Biotech Index | De laatste koers en aandelen van Biotech (2024)

^NBI
$4,096.56
Change (24H)
$23.840.58%

Bedrijven uit de tak van de biotechnologie combineren biologische kennis en technologie om producten te produceren. De voornaamste bedrijven van het afgelopen jaar in deze tak zijn de grote farmaceutische bedrijven zoals AstraZeneca en Pfizer, genoteerd op een index genaamd de Biotech index.

Ben jij geïnteresseerd in het beleggen in biotechnologische bedrijven? Dan kun je hier alles lezen hoe je kunt beleggen in verschillende indices en ETF’s die zich focussen op de biotech sector, en leggen we je uit hoe en waar je dat het beste doet. 

In een paar stappen aan de slag met de Biotech index

Biotech staat volop in de aandacht! Wil jij direct beleggen in de index van de bijbehorende bedrijven? Klik dan op de groene knop.

In dit artikel vertellen we je alles over de Biotech Index, kies hieronder het voor jou meest geschikte onderwerp of begin direct met beleggen in de Biotech Index.  

Over de Biotech Index

Bedrijven die zich manifesteren in de biotechnologie branche gebruiken biologische kennis en processen om goederen te produceren en te verkopen.

Deze definiëring is heel breed te trekken, omdat het maken van kaas, worst en bier ook biotechnologische geproduceerde producten zijn. In dat opzicht bestaat biotech al zeer lang. 

biotech index bedrijven

Daarom wordt er onderscheid gemaakt tussen deze definiëring van biotech en moderne biotechnologie. De moderne biotech houdt zich ook bezig met het produceren van bijvoorbeeld medicijnen door middel van biologische processen.

Het ontwikkelen van medicijnen is tegenwoordig maar een klein aspect van wat de biotechnologie ons allemaal te bieden heeft. Sinds in 1953 in Oxford de werking en de structuur van het DNA werd ontdekt waren de mogelijkheden eindeloos.

Door de structuur van het DNA te begrijpen werd het mogelijk om de bouw van DNA te manipuleren, en zo kun je gewenste delen van het DNA bijvoorbeeld behouden en de slechtere vervangen. Hier kleven echter ethische vraagstukken aan, maar het geeft wel aan wat de mogelijkheden kunnen zijn.

De biotech bedrijven richtten zich verder nog op bijvoorbeeld het efficiënter kweken van gewassen, vitaminen of biobrandstof. 

Het gros van de mensen uit de biotech sector werken in ziekenhuizen of laboratoria. Ook heb je nog biomedische bedrijven, die biologische kennis combineren met de geneeskunde.

Het is wereldwijd daarom ook een zeer grote markt met groeiende mogelijkheden. Door de snel ontwikkelende technologie is deze markt nog sterk aan het groeien, waardoor het interessant kan zijn om te beleggen in biotech.

Je kunt ervoor kiezen om te beleggen in individuele biotech bedrijven, maar je kunt ook beleggen in Exchange Traded Funds (ETF’s). Deze ETF’s kunnen een biotech index volgen of bestaan uit aandelen van veel verschillende bedrijven uit de biotech sector. 

Hoe investeer ik in Biotech?

Als je wilt beleggen in de Nasdaq, dan kun je dat het beste doen via een online broker. Je kunt ook direct aan de beurs aandelen kopen en verkopen, maar dit is een zeer ingewikkeld proces.

We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe en waar je het beste Nasdaq aandelen en ETF’s kunt kopen.

Stap 1: Kies een online broker

Wil jij beleggen in biotech bedrijven via een index? Dan is het zeer verstandig om gebruik te maken van een online broker. Er zijn echter zeer veel aanbieders op dit gebied, dus een keuze maken kan lastig zijn.

Wij hebben hieronder twee brokers geselecteerd die voor zowel de minder ervaren als de meer ervaren belegger een uitstekende broker zijn. 

eToro

De eerste broker die wij hier bespreken is eToro. Bij eToro sluit jij je aan bij een van de meest populaire brokers in de beleggerswereld. Één van voornaamste redenen hiervoor is de veelzijdigheid van het eToro platform. 

eToro kent een vijftal voordelen die je vaak niet krijgt bij een andere brokers. De meest unieke tool is het Copytrading network.

Via de Copytrading tool van eToro kun je een kijkje nemen bij de profielen van de andere eToro gebruikers, en kun je bepaalde aandelen of strategiëen bespreken. Indien je helemaal overtuigd bent van een bepaalde portfolio, dan kun je deze kopiëren en zelf gebruiken. 

biotech copytrading etoro
Copytraden bij eToro

Op de homepage van het Copytrading network worden de meest succesvolle beleggers en hun portfolio’s weergegeven. Ook deze kun je kopiëren en zelf toepassen. 

Op het platform van eToro heb je keuze uit zeer veel assets. Hierdoor is er voor elke belegger wel een asset aanwezig om in te beleggen. 

Je kunt beleggen in crypto’s, grondstoffen, forex, CFD’s, ETF’s en aandelen. Indien je wilt beleggen in biotech aandelen of ETF’s zit je bij eToro dus op de goede plek. 

Beleggen in aandelen en ETF’s is bij eToro daarbij extra voordelig. Je betaalt namelijk 0 % commissie over alle aandelen en ETF’s op het eToro platform.

Ben je nog niet zo bekend met beleggen en wil je eigenlijk wat meer ervaring opdoen? Ook dan ben je bij eToro aan het goede adres. Bij eToro kun je namelijk gebruik maken van een gratis demoversie, waarin je kunt oefenen met beleggen in een gesimuleerde markt. 

De drempel om te beginnen met beleggen ligt bij eToro heel laag. Door het lage minimum stortbedrag van € 170,- is het beleggen bij eToro toegankelijk voor velen.

Wil jij vandaag nog beginnen bij eToro? Dat kan! Klik op de groene button en maak een account aan.

DEGIRO

Shanghai Stock exchange

Bij DEGIRO sluit jij je aan bij één van grootste en goedkoopste brokers van Nederland. Daarnaast zijn ze ook vaak bestempeld als de beste broker door vele consumentenonderzoeken. 

De goedgevulde prijzenkast van DEGIRO onderschrijven de bovengenoemde stellingen. DEGIRO heeft in totaal 66 internationale prijzen gewonnen van allerlei verschillende onderzoeken. 

Het platform van DEGIRO is voor elke belegger een makkelijk en overzichtelijk te hanteren systeem. Als beginnend belegger heb al snel de werking van het systeem onder de knie, en voor de ervaren belegger zijn er veel tools waarmee je data kunt analyseren.

Het is bij DEGIRO mogelijk om te beleggen in verschillende assets. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in CFD’s, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en ETF’s. 

Het aanmeldingsproces verloopt zeer snel en kent niet te veel poespas. Vaak kun je nog dezelfde dag beginnen met beleggen. 

Bij DEGIRO kun je beleggen in tal van biotech aandelen en biotech ETF’s die een biotechonlogische index volgen. Dus het loont de belegger die geïnteresserd is in biotech om even een kijkje te nemen bij DEGIRO.

DEGIRO is gereguleerd door De Nederlandsche Bank en daardoor betrouwbaar.

Stap 2: Een account aanmaken

Nadat je keuze is komen te vallen op een broker moet je een account aanmaken. We leggen je hier precies uit hoe je dat doe, zodat je vandaag nog kunt beginnen met beleggen.

We nemen hier het aanmeldingsproces van eToro als voorbeeld. Het proces is bij zo goed als alle brokers hetzelfde, waardoor dit voorbeeld ook voor andere brokers van toepassing kan zijn. 

Op de site van eToro kun je met een e-mailadres een account aanmaken. Het is ook mogelijk om dit via de eToro app te doen. Nadat je jezelf hebt geregistreerd krijg je een mail ter verificatie. 

biotech profiel voltooien etoro
Voltooi je profiel bij eToro!

Nadat je de verificatiemail hebt bevestigd kun je al rondkijken op het platform, maar je kunt nog niet beginnen met handelen.

Het is eerst nog van belang om je identiteit te bevestigen aan eToro. Je kunt dit doen door een kopie van je ID-kaart of je paspoort te uploaden bij eToro. 

Stap 3: Geld storten op je account

Je krijgt van eToro nog op dezelfde dag bericht of je identiteit door hun bevestigd is, daarna kun je geld zetten op je account.  

Je kunt geld op je account zetten door naar de homepage te gaan binnen je account. Daar vind je links onder een knop met ‘geld storten’.  

Je kunt vervolgens via verschillende wegen geld storten op je account. Zoals je in de afbeelding kunt zien kun je bijvoorbeeld via een bankoverschrijving, iDEAL of met je creditcard geld storten. 

Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt krijg je nog een korte vragenlijst van eToro. Door deze in te vullen wil eToro je bewust maken van risico’s, die zijn verbonden met beleggen. 

biotech bedrijven geld storten
Je account financieren bij eToro

Stap 4: Kies je biotech index investering

biotech etf kopen etoro
SPDR S&P500 biotech ETF kopen in eToro

Nadat je de aanmeldingsprocedure hebt doorlopen rest het je alleen de keuze waarin je gaat beleggen. Het is bij eToro mogelijk om te beleggen in biotech bedrijven via aandelen, maar ook in ETF’s die een biotech sector of index volgen. 

Zo kun je bijvoorbeeld investeren in ETF’s die de Nasdaq Biotech Index volgen of aandelen kopen van grote farmaceutische bedrijven zoals Pfizer of Moderna. 

In de rest van het artikel zullen we een aantal van deze opties bespreken en ook een kijkje nemen naar de koersen.

Beleggen in biotech index

Je kunt op verschillende manieren investeren in biotech. Hieronder zie je drie mogelijkheden die jij als belegger hebt.

Biotech aandelen van bedrijven

Je kunt in biotech investeren door aandelen te kopen van biotechnologie bedrijven. Op dit moment zijn de bekendste biotech bedrijven de grotere farmaceuten. 

De biotech bedrijven zoal Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson hebben veel bekendheid gekregen door hun rol in de coronacrisis. 

Zij hebben allen een vaccin ontwikkeld dat overal over de wereld wordt verkocht. Dit is ook terug te zien in de koersen van de farmaceutische bedrijven in het afgelopen jaar. 

Op meer nationaal niveau zijn er ook veel mogelijkheden om te investeren in biotech bedrijven. Nederland is namelijk een goede kweekvijver voor beginnende biotech bedrijven. 

Voorbeelden van Nederlandse biotech bedrijven zijn Kiadis Pharma, Galapagos en Pharming. 

Bij eToro kan je van alle biotech bedrijven aandelen kopen via het platform. In de afbeelding zie je hoe je het aandeel van AstraZeneca kunt kopen. Je kunt daarnaast in de grafiek zien dat de koers van AstraZeneca flink gestegen is naar aanleiding van hun ontwikkelde corona vaccin. 

Bij de DEGIRO is ook een breed scala aan biotech bedrijven waarin je kunt beleggen. Als je zoekt alleen al zoek op ‘biotech’ in de zoekbalk, dan krijg je al een hele lijst aan bedrijven. 

Dus als je een leuk biotech bedrijf bent tegengekomen waar je wel in zou willen investeren, dan is de kans groot dat je het aandeel bij eToro of DEGIRO het aandeel wel zult kunnen vinden. 

Nasdaq Biotech Index

De grootste en bekendste biotech index in de wereld is gelinkt aan de welbekende Nasdaq index. De zusterindex van de Nasdaq staat ook wel bekend als de Nasdaq Biotech Index.

De Nasdaq Biotech index is opgericht in 1993 en begon toen met een koerswaarde van 200 punten. 

In deze index zijn de grootste Amerikaanse biotechnologische bedrijven opgenomen die beursgenoteerd staan aan de Nasdaq. Hier zitten ook grote jongens tussen zoals AstraZeneca. 

Bij eToro en DEGIRO kun je Nasdaq biotech index ETF’s kopen van verschillende aanbieders. Bij eToro kun je deze index volgen door te beleggen in de iShare Nasdaq Biotech ETF.

SPDR S&P500 Biotech ETF

Deze ETF bestaat uit meer dan 100 verschillende biotechnologische bedrijven en probeert zo de koers van de sector te volgen. Je kunt de SPDR S&P500 biotech ETF kopen bij eToro

De SPDR S&P500 Biotech ETF bestaat uit voornamelijk farmaceutische bedrijven. Deze biotech ETF staat beursgenoteerd aan de New York Stock Exchange, American Stock Exchange, de Nasdaq National Stock Market en de Nasdaq Small cap. 

Nasdaq Biotech Index koersen

Nasdaq biotech index door de jaren

De Nasdaq biotech index kende van 2003 tot 2012 een stabiele koers waarin de waarde van de index nagenoeg gelijk bleef. Vervolgens vond er tot 2016 een sterkte groei plaats.

 Vervolgens is de koers toch weer wat ingezakt en de waarde schommelde tot 2020 tussen de 3000 en 4000 punten. 

Vanaf het jaar 2020 zien we een sterke stijging. Op dit moment beweegt de koers zich tot de 6000 punten. Zoals je in de grafiek kan zien is dit het hoogste aantal punten dat de koers ooit gehaald heeft.

De historische Nasdaq Biotech Index koers

Biotech koers nasdaq

De actuele Nasdaq Biotech Index koers

Het afgelopen jaar ken de Nasdaq Biotech Index een enkele negatieve trend. In de maand maart van het jaar 2020 met meer dan 900 punten. 

De rest van het jaar is de koers gestaag doorgegroeid van 2900 punten naar iets meer dan 5427 punten. Dit is overigens het record aantal punten voor de Nasdaq Biotech Index. 

Dit betekent dat de koers met: (2527/2900) x 100 = 87,13% gestegen is vanaf maart tot aan het einde van het jaar.

Dit betekent dat wanneer jij € 1000,- geïnvesteerd zou hebben je: 1000 x 1.8713 = € 1870,13 zou hebben gehad.

De grote farmaceutische biotech bedrijven hebben een zwaar wegend aandeel in de index. Door de coronacrisis is het gewicht van deze biotech bedrijven alleen maar toegenomen en zijn ze daarom deels verantwoordelijk voor de sterke groei in 2020.

De voor- en nadelen van beleggen in biotech index

De biotech markt is een sterk groeiende markt. Deze biotech tak lift mee in rap vaart verbeterende technologie. De mogelijkheden lijken op dit moment eindeloos.

Daarnaast worden mensen wereldwijd steeds ouder, waardoor met name de biomedische tak van de biotech een rooskleurige toekomst is te voorzien. Verder is ook bijvoorbeeld het toepassen van moderne biotechnologie op het kweken van goed voedsel is een groeiende markt. 

Dit kan je wellicht ook terug zien in je investeringen in biotech bedrijven. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld een baanbrekende technologie of medicijn heeft ontwikkeld, dan zul jij als belegger daar enorm van profiteren. 

biotech beleggen

Wil jij beleggen in farmaceutische bedrijven?

Speld in een hooiberg

Toch blijft dit vaker zoeken naar een speld in een hooiberg. Er zijn namelijk veel bedrijven die failliet gaan voordat ze een project hebben kunnen voltooien, of het product werkt toch niet zoals het zou moeten. 

Veel van de beginnende biotech bedrijven gaan bijvoorbeeld failliet voordat ze een product hebben verkocht. Het ontwikkelen van een nieuwe biotechnologie of medicijn is een zeer kostbaar proces. Als er bijvoorbeeld geen zicht is op een hele positieve uitkomst kan het project worden afgebroken. 

Een voorbeeld is de race om het coronavaccin. Er zijn zeer veel farmaceuten en biotech bedrijven aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een vaccin. Desalniettemin is het veel van die biotech bedrijven niet gelukt om er één te produceren, of waren anderen simpelweg veel sneller. 

Toch hebben aardig wat mensen geïnvesteerd in de verliezers. Diegene die hebben geïnvesteerd in de bedrijven die het wel is gelukt om een werkend vaccin te produceren heeft het daarentegen geen windeieren gelegd. 

Zo kun je zien dat het aandeel van Moderna flink is gestegen het afgelopen jaar door het succesvolle vaccin. 

Risicospreiding

Voor dit probleem kan een ETF uitkomst kunnen bieden. Op deze manier wordt je investering verspreid over vele biotech bedrijven. 

In dit geval zoek je dus niet een speld in de hooiberg, maar koop je die hele hooiberg. Dat betekent dat je investeert in alle winnaars en verliezers. 

biotech koers moderna

De koers van het Moderna aandeel in 2020

Je investering groeit dus mee met de sector en is daarmee minder risicovol, terwijl je wellicht toch kan rekenen op een positief rendement. De cijfers uit het verleden bieden in ieder geval perspectief, als bieden ze zeker geen garantie voor de toekomst. 

Een ander aspect waarmee je rekening moet houden is dat biotech aandelen vaak reageren op speculaties. Wanneer er bij de grote farmaceuten werd gesproken over en mogelijk werkend vaccin, dan had dat sterke positieve gevolgen op de koers van het aandeel.

Wees je ervan bewust dat dit ook een omgekeerde werking kan hebben, bijvoorbeeld wanneer negatieve testuitslagen voortkomen uit onderzoek van een biotech bedrijf. 

Wil jij misschien meer weten over indexbeleggen? Lees meer over  de voor- en nadelen van indexbeleggen en het beleggen via ETF’s. 

Veelgestelde vragen

De Nasdaq Biotech Index is gelinkt aan de Nasdaq in New York. De openings tijden van de Nasdaq in New York zijn van 09:30 tot 16:00.

Door het tijdsverschill van 6 uur moet je in Nederland rekening houden met een openingstijd van 15:30 tot 22:00.

Meer specificaties over de openingstijden van alle beurzen ter wereld kun je ook vinden op eToro.

Biotech bedrijven zijn bedrijven die biologische processen combineren met technologie om producten te maken. De mens gebruikte al millennia lang biologische processen, bijvoorbeeld door kaas of bier te maken.

De moderne biotechnologie is ontstaan na het ontdekken van de werking van het DNA. Hierdoor was de mens in staat om DNA te manipuleren. Hoewel er veel ethische vraagstukken aan vast plakken wordt het in veel landen wel gebruikt.

Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de klonen zodat je meer dieren van het bester ras hebt bijvoorbeeld. Of dat je een bepaald gewas weet te manipuleren waardoor er meer of betere oogst is. Dit soort technieken worden in Nederland ook gebruikt.

Een grote tak in de biotechnologie sector is de medische biotechnologie. De medische biotechnologie zijn veelal grote farmaceutische bedrijven. Zij ontwikkelen medicijnen door biologische processen te combineren met de geneeskunde.

Laten we voorop stellen dat je altijd risico loopt bij beleggen. Het risico van indexbeleggen is echter wel verminderd. Indexbeleggen in een passieve beleggingsvorm. Dit betekent dat je de markt niet probeert te verslaan, maar je houdt een veelzijdig aandelenpakket voor lange tijd aan om zodat je de markt kan volgen.

Je kunt indexbeleggen door middel van trackers of ETF’s. Vaak volg je met deze ETF’s of trackers een bepaalde sector, index of regio. Het aandelen pakket is op zo’n manier samengesteld dat het de index, sector of regio zo nauwkeurig mogelijk weet te kopiëren. Hierdoor groeit het aandelenpakket op dezelfde manier mee als hetgeen dat hij volgt.

Lees onze artikelen over ETF’s en indexbeleggen voor nog meer informatie.

Je betaalt bij brokers over het algemeen transactie kosten wanneer je bepaalde handelsproducten koopt. Deze kosten kunnen sterk verschillen per broker. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er beheerkosten in rekening worden gebracht. Check dus altijd de tarieven die een broker rekent voor hun diensten.

Bij eToro kun je een deel van deze kostenpost al wegstrepen. Je kunt bij eToronamelijk altijd tegen 0% commissie handelen in ETF’s en aandelen.  

Het is zeker van belang om een betrouwbare broker te kiezen. Jouw geld moet namelijk wel veilig staan op een rekening. De grote en bekende brokers zijn goed gereguleerd door instanties, waardoor jouw geld daar veilig staat. Zo is bijvoorbeeld eToro een uitermate veilige broker om bij te beleggen.

Biotech: Conclusie

De biotech markt is een zeer interessante optie om in te investeren. De koers van de Nasdaq Biotech Index is is in deze eeuw flink gestegen. Met het oog op steeds sneller voortschrijdende technologie en het feit dat de mens sterk afhankelijk is van met name de medische biotech, zit er veel potentie in deze sector.

Toch blijft het ook een risicovolle sector om in te beleggen. Projecten van biotech bedrijven zijn zeer kostbaar en succes niet zeker niet altijd gegarandeerd. 

Dit geldt echter voornamelijk als je in één of enkele biotech bedrijven investeerd. Het is ook mogelijk om in ETF’s te investeren die een biotech index volgen of een bepaalde biotech sector volgen. Hierdoor spreidt je het risico van je biotech belegging. 

Bij DEGIRO en eToro is het mogelijk om te investeren in biotech aandelen en ETF’s. In dit artikel hebben wij er een aantal uitgelicht en daarnaast uitgelegd hoe je kan beginnen met beleggen bij deze twee brokers.

Wil jij beleggen in biotech?
Bekijk dan het ruime aanbod aan biotech aandelen en ETF's bij eToro, en begin vandaag nog door een account aan te maken!
TIP
Scroll naar boven