China ETF | Leer alles over beleggen in China ETF – 2024

iShares MSCI China ETFMCHI
0.00%
$43.38

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Er is enorm veel keus als het gaat om beleggen. Is jouw oog gevallen op een China ETF? Dan kan je die kopen via verschillende Chinese aandelenindices, en daar zijn er meerdere van.

Passief beleggen brengt minder risico’s met zich mee en daarom wordt deze manier van beleggen razend populair. In dit artikel vind je daar alles over, en we vertellen ook meer over verschillende China ETF’s, zoals MCHI en Vanguard ETF China. 

Direct beleggen in de China ETF's in vier korte stappen

Wil jij beginnen met beleggen ETF’s uit China? Maak dan via de knop hiernaast een account aan bij de online broker eToro!

Bij het verhandel van CFD's bij deze aanbieder verliest 67% van de accounts van particuliere beleggers geld. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe CFD's werken en denk goed na of je het je kunt veroorloven om het hoge risico op geldverlies te nemen.

Je vindt in dit artikel alles over hoe de China ETF is samengesteld en hoe de China ETF koers de afgelopen jaren is ontwikkeld. Lees snel verder of begin meteen met beleggen in deze ETF. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Over ETF China

Het Aziatische land China kennen we natuurlijk allemaal wel en over het algemeen is het bekend dat de economie daar alsmaar blijft groeien. 

Maar hoe goed gaat het met de economie van China eigenlijk? Nou, in het afgelopen jaar heeft het land een recordgroei behaald: de Chinese economie kreeg een stijging van maar liefst 18%. 

China ETF top

 

Deze groei kwam voornamelijk doordat alles een jaar stil stond in China, vanwege de coronapandemie. Door de strenge lockdowns stond de economie praktisch stil, maar nu is de motor weer gaan draaien en heeft het land de achterstand weer ingehaald.

Hierdoor geeft China niet alleen zichzelf een duwtje in de rug, maar krijgt juist de hele wereld een impuls door deze bevorderlijke economie. 

Het is vooral export dat dit land zo goed doet. Ook in Nederland bestellen we veel uit China, zo heeft iedereen wel eens van het bedrijf Alibaba gehoord. Alibaba is een enorm groot bedrijf van China, met dochterbedrijven zoals AliExpress (waar je echt van alles kan kopen). Ook in Alibaba kun je investeren met China ETFs.

Voor nu zit de Verenigde Staten nog op de troon van de grootste economie ter wereld, maar niet voor heel lang meer als China zo hard door groeit. Er wordt verwacht dat de VS in 2028 van de troon gestoten wordt, maar eerst stond die voorspelling op vijf jaar later. Dus wie weet wat er gaat gebeuren. 

Hoe kan ik beleggen in China ETF?

Beleggen kan op verschillende manieren, maar de meest makkelijke is toch om het bij een online broker te doen. Hiermee kun je overzichtelijk gaan handelen in onder andere aandelen en ETF’s. 

Wij hebben hier een aantal brokers op een rij gezet met alle voor- en nadelen. Dan weet jij straks welk platform geschikt is voor jouw handelsstrategie voor ETF’s uit China. 

Stap 1: Kies een online broker

Het uitkiezen van een goede broker is gelukkig niet lastig, en met de stappen die wij hebben uitgelicht kun je in no-time beginnen met beleggen. Bij deze stap hebben wij onze twee favoriete brokers op een rij gezet. 

eToro

eToro logotype

De eerste broker die we gaan bespreken is eToro  Dit platform is vooral geschikt voor de startende belegger, maar ook voor semi-ervaren investeerders is dit echt een aanrader. De broker biedt namelijk heel veel handige tools aan. 

Het kan lastig zijn om te beginnen met beleggen als je nog geen ervaring hebt. Daar heeft eToro de Copytrading tool voor:

Met deze functie kun je portfolio’s van de succesvolste beleggers bekijken, maar ook compleet overnemen! Easy.

In dit artikel gaan we natuurlijk kijken naar China ETFs, maar naast ETF’s kun je bij eToro ook nog aandelen, grondstoffen, forex en CFD’s verhandelen. Genoeg keus dus.

ETF china eToro
eToro's CopyPortfolio functie

Daarnaast rekent het platform 0% commissie over het beleggen, de kosten liggen dus absoluut niet hoog bij eToro. Als je dit vergelijkt met andere platformen, bespaar je weer geld!

Voor de beginnende belegger is vooral de volgende tool erg handig: de gratis demoversie. Hiermee kun je met virtueel geld starten met beleggen. Zo kun je alvast goed oefenen en de handelswereld verkennen voordat je aan het echte werk gaat beginnen.

Ben je klaar met oefenen? Dan kun je jouw eigen geld in gaan leggen. Bij eToro kan dat al vanaf het lage minimale stortbedrag van €170,-. 

Hebben al deze voordelen je al overtuigd om eToro te gebruiken? Dat kan meteen! Wil je eerst nog meer informatie? Lees dan onze review over eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

Nasdaq tsla

DEGIRO is ook een broker die goed staat aangeschreven in Nederland. Het platform is bekend als goedkope broker én ook nog eens als enorm goede broker. Zeker slim om te overwegen dus. 

Door de handige zoekfunctie kun jij snel de geschikte aandelen of etf vinden. De interface van DEGIRO is erg gebruiksvriendelijk en iedereen kan hier makkelijk mee aan de slag.

DEGIRO biedt gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid. Zo heb je via de zoekbalk het aandeel waarin jij wilt handelen in een paar seconden gevonden. Dan kun je meteen aan de slag.

Ook bij DEGIRO worden er naast ETF’s en aandelen nog veel meer handelsproducten aangeboden. Het platform geeft daarbij de goede informatie en data, zodat jij precies weet waarin jij slim kunt gaan beleggen.

Bij deze broker kun je dus op een snelle, makkelijke en overzichtelijke manier gaan beleggen. Wil je meer informatie over DEGIRO voordat je met dit platform begint? Lees dan ook onze review van DEGIRO.

Wil jij eerst meer lezen over hoe deze Nederlandse broker precies werkt? Lees dan onze DEGIRO review of begin meteen via de knop hiernaast!

Stap 2: Een account aanmaken

De broker waarmee je wilt gaan werken, heb je nu uitgekozen. Dan is het tijd om een profiel aan te maken bij het platform. 

Dit gaat bij de meeste brokers op dezelfde manier. Om te laten zien welke stappen je moet zetten om je account aan te maken, nemen wij eToro als voorbeeld.

Via de homepage van eToro kun je heel gemakkelijk een profiel aanmaken. Je hoeft alleen maar op de grote groene knop te klikken en je aanmelden met e-mail, facebook of dergelijke. 

Dan nog even via de mail bevestigen dat alles klopt en voilà: je account is aangemaakt en jij kan beginnen met investeren!

ETF China eToro
Meld je aan en begin met beleggen!

Ben je al klaar voor het echte werk? In de volgende stap beschrijven we hoe je aan de slag kan met de broker. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld storten op je account

Nadat je het gemakkelijke aanmeldingsproces hebt doorlopen kun je eerst nog oefenen met de demoversie. Als jij er al helemaal klaar voor denkt te zijn, dan kun je ook gelijk met echt geld beginnen.

Je kunt meteen jouw eigen geld op je account storten om zo te beginnen met beleggen, maar met de demoversie kun je ook nog even oefenen met virtueel geld. Zo zie je hoe beleggen werkt, zonder risico’s.

Geld beleggen is nooit zonder risico’s, maar met ons artikel over de risico’s weet je waar je aan toe bent. 

Om je eigen geld op je account te zetten, moet je eerst nog een vragenlijst invullen en je account verifiëren met je rekeningnummer en identiteitsbewijs. 

Daarna kun je via verschillende betaalopties geld overmaken naar je account. Dit kan makkelijk en snel via onder andere iDEAL of PayPal. Zie hiernaast welke opties nog meer!

ETF China eToro betaalvenster
Geld op je account zetten bij eToro

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 4: Kies je China ETF belegging

MCHI etoro ticker
MCHI bij eToro

Je hebt je aangemeld en wilt beginnen met het kopen van ETF’s: daar kan je nu mee aan de slag! 

Heb je interesse in ETF’s uit China? Ook via de gekozen broker kun je de verschillende indices vinden waarin jij kunt beginnen met beleggen.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Vanguard ETF China, MCHI of Hong Kong China ETF. Genoeg keuze! Het is wel slim om te weten wat de beste keuze is. Daarom geven wij hieronder nog meer informatie over China ETFs. 

Weet je genoeg en wil je beginnen met beleggen in China ETF’s middels een online broker? Wij raden eToro aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Investeren in China ETF

Er zijn verschillende indexen waarin je kunt beleggen als het gaat om een China ETF. Wij hebben een paar investeringsopties uitgelicht: 

MCHI Ishares MSCI China ETF

Je kunt in verschillende China indexen investeren, zoals in MCHI. Dat kan bijvoorbeeld door het kopen van Ishares MSCI China ETF. Het handelen in deze ETF geeft je toegang tot één van ‘s werelds grootste en meest belangrijke economieën. 

Door te investeren in Ishares MSCI China ETF kun je een gediversifieerd portfolio opbouwen, wat weer zorgt dat je minder risico’s meeneemt in je beleggingen. MCHI zorgt voor dit diversifiëren doordat de index zoveel individuele aandelen bezit. 

MCHI index omvat vooral grote en middelgrote bedrijven uit de Chinese economie. Wanneer je investeert in Ishares MSCI China ETF is dat dus vooral slim als je op lange termijn er iets uit wilt halen. 

De MCHI index is niet de populairste, maar wel een interessante index om in te beleggen. Daarbij is het altijd slim om een goede balans te zien tussen de blootstelling van de index binnen verschillende sectoren en binnen de marktomvang. 

Aandelen bedrijven China

Als je wilt beleggen in een index hoeft dat niet per se via China ETF. Je kunt namelijk ook losse aandelen kopen van de bedrijven die onder deze index vallen. Dit kan wel meer risico’s met zich mee brengen. Het zijn vooral grote bedrijven die onder de MCHI vallen en je zult een aantal daarvan zeker wel kennen.  

Zo kun je investeren in het concern Alibaba, dat bestaat uit meerdere grote bedrijven die heel wat winst opleveren. Het concern is gericht op de internetsector en een aantal goedlopende dochterbedrijven zijn AliExpress en Daraz. Als je een aandeel koopt van Alibaba, investeer je dus ook in MCHI China ETF.

Een ander groot bedrijf dat onder MCHI valt is Tencent, een technologiebedrijf uit China. Ook dit grote bedrijf doet het zeker goed in de Chinese economie. 

In ons artikel over de beste Chinese aandelen vind je alle informatie over het beleggen in Chinese bedrijven. 

Vanguard ETF China

Je kunt ook investeren in Vanguard Total China Index ETF, of kort: Vanguard China ETF.  Hiermee investeer je dus ook in een groeiende markt en een van de grootste economieën ter wereld. Meer informatie over Vanguard China ETF vind je op de pagina over het ETF van Vanguard. 

De Vanguard ETF China bestaat vooral uit de grote bedrijven in China, zo vallen meer dan 75% van de bedrijven in deze ETF in de categorie ‘grote bedrijven’ volgens Vanguard. Toch zijn er ook zo’n 8% bedrijven die vallen in kleine tot medium Chinese bedrijven. 

Bij Vanguard kijken ze ook goed naar de sectoren waar deze bedrijven uitkomen. De meeste bedrijven in de Vanguard ETF China komen uit de technologische sector en bedrijven die non-essentiële goederen voor consumenten produceren. 

Via eToro kun je investeren in ETF China! Ook die hier bovengenoemde indexen zijn terug te vinden op het platform. Je kunt meteen beginnen met beleggen via de groene knop hiernaast. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De China ETF koers

De MCHI China ETF koers de afgelopen jaren

Je ziet hiernaast een schermafbeelding van de MCHI koers van de afgelopen drie jaar. Een tijd ging de koers vrij stabiel, maar toch kunnen we verschillende dalingen en stijgingen zien.

Er was een grote daling in maart 2020, die natuurlijk werd veroorzaakt door de coronapandemie. Daarna heeft de MCHI China ETF koers zich weer helemaal herpakt. 

MCHI koers etoro grafiek

De koers in de afgelopen jaren

De actuele China ETF MCHI koers

Na de grote dip door de coronapandemie, is de koers van ETF China bijna alleen maar blijven stijgen. Zo was tijdens het hoogtepunt van de koers, een ETF wel €81,56 waard. 

Na dit hoogtepunt in februari 2021, is de koers helaas weer gaan dalen. Op dit moment kost een MCHI China ETF dan ook €69,04. 

MCHI is dan misschien niet het goedkoopste fonds op de hele markt, het is wel één van de goedkoopste op de Chinese markt. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De toekomst van China ETF

De koers is dus na een hoge piek weer aan het dalen gezet, maar het lijkt er nu op dat de ETF China koers langzaamaan weer omhoog kruipt. 

