FTSE100 | De laatste koers van de FTSE100 Index (2024)

^FTSE
$8,252.91
Change (24H)
$29.570.36%

Voor de belegger die passief wil beleggen voor de lange termijn is indexbeleggen goede strategie om te hanteren. Als dit jouw ook aanspreekt dan is dit artikel interessant voor jou. Ben je er al uit en wil je meteen beleggen? Volg dan snel het volgende stappenplan: 

Zelf beleggen in de FTSE 100 Index - een stappenplan

Zelf beginnen met de handel in verschillende indexen? Open dan nu een account bij eToro via de groene knop hiernaast! 

Wij bespreken in dit artikel de FTSE100 index. Eerst leggen we je precies uit wat de FTSE100 precies is. Daarna leggen wij je precies uit waar je het beste kunt beleggen in deze index en hoe je dat doet. Ten slotte zullen we nog de FTSE100 koers bespreken. 

Over de FTSE100

De volledige naam van de FTSE 100 is de Financial Times Stock Exchange Index. Deze index volgt de London Stock Exchange en geldt bovendien als de belangrijkste indicator voor de gesteldheid van de London Stock Exhange. 

Een andere naam die gegeven is aan de FTSE100 en gewoonlijk wordt gebruikt is de ‘foosty’ of ‘foetsie’. 

De FTSE100 is samengesteld opgericht door middel van een venture tussen de London Stock Exchange en de Financial Times. De FTSE100 index werd voor het eerst samengesteld in 1984. 

FTSE100 index london

Het financiële district in Londen

Tegenwoordig is het bedrijf FTSE Russel eigenaar van de FTSE100 index en daarmee verantwoordelijk voor de samenstelling van de FTSE 100.

De FTSE 100 index is samengesteld uit 100 bedrijven die beursgenoteerd staan aan de London Stock Exchange. Daarbij vormt de beurswaarde van het bedrijf het belangrijkste criterium om opgenomen te worden in de index.

Dus de 100 bedrijven met de hoogste beurswaarde worden opgenomen in de index. Toch wordt er daarnaast ook nog geselecteerd door te kijken naar de liquiditeit van het bedrijf en hoe vaak de aandelen verhandeld worden. 

Ondanks dat de FTSE 100 bestaat uit 100 bedrijven zijn er in totaal 101 verschillende aandelen opgenomen in de FTSE100 index. Dit komt doordat de Royal Dutch Shell met twee type aandelen is opgenomen in de FTSE100.

Je kunt beleggen in de FTSE100 door middel van Exchange Traded Funds (ETF’s). De ETF’s is een aandelenpakket die zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde index volgt. Deze vorm van beleggen wordt ook wel indexbeleggen genoemd.

In het geval volgt de FTSE100 vrij nauwkeurig de koers van de London Stock Exchange. Dit betekent dan ook dat jouw FTSE 100 ETF meebeweeg met de koers van de London Stock Exchange. 

Hoe kan ik beleggen in de FTSE100 Index?

Al jij online wilt beleggen in de FTSE 100 index dan is het vaak noodzakelijk om dat via een online broker te doen. Om jou te helpen bij het kiezen van een broker bespreken wij hieronder twee uitstekende opties.

Daarnaast leggen we je via verschillende stappen uit hoe je vervolgens kunt beginnen met beleggen bij deze twee brokers.

Stap 1: Kies een online broker

Voor je begint met handelen in aandelen van de FTSE100 is het belangrijk dat je een account aan maakt bij een geschikte broker. We hebben hieronder de beste  brokers voor je op een rij gezet. 

eToro

etoro logo ftse 100

De eerste broker die we hier bespreken is eToro. Bij eToro sluit jij je aan bij een van de populairste brokers ter wereld. Hieronder bespreken wij de voordelen van eToro, die uitleggen waarom het zo’n populaire broker is. 

eToro is een veelzijdige broker die bij uitstek handige tools aanbiedt voor de belegger met wat minder ervaring. Zo kun je gebruik maken van het Copytrading platform. 

Door middel van het Copytrading platform kun jij de portfolio’s van andere eToro gebruikers bekijken. Je kunt op deze manier kijken of jij een strategie tegenkomt die bij jouw als belegger past.

FTSE 100 koers
Portfolio's kopiëren bij eToro

Als jij zo’n strategie bij een andere belegger hebt gevonden, dan kun je bij eToro deze strategie overnemen en gebruiken. Via deze weg kun je bij eToro meer ervaring opdoen als belegger en uitvinden hoe jij als belegger wilt zijn. 

De veelzijdigheid van eToro is ook terug te vinden in het aanbod van handelsproducten. Zo kun je bijvoorbeeld handelen in grondstoffen, forex, CFD, aandelen en ETF’s. Met betrekking tot beleggen in de FTSE 100 zijn met name de ETF’s interessant.

Verder kun in deze ETF’s zonder commissie kopen en verkopen bij eToro. Je betaalt namelijk 0% commissie over aandelen en ETF’s

Heb je nog niet eerder belegt via eToro? Of heb je überhaupt nog nooit belegt op de beurs? Dan kun je bij eToro eerst nog oefenen met een gratis demoversie. Door de demoversie kun jij oefenen in een gesimuleerde markt, en leer je het systeem van eToro kennen.

Sommige broker hanteren een hoog minimum stortbedrag waardoor de stap om te beginnen met beleggen een grote is. Bij eToro is dit niet het geval, omdat zij een laag minimum stortbedrag van € 170,- hanteren.

Ben jij enthousiast geworden over eToro? Je kunt vandaag nog beginnen door een account aan te maken!

DEGIRO

FTSE 100 koers

Een andere veelzijdige online broker is DEGIRO. Deze is al vaak geprezen als de beste broker van Nederland. Daarnaast is het ook wordt DEGIRO ook geprezen omdat je er zeer goedkoop kunt handelen.

DEGIRO komt in veel onderzoeken als beste uit de test. In totaal heeft DEGIRO 66 prijzen ontvangen van nationale en internationale broker onderzoeken.

Je kunt bij DEGIRO gebruik maken van een overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken platform, voor zowel app gebruik als op hun website.

De handelsproducten waar jij als belegger uit kunt kiezen bij DEGIRO zijn CFD, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en ETF’s. Dus ook bij DEGIRO zit je op de goede plek om te indexbeleggen.

Ook heb je toegang to veel data en analytische tools waarmee jij kunt beslissen of je in een bepaalde aandelen of ETF’s wilt investeren. Doordat ook deze data overzichtelijk wordt aangeboden is het ook geschikt voor beleggers met wat minder ervaring.

DEGIRO is gereguleer door Nederlandse instanties zoals de AFM en DNB. 

Stap 2: Een account aanmaken

Nadat je een keuze hebt gemaakt om bij een bepaalde broker te gaan beleggen, is het noodzakelijk om een rekening bij die broker te openen. 

In dit geval leggen wij alleen uit hoe dit bij eToro werkt, omdat de aanmeldingsprocessen bij de meeste brokers over het algemeen hetzelfde zijn.

De eerste stap die je moet zetten om een account aan te maken bij eToro is de app downloaden of naar de website te gaan.

Je kunt vervolgens je laten registreren met je e-mail adres, waarna je een e-mail krijgt zodat je jouw account kunt bevestigen. Als je dat gedaan hebt kun je gelijk al aan de slag op het eToro platform. 

Je hebt dit moment al wel toegang tot de data en Copytrading network van eToro, maar je kunt nog niet met echt geld handelen. Wel kun je alvast oefenen met de gratis demoversie.

FTSE100
Voltooi je profiel en begin gelijk bij eToro!

Je bent verplicht om je identiteit te bevestigen bij eToro voordat je geld kunt storten waardoor je kunt handelen op het platform. Je kunt jouw identiteit bevestigen door een kopie je ID-kaart of jouw Paspoort te uploaden bij eToro. 

Stap 3: Geld storten op je account

Nadat je stap 2 hebt voltooid kunnen we beginnen met stap 3: geld storten op je account. Ook dit is een gemakkelijk proces zodat jij snel kan beginnen met beleggen.

In het hoofdmenu van eToro zie links op de pagina een menubalk staan. Onderaan zit de optie ‘geld storten’. 

Je kunt vervolgens geld met behulp van verschillende betaalmethoden storten. Zo kun je gebruik maken van PayPal en iDEAL, maar ook via creditcard of een bankoverschrijving.

Je dient een minimale storting van € 170,- te doen voordat je kan beginnen met beleggen.

FTSE100 geld storten etoro

Stap 4: Kies een FTSE100 ETF

FTSE 100 koers
Beleggen in FTSE 100 ETF's in eToro

Nu je een broker hebt gekozen en het aanmeldingsproces voltooid hebt kun je beginnen met beleggen.

Als jij wilt investeren in de FTSE100 index, dan kun je ration aandelen van alle bedrijven die zijn opgenomen in de index kopen.

Het is echter veel makkelijker om hetzelfde te doen via een ETF. Via een ETF koop je in één klap alle aandelen naar verhouding van bijvoorbeeld de FTSE100 index. We zullen hieronder een aantal van deze ETF’s bespreken.

Beleggen in de FTSE 100 Index

We bespreken in dit deel van het artikel een aantal ETF’s die de FTSE 100 index volgen.

iShare FTSE 100 UCIT ETF

Deze ETF van iShare volgt de Financial Times Stock Exchange 100 index en is ook verkrijgbaar bij eToro. De iShare ETF’s worden beheerd door het bedrijf Blackrock, wat een grote speler is op de markt van ETF aanbieders.

Deze ETF is ook beschikbaar bij DEGIRO Je kunt hem kopen door in de zoekfunctie zoeken naar FTSE. 

In de grafiek kun je zien dat de koers van deze ETF in 2020 flink gedaald is, en de rest van het jaar enig herstel heeft laat zien. 

FTSE100 ETF

Koers van iShare FTSE100 ETF het afgelopen jaar

Waar deze ETF begin februari 2020 bijna de 750 punten aantikte, kreeg de deze ETF een grote klap te verwerken tijdens de begindagen van maart. Sindsdien is schommelt de waarde van Vanguard FTSE 100 ETF tussen de 500 en 600 punten.

De FTSE100 index is gevoelig erg gevoelig voor politieke en economische gebeurtenissen. De ETF’s die de FTSE100 volgen zijn dus ook gevoeliger voor veranderingen op deze gebieden. 

Begin maart markeerde voor het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa het begin van de corona crisis. De economische en politieke effecten van de crisis kunnen dus hun weerslag hebben gegeven op de koers van deze ETF

Vanguard FTSE 100 UCITS ETF

De Vanguard FTSE 100 ETF kun je kopen bij DEGIRO. Het bedrijf Vanguard is opgericht door Jack Bogle, die de bedenker is van het indexbeleggen. 

Samen met zijn bedrijf Vanguard heeft hij het eerste indexfonds ontwikkeld, met andere woorden de eerste ETF op de aandelenbeurs.  

Deze ETF is de koop momenteel te koop voor bijna 29 pond. Tegen de huidige wisselprijs is 1 pond 1,14 euro waard.

FTSE 100 ETF vanguard

 Vanguard FTSE 100 ETF kopen bij DEGIRO

Dat betekekent dus dat je deze ETF kunt kopen voor ongeveer: 29 x 1,14 = € 33,94

FTSE 100 Index koers

FTSE 100 koers: historisch perspectief

De koers van de FTSE 100 begon in 1984 op 1000 punten. Tot aan het einde van de jaren negentig is de koers flink gestegen tot ongeveer 7000 punten. 

Ook zijn er een aantal flinke dalingen op te merken. De eerste in het jaar 2002 en de tweede in het jaar 2008. In beide jaren was er sprake van een economische crisis. 

Hieruit blijkt dus ook dat de FTSE100 koers gevoelig is voor de ontwikkelingen binnen de economie van het Verenigd Koninkrijk, maar ook van de ontwikkelingen op internationaal niveau. 

De koers van de FTSE 100 index sinds

FTSE 100 index

Nadat de FTSE100 koers gedurende de jaren negentig van de twintigste eeuw voornamelijk groei doormaakte, bleek het de jaren daarna op de langere termijn aardig volatiel. 

Daarbij is de koers twee keer onder de 3900 punten gedoken. Het eerste moment dat de FTSE 100 3900 punten bereikte was na de economische crisis van 2002.

Het tweede moment dat de FTSE 100 3900 punten behaald was na de economische crisis van 2008. Na beide crises had de FTSE100 index de nodige tijd nodig om daar van te herstellen. 

Wanneer jij dus belegt in de FTSE100 index, houd de ontwikkelingen van de koers dan goed in de gaten. Met name als de FTSE100 3900 punten grens in zicht komt. 

De actuele FTSE100 koers

De koers van de FTSE 100 index is flink gedaald aan het begin van 2020. Dit kan in verband gebracht worden met de spanningen en onzekerheden van de corona crisis.

De koers daalde tussen 18 februari en 20 maart van ruim 7500 punten naar net geen 5000 punten. 

De FTSE 100 koers heeft zich daar enigszins moeilijk van hersteld. Het heeft de rest van het jaar geschommeld rond de 6000 punten. 

Aan het einde van het jaar 2020 en het begin van het jaar 2021 is er weer een kleine stijging op te merken naar een puntenaantal van 6500 punten.

De voor- en nadelen van de FTSE100 Index

De koers van de FTSE100 index wordt sterk beïnvloedt door de ontwikkelingen op de London Stock Exchange, die op zijn beurt weer beïnvloed kan worden door bijvoorbeeld politieke ontwikkelingen.

Zo hadden ontwikkelingen in de Brexit onderhandelingen invloed op de koers van de FTSE 100 index. Wanneer de deadline voor Brexit dichter bij kwam en er was nog geen akkoord, had dit zijn weerslag op de koers doordat die vervolgens daalde.

Het tegenovergestelde kan echter ook van pas komen. Politieke en economische gebeurtenissen kunnen een positief effecht hebben op de koers van de FTSE100.

FTSE 100 index

Blijf goed op de hoogte voor je FTSE 100 investering

Op basis daarvan kun je dus speculeren op de koers van de FTSE 100 index door goed op de hoogte te zijn van politieke en economische ontwikkelingen.

De FTSE 100 wordt daarnaast niet ten onrechte gebruikt als graadmeter van de London Stock Exchange, maar voor een afspiegeling van economie van het Verenigd Koninkrijk is de FTSE 250 index een betere optie.

De FTSE 100 index bestaat wel uit bedrijven die aan de London Stock Exchange beurgenoteerd staan, maar hier zitten ook veel international bedrijven tussen zoals Unilever en Vodafone. 

Daarentegen bestaat de FTSE 250 uit de 250 grootste bedrijven van de London Stock Exchange na de top 100. Dus van plek 101 tot en met 350. De meeste van deze bedrijven zijn puur Engels en daarom geeft de FTSE 250 een betere afspiegeling van de economie van het Verenigd Koninkrijk.

FTSE100: Veelgestelde vragen

De beurs in het Verenigd Koninkrijk is geopend van 08:00 in de ochtend tot 16:00 in de middag (plaatselijke tijd). Wanneer jij handelt vanuit Nederland moet je rekening houden met een tijdsverschil.

Dit tijdsverschil is maar een uurtje en is dus niet onoverkomelijk. Ingeval dat je in Nederland huishoudt moet je de tijden van 09:00 tot en met 17:00 aanhouden.

Op eToro worden de tijden ook nog specifiek aangegeven. 

De naam van de FTSE 100 index geeft het al een beetje weg, want er zijn namelijk 100 bedrijven opgenomen in de FTSE 100 index. Deze bedrijven staan allemaal beursgoteerd aan de London Stock Exhange.

De bedrijven met de grootste aandeel in FTSE100 index zijn de inmiddels zeer bekende AstraZeneca, GlaxoSmithKline, HSBC, British American Tobacco en Diageo. Deze bedrijven zijn samen goed voor 26,8 % van de index.

Voor een complete lijst van aandelen kun je kijken op Wikipedia.

In vergelijking met actieve beleggingsvormen loop je met indexbeleggen een verminderd risico. Indexbeleggen is namelijk een passieve beleggingsstrategie.

Door middel van indexbeleggen probeer je met je aandelen de koers van een bepaalde index te volgen. Je kunt dit doen door te investeren in trackers of ETF’s. 

De Trackers of ETF’s spiegelen als het ware een index, waardoor jouw aandelen op dezelfde manier meegroeien als de index. Het komt er dus op neer dat je de markt probeert te volgen en niet te verslaan. Dit is wat het risico verminderd.

Door de spreiding van je belegging loop je ook een verminder risico. Hoe meer je jouw investering weet te spreiden hoe lager het risico is. Blijf echter altijd wel ervan bewust dat je jouw inleg kunt verliezen. Ook bij indexbeleggen.

Naast de FTSE 100 index zijn er zeker nog een aantal andere grote indices in de wereld. Zo is er de Dow Jones Industrial Average (Kortweg Dow Jones), die tevens de oudste index van de wereld is. De Dow Jones is opgemaakt uit de grootste bedrijven van de Nasdaq en de New York Stock Exchange.

 

Daarnaast heb je ook nog de Nasdaq Composite index, die bestaat uit de grootste technologische bedrijven van de Verenigde Staten. De Hang Seng index die bestaat uit bedrijven van de Hong Kong Stock Exchange, CAC40 index van de Euronext Paris van de beurs in Frankrijk. Ten slotte hebben we in Nederland hebben we de AEX-index, maar dit is niet een wereldwijd invloedrijke index.

Het is niet mogelijk om direct in een index te investeren, en dus ook niet in de FTSE100 index. Het is echter wel mogelijk om te investeren in een ETF die de FTSE 100 index volgt. Zo hebben wij in dit twee ETF’s besproken die je kan kopen bij eToro en DEGIRO. De iShare FTSE 100 ETF en de Vanguard FTSE 100 UCIT ETF.

De ETF of Tracker koopt de aandelen van de bedrijven die opgenomen zijn in de index naar ratio op. Op deze manier kan de ETF de index zeer nauwkeurig volgen en volgt jouw investeren daaropvolgend dus zo goed als dezelfde koers als de index.

FTSE100 Index: Conclusie

De FTSE 100 index is een index van honderd grootste bedrijven, die genoteerd staan aan de London Stock Exchange genoteerd staan. Het wordt daarom wereldwijd als indicator gebruikt van de aandelen markt in het Verenigd Koninkrijk.

Je kunt investeren in de FTSE 100 index door middel van ETF’s. In dit artikel hebben wij twee van zulke ETF’s besproken. Dit waren de iShare FTSE 100 UCITS ETF en de Vanguard FTSE 100 UCITS ETF. 

Beide ETF’s zijn verkrijgbaar bij eToro en DEGIRO. Je kunt bij eToro zeer snel en gemakkelijk een account aanmaken en vandaag nog beginnen. Je hebt na je registratie gelijk toegang tot de data van de ETF, zodat je alvast kan onderzoeken of je erin wilt investeren. 

Wil jij investeren in de FTSE 100 index?
Maak nu een account aan bij eToro en je kunt vandaag nog beginnen!
TIP
Scroll naar boven