Investeren in de Eurostoxx 50 | Euro Stoxx 50 Koers | SX5E (2024)

Ben jij geïnteresseerd om te gaan beleggen in een indexfonds? Dan is de Eurostoxx 50 wellicht iets voor jou. In dit artikel vertellen wij je alles over de Euro stoxx 50 index, en hoe je makkelijk kan starten met het handelen van deze index.

Eurostoxx 50 - stappenplan

Wil jij ook passief beleggen in een indexfonds? Maak snel en gemakkelijk een nieuw account aan op eToro en begin vandaag.

Over Eurostoxx 50

De Euro Stoxx 50 is geboren in 1998 met het doel om de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in de Eurozone te vertegenwoordigen.

De aandelenindex is gevuld met de top 50 belangrijkste aandelen in landen van de Europese Unie. Deze bedrijven worden ook wel “blue-chips” genoemd.

Eurostoxx 50

Een blue chip is een bedrijf met een goede nationale reputatie en financiele gezondheid. De diensten en producten van deze bedrijven zijn vaak al lang bekend en betrouwbaar.

De waarde van de bedrijven binnen de Eurostox wordt bepaald op basis van de free float, het percentage van vrij verhandelbare aandelen op de beurs. Franse en Duitse bedrijven zorgen samen voor ongeveer 70% van de bedrijven uit de index.

Nederland staat op nummer 4 met een weging van bijna 14% in de Eurostoxx 50 index. Een aandeel in de Eurostoxx mag een maximale weging hebben van 10%. Het grootste aandeel in het fonds op dit moment is het Nederlandse bedrijf ASML HLDG, met een weging van 6,56%.

Andere bekende bedrijven in de top 10 van de Euro Stoxx 50 zijn bijvoorbeeld LVMH Moët Hennessy, SAP, Total S.A. en Allianz. De index is ontworpen door Stoxx Ltd. en wordt beheerd door haar moederonderneming, de Deutsche Börse (Duitse Beurs).

De Eurostoxx 50 wordt dan ook verhandeled op de Duitse Eurex. De Euro Stoxx wordt echter veel verhandeld door middel van EFT’s (Exchange Traded Funds), die deze Eurostoxx volgen. De meest omvangrijke EFT van de Eurostoxx 50 is genoteerd aan de Euronext.

Hoe kan ik beleggen in de Eurostoxx 50?

De beste optie om snel en gemakkelijk te beginnen met het handelen in de Euro stoxx 50 index is met behulp van een online broker. Met een online broker heb je direct toegang tot vele financiële instrumenten zonder dat je een ingewikkeld proces hoeft te doorlopen.

Hieronder laten we je zien hoe je een online broker kiest zodat je kan handelen in de Eurostoxx index.

Stap 1: Kies een online broker

De eerste stap is het vinden van de juiste online broker. Een online broker is een handelsplatform waar je toegang hebt tot vele financiele handelsproducten op beurzen over de hele wereld. Via deze handelsplatformen kun je snel en gemakkelijk in opties en EFT’s van de Eurostoxx 50 handelen.

eToro

eToro is één van de grootste online brokers op de markt. Bij ons is dit platform het meest aangeraden door de vele voordelen die het biedt over andere brokers. Daarnaast is het een erg gebruiksvriendelijk platform voor beginnende beleggers.

Hieronder zetten we alle voordelen van eToro voor je op een rijtje.

Allereerst is eToro een uitermate geschikte broker door het grote aanbod en variëteit in financiële instrumenten.

Aandelen, cryptocurrency, EFT’s, CFD’s, grondstoffen en forex trading zijn allemaal verhandelbaar op het platform eToro.

eToro broker Eurostoxx 50
Veel opties bij handelsplatform eToro!

Voor aandelen en EFT’s geld een commissie van 0% op eToro. Zeer voordeling voor beginnende beleggers en een mooi voordeel als je graag wilt gaan handelen in de Eurostoxx 50 index!

Ook biedt eToro een demoversie van je account, zodat je kunt oefenen met handelen door virtueel geld te gebruiken.

Wil je wel met echt geld gaan beleggen? Dan kun je starten met een laag minimaal inlegbedrag van € 170,00. Hierdoor hoef je niet meteen je hele spaarrekening te gebruiken om te handelen.

Het laatste veelgeprezen voordeel van eToro is de mogelijkheid tot copytrading. Met copytrading kun je portfolio’s van succesvolle beleggers overnemen of investeren in portefeuilles die gemaakt zijn door eToro zodat je zelf geen moeilijke keuzes hoeft te maken.

Starten met handelen van de Eurostoxx 50 index via eToro? Klik op de button en maak eenvoudig een account aan!

Plus500

Plus500 logo eurostoxx 50

Plus500 is een andere online broker waarop je ook kan handelen in de Eurostoxx index. Plus500 differentieert zich door de nadruk op het handelen van CFD’s.

Doordat Plus500 zich specialiseert in CFD trading, een manier van traden die inspeelt op koerswisseling, beschikt het platform over mooie analysetools. Plus500 is dus een goede keuze als je je wilt specialiseren in dit type handelsproduct.

Wel is het handelsplatform minder gebruiksvriendelijk voor beginnende beleggers, en CFD’s zijn risicovolle beleggingen.

Stap 2: Een account aanmaken

Wanneer je keuze is gevallen op een online broker zul je een nieuw account moeten aanmaken. Dit proces is vrij simpel en voor veel brokers hetzelfde. Als voorbeeld gebruiken wij het platform eToro.

Druk op de knop ‘Join Now’ op de eToro homepage. Nadat je op deze knop hebt gedrukt zie je dat je enkele gegevens moet invullen om een nieuw account aan te maken.

Zodra je dit hebt gedaan is je account al gemaakt, maar zul je hem nog moeten verifiëren.

Bevestiging account eToro eurostoxx 50
Bevestig je account en begin met traden!

In je mail krijg je een link om je account te activeren. Nu is je account al bijna helemaal klaar! Traden kan al met de demofunctie, maar nog niet met echt geld.

Om echt geld te storten en gebruiken moet je eerst een validatieproces verlopen. Je maakt een kleine toets vult enkele extra gegevens in. Ook moet je een kopie van je ID of paspoort uploaden.

Na dit Know Your Customer (KYC) proces is je account helemaal klaar om te traden met je eigen geld. Nu rest je alleen nog de opdracht om geld te storten en je opties te kiezen!

Stap 3: Geld storten op je account

Nadat je je account hebt gemaakt en geverifieerd kun je een storing doen. Storten op eToro is makkelijk, je kiest het bedrag dat je wilt storten en kiest een betaalmethode.

iDEAL, PayPal en creditcard zijn veelgebruikte betaalopties die op eToro mogelijk zijn.

Het minimale inlegbedrag van eToro is € 170,00. Deze lage minimale inleg maakt eToro een zeer aantrekkelijk platform voor beginnende beleggers.

Nadat je geld op je account hebt gestort kun je gaan beginnen met beleggen in de Eurostoxx 50!

Account financieren eurostoxx 50
Betaalmogelijkheden bij eToro

Stap 4: Kies je Eurostoxx 50 Belegging

Zodra je account helemaal klaar is om te beleggen kun je de Euro stoxx 50 index opzoeken. De afkorting van de Eurostoxx 50 is normaliter SX5E, maar op eToro kun je hem vinden op de naam EUSTX50.

Ook kun je beleggen in een EFT van de SX5E, of aandelen kopen van de bedrijven binnen de Eurostoxx index.

Eurostoxx 50 etoro
Koers Euro Stoxx 50 op eToro

Investeren in Eurostoxx 50

Je hebt verschillende mogelijkheden van investeren in Nasdaq, we hebben ze hieronder even voor je op een rijtje gezet:

Eurostoxx 50 indexfonds

De meest simpele manier om te investeren in de Euro stoxx 50 is om via je online broker de index op te zoeken en te beleggen. De index SX5E is te vinden op bijna alle brokers. Op eToro vind je de index onder de naam EUSTX50.

Beleggen in het Eurostoxx 50 indexfonds betekend dat je direct investeert in de index zoals hij op de markt staat. De index groeit direct mee met de ontwikkelingen van de markt.

Beleggen in een indexfonds is een goede optie als je een wat meer passieve belegger wilt zijn. Een indexfonds volgt de markt, en bestaat vaak uit een groep goed presterende of populaire bedrijven. Hierdoor is beleggen in indexfondsen makkelijk en heeft het minder risico.

Je hoeft weinig onderzoek te doen naar de specifieke bedrijven om te kunnen bepalen of je wilt investeren in het Indexenfonds. Ook zijn indexfondsen op de lange termijn vaak meer rendabel dan bij actief beleggen.

Aandeel Eurostoxx 50 bedrijven

Naast investeren in de index zelf, kun je natuurlijk ook beleggen in de bedrijven die zijn opgenomen in de Eurostoxx 50. Met direct beleggen in de bedrijven binnen de Euro Stoxx index heb je meer vrijheid om te bepalen welke bedrijven jij waardevolle investeringen vind.

Via eToro kun je makkelijk alle aandelen van de Eurostoxx 50 index vinden. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Philips, ASML, SAP, L’Oreal, Total en Siemens. Al deze aandelen zijn erg groot en populair en zullen dus niet zo veel risico met zich meedragen.

De Eurostoxx richt zich vooral op industriegoederen en technologie. Beleggers die graag hierin willen investeren zullen dus veel interessante bedrijven vinden binnen die sectoren. Kijk op de lijst en kies het bedrijf die het beste in jouw aandelenportefeuille past.

Eurostoxx 50 EFT's

Ook kun je, in plaats van direct investeren in het indexfonds, kiezen voor een EFT-optie. Dit Financiële product volgt als het ware de koers Euro stoxx 50. Het is dus niet een directe investering in de index, maar een manier om de koers Euro stoxx 50 te volgen in de vorm van aandelen via een fonds.

EFT’s worden verhandeld via een beleggingsfonds. Je koopt dus eigenlijk gewoon alle aandelen binnen een bepaald indexfonds. EFT’s zijn, omdat het aandelen bevat, continue verhandelbaar op de markt.

Het is een manier om aandelen te kopen van de bedrijven binnen de Eurostoxx 50, zonder dat je zelf moeite hoeft te doen om individuele bedrijven op te zoeken.

Wil jij ook graag starten met het handelen van indices zoals de Euro Stoxx 50? Maak een account aan en start vandaag nog via eToro!

De Eurostoxx 50 Index Koers

Laten we kijken naar de koers van de Eurostoxx 50 index van de afgelopen tijd.

De index presteerde goed sinds het begin van 2019 en sloot dat jaar af op ongeveer 3.750 punten, 750 boven het begin van het jaar.

Bij de start van de coronacrisis in maart 2020 zijn veel Europese bedrijven onderuit gegaan. De index heeft in die maand een dip gezien van bijna 1500 punten.

Koers eurostoxx 50 etoro

Koers Euro stoxx 50 in de afgelopen 2 jaar

Hierna is de index langzaam maar zeker weer een weg terug naar boven wezen zoeken. In de zomer van 2020 zijn de aandelen van de index stabiel, maar nog niet rendabel.

In de laatste maanden van 2020 zien we weer een lastige periode voor de bedrijven van de Eurostoxx 50 index. Dit komt vooral door de toename van coronabesmettingen in Nederland, Duitsland en Frankrijk. In deze landen zijn er in deze tijd veel nieuw maatregelen genomen waardoor het vertrouwen in de markt weer is afgezwakt.

In het begin van 2020 zien we weer een opmars naar het oorspronkelijke punt. De start van de vaccinatierace in Europa helpt de index weer vertrouwen te winnen onder beleggers.

Echter loert er nog wel gevaar in de nieuwe coronavarianten die opduiken en kunnen zorgen voor problemen in het vaccinatieproces van de Europese bevolking.

De aanwezigheid van bedrijven zoals ASML, Philips en Siemens zijn een groot pluspunt voor de Eurostoxx. Deze bedrijven bieden veel medische technologische oplossingen voor de ziekenhuizen in Europa. Veel rendement is te danken aan de bedrijfsvoering van dergelijke bedrijven.

De koers staat op dit moment op 3.650, hetzelfde punt als februari een jaar eerder. De verwachting is dat de koers Euro stoxx 50 haar weg naar boven vervolgt, maar op een rustig tempo.

Waarom moet ik beleggen in Eurostoxx 50?

Beleggen in indexfondsen heeft enkele voordelen. Het grootste voordeel is dat het over het algemeen niet zo veel kosten met zich mee brengt vergeleken met actief beleggen

Indexfondsen zoals de Eurostoxx 50 bieden een brede spreiding van je belegging. Hierdoor verlaag je je risico op individuele aandelen. Alleen het marktrisico blijft dus nog over.

Omdat het risico laag is, bied passief beleggen in indexfondsen een mooie manier voor een goed rendement op lange termijn.

Direct investeren in Eurostoxx 50 index?

Met actief beleggen probeer je namelijk van de markt te winnen. Met passief beleggen in een indexfonds zijn je winsten nooit hoger dan de markt. Daarom kan het lijken alsof passief beleggen minder rendabel is, maar dit is zeker niet het geval. Het blijkt dat indexfondsen op de lange termijn juist een hoger rendement hebben.

Met passief beleggen hoef je je dus geen zorgen te maken over slapeloze nachten en heb je ook nog eens een mooi rendement op je spaarpotje!

Beleggen in de Eurostoxx 50 is dus een mooie optie voor de lange termijn. Actief beleggen in individuele bedrijven kan lastig zijn in een onvoorspelbare tijd als deze. Met beleggen in de Euro stoxx 50 beleg je meteen in de meest toonaangevende bedrijven van Nederland en haar buurlanden uit de EU.

Een lager bedrijfsresultaat van L’Oreal zal zich bijvoorbeeld compenseren door het betere bedrijfsresultaat van Philips of ASML. Houdt er wel rekening mee dat het risico op beleggen nooit nul is. Het is nog steeds een grote vraag hoe de markt zich zal gaan ontwikkelen.

Veelgestelde vragen

De Eurostoxx 50 bestaat uit de top 50 bedrijven binnen de Europese Unie. Duitsland en Frankrijk zijn de leider van deze index met ongeveer twee derde van de totale weging van de index.

Alle bedrijven in deze index zijn al lange tijd gewaardeerd en vertrouwd door beleggers en consumenten. Daarom is het een fijne index om in te beleggen als je nog niet heel ervaren bent op de aandelenmarkt.

De Nederlandse bedrijven hebben de bronzen plak op de index. Het bedrijf met de hoogste weging in de Eurostoxx 50 is het Nederlandse ASML. Andere bekende bedrijven van de index zijn o.a. Total, LVMH Moët Hennessey, Allianz, Daimler, Philips en BNP Paribas.

Als je belegt in de Eurostoxx 50 via eToro heb je geen extra kosten. Dit is ook het geval als je de index wilt traden in de vorm van EFT’s!

De kosten van beleggen in indexfondsen is over het algemeen laag en heeft minder risico dan actief beleggen. Het is namelijk een vorm van passief beleggen.

Met passief beleggen probeer je niet de markt te verslaan, zoals bij actief beleggen. Daardoor zijn de kosten lager en speel je in op een mooi rendement op de lange termijn.

Je loopt bij het beleggen in indices een minder risico dan bij actief beleggen in individuele aandelen. Een index is in principe een mandje van verschillende aandelen. Hierdoor heb je een mooie verspreide belegging en zul je niet zo veel last hebben van risico op individuele aandelen.
 
Door het lage risico zul je vaak zien dat indexfondsen een hoog rendement hebben. Het enige risico die nog bestaat is het marktrisico. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat het risico laag, maar nooit nul is. De markt kan nog steeds dalen en dus een negatieve invloed hebben op je investering.
 
Over het algemeen zijn indexbeleggingen zoals de Eurostoxx 50 een goede optie voor de lange termijn. Ook is het aantrekkelijk voor mensen die willen beleggen maar niet veel tijd kwijt willen zijn met marktonderzoek.

Bij alle grote en bekende online brokers is je geld gewoon veilig. Brokers als eToro en Plus500 worden gereguleerd door onafhankelijke financiële instanties die de consument willen beschermen.

Vaak is een deel van je vermogen op je account standaard verzekerd als er echt een keer iets mis gaat, daardoor hoef je je als beginnende belegger niet zo veel zorgen te maken over de veiligheid van een online broker.

Doe onderzoek naar de online broker die het beste bij jouw beleggingsstijl past om te bepalen of het een goede plek is om jouw geld te investeren.

Het is mogelijk om dividend uitgekeerd te krijgen over je beleggingen van de Eurostoxx 50 index. Dit is echter wel afhankelijk van de individuele bedrijven.

Beleggen in een index is namelijk beleggen in een mandje van verschillende aandelen. Stel dat Philips dividend uitkeert, en Philips zit ook in dit mandje, dan zul je automatisch dividend ontvangen over het gewogen aandeel van de index.

Check daarom zelf van tevoren welke bedrijven er zijn opgenomen in de index waarin je wilt investeren om te kijken of je dividend uitgekeerd krijgt.

Eurostoxx 50: Conclusie

Al met al lijkt beleggen in indexfondsen een goed idee voor de beginnende belegger, of voor mensen die graag minder actief en meer passief willen beleggen. Op dit moment zit de Eurostoxx 50 index nog in een lastige periode. Echter zal de index zich op lange termijn mooi uit kunnen betalen.

Door de spreiding van deze aandelenportefeuille is het risico een stuk lager dan bij het beleggen in individuele bedrijven. Meer informatie over beleggen in een indexfonds vind je op onze pagina over beleggen in indexfondsen.

De Eurostoxx 50 index bestaat uit populaire bedrijven binnen de Europese Unie en is daarom ook geschikt voor mensen die graag willen investeren in enkele Nederlandse grootmachten zoals ASML en Philips. De mogelijkheden om te handelen zijn groot bij online brokers als eToro.

Wij denken dat de Eurostoxx 50 index een mooi fonds is om in te beleggen voor de lange termijn. Dit is onder andere dankzij de nadruk van het fonds op grootmachten in de (medische) technologiesector. Op de korte termijn is de verwachting dat het rendement niet heel hoog zal zijn.

Beleggen in de index Eurostoxx 50?
Maak makkelijk en snel een nieuw account aan op eToro en begin meteen met beleggen in de SX5E. Ook mogelijk in de vorm van EFT's!
Start nu!
Scroll naar boven