Home » beleggen » etf

ETF Beleggen | De complete uitleg over ETF (+ 5 beste)

Wil je beginnen met beleggen in ETF’s? Hier leer je in een paar stappen hoe je eenvoudig online kunt beginnen en wat de 5 beste ETF’s zijn. Lees snel verder!

Beginnen in: 3 werkdagen / direct

veilig op de website van eToro

en ontdek hoe het werkt!

 

Waarom beleggen in ETF?

Met ETF’s kun je direct beleggen in een gehele index (bijvoorbeeld de AEX) maar ook in bepaalde sectoren (bijvoorbeeld duurzaamheid of technologie). Dit kan gemakkelijk bij bekende brokers zoals eToro.

Hieronder bespreken we wat een ETF is en waar je makkelijk en goedkoop kunt beleggen in ETF’s.

Wat is een ETF?

Een ETF streeft ernaar hetzelfde rendement te behalen als de onderliggende markt (de index). Dit doet het door de koers van de markt zo nauwkeurig mogelijk te volgen.

Een ETF is samengesteld uit een combinatie van een breed aantal aandelen in een bepaald segment. Door gebruik te maken van een ETF fonds maak je eenvoudig een belegging over meerdere aandelen tegelijkertijd.

Verschillende soorten ETF’s

Er zijn veel verschillende indices die allemaal op andere manieren zijn samengesteld. Het is mogelijk om breed te beleggen en zo de Europese markt na te bootsen, of voor een specifieke groep aandelen te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een index op basis van de geografische locatie, duurzaamheid of sector.

Wat zijn trackers?

ETF’s worden ook wel trackers genoemd. Dit komt omdat je met een tracker als het ware de index volgt (“tracked”). Door een index tracker te kopen spreid je je risico over meerdere aandelen tegelijk. Wanneer je ETF trackers koopt, koop je in feite een groepje aandelen dat deel uitmaakt van een bepaalde index.

Bij indexbeleggen maak je dus gebruik van een passief beheerd beleggingsfonds dat wordt verhandeld op de beurs. Bij het beleggen in trackers wordt er dus vanuit gegaan dat een bepaalde index over een lange termijn een positief resultaat behaalt.

Voor- en nadelen van het beleggen in trackers

Wanneer je begint met ETF beleggen moet je rekening houden met verschillende voor- en nadelen. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen hieronder op een rijtje gezet.

Voordelen ETF kopen:

Nadelen ETF kopen:

Hoe en waar kan ik ETF kopen?

Je kunt beleggen in ETF’s bij verschillende brokers. Een broker is een partij die de koop en verkoop van aandelen faciliteert.

Er zijn enorm veel brokers te vinden die verschillende beleggingsopties aanbieden en uiteenlopende kosten hanteren. Niet alle brokers zijn even transparant of duidelijk over de prijs. De transactiekosten kunnen namelijk snel oplopen als je meer gaat handelen.

Lees je goed in voordat je begint met ETF kopen

Het is dus belangrijk om je eerst goed in te lezen voordat je je aansluit bij een broker. Zo vermijd je hoge kosten en onverwachte teleurstellingen. Aangezien je in sommige gevallen grote bedragen overmaakt, is het belangrijk dat de broker zekerheid kan bieden.

Eén van de betrouwbare brokers waarbij je goed kunt beginnen met beleggen is eToro. Bij deze broker koop je eenvoudig ETF’s. Het voordeel hierbij is dat eToro 0% commissie berekent. Zo betaal je geen toeslag bij de aanschaf van ETF’s.

Daarnaast is de interface van het eToro platform erg grafisch, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Dit maakt het een aangename kennismaking met de wereld van ETF’s.

Hoe begin ik met ETF beleggen/ETF kopen?

Je kunt beginnen met ETF beleggen door een beleggersrekening te openen bij een broker. Het grote voordeel hiervan is dat je weinig voorkennis nodig hebt om te beginnen. Je hoeft dus niet precies te weten hoe markten en bedrijven in elkaar steken om te beginnen met beleggen.

Veel mensen beginnen met maandelijks beleggen in ETF’s. Door iedere maand een bedrag in te leggen bouw je gaandeweg je vermogen op. Je kunt bij je broker ook verschillende indexfondsen vergelijken.

Nadat je een beleggersrekening hebt geopend kun je beginnen met beleggen. Je maakt een bedrag over naar de beleggersrekening en kunt hiermee vervolgens ETF’s kopen.

Voordat je begint bepaal je eerst in welke ETF’s je wilt beleggen. Iedere ETF heeft een unieke code waarmee je deze herkent. Je kunt de ETF’s identificeren met de ticker en de ISIN.

Wat zijn de beste ETF’s/trackers?

Er zijn heel veel verschillende ETF’s te vinden. Welke ETF goed bij je past is afhankelijk van het risico dat je wilt nemen. Wat de beste ETF’s/trackers zal natuurlijk moeten blijken uit de markt.

Ondanks dat het koersverloop niet te voorspellen valt, zijn er wel ETF’s de een goede introductie zijn in de wereld van de ETF’s/trackers. Hieronder zetten we 5 populaire ETF’s op een rijtje.

De 5 beste ETF’s als je begint met beleggen

Wij hebben een selectie gemaakt de trackers die geschikt zijn bij ETF beleggen voor beginners. Deze trackers zijn opgebouwd uit een groot aantal verschillende aandelen, vaak van bekende bedrijven.

Doordat je een beeld hebt bij de ETF’s die je koopt, kun je een beter gevoel krijgen bij het handelen in ETF’s. Hieronder hebben we de beste vijf ETF’s op een rijtje gezet:

1. iShares Core MSCI World (Ticker: IWDA - ISIN: IE00B4L5Y983)

De iShares Core MSCI World is geregistreerd in de Amerikaanse dollar. In deze ETF zitten bijvoorbeeld Apple, Microsoft en Amazon. Het grootste deel van de marktwaarde van de portefeuille zit in de Verenigde Staten.

Het voordeel van deze tracker is dat je al in kunt stappen met een relatief laag bedrag. Doordat er gevestigde namen in deze ETF zitten is het risico relatief laag.

2. Vanguard FTSE All World (Ticker: VWRL - ISIN: IE00B3RBWM25)

Het Vanguard FTSE All World is één van de grootste en bekendste ETF’s. Het fonds is zo bekend omdat het probeert de gehele wereldeconomie na te bootsen.

In de Vanguard ETF zijn dus heel veel verschillende aandelen uit verschillende landen en sectoren vertegenwoordigd. Deze ETF is voor een beginnend handelaar wellicht nog redelijk in te schatten. Hierdoor is het geschikt om mee te beginnen.

3. Invesco EQQQ NASDAQ-100 - (Ticker: QQQ - Isin: IE0032077012)

De Invesco EQQQ NASDAQ-100 is een tracker die voornamelijk aandelen uit de Verenigde Staten in de portefeuille heeft zitten. Deze ETF staat ook geregistreerd in de Amerikaanse Dollar.

 De focus van deze ETF’s ligt op de technologiesector. Het nadeel van deze tracker is dat de inleg hierbij vrij hoog is.

4. WisdomTree Cloud Computing (Ticker: WCLD - Isin: IE00BJGWQN72)

De WisdomTree Cloud Computing is een relatief nieuwe tracker. Met deze tracker beleg je in verschillende aandelen binnen de cloud computing sector. Deze ETF is in de afgelopen maanden flink gegroeid.

Ook voor deze tracker geldt dat je in kunt stappen met een laag bedrag. Omdat dit een sterk groeiende markt is, zijn de uitzichten op winst ook aantrekkelijk.

5. WisdomTree Physical Gold (Ticker: PHAU - Isin: JE00B1VS3770)

Met de WisdomTree Physical Gold beleg je in goud. Dit wordt door veel mensen als veilige belegging beschouwd. Deze ETF’s staan geregistreerd in Amerikaanse dollar.

Naast het beleggen in goud zijn er ook andere mogelijkheden om te beleggen in grondstoffen ETF’s. Je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in zilver of ijzer.

Wat is een tracker?

Een tracker is een ander woord voor ETF. Een tracker noemt men zo, omdat een tracker (dus ETF) de index of groep volgt (trackt)

ETF Kopen: Veelgestelde vragen

Er wordt vaak hetzelfde bedoeld wanneer men het heeft over een ETF of indexfonds. Er zitten echter kleine verschillen tussen de twee. Je kunt één keer per dag handelen in een indexfonds. De prijs hiervan wordt op het einde van de beursdag bepaald aan de hand van de intrinsieke waarde. Een ETF daarentegen, kan gedurende de hele dag meerdere malen worden verhandeld. De prijs hiervan wordt bepaald door middel van de bied- en laatkoers.

Het grootste verschil zit in de strategie. Een ETF probeert de koers van een index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Zowel het risico als de kosten zijn hierdoor relatief laag. Een actief beheerd beleggingsfonds probeert daarentegen de markt te verslaan. Dit wil zeggen dat er strategieën worden gezocht om beter te presteren dan de markt en op deze manier financiële winst te behalen. Omdat een actief beheerd beleggingsfonds veel arbeidsintensiever is, zijn de kosten hierbij ook hoger.

Eén van de zaken waar je rekening mee moet houden is de valuta van de tracker waarin je belegt. Wanneer je belegt in een ETF die geregistreerd staat in een andere valuta moet je deze weer inwisselen voor euro’s als je je laat uitbetalen. De valutakoers bepaalt vervolgens hoeveel er uitbetaald kan worden.

Een andere factor om rekening mee te houden zijn de kosten van de broker. Een klein verschil in kosten kan namelijk op de lange termijn leiden tot het mislopen van een groot bedrag. Dit wordt het rente op rente principe genoemd.

Zo leidt 2,00,- extra aan kosten per maand tot het mislopen van 24,- op jaarbasis. Over 30 jaar zorgt dit ervoor dat je 242,- bent misgelopen bij een rendement van 8%.

De keuze voor welke ETF je moet kopen is vaak lastig in het begin. Als je net begint met beleggen kun je een ETF kiezen die een hele markt vertegenwoordigd. Op deze manier boots je de koers van de wereldeconomie na. Als je echter veel kennis hebt over een bepaalde sector kun je er ook voor kiezen om juist een ETF uit deze sector te kiezen. Wil je de valutakoers omzeilen? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen een ETF te kopen die al in Euro’s genoteerd staat.

Het beste indexfonds is uiteindelijk het fonds dat het beste aansluit bij jouw situatie. Vergelijk er daarom verschillende voordat je ergens instapt.

Je kunt een beleggersrekening openen bij verschillende brokers. Hier worden eerst verschillende veiligheidschecks uitgevoerd. Daarnaast moet je vaak een vragenlijst invullen zodat het duidelijk is dat je de risico’s begrijpt. Deze vragenlijst moet bij iedere broker worden ingevuld. Dit is verplicht gesteld vanuit de overheid, zodat mensen zich bewust zijn dat alle investeringen risico’s met zich meebrengen.

ETF’s (Exchange Traded Funds) worden ook wel trackers genoemd. Ze heten zo omdat ze een bepaalde index of groep aandelen volgen. Hierdoor kun je dus gespreid beleggen. Je kunt zelf kiezen welke index of thema bij jou past. Zo kun je kiezen voor uitsluitend groene aandelen. 

Conclusie: ETF kopen of niet?

Zoals we hebben gezien, zijn er veel verschillende manieren om te ETF beleggen en ETF kopen. 

Houd er rekening mee dat beleggen niet zonder risico is en dat er enkele aanbevelingen zijn die je best kunt opvolgen. Beleg nooit met geld dat je niet kunt missen.

Van alle online brokers heeft eToro onze voorkeur voor het kopen van ETF’s.

Oefenen met beleggen in ETF's/ETF kopen?
Open een gratis demo-account op eToro en oefen alvast met de aankoop van enkele ETF's, zonder enig risico te lopen. Je kunt later altijd 'echt' geld gebruiken.
TIP
Scroll naar top