Wat in de toekomst nog invloed kan hebben op de koers is de relatie tussen China en de VS. Er is namelijk een spanning tussen Amerikaanse president Joe Biden en China en dit kan risico’s meebrengen voor investeerders in ETF China. 

China ETF stock img

Waarom moet ik beleggen in China ETF?

Het groeipercentage van China is groter dan andere landen, ook als dat goed ontwikkelde landen zijn. Het lijkt er op dat China alleen maar gaat groeien de komende jaren.

Als je investeert in China ETF, dan investeer je in de één na grootste economie van de wereld. Onder deze China ETFs vallen dan ook alleen grote en middelgrote bedrijven.

Daarnaast is passief beleggen een goede manier om met weinig risico’s te investeren. Omdat het om een grotere groep bedrijven gaat, heeft het faillissement van een bedrijf weinig invloed op de koers. 

China ETF

Investeer jij straks ook in China ETF?

Wat nog wel mee kan wegen in je keuze om te investeren in ETF China, is hoe het land naar voren komt in het nieuws. Houd daarom het nieuws in de gaten om zo een mening te vormen over het land waarin je wilt investeren. 

Om een voorbeeld te schetsen van hoeveel een belegging in China ETF had kunnen opleveren, rekenen we de volgende som uit. Als je in februari 2020 een ETF bij MCHI €1000 had geïnvesteerd en een jaar later tijdens de piek in de koers had laten uitbetalen, dan had je (1000 / 54,39) * 81,56 = €1500 gehad. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Wanneer je passief gaat beleggen, houd je de ETF’s voor een lange tijd. Daardoor zijn de kosten beperkt. Om in China ETF’s te beleggen, kun je gebruik maken van verschillende indexen. 

De kosten om te beleggen in een ETF zijn afhankelijk van de broker waar je belegt in deze ETF, en bedragen vaak een heel klein percentage voor onder andere het beheer. Tip van Bankr: eToro rekent geen kosten over het openen van een ETF-positie, wat alweer scheelt! 

Bij passief beleggen zijn risico’s een stuk minder, omdat jouw investering wordt verspreid over verschillende bedrijven. Een ‘slecht’ bedrijf heeft dan niet zo veel invloed op jouw investering.

Risico’s zijn echter niet helemaal van de kaart, want met investeren is er altijd een kans dat het mis gaat. Het is belangrijk om bewust van alle risico’s te zijn voordat je begint met handelen. 

Ja, over het algemeen is je geld veilig bij een broker. Dit kun je controleren door te kijken of het platform wordt gereguleerd door een toezichthoudende instantie. Is dit het geval? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Maar kijk dus van tevoren altijd even door wie de broker gecontroleerd wordt. 

Het verschilt enorm per ETF of je dividend krijgt of niet. Dit komt omdat je hebt geïnvesteerd in de hele index. Het ligt dus vooral aan de bedrijven die binnen die index zitten. 

Wil je dus weten of je dividend krijgt bij China ETF? Dan kun je researchen of je bij de onderliggende bedrijven dividend krijgt. 

De Chinese economie is natuurlijk interessant voor beleggers. Er zijn een aantal Chinese bedrijven die een enorme groei doormaken omdat er nog voldoende ruimte voor groei is in China. De China ETF is samengesteld uit de Chinese bedrijven met de hoogste marktwaardes. 

China ETF: Conclusie

De index van de China ETF is zeker interessant om in de gaten te houden. De Chinese economie is namelijk de een na grootste economie van de wereld, met de VS op de eerste plaats. Daarnaast heeft China een groter groeipercentage dan andere ontwikkelde landen. 

De koers van MCHI China ETF gaat na een grote domper door de coronapandemie weer redelijk stabiel. Je kunt in China ETF beleggen door bijvoorbeeld Ishares MSCI China ETF of  Vanguard ETF China te kopen. Ook kun je in ETF’s van MCHI beleggen. 

Beleggen een van de China indexen kan bij meerdere brokers. Wij raden aan om eToro te gebruiken. Met de handige en overzichtelijke tools die het platform biedt, heb je snel door hoe je slim kunt beleggen. Ook is deze broker laag in kosten vergeleken met andere brokers. 

Investeren in China ETF?
Je hoeft er niet langer mee te wachten, start meteen met beleggen!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven