Hoe kan ik Groen Beleggen? Alles over Duurzaam Beleggen (2024)

Op Bankr kun je alles vinden over beleggen en geld. Maar je kunt jouw geld ook als middel inzetten om te investeren in projecten die het echt verdienen, groene projecten. Wij gaan met jou kijken waar je in kunt investeren om op een mooie groene manier te beleggen. 

Groen beleggen via een online broker - Stappenplan

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

Groen beleggen kan bij een tal van brokers. Belangrijk voor jou als belegger is natuurlijk ook dat je de minste kosten hoeft te maken bij een belegger wanneer je wilt beleggen in groene aandelen. Bij eToro kun je zonder commissie beleggen in groene aandelen!

Wat is groen en duurzaam beleggen?

Groen beleggen en duurzaam beleggen zijn twee termen die vaak als gelijke worden beschouwd. Toch zit er wel een verschil tussen. Groen beleggen is namelijk één onderdeel van duurzaam beleggen.

Duurzaam beleggen is het beleggen in fondsen en bedrijven die rekening houden met de maatschappelijke impact van bedrijven. 

Groen beleggen houdt zich specifiek bezig met milieubewust beleggen.

Bij duurzaam beleggen komen er naast het milieu ook andere factoren bij kijken, zoals de sociale impact van het bedrijf.

Grafiek groenfonds vs traditioneel fonds
De blauwe lijn is een groen beleggingsfonds, de zwarte lijn een traditioneel fonds.

Beide manieren van investeren dragen dus bij aan een betere wereld. Groene beleggingsfondsen zijn vaak verbonden aan projecten voor milieubescherming. Ook wordt er rekening gehouden met de ecologische voetafdruk van de bedrijven binnen de fondsen.

Voorbeelden van projecten gelinkt aan groen beleggen zijn duurzame-energieprojecten, duurzame bouwprojecten, natuurontwikkelingsprojecten en duurzame landbouw.

Uit onderzoek van onder andere Morningstar en Morgan Stanley blijkt dat duurzame en groene fondsen minstens zo goed presteren als traditionele fondsen. Groen beleggen is dus niet alleen goed voor de nachtrust van de belegger, maar kan ook nog iets opleveren.

Daarnaast krijgen beleggers die duurzaam investeren ook nog eens een belastingvoordeel. Je betaalt pas belasting over je groene beleggingen de waarde hiervan boven een bepaalde vrijstelling komt. Meer hierover lees je in de kop ‘belastingvoordeel bij groen beleggen’.

Wil je graag duurzaam beleggen? Of wil je meer informatie over groen beleggen en de mogelijkheden bekijken? In dit artikel vertellen we je meer over groen beleggen.

Stappenplan: Hoe kan ik groen beleggen?

Groen beleggen kan bij verschillende online brokers. Via een online broker kan je handelen in aandelen en andere handelsproducten op beurzen over de hele wereld. Voorbeelden van andere handelsproducten zijn CFD’s, grondstoffen en cryptocurrency.

Deze handelsplatformen beschikken vaak over verschillende groene fondsen waarin je kunt investeren. Groene fondsen die bekend zijn in Nederland zijn bijvoorbeeld het ASN Groenprojectenfonds en het Triodos Groenfonds. ASN en Triodos worden beide beschouwd als groene banken.

Bij veel groene banken in Nederland is er ook een optie om een groen sparen plan te starten. Met groen sparen krijg je een lagere vergoeding over je spaargeld, maar geniet je alsnog van het belastingvoordeel.

Om duurzaam te investeren hoef je niet altijd in groenfondsen of duurzame portfolio’s te investeren. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen portfolio samen te stellen door te investeren in bedrijven die zich groen of duurzaam inzetten. Denk hierbij aan bedrijven die zonne- of windenergie opwekken.

Hieronder geven wij voorbeelden van online brokers waar je je geld in groene portfolio’s of duurzame fondsen kunt investeren. Ook laten we zien hoe je makkelijk en snel een account maakt zodat je meteen kan beginnen met groen beleggen.

Stap 1: Kies een online broker

Om te beginnen is het belangrijk om een geschikte broker te kiezen. We hebben hieronder twee verschillende brokers voor je op een rijte gezet waar je uit kunt kiezen om te starten met groen belegggen. 

eToro

eToro is één van de meest gebruikte online brokers. Daarnaast is eToro erg gebruiksvriendelijk voor beginnende beleggers. Hieronder vind je alle voordelen van dit handelsplatform.

Bij eToro heb je veel keuze in handelsproducten, op beurzen wereldwijd. Zo kun je bij eToro beleggen in aandelen, EFT’s, CFD’s, indexen, grondstoffen en valuta’s!

Deze brede keuze in handelsproducten gaat gepaard met een commissie van 0%, wanneer je kiest om in aandelen en EFT’s te handelen. De startende belegger vindt dus een voordeel in deze lage kosten.

Door de gratis demoaccount op je eToro profiel heb je ook de mogelijkheid om eerst met virtueel geld te beleggen, zodat je kan oefenen op de aandelenmarkt zonder meteen echt geld op het spel te zetten.

Wil je wel met je eigen geld beleggen? Dan bied eToro een laag minimale inleg van €170, zo kun je snel en gemakkelijk beginnen aan je eerste investeringen.

Het laatste veelgeprezen voordeel van eToro is de copytrading functie, waarmee je investeringen succesvolle beleggers of samengestelde portfolio’s van eToro kunt volgen en gebruiken. Hierdoor krijg je een beetje hulp met het kiezen van de juiste investeringen.

Wil je groen beleggen op eToro? Op het platform is een CopyPortfolio ontwikkeld, een verzameling van aandelen binnen de sector duurzame energie. 

Door te investeren in deze samengestelde portefuille beleg je in verschillende bedrijven die zich bezig houden met o.a. duurzame zonne- en windenergie, recycling, afvalbeheer en elektrische infrastructuur. Deze CopyPortfolio staat onder de naam RenewableEnergy.

Wil je graag meer weten over eToro? Lees dan ons eToro review.

Ook groen beleggen via eToro? Klik op de button en maak snel en gemakkelijk een account aan.

DEGIRO

DeGiro logo

Ook DEGIRO is een mooie keuze voor elke belegger, expert of beginner. Het is niet één van de beste, maar wel een bekende en goed te gebruiken platform in Nederland.

DEGIRO is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Ook DEGIRO beschikt over een groot aandeel handelsproducten zoals aandelen, ETF’s, obligaties en beleggingsfondsen. Door de handige zoekfunctie en uitgebreide informatie hou jij de resultaten van je portfolio makkelijk bij.

Daarnaast beschikt DEGIRO over enkele groene beleggingsfondsen, zoals de EURO STOXX ESG Leaders 50-index. Wil je meer informatie over DEGIRO en hoe je hier kan starten met groen beleggen? Lees dan onze review van DEGIRO!

Stap 2: Een account aanmaken

Voordat je begint met groen beleggen moet je dus een account aanmaken bij een broker. Wij raden hiervoor een van de bovenstaande brokers aan om mee te beginnen.  Als voorbeeld gebruiken we eToro.

Meld je aan bij eToro

Zo kun je bij bijvoorbeeld eToro gratis een account aanmaken. Dit kun je eenvoudig door naar de eToro website te gaan en hierbij op ‘Meld u nu aan’ te klikken. 

Hier kun je eenvoudig het proces doorlopen van registratie. Bevestig je e-mailadres en vul daarna de rest van je gegevens in. Zo kun je al snel starten met groen beleggen. 

groen beleggen account aanmaken
Verifieer je account

Nadat je je account heb aangemaakt, zul je je account moeten activeren via een link in het mailadres die je hebt opgegeven bij eToro. Heb je dit gedaan? Dan is je account al bijna helemaal klaar om te handelen.

Op dit moment kun je al handelen via je demo-account, maar helaas nog niet met je eigen geld. Hiervoor moet je nog één laatste stap doorlopen. Via de knop ‘voltooi je profiel’ kom je op een simpele vragenlijst waar je je gegevens en kennis over de aandelenmarkt geeft.

Na het invullen van deze vragenlijst ben je helemaal klaar met je eToro account en kun je beginnen met (groen) beleggen!

Stap 3: Geld storten op je account

Nu je profiel voltooid is, kun je geld op je account storten. Dit kan op verschillende manieren. Bekende manieren van geld storten zijn o.a. via iDEAL, PayPal, creditcard of bankoverschrijving.

Het voordeel van eToro is dat de minimale inleg maar € 170,00 bedraagt!

Geld storten groen beleggen

Stap 4: Kies je groene beleggingen

Op eToro heb je de mogelijkheid om te investeren in de RenewableEnergy copyportfolio, een mooie samenstelling van groene beleggingen om mee te beginnen!

Via de knop ‘Investeer’ kies je welk bedrag je in deze verzameling van duurzame aandelen wilt stoppen.

eToro groen beleggen copyportfolio

Meteen beginnen met beleggen in de RenewableEnergy portfolio van eToro? Maak snel en gemakkelijk een account aan en begin vandaag nog!

Beleggen in crowdfunding duurzaam reisbureau

Een mooie optie om in te investeren is Sustainaway. Je kunt met Sustainaway duurzame accommodaties boeken, maar je vindt er ook vervoer en activiteiten. 

sustainaway

Steeds meer mensen voelen zich schuldig vanwege hun vliegreizen of willen niet meer met de vervuilende auto elk jaar naar Zuid-Europa trekken. Sustainaway duikt in dit gat door klanten het extra gemakkelijk te maken om klimaatneutraal op reis te gaan. 

Op het duurzame nieuwsplatform EcoToday lees je meer over de klimaatneutrale reizen van Sustainaway. Jij kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van dit platform door mee te doen aan de crowdfunding van Sustainaway. 

In totaal zoekt de website €40.000,- om een volgende stap te zetten en daarvoor bieden ze elke investeerder een jaarlijkse rente van 2,5% en andere leuke extra’s. Lees meer over de crowdfunding van Sustainaway en doe mee voor een vast rendement! 

Waarom groen beleggen?

Zoals eerder vermeld draagt groen beleggen bij aan een betere wereld. Met groen beleggen hou je rekening met de zogeheten ESG-factoren van bedrijfsvoering. ESG staat voor Environmental, Social and Governance.

Groene beleggingen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt ook steeds belangrijker voor bedrijfsprestaties. Investeringen in bedrijven met goede ESG-scores zullen op de lange termijn beter presteren en minder risico lopen.

Groene beleggingen houden zich dus niet alleen bezig met financiële factoren, maar ook met: investeringen in duurzame energie, klimaatverandering, recycling, gebruik en inkoop van grondstoffen en andere milieufactoren.

Bij duurzaam beleggen komen hier ook nog sociale en bestuurlijke factoren bij. Hier kan je denken aan een goed HR-beleid, gericht op de gezondheid van werknemers, goede opleiding en ontwikkeling binnen het bedrijf en ethische bedrijfsvoering.

Ook vinden beleggers groene beleggingen een mooie aanwinst voor de portfolio voor het gevoel. Duurzaam Investeren in groene bedrijven geeft een goed gevoel. Bij groen beleggen denk je in eerste instantie aan het bijdragen aan een betere toekomst, en niet alleen om je portemonnee.

Tot slot wordt het belastingvoordeel gezien als een groot pluspunt voor duurzaam investeren. Het is mogelijk om een behoorlijk deel van de vermogensbelasting vrij te stellen door het hebben van groene beleggingen. Hieronder lees je meer over het belastingvoordeel.

Weet jij genoeg en wil je gelijk beginnen met groen beleggen? Open dan een account op eToro en kies voor de groene investeringen. 

Belastingvoordeel bij groen beleggen

Bij groen beleggen komt een mooi financieel voordeel kijken. Er geld bij groene beleggingen namelijk een vrijstelling voor belasting in box 3 en een heffingskorting in box 1. Maar wat houdt dit precies in?

Allereerst geniet je van een extra heffingskorting bij groen beleggen, bepaald op 0,7% van de vrijstelling waar je recht op hebt in box 3. Je betaalt dus minder belasting in box 1.

groen beleggen

Naast deze heffingskorting is er ook een vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing. De maximum vrijstelling die je kunt krijgen in 2022 is €60.429. Dit betekend concreet dat je, tot €60.429, geen vermogensbelasting betaald met duurzaam beleggen. 

Heb je een fiscale partner? Dan wordt deze vrijstelling verdubbeld, tot €120.858.
Om dit belastingvoordeel duidelijk te maken geven we een voorbeeld.

Voorbeeld berekenen belastingvoordeel

Kees heeft in totaal €120.000 gespaard op zijn rekening. Dit betekent dat Kees vermogensbelasting moet gaan betalen. Over een deel van dit bedrag geldt een algemene vrijstelling. In 2022 is deze vrijstelling €50.000. Over de resterende €70.000 betaald Kees dus vermogensbelasting.

Met groen beleggen profiteert Kees van een extra vrijstelling. Daarom besluit hij zijn gespaarde geld duurzaam te investeren in een groenfonds. Kees investeert €60.429 in dit fonds, en geniet daardoor van de maximale vrijstelling op duurzame beleggingen.

Kees heeft er nu voor gezorgd dat €110.429 van zijn totale vermogen vrij is van vermogensbelasting. Over de overige €9.571 betaald hij wel belasting in box 3. Het belastingpercentage hiervoor is bepaald op 0,59% in 2022.

We stellen ons met dit voorbeeld even voor dat Kees 0,3% spaarrente ontvangt en een rendement van 1,2% over de groene beleggingen, plus de heffingskorting van 0,7%.

1,9% over €60.429 = €1.148
0,3% over €59.571 = €179
0,59% over €9.571 = -€57

Aan het einde van de streep verdient Kees dus €1270 (€1148,- + €179,- – €57,-). Een mooi bedrag voor een beetje groen sparen!

Klaar om direct te beginnen met groen beleggen? Maak gratis een account aan bij eToro en begin direct met groen beleggen. 

Veelgestelde vragen

Wij raden aan online brokers zoals eToro en DEGIRO te gebruiken om te starten met groen beleggen. Binnen deze online brokers kun je in verschillende groene fondsen of samengestelde portfolio’s investeren. 

Ook kun je een eigen portfolio samenstellen door te kiezen voor investeringen die zich duurzaam inzetten.

Groen beleggen kent niet meer risico’s tegenover traditioneel beleggen. Uiteraard kent elke belegging risico. Zo kunnen zowel groene als traditionele beleggingen stijgen of dalen in waarde. 

Uit onderzoek blijkt dat groene beleggingen minstens net zo goed presteren als traditionele beleggingsfondsen. Tijdens crisistijden zouden groenfondsen zelfs nét iets beter presteren. LET OP! Historische resultaten zijn geen zekerheid voor de toekomst.

Groen beleggen kent veel voordelen tegenover traditioneel beleggen. Ten eerste geniet je met groene beleggingen van een belastingvoordeel. Zo betaal je minder vermogensbelasting wanneer jij een deel van je vermogen in een duurzaam beleggingsfonds hebt zitten. 

Naast dit belastingvoordeel draag je met duurzaam investeren ook bij aan een betere toekomst. Met groene beleggingen investeer je namelijk in een milieuvriendelijke impact van bedrijfsvoering.

Groen beleggen is onderdeel van duurzaam beleggen. De twee termen worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar hebben dus wel degelijk een verschil. Bij duurzaam beleggen spelen naast financiële factoren ook maatschappelijke factoren een rol. 

Bij groen beleggen gaat het hier specifiek om milieu-factoren. Denk aan millevriendelijke projecten, bedrijfsvoering die rekening houdt met klimaatverandering, duurzame energie, recycling etc. Duurzame beleggingen voegen hier sociale en bestuurlijke factoren aan toe.

Groen beleggen: Conclusie

Al met al hebben groene beleggingen mooie voordelen over traditionele beleggingen. Groen beleggen draagt bij aan een betere wereld, en misschien ook nog aan een betere nachtrust. Ook is het belastingvoordeel over duurzame beleggingen een mooi pluspunt.

Groen beleggen kent niet meer risico’s dan traditioneel beleggen, en kan op de lange termijn zelfs meer opleveren. Uit onderzoek blijkt dat, vooral in crisistijden, groene fondsen iets beter presteren dan normale fondsen.

Ook zullen groene ondernemingen uiteindelijk beter presteren en minder risico met zich meedragen. Met de stijgende vraag naar meer bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen, zal ook de waarde van groen beleggen steeds meer worden.

Vergis je echter niet dat ook groen beleggen risico’s heeft, net als andere beleggingen. Duurzame beleggingen kunnen ook stijgen of dalen, en historische resultaten geven niet altijd zekerheid over de toekomst.

Via online brokers zoals eToro en DEGIRO is het mogelijk om te beleggen in groene of duurzame bedrijven of portfolio’s. Als belegger denk je dus niet alleen aan je portemonnee, maar ook aan de impact van je geld op de wereld.

Wil je graag beginnen met beleggen, en naast een mooi rendement ook bijdragen aan een betere wereld? Wellicht is groen beleggen dan iets voor jou!

Starten met groen beleggen?
Je kunt vandaag nog beginnen! Door een account aan te maken bij eToro kun je heel snel starten met groen beleggen.
TIP
Scroll naar boven