Wat zijn Financiële derivaten? De financiële derivaten betekenis en tips.

Als je zoekt naar ervaringen met betrekkingen tot derivaten, zul je waarschijnlijk zowel zeer positieve als zeer negatieve ervaringen tegenkomen. Het is een handelsproduct waar de downs zo hoog zijn als de ups, maar wat zijn derivaten precies?

Eenvoudig beleggen in Financiële Derivaten

Klaar om te beleggen in financiële derivaten? Gebruik de groene knop om direct een gratis beleggersaccount aan te maken.

Wat zijn derivaten?

Wat zijn derivaten nou precies? De derivaten betekenis is kortgezegd: Handelsproducten waarvan de waarde gebaseerd wordt op het onderliggende product. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aandelen, crypto’s of grondstoffen.

Derivaten kunnen je onder andere het recht geven om een bepaald product voor een bepaalde prijs te verhandelen. De derivaten waarmee het meest gehandeld wordt, zijn CFD’s, opties, swaps en futures.

Derivaten zijn over de jaren heen populair geworden door de hoge winsten die je kunt behalen en dat je gemakkelijk in financiële derivaten kunt handelen, ook al is het aandeel bijvoorbeeld erg schaars. Toch weten veel mensen de derivaten betekenis niet, terwijl het een interessante handelsoptie is voor veel beleggers.

Je kunt dus gemakkelijk handelen in derivaten en in korte tijd veel winst maken. Daar tegenover staat natuurlijk wel dat je ook in korte tijd snel verliezen kunt maken, iets waar niet iedereen altijd evenveel bij stilstaat.

Hoe beleg ik in Financiële Derivaten?

Beleggen in derivaten gebeurt veelal op twee verschillende manieren: via een online broker en via zogenaamd OTC handelen. We zullen allereerst uitleggen hoe je gemakkelijk via een online broker kunt beleggen in derivaten, aangezien dit de makkelijkste vorm is.
 
Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je bij een broker kunt investeren in financiële derivaten en maken we een selectie van aanbevolen en betrouwbare brokers op de markt.
 

Stap 1: Kies een online broker

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om een broker uit te kiezen waarbij je een account gaat aanmaken. Tegenwoordig komen er steeds meer online broker platformen op de markt waardoor het soms moeilijk is om door de bomen het bos te zien.

Hieronder hebben we een aantal gerenommeerde en betrouwbare brokers voor je uiteengezet, zodat je weet dat je bij deze brokers in elk geval goed zit voor het handelen in derivaten of andere handelsproducten.

eToro

eToro logotype

Als je zoekt naar een platform dat je als beginnende belegger goed op weg help, dan is eToro de perfecte broker voor je. Met het gebruiksvriendelijke interface en de handige tools die je verder kunnen helpen met een sterk portfolio opbouwen is het geen wonder dat eToro het grootste brokerplatform is met meer dan 13 miljoen gebruikers.

Allereerst heb je veel baat bij de CopyTrading functie van eToro. Via deze functie biedt eToro een selectie van succesvolle beleggers compleet met behaald rendement en risicowaarde aan.

De beleggers zelf posten ook updates over hun beleggen en waarom ze sommige keuzes hebben gemaakt. Als je overtuigd bent van de kunde van een belegger, kun je het portfolio ook nog in zijn geheel overnemen, zodat je zeker weet dat je een sterk gediversifieerd portfolio in handen hebt.

financiele derivaten copytrading etoro
Overzicht van Copytraders in de eToro client

Naast het beleggen in financiële derivaten als CFD’s, kun je bij eToro ook beleggen in ETF’s, aandelen, indexen en een tal van andere handelsproducten. Je kunt deze tevens op je gemak verkennen en oefenen met beleggen door gebruik te maken van eToro’s gratis demofunctie.

Zodra je dan comfortabel bent met het platform en de verschillende handelsmarkten, kun je beginnen met echt geld. Hierbij kun je profiteren van een lage minimale inleg van €170,- en daarnaast betaal je 0% commissie over beleggingen in aandelen en ETF’s.
 
Erg fijn ook om te weten, is dat het bedrijf gereguleerd wordt door de Britse financiële toezichthouder FCA. Je kunt dus met een gerust hart beleggen in het tal van handelsproducten dat dit platform aanbiedt.
 

Wil je graag meer weten over deze broker? Je kunt uiteraard meteen zelf beginnen door op de groene knop te drukken en een account te registreren!

Plus500

Als je je specifiek wilt focussen op financiële derivaten in de vorm van CFD’s, dan kunnen gespecialiseerde brokers ook erg interessant voor je zijn. Denk hierbij aan de online broker Plus500, die zich specifiek specialiseert in CFD’s.

Het feit dat het platform zich zo specialiseert in een specifiek handelsproduct, brengt natuurlijk voor- en nadelen met zich mee. Een groot voordeel is dat de analysetools ook gericht zijn op CFD derivaten. Je kunt je dus helemaal focussen op de handel in CFD’s.

Een nadeel is wel dat je dus niet kunt diversifiëren in verschillende handelsmarkten, omdat je gelimiteerd bent aan enkel CFD’s (en forex trading, wat CFD’s voor valuta zijn). Om jezelf op je gemak bekend te maken met het platform, is er echter wel een gratis demo account beschikbaar.

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stap 2: Accountcreatie

Wanneer je beslissing is gevallen op een geschikte broker, kun je beginnen met het maken van een account. Dit is bij de meeste brokers heel simpel en kan via de homepage van de broker in kwestie.

We zullen eToro als voorbeeld nemen. Daar vind je op de homepage rechtsboven een knop genaamd ‘Join Now’. Hiermee kun je een account aanmaken door enkele gegevens in te vullen.

Vervolgens hoef je alleen nog maar de activatie link in je e-mail aan te klikken en je hebt toegang tot het eToro netwerk.

financiele derivaten aanmelden etoro
Aanmeldvenster van eToro

Stap 3: Stort geld

Met een geactiveerd account kun je enkel beleggen met virtueel geld middels de demofunctie. Als je vervolgens met echt geld wilt beleggen, zul je nog een extra proces moeten doorlopen: het zogenaamde KYC (Know Your Customer) proces.

Via dit proces kan de broker je identiteit verifiëren en wordt er bevestigd middels een vragenlijst of je bewust bent van de risico’s van beleggen. Dit proces wordt verplicht door financiële toezichthouders en zul je dus bij elke gereguleerde broker moeten doorlopen.

Je zult een kopie van een geldig identiteitsbewijs moeten uploaden en je bankrekening koppelen. Daarnaast krijg je dus de vragenlijst die je onder andere herinnert aan de risico’s van beleggen. Vervolgens kun je gemakkelijk geld storten via bijvoorbeeld iDeal of creditcard en beginnen te beleggen in financiële derivaten.

Heb je de stappen doorgenomen en wil je meteen beginnen met beleggen? Klik dan op de groene knop en start met beleggen in financiële derivaten!

Soorten Financiële Derivaten

Er zijn een aantal vormen waarin je kunt handelen in financiële derivaten, maar wat zijn derivaten en hoe kun je nou precies handelen in deze vormen van financiële derivaten? Hieronder hebben we voor elke derivaat betekenis een korte uitleg geschreven.

CFD

CFD’s ofwel contract for difference, is een vorm van financiële derivaten waarbij je speculeert over de koerswisseling van een bepaalde activa. Je kunt met deze derivaten dus ook winst maken op koersdalingen als je hebt gespeculeerd op een koersdaling.

Dankzij de hefboomwerking en het feit dat beleggen in CFD’s vaak met een korte termijn investering in gedachte gedaan worden, zien veel mensen CFD’s als een kans om op relatief korte termijn veel geld te kunnen verdienen.

Echter is de keerzijde hiervan dat je in korte tijd ook veel geld kunt verliezen, de meningen zijn dus erg verdeeld over CFD’s, maar toch blijft dit handelsproduct steeds populairder worden en specialiseren veel brokers in dit handelsproduct.

Vaak wordt er dan ook, als je het over de derivaten betekenis hebt, vaak meteen gerefereerd naar CFD’s.

Net zoals met andere financiële derivaten kun je bij CFD’s profiteren van gestandaardiseerde contracten en geen afhankelijkheid van het aanbod van de activa. Je speculeert immers op de koers en bent geen eigenaar van bijvoorbeeld een aandeel.

Futures

Futures zijn financiële derivaten die wat ingewikkelder zijn en vaak beter geschikt zijn voor meer ervaren beleggers. Bij futures maak je een koop- of verkoopovereenkomst in de toekomst. De prijs die in de toekomst verrekend wordt, wordt dus van tevoren afgesproken.

Hierbij is het dus belangrijk dat je een prijs afspreek waarvan jij verwacht dat die gunstig is in de toekomst. Als iemand die een koop overeenkomst aangaat, zul je dus een zo goedkoop mogelijke prijs willen onderhandelen, maar uiteraard wilt de verkoper een zo hoog mogelijke prijs.

Bij een future contract ga je dus een verplichting aan om een activa te kopen of verkopen in de toekomst. Deze vorm van financiële derivaten komen vooral voor bij aandelen, staatsobligaties en ook grondstoffen als goud, zilver en olie.

wat zijn derivaten future olie in etoro
Future op olie in eToro

Opties

Opties zijn hetzelfde principe als futures, maar het belangrijke verschil is dat je bij opties het recht, en niet de plicht, hebt om bepaalde activa tegen een vooraf overeengekomen prijs in de toekomst te kopen.

Het bedrag wat de belegger betaald voor dit recht heet de optiepremie.

Swaps

Swaps, of ruilcontracten, zijn financiële derivaten waarbij je bijvoorbeeld de rentestand of wisselkoers uitwisselt met een andere rentestand of wisselkoers om zo renterisico’s te verminderen of om te speculeren op de verandering van een wisselkoers.

In de meeste gevallen worden deze financiële derivaten gebruikt als renteswap. Bij een zogenaamde ‘payer’ swap wordt de lening met variabele rente uitgewisseld voor de vaste rente van een andere lening.

Hiermee kun je je dus indekken voor een rentestijging van jouw variabele rente door de vaste rente van een andere lening te betalen. Dit kan natuurlijk andersom ook, waarbij het dan winstgevend zal zijn als de variable rente die betaald wordt zal dalen.

Deze financiële derivaten zijn erg ingewikkeld en meer geschikt voor ervaren beleggers. Vooral banken bieden renteswaps aan, wat het nodige aantal controverses heeft opgeleverd. 

Financiële Derivaten: Hefboomwerking

Een kenmerkend aspect van derivaten, is de hefboomwerking. Via een hefboomwerking kun je exponentieel meer winst maken dan je inleg. Geen wonder dat het in de loop der jaren dus steeds populairder is geworden voor veel beleggers.

Je kunt bij veel brokers zelf een hefboom instellen. Stel je bijvoorbeeld een hefboomwerking in van 5 op een CFD, dan zul je voor elke 1% stijging in de onderliggende waarde een stijging van 5% terugzien op je financiële derivaten. Je maakt dus simpel gezegd 5 keer zoveel winst. Daalt de waarde echter met 1%, dan zal je derivaat ook met 5% in waarde dalen.

Risico's hefboomwerking en stop loss

Zoals je waarschijnlijk al door hebt, kun je deze ook exponentiële verliezen leiden als je verkeerd speculeert op financiële derivaten. Je moet dus altijd zeer goed onderzoek doen alvorens je investeert in financiële derivaten met een hefboomwerking.
 
Bij bijvoorbeeld CFD’s kun je echter een stop loss order inzetten om je verliezen te beperken, met een stop loss kies je een bedrag uit wat je bereid bent te verliezen voordat je positie automatisch wordt gesloten.
 

Hierbij zul je dus de afweging moeten maken wanneer je verwacht dat de koers niet meer zal herstellen binnen de termijn waarin je de positie van plan bent aan te houden.

Als je de stop loss op een te laag bedrag inzet (kleinere verliezen) kan het zijn dat de koers zich de dag erna alweer herstelt, terwijl je dus geen positie open hebt staan en geld bent verloren.

Waarom beleggen in Financiële Derivaten

Nu je bekend bent met de derivaten betekenis, risico’s en werking van financiële derivaten, zullen we toelichten waarom veel mensen ondanks de risico’s toch kiezen voor beleggen in financiële derivaten.

Hieronder een aantal factoren die je reden geven om het beleggen in financiële derivaten te overwegen.

Geen eigenaar van volatiele activa

Een groot voordeel van het beleggen in financiële derivaten is het feit dat je geen eigenaar bent van de activa waarop je inlegt. Dat wil dus zeggen dat je met een gerust hart in volatiele activa als bijvoorbeeld cryptocurrency’s kunt investeren, zonder dat je vastzit aan crypto’s zelf wanneer deze in waarde dalen.

Bij CFD’s kun je dus simpelweg je positie sluiten en je hebt vervolgens niets meer met de munt te maken. Als je eigenaar bent van crypto en je wilt er uitstappen omdat je niet verwacht dat de koers zal herstellen, zul je een geïnteresseerde koper moeten vinden op korte termijn en hopen dat de koers inmiddels niet verder gedaald is.

Hedging

Financiële derivaten kunnen daarnaast gebruikt worden om risico’s van andere investeringen af te dekken, of te hedgen. Dit doe je door bijvoorbeeld bij een daling van de waarde van een aandeel waar je dividenduitkering van ontvangt en dus niet wilt verkopen, in te zetten op die daling.
 
Zo kun je winst maken wanneer de waarde van het aandeel verder daalt, maar zal de waarde van je belegging in aandelen ook toenemen wanneer de koers stijgt.
 
Je zult hier dan uiteraard niet al te veel inleggen op een speculatie op een daling van de koers, omdat je dan wellicht meer geld kan verliezen dan je terugkrijgt wanneer de koers stijgt.

De hefboomwerking

Zoals eerder besproken heeft de hefboomwerking een sterke invloed op je winst of verlies. Met een hoge hefboom kun je een hoog rendement boeken als je correct speculeert op koerswisselingen. Dit is voor veel mensen een groot aantrekkingspunt.

Wat je dus wel altijd in je achterhoofd moet houden is het feit dat je dus ook exponentiële hoge verliezen kunt lijden, die vaak hoger zijn dan je initiële inleg.

Geld verdienen aan dalingen in waarde

Het unieke aan financiële derivaten is ook dat je geld kunt verdienen aan een daling van de waarde van activa. Je kunt dus bijvoorbeeld ‘short’ gaan (speculeren op een koersdaling) in de vorm van CFD’s, waarbij je winst kunt maken wanneer een koers daadwerkelijk daalt.

Je bent dus flexibel met je investeringen, terwijl je, als je bijvoorbeeld aandelen bezit, altijd moet hopen op een koersstijging als je winst wilt maken.

financiele derivaten inzetten op dalingen etoro
Sterke koersdalingen kunnen ook winstgevend zijn!

Weet jij genoeg en wil je gelijk beginnen met beleggen? Open dan nu een account bij eToro. 

Veelgestelde vragen

De meest voorkomende financiële derivaten die aangeboden worden via online brokers zijn CFD’s. Deze zijn zo populair dat er ook specialistische brokers op de markt zijn die zich hierop specifiek richten, zoals Plus500 en Libertex.
 
Toch kun je ook in andere derivaten beleggen via een broker. Denk hierbij aan onder andere futures. Je kunt bij eToro zowel beleggen in futures van bijvoorbeeld grondstoffen en CFD’s van een tal van verschillende handelsproducten.

Nee, CFD beleggingen op de korte termijn zijn enkel het meest voorkomend, omdat een positie voor langere tijd vasthouden extra kosten met zich meebrengt. Zoals bijvoorbeeld overnight kosten, die je betaalt als je een positie langer dan een dag laat doorlopen.

Ook betaal je over het geld dat je ‘leent’ rente wanneer je met een hefboomwerking belegt, van bijvoorbeeld €100 euro inleg met een hefboom van 5 betekent dat je 100 x 5 – 100 = €400 leent van de €500 euro die je met een hefboom inlegt. Hier betaal je een procentuele rente over.

Bij een verkoopovereenkomst in de toekomst is het natuurlijk nooit 100% zeker dat een partij daadwerkelijk zal betalen. Hiervoor wordt als verzekering een waarborgsom gevraagd. De hoogte van deze som verschilt uiteraard per future.

Bij een gerenommeerde broker als bijvoorbeeld eToro kun je er redelijkerwijs zeker van zijn dat je geld in goede handen is. De toezichthouders letten erop dat het platform veilig is voor gebruikers. Echter betekent de opkomst van cybercrime wel dat je zelf ook moet zorgen dat je account zo veilig mogelijk is.

Zorg er dus voor dat de computer of telefoon waarmee je belegt vrij is van virussen en maak een sterk wachtwoord aan, zodat het in elk geval moeilijker is voor een hacker om toegang tot je account te verkrijgen.

Nee, je ontvangt geen dividend wanneer je belegt in derivaten van bijvoorbeeld aandelen. Je bent geen eigenaar van de activa dus ben je geen aandeelhouder waaraan dividend wordt uitgekeerd.

Financiële Derivaten: Conclusie

Al met al is het geen wonder dat financiële derivaten steeds populairder worden. Het is een op het eerste opzicht makkelijke manier om snel hoge winsten te boeken, maar vaak denken mensen niet lang genoeg na over de bijkomende hoge verliezen die je ook kunt lijden.

Voordelen van het handelen in derivaten zijn onder andere het niet eigenaar zijn van activa waardoor je erg flexibel bent, hedging en de mogelijkheid om geld te verdienen aan een daling in waarde.

Als je wilt beleggen in financiële derivaten moet je zorgen dat je bewust bent van de risico’s en goed research doen naar de activa waarin je wilt beleggen, zo behoedt je jezelf van grote risico’s en vergroot het je kans op een hoog rendement.

Beleggen in financiële derivaten via eToro?
Je kunt beleggen in zowel futures als een tal van CFD's via eToro. Benieuwd? Klik op de groen knop!
TIP
Scroll naar boven