CAC 40 Index | De laatste koers van de CAC40 Index (2024)

^FCHI
7.936,23 €
Change (24H)
108,88 €1,35%

De oudste aandelen index ter wereld is de in 1896 opgerichte Dow Jones. Indexbeleggen zelf kent een minder lange historie. Het eerste indexfonds vindt zijn oorsprong in 1976 en is ontwikkeld door Jack Bogle en zijn bedrijf Vanguard. 

In dit artikel bespreken wij de CAC 40 index en hoe je daar zelf in kunt beleggen. We bespreken daarnaast bij welke broker je dat het beste kunt doen.

cac40 index
Beginnen in: 3 werkdagen / direct

en ontdek precies hoe het werkt!

 

Hieronder staan de onderwerpen die wij behandelen in dit aritkel. Je kunt alvast kiezen over welke onderwerpen je meer wilt weten door erop te klikken.

Inhoud

Over de CAC40 index

De CAC40 index is de belangrijkste graadmeter van de Franse aandelen markt. In de CAC40 index zijn de 40 grootste Franse bedrijven opgenomen, die zijn geselecteerd aan de hand van een aantal criteria. Deze Franse bedrijven staan daarnaast beursgenoteerd aan de Euronext Paris.

De CAC 40 is een afkorting voor Cotation Assisteé en Continu 40. In het jargon van de beleggerswereld wordt ook wel gesproken over de CAC quarante.

CAC40 index

Het financiële centrum van Parijs: La Défense

De CAC40 index is voor het eerst samengesteld in 1988 en de koers werd destijds gezet op 1000 punten. Sindsdien geldt het als de indicator van de Franse aandelenmarkt.

Het is daarmee te vergelijken met de Bel20 in België, DAX40 in Duitsland, S&P500 in de Verenigde Staten of de AEX in Nederland. Zij gelden ook allemaal als de belangrijkste graadmeter voor de aandelen markt in hun land. 

De bedrijven die worden opgenomen in de CAC 40 index zijn gekozen op basis van hun marktkapitalisatie, het aantal vrij verhandelbare aandelen (vrije marktkapitalisatie) en de verhandelbaarheid van die aandelen. 

De bedrijven die zijn opgenomen in de CAC 40 index maken zowel nationaal, regionaal en internationaal furore. Voorbeelden voor grote internationale bedrijven zijn Renault, Peugeot, L’Oréal, BNP Paribas en Total.  

Doordat er ook veel Fransen bedrijven zijn opgenomen in de CAC 40 index die ook op internationaal niveau acteren, zijn ongeveer 45 % van alle aandelen van CAC 40 bedrijven in handen van buitenlandse investeerders.

Dit gegeven maakt de CAC40 zeer uniek in Europa, want geen andere grote index kent zo’n hoog percentage aan buitenlandse investeerders. 

Als jij ook geïnteresseerd bent om te beleggen in de CAC40 index, dan moet kun je dat doen met behulp van Exchange Traded Funds (ETF’s). In het tweede deel van dit artikel leggen we je precies uit hoe je dat doet.

Hoe kan ik investeren in de CAC 40 index?

Je kunt beleggen in de CAC 40 index door te beleggen in een ETF die de CAC40 index volgt. Daarvoor heb je een online broker nodig die deze ETF’s aanbiedt. 

Hier leggen we je uit bij welke brokers je dat het best kunt doen en hoe je een beleggingsrekening bij hun opent, zodat je de ETF’s kunt kopen.  

Stap 1: Kies een online broker

Er zijn zeer veel online brokers op de markt die hun diensten aanbieden. Ze zijn echter niet even geschikt voor elke belegger. Wij bespreken in dit deel twee goed brokers voor het beleggen in de CAC 40 index. 

eToro

CAC 40

eToro is een broker die zijn uniekheid uit in zijn veelzijdigheid. Elk type broker kan hier zijn ei kwijt door de te beleggen in de vele aangeboden handelsproducten.

Daarnaast biedt eToro voor de beginnende belegger een aantal handige tools aan, zodat je een beetje wegwijs wordt in de aandelenwereld. 

Ben jij nieuw in de beleggerswereld en wil jij leren van de meest succesvolle beleggers? Dan zit je bij eToro op de goede plek, omdat eToro hier een toepasselijke tool voor aanbiedt. 

Bij eToro kun je gebruiken maken van de Copytrading tool. Door het copytrading network kun je discussiëren met andere gebruikers en de portfolio’s van medegebruikers bekijken. 

CAC40 index copytrading
Copytraden bij eToro

Ben je overtuigd van een bepaalde strategie? Of wil je dezelfde strategie hanteren van de meest ervaren en succesvolle beleggers? Dan kun je door middel van copytrading de portfolio kopiëren voor eigen gebruik.

Een volgend voordeel waarbij eToro zijn veelzijdigheid uit is hun grote aanbod aan handelsproducten. Door de verschillende handelsproducten is er voor elk type belegger wel iets aanwezig. 

Zo kun je beleggen in grondstoffen, forex, CFD, crypto currencies, ETF’s en aandelen. Daarbij kun je ook nog eens tegen 0% commissie handelen in aandelen en ETF’s. In het geval van de CAC 40 index is dit zeer voordelig handelen.

Voor de belegger die nog niet zo veel ervaring heeft op de aandelenmarkt is er bij eToro een gratis demoversie van het echte platform.

Je kunt in deze demoversie oefenen in een simulatie van de echte markt met een fictief budget. Je zo niet alleen het systeem van eToro kennen, maar je doet ook nog wat ervaring op voor het echte werk. 

Daarnaast is eToro ook ideaal voor de beginnende belegger door hun lage instapbedrag. Door het lage minimum stortbedrag van € 170,- is eToro voor veel beleggers toegankelijk. 

Ben jij al enthousiast geworden over eToro? Maak dan een account aan en je kunt vandaag nog beginnen.

Plus500

CAC40 index

Plus500 is eveneens een zeer populaire broker. Waar je bij eToro kunt beleggen in veel verschillende handelsproducten, kun je bij Plus500 alleen beleggen via CFD’s. 

Dus ben jij als belegger zeer geïnteresseerd in het investeren in CFD’s? In dat geval zit je bij Plus500 helemaal goed op je plek. Let wel op dat CFD’s complexe handelsproducten zijn en dat er een zekere mate van kennis vereisd is. Plus500 is dus niet geschikt voor de beginnende belegger.

Het platform van eToro is zo ingericht dat het geschikt is voor beleggers, omdat het een zeer overzichtelijk en makkelijk te hanteren systeem is. 

Het is Plus500 eveneens mogelijk om te oefenen in een simulatie. Door gebruik te maken van de gratis demoversie bij Plus500 kun je oefenen met het kopen en verkopen door middel van CFD’s. 

Het is belangrijk om bij CFD’s gebruik te maken van een stop-loss functie, zodat bij een verkeerde belegging je verliezen beperkt worden. 

Voor een uitgebreide analyse van Plus500 als broker kun je onze review over Plus500 bekijken!

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stap 2: Een account aanmaken

Als je een keuze hebt kunnen maken uit één van de online brokers kun je door naar de volgende stap, een account aanmaken. 

Dit proces verloopt bij alle grote online brokers hetzelfde, dus we zullen in dit geval alleen uitleggen hoe het werk bij eToro

Je kunt je aanmelden bij eToro op hun website. Het is daarnaast ook mogelijk om de app te downloaden en je daar registreren. 

Het is mogelijk om je aan te melden met je e-mail-adres, maar ook met een facebook of Google+ account. We zullen hier verder ingaan op het aanmelden via je e-mailadres.

Je profiel voltooien bij eToro
CAC40 etoro

Als jij je hebt geregistreerd stuurt eToro een bevestigingsmail naar het door jou opgegeven e-mailadres. Het is van belang dat je deze verifieert, zodat je toegang krijgt tot het eToro platform. 

Nadat je e-mail bevestigd is kun je al wat rondkijken op het platform. Het is echter nog niet mogelijk om te beleggen. Je moet hiervoor eerst nog je identiteit bevestigen en je rekeningnummer koppelen. 

Het is mogelijk om je identiteit te bevestigen door een kopie van je paspoort of je ID-kaart te uploaden op je eToro account. 

Stap 3: Geld storten op je account

Vaak krijg je op dezelfde dag nog bericht van eToro dat jouw identiteit is bevestigd. Nadat je dat bericht hebt gekregen kun je geld storten op je account zodat je kunt beginnen met handelen.

In het hoofdmenu van eToro zie je links onderaan de pagina de button geld storten staan. Door op deze knop te klikken kun je geld storten. 

eToro heeft het je zo gemakkelijk mogelijk gemaakt door verschillende betaalmethoden aan te bieden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om geld te storten via online bankieren, maar ook met je creditcard of PayPal account.

Als laatste stap voordat je kunt beleggen moet je een vragenlijst invullen, waarin eToro duidelijk wil maken dat er risico’s zijn verbonden aan beleggen.

CAC40 index
Account financieren bij eToro

Stap 4: Kies je CAC 40 belegging

CAC40 keuze maken
Keuze maken uit CAC40 belegging opties

Heb je alle vorige stappen voltooid? Dan kan het echte werk beginnen, want je kunt nu beginnen met beleggen. 

Je dient alleen nog te kiezen waarin je wilt beleggen. Bij eToro kun je beleggen in alle bedrijven die zijn opgenomen in de CAC 40 index. 

Je kunt daarnaast ook nog investeren in ETF’s die de CAC40 volgen of kiezen om te beleggen door middel van CFD.

Beleggen in de CAC 40 index

Het is mogelijk om op verschillende manieren te beleggen in de CAC 40. We bespreken hier twee van die mogelijkheden bij eToro en Plus500.

Aandelen van CAC 40 bedrijven

eToro biedt van alle bedrijven die zijn opgenomen in de CAC 40 de aandelen aan. Zo kun beleggen bijvoorbeeld in L’Oréal, Renault en BNP Paribas. Kijk kortom naar de complete lijst van de bedrijven die zijn opgenomen in de CAC 40 en kieze een bedrijf naar jouw keuze uit. 

Bij eToro kun je niet investeren in een ETF die de CAC 40 index direct volgt. Het is echter dus wel mogelijk om te investeren in de bedrijven van de CAC 40.

CAC 40 BNP paribas

BNP Paribas aandelen kopen in eToro

Door de aandelen van alle bedrijven naar gewicht te kopen kun je jouw eigen aandelenmandje maken, die de CAC 40 koers weet te volgen

Het is daarvoor belangrijk om te weten wat het aandeel van een bedrijf in de CAC 40 is. Als bijvoorbeeld het oliebedrijf Total een aandeel van 6,5%, dan moet jouw totale CAC 40 aandelenpakket bestaan uit 6,5% Total aandelen. 

Dus als jij bijvoorbeeld 200 CAC40 aandelen hebt gekocht, dan moeten van het totaal: 200 x 0,065 = 12 aandelen van het bedrijf Total zijn.

CAC 40 CFD beleggen

Het is bij Plus500 mogelijk om te beleggen in de CAC 40 index door middel van CFD. Wat betekent dat je kunt speculeren op koerswijzigingen van de CAC 40 index. Je kunt ze vinden door op het platform te zoeken naar CAC 40.

Het is bij het kopen en verkopen van CFD’s is het zeer verstandig om te handelen met een stop-loss functie. Op deze manier worden je verliezen ingeval de koers onverwachts daalt tot een bepaalde hoogte beperkt. 

Wil je meer weten over alle voor- en nadelen van het beleggen in CFD’s? Lees dan ons artikel over beleggen in CFD!

Let op

76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

CAC40 index

De koers van de CAC 40 index

Een historisch perspectief op de CAC 40

De CAC 40 index begon in 1988 met een koers van 1000 punten. Vervolgens klom de waarde van de CAC40 index in de jaren negentig stevig door tot een record aantal punten van 6553 punten. 

Nadat de dot.com bubble was geknapt ging het ook met de CAC40 wat minder. Toch klom de koers we er bijna tot het oude niveau, totdat de financiële crisis van 2008 zijn intrede deed.

De CAC40 index koers sinds 1988

CAC40 index koers
Sindsdien heeft de CAC40 een gestage groei doorgemaakt, waarmee het de daling na twaalf jaar enigszins heeft hersteld tot een niveau net onder de 6000 punten. 

De live koers van de CAC40 index

De CAC40 index kende een immense daling van de koers aan het begin van 2020. De koers daalde van 6066 punten naar 3752 punten tussen 19 februari en 20 maart. 

De rest van het jaar laat de koers van de CAC 40 een gestaag herstel zien, waardoor het CAC40 index het jaar afsloot met een waarde van bijna 5600 punten. 

Verder laat de koers van de CAC 40 index zien dat de waarde van de CAC 40 per dag met soms wel honderden punten kan verschillen. Dit maakt de CAC40 index redelijk volatiel. 

Waar moet ik op letten met beleggen in CAC40?

Door te beleggen in de CAC40 beleg je in zeer grote bedrijven op internationaal niveau. Door grootte deze bedrijven zijn ze vrij veilig om in te beleggen.

De stijgingen of dalingen van de waarde van de CAC 40 bedrijven hebben invloed op de koers van de CAC40. Het is daarom belangrijk om de gesteldheid van deze bedrijven goed in de gaten te houden. 

Verder zijn politieke en economische ontwikkelingen op nationaal, regionaal en internationaal van invloed op de koers van de CAC 40 index. 

CAC40 index politiek

De politiek kan invloed hebben op CAC40 koers

Op nationaal niveau moet je goed kijken naar de ontwikkelingen van de Franse economie, zoals het BBP, werkeloosheid en de koopkracht. 

Positieve ontwikkelingen op dit gebied hebben hoogstwaarschijnlijk ook een positief effect op de CAC 40 koers, maar negatieve ontwikkelingen ook negatieve effecten.

Ook kunnen beslissingen in de Franse politiek van invloed zijn op de CAC40 koers, zoals investeringen in de economie door de Franse overheid. 

Op regionaal niveau kun je denken aan bepaalde regelingen die ingevoerd worden door de Europese Unie.

Het beste voorbeeld op internationaal of wereldniveau is de huidige corona pandemie, die in het begin van het jaar de koers van de CAC40 met 2200 punten heeft doen laten zakken. Kortom, blijf goed geïnformeerd.

CAC 40 Index: Veelgestelde vragen

De CAC40 index is op dezelfde tijden geopend als de Franse beurs. Dat betekent dat je de CAC40 index is geopend van 09:00 tot en met 17:30 Nederlandse tijd. Deze tijden maken het de Nederlandse belegger makkelijk om te handelen in de CAC40.

De afkorting CAC40 staat voor Cotation Assisteé en Continu 40. Als je dit letterlijk zou vertalen betekent het de continue ondersteunde/geassisteerde handel. Inhoudelijk staat het voor de index van de 40 grootste Franse beursgenoteerde bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie.

Ook wordt de CAC40 gebruikt als indicator voor de situatie op de Franse aandelenmarkt, en daarom ook enigszins hoe het met de Franse economie is gesteld.

De CAC40 is een index waarin je niet direct kunt investeren. Er zijn wel verschillende handelsproducten waarin je kan investeren, die gelinkt zijn aan de CAC 40.

Zo kun je bijvoorbeeld in CAC40 ETF’s investeren, die de koers van de CAC40 index zo precies mogelijk proberen te volgen. Ook kun je in de aandelen van de bedrijven investeren die opgenomen zijn in de CAC40 index. Verder is het ook nog mogelijk om door middel van CFD’s te beleggen in de CAC40 index.

De CAC40 index wordt vaak in het rijtje genoemd van de wereldwijde grootste en invloedrijkste indices, zoals de Dow Jones, Nikkei index, DAX40 en de FTSE100.

 

Dit zijn allemaal indices die ook gebruikt worden als graadmeter voor de stand van zaken van de aandelenmarkt of de economie van het land. De Nederlandse tegenhanger is de AEX index in Amsterdam.

Het zijn in de eerste plaats allemaal bedrijven die genoteerd staan aan de Euronext Paris beurs in Parijs. Voorheen stond deze beurs bekend als de Paris Bourse.

De meest bekende bedrijven die zijn opgenomen in de CAC40 index zijn bijvoorbeeld Airbus, Michelin, Renault, Total en L’Oréal.

Voor de complete lijst van alle bedrijven die zijn opgenomen in de CAC40 kun je kijken op de site van Euronext Paris.

Conclusie: CAC40 Index

De CAC40 index is in het leven geroepen in 1988 en geldt sindsdien als de belangrijkste maatstaf en afspiegeling van de Franse aandelenmarkt. 

Doordat 40 grootste bedrijven zijn opgenomen in de CAC40 index geeft de index ook een beeld van de stand van zaken in de Franse economie. Door deze relatie hebben politieke en economische ontwikkelingen in Frankrijk een redelijke invloed op de koers van de CAC40 index. 

Je kunt beleggen in de CAC40 index door te beleggen in ETF’s die de CAC40 volgen, aandelen van de bedrijven die zijn opgenomen in de CAC40 of door bijvoorbeeld te beleggen in CFD’s van de CAC40. 

Je kunt bij eToro beleggen in de bedrijven die in de CAC 40 staan. Ingeval je meer interesse hebt in CFD-beleggingen kun je het beste bij Plus500 handelen. 

Wil jij beleggen in de CAC40 index?
Maak een account aan bij eToro en kies vandaag nog uit aandelen van de vele bedrijven van de CAC40!
TIP
Scroll naar boven