ESG Investing | Investeren in duurzaamheid

Steeds meer mensen beleggen in duurzame aandelen en ESG investing is hiervoor een geschikte methode. De ESG betekenis is Environment, Social en Governance, deze pijlers samen zorgen voor een ESG score die je kunt gebruiken om te zien welke bedrijven de meest duurzame investeringen zijn. 

ESG Investing stappenplan

Zelf aan de slag met investeren in duurzame aandelen? Begin dan nu met ESG Investing bij eToro via de groene knop!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

In dit artikel lees je alles over hoe je zelf begint met ESG Investing, kom je achter de precieze ESG betekenis en lichten we een aantal van de beste ESG aandelen uit. Lees snel verder of begin meteen met het stappenplan om zelf zo snel mogelijk te beginnen met ESG investing.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is ESG Investing?

Als belegger ben je altijd op zoek naar de beste aandelen om te investeren. In principe zijn de beste aandelen natuurlijk de aandelen die de grootste koersstijging mee (kunnen) gaan maken. 

Er zijn ook andere methodes om te bepalen wat goede aandelen voor jouw portfolio zijn. ESG Investing is één van die opties. 

Bij ESG Investing kijk je naar hoe goed een bedrijf scoort op het gebied van mileu (environment), maatschappij (social) en governance. Op deze drie criteria krijgt een bedrijf een bepaalde score, de score van de drie criteria bij elkaar leveren ESG Scores op voor de bedrijven. 

Je kunt door deze ESG Scores eenvoudig zoeken naar de bedrijven die zich het best bezig houden met milieu, maatschappij en governance. Zo kun je op basis van deze ESG Scores beginnen met ESG Investing en een divers portfolio samenstellen.

Meer weten over beleggen in aandelen? Lees dan ons artikel over beleggen in aandelen!

Hoe begin ik zelf met ESG Investing?

Het is tegenwoordig steeds makkelijker om zelf te beginnen met beleggen en ook bij ESG Investing geldt dat bijna iedereen hier zelf mee aan de slag kan. In het stappenplan hieronder helpen we je met de belangrijkste stappen die je door moet lopen voor je een eerste ESG Investment kan doen. 

Dit komt omdat er steeds meer mogelijkheden zijn om als particulier online te beginnen met beleggen. Bij de meeste brokers kun je als particulier goed terecht en eenvoudig met een eigen account beginnen met beleggen zonder daarbij hulp van experts nodig te hebben.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

De eerste stap richting je ESG Investing portfolio is het kiezen van een broker. Een broker is een online platform die jouw toegang biedt tot allerlei verschillende beurzen en handelsproducten, zodat je slechts op één plek hoeft te zijn om te kunnen investeren in allerlei producten. 

Er zitten grote verschillen tussen de brokers die we hieronder bespreken. Door goed op deze verschillen te letten kun je een betere keuze maken voor een broker, als je in één keer de goede keuze maakt hoef je niet later nog bij een andere broker terecht. 

Het belangrijkste is dat de broker het aanbod heeft waar jij  in wilt investeren. Naast aandelen is het ook handig als je bij een broker kan investeren in ETF’s, indexen, grondstoffen en valuta’s. 

Verder is het belangrijk hoeveel kosten een bepaalde broker berekent. Er zitten verschillen in de hoogte van de kosten, maar ook in de manier waarop een broker transactiekosten doorberekend aan haar klanten. 

ESG investing bij eToro

Eén van de meest populaire online brokers ter wereld is eToro. De broker bestaat sinds 2007 en is zo snel gegroeid door het gebruiksvriendelijke platform.  

Daarnaast kun je bij eToro eenvoudig investeren in meerdere verschillende producten. Het aanbod bestaat uit aandelen, ETF’s, grondstoffen, forex trading en indexen. 

Hierdoor kun je eenvoudig een divers portfolio samenstellen met verschillende handelsproducten. Zo hoef je later niet naar andere brokers toe voor bepaalde producten, maar kun je alles bij eToro regelen en staan al je investeringen op één plek. 

Een ESG Investment portfolio op eToro

eToro wordt dus geroemd vanwege het gebruiksvriendelijke platform en daarnaast de lage instapkosten die je bij deze broker hebt. Dat maakt het een geschikte optie voor zowel beginnende als ervaren beleggers. 

Een voorbeeld van de gebruiksvriendelijkheid van eToro is de CopyTrading functie. Met deze functie kun je de portfolio’s van andere, succesvolle, beleggers eenvoudig kopiëren naar je eigen portfolio.

Je betaalt bij eToro bij het kopen en verkopen van aandelen en ETF’s 0% commissie. Zo kun je nog meer rendement behalen over je investeringen en weet je altijd zeker dat de prijs op je beeldscherm ook de prijs is die je betaalt of ontvangt. 

Om met echt geld te gaan beleggen is eToro een goede keuze, maar als je eerst wilt leren beleggen kun je ook gebruik maken van het gratis demo account. Iedereen krijgt toegang tot dit account waar je met virtueel geld het eToro-platform volledig uit kan proberen. 

Ook voor de belegger die met echt geld wil beginnen is eToro een prima plek om te beginnen. Je hoeft de eerste keer namelijk slechts €170,- te storten om al te kunnen beginnen, zo kun je ook met kleine investeringen beginnen. 

Begin zelf met beleggen bij eToro en ga nu via de groene knop naar de website om vandaag nog je account aan te maken!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 2: Maak een account aan

Als je een broker gekozen hebt is het tijd om een account aan te maken bij deze broker. In dit stappenplan nemen we als voorbeeld de populaire broker eToro. 

Zodra je naar de eToro website gaat maak je eenvoudig een account aan met een gebruikersnaam, E-mailadres en wachtwoord. Vanaf dat moment heb je toegang tot het eToro platform en je demo account.

Om met echt geld te kunnen beginnen moet je bij alle brokers nog een extra stap ondernemen. Door het opsturen van een kopie van je identiteitsbewijs en het invullen van een vragenlijst kun je verifiëren dat jij achter het account zit, zodra deze verificatie goedgekeurd is kun je echt gaan beleggen. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

eToro zal je een bericht sturen zodra de verificatie verwerkt en goedgekeurd is. Vanaf dat moment komt het echt geld account open en kun je beginnen met beleggen.

Om te gaan beleggen heb je natuurlijk wel geld op je account nodig. Geld storten kan eenvoudig bij eToro via betaalmethodes als iDeal, PayPal, bankoverschrijving of creditcard. 

De eerste keer dat je geld gaat storten bij eToro moet je minimaal €170,- op je account zetten. 

Kies je betaalmethode en hoeveel je wilt storten

Stap 4: Zoek een geschikt handelsproduct voor ESG Investing

De laatste informatie over een ESG aandeel

Om een eerste investering te kunnen doen ga je op zoek naar een geschikt product die valt binnen ESG Investing. Hiervoor kun je online zoeken of gebruik maken van de informatie bij eToro zelf.

Zoals je hiernaast ziet krijg je bij elk aandeel een eigen pagina met daarop de laatste statistieken en het laatste nieuws. Ook kunnen gebruikers hier verwachtingen over het bedrijf delen met elkaar. 

Je kunt bij eToro ook goed geschikte investeringen vinden door andermans portfolio’s door te kijken. Zo kun je een portfolio doorkijken met groene investeringen om te kijken of daar de beste ESG Investment tussen zit. 

Stap 5: Begin met ESG Investing

Eenmaal een aandeel gevonden waar je graag in wilt investeren? Via de blauwe knop ‘handelen’ kom je terecht bij het scherm dat je hiernaast ziet. 

Je hebt bij je investering enkele keuzes die je kunt maken. Natuurlijk moet je bedenken hoeveel je wilt investeren, verder kun je kiezen voor een hefboomeffect, stop-loss of take-profit.

Met deze keuzes kun je het risico dat je neemt met een investering vergroten of verkleinen. Bij een stop-loss en take-profit wordt je investering automatisch gesloten als de waarde die je ingevuld hebt bereikt wordt. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is ESG Investing?

Je zult het woord duurzame investering wel eens voorbij hebben zien komen maar er wordt nog meer gesproken over ESG Investing. Zoals je al hebt kunnen lezen is de ESG betekenis Environment, Social & Governance, of de Nederlandse ESG betekenis; Milieu, maatschappij en governance. 

Dit houdt in dat je bij het berekenen van ESG Scores kijkt naar factoren als energieverbruik, hoe een bedrijf omgaat met grondstoffen, veiligheid, gezondheid en een goed bestuur. Al deze indicatoren bij elkaar zorgen voor een ESG score waarmee je weet hoe goed een bedrijf het doet op deze onderdelen. 

Bij ESG Investing ben je dus niet op zoek naar bedrijven die de grootste winst maken maar naar bedrijven met een gezonde balans. Dat betekent dat een bedrijf naast economische resultaten niet het milieu, sociale belangen en andere indicatoren uit het oog verliest. 

Ben je er van overtuigd dat duurzame beleggingen de juiste manier van investeren zijn voor jou? Maak dan een nieuw eToro account aan en start met je eerste duurzame investeringen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe werken de scores van ESG Investing?

Er zijn verschillende bedrijven die zich bezighouden met het berekenen van ESG Scores. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn het Amerikaanse S&P, een samensteller van indexen, en andere grote investeringsmaatschappijen.

Zij kijken naar verschillende indicatoren die te maken hebben met milieu, maatschappij en bestuur. Ze kijken bij deze indicatoren naar de risico’s die een bedrijf loopt op deze onderdelen. 

ESG Scores worden per bedrijf op verschillende manieren berekend en er is dus niet per se één vaste manier. In principe kan een bedrijf dus zelf een methode bedenken met eigen indicatoren. 

In principe moet je de berekening van ESG scores zien als grote database waarin per bedrijf allerlei verschillende documenten en cijfers in verwerkt zijn. Zo wordt er gekeken naar de jaarverslagen, de websites van bedrijven, financiële informatie over de aandelen, andere verslagen en het nieuws over bedrijven. 

In Amerika wordt er in de financiële wereld bij risicocijfers als ESG Scores gewerkt met letters. A+ of AAA is de hoogste score, en daarmee de meest toekomstbestendige oplossing, terwijl D- of CCC vaak de slechtste ESG Score is. 

Wil jij ook graag beleggen in bedrijven met goede ESG scores, of wellicht in een duurzaam portfolio? Check dan de verschillende opties via handelsplatform eToro!

Waar kun je het best beginnen met ESG Investing?

Om zelf te beginnen met ESG Investing moet je een plek vinden waar je kunt kiezen uit een groot aanbod aandelen en ETF’s. De online broker eToro is hier de meest geschikte optie voor.

Bij eToro kun je bij elk aandeel namelijk een pagina met veel informatie en de laatste statistieken vinden. Ook vind je bij deze broker per aandeel het laatste nieuws en blijf je op de hoogte van ontwikkelen op het gebied van ESG. 

Probeer eToro nu gratis en ervaar hoe gemakkelijk jij kunt starten met beleggen op vele verschillende manieren!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van ESG Investing

Voordelen

Nadelen

Tip: Bij ESG Investing wordt gebruik gemaakt van ESG Scores, zoek naar de aandelen met de hoogste ESG Scores en stel zelf je duurzame aandelenportefeuille samen bij de online broker eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met ESG Investing

Als je wilt gaan beginnen met ESG Investing kun je meteen zelf aan de slag gaan bij een online broker. Toch komt er als beginner opeens erg veel op je af en dus is het een goed idee om je altijd goed in te lezen voordat je begint met geld uitgeven. 

Hieronder staan enkele belangrijke tips die je kunnen helpen bij het succesvol investeren in ESG bedrijven. Zorg dat je deze tips meeneemt om je risico te verlagen van je investeringsstrategie. 

Begin met actief investeren

Hoe actief je gaat beleggen is afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, hoeveel tijd je er in kunt steken en wat je plannen voor de toekomst zijn. Hoe actiever je kunt gaan investeren hoe beter je kunt gaan presteren. 

Er zijn namelijk veel duurzame investeringen die je kunt doen waar je pro/actief in moet investeren. Dit is ook de manier om de meeste impact voor milieu en maatschappij te realiseren met jouw investeringen. 

Stel jezelf doelen voordat je begint

Waar veel beleggers de fout ingaan is het beginnen met investeren in aandelen of andere producten zonder een duidelijk plan te hebben. Door voor jezelf een plan te maken met daarbij duidelijke doelen heb je iets bij de hand om op terug te vallen. 

Zo kun je bij elke investering goed onderzoeken of deze investering past binnen jouw plan en bijdraagt aan het behalen van je doelen. Dit zorgt er ook voor dat je minder voor verrassingen komt te staan. 

Stel een divers aandelen portfolio samen

Het is altijd verstandig om je aandelenportefeuille zo divers mogelijk samen te stellen. Ook bij ESG Investing kun je de investeringen die je doet verspreiden over verschillende soorten bedrijven. 

Op deze manier weet je zeker dat als er binnen één sector iets misgaat je terug kan vallen op andere aandelen om geen enorme verliezen te maken. Om een divers portfolio op te stellen ben je op zoek naar andere aandelen. Lees snel ons artikel over beleggen in aandelen voor inspiratie. 

Actief investeren en een divers portfolio samenstellen? Dat kan gemakkelijk via eToro. Maak vandaag nog een nieuw account aan en begin direct!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Bij ESG Investing investeer je in bedrijven die zich niet alleen richten op zoveel mogelijk winst maken maar ook kijken naar andere factoren. Bij ESG gaat het om de factoren milieu, maatschappij en bestuur. 

ESG Scores worden berekend door te kijken naar verschillende indicatoren die bepalen hoe goed een bedrijf het doet op Environment, Social en Governance. Er wordt hier vooral gekeken naar het risico dat een bedrijf lijkt te lopen op deze gebieden. 

De ESG betekenis is Environment, Social en Governance wat je het best naar het Nederlands kan vertalen als milieu, maatschappij en bestuur. 

De beste manier om te beginnen met ESG investing is door een account aan te maken bij een online broker als eToro. Je kunt daar eenvoudig informatie vinden over verschillende aandelen of op zoek naar aandelen door portfolio’s van andere investeerders door te kijken. 

Er zijn steeds meer verschillende ESG fondsen beschikbaar met daarin bedrijven die voldoen aan genoeg indicatoren. Het feit dat er steeds meer van deze fondsen komen en steeds meer bedrijven zich bezig houden met ESG zorgt ervoor dat er ook meer winst op gemaakt kan worden.

ESG Investing: Conclusie

Bij ESG Investing kijk je naar het investeren in bedrijven die het goed doen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur. Aan deze drie termen hangen allerlei indicatoren, deze indicatoren zorgen voor ESG Scores waarmee je in één keer weet hoe goed een bedrijf zich bezighoudt met ESG. 

Beleggers en andere experts zien ESG ook als een goede graadmeter voor de toekomst. Als een bedrijf ook naar de belangrijke zaken om zich heen kijkt en daar aan werkt zou dit voor de toekomst goede dingen betekenen voor alle resultaten van een bepaald bedrijf. 

Je kunt zelf ook eenvoudig beginnen met ESG Investing door bij een online broker te beginnen en daar de beste ESG aandelen op te zoeken. Het beste kan dit bij de online broker eToro, hier heb je keuze uit een groot aanbod verschillende handelsproducten. 

Wil jij ook aan de slag met ESG Investing?
Maak dan nu een account aan bij eToro en doe vandaag nog je eerste ESG Investment!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven