Beste goud ETF: alles over Gold ETF en SPDR Gold Trust ETF

Goud biedt voor velen een betrouwbare belegging in onzekere tijden. Niet gek dus dat het beleggen in goud op het moment ontzettend populair is. Dit is ook terug te zien in de koers van goud dat ontzettend is gestegen in het afgelopen jaar.
 
Een alternatief op beleggen in goud is beleggen in Gold ETF’s. In dit artikel gaan we specifiek in op het beleggen in Gold ETF’s en de beste goud ETF’s in 2022.
 

Gold ETF - stappenplan

Ook starten met beleggen in ETF en aandelen? Bij eToro betaal je geen commissie over deze handelsproducten. Maak gratis een account aan!

Wat zijn Gold ETF's

Een Gold ETF is een fonds dat precies één onderliggende waarde heeft: goud. Het fonds volgt waarde van goud, daarom worden ETF’s ook wel trackers genoemd. Als je dus niet geïnteresseerd bent in fysiek goud kopen, maar wel wilt profiteren van de koersstijgingen van goud, is een Gold ETF een interessante optie.

Er zijn een aantal verschillende goud ETF’s die wellicht interessant voor je kunnen zijn. Deze zullen we later in dit artikel verder uitlichten: SDPR Gold Shares, iShares Gold Trust, Aberdeen Standard Physical Gold Shares ETF en Gold Miners ETF vanEck.

Hoe investeer ik in Gold ETF's?

Beleggen in goud ETF’s kun je het makkelijkst doen via een gerenommeerde online broker. Een online broker biedt een platform aan waar je veilig kunt handelen in vaak een tal van verschillende activa uit markten over de hele wereld. Online brokers en beleggingsapp’s zijn steeds populairder geworden in de laatste tijd.

Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je het makkelijkst kunt beginnen met een broker en kunt investeren in goud ETF’s.

Stap 1: Kies een online broker

Allereerst zul je dus een geschikte broker uit moeten kiezen. Inmiddels zijn er een tal van online brokers op de markt, met elk hun plus- en minpunten. Hieronder hebben we een paar van onze aanbevolen en goed gereguleerde brokers uiteengezet.

eToro

eToro logotype

eToro is dé broker voor de beginnende belegger. Het richt op het zo toegankelijk mogelijk maken van de beleggingswereld door het aanbieden van een tal van handige tools en een gebruiksvriendelijk interface.

Onze favoriete tool op het platform is de CopyTrading functie, waarbij je de portfolio’s van succesvolle beleggers kunt inkijken, het behaalde rendement en risicowaarde kunt zien en zelfs updates van de beleggers kunt volgen.

Daarnaast kun je ook het portfolio in zijn geheel overnemen, zo heb je meteen een sterk gediversifieerd portfolio om zelf verder aan te bouwen, of de belegger in kwestie in toekomstige investeringen te volgen.

gold etf copytraders etf etoro
Selectie van copytraders gericht op ETF's in eToro

Naast goud ETF’s, kun je ook beleggen in onder andere ETF’s, CFD’s, aandelen, indexen en grondstoffen bij deze broker. Je betaalt daarbij ook 0% commissie over beleggingen in ETF’s en aandelen. Om het platform en het aanbod te verkennen ook beginnen met een gratis demofunctie, zo beleg je zonder risico met virtueel geld.

Als je vervolgens comfortabel bent met het platform en beleggen zelf, kun je beginnen met echt geld. Hierbij kun je je risico’s laag houden dankzij de lage minimale inleg van €170,-. Van daaruit kun je op je gemak langzaam opbouwen tot je comfortabel bent met grotere bedragen.

eToro is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste handelsplatformen ter wereld met meer dan 13 miljoen gebruikers. Om te garanderen dat eToro altijd een betrouwbare broker blijft, wordt het gereguleerd door de Britse financiële toezichthouder de FCA (Financial Conduct Authority).
 

Mocht je geïnteresseerd zijn in deze broker, dan kun je meer informatie vinden in onze eToro review. Als je meteen wilt beginnen kan dit natuurlijk ook via de groene knop!

DEGIRO

Als je een betrouwbare Nederlandse broker zoekt, dan is DEGIRO de ideale kandidaat. Deze van oorsprong Nederlandse broker is inmiddels druk bezig met het uitbreiden naar steeds meer Europese landen en wordt gereguleerd door de relatief strenge AFM.

 Door het minimalistische gebruikersplatform, ben je binnen korte tijd bekend met het platform en blijft het overzichtelijk zonder al teveel toeters en bellen. Het nadeel is echter wel dat je soms wat tools mist, zoals bijvoorbeeld beursnieuws of bepaalde analysetools.
 
Je zult dus, als je echt grondig onderzoek wilt doen naar potentiële beleggingen, naast DEGIRO ook naar andere websites moeten om bijvoorbeeld beursnieuws te vinden.
 
Met een tal van verschillende handelsproducten, waaronder ook DEGIRO goud ETF’s zoals ETFS Physical gold, die zich in de kernselectie van DEGIRO bevindt, kun je gemakkelijk je portfolio diversifiëren en risico spreiden. De kernselectie is een selectie aan ETF’s waarbij je elke maand zonder transactiekosten in kunt beleggen.
 

Benieuwd naar deze betrouwbare Nederlandse broker? Lees onze review van DEGIRO om meer informatie te krijgen over DEGIRO!

Stap 2: Maak een account aan

Zodra je keuze is gevallen op een bepaalde broker, kun je beginnen met het accountcreatie proces. Dit proces spreekt bij de meeste brokers voor zich, maar we zullen met eToro als voorbeeld een korte uitleg geven.

Op de homepage van de broker zul je een optie vinden om een nieuw account aan te maken. Bij eToro is dit rechtsboven via de ‘Join Now’ knop. Hierna hoef je enkel de gevraagde gegevens in te vullen en op Create Account te drukken.

gold etf etoro homepage
Meld je aan rechtsboven op de eToro homepage!

Vervolgens klik je op de activatie link in je e-mail en krijg je toegang tot het platform. Je kunt echter nog alleen de demofunctie gebruiken.

Stap 3: Begin met echt geld

Als je comfortabel bent met het handelsplatform en je wilt beginnen met echt geld, zul je dus nog een extra stap moeten nemen: het KYC proces. KYC staat voor ‘Know Your Customer’ en is voor iedere gereguleerde broker verplicht.

Hierbij vul je een vragenlijst in die onder andere je bewust maakt van de risico’s van beleggen en zul je een geldig identiteitsbewijs moeten uploaden. Als je het proces doorlopen hebt kun je beginnen met het beleggen met echt geld.

Geld storten doe je gemakkelijk via een tal van betaalopties bij eToro. Denk hierbij natuurlijk aan iDeal, creditcard of PayPal, maar ook andere betaalopties zoals SoFort of Skrill.

Stap 4: Vind de goud ETF's

gold etf sdpr gold GLD startpagina etoro
Landingspagina van SDPR Gold (GLD) in eToro

Dit verschilt per broker, aangezien de interfaces uiteraard verschillen, maar vaak kun je in de zoekbalk (bij eToro bovenaan je accountpagina) de Gold ETF’s vinden. Als je ‘Gold’ intypt, krijg je een aantal goud ETF’s te zien, maar bovenaan staat natuurlijk de grondstof goud zelf, waar je ook in kunt beleggen.

Voorbeelden van goud ETF’s in eToro zijn SDPR Gold (GLD) en Gold Miners ETF VanEcke die ook in het zoekresultaat tevoorschijn zullen komen.

Als je een geschikte Gold ETF gevonden hebt, kun je op de pagina van de ETF de actuele koers en financiële informatie zien. Je kunt bij eToro ook de reacties en meningen van andere beleggers zien op de feed van het handelsproduct waarin je geïnteresseerd bent.

Helemaal duidelijk en wil je beginnen met beleggen in Gold ETF’s in eToro? Klik op de groen knop en begin meteen!

Waarom beleggen in Gold ETF's?

Goud staat al langere tijd bekend als een relatief erg veilige optie om in te beleggen in de lange termijn. Er zijn vooral twee grote voordelen wanneer het gaat om beleggen in goud.

Waardebehoud

Voor veel mensen is het grootste voordeel van goud het feit dat het in tijden van crises of onstabiliteit vaak zijn waarde behoudt. Ook wordt goud niet beïnvloed door inflatie, zoals bijvoorbeeld munteenheden waarvan de waarde ook afhankelijk is van het politiek klimaat van het land.

Tijdens de kredietcrisis werd goud beleggen erg populair omdat mensen bang waren dat de euro wellicht zou kunnen omvallen. Door te beleggen in goud kon je dus de waarde van je vermogen zoveel mogelijk behouden en het later in een andere valuta omzetten.

Ook voor mensen die hun spaargeld of pensioen willen investeren in iets wat op de lange termijn zijn waarde behoudt, is beleggen in goud een zeer populaire optie geworden juist om deze reden.

Hoge vraag

Je hebt vast wel eens reclames gezien van bedrijven die aanbieden om goud van je te kopen. Grote reden dat deze bedrijven goud willen kopen is dankzij constante vraag naar het edelmetaal. Door de constante vraag is het vaak makkelijk om potentiële kopers te vinden

Als de vraag hoog is, dan is de koersprijs van goud die je online vindt ook een stuk makkelijker om aan te houden.

goud etf sdpr gold etf chart
Koers van de grootste Gold ETF: SDPR Gold (GLD) in eToro

Wanneer de vraag laag is, zullen kopers vaak een lagere prijs aanbieden dan de daadwerkelijke koers. Dit zorgt ervoor dat de koers verder zal dalen, een hoge vraag is dus zeer belangrijk voor een handelsmiddel.

Gold ETF's vs fysiek goud

Het beleggen in ETF goud brengt een aantal voordelen met zich mee. Het kopen van fysiek goud is vaak erg onhandig omdat je ook een veilige opslagplaats hiervoor nodig hebt. Daarnaast vinden veel mensen het niet fijn om een vermogen in bijvoorbeeld een kluis in hun huis op te slaan.

Goud ETF’s bieden hiervoor een passende oplossing: een tracker die de goudprijs volgt. Zo kun je in goud beleggen zonder de lastige aspecten van het inkopen van fysiek goud. Met Gold ETF’s investeer je als het ware in ‘elektronisch’ goud.

Daarnaast is het een weinig moeite om een ETF goud weer te verhandelen als je het gevoel hebt dat de goudprijs een piek heeft behaald. Bij fysiek goud is dit een stuk lastiger.

Weet jij genoeg en wil je graag beleggen in goud ETF? Begin dan met handelen en open jouw account op eToro. 

Beste Goud ETF's 2022

Nu zijn er een aantal verschillende goud ETF’s die interessant voor je kunnen zijn, maar wat zijn de beste goud ETF’s in 2022? Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van de beste goud ETF’s die interessant voor je kunnen zijn.
 
Let er wel op dat deze niet bij elke broker beschikbaar zijn, doe dus goed je research naar de broker als je wilt beleggen in Gold ETF’s.

SDPR Gold ETF (GLD)

SDPR Gold de grootste ETF die de goudprijs volgt. Met een vermogen van meer dan €66 miljard en het fysiek bezit van goud is deze goud ETF altijd het overwegen waard. Het fonds rekent 0,4% jaarlijkse beheerkosten, wat vergeleken met andere fondsen erg goedkoop is, maar voor een ETF ongeveer gemiddeld is.

Het fonds heeft zelf zo een 1,5 miljoen kilo goud in opslag, een testament van de betrouwbaarheid van goud en het vertrouwen dat het fonds heeft in de waarde van het edelmetaal. Deze Gold ETF is te vinden in eToro.

iShares Gold Trust (IAU)

De nummer twee op de ETF goud markt. iShares biedt een tal van verschillende ETF’s aan, waaronder de iShares Gold Trust. Ook deze ETF slaat fysiek goud op naast de ETF en volgt de goudprijs.

Je kunt ook de iShares Gold Trust vinden in de eToro client door op IAU te zoeken in de zoekbalk bovenin. De prijs per eenheid is ook vele malen goedkoper dan de prijs van de SDPR Gold ETF, waardoor je kleinere investeringen kunt doen.

goud etf ishares gold etf
Actuele iShares Gold Trust (IAU) koers in eToro

Aberdeen Standard Physical Gold shares ETF (SGOL)

Deze ETF is vergelijkbaar met SDPR Gold ETF in het feit dat ook dit fonds fysiek goud bezit, maar Aberdeen Standard Physical Gold Shares is een stuk kleiner fonds. Hierdoor zijn de aandelen per eenheid net zoals bij iShares ook een stuk goedkoper en kun je hiermee beginnen met een kleinere investering dan bij SDPR.
 
Het grootste voordeel van deze ETF-goud is het feit dat ze zeer lage jaarlijkse kosten berekenen: slechts 0,17% per jaar over je belegde vermogen, iets wat zelfs voor een ETF erg laag is.

Gold Miners ETF VanEck Vectors (GDX)

Deze goud ETF richt zich juist op de goudmijnbedrijven en vertegenwoordig hiervan de grootste ter wereld. Het nadeel van deze ETF is wel dat het een minder gespreide ETF is dan normaal, met twee bedrijven die ongeveer 25% van het totale portfolio innemen.

In totaal zitten er ongeveer 53 verschillende bedrijven in deze Gold ETF, wat natuurlijk nog wel leidt tot een goede spreiding. De kosten van deze ETF zijn wel aan de hoge kant met 0,53% van je ingelegde vermogen aan lopende kosten.

Veelgestelde vragen

Over het algemeen wordt er het meeste gehandeld in goud wanneer het economisch slechter gaat en er veel onzekerheid is. Men wilt dan hun vermogen veiligstellen door in een ‘veilige haven’ te investeren als goud.

Let hier dan dus wel op dat veel mensen goud zullen verkopen wanneer het weer goed gaat met de economie, wat de prijzen van goud doet dalen. Wat dus interessant kan zijn is om vóór het economisch herstel je goud te verkopen, of natuurlijk op de lange termijn wachten en de waarde van je geld behouden in de vorm van goud.

Over het algemeen is er nagenoeg geen Gold ETF in euro. Reden hiervoor is dat de goudprijs weergegeven wordt in $ per ounce goud. Vaak hanteren goud gerelateerde handelsproducten dus ook de dollar.

Als je wilt weten wat een Gold ETF in euro kost, kun je dit het beste dus online laten omrekenen via bijvoorbeeld Google. Zo kun je de kosten van een Gold ETF in euro vergelijken met andere handelsproducten.

Dat is zeker waar. Beleggen in een Gold ETF in euro is voor ons als Europeaan een stuk veiliger dan in dollar. Als je belegt in dollar brengt het een extra risicofactor met zich mee: de koers van de dollar.

Als de koers van de dollar gemiddeld hoger staat, zal het voor ons meer geld kosten om goud ETF’s te kopen dan wanneer de dollar koers laag staat. Met edelmetalen als goud en zilver is het dus belangrijk dat je ook de dollar koers goed in de gaten houdt en speculeert over de verwachte koers van deze valuta.

Over het algemeen is het veiliger en vaak ook goedkoper om te beleggen in een Gold ETF dan om fysiek goud te kopen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de veilige opslag van je goud en hoeft hier ook geen bank voor te betalen of zelf een kluis aan te schaffen.

ETF’s zijn passieve fondsen die de onderliggende waarde, zoals een grondstof of index, nauwkeurig volgt. Bij beleggingsfondsen wordt er vaak actief belegd om de markt te verslaan, terwijl ETF’s de markt volgt. Je kunt met beleggingsfondsen in theorie dus meer winsten boeken, maar ook meer geld verliezen.

Je ontvangt geen dividend als je belegt in ETF’s die zich richten op de koers van fysiek goud. Echter zijn er ook Gold ETF’s waarbij je investeert in goudmijnbedrijven, deze kunnen wel dividend uitkeren als er winst wordt gemaakt.

Als je belegt in een Gold ETF voor goudmijnbedrijven, kun je dus het beste de bedrijven die onder de ETF vallen opzoeken om te kijken of deze dividend uitkeren.

Gold ETF's: Conclusie

Gold ETF’s zullen altijd een zeer robuuste belegging zijn met het oog op de lange termijn en waardebehoud. Het is gemakkelijker dan beleggen in fysiek goud en ook goedkoper en veiliger omdat je het fysieke goud ergens veilig moet opslaan.
 
Ook kun je gemakkelijk handelen in ETF’s via een online broker als eToro, fysiek goud kun je bij online brokers niet kopen. Het inkopen van goud kun je het beste tijdens een periode van economische welvaart, zodat de waarde lager staat.
 
Vaak is het namelijk zo dat de waarde van goud hoger wordt in onzekere tijden, wat tijdens de coronacrisis duidelijk te zien was. Toch blijft goud altijd interessant als lange termijn belegging om de waarde van bijvoorbeeld je spaargeld om pensioen te bewaren.
 
Beleggen in goud ETF’s brengt dus de nodige voordelen met zich mee over fysiek goud. Als je de kosten van het opslaan van fysiek goud wilt vermijden, dan zijn Gold ETF’s het perfecte alternatief.
Beleggen in Gold ETF's?
Via eToro kun je beleggen in een aantal verschillende Gold ETF's voor zowel de goudprijs zelf als goudmijnbedrijven.
TIP
Scroll naar boven