Beleggen in de NIKKEI 225 index | Alles over de Japanse beurs (2024)

^N225
$38,482.11
Change (24H)
$379.671.00%

Ben jij een passieve belegger en geïnteresseerd in indices? Dan is dit artikel iets voor jou. Hier gaan we het hebben over de Nikkei 225 index, de belangrijkste index van de Japanse beurs (Tokyo Stock Exchange).

Nikkei 225 Index - stappenplan

Ook beleggen in verschillende indexen? Op eToro is de keuze groot en de gebruiksvriendelijkheid hoog. Probeer het vandaag nog!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Je leest alles over de Nikkei 225 index en het verloop van de koers Nikkei 225 index. Ook lees je waarom en hoe je kunt investeren in de Japanse index.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Over Nikkei 225 Index

De Nikkei 225 index (日経平均株価, 日経225) is de belangrijkste index van de Japanse Beurs (TSE). 

Nikkei is een afkorting voor Nihon Keizai Shimbun, de naam van het grootste financiële nieuwsblad van Japan die sinds 1970 de index beheert en berekend.

De Nikkei 225 index bestaat uit 225 verschillende bedrijven binnen de Japanse beurs. De index maakte zijn entree in 1950, bij de heropening van de beurzen na de Tweede Wereldoorlog.

Tokyo stad van de Nikkei 225 index
Tokyo, de stad van de Nikkei 225 index

Elk jaar in Oktober wordt de index herzien. De 225 aandelen binnen de index worden zo geselecteerd op handelsvolume. Ook zorgt de Japanse index voor een eerlijke verdeling van verschillende sectoren.

Wanneer er een bedrijf binnen een bepaalde sector uit de Japanse index verdwijnt, dan wordt deze vervangen door een aandeel binnen dezelfde sector.

De aandelen van de Japanse beurs zijn prijsgewogen in deze index. De absolute waarde van de koersen bepalen dus het gewicht dat een aandeel heeft binnen de index.

Hierdoor kunnen kleinere bedrijven net zo veel invloed hebben op een verandering in de index als de grootste bedrijven binnen de Nikkei. Een andere bekende prijsgewogen index is de Dow Jones Industrial Average.

Voorbeelden van bedrijven binnen de Nikkei 225 index zijn: Toyota (veruit het grootste aandeel binnen de index), Fast Retailing, SoftBank, Honda, Sony, Canon en Nikon. Technologie-aandelen hebben op dit moment het sterkste gewicht binnen koersen Nikkei.

De koers van de Japanse index Nikkei 225 stond in 1970 op 2.500 punten. In 1989 is de hoogste stand behaald, met een waarde van bijna 39.000. In de volgende 25 jaar is de koers Nikkei 225 sterk gedaald door de gevolgen van een slecht Japans monetair beleid.

nikkei index japanse beurs

Pas in 2015 kwam de koers Nikkei weer boven de 20.000 punten uit in een hele lange tijd. In 2021 stond de Nikkei 225 index koers op 30.000 punten, onder andere dankzij de continue stimulatie van de Japanse Centrale Bank (BoJ).

De rede voor de dip van de Japanse index na 1990 is het knappen van een economische bubbel in Japan die ontstond door een zeer optimistische mindset van beleggers en ondernemers.

Iedereen wilde rijk worden en banken deden weinig om te controleren of bepaalde leningen en schulden wel afbetaald konden worden. De Bank of Japan greep te laat in met een goed monetair beleid en daardoor ontstond een tijd van deflatie en economische recessie.

Bedrijven en consumenten stelden aankopen en investeringen uit omdat het algemeen prijspeil daalde. Dit zorgde voor economische krimp en een nog lager prijspeil. Deze spiraal ging jarenlang door en wordt in de volksmond ook wel het ‘verloren decennium’ genoemd.

Door het investeren van miljarden op miljarden euro’s probeert de Japanse Centrale Bank de economie te blijven stimuleren en de beurzen hoog te houden. Hierdoor staan de koersen Nikkei 225 er op dit moment best goed voor

Enthousiast geworden over de NIKKEI index? Begin dan nu nog beleggen in deze Japanse aandelenbeurs. Maak een account aan bij een broker om te starten!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik beleggen in de Nikkei 225 Index?

Beleggen in de Nikkei 225 index doe je via een online broker. Een online broker is een plek waar je als belegger toegang hebt tot verschillende financiële instrumenten. Het uitkiezen van het juiste handelsplatform is belangrijk, daarom helpen wij je een handje.

Hieronder hebben we een stappenplan voor je gemaakt zodat je snel en gemakkelijk een goede online broker kunt vinden.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Om te kunnen beleggen in de Nikkei 225 index heb je eerst een online broker nodig. Het is belangrijk dat je de juiste online broker kiest.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de financiële producten waar jij graag in wilt handelen, de veiligheid van het platform en features van een bepaald platform.

Hieronder geven we je een paar voorbeelden van brokers die wij gebruiken om te handelen in financiële producten op de beurs.

eToro

eToro wordt ten zeerste aanbevolen voor beginners. Het is mooi ingericht voor mensen die willen beginnen met investeren. Gebruiksvriendelijk en makkelijk.

Een zeer nuttige functie is de mogelijkheid om aandelenportefeuilles van ervaren beleggers te kopiëren. 

Deze functie heet copytrading. Ook is het mogelijk om specifieke portfolio’s te volgen die eToro zelf gemaakt heeft.

Een leuke bijkomst van eToro is het feit dat je geen commissie betaald over transacties voor aandelen en ETF’s. Daarnaast heeft Etoro een demo-functie. Je oefent makkelijk met beleggen op de beurs zonder echt geld te hoeven gebruiken.

eToro copytrading Nikkei 225 index
Copytrading bij eToro

Een ander belangrijk voordeel is het lage minimale inlegbedrag van maar €170,00! eToro biedt naast aandelen en ETF’s (Exchange Traded Funds) ook CFD’s, Forex Trade, Crypto-valuta en grondstoffen aan op het handelsplatform.

Ook beleggen met eToro? Klik op de button en maak makkelijk een account aan.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

Nasdaq tsla

Nederlands platform DEGIRO is ook een uitstekende keuze voor elke investeerder, of je nu al ervaren bent of nog niet heel veel ervaring hebt. Het platform bied echter minder functionaliteiten dan eToro.

DEGIRO is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Door de goede zoekfunctie vind je gemakkelijk het aandeel waar je naar op zoek bent. Op elke aandelenpagina is veel informatie te vinden over het bedrijf, nieuws en belangrijke getallen.

Het nadeel van DEGIRO is dat je vaak een commissie betaald over je transacties, iets wat je bij eToro niet hebt. Hierdoor ben je vaak goedkoper uit bij eToro.

Stap 2: Een account aanmaken

Een account aanmaken bij een online broker is over het algemeen overal hetzelfde en niet heel moeilijk. Als voorbeeld gebruiken wij eToro.

Op de homepage van eToro vind je de knop die je nodig hebt om een account aan te maken. Na het klikken van de ‘Join Now’ knop wordt er gevraagd enkele gegevens in te vullen.

Wanneer je dit hebt gedaan krijg je een mailtje met een link om je account te activeren.

Op dit moment kun je al starten met beleggen via de demo-functie, maar nog niet met je eigen geld.

Bevestiging account eToro Nikkei 225 index
Voltooi je profiel en start met beleggen!

Hiervoor moet je nog een extra stap ondernemen. Deze stap bestaat uit een toetsing van je financiële kennis en het uploaden van een kopie van je paspoort of identificatiebewijs.

Na het voltooien van je account kun je geld storten en beginnen met investeren via eToro account!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld storten op je account

Geld storten via eToro is makkelijk en snel. Je hebt tal van mogelijkheden om je account te financieren. Denk bijvoorbeeld aan de betaalmethoden iDEAL, PayPal en creditcard.

Nadat je een storting hebt gedaan rest je alleen nog het vinden van de juiste financiële instrumenten waar jij in wilt gaan beleggen.

In de volgende stap laten we je zien hoe je de Nikkei 225 index vind op eToro!

Account financieren Nikkei 225 index
Geld storten bij eToro

Stap 4: Beleg in de Nikkei 225 Index

Door te klikken op de zoekbalk en JPN225 in te vullen vind je gemakkelijk de Nikkei 225 index. Druk op de knop ‘handelen’ en kies hoeveel geld je investeren in de Japanse index. Ook kun je klikken op ‘handelsmarkten’ aan de linker kant van het scherm en vervolgens op ‘indexen’. Hier vind je een lijst met verschillende aandelen.

eToro broker Nikkei 225 index

Vind gemakkelijk je investering met de zoekfunctie binnen eToro! Zoek bovenaan naar de Nikkei 225 index of kijk bij ‘markten’. Je kan de Nikkei als ETF of CFD verhandelen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Investeren in de Nikkei 225 Index

Er zijn verschillende mogelijkheden om te investeren in de Nikkei 225 index. Hieronder lees je meer over deze verschillende manieren beleggen.

Nikkei 225 indexfonds

De eerste en meest voor de hand liggende manier op te investeren in de Nikkei 225 index. Met een indexfonds investeer je direct in de Nikkei 225 index. Bij de broker eToro kun je deze index vinden onder de naam JPN225.

Op deze manier beleg je direct in de Japanse beurs en algehele economie. Beleggen in een indexfonds is een vorm van passief beleggen, je zult dus minder tijd kwijt zijn aan marktonderzoek van specifieke aandelen.

Een daling van één aandeel binnen de index wordt gecompenseerd door de stijging van een ander aandeel. Hierdoor ligt het risico lager dan bij actief beleggen. Bij actief beleggen kunnen de rendementen echter wel hoger liggen dan het marktrendement, bij een indexfonds niet.

Aandelen Nikkei 225 index bedrijven

Een andere optie is een investering in aparte aandelen die onderdeel zijn van de Nikkei 225 index. Je kiest dus zelf welke aandelen jij het meest waardevol vindt om in te investeren. Wanneer je graag actief wilt beleggen is dit een goede optie.

De Nikkei 225 index zit vol met interessante bedrijven om in te investeren. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de Automotive industrie, Technologie of Consumentengoederen.

Nikkei 225 index ETF's

De laatste manier om te investeren in de Index is door het kopen van ETF aandelen. Een ETF (Exchange Traded Fund) probeert de index te volgen door een mandje aandelen te maken die gelijk is met het indexenfonds.

Een voorbeeld van een ETF van de Nikkei index is de LYXOR NIKKEI 225 UCITS ETF. Met deze ETF hoef je dus niet zelf een Nikkei aandelenmandje samen te stellen.

De Nikkei 225 index wordt ook aangeboden via het platform eToro. Maak snel en gemakkelijk een account aan en begin vandaag nog met investeren in de Japanse index!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Koers Nikkei 225 Index

De actuele Nasdaq-100 koers

Hier zullen we verder ingaan op de koers Nikkei 225 en bespreken het verloop van de afgelopen jaren.

De koers van de Nikkei 225 index heeft haar piek zitten in het jaar 1989. 

Zoals eerder vermeld kwam dit door een hoog vertrouwen van Japanse ondernemers en investeerders in de economie.

Door een slecht monetair beleid en weinig controle op de financiële instellingen ging de economie een lange tijd flink onderuit. Deze tijd wordt zelfs gezien als de mildere versie van ‘The Great Depression’ in de jaren 30, met deflatie als hoofdkenmerk van die tijd.

In het jaar 2015 kwam de koers Nikkei index eindelijk weer uit boven de 20.000 punten in een hele lange tijd. De koers heeft zich in de volgende jaren omhoog weten te werken richting de 25.000 punten, voordat de coronacrisis van start ging.

Tijdens de coronapandemie in maart 2019 is de koers Nikkei weer gezakt naar ongeveer 16.000 punten. In oktober 2020 wist de Japanse index Nikkei 225 het oorspronkelijke punt weer te raken.

In de volgende maand november is de Nikkei koers gestart met een groeispurt die de koers van de Japanse Index op dit moment naar de 30.000 punten heeft gebracht.

De Bank of Japan (Japanse Centrale Bank) steekt veel geld in de Japanse beurs met de hoop de economie te blijven stimuleren en een volgende tijd van deflatie te voorkomen. De koersen Nikkei 225 zijn daarom ook sterk afhankelijk van deze investeringen.

Het vertrouwen in de Japanse beurs is te danken aan de Amerikaanse beurs. De optimistische reactie op bijvoorbeeld nieuwe stimulatieplannen voor de Amerikaanse economie zorgen voor een hogere koers van verschillende beurzen wereldwijd.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waarom beleggen in de Nikkei 225 Index?

De voordelen van beleggen in indexfondsen zijn vooral voor beleggers die graag op een passieve manier geld willen verdienen met investeringen.

Met passief beleggen ben je minder tijd kwijt aan marktanalyse en hoef je dus ook minder bezig te zijn met je beleggingen.

Je speelt in op de lange termijn, dus rendementen op de korte termijn maken niet uit voor je investering in een indexfonds.

Wanneer je een (redelijk) vast rendement kan behalen met indexbeleggen verdien je een mooi zakcentje met net zo veel inspanning als geld op een spaarrekening te zetten.

Japanse Yen Nikkei 225 index

Direct investeren in de Nikkei 225 index?

Met actief beleggen in aandelen van de Japanse markt probeer je als het ware te ‘winnen’ van de markt. Het doel is om de markt uit te spelen en hogere rendementen te halen. Een indexfonds kan nooit hoger liggen dan de markt.

Daarom denken veel mensen vaak dan indexbeleggen minder oplevert dan actief beleggen, maar dit is niet altijd het geval. Wanneer jij op de lange termijn rente over rente kan verdienen op je investering stijgt je rendement exponentieel.

Hierdoor zullen de rendementen op een indexbelegging vaak zelfs hoger uitkomen dan bij actief beleggen.

Ook is beleggen in de Nikkei 225 index goed om je portfolio te diversifiëren. Doordat je in een indexfonds belegt investeer je als het ware in de aandelen van 225 verschillende bedrijven binnen de Japanse beurs.

Ook wanneer je geïnteresseerd bent in Japan of Japanse bedrijven is de Nikkei 225 index een mooie index om in te beleggen sinds het de meest belangrijke index van het land is, en hand in hand staat met de gang van de Economie.

Indexbeleggen heeft dus minder risico dan actief beleggen, maar gezien het verloop van de Nikkei 225 zien we ook dat het af en toe minder kan gaan.

Het verleden van de Japanse index zegt weinig over de toekomst, maar wellicht kan het nu juist een goed moment zijn om te investeren in deze index nu het bezig is met een mooie trend naar boven.

Onzekerheden zijn er nog wel aangezien de coronacrisis nog niet voorbij is en de economische backlash wereldwijd nog zou kunnen volgende in de komende tijd. Vertrouwen blijft het belangrijkste voor het verloop van de index en de Japanse beurs.

Besloten dat je wil beginnen met beleggen in de NIKKEI index? Of nog niet helemaal zeker?

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

De Nikkei 225 bestaat uit heel veel verschillende bedrijven uit verschillende sectoren van de Japanse economie. De sectoren zijn mooi verdeeld en kent dus geen vaste hoge weging binnen bepaalde gebieden.

Voorbeelden van wellicht de meest bekende bedrijven voor de westerse wereld zijn o.a.:

Honda, Mitsubishi, Toyota, Panasonic, Nikon, Canon, Casio, Sony en Citizen.

Wanneer je wilt investeren in de Nikkei 225 index via een online broker zoals eToro betaal je geen commissie. Dit geldt ook voor investeringen in de voor van ETF’s (Exchange Traded Funds). Bij andere online brokers is het niet uitgesloten dat je hier geld over betaald.

Investeren in indexfondsen is over het algemeen lager in risico dan actief beleggen in aandelen van individuele bedrijven. Daardoor zijn je kosten ook lager. Je speelt in op een redelijk stabiel rendement over de lange termijn.

Met indexbeleggen maak je een divers mandje aandelen aan en verspreid je dus het risico van je belegging. Ook probeer je niet van de markt te winnen, maar de markt te volgen. Hierdoor zet je in op een stabiel rendement op de lange termijn.

Het risico op een indexbelegging is dus lager dan bij actief beleggen, maar nooit nul. Ook bij indexbeleggingen heb je nog altijd een marktrisico. Ook de markt kan slecht presteren en daarom geen rendement brengen op je investering.

Wil je niet al te lang bezig zijn met actief marktonderzoek, maar wel je geld beleggen? Dan zijn indexbeleggingen wellicht een optie voor jou. Check je online broker voor de mogelijkheden of maak gemakkelijk een account aan op eToro en begin direct!

Ja, je geld is veilig bij een online broker, maar zorg dat je hier ook zelf onderzoek over doet. Brokers zoals eToro en Plus500 staan onder toezicht van financiële instanties zoals het Amerikaanse SEC. In Nederland is de AFM (Autoriteit Financiële Markten) deze instantie.

Een deel van je vermogen is bij de meeste handelsplatformen standaard verzekerd. Daarom verlies je niet meteen al je geld als er een keer iets gebeurt. Als beginnende belegger hoef je je dus niet zo veel zorgen te maken over de veiligheid van je spaargeld.

Het is mogelijk dat je dividend krijgt uit verschillende aandelen binnen de Nikkei 225 index. Je zal dan zelf moeten kijken welke bedrijven binnen de Japanse index hun winst uitkeren in de vorm van dividend.

Stel dat Sony dividend uitkeert, dan zal jij dat ook terug zien in je belegging in de Nikkei 225 index.

Nikkei 225 Index: Conclusie

Indexbeleggen is dus een goede optie voor mensen die graag op een passieve manier willen beleggen of nog weinig ervaring hebben in het handelen van financiële opties.

Op de lange termijn kunnen indices zoals de Nikkei 225, Dax 30 of Eurostoxx 50 een mooi rendement opleveren. Vertrouwen in de markt blijf belangrijk in tijden zoals deze die geplaagd zijn met onzekerheid.

De Nikkei 225 index is een interessante optie voor beleggers die graag geld investeren in de meest toonaangevende Japanse bedrijven of in de Japanse economie in zijn algemeenheid.

De Japanse index zou de stijgende lijn door kunnen zetten mits het niet in de knoop komt met de coronasituatie. Op dit moment (februari 2021) piekt Japan in haar aantal ziekenhuisopname en doden als gevolg van het coronavirus.

Kortom, zet niet in op de korte termijn bij de investering in deze Japanse index, maar op de lange termijn. Het is een mooie manier om je aandelenportefeuille te diversifiëren en het risico op beleggen te verlagen. Check eToro voor de mogelijkheden om te investeren in de Japanse index.

Beleggen in de Nikkei 225 index bij eToro?
Handel in de vorm van ETF of indexfonds. Maak direct een account aan en wacht niet langer met investeren!
Start nu!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven