De beste fondsen voor beleggen | Kies je geschikte fonds (2024)

Fondsen zijn een goede manier om gemakkelijk een portfolio op te bouwen met een relatief laag risico. Er zijn verschillende vormen van fondsen die elk hun voor- en nadelen hebben.

In dit artikel leggen we uit hoe fondsen werken, AEX fondsen, index fondsen, wat voor fondsen er zijn en hoe je het beste kunt investeren in fondsen.

Beleggen in Fondsen - een stappenplan

Klaar om te beginnen met beleggen in fondsen? Klik op de groene knop en begin direct!

Wat is een Fonds?

Fondsen zijn portfolio’s van activa die door een fondsbeheerder wordt gestuurd. Er zijn een aantal verschillende fondsen die of een verschillend doel hebben (actief vs passief) of zich richten op bepaalde sectoren en thema’s.

Fondsen zijn een perfecte manier om gemakkelijk je portfolio te diversifiëren en je risico te spreiden over een groot aantal activa. Vooral voor beginnende beleggers of mensen die op de lange termijn bijvoorbeeld spaargeld willen beleggen is een fonds zeker het overwegen waard.

Hoe investeer je in Fondsen?

Je kunt het makkelijkste beleggen in fondsen door middel van een online broker. Er zijn verschillende brokers die beleggingsfondsen aanbieden.

Als je wilt investeren in fondsen, kun je dit onder andere doen via een online broker. In de loop der tijd is online beleggen razend populair geworden. Dit gebeurt veelal via een broker, die als tussenpersoon tussen jou en de markt functioneert.

We zullen hieronder stapsgewijs het aanmeldingsproces uitleggen en welke brokers wij aanraden. Daarnaast leggen we ook uit wat voor fondsen brokers veelal aanbieden.

Stap 1: Kies een online broker

Dankzij het grote aanbod van online brokers op de markt, is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Daarom hebben we hieronder een selectie gemaakt van betrouwbare brokers waar je kunt profiteren van relatief lage kosten en een groot aanbod.

eToro

eToro logotype

Voor beginnende beleggers is eToro hét platform om mee te beginnen. Met het gebruiksvriendelijke interface en laag instapniveau, ben je binnen de kortste keren comfortabel met het platform.

Wat eToro vooral aantrekkelijk maakt voor beginners zijn de handige tools die het aanbiedt, zoals bijvoorbeeld de CopyTrading tool. Met deze tool krijg je een overzicht van succesvolle beleggers en gepaard met behaald rendement en risicowaarde.

Je kunt hun portfolio’s inkijken en zelfs volledig kopiëren en krijgt updates van de belegger zelf en zijn beleggingsplannen.

Bij deze broker kun je kiezen uit een scala van activa in de vorm van onder andere CFD’s, aandelen, indexen en ETF’s (indexfondsen). Daarnaast kun je gebruik maken van de handige gratis demofunctie waarbij je risicoloos het gehele aanbod van eToro kunt verkennen met virtueel geld.

fondsen selectie ETF beleggers copytrading
Overzicht ETF Copytraders in eToro

Zodra je comfortabel bent met het platform, kun je beginnen met echt geld. Ook wanneer je begint met echt geld kun je het risico laag houden dankzij de lage minimale inleg van €170,-. Als je belegt in ETF’s en aandelen, hoef je daar tevens geen commissie over te betalen.

eToro biedt fondsen aan in de vorm van ETF’s en de zogenaamde CopyPortfolios tool. ETF’s, wat staat voor exchange traded funds, zijn passieve fondsen die zo nauwkeurig mogelijk een onderliggende waarde in de vorm van vaak index fondsen volgen.

Denk hier bijvoorbeeld aan AEX fondsen, die de koers van de AEX zo accuraat mogelijk volgt door middel van het beleggen in een gediversifieerde groep aandelen. Via de CopyPortfolio’s tool kun je kiezen uit een tal van thematische fondsen die samengesteld zijn en beheerd worden door de eToro investeringscommissie.

Als je geïnteresseerd bent in bijvoorbeeld duurzame energie, kun je kiezen voor het fonds ‘Renewable Energy’. Je kunt in het menu ook zien wat het behaalde rendement en de risicofactor is.

Als het gaat om betrouwbaarheid zit je bij eToro ook goed: het platform wordt gereguleerd door de Britse FCA (Financial Conduct Authority).

Wil je meer weten over deze broker met meer dan 13 miljoen gebruikers? Start meteen met beleggen via de groene knop en maak een account aan!

DEGIRO

Een andere betrouwbare broker die zowel ETF’s als beleggingsfondsen aanbiedt, is de Nederlandse broker DEGIRO. Dit platform staat bekend om haar betrouwbaarheid, mede omdat ze gereguleerd worden door de relatief strenge Nederlandse toezichthouder AFM.

De aantrekkingsfactor van DEGIRO is voor sommige ook een nadeel. Het platform is namelijk erg minimalistisch, wat aan de ene kant zorgt voor een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk interface, maar hierdoor aan de andere kant gelimiteerde analysetools en beursnieuws aanbiedt.

Dit betekent dat je dus zelf wat meer onderzoek moet doen, met beleggingsfondsen is het natuurlijk wel zo dat de experts het leeuwendeel aan onderzoek voor je doen. Daarentegen is het wel fijn als je zelf ook het een en ander kunt bijhouden over de handelsproducten waarin je via een fonds hebt geïnvesteerd.

Je zult daarom zelf wat meer onderzoek moeten doen bij externe beursnieuws websites, maar bij fondsen zoals aandelenfondsen en ETF’s wordt het grootste deel aan onderzoek gedaan door de financiële experts zelf en hoef je voor de rest geen uitgebreide informatie op te zoeken.

Naast ETF’s en beleggingsfondsen, kun je bij DEGIRO bijvoorbeeld ook beleggen in crypto’s, aandelen en obligaties.

Stap 2: Maak een account aan

Als je wilt beleggen in een beleggingsfonds via een online broker, is het natuurlijk belangrijk om een account te hebben. Dit gaat bij de meeste brokers hetzelfde, maar we zullen als voorbeeld eToro nemen.

Als je weet bij welke broker je een account wilt maken, kun je dit gemakkelijk op de homepage doen. Dit kun je vaak gemakkelijk vinden en het proces wijst zichzelf, maar we zullen het hier kort uitleggen met eToro als voorbeeld.

fondsen etoro homepage
Meld je rechtsboven aan bij eToro!

Via de eToro website kun je je rechtsboven registreren bij het platform. Zodra je je gegevens ingevuld hebt, zul je een e-mail krijgen met daarin een activatie link. Nadat je je account geactiveerd hebt, heb je toegang tot het platform.

Stap 3: Stort geld

Wanneer je je account geactiveerd hebt, kun je beginnen met beleggen middels het demo account. Echter kun je nog niet met echt geld beleggen, hiervoor zul je nog een paar extra stappen moeten ondernemen.

Elke broker moet voor elke nieuwe gebruiker het zogenaamde KYC proces doorlopen. KYC staat voor ‘Know Your Customer’ en moet worde doorlopen om te verifiëren dat jij de daadwerkelijke eigenaar bent van het account en je attent maken op de risico’s van beleggen.

Hiervoor zul je dus een kopie van je identiteitsbewijs moeten uploaden en je bankrekening koppelen. Daarnaast krijg je een vragenlijst waarin er onder andere aan je wordt gevraagd of je je bewust bent van de risico’s.

Stap 4: Kies je beleggingsfonds

fondsen etoro overzicht ETFs
Overzicht CopyPortfolios eToro

Waar je de fondsen kunt vinden in de client, verschilt natuurlijk per broker. Bij eToro kun je de fondsen vinden via de CopyPortfolios knop op je dashboard aan de linkerkant.

Als je wilt beleggen in ETF’s kun je naar handelsmarkten -> ETF’s gaan en zul je een overzicht krijgen van het aanbod aan ETF’s dat eToro heeft.

Als je meer informatie wilt weten over een bepaald fonds, klik je er simpelweg op en zul je een hoop extra informatie te zien krijgen, zoals bijvoorbeeld de koers die het fonds aanhoudt, de activa die onder het fonds valt en updates van de fondsbeheerder.

Beginnen met beleggen in ETF’s of gebruik maken van de CopyPortfolios functie? Maak gratis een account aan bij eToro en start meteen met investeren in fondsen!

Type Fondsen

Naast ETF’s en aandelenfondsen, zijn er nog een hoop andere soorten fondsen. We zullen in het kort de meest voorkomende doorlopen.

Aandelenfondsen

Bij een aandelenfonds beleg je in een groep gediversifieerde aandelen vaak uit een bepaalde sector of een bepaald thema. Veel mensen kiezen voor een aandelenfonds, als ze willen investeren in een sector, zoals bijvoorbeeld de elektronicasector, maar niet precies weten welke bedrijven in die sector de beste keuze zijn.

Het biedt een makkelijke manier om te beleggen in aandelen, maar toch gemakkelijk een gespreid risico te hebben met een serie aan kleine slimme investeringen over een grote groep aandelen.

ETF's

ETF’s, ook wel bekend als index fondsen, zijn passieve fondsen die zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde onderliggende waarde volgt. Zo zijn er AEX fondsen, die de AEX index zo precies mogelijk volgen met een groep aandelen, of een Euronext fonds, die de beursindex van de Euronext volgt.

ETF’s brengen vaak minder kosten met zich mee, omdat het fonds minder beheerd hoeft te worden. Dit omdat het de markt niet hoeft te verslaan en zodoende niet actief hoeft te handelen. Naast de kosten die je dan betaalt aan de fondsbeheerder en analisten ben je ook nog eens veel geld kwijt aan transactiekosten.

fondsen ETF's in etoro
ETF's in eToro

Obligatiefondsen

Obligatiefondsen zijn fondsen die, je raadt het al, obligaties. Obligaties zijn uitstaande schulden die een bedrijf of de overheid heeft bij een bepaalde partij. Hierover betalen zij ook rente, wat voor de obligatiehouder winst is.

Obligatiefondsen kunnen ook stijgen of dalen in waarde, maar hebben over het algemeen een wat lager risico dan bijvoorbeeld aandelenfondsen.

Weet jij genoeg over de verschillende soorten fondsen? Open dan gelijk een account op eToro en begin vandaag nog met belegen!

Vastgoedfondsen

Vastgoedfondsen zijn fondsen die zich specialiseren in  vastgoed. Dus grote bouwprojecten zoals de aanleg van een nieuw winkelcentrum. Je kunt hieruit winst halen door bijvoorbeeld de huur die wordt betaald of de vermeerdering van waarde van een gebouw na een langere tijd.

Bij een beursgenoteerd vastgoedfonds beleg je vaak in vastgoed over de gehele wereld. Zo is het risico erg gespreid en is het risico zo laag mogelijk.

Mixfondsen

Mixfondsen zijn een combinatie van verschillende aandelen en obligaties. Het risico hier is relatief lager dan andere fondsen, omdat het naast een goede spreiding binnen markt ook nog eens in verschillende markten belegt.

Hedgefondsen

Hedgefondsen zijn fondsen die zich nog meer spreiden dan mixfondsen. Deze fondsen beleggen in verschillende derivaten en handelsproducten om zo het risico zo laag mogelijk te houden, maar ook om hogere rendementen te behalen dankzij meer vrijheid in de beleggingsstrategie.

Voor- en nadelen fondsen

Uiteraard zijn er zowel positieve als negatieve aspecten aan het beleggen in fondsen. Hieronder hebben we ze een aantal voor- en nadelen op een rijtje gezet zodat je de afweging kunt maken of het beleggen in fondsen voor jou verstandig is.

Voordelen

Nadelen

Heb jij de voor- en nadelen goed een rijtje en wil jij gelijk beginnen met beleggen? Open dan vandaag nog een account op eToro en begn met viruteel geld op een demo-account.

Investeren in Fondsen tips

Wanneer je wilt beginnen met beleggen in fondsen, is het belangrijk om een aantal dingen in het achterhoofd te houden. We zullen je hieronder een aantal tips geven om het investeren in fondsen zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je.

1. Zoek naar een zo onpartijdig mogelijk fonds

Bepaalde aanbieders van fondsen hebben er baat bij wanneer ze beleggen in bepaalde activa. Dit is vooral vaak het geval bij banken, die zogenaamde huisfondsen hebben. Wanneer ze beleggen in bepaalde aandelen kunnen ze hun marge bijvoorbeeld vergroten.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat fondsen van dit soort aanbieders niet winstgevend kunnen zijn, maar het speelt wel een zekere rol wanneer de fondsbeheerder weet dat een aandeel meer marge voor hem en de analisten oplevert.

Bij onpartijdige fondsen zoals bijvoorbeeld een online broker als eToro is het zeker dat het fonds voor de maximale winst met een zo laag mogelijk risico gaat.

2. Doe zelf onderzoek

Het is natuurlijk makkelijk om alles over te laten aan een fondsbeheerder, maar toch heb je er baat bij om onderzoek te doen naar een fonds en of deze bij jou past. Wil je bijvoorbeeld in een fonds beleggen, maar wil je liever niet beleggen in bepaalde bedrijven die je niet wilt ondersteunen, dan is dat handig om vooraf te weten!

Daarnaast kan het ook zijn dat een hele sector waar jouw fonds in belegt op instorten staat, dan is het slim om je uit het fonds terug te trekken voordat je teveel waarde verliest van je belegging.

3. Verwacht geen grote winsten

Het rendement van fondsen ligt vaak lager dan bij succesvolle beleggers. Daarentegen staat wel dat beleggers ook vaak grotere verliezen boeken. Fondsen zijn dus een stabiele handelsmethode waar je op de lange termijn kapitaal kunt opbouwen.
 
Fondsen maken dus altijd de afweging van winst vs risico en zullen niet gauw grote risico’s nemen voor een hoger winstpotentieel. Hierdoor is investeren in fondsen echter wel erg geschikt op de (zeer) lange termijn dus bijvoorbeeld voor spaargeld.
fondsen winst

Top 5 beste beleggingsfondsen

Hier kort de top 5 beleggingsfondsen:

  • Baillie Gifford Pacific 281% in 10 jaar.
  • Schroder Asian Alpha Plus 187% in 10 jaar
  • Ninety one Asia Pacific Franchise 168% in 10 jaar
  • Merian Asia Pacific 168% in 10 jaar
  • Allianz Total Return Asian Equity 164% in 10 jaar

Veelgestelde vragen

Investeren fondsen biedt een goed alternatief voor mensen die geen tijd hebben om zich te verdiepen in de markten. Met een gediversifieerd portfolio kun zijn de risico’s erg gespreid, zonder dat je dit zelf hoeft uit te zoeken.

Ook biedt het een goede mogelijkheid om de waarde van je spaargeld of pensioen te behouden in plaats van langzaam waarde te verliezen aan inflatie als je het op een rekening hebt staan.

Kosten die bij fondsen komen kijken zijn vaak hoger dan bij andere handelsmethodes. Je betaalt namelijk voor de expertise van analisten die in dienst zijn van het fonds. Deze doen extensief marktonderzoek en onderzoeken hoe het fonds zoveel mogelijk winst kan maken voor een zo laag mogelijk risico.

Je betaalt dus onder andere lopende kosten, wat een vergoeding is voor de fondsbeheerder en de analisten voor het beheer van je vermogen. Hier ben je vaak het meeste geld aan kwijt.

Daarnaast zijn er bij sommige fondsen ook kosten als in- en uitstapkosten en als je investeert in actieve fondsen komen er soms ook prestatievergoedingen bij. De transactiekosten die je normaal ook betaalt als particulieren belegger worden ook bij fondsen verrekend aan de beleggers.

Over het algemeen ligt het risico bij investeren in fondsen lager dan bij particulier beleggen. Toch blijft beleggen in elke vorm toch een zekere vorm van risico met zich meebrengen.
Het ligt er daarnaast ook aan in wat voor soort fonds je investeert. Een cryptofonds zal over het algemeen meer risico lopen dan bijvoorbeeld een fonds dat zich richt op duurzame energie. Daarentegen kan een cryptofonds wel hoger rendement behalen als er slim belegt wordt.
 
Bij eToro zie je gemakkelijk wat de risicowaarde van een bepaald fonds is in het overzicht.
 

Je ontvangt bij een beleggingsfonds veelal alleen een deel van het dividendbedrag. Een deel ervan wordt ingehouden om de dividendbelasting te betalen.

Fondsen: Conclusie

Wanneer je geen tijd hebt om zelf de markt te onderzoeken of als je je spaargeld of pensioen op de lange termijn wilt beleggen om waarde te behouden, is het investeren in fondsen een slim alternatief.

Fondsen richten zich op het minimaliseren van risico met een zo hoog mogelijk rendement. Echter leidt dit vaak wel tot een lager rendement, dan bijvoorbeeld een ervaren belegger die extensief onderzoek doet voordat hij belegt.

Daarentegen staat uiteraard wel dat zo een belegger over het algemeen meer risico neemt om die winsten te boeken en dus ook meer verliezen kan lopen.

Als je dus geïnteresseerd bent in een stabiele investering waar je langzaamaan vermogen kunt opbouwen of de waarde van je spaargeld of pensioen kan behouden, dan zijn fondsen een zeer interessante beleggingsoptie voor jou.

Investeren in fondsen via een broker als eToro?
Investeer in fondsen als bijvoorbeeld ETF's of de CopyPortfolio tool van eToro. Maak binnen 10 minuten een account aan.
TIP
Scroll naar boven