ETF Beleggen | Alles over ETF Kopen (2024)

Wil je beginnen met ETF beleggen? Hier leer je in een paar stappen hoe je eenvoudig online kunt beginnen met beleggen in ETF en wat de 5 beste ETF’s zijn. Lees snel verder en begin zelf met ETF kopen!  

ETF Beleggen - stappenplan

Klaar om te beleggen in ETF’s? Klik op de groene knop en begin direct met een gratis ETF trading account!

ETF Beleggen uitleg

Een ETF streeft ernaar hetzelfde rendement te behalen als de onderliggende markt (de index). Dit doet het door de koers van de markt zo nauwkeurig mogelijk te volgen.

Een ETF is samengesteld uit een combinatie van een breed aantal aandelen in een bepaald segment. Door gebruik te maken van een ETF fonds maak je eenvoudig een belegging over meerdere aandelen tegelijkertijd.

Wil je meer weten over online beleggen en bijvoorbeeld naast ETF kopen ook investeren in aandelen of crypto? Lees dan ook eens ons artikel over online beleggen en kom erachter hoe je zelf kunt beginnen!

ETF Beleggen in verschillende soorten ETF’s

Er zijn veel verschillende indices die allemaal op andere manieren zijn samengesteld. Dit maakt breed beleggen mogelijk om zo de Europese markt na te bootsen, of voor een specifieke groep aandelen te kiezen.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een index op basis van de geografische locatie, duurzaamheid of tech-sector en een ETF kopen van de best presterende index.

ETF beleggen kan in veel verschillende sectoren

Wat zijn trackers bij ETF Beleggen?

ETF’s worden ook wel trackers genoemd. Dit komt omdat je met een tracker als het ware de index volgt (“tracked”). Door een index tracker te kopen spreid je je ETF beleggen risico over meerdere aandelen tegelijk. Wanneer je ETF trackers koopt, koop je in feite een groepje aandelen dat deel uitmaakt van een index.

Bij index beleggen maak je dus gebruik van een passief beheert beleggingsfonds dat wordt verhandeld op de beurs. Bij het beleggen in trackers wordt er vanuit gegaan dat een bepaalde index over een lange termijn een positief resultaat behaalt, en je investering aan ETF kopen meer waard gaat worden.

Ben je al overtuigd van ETF beleggen? Start nu direct via eToro en maak je gratis account aan!

Voor- en nadelen van ETF Beleggen

Wanneer je begint met ETF kopen en ETF beleggen, moet je rekening houden met verschillende voor- en nadelen. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen hieronder op een rijtje gezet zodat ETF beleggen vergelijken met andere methodes mogelijk is.

Voordelen ETF Beleggen / ETF Kopen:

✅ Goed startpunt – Als je graag wilt beginnen met beleggen, maar niet zo heel goed weet hoe je moet beginnen, dan zijn ETF’s een goed startpunt. Dankzij het relatief lage risico kun je met beleggen in ETF goed instappen en gaandeweg meer leren over beleggen.

 Laag risico – Het grootste voordeel van ETF beleggen in trackers is het relatieve lage risico. De trackers proberen namelijk de markt te volgen. Ze hebben niet als doel om de markt te verslaan. Door je geld te spreiden over heel veel verschillende aandelen wordt het risico beperkt. Als er één bedrijf is in je portefeuille dat niet goed presteert, merk je hier weinig van omdat je ETF trading gebaseerd is op het gemiddelde van heel veel verschillende bedrijven tegelijk.

Relatief goedkoop – Het beleggen in ETF’s is doorgaans goedkoper dan het gebruik van beleggingsfondsen. Omdat dit passief beheerd wordt, zijn er geen extra kosten die je af moet staan.

Nadelen ETF Beleggen / ETF Kopen:

Financieel risico – De ETF’s proberen de koers van de markt te volgen. Het kan dus voorkomen dat de markt minder goed presteert, waardoor de ingelegde waarde minder wordt. Hoewel het risico op het verliezen van de inleg lager is bij ETF’s dan bij andere beleggingsvormen, is het risico nog wel aanwezig.

Lager rendement – Bij het beleggen in ETF’s kies je vaak voor een lange termijn strategie. Het rendement is gemiddeld lager in vergelijking met andere beleggingsvormen. Dit is dus een goede beleggingsstrategie voor mensen die sparen voor de lange termijn, zoals het pensioen of de studie van kinderen. Deze strategie is minder geschikt wanneer je het ingelegde geld snel weer nodig hebt, of je horizon kort is.

Maak gebruik van de voordelen van ETF beleggen en open direct je account bij eToro

Zelf beginnen met ETF Beleggen

Wanneer je een ETF kopen wilt, kun je beleggen in ETF’s bij verschillende brokers. Een broker is een partij die de koop en verkoop van aandelen faciliteert voor beleggers.

Er zijn enorm veel brokers te vinden die verschillende beleggingsopties aanbieden en uiteenlopende kosten hanteren. Niet alle brokers zijn even transparant of duidelijk over de prijs. De transactiekosten kunnen dan snel oplopen als je meer gaat handelen.

Lees je goed in voordat je begint met ETF Beleggen

Het is dus belangrijk om je eerst goed in te lezen voordat je je aansluit bij een broker voor ETF beleggen. Zo vermijd je hoge kosten en onverwachte teleurstellingen. Aangezien je in sommige gevallen grote bedragen overmaakt, is het belangrijk dat de broker zekerheid kan bieden.

Eén van de betrouwbare brokers waarbij je goed kunt beginnen met beleggen is eToro. Bij deze broker kun je eenvoudig een ETF kopen. Het voordeel hierbij is dat eToro 0% commissie berekent. Zo betaal je geen toeslag bij de aanschaf van ETF’s voor ETF beleggen.

Daarnaast is de interface van het eToro platform grafisch erg aantrekkelijk, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Verderop in het artikel lees jij hoe je bij eToro – of een andere online broker – begint.

Starten met ETF beleggen? Start direct gratis via eToro

Zo werkt ETF Beleggen en ETF Kopen

Je kunt beginnen met ETF beleggen door een beleggersrekening te openen bij een broker. Het grote voordeel hiervan is dat je weinig voorkennis nodig hebt om te beginnen. Je hoeft dus niet precies te weten hoe markten en bedrijven in elkaar steken om te beginnen met beleggen.

Veel mensen beginnen met ETF beleggen door maandelijks in te leggen. Door iedere maand een bedrag in te leggen bouw je gaandeweg je vermogen op. Maandelijks in ETF beleggen is bovendien een extra vorm van risicospreiding omdat je geleidelijk investeert. 

Nadat je een beleggersrekening hebt geopend kun je beginnen met ETF beleggen. Je maakt een bedrag over naar de beleggersrekening en kunt hiermee vervolgens een ETF kopen.

Voordat je begint, bepaal je eerst in welke ETF’s je wilt beleggen. Iedere ETF beleggen index heeft een unieke code waarmee je deze herkent. Je kunt de ETF’s identificeren met de ticker en de ISIN.

Beginnen met ETF beleggen en wil je je eerste ETF kopen? Start meteen via eToro

Wat zijn de beste brokers voor ETF Kopen?

Voordat je kunt starten met ETF beleggen moet je eerst een keuze maken voor een broker. Wij hebben alvast de beste brokers voor je vergeleken en ze hieronder op een rijtje gezet. We beginnen hierbij met onze favoriete broker eToro vanwege de vele voordelen voor startende en ervaren beleggers.

ETF brokers vergelijkingstabel

KosteneToroDEGIRO
Transactiekosten ETF's€0€2
Minimaal inlegbedrag€42€0
Beurskosten per beurs, per jaar€0€2,50
DemoaccountJa, gratisNee
Handelingskosten€0€0,50

Stappenplan voor ETF Beleggen via een broker

Beginnen met ETF beleggen is erg gemakkelijk via een online broker. Als je een ETF kopen wilt zijn deze direct aan te schaffen via de broker. Hieronder behandelen we de stappen zodat jij direct kunt beginnen met ETF beleggen via een broker.

Stap 1: Kies een online broker voor ETF Beleggen

Als eerst zul je een keuze moeten maken tussen de verschillende brokers. Let op dat je een goede keuze maakt omdat je bij de broker veel geld zult besteden zoals voor een ETF kopen. We behandelen hieronder de beste brokers waar jij gemakkelijk mee kunt starten in ETF beleggen.

ETF Beleggen voor beginners bij eToro

eToro is een erg populaire broker vanwege de vele voordelen voor de miljoenen dagelijkse gebruikers. eToro wordt gereguleerd door de Europese Cysec zodat je zeker weet dat je veilig aan het beleggen bent via deze broker.

Één van de voordelen van eToro is dat je bij eToro direct start met een gratis demo-account. Zo beleg je eerst met fictief geld zodat je beleggen kunt leren begrijpen zonder geld te verliezen.

Wanneer je klaar bent voor het echte werk start je al vanaf een lage minimale inleg van $50 (~€45) bij eToro.

Start met het gratis demo-account via eToro

Maak gebruik van de gratis copytrading tool van eToro waarmee je het portfolio van succesvolle beleggers bekijkt en kopieert. Zo maximaliseer je je rendement en leer je begrijpen hoe de succesvolle beleggers te werk gaan door letterlijk bij ze af te kijken!

Wist je al dat je bij het handelen in aandelen en ETF’s bij eToro 0% commissie betaald? Zo beleg je extra voordelig wanneer je een ETF kopen gaat bij eToro. ETF beleggen is daarom extra gunstig bij eToro. 

Naast aandelen en ETF’s handel je bij eToro ook in crypto, grondstoffen en forex zodat je een gespreid portfolio kunt opbouwen en je risico te spreiden.

Profiteer van de voordelen van eToro wanneer je gaat ETF beleggen. Maak direct een gratis account aan en start vandaag nog!

ETF Beleggen voor beginners bij DEGIRO

DEGIRO is een Nederlandse broker die bekend staat om de lage transactiekosten en andere voordelen. Een ETF kopen via DEGIRO is erg gemakkelijk en er is een ruim aanbod aan verschillende ETF’s waarin je kunt investeren.

Wanneer je wilt ETF beleggen via DEGIRO start je al met een klein bedrag. Je kiest zelf het bedrag en stort via één van de vele betaalmogelijkheden geld op je account.

DEGIRO beschikt over een Nederlandse klantenservice omdat het een van oorsprong Nederlandse broker is. Dit kan erg fijn zijn voor mensen die graag meer informatie willen over ETF beleggen, geld investeren of wanneer er problemen zijn met je account. 

Wil jij ETF beleggen via DEGIRO? Open vandaag je account nog bij deze Nederlandse broker en ontdek de voordelen!

Stap 2: Maak een account aan

Wil je starten met ETF beleggen en je eerste ETF kopen via eToro? Maak dan eerst een account aan bij de broker.

Ga naar de website of de app en registreer je account met je e-mail adres en een wachtwoord. 

Je ontvangt daarna een activatiemail zodat je je account kunt gebruiken. Klik op de link zodat je je account kunt gebruiken.

Wil je gelijk starten met echt geld en je eerste ETF kopen? Verifieer jezelf dan met een kopie van je ID-kaart en vul de vragenlijst in zodat je kunt beginnen met ETF beleggen.

Open snel en gemakkelijk je account via eToro

Stap 3: Stort geld voor ETF Kopen

Nu je account aangemaakt is, kun je je eerste storting doen op het account. Bij eToro start je al vanaf een lage minimale inleg van $50 (~€45). Hiermee maakt eToro ETF beleggen voor iedereen toegankelijk en speel je niet direct met grote bedragen.

Maak gebruik van één van de vele betaalmogelijkheden en stort het gewenste bedrag op je account. Hierna kun je aan de slag met je eerste ETF kopen.

Stap 4: Zoek een ETF om in te beleggen

Maak bij eToro een keuze uit één van de vele ETF’s. Je vindt alle ETF’s gemakkelijk via de zoekbalk of de ontdek pagina bij eToro. Weet je nog niet welke ETF je wilt gebruiken voor ETF beleggen? 

De ruime keuze aan ETF's bij eToro

Hieronder behandelen we een aantal populair ETF’s die zich al langere tijd bewezen hebben. Lees verder en ontdek welke ETF’s dit zijn voordat je je ETF kopen gaat.

Stap 5: Eerste ETF Kopen

Wanneer je helemaal klaar bent kun je je eerst ETF kopen. Zoek de gewenste ETF op bij eToro en klik op handelen.

Kies het gewenste bedrag en start met je eerste ETF kopen. Zodra je de transactie afrond, heb je je eerste belegging gedaan! Volg en analyseer de koers om je rendement te zien. Let op: beleggen is nooit zonder risico.

De koers van de populaire Vanguard S&P 500 ETF bij eToro

Klaar voor je eerste ETF kopen? Begin direct bij eToro en begin met ETF beleggen

Welke ETF Kopen voor ETF Beleggen?

Er zijn heel veel verschillende beleggen ETF’s te vinden. Welke ETF goed bij je past is afhankelijk van het risico dat je wilt nemen. Wat de beste ETF is zal natuurlijk moeten blijken uit de markt.

Ondanks dat het koersverloop niet te voorspellen valt, zijn er wel ETF’s die een goede introductie zijn in de wereld van ETF beleggen. In het volgende hoofdstuk zetten we 5 populaire ETF’s op een rijtje.

De 5 beste ETF’s als je begint met ETF Beleggen

Wij hebben een selectie gemaakt  van de trackers die geschikt zijn voor beginners. Deze trackers zijn opgebouwd uit een groot aantal verschillende aandelen, vaak van bekende bedrijven.

Doordat je een beeld hebt bij de ETF’s die je koopt, kun je een beter gevoel krijgen bij het handelen in ETF’s. Hieronder hebben we de beste vijf ETF’s op een rijtje gezet:

1. iShares Core MSCI World (Ticker: IWDA - ISIN: IE00B4L5Y983)

De iShares Core MSCI World is geregistreerd in de Amerikaanse dollar. In deze ETF zitten bijvoorbeeld Apple, Microsoft en Amazon. Het grootste deel van de marktwaarde van de portefeuille zit in de Verenigde Staten.

Het voordeel van deze tracker is dat je al in kunt stappen met een relatief laag bedrag. Doordat er gevestigde namen in deze ETF zitten is het risico relatief laag.

2. Vanguard FTSE All World (Ticker: VWRL - ISIN: IE00B3RBWM25)

Het Vanguard FTSE All World is één van de grootste en bekendste ETF’s. Het fonds is zo bekend omdat het probeert de gehele wereldeconomie na te bootsen.

In de Vanguard ETF zijn dus heel veel verschillende aandelen uit verschillende landen en sectoren vertegenwoordigd. Deze ETF is voor een beginnend handelaar wellicht nog redelijk in te schatten. Hierdoor is het geschikt om mee te beginnen.

3. Invesco EQQQ NASDAQ-100 - (Ticker: QQQ - Isin: IE0032077012)

De Invesco EQQQ NASDAQ-100 is een tracker die voornamelijk aandelen uit de Verenigde Staten in de portefeuille heeft zitten. Deze ETF staat ook geregistreerd in de Amerikaanse Dollar.

 De focus van deze ETF’s ligt op de technologiesector. Het nadeel van deze tracker is dat de inleg hierbij vrij hoog is.

4. WisdomTree Cloud Computing (Ticker: WCLD - Isin: IE00BJGWQN72)

De WisdomTree Cloud Computing is een relatief nieuwe tracker. Met deze tracker beleg je in verschillende aandelen binnen de cloud computing sector. Deze ETF is in de afgelopen maanden flink gegroeid.

Ook voor deze tracker geldt dat je in kunt stappen met een laag bedrag. Omdat dit een sterk groeiende markt is, zijn de uitzichten op winst ook aantrekkelijk.

5. WisdomTree Physical Gold (Ticker: PHAU - Isin: JE00B1VS3770)

Met de WisdomTree Physical Gold beleg je in goud. Dit wordt door veel mensen als veilige belegging beschouwd. Deze ETF’s staan geregistreerd in Amerikaanse dollar.

Naast het beleggen in goud zijn er ook andere mogelijkheden om te beleggen in grondstoffen ETF’s. Je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in zilver of ijzer.

Beleggen in de 5 beste ETF’s? Start met ETF beleggen via eToro en profiteer.

Veelgestelde vragen

ETF’s (Exchange Traded Funds) worden ook wel trackers genoemd. Ze heten zo omdat ze een bepaalde index of groep aandelen volgen. Hierdoor kun je dus gespreid beleggen, over meerdere verschillende aandelen en bedrijven.

Je kunt zelf kiezen welke index of thema bij jou past. Zo kun je kiezen voor uitsluitend groene aandelen, of ETF beleggen in de technische sector. Door de spreiding over meerdere aandelen worden de risico’s beperkt wanneer één los aandeel slecht presteert tijdens het ETF beleggen.

Beleggen in ETF’s is tegenwoordig makkelijk te doen door een gratis account aan te maken bij een broker waar je toegang krijgt tot de verschillende ETF opties. Na het aanmaken van je account bepaal je zelf hoeveel en wanneer je wilt beleggen in ETF’s, en hou je zelf de controle over de ETF belegging.

ETF’s zijn een minder risicovolle manier van beleggen dan aandelen of CFD’s. De ETF spreidt het risico over de aandelen, en door maandelijks beleggen in ETF kun je ook de prijs van het ETF kopen spreiden. Zo wordt beleggen zo veilig mogelijk.

Er wordt vaak hetzelfde bedoeld wanneer men het heeft over een ETF beleggen of indexfonds. Er zitten echter kleine verschillen tussen de twee. Je kunt één keer per dag handelen in een indexfonds. De prijs hiervan wordt op het einde van de beursdag bepaald aan de hand van de intrinsieke waarde. Een ETF daarentegen, kan gedurende de hele dag meerdere malen worden verhandeld. De prijs hiervan wordt bepaald door middel van de bied- en laatkoers.

Het grootste verschil zit in de strategie. Een ETF probeert de koers van een index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Zowel het risico als de kosten zijn hierdoor relatief laag. Een actief beheerd beleggingsfonds probeert daarentegen de markt te verslaan. Dit wil zeggen dat er strategieën worden gezocht om beter te presteren dan de markt en op deze manier financiële winst te behalen. Omdat een actief beheerd beleggingsfonds veel arbeidsintensiever is, zijn de kosten hierbij ook hoger.

Je kunt een beleggersrekening openen bij verschillende brokers. Hier worden eerst verschillende veiligheidschecks uitgevoerd. Daarnaast moet je vaak een vragenlijst invullen zodat het duidelijk is dat je de risico’s begrijpt. Deze vragenlijst moet bij iedere broker worden ingevuld. Dit is verplicht gesteld vanuit de overheid, zodat mensen zich bewust zijn dat alle investeringen risico’s met zich meebrengen.

Onze aanrader voor een betrouwbare en gereguleerde ETF broker is eToro

Conclusie: ETF Beleggen

Zoals we hebben gezien tijdens de uitleg van en het ETF beleggen vergelijken in dit artikel, zijn er veel verschillende manieren voor het handelen met ETF’s. Hou er rekening mee dat beleggen niet zonder risico is en dat er enkele aanbevelingen zijn die je best kunt opvolgen, en beleg nooit met geld dat je niet kunt missen.

Wanneer je met ons stappenplan begint met ETF beleggen kan dit een relatief veilige en eenvoudige manier zijn om zonder te veel stress of een te grote investering van tijd rendement te genereren uit een index.

Van alle online brokers heeft eToro onze voorkeur voor ETF kopen. Je kunt hier zeer voordelig en met de juiste ondersteuning zelf beginnen met ETF beleggen!

Wil jij profiteren van ETF Beleggen?
Open een gratis demo-account op eToro en oefen alvast met beleggen in ETF, of begin met maandelijks beleggen in ETF om je portfolio op te bouwen!
TIP
Scroll naar boven