Wat is Indexbeleggen? | Alles over Index Beleggen

Index beleggen is in de loop der tijd een populaire optie geworden voor vooral beginnende beleggers. Met deze beleggingsmethode kun je gemakkelijk een gediversifieerd portfolio samenstellen, begin meteen met beleggen in indexen via het stappenplan hieronder! 

Begin zelf met beleggen in Indexen - een stappenplan

Zelf beginnen met beleggen in verschillende indexen over de hele wereld? Maak dan nu een account aan bij eToro en begin meteen!

Index beleggen is een vorm van passief beleggen, wat inhoudt dat je de markt volgt in plaats van deze proberen te verslaan. Je hoeft dus een stuk minder nauwlettend financiële markten in de gaten te houden gepaard met minder risico.

In dit artikel zullen we een index beleggen uitleg geven, waar je dit het beste kunt doen en zullen we enkele interessante indices voor je op een rijtje zetten.

Wat is Index Beleggen?

Met indexbeleggen beleg je in een index, dit kan bijvoorbeeld de AEX, AMX of DAX zijn. Een index is een overzicht van een aantal belangrijke aandelen van een beurs. Door voor een index te kiezen beleg je in een keer in heel veel verschillende effecten, op deze manier kun je eenvoudig je portfolio gespreid houden. 

Hoe te beleggen in een Index?

De beste en makkelijkste manier om te index beleggen is via een online broker. Online brokers functioneren als de tussenpersoon tussen een belegger en de beurs. Wil je AEX index beleggen of ETF beleggen, voor alles is er een geschikte broker.  

Stapsgewijs zullen we je hieronder uitleggen hoe je je bij een online broker kunt inschrijven.

Stap 1: Kies een online broker

Wanneer je wilt index beleggen via een online broker, is het belangrijk dat je een goed gereguleerde betrouwbare broker uitkiest. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van door ons aanbevolen online brokers.

eToro

eToro logotype

eToro is de beste keuze voor de beginnende belegger en biedt een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk platform aan om te index beleggen. De broker is gereguleerd door onder andere de FCA (Financial Conduct Authority).

Wat eToro onderscheidt van veel andere brokers, is de zogenaamde CopyTrading tool. Met deze tool kun je de portfolio’s van beleggers inkijken die door eToro aanbevolen worden.

Deze beleggers hebben een hoog rendement wat je ook kunt terugzien in het CopyTrading overzicht.

Naast index beleggen kun je bij deze broker ook investeren in een tal van andere handelsproducten. Denk hierbij aan onder andere aandelen, ETF’s, valuta’s en grondstoffen.

index beleggen copytrading etoro
CopyTrading functie in eToro

Libertex is een betrouwbare broker die een tal van handelsproducten aanbiedt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld CFD’s, aandelen, grondstoffen en crypto’s. Ook kun je hier beleggen in indices zoals bijvoorbeeld beleggen in de AEX index.

Mocht je nog onzeker zijn en je bekend willen maken met de beleggingswereld en het online platform zelf, kun je eerst kiezen voor de gratis demofunctie in eToro. Zo kun je zonder risico’s beleggen en het platform verkennen.

Als je vervolgens met echt geld wilt beleggen, kun je dit doen met een lage minimale inleg van €170,-, waarbij je 0% commissie betaalt over beleggingen in aandelen en ETF’s. eToro is dankzij haar gebruiksvriendelijkheid inmiddels uitgegroeid tot het grootste sociale handelsplatform ter wereld.

Start vandaag nog met je eerste investeringen bij eToro! Maak nu gratis een account aan.

Libertex

Libertex heeft een zeer lage minimale inleg van €100 en je kunt hier kiezen uit een tal van betalingsopties waaronder iDeal, Sofort, creditcard of bankafschrijving. Je kunt dus gemakkelijk beginnen met index beleggen bij Libertex.

Met haar eenvoudige en minimalistische interface kun je eenvoudig het platform en de verschillende handige functies van het Libertex platform verkennen. Uiteraard kun je ook bij deze broker met een demo account beginnen.

Als een wat meer ervaren belegger kun je ook gebruik maken van het MetaTrader 4 programma. Je kunt met hiermee nog beter onderzoek doen naar koersen of geautomatiseerde trading bots instellen. Dit alles maakt Libertex ideaal voor beleggen in index. 

Stap 2: Maak een account aan

Nu je een broker hebt uitgekozen, zul je een account nodig hebben om te beginnen met index beleggen. We zullen voor het account creatie proces eToro als voorbeeld nemen.

Op de eToro website kun je rechtsboven een account aanmaken. Als je op de ‘Join Now’ knop klikt, zul je naar het account creatie scherm gebracht worden.

Hier hoef je enkel je gegevens in te voeren en vervolgens kun je, nadat je je account via de verificatiemail geverifieerd hebt, inloggen op het eToro platform.

dividend beleggen etoro logo

Klaar om te beginnen met index beleggen? Maak gratis een account aan bij eToro en begin direct!

Stap 3: Stort geld

Tenzij je gaat beginnen met een demo account, is het nodig om geld op je eToro account te storten. Je kunt bij eToro uit veel verschillende betalingsopties kiezen, waaronder iDeal of creditcard.

Je zult voordat je kunt beginnen met beleggen, jezelf wel moeten verifiëren door middel van een kopie van een identiteitsbewijs. Ook zul je een (wettelijk) verplichte vragenlijst moeten invullen waarin onder andere staat dat je je bewust bent van de risico’s die beleggen met zich meebrengen.

Stap 4: Kies uit een tal van indices

Zodra er geld staat op je eToro account en je jezelf geverifieerd hebt, kun je eindelijk beginnen met beleggen. Als je naar handelsmarkten -> indexen gaat, zie je en overzicht met indices waarin je kunt investeren.

Wanneer je een index hebt gevonden waarin je wilt beleggen, klik je op de index en zie je een overzicht van de koers en financiële informatie over de index. Nadat je dit hebt doorgenomen, kun je ervoor kiezen om te beginnen met handelen.

Klik op de blauwe knop ‘Handelen’ rechtsboven en begin met index beleggen!

Klaar om te beginnen? Maak een account aan bij eToro en start direct met handelen!

Waarom Index Beleggen?

Index beleggen wordt steeds populairder in Nederland, maar wat maakt index beleggen een goed idee? De twee grootste factoren waardoor de meeste mensen kiezen voor passief beleggen in de vorm van index beleggen vindt je hieronder.

Kosten

Allereerst zijn de kosten van index beleggen een stuk minder omdat het een vorm is van passief beleggen: je gaat met de koers van een index mee en hoeft geen extensief onderzoek te doen naar bepaalde markten.

Ook komen er geen dure fondsbeheerders aan te pas en worden er geen onnodige transacties gedaan. Beheerkosten zijn vaak ook een stuk hoger bij actief beleggen, je ontwijkt dus een hoop kosten die bij andere vormen van beleggen wel worden gerekend.

Index beleggen leidt vaker tot meer rendement

Bij actief beleggen wil je de markt verslaan terwijl je bij passief beleggen met de markt meegaat. Winsten kunnen dus hoger lopen wanneer je daadwerkelijk de markt verslaat, maar in de praktijk lukt het zelfs het merendeel van fondsbeheerders in actieve beleggingsfondsen niet om de markt consequent te slim af te zijn.
 
Hierdoor zijn passieve beleggingen als index beleggen voor de meeste mensen vaak rendabeler op de lange termijn dan actief beleggen in bijvoorbeeld aandelen.
 

Wat is ETF beleggen?

ETF beleggen hangt nauw samen met standaard index beleggen. Met een ETF belegging koop je simpel gezegd via een beleggingsfonds in een keer alle aandelen van een index, zoals bijvoorbeeld de AEX of AMX.

ETF staat voor ‘Exchange Traded Fund’. ETF’s zijn, in tegenstelling tot standaard beleggingsfondsen, continu verhandelbaar op de markt.

Dit biedt de flexibiliteit van een aandeel met de spreiding van een fonds. Een groot verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen is het feit dat beleggingsfondsen vaak actiever beleggen.

index beleggen overzicht ETFS
Overzicht ETF's in eToro

Daardoor zijn de kosten voor ETF beleggen relatief laag, omdat het hier om passief beleggen gaat. Het doel van een ETF is ook om hetzelfde beleggingsresultaat te behalen als de beursindex waar het zich op richt, terwijl een beleggingsfonds vaak de markt wil verslaan.

Een beursindex is een samenstelling van aandelen die op de beurs worden aangeboden. Met een ETF belegging koop je als het ware de index, op deze manier kun je dus een gespreide investering doen over een groot aantal aandelen, zonder dat je deze individueel hoeft aan te kopen.

Populaire Indices

Nu je weet hoe je kunt index beleggen en waar je dit kunt doen, is het natuurlijk fijn om te weten naar wat voor indices je vooral moet kijken voor een potentiële belegging. We hebben een aantal populaire indices hieronder voor je uiteengezet.

AEX

De meest bekende index in Nederland is de AEX. Deze index bestaat  uit de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven in Nederland. Denk hierbij aan onder andere Shell en Unilever.

Voor veel Nederlandse beleggers geïnteresseerd in index beleggen is AEX beleggen vaak de eerste beursindex waar ze naar kijken en met goede reden. Veel Nederlandse bedrijven zijn grote spelers op de wereldmarkt en zullen dit naar verwachting ook voor langere tijd blijven.

EURO STOXX 50

De EURO STOXX 50 bestaat uit de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa. Er wordt hier gekeken naar de hoeveelheid ‘free float’ ofwel vrij verhandelbare aandelen per bedrijf om de grootte te bepalen. Ook mag een bedrijf maximaal 10% van de index in beslag nemen.

NASDAQ Composite index

De NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quatations) is een Amerikaanse beursindex gericht op de technologische sector. 

Waarbij bij de vorige indices het aantal bedrijven bestond uit maximaal 50 bedrijven, is deze index aanzienlijk groter omdat dit een groot scala aan technologie bedrijven bevat en niet een top 25 of 50.

Dow Jones Industrial Average

Deze Amerikaanse beursindex is ook wel bekend als de ‘Dow 30’, welke gebaseerd is op 30 grote openbare bedrijven die beursgenoteerd staan op de New York Stock Exchange.

Na de Dow Jones Transportation Average is het de op één na oudste index in Amerika en een interessante beleggingsoptie als je geïnteresseerd bent in de Amerikaanse economie.

Andere interessante indices

Voor- en nadelen Index Beleggen

Net zoals met alle handelsproducten, zijn er voor- en nadelen verbonden aan index beleggen. Tot nu toe hebben we het alleen gehad over de positieve punten, maar wat zijn de nadelen van het beleggen in indices?

Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Weinig transactiekosten

Index beleggen is een vorm van passief beleggen, wat inhoudt dat je niet constant aandelen verhandelt, dit resulteert in een stuk minder kosten die bij het actief verhandelen van activa wel gerekend worden. Je maakt dus in principe maar één transactie door in de index te investeren.
 

Laag risico

Als je een index belegging doet of investeert in een ETF, heb je automatisch een zeer gespreide belegging. Je belegt namelijk in een groot aantal verschillende bedrijven in de vorm van een index.
 
Dit betekent dus dat het risico van je investering relatief laag is. Immers kan een koers van een aandeel dat op een bepaald moment keldert, opgevangen worden door een ander aandeel.
 

Eenvoudig

Via index beleggen kun je zonder al teveel onderzoek te doen, zeer gespreid beleggen. Dit is iets waar actieve beleggers ook op moeten letten, echter moeten zij dit wel handmatig doen.
 
Het is dus een populaire oplossing voor mensen die niet constant de markt nauwlettend in de gaten willen houden.

Nadelen

Beperkte winst

Met index beleggen ga je mee met de koers van een bepaalde index. Dit houdt in dat je nooit een hoger rendement zal halen dan de markt. In theorie kun je dus hogere winsten behalen door actief te beleggen, maar daarbij komt uiteraard ook een hoger risico.

Sommige indices zijn oneven verdeeld

Sommige indices bestaan wel uit een aantal aandelen, maar er kan een situatie bestaan waarbij enkele grote bedrijven een groot deel van de index bepaalt. Waarbij een bedrijf bij de EURO STOXX 50 de index niet voor meer dan 10% kan bepalen, bestaat de AEX voor het grootste deel uit Shell, Unilever, ASML en ING.

Deze 4 aandelen bepalen voor over de helft de koers van de AEX. Beleggen in AEX betekent dus dat, als één van die 4 aandelen het op het moment slechter doet, je het meteen terugziet in de koers en dus ook in de waarde van je belegging.
 
Let dus altijd op de samenstelling van de index voordat je besluit om erin te beleggen.

Tips voordat je begint met Beleggen in Fondsen

Ook met index beleggen zijn er fouten die je kunt maken als je net begint, hieronder hebben we een paar handige tips neergezet om je beter voor te bereiden wanneer je erover denkt om te beleggen in een index.

1. Kies een goedkope broker

Het is belangrijk om een betrouwbare, maar ook zo goedkoop mogelijke broker te vinden. Zo hakken de kosten van de broker zelf niet in je rendement.

Bij eToro betaal je bijvoorbeeld minimale transactiekosten van 100 pips wanneer je een index belegging maakt. Daarnaast is beleggen in aandelen in ETF’s helemaal gratis!

2. Onderzoek waar je in belegt

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk om uit te zoeken wat de samenstelling is van een index. Wordt de index gedomineerd door een klein aantal bedrijven? Of is het juist zeer evenredig gespreid.
 
Daarnaast is het ook handig om te weten hoeveel en welke bedrijven er in de index zijn opgenomen, sommige mensen zijn bijvoorbeeld niet geïnteresseerd om te beleggen in een index als deze bedrijven bevat die niet duurzaam zijn of mensenrechten hebben geschonden.

3. Leg elke maand een bepaald bedrag in op de index

Het is niet verstandig om in één keer een groot bedrag neer te leggen als belegging in een index. Zet in plaats daarvan een geautomatiseerd betalingsplan op, waarbij je elke maand een bedrag belegt in de index.
 

4. Let op overlapping

Sommige bedrijven, zoals bijvoorbeeld ASML, zijn zo groot dat ze in meerdere indices staan, zorg ervoor dat er zo min mogelijk of geen overlap is in de indices waar je in investeert, zo houd je je portfolio zo gespreid mogelijk.
index beleggen asml
ASML is beurgenoteerd op de NASDAQ en Euronext

Veelgestelde vragen

Nee, het verstandigste is om een goed gebalanceerd portfolio te hebben. Je kunt een bepaald bedrag per maand beleggen in indices en een bepaald bedrag gebruiken voor actief beleggen in bijvoorbeeld aandelen.

Zo kun je van beide manieren van beleggen profiteren, terwijl je minder onderzoek hoeft te doen dan als je je hele beleggingsvermogen spendeert aan actief gespreid beleggen.

Alhoewel je met een relatief laag risico kunt beleggen in indices, betekent dit niet dat dit in zijn geheel zonder risico verloopt. Je kunt nog steeds geld verliezen als je op een ongunstig moment uitstapt.
 
Een bedrijf dat slecht gaat waardoor de aandelenkoers keldert, zal voor een wat grotere en gebalanceerde index weinig impact hebben. Daarentegen kunnen globale crises zoals de corona pandemie wel degelijk een impact hebben op de index koers.
 
Alhoewel bijvoorbeeld bedrijven als Amazon of andere online webwinkels juist floreren in de corona tijd, zal de index waar Amazon deel van uitmaakt toch een daling gezien hebben dankzij de grote hoeveelheid bedrijven die wel negatief beïnvloed werden door de crisis.
 
Als je dus actief belegd had in alleen Amazon en niet de index, had je destijds minder geld verloren als je op dat moment zou uitstappen. Uiteraard geldt dit ook voor andere bedrijven waarvan de koers stijgt naar aanleiding van bepaalde gebeurtenissen in de wereld.

Wanneer je kiest voor een betrouwbare en gereguleerde broker, kun je met een gerust hart je geld beleggen. Het is belangrijk voor een online broker om een betrouwbare reputatie op te bouwen, aangezien het vaak om erg grote bedragen gaat van leden van het platform.

eToro is met meer dan 13 miljoen gebruikers bijvoorbeeld een goed voorbeeld van een betrouwbare broker.

Je kunt dividend ontvangen wanneer je belegt in een index, dit is gebaseerd op de aandelen die je op dat moment bezit van de index en ook afhankelijk van de index waar je in belegt.
 
Het kan ook zijn dat je of halfjaarlijks of jaarlijks wordt uitbetaald, doe hier daarom onderzoek over alvorens je kiest voor beleggen in indices.
Dit kan zeker en is ook aangeraden, probeer er wel voor te zorgen dat je geen overlap hebt wanneer je op verschillende indices belegt. Dit gebeurt meestal met de grotere bedrijven die zijn opgenomen in meer dan één index.
 
Op deze manier houd je je portfolio zo gespreid mogelijk!

Index Beleggen: Conclusie

Index beleggen is met goede reden steeds populairder aan het worden. Het is een belegging met laag risico waarbij je geen uitgebreide kennis hoeft te hebben van de markt.

Voordeel is ook dat je meteen een gediversifieerd portfolio hebt zonder hier zelf moeite voor te doen. Het verstandigste is om elke maand een deel van je vermogen te beleggen in de index, zodat je niet alles inzet tijdens een bepaald prijspunt, terwijl de prijs de volgende maand wellicht lager staat.

Echter is je rendement met index beleggen wel gelimiteerd tot de index koers, je zult dus nooit de markt ‘verslaan’, iets wat wel mogelijk is met actief beleggen in bijvoorbeeld aandelen of een beleggingsfonds.

Al met al is index beleggen een zeer interessante beleggingsoptie voor de beginnende belegger en ook de ervaren belegger is er gebaat bij een deel van het inkomen in indices te beleggen.

Index beleggen met eToro?
Met eToro kun je zowel direct index beleggen of via ETF's in een index tracker beleggen. Maak meteen een account aan en bekijk het aanbod!
TIP
Scroll naar boven