om duurzaamheid te meten er zijn, kunnen we een overzicht geven van interessante duurzame investeringen om nu te maken.

General Electric Company (GE)

general electric

General Electric Company (GE) is een enorme handelaar in elektronica, technologie en diensten.  Een geode optie voor duurzaam investeren. 

General Electric heeft de ESG-waardes al lange tijd hoog in het vaandel staan, en scoorde daarom in 2018 een AA op de ESG-schaal. 

Hoewel zij anno 2020 teruggezakt zijn naar een B-schaal, wat gemiddeld is, heeft het bedrijf wel plannen om weer hogerop in de rang te komen.

De koers van GE staat er wel erg goed voor. Al maanden zit er een stijgende lijn in de koers van GE. Wil je dus een relatief duurzame keuze maken uit de aandelen die winstgevend zijn? Kies dan voor GE.

Canadian Solar Inc.

Een ander bedrijf dat in de lift zit is Canadian Solar Inc. Dit Canadese bedrijf zit in de zonne-energie en maakt daar sinds de oprichting grote progressie.

Hoewel er sinds februari dit jaar weer een dip lijkt te zitten in de koers van Canadian Solar zijn de experts ervan overtuigd dat het bedrijf dit jaar nog een comeback gaat maken.

De voor- en nadelen van Duurzaam Beleggen

Er zijn verschillende voor- en nadelen te noemen voor duurzaam beleggen. Hieronder noemen we er een paar.

Voordelen duurzaam beleggen

Een eerste voordeel is natuurlijk het feit dat je  investeert in een betere toekomst voor jezelf, de aarde en iedereen om je heen. Daar heb niet alleen jijzelf op dit moment profijt van, ook de generaties na jou kunnen hierdoor in een betere wereld leven.

Daarnaast is duurzaam investeren een trend die grote pieken kent. De interesse naar duurzaam beleggen stijgt enorm, waardoor er veel winst te behalen valt als je nu instapt.

duurzaam beleggen

Nadelen duurzaam beleggen

Een nadeel van beleggen duurzaam aanpakken kan zijn dat het niet de snelste manier is om veel geld te verdienen. Hoewel het onderwerp an sich in trek is, blijft het een feit dat er in de sustainable sector niet het meeste geld in omloop is.

Een ander nadeel kan zijn dat er zoveel interesse is in duurzame aandelen dat op een gegeven moment de prijzen hard oplopen, waardoor instappen in deze wereld niet meer zo laagdrempelig is. Gelukkig is dat inmiddels niet meer het geval.

Tips voordat je begint met Duurzaam Investeren

Voor we doorgaan naar de veelgestelde vragen geven we je nog een paar tips mee als je wil beginnen met beleggen duurzaam aanpakken.

Tip 1: check de ESG-waarde voordat je duurzame investeringen maakt

Zoals eerder omschreven is het gelukkig niet moeilijk om de ESG-waarde van een bedrijf te achterhalen. Met de handige tool op de site van MSCI heb je gauw een overzicht van of het bedrijf waarin je wil investeren wel echt duurzaam is.

Tip 2: inspiratie opdoen voor duurzaam investeren

Bekijk de portfolio’s van andere duurzame beleggers in eToro. Daar kun je inspiratie uit halen voordat je zelf begint met duurzaam investeren.

Tip 3: verspreid je geld

Dit geldt voor duurzaam investeren, maar ook voor je andere investeringen. Zet liever niet al je geld in op één duurzaam aandeel, maar zorg voor een verdeling over een aantal duurzame investeringen. Zo ben je niet afhankelijk van de koers van één aandeel en spreid je je risico.

Veelgestelde vragen

Dat is afhankelijk van hoeveel werk je wil stoppen in je duurzame investering. Als je het oké vindt om te betalen voor de diensten van een bank die de investering voor je doet, kan dat een goede optie zijn.

Wil je echter zelf zoveel mogelijk verdienen aan je duurzame investering? Beleg dan zelf.

Wij vinden eToro de beste broker voor duurzaam beleggen. Je hebt er het RenewableEnergy CopyPortfolio die het voor beginners erg makkelijk maakt om zeker te zijn dat je een duurzame investering doet.

Niet specifiek meer risico dan met normale beleggingen. Kijk altijd goed naar de koersen van bedrijven voordat je een al dan niet duurzame investering maakt.

Duurzaam investeren is simpelweg kiezen voor investeringen of beleggingen die duurzaam zijn. Dit betekent dat je kiest duurzaam investeren in sectoren die op de lange termijn winstgevend zijn én goed zijn voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan groene bedrijven of bedrijven die in hernieuwbare sectoren zitten.

Duurzaam investeren wordt steeds populaireder vanwege de toenemende aandacht voor de klimaatcrisis. Duurzaam investeren is daardoor ook onder beleggers een manier om én geld te verdienen én een positieve maatschappelijk impact te maken.

Als duurzaam investeren jou als muziek in de oren klinkt kun je snel beginnen via een online broker zoals eToro

Duurzaam Beleggen: conclusie

Wie wil beginnen met beleggen duurzaam aanpakken doet er goed aan om onderzoek te doen naar de ESG-waardes van bedrijven of aandelen. Wie een stap verder wil gaan kan ook kijken naar de SRI-waarde. Op basis van die waardes kun je kiezen in welk bedrijf je duurzaam wil beleggen.

Op eToro kun je ook inspiratie en advies halen uit de portfolio’s van andere duurzame beleggers. Dit kan helpen om een beginnende belegger op gang te helpen in de wereld van duurzame investeringen maken. 

Dus wil jij met je investering iets doen voor een betere wereld? Dan is duurzaam beleggen misschien wel wat voor jou!

Duurzaam Beleggen met eToro?
Op eToro kun je portfolio's inzien en kopiëren van andere duurzame beleggers en nog veel meer!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven