De MSCI Emerging Markets Index | Alles over deze interessante index!

De MSCI Emerging Markets index is één van de verschillende indexen die wordt samengesteld door financiële bedrijven. Vaak wordt er bij een index gekozen voor een bepaalde hoeveelheid bedrijven uit een bepaald land of in een bepaalde sector. 

Je kunt als beginnende belegger eenvoudig investeren in één van de MSCI indexen zoals de MSCI Emerging Markets Index. 

msci emerging markets logo

Beleg nu in de MSCI Emerging Markets Index - een stappenplan

Beginnen met beleggen in indexen? Maak nu een account aan bij de wereldwijd populaire broker eToro via de knop hiernaast! 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is de MSCI Emerging Markets?

De MSCI Emerging Markets index is een index bestaande uit meer dan 1400 aandelen van verschillende bedrijven. Deze bedrijven komen uitsluitend uit landen die op de lijst staan van opkomende landen volgens MSCI. 

De index werd in 1988 voor het eerst samengesteld en begon met een startwaarde van 100 punten. Omdat de index bestaat uit aandelen uit landen waarin de economie sterk kan groeien groeide ook de index hard. 

Deze ’emerging markets’ of in het Nederlands ‘opkomende markten’ moeten markten zijn die wel het karakter heeft van een ontwikkelde markt maar nog niet volledig vergelijkbaar is met de grote markten in ontwikkelde landen. 

Deze typering aan de markten is lastig meetbaar. Sinds 2006 worden China en India gezien als de grootste ‘opkomende markten’. Er is kritiek op de term ’emerging markets’ omdat het dus niet duidelijk is welke markten hier precies onder vallen en of dit terecht is. 

De 9 grootste opkomende markten zijn Brazilië, Rusland, India, China, Indonesië, Zuid-Korea, Mexico, Saudi-Arabië en Turkije. De kritiek is dat sommige van deze markten, zoals Zuid-Korea, al wel volledig ontwikkeld zijn.

De index wordt door verschillende financiële instanties aangeboden als ETF’s zodat individuele beleggers eenvoudig in deze index kunnen investeren. 

In dit artikel vind je alle uitleg over waar deze index uit bestaat en hoe je zo snel mogelijk kan beginnen met investeren in de MSCI Emerging Markets index. 

Hoe kan ik investeren in deze index?

In het volgende stappenplan vind je alles over het zelf investeren in de MSCI Emerging Markets index. Je doet dit door bij een online broker aan de slag te gaan. 

De keuze voor een broker is van grote invloed op hoe het beleggen verder voor je zal zijn. Elke broker verschilt namelijk in aanbod en in hoe het platform werkt. 

Je investeert in deze index door in een ETF te investeren die deze index volgt. Er zijn een aantal investeringsmaatschappijen die ETF’s hebben samengesteld op basis van deze index en die te verhandelen zijn bij de meeste online brokers.

Als je het onderstaande stappenplan volgt ben je zo snel mogelijk in bezit van een investering in MSCI Emerging Markets. Je kunt ook meteen beginnen door een account aan te maken bij eToro. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Tijd om een broker te kiezen waarbij je een account aan gaat maken en een begin kan maken met jouw portfolio. De keuze voor een broker is belangrijk maar ook het eerst wat je doet als je gaat beleggen. 

Lees je daarom hieronder goed in, in de verschillen tussen de brokers. Bij de brokers is het aanbod verschillend maar ook de kosten en de gebruiksvriendelijkheid van het platform is bij elke broker anders. 

Ga van tevoren goed na wat je strategie gaat worden bij het beleggen of wat je denkt dat de strategie wordt. Probeer op basis van deze strategie ook te bepalen welke broker het beste bij jou past. 

eToro

Beginnende beleggers kunnen goed terecht bij de online broker eToro. Dit is één van de meest populaire brokers over de hele wereld. 

eToro is zo populair bij gebruikers vanwege de extra sociale functies. Deze broker maakt voor iedereen een account aan en als je deze op openbaar zet kan iedereen je resultaten en investeringen inzien. 

Daarnaast kunnen andere gebruikers ook eenvoudig een portfolio of een deel van een portfolio van een andere gebruiker kopiëren. Dit is mogelijk door de unieke Copy trading functie die eToro aanbiedt. 

etoro copy trading nederland
Filter eenvoudig op beleggers uit een bepaald land zoals Nederland

eToro beidt een groot aanbod verschillende handelsproducten. Het biedt naast aandelen ook ETF’s, indexen, CFD’s, valuta en grondstoffen. 

Je kunt extra veel rendement behalen over je beleggingen bij eToro omdat de broker 0% commissie rekent over gekochte en verkochten aandelen en ETF’s. Bij veel andere brokers betaal je wel kosten bij de aankoop of verkoop van één van deze producten. 

Beginners kunnen goed terecht bij eToro door eerst gebruik te maken van de gratis demo functie. Met deze functie krijg je virtueel geld waarmee je het eToro platform uit kan proberen zoals het normaal met echt geld werkt. 

Als je net begint bij eToro hoef je slechts €170,- minimaal te storten. Op deze manier kunnen ook beleggers met een kleine beurs hun eerste stappen zetten in de wereld van het beleggen. 

Maak nu nog eenvoudig een account aan bij eToro met de groene knop!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 2: Maak een account aan

Tijd om nu een account aan te maken bij de broker die je zojuist gekozen hebt. Bij de meeste brokers doe je dit op een vergelijkbare manier, daarom kijken we in dit voorbeeld naar het openen van een account bij eToro.

Je maakt eenvoudig een account aan op eToro via de ‘Meld u nu aan’-knop. Met een gebruikersnaam, E-mail adres en wachtwoord maak je in enkele moment een gratis account aan.

Nadat je het E-mail adres hebt geverifieerd kun je gebruik maken van de demo functies van eToro. Om met echt geld aan de slag te gaan moet je het account verder verifiëren. 

Deze verificatie bestaat uit het opsturen van een kopie van je identiteitsbewijs, het koppelen van je bankrekening en het invullen van een vragenlijst. In deze vragenlijst wordt je gevraagd naar je huidige kennis over beleggen en wat je van plan bent met het account.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op je account zetten

Je krijgt bericht van eToro zodra de verificatie goedgekeurd is. Na dit bericht kun je meteen aan de slag met je geverifieerde account waarmee je met echt geld kan beleggen. 

Natuurlijk moet dit geld wel eerst op het account gestort worden. Je doet dit eenvoudig via één van de betaalmethodes als iDeal, PayPal, bankoverschrijving of Creditcard. 

Je kunt al beginnen met geld storten bij een bedrag van €170,-. 

Let op dat je goed blijft wisselen tussen je virtuele account en je echte account als je van beide gebruik wilt blijven maken. 

aandeel aphria kopen etoro
Bepaal eenvoudig hoeveel je start en via welke betaalmethode

Stap 4: Zoek een ETF Emerging Markets

emerging markets etoro
Zoek naar ETF's Emerging Markets op eToro

Op eToro kun je op meerdere manieren op zoek naar de handelsproducten die je graag toe wilt voegen aan je portfolio. In dit geval is de makkelijkste manier door te zoeken op één van de trefwoorden van deze index. 

Door te zoeken op Emerging krijg je het overzicht dat je hiernaast ziet met daarin verschillende ETF’s die gebaseerd zijn op de MSCI Emerging Markets index. Je kunt nu op één van deze ETF’s klikken om er meer over te weten te komen.

Bij elk ETF kun je het laatste nieuws, statistieken en een koersgrafiek vinden voor nog meer inzicht. 

Ben je enthousiast geworden over de MSCI Emerging Markets? Maak dan snel een account aan bij eToro om te beginnen met beleggen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 5: Investeer in MSCI Emerging Markets

Als je een geschikte ETF hebt gevonden is het tijd om de investering in MSCI Emerging Markets te doen. Je doet dit door te klikken op ‘Handelen’. Daarna kun je bepalen hoeveel je wilt investeren. 

Je vindt de investering terug in het portfolio. Vanuit dat portfolio kun je ook meteen je investering beheren of verkopen. 

Opbouw MSCI Emerging Markets

De MSCI Emerging Markets index is opgebouwd uit aandelen uit Emerging Markets, ofwel opkomende markten. Het bedrijf MSCI bepaald welke landen er gezien worden als ontwikkelde markten en opkomende markten.

Het huidige overzicht van deze markten vind je hieronder. 

emerging markets overzicht
Bron: MSCI

De MSCI Emerging Markets index is dus opgebouwd uit veel aandelen uit de landen die je hierboven ziet in de gele kolom. In totaal bestond deze index uit bijna 1.400 verschillende aandelen. 

De meeste waarde uit deze index komt uit de landen Taiwan, China en Zuid-Korea. Er zijn dan ook genoeg mensen die twijfelen of deze termen en deze indeling nog wel voldoen aan de huidige werkelijkheid. 

Bij elke index hoort een factsheet waarbij je de opbouw van de index terug kan vinden. Hier vind je de factsheet van de MSCI Emerging Markets Index. 

De belangrijkste aandelen zie je hiernaast. Deze bedrijven maken het grootste deel uit van deze index.

top 10 aandelen emerging markets
Bron: MSCI

De MSCI Emerging Markets kunnen een interessante beleggingsoptie zijn. Wil je beleggen in de Emerging markets uitproberen?

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Koers MSCI Emerging Markets

De koers van de MSCI Emerging Markets index is de afgelopen jaren aan het stijgen. De koers van de verschillende ETF’s die hun samenstelling te danken hebben aan de onderverdeling die MSCI maakt tussen ontwikkelde en opkomende markten verschilt per ETF. 

Dit komt omdat de ETF’s ook allemaal een eigen samenstelling kennen en verschillen in doel. 

msci emerging markets koers
De MSCI Emerging Markets index koers over de afgelopen 15 jaar

Ook de koersen van de verschillende ETF’s hebben ontwikkelingen door gemaakt afgelopen jaar. Als voorbeeld kijken we naar het iShares Core MSCI Emerging Markets ETF.

Na de start van de coronacrisis daalde de koers van deze ETF tot net onder de €30. Een jaar later was de koers gestegen tot €57. 

Als je op het dieptepunt €2.000 had geïnvesteerd in deze ETF was deze investering een jaar later €2.000 / €30 * €57 = €3.800 waard geweest. 

Toekomst MSCI Emerging Markets

Wat gaat de toekomst worden van de MSCI Emerging Markets index? Dat hangt af van de plannen van MSCI en hoe lang de index met deze opbouw nog relevant blijft. 

De kritiek op de huidige opbouw gaat vooral over de verdeling tussen ontwikkelde en opkomende economieën. Een aantal landen zoals China wordt nog steeds beschouwd als opkomend terwijl in de werkelijkheid deze economie de afgelopen jaren sterk ontwikkeld is. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Verschillende MSCI Emerging Markets indexen

MSCI is een enorm bedrijf en biedt meer dan 160.000 verschillende indexen aan voor veel verschillende landen, beurzen en sectoren. Deze indexen zijn voor beleggers een leidraad om te zien hoe het gaat met de economie en meer inzicht te geven over waar ze in kunnen investeren of juist hun investering moeten verkopen.

Ook voor de Emerging Markets heeft MSCI meerdere indexen samen gesteld. Hieronder zie je een aantal van deze indexen en wordt beschreven welke aandelen er in deze index opgenomen zijn. 

MSCI Emerging Markets Investable Market Index

Bij deze index zijn alle grote, medium en kleine bedrijven uit de 27 Emerging Markets samengesteld tot één index. In deze index zijn op dit moment meer dan 3.000 verschillende aandelen gebundeld. 


De MSCI Emerging Markets IMI koers stijgt al een aantal jaren flink. In 2020 was het rendement op deze index 18,39%, de gewone MSCI Emerging Markets index had over 2020 een rendement van 18,31%. 

MSCI Emerging Markets Small, Mid & Large Index

Dan zijn er nog drie verschillende indexen die de aandelen uit alle 27 Emerging Markets met elkaar verbinden gebaseerd op de grote van de bedrijven. Bij de kleine index zijn de meeste aandelen gebundeld terwijl de MSCI Emerging Markets Large Index samengesteld is uit 655 bedrijven uit deze landen. 

Tip: Je kan gemakkelijk en goedkoop investeren in de MSCI Emerging Markets via een ETF. Dit is een Exchange Traded Fund. Een ETF probeert zo nauwkeurig mogelijk een index na te bootsen. Zo kun je met een MSCI Emerging Markets ETF van eToro gemakkelijk gratis beleggen in de koers van de index!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met beleggen in deze index

Als je zelf wilt gaan beginnen met beleggen in de MSCI Emerging Markets heb je de eerste belangrijkste tip al voltooid. Het is namelijk van belang om te weten hoe deze index is opgebouwd en nog even te kijken naar het overzicht welke landen in de categorie Emerging Markets vallen. 

Zo weet je waar je in investeert en kun je hierop de rest van je portfolio aanpassen. 

msci emerging markets
Begin eenvoudig met beleggen bij een online broker

Het is van belang om je portfolio goed uit te balanceren. Bedenk je goed dat wanneer je investeert in deze index je vooral investeert in bedrijven uit China, Zuid-Korea, Taiwan, India en Brazilië. 

Daarnaast is het een tip om in de gaten te houden hoe de MSCI bepaald welke landen er bij Emerging Markets horen. Het kan namelijk zijn dat er in de toekomst nieuwe landen toegevoegd worden aan deze categorie en de grote Aziatische markten een upgrade krijgen tot ontwikkelde economie. 

Veelgestelde vragen

De MSCI Emerging Markets is een index met daarin bijna 1.400 verschillende aandelen uit landen die gecategoriseerd zijn als opkomende economie. Op basis van deze index en verdeling zijn er vele ETF’s door investeringsmaatschappijen aangemaakt waar particuliere beleggers via een online broker in kunnen investeren. 

Er zijn ETF’s die gebaseerd zijn op de MSCI Emerging Markets en speciaal gericht zijn op het uitbetalen van dividend. Over de afgelopen jaren waren deze indexen met dividend aanzienlijk rendabeler dan de normale index. 

Als je wilt gaan investeren in Emerging Markets moet je een account aanmaken bij een online broker. Aangeraden is om bij eToro te starten, je vindt hier verschillende ETF’s gebaseerd op de MSCI Emerging Markets index. 

Een Emerging Market wordt vaak getypeerd als economie in ontwikkeling die nog niet de standaard van de ontwikkelde landen bereikt heeft. MSCI bepaalt volgens hun eigen methode welke landen ontwikkeld zijn, welke landen opkomend zijn en welke landen niet in één van deze categorieën valt. 

Omdat deze index bestaat uit zo’n 1.400 verschillende aandelen uit 28 landen is er weinig risico. De verwachting is dat de koers van deze index blijft stijgen, als er een aantal van de 1.400 bedrijven een heftige koersdaling meemaken merk je dat nog niet over de volledige index. 

MSCI Emerging Markets: Conclusie

Wil jij graag investeren in opkomende markten? Verdiep je dan verder in de MSCI Emerging Markets index, in deze index staan alle landen die door MSCI als opkomende economie worden beschouwd. 

Je kunt in deze index investeren door op zoek te gaan naar een ETF die gebaseerd is op deze index. Door te investeren in deze ETF investeer je in de bedrijven uit deze landen. 

De MSCI Emerging Markets index geeft je met haar koers een duidelijk overzicht hoe het gaat bij de opkomende economieën in de wereld. Door deze indexen te volgen krijg je als belegger een beter beeld van de huidige economische situatie in de wereld en kun je verder betere beslissingen nemen. 

Meteen beleggen in de MSCI Emerging Markets index?
Je investeert met eToro eenvoudig in één van de vele ETF's die gebaseerd zijn op de MSCI Emerging Markets index.
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven