Beleggen op de Financiële Markten | 2024

Op de financiële markten worden financiële producten verhandeld en komen vraag en aanbod bij elkaar. In dit artikel leggen we uit hoe jij mee kunt doen op de financiële markt en zelf kunt profiteren!

Beleggen in Financiële Markten stappenplan

Klaar om te beginnen met aandelen kopen en de financiële markten te ontdekken? Klik op de groene knop en investeer!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggen op de financiële markten is tegenwoordig erg populair, maar wat zijn de financiële markten nu precies en waarin kun je allemaal handelen? In dit artikel gaan wij dieper in op de verschillende financiële markten, waar je in kunt handelen op de financiële markten en hoe de financiële markt wordt beveiligd.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat zijn Financiële Markten?

Binnen de financiële markten worden waarden verhandeld, hebben kopers en verkopers interactie met elkaar en kunnen er transacties plaatsvinden.

Deze definitie zul je vaak tegenkomen als je zoekt naar een omschrijving van financiële markten. Je kunt het begrip ‘financiële markten’ echter op een aantal manieren gebruiken.

Zo kan het verwijzen naar een fysieke locatie, maar ook naar een virtuele beurs of groep mensen die interesse hebben in het doen van transacties.

Op financiële markten kun je handelen in zogenaamde ‘financiële zekerheden’. Dit zijn bijvoorbeeld aandelen, obligaties, opties, grondstoffen en andere goederen met een waarde.

De partijen die financiële markten faciliteren, door bijvoorbeeld een online platform te bieden waar aandelen kunnen worden verhandeld,  maken zelf winst door middel van transactiekosten.

Hoe kan ik zelf beleggen op de Financiële Markten?

Zelf beleggen kun je het gemakkelijkst doen via een online broker. Een broker is een soort tussenpersoon tussen jou en de financiële markten.

Hieronder vertellen we meer over verschillende online brokers en hoe je nu de beste broker kunt vinden om mee te handelen op de financiële markten.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Het handelen op financiële markten kun je het best en gemakkelijkst doen via een online broker. Een online broker geeft je namelijk toegang tot allerlei beurzen over de hele wereld. 

Bij veel brokers kun je niet alleen handelen in aandelen maar ook in andere handelsproducten zoals grondstoffen, ETF’s, CFD’s en crypto valuta’s.

Het is daarbij belangrijk dat je vooraf kijkt wat voor kosten een broker berekent. Je betaalt namelijk bij de ene broker veel transactie- en commissiekosten en bij de ander minder, of helemaal niks. 

Bij de zoektocht naar een goede broker is het ook van belang dat de broker aansluit bij jouw handelsstrategie. Verder is het verstandig dat je gaat handelen met een broker die door één of meerdere toezichthouders gereguleerd wordt. In Nederland is dit meestal de AFM (Autoriteit Financiële Markten) of DNB (De Nederlandsche Bank).

Naast een website bieden veel brokers ook een mobiele app aan. Je hebt hierdoor al je beleggingen binnen handbereik. Door de populariteit van het beleggen is het aanbod brokers erg groot en daarom is het soms moeilijk om de juiste broker te vinden. Hieronder staan een aantal goede, geschikte brokers met daarbij enkele voor- en nadelen.

eToro

eToro is dé perfecte broker voor beginners. Dit komt door alle handige tools die deze broker aanbiedt.

Eén van deze handige tools is de Copy Trading functie. Deze functie is vooral heel handig voor de beginnende belegger. Je kunt hiermee namelijk de portfolio’s van succesvolle beleggers inzien.

Naast de inzage kun je ook hun strategie volledig of deels kopiëren. Hierdoor bouw je als beginnende belegger al snel een divers portfolio op.

Je kunt bij eToro kiezen uit veel handelsproducten waaronder ETF’s, CFD’s, grondstoffen en forex trading.

Het Copytrading Network van eToro

Een ander groot voordeel van eToro is dat je kunt beleggen in aandelen en ETF’s met 0% commissie. 

Verder kun je bij deze broker ook nog gebruik maken van een gratis demo versie. Hiermee kun je risicoloos het platform verkennen en beleggen met virtueel geld. Zo loop je dus geen risico om geld te verliezen.

Ben je klaar voor het echte werk? Dan kun je gebruik maken van het lage minimale stortbedrag van €170,-. Hierdoor kun je met een relatief laag risico beginnen met beleggen.

Direct beginnen op de financiële markten via eToro? Druk dan op de groene button!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

In consumentenonderzoeken wordt DEGIRO bestempeld als de beste broker van Nederland. In totaal heeft DEGIRO maar liefst 66 van dit soort prijzen mogen ontvangen. 

DEGIRO heeft deze prijzen grotendeels gekregen vanwege de goede kwaliteit van hun diensten en de lage kosten. Het platform van DEGIRO is voor de beginnende belegger snel te begrijpen en kun je door middel van een overzichtelijke site veel verschillende assets bekijken.

Je kunt bij DEGIRO handelen in ETF’s, obligaties, aandelen, fondsen of bijvoorbeeld futures. Zo is DEGIRO een broker die veel verschillende beleggers aanspreekt.

Stap 2: Account voor toegang tot de Financiële Markten​

Een account aanmaken bij een broker is in de meeste gevallen heel simpel. Wel krijg je te maken met duidelijke, maar strenge regels waarna je toegang krijgt tot de financiële markten.

Het aanmeldproces verloopt aanmeldingsproces bij de meeste brokers op dezelfde manier.

Daarom bespreken wij in dit artikel alleen het aanmeldingsproces van eToro. Bij eToro kun je door middel van je e-mailadres een account aanmaken. Dit kan zowel op de website van eToro als op de mobiele app.

Na je aanmelding krijg je een verificatiemail om je e-mail te bevestigen. Na deze bevestiging heb je toegang tot het handelsplatform.

Je kunt echter nog niet handelen, daarvoor moet je de rest van je profiel nog voltooien.

Het is daarvoor van belang om je woonplaats, bankrekeningnummer en je identiteit te bevestigen bij eToro. Nadat deze gegevens zijn gecontroleerd kun je geld storten op je account van eToro en kun je beginnen met beleggen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Voordat je kunt beginnen met beleggen moet je een korte vragenlijst invullen waarmee jij je ervaringen met beleggen kenbaar maakt bij eToro.

Deze vragenlijst is bij iedere broker verplicht en zorgt daarmee dat het de richtlijnen van de financiële autoriteiten opvolgt.

Voorbeelden van vragen uit dit proces zijn of je al eens eerder bepaalde investeringen hebt gedaan en waarom je graag wilt starten met investeren.

Bij eToro kun je op bijna elke gewenste manier geld storten op je account. Zo kun je bijvoorbeeld geld storten via iDEAL, bankoverschrijving, creditcard en PayPal.

verschillende betalingsopties

Stap 4: Geschikt product zoeken op de Financiële Markten

Verschillende aandelen bij eToro

Nadat jouw account is gefinancierd, moet je alleen nog de juiste belegging vinden op de financiële markten. 

Bij eToro kun je via de knop ‘markten’ naar het overzicht gaan van alle handelsproducten en de volledige financiële markt om op zoek te gaan naar investeringen.

Daarnaast kun je ook het financieel nieuws bekijken om je beter te oriënteren 

Stap 5: Doe je eerste investering

Wanneer je een geschikt aandeel of handelsproduct hebt gevonden op de financiële markten, is het tijd om je investering te doen.

Bij eToro kun je gemakkelijk investeren door op de knop ‘handelen’ te klikken.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Verschillende soorten Financiële Markten

Er zijn een aantal verschillende financiële markten. We bespreken een aantal bekende financiële markten.

Aandelenmarkt

De aandelenmarkt is een soort marktplaats waar investeerders aandelen in beursgenoteerde bedrijven kunnen kopen en ook verkopen. Een aandelenmarkt wordt ook wel een beurs genoemd. Investeerders raadplegen continu de prijzen die worden aangeboden voor de aandelen die zij in bezit hebben.

In de financiële media vind je vaak een marktrapport. Hierin staan veranderingen in aandelenprijzen, de reactie van de markt op de gebeurtenissen van die dag en soms marktroddels. 

Bekende aandelenmarkten zijn de New York Stock Exchange (NYSE), de NASDAQ, de London Stock Exchange (LSE) en de Frankfurter Wertpapierbörse (FWB).

Over the counter

Over the counter (OTC) is een markt waar je misschien niet van hebt gehoord maar wel gebruik van hebt gemaakt. Het is een markt waarop twee partijen met elkaar handelen, zonder het toezicht van een gereguleerde beurs. OTC handel vindt bijvoorbeeld plaats bij niet-genoteerde aandelen, onroerend goed, valutaparen, obligaties en alle andere zaken die niet op de beurs zijn genoteerd. 

Geldmarkt

Een geldmarkt is ook een soort financiële markt. Hierop worden snel verhandelbare waarden aangeboden. Vaak wordt deze markt vergeleken met het lenen en uitlenen van effecten met een korte looptijd die in ieder geval minder dan een jaar is.

Een aantal voorbeelden van geldmarktinstrumenten zijn depotbewijzen, bankaccepten, bepaalde wisselbrieven, waardepapieren en handelspapieren.

Derivatenmarkt

Een derivaat is een afgeleid financieel product. De waarde ervan is afgeleid van de waarde van een onderliggend product zoals een grondstof. Met een derivaat heb je als koper het recht een bepaald goed voor een bepaalde koers te kopen of te verkopen. De meest bekende derivaten zijn opties, futures en contracts for difference (CFD’s).

Start ook met beleggen op financiële markten via ons aangeraden platform eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Functie van Financiële Markten

Financiële markten zijn erg belangrijk voor de economie. Ze zorgen ervoor dat tekorten en overvloeden bij elkaar worden gebracht. Vraag en aanbod worden op deze manier aan elkaar gekoppeld. De belangrijkste leners zijn bedrijven en overheden.

Bij directe financieringen wordt het mogelijk gemaakt om via securities fondsen te ‘lenen’. Securities zijn claims op het toekomstige inkomen van de lener. 

Het is erg lastig om een wisseling van fondsen te zien van een persoon naar een ander persoon zonder financiële markten. Ze maken het mogelijk om fondsen van mensen die geld nodig hebben te brengen naar mensen die willen investeren en verbinden hier direct bestaande regels aan. 

Beleggen op de financiële markten is dus ook belangrijk voor de economie. Lijkt het jou interessant om te beleggen op de financiële markt? Start dan vandaag nog gratis bij eToro!

Toezichthouders Financiële Markten

In Nederland heb je twee verschillende financiële toezichthouders die ervoor zorgen dat jij veilig kunt handelen. Deze toezichthouders zijn de AFM Nederland (Autoriteit Financiële Markten) en de DNB (De Nederlandsche Bank).

AFM Nederland is een onafhankelijke gedragstoezichthouder. Dit orgaan zet zich in voor een eerlijke en transparante financiële markt. 

Het grootste doel van de AFM is het creëren van financiële stabiliteit en zorgen voor duurzame welvaart.

Wanneer je gaat handelen binnen de financiële markten is het belangrijk dat de broker of bank onder toezicht staat van minstens één toezichthoudende instantie zoals de AFM Nederland. Financieel toezicht zorgt er namelijk voor dat het financiële systeem stabiel blijft. 

Daarnaast zorgt de AFM ervoor dat financiële markten op een efficiënte manier kunnen werken en consumenten beschermd worden tegen mogelijk ongepast gedrag van financiële instellingen.

Taken van de Nederlandse Bank (DNB) 

De Nederlandse Bank houdt toezicht op het financiële systeem als geheel en probeert hiermee de financiële stabiliteit te waarborgen. Daarnaast houdt DNB toezicht op de financiële gezondheid van financiële bedrijven. Zo willen ze de consument zoveel mogelijk beschermen. 

Taken AFM Nederland (Autoriteit Financiële Markten)

De AFM Nederland houdt toezicht op de manier waarop financiële instellingen met hun klanten omgaan en de manier waarop partijen met elkaar omgaan op de financiële markten. 

De taak van de AFM is om het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken. Dit doet het niet alleen binnen Nederland maar ook op internationale schaal: de AFM is namelijk onderdeel van de Europese toezichtsautoriteit.

Met deze aanpak beschermt de AFM zowel consumenten als de economische reputatie van Nederland. De AFM zorgt ervoor dat financiële instellingen eerlijk, zorgvuldig en open omgaan met consumenten.

Vanuit de overheid wordt er constant gewerkt aan het verbeteren van financieel toezicht. Het kabinet wil dan ook dat dit niet alleen binnen Nederland, maar ook binnen Europa gebeurt.

Hierdoor zouden de toezichthouders DNB en AFM sneller in kunnen grijpen bij een crisis. Daarnaast kunnen ze strenger toezicht houden op financiële producten. 

Ook eToro wordt gereguleerd door een goede financiële instantie, zoals de Autoriteit Financiële Markt. Als beginnende belegger is je geld daarom altijd veilig. Maak snel een account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van beleggen op de Financiële Markten

Voordelen beleggen Financiële Markten

✅ Hoger rendement dan bij sparen.
✅ Passief inkomen in de vorm van aandelendividend.
✅ Rendement-op-rendement effect.

Hoger rendement

Het grootste voordeel van beleggen is de mogelijkheid om een hoog rendement te behalen. Op dit moment is de spaarrente erg laag, waardoor een klein beleggingsrendement vaak al hoger is dan het rendement op sparen.

Passief inkomen 

Net zoals je op een spaarrekening rente ontvangt, krijg je bij beleggen op de aandelenmarkt vaak dividend per maand, kwartaal of jaar. Hiervoor hoef je verder niets te doen.

Rendement-op-rendement effect

Het rendement-op-rendement effect is één van de redenen waarom beleggen op lange termijn slim kan zijn. Het rendement dat je behaalt op je investeringen kun je later weer herbeleggen. Zo groeit je geld exponentieel. 

Nadelen beleggen Financiële Markten

❌ Beleggen is geen garantie op winst maar altijd een risico.
❌ Investering tijd en energie.

Risico 

Beleggen is altijd met risico omdat de kans bestaat dat je belegging minder waard wordt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de koers van jouw aandelen daalt of er een financiële crisis plaats vindt. 

Beleggen kost tijd en moeite

Het onder de knie krijgen van beleggen op de financiële markten kost tijd. Gelukkig kun je bij eToro gebruik maken van de copytrading functie waarmee je automatisch ervaren beleggers kopieert. 

Wees altijd verstandig met beleggen. Kies daarom ook voor de juiste broker. Kies eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met beleggen op de Financiële Markten

Zomaar als beginner de financiële markten op kan een hele uitdaging zijn. Er zijn veel zaken die je nog niet kent of eerst moet leren voordat je zelf kan beginnen met beleggen. 

Hieronder vind je enkele belangrijke tips die je goed door kunt lezen zodat je als beginner minder fouten maakt. 

Beleg alleen met geld dat je niet meteen nodig hebt

Om te beginnen met beleggen heb je natuurlijk geld nodig, maar hierbij moet je wel oppassen dat je niet teveel geld in één keer inlegt. Kijk kritisch naar je eigen financiële situatie en beleg alleen geld dat je voorlopig sowieso niet nodig hebt. 

Probeer dan ook in het begin niet meteen het volledige bedrag dat je gekozen hebt om te investeren uit te geven. Je kunt beter een deel bewaren om het risico van je investeringen onder controle te houden. Zo heb je ook de mogelijkheid om juist bij te kopen in het geval van een dip.

Spreid je beleggingen

Het is dus belangrijk om je beleggingen te spreiden, zowel over tijd als over de financiële markten. Door over langere periodes op meerdere momenten te investeren, compenseer je investeringen die niet succesvol zijn. 

Naast deze spreiding over tijd is het ook belangrijk om in verschillende producten tegelijkertijd te investeren. Zo kom je niet in de problemen als het in een sector erg slecht gaat en je toevallig net al je investeringen daarin gedaan hebt. 

Wil je ergens beleggen waar je gemakkelijk een heel portfolio kan opbouwen met verschillende financiële producten? Start dan bij eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen over de Financiële Markten

De financiële markten zijn markten waarin financiële handelsproducten op zowel nationale als wereldwijde schaal worden verhandeld. Beleggers kopen en verkopen verschillende financiële producten met het doel winst te maken en tegelijkertijd hun risico’s te beperken. De prijzen komen tot stand door de totale vraag en aanbod.

Er zijn verschillende typen financiële markten. Dit zijn de belangrijkste:

– de Aandelenmarkt
– de Geldmarkt
– de Derivatenmarkt
– Over The Counter markt

Op de aandelenmarkt kunnen investeerders aandelen in beursgenoteerde bedrijven kopen en verkopen.

Op de geldmarkt worden zeer liquide waarden aangeboden met een looptijd van minder dan een jaar.

Derivaten op de derivatenmarkt zijn afgeleide financiële producten die gebaseerd zijn op een onderliggende waarde en die je het recht geven om een handelsproduct tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen.

Over the counter is een secundaire markt waarbij zonder toezicht producten worden verhandeld. Dit gaat dan om niet beursgenoteerde producten zoals onroerend goed.

Tegenwoordig kan iedereen beleggen op de financiële markten en hoef je hier geen bankier meer voor te zijn. Online brokers zoals eToro fungeren als tussenpartij van jou en de beurs en maken het mogelijk om vanuit je luie stoel handelsproducten zoals aandelen en ETF’s te kopen en verkopen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op de financiële markten: op sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Zo zorgt de AFM ervoor dat jij bijvoorbeeld veilig bij een online broker kunt beleggen en volgens de juiste regels een spaarrekening kunt openen bij een bank.

Geldmarktinstrumenten zijn liquide oplossingen met een beleggingshorizon lopend van 1 dag tot meerdere jaren, en terugbetalingsmodaliteiten die soepel en eenvoudig zijn.

Financiële markten: Conclusie

Het begrip Financiële markten is erg groot, het is een opleiding op zich. Binnen de Financiële markten worden waarden verhandeld, hebben kopers en verkopers interactie met elkaar en kunnen er transacties plaatsvinden.

Op de financiële markten handelen mensen dus in aandelen, obligaties, opties, grondstoffen en andere goederen met een waarde. Als je wilt beginnen met beleggen krijg je dus altijd te maken met de financiële markt. 

In Nederland zijn er twee financiële toezichthouders, namelijk de DNB en de AFM. Zij zorgen ervoor dat je veilig kunt handelen via een broker of bank die bij hen is aangesloten.

Via onze aanbevolen broker eToro kun je ook veilig handelen, want deze broker wordt namelijk gereguleerd door Cyprus Securities and Exchanges Commission (CySEC).

Begin nu op de financiële markten via eToro!
Bij eToro kun je gemakkelijk op de wereldwijde financiële markten beginnen. Neem gauw een kijkje!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven