AEX Index | De laatste live AEX Koers! (2024)

^AEX
928,39 €
Change (24H)
5,27 €0,57%

De AEX index is waarschijnlijk één van de bekendste indices in Nederland. Dat is ook niet zo gek. Op de AEX index staan namelijk de grootste Nederlandse bedrijven genoteerd.

Wil jij meer weten over het beleggen in de AEX index? We vertellen je alles over de AEX index vandaag, de AEX koers en hoe je begint met investeren in de AEX.

Meteen beleggen op de AEX in 4 stappen

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

In dit artikel lees je alles over beleggen in de AEX index. Scroll naar het onderwerp van jouw keuze of open een account bij een broker om direct te beginnen met indexbeleggen!

Over de AEX

AEX staat voor Amsterdam Exchange Index. Het is de belangrijkste én bekendste Nederlandse beurs. Op deze index staan de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven van Nederland. 

Je vindt er dan ook een scala van bedrijven die je dagelijks tegenkomt in Nederland. Zo zijn Shell, KPN en Heineken prominent vertegenwoordigd op de AEX index. 

aex koers

De AEX index wordt dan ook vaak gebruikt als maatstaf om te kijken hoe goed Nederlandse bedrijven over het algemeen presteren.

De AEX staat op de Euronext. Dit is een internationale beursmaatschappij die in het jaar 2000 is ontstaan door een fusie van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam. 

Bedrijven op de AEX

Hoe kan ik beleggen op de AEX?

Als je wilt leren beleggen op de AEX moet je eerst een goede online broker vinden waar je aandelen kunt kopen. Het is het beste om te kiezen voor een broker waar je 0% commissie hoeft te betalen. 

Wij leggen alvast stap voor stap uit hoe je kunt beleggen. Wij kiezen als voorbeeld eToro. Dit is namelijk een broker zonder commissie op aandelen en ETF’s.

Stap 1: Kies een online broker uit

Voordat je aan de slag gaat moet je eerste de juiste online broker kiezen. In dit stappenplan kiezen we voor eToro omdat deze broker zeer geschikt is voor beginners. Maar hier hoef je natuurlijk niet voor te kiezen, daarom laten we ook andere brokers zien. 

eToro

eToro logotype

We beginnen met eToro omdat deze broker zeer geschikt is om kennis te maken met het handelen. Het is niet voor niets één van de grootste brokers ter wereld met miljoenen gebruikers. 

Een van de unieke elementen aan het eToro platform is de CopyTrading-functie. Hierdoor kun je profiteren van het succes van andere handelaren. 

Wat je doet is het kopiëren van hun aankopen en verkopen. Hierdoor hoef je zelf niet zware beslissingen te maken en kun je portfolio’s volgen die succesvol zijn. 

copy aex index
Copytraden bij eToro werkt voor veel andere handelaars

Daarnaast kun je bij eToro ook handelen in een extreem groot aanbod, ze hebben namelijk aandelen, ETF’s, crypto’s, grondstoffen, forex en CFD’s. Hierdoor is er voor elke beleggers wel een handelsproduct naar wens aanwezig.

Ook qua kosten is eToro een goede broker. Dit komt omdat ze geen commisie vragen voor handelen in aandelen en ETF’s. Dit is natuurlijk ideaal als je wilt handelen in de AEX index of in de aandelen op deze index. 

Mocht je het nog niet met echt geld willen proberen dan hebben ze bij eToro ook de demo-functie. Hierdoor kun je eerst zonder financiële consequenties oefenen met virtueel geld. Mocht je toch met het echte werk willen beginnen dan is de lage inleg van maar €170,- prima te doen. 

Klinkt dit als de geschikte broker om bij te beginnen? Begrijpelijk. Registreer gratis een beleggen account bij eToro met de groene button!

DEGIRO

Nasdaq tsla

DEGIRO is ook een erg goede optie als je wilt gaan beleggen. DEGIRO is namelijk één van de goedkoopste brokers en geeft ook een aantal mogelijkheden die handelen leuker maken. 

Zowel de desktop versie als de apps zijn namelijk erg overzichtelijk. Het is makkelijk om aan veel informatie te komen over de aandelen waarin je wilt handelen. Omdat zij zowel aandelen als ETF’s aanbieden is het ook een geschikte broker om te handelen in AEX of de aandelen op deze index. 

Naast het gebruiksgemak is DEGIRO ook een veilig platform. Ze zijn door een aantal belangrijke instanties gereguleerd en beiden optimale bescherming van jouw vermogen. 

DEGIRO heeft iets minder functionaliteiten die handelen makkelijk maakt zoals eToro. Toch is het een goede optie. 

Stap 2: Een account aanmaken op eToro

Zoals al aangegeven gebruiken we voor dit stappenplan eToro als voorbeeld omdat het hier makkelijk en snel gaat. Je kunt een account maken door naar de website te gaan en jouw email adres achter te laten. 

Je kunt er ook voor kiezen om jouw account aan te maken met Facebook of Google+. Nadat je jouw gegevens hebt ingevoerd zul je jouw account moeten verifiëren. 

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen moet je wel eerst jouw identiteit verifiëren. Dit kan door het uploaden van een identiteitsbewijs. Deze kun je daarom ook beter altijd bij de hand hebben. 

aex index voltooi profiel
Voltooi je profiel en begin gelijk bij eToro!

Heb je nog geen zin om jouw identiteit vrij te geven en wil je eerst even oefenen? Dan kun je natuurlijk altijd jouw demo-account gebruiken voordat je alle stappen hebt doorlopen. 

Stap 3: Geld storten op je account

Mocht je helemaal klaar zijn voor het echte werk en heb je jouw identiteit al geverifieerd, dan kun je beginnen met echt handelen. Er moet natuurlijk wel eerst geld op je account staan. 

Het minimale stortbedrag is ook iets wat je in de gaten moet houden. Gelukkig kun je bij eToro al beginnen vanaf €170,-. 

Het proces van storten van geld is bij eToro gelukkig erg makkelijk gemaakt. Je kunt namelijk met alle bekende betalingsmethodes uit de voeten bij eToro. Zo hebben zo mogelijkheden voor iDeal, Paypal en bankoverschrijvingen.  

Je moet alleen eerst nog wel een paar vragen doorlopen voordat je kunt beginnen. Zodra het geld erin zit kun jij jouw eerste aandelen van de AEX kopen. 

aex index storten
Geld storten bij eToro

Stap 4: Kies je AEX belegging

aex index copy
CopyPortfolio functie in eToro

Je account staat klaar, geld staat op je account en je hebt de laatste kleine vragenlijst ingevuld. Je bent er klaar voor. Zoek dan boven in de zoekbalk op eToro jouw gewenste aandeel. 

Je kunt ervoor kiezen om over de volledige index van de AEX een zogenaamde ETF te kopen. Mocht je toch liever een specifiek aandeel kopen, dan kan dat natuurlijk ook. 

Als je het juiste aandeel of ETF hebt gevonden dan kun je overgaan tot de koop. Het mooie is dat ze bij eToro 0% commissie vragen voor aandelen en ETF’s.

Investeren in de AEX

Er zijn verschillende manieren om te investeren in de AEX index. Om je te helpen beslissen welke aanpak voor jou het beste is, zetten we hier de opties op een rijtje. 

Aandelen bedrijven op de AEX

Op de AEX staan dus de grootste Nederlandse bedrijven genoteerd. Het is dan ook mogelijk om direct in deze bedrijven zelf te investeren door de interessante aandelen van het bedrijf te kopen. Daarnaast kun je natuurlijk CFD’s verhandelen van de bedrijven.

Zo kun je bijvoorbeeld een aandeel ABN AMRO of DSM kopen. Je investeert zo niet direct in de AEX, maar wel in de bedrijven die genoteerd staan op de AEX.

AEX indextrackers

Een andere manier om te profiteren van de AEX index is door middel van indextrackers. Bij deze passieve beleggingsstrategie koop je een indextracker, ook wel een ETF genoemd. 

ETF’s zijn niet ontworpen om de markt te verslaan, maar proberen een bepaalde index zo goed mogelijk te volgen. Via de AEX indextracker van iShares kun je zo op een passieve en eenvoudige manier investeren in de AEX. 

aex etf
AEX indextracker van iShares

Handelen met CFD's

Een actievere beleggingsstrategie is het gebruik van CFD’s. Hiermee speculeer je over prijsveranderingen van een bepaalde koers. 

Zo kun je door middel van CFD’s ook speculeren over de koers van de AEX. Het voordeel hiervan is dat je kunt speculeren over een koersstijging én een koersdaling. Je kunt dus in iedere marktsituatie handelen.

Wil je met een eenvoudige passieve beleggingsstrategie beleggen in de AEX? Investeer dan in een AEX indextracker via eToro!

De AEX index koers

De AEX koers sinds 1997

Zoals te zien is in de afbeelding vinden er grote pieken en dalen plaats in de koers van de AEX. Deze dalen zijn vooral zichtbaar rond 2003 en 2009.

Na 2009 is de koers geleidelijk weer een opmars aan het maken. Toch heeft de koers nooit meer het hoogtepunt bereikt dat het in het jaar 2000 bereikte.

Wel is de trend weer positief. Het huidige niveau van de koers is het hoogste niveau van de AEX in 18 jaar.

AEX koers sinds de oprichting
aex koers

De AEX index vandaag

Kritiek op de AEX

Hoewel de AEX index lange tijd werd gebruikt als graadmeter van de Nederlandse economie, wordt dit tegenwoordig niet meer zoveel gedaan.

Veel bedrijven op de AEX zijn inmiddels internationaal georiënteerd en zijn uitgegroeid tot grote multinationals. Er wordt daarom steeds meer gekeken naar internationale indices.

Waarom beleggen in de AEX index?

In de AEX-index bevinden zich vaak de meest populaire (en ook duurste) aandelen van de Nederlandse aandelenmarkt en wordt gezien als een visualisatie van de Nederlandse economie. 

Investeren in de AEX is dus als het ware beleggen in de stand van de Nederlandse economie.

De index is dus een verzameling van de top 25 meest verhandelde aandelen op de Nederlandse markt.

Veel van deze bedrijven zijn natuurlijk een mooie toevoeging voor de aandelenportefeuille van een belegger.

aex aandeel kopen

Direct beleggen in de AEX index?

Een voordeel van beleggen in de AEX index is dat de grote bedrijven binnen de AEX index vaak meer vertrouwen krijgen van beleggers dan kleinere individuele aandelen. En elke belegger weet dat vertrouwen een grote impact heeft op de waarde van een aandeel.

Daarnaast is beleggen in de AEX index makkelijk spreiden van je beleggingsrisico, omdat je als het ware in 25 verschillende aandelen belegt. Wanneer er één aandeel daalt zal dat niet meteen grote gevolgen hebben voor je investering. Ook kunnen één van de andere aandelen binnen de AEX index deze tegoed doen met een stijging.

Desondanks de verzameling populaire aandelen krijgt de AEX ook kritiek. De AEX index is een stuk minder populair geworden onder beleggers sinds de financiële dreun die de beurs heeft gekregen in 2008. Dit is goed te zien in de AEX koers.

In het jaar 2000 stond de AEX index op 700 punten, een positie die de AEX index niet meer heeft gezien sinds die tijd. Het gaat wel steeds beter, de AEX index vandaag staat op ongeveer 650 punten.

De vraag is wel in hoeverre de AEX koers de stijging kan blijven aanhouden het komende jaar. Uiteraard heeft de beurs in 2019 een ‘coronadip’ gehad, en is deze onzekere periode nog steeds niet voorbij. De economische gevolgen van de coronacrisis zullen zich wellicht pas op een later moment laten zien in de AEX koers.

Weet jij genoeg en wil je gelijk beginnen met handelen in aandelen op de AEX? Open dan een account bij eToro en begin vandaag nog met beleggen.

Veelgestelde vragen

Als je wilt gaan handelen, doe je dit vrijwel altijd via een broker. Tegenwoordig kun je als particuliere belegger heel eenvoudig een account aanmaken bij een online broker. Vervolgens kun je hier aandelen kopen en verkopen, of handelen in CFD’s.

Om veilig te kunnen handelen, is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare online broker. Het is immers belangrijk dat je geld veilig staat zodat jij zonder zorgen je beleggingen kunt doen. Er zijn verschillende online brokers waarbij je tegen lage kosten veilig kunt beleggen. Wij raden eToro aan als beste broker.

Of je dividend ontvangt als je investeert in de AEX is afhankelijk van de manier waarop je je investering doet. De meeste bedrijven op de AEX keren dividend uit aan hun aandeelhouders. Als je dus belegt door aandelen te kopen van bedrijven die genoteerd staan op de AEX ontvang je in dat geval dividend. Ook via de AEX ETF van iShares wordt dividend uitgekeerd aan aandeelhouders.

De AEX volgt de tijden van een reguliere Nederlandse werkweek. De beurs is geopend van maandag tot en met vrijdag, van 09.00 tot 17.00 Nederlandse tijd. Je kunt binnen deze uren dus altijd handelen op de AEX. Alleen voor belangrijke feestdagen als kerst en nieuwjaarsdag worden uitzonderingen gemaakt. De AEX is op deze dagen gesloten.

De kosten die je maakt bij het beleggen op de AEX zijn afhankelijk van je beleggingsstrategie. Als je kiest voor een passieve vorm van beleggen, zoals indexbeleggen, krijg je te maken met gemiddeld lagere kosten. Bij eToro kun je zelfs tegen 0% commissie aandelen én ETF’s kopen. Zo optimaliseer je het rendement van jouw belegging!

AEX index: Conclusie

De AEX index is een van de beste investeringen voor mensen die graag in Nederlandse bedrijven willen beleggen. Hoewel de AEX vrij volatiel is, zit er weer een gestage stijging in de koers. Daarnaast vind je in de AEX bedrijven uit een groot aantal verschillende industrieën, waardoor je je beleggingen automatisch diversifieert.  

Via eToro krijg je toegang tot AEX ETF’s waarmee je eenvoudig in de hele index kunt beleggen. Zo kun je zelfs zonder commissie te betalen profiteren van alle functionaliteiten die eToro te bieden heeft.

Investeren in de AEX bij eToro?
Met een gratis demo account kun je vandaag nog beginnen en je eerste aandelen of ETF's tegen 0% commissie kopen!
TIP
Scroll naar boven