Alles over de Junior Miners ETF | 2024

Beleggen in goud kan op verschillende manieren, je kunt ergens een klompje goud op de kop tikken, online beleggen in goud of investeren in bedrijven die zich bezighouden met goud. Over dat laatste hebben we het in dit artikel; hoe kun je investeren in de VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF; in het kort de Junior Miners ETF.

Zelf investeren in de Junior Miners ETF stappenplan

Wil jij ook beginnen met investeren in ETF? Ga dan via de groene knop snel naar eToro en maak meteen je account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

In dit artikel lees je alles over wat de Junior Miners ETF precies is, hoe je zelf het makkelijkst en snelst kunt investeren in dit type product en hoeveel je zou kunnen verdienen door op de juiste manier te beleggen in deze exchange traded fund van het bedrijf VanEck. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is Junior Miners ETF?

Als we spreken over de Junior Miners ETF hebben we het in principe over de VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF. Een fonds bestaande uit meerdere bedrijven die zich bezighouden met het mijnen van goud.

Dit is niet de enige ETF van VanEck die dit doet, er is ook nog een ETF met de grootste bedrijven in de goud-industrie. Deze ETF richt zich vooral op opkomende, jonge bedrijven in de sector terwijl de VanEck Vectors Gold Miners ETF de grootste beursgenoteerde bedrijven heeft opgenomen. 

VanEck is Amerikaans bedrijf dat meer dan 60 jaar geleden opgericht werd. Het bedrijf houdt zich bezig met het samenstellen van producten als ETF’s, en is ook in Europa actief met bijvoorbeeld een kantoor in Amsterdam. 

Andere ETF’s van dit bedrijf zijn bijvoorbeeld fondsen met bedrijven uit een bepaald land of continent of een fonds volledig op één sector gericht, zoals het handelsproduct dat we in dit artikel bespreken. Zo bieden ze duurzame ETF’s, gaming en sport ETF’s en fondsen die zich richten op bedrijven in de waterstof sector. 

Voor beleggers zijn er een aantal belangrijke voordelen waarom investeren in een ETF een goede keuze kan zijn. Zo hoef je zelf niet meer op zoek te gaan naar de juiste aandelen en wordt je risico verlaagd omdat je in één keer in veel verschillende bedrijven kan investeren. 

Hoe kan ik zelf beleggen in de Junior Miners ETF?

Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om te beleggen via indexen. Er zijn namelijk steeds meer online brokers die het erg makkelijk maken voor particuliere beleggers om daar hun investeringen te doen. 

Toch komen er wel veel dingen op je af als nog geen kennis hebt over hoe het beleggen precies werkt maar toch wilt beginnen. In onderstaand stappenplan helpen we je door de belangrijkste stappen heen om zelf te gaan beleggen zodat je de grootste valkuilen alvast kan ontwijken. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

De eerste stap richting jouw investering in de Junior Miners ETF is het vinden van een geschikte online broker. Een online broker biedt jouw toegang tot handelsproducten zoals aandelen en ETF’s. 

Bij de keuze voor een broker moet je goed nadenken en ook alvast bedenken wat je in de toekomst wilt doen op het gebied van beleggen. Zo kun je gerichter op zoek naar een broker met een aanbod dat nu en in de toekomst het best bij jouw wensen past. 

Er zijn naast het aanbod nog een aantal andere dingen waar je goed op moet letten; zo verschillen de kosten die je maakt per broker, is de gebruiksvriendelijkheid van broker uiteenlopend en hebben sommige brokers handige extra functies die erg geschikt voor jou als beginner zijn. 

eToro

In 2007 werd eToro opgericht en het eerste platform dat ze naar buiten brachten was voor de wereld van beleggen een erg visueel en eenvoudig platform. 

Dat platform is inmiddels verder ontwikkeld en nog beter gemaakt voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Bij eToro kun je investeren in een ruim aanbod handelsproducten; aandelen, ETF’s, CFD’s, grondstoffen, valuta’s en indexen.

Beginners kunnen goed terecht bij eToro vanwege de sociale trading functies die het platform aanbiedt. Iedereen heeft een eigen account en kan, als een account openbaar staat, eenvoudig bekijken welke investeringen andere gebruikers doen. 

Het eToro handelsplatform

Naast het inkijken van andermans portfolio kun je ook nog eens de investeringen die iemand anders doet met één druk op de knop kopiëren naar je eigen portfolio. Deze unieke Copy trading functie is één van de dingen die eToro zo populair maakt bij het grote publiek. 

Verder weet je bij eToro altijd waar je aan toe bent, de prijs die in je scherm staat is ook de prijs die je betaalt of ontvangt bij het kopen of verkopen van bepaalde producten. Zo rekent deze broker 0% commissie over aandelen en ETF’s en kun je dus een nog hoger rendement behalen.

Je kunt bij eToro al beginnen met een minimale storting van €170,-. Dit maakt het voor iedereen mogelijk om een account aan te maken bij eToro en ook al met lage bedragen te beginnen met beleggen. 

Als je nog niet meteen met je eigen geld aan de slag wilt kun je bij eToro zo lang als je wilt gebruik maken van het gratis demo account. Bij dit account krijg je virtueel geld wat je precies hetzelfde kan gebruiken als echt geld, zo kun je alvast het platform leren kennen en zien wat er gebeurt met bepaalde investeringen! 

Meteen beginnen bij één van de populairste online brokers? Maak dan nu via de groene knop hieronder eenvoudig en snel je account aan bij eToro! 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 2: Maak een account aan

In dit stappenplan gebruiken we als voorbeeld voor de meeste stappen eToro. Een account aanmaken bij deze broker kan eenvoudig door een gebruikersnaam, E-mailadres en wachtwoord op te geven. 

Zodra je bevestigd hebt dat het E-mailadres klopt via een link in je mailbox kun je al beginnen met het gratis demo account. Voor het echt geld account moet je een verificatieproces doorlopen. 

Dit proces bestaat uit het opsturen van een kopie van je identiteitsbewijs en het invullen van een vragenlijst. In deze vragenlijst toetst de broker of je voldoende kennis en ervaring met beleggen hebt. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Je krijg vervolgens bericht van eToro zodra zij de verificatie gecontroleerd en goedgekeurd hebben. Vanaf dat moment kun je echt geld gaan gebruiken op het eToro platform.

Voor die tijd kun je al wel geld storten, maar nog niet gebruiken. Je moet bij eToro de eerste keer minimaal €170.- storten, deze worden op het platform meteen omgerekend naar dollars om makkelijker te kunnen investeren. 

Je kunt eenvoudig geld storten bij eToro via één van de vele beschikbare betaalmethodes als iDeal, PayPal, bankoverschrijving of creditcard. 

Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Zoek de Junior Miners ETF

Zoeken naar de goede producten is het makkelijkst via de zoekbalk

Nu het geld op je account staat en de verificatie afgerond is kun je echt gaan beginnen met investeren. Tijd om het product op te gaan zoeken waar je graag in wilt investeren! 

De exchange traded fund vind je het makkelijkst door te zoeken op goud of op de volledige naam VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF. Hiernaast zie je de resultaten in de zoekbalk, door te klikken op de juiste ETF ga je naar deze productpagina. 

Op die pagina vind je het laatste nieuws over de ETF en zie je hoe de koers zich de laatste tijd heeft ontwikkeld. 

Stap 5: Investeer in de Junior Miners ETF

Op deze pagina zie je ook een grote groene knop met kopen. Als je op die knop klikt kom je in het scherm dat je hiernaast ziet. 

In dit scherm kun je kiezen op welk tempo je de ETF graag wilt kopen en hoeveel je wilt investeren in de VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ). Zodra je deze opties hebt ingevuld kun je op kopen klikken om de transactie rond te maken. 

Je vindt je aankoop vervolgens terug in je portfolio, die kun je vinden in de linkerbalk op eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe is de Junior Miners ETF samengesteld?

In totaal zijn in de VanEck VEctors Junior Gold Miners ETF (GDXJ) aandelen van 93 verschillende bedrijven opgenomen. Het doel is om in deze ETF de meest liquide jonge bedrijven op te nemen die zich in de goud- en zilverwinningsindustrie bevinden. 

Om in aanmerking te komen om in deze ETF opgenomen te worden moet een bedrijf minstens 50% uit de goud- of zilversector halen. In deze ETF Junior Gold Miners zijn bedrijven verspreid over de hele wereld opgenomen. 

Welke landen zijn vertegenwoordigd in de VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF? 

De meeste bedrijven in de goudsector bevinden zich in Canada. Zowel in deze Van Eck Junior Gold Miners ETF (GDXJ) als in de grote Gold Miners ETF is meer dan de helft van de bedrijven uit de ETF afkomstig uit Canada. 

Verder valt op dat bij de ETF er veel minder Amerikaanse bedrijven opgenomen zijn deze ETF voor jonge bedrijven. Waar de VanEck Gold Miners ETF slechts bedrijven uit 9 verschillende landen opgenomen heeft is dit bij de Junior Miners maar liefst 16 verschillende landen. 

Dat er in de Van Eck Junior Gold Miners ETF (GDXJ) alleen jonge bedrijven zitten betekent niet dat er geen grote bedrijven opgenomen zijn in deze ETF. Zo vinden we het Zuid-Afrikaanse Gold Fields Limited terug als aandeel met de grootste positie binnen deze ETF. 

Gold Fields bestaat sinds 1998 en staat al jaren in de top 10 van grootste producenten van goud. De goudmijnen van dit bedrijf strekken zich over Zuid-Afrika, Ghana, Australië en Peru en behaalde in 2018 een omzet van meer dan 2 miljard euro. 

Ben je geinteresseerd in deze ETF? Ga naar eToro en start gelijk met investeren in dit product, of nog vele andere!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe gaat het met de Junior Miners ETF koers?

De Van Eck Junior Gold Miners ETF (GDXJ) bestaat al jaren en maakt tussen 2010 en 2016 een enorme koersdaling mee. De koers zakte van €142.- in november 2010 terug tot zo’n €15,-. 

De afgelopen jaren gaat het weer wat beter met de koers van dit handelsproduct. Alleen het aanbreken van de coronacrisis zorgde er in 2020 voor dat de koers wel een flinke daling meemaakte. 

Zoals je hiernaast kan zijn was de daling tijdens de coronacrisis ook alweer snel opgelost. Daarna herstelde de koers van goud zich ook waardoor de Exchange Traded Fund zich ook kon herstellen. 

Zo kon je in maart 2020 investeren in de ETF Junior Gold Miners toen de koers nog €16,- was. Vier maanden later was de koers van deze ETF al weer €50,-. 

Als je in maart 2020 €1.000 had geïnvesteerd in de ETF Junior Gold Miners (GDXJ) was je investering in 4 maanden tijd: €1.000 / €16 * €50 = €3.125,- waard geworden. 

De koers van deze ETF is na een zwakkere periode bezig met een flinke opmars, zeker na de coronacrisis! Bekijk de koers zelf op je nieuwe eToro account!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waar kun je het best investeren in de Junior Miners ETF?

De online broker eToro is de meest geschikte plek om te beginnen met handelen in aandelen en index ETF’s. Je hebt bij deze broker ruime keuze uit verschillende producten. 

Zo kun je naast de Junior Miners ETF bij eToro eenvoudig in andere goud-ETF’s investeren of zelfs in de grondstof goud zelf. Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig een zeer divers portfolio kunt samenstellen en daarmee het risico dat je neemt kan verlagen. 

Tip: Naast de Junior Miners ETF kun je ook eenvoudig investeren in de VanEck Vectors Gold Miners ETF met daarin de grootste goud- en zilverbedrijven van de wereld, je vindt ze allebei bij eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van investeren in de Junior Miners ETF

Voordelen

Nadelen

Tips voordat je begint met beleggen in Junior Miners ETF

Goud is een bijzondere investering om te doen, het is een grondstof en de waarde van goud is gek genoeg sterk afhankelijk van de economie. Zo zie je vaak dat bij een dalende economie mensen hun geld meer in goud stoppen, waardoor de goudprijs juist stijgt. 

De Junior Miners ETF is dan weer afhankelijk van de goudprijs maar ook weer van de rest van de economie. Dat maakt het voor beginners een wirwar van producten waarvan je misschien niet precies weet hoe welk product reageert op ontwikkelingen in de markt. 

Om je hier tegen te beschermen hebben we een aantal tips die je kunt volgen. 

Verspreid je investeringen

De eerste tip zul je misschien wel het vaakst horen als je een ervaren belegger vraagt om tips. Zorg ervoor dat je altijd een goede spreiding maakt in je investeringen. 

Die spreiding is zowel in de producten waar je in investeert, zo kun je een divers portfolio opbouwen en kom je niet in de problemen als het met één bedrijf uit je portfolio niet goed gaat.

ETF’s zijn al producten met een lager risico vanwege de hoeveelheid bedrijven die er in opgenomen is, toch kun je de Junior Miners ETF het best aanvullen met andere ETF’s gezien de volatiele koers. 

Daarnaast is het ook verstandig om niet al het geld dat je beschikbaar hebt om te beleggen in één keer uit te geven. Hierdoor loop je het risico dat je precies op het verkeerde moment investeert en de koers daarna alleen maar gaat dalen. 

Door te kiezen om je investering over meerdere periodes te verspreiden bescherm je jezelf tegen dit risico en geef je jezelf de kans om ook te investeren als de koers lager staat. 

Bepaal je doel en hou dit voor ogen

Als je gaat beginnen met beleggen is het belangrijk om voor jezelf een duidelijk doel te stellen. Je kunt vervolgens zelf berekenen wat er nodig is om deze doelen te halen om zo te zien of het een realistisch doel was of dat het toch onhaalbaar blijkt. 

Op het moment dat je een realistisch doel hebt gesteld kun je deze er altijd bijpakken wanneer je een beslissing gaat nemen. Hou je einddoel in gedachten en raak niet in paniek als het even anders loopt.

Wil je ook graag starten met investeren in verschillende handelsproducten zoals ETF’s, maar ook aandelen en CFD? Neem een kijkje bij eToro of maak meteen een nieuw account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

De Junior Miners ETF vind je online terug onder de naam VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF of onder de afkorting GDXJ en het is een fonds met daarin jonge bedrijven die zich bezighouden met het winnen van goud en zilver. Al deze aandelen bij elkaar zorgen voor de koers van de Junior Miners ETF. 

Bij de online broker eToro kun je investeren in de GDXJ ETF en daarnaast kun je bij deze broker in nog veel meer producten investeren, waaronder de grondstof goud. Zo kun je bij eToro rondom de Junior Miners ETF een divers portfolio samenstellen. 

Deze ETF bestaat uit jonge bedrijven die voor meer dan 50% hun inkomsten halen uit de goud- of zilversector. De bedrijven bevinden zich over de hele wereld en er zitten enorm grote bedrijven in deze ETF maar ook kleinere goudbedrijven. 

Nee, de Junior Miners ETF betaalt geen dividend uit. In plaats daarvan investeren ze deze extra winst die ze nu overhouden opnieuw in dezelfde of vergelijkbare goudbedrijven als in de ETF. 

De afgelopen jaren had je redelijk rendement kunnen behalen over de Junior Miners ETF, zo was er afgelopen jaar zo’n 20% rendement voor de beleggers. In 2019 was het rendement dat je behaalde op deze ETF zelfs meer dan 40%! 

Junior Miners ETF: Conclusie

Deze ETF kun je vinden onder de volledige naam VanEck Vectors Junior Gold miners ETF of onder de afkorting GDXJ. Deze ETF is samengesteld uit de meest liquide jonge bedrijven die meer dan 50% van hun inkomen halen uit de goud- en/of zilversector

Afgelopen jaar is de koers weer redelijk hersteld van de instorting die in 2016 op haar dieptepunt kwam en het dipje dat de Junior Miners ETF koers kende tijdens de coronacrisis. Als jij op een extra manier in goud wilt investeren kan de ETF een mooie investering met een lager risico zijn. 

Investeren in de Junior Miners ETF kan het handigst bij de online broker eToro. Deze broker biedt zowel de Junior Miners ETF als de andere goud-ETF van VanEck, daarnaast kun je bij eToro in veel verschillende producten investeren om een extra divers portfolio samen te stellen. 

Zelf beginnen met beleggen in de Junior Miners ETF?
Ga via de groene knop snel naar de eToro website en maak vandaag nog je account aan!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven