S&P 500 index | Beleggen in de S&P500 en meer!

^GSPC
$4,869.13
Change (24H)
$23.480.48%

Indexbeleggen kan een uitkomst bieden voor sparen. In dit artikel bespreken we specifieke index, namelijk de S&P 500 index. We leggen je precies uit wat deze index is en hoe je er in kunt beleggen.

Begin gelijk met beleggen in de S&P 500 index via dit stappenplan:

Ben je klaar om te beginnen met handelen in de index S&P 500? Open dan vandaag nog een account en begin met handelen. 

Over de S&P500

In 1923 begonnen de kredietbeoordeelaars van Standard and Poors met het samenstellen van de S&P500 index. In deze index werden 223 bedrijven uit de Verenigde Staten opgenomen. 

In 1957 werd de S&P500 index door Standard and Poors uitgebreid tot 500 bedrijven. Vanaf dat moment stond de index beter bekend als de S&P500 index. 

S&P 500 stock

In de beginfase van de S&P500 werden er nog een specifiek aantal bedrijven per sector opgenomen in de index. Dit werd in 1988 afgeschaft en vanaf toen bestond de S&P500 uit de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten.

De S&P500 index is samengesteld aan de hand van de beurswaarde van Amerikaanse bedrijven. Hierdoor kan de lijst jaarlijks makkelijk aangepast worden.

Inmiddels bestaat de S&P500 index uit de grootste bedrijven uit meer dan 90 sectoren. De S&P500 index geeft daarom een goede afspiegeling hoe het met de economie van de Verenigde Staten gesteld is. 

De weging van de bedrijven binnen de index is gerelateerd aan de beurswaarde van een bedrijf. In het geval van de S&P500 stock (aandelen) is Apple het meest waardevolle bedrijf en is goed voor 3,25 % van de totale waarde van de index. 

Andere bedrijven die een grote weging hebben zijn de S&P500 stock van onder andere Alphabet A+B (Google), Microsoft, Amazon, AT&T en Facebook. De top 10 van de S&P 500 is in totaal goed voor iets meer dan 20% van de gehele index.

Doordat de S&P 500 index een goede afspiegeling geeft van de economie van de Verenigde Staten maakt het een zeer populaire index onder economen, maar ook onder beleggers.

Enthousiast geworden over de S&P 500? Begin dan vandaag nog met beleggen via eToro!

Hoe kan ik beleggen in de S&P 500

Een goed manier om te beleggen in de S&P500 index is door middel van een online broker. We bespreken hieronder twee uitstekende brokers die jou hiermee op weg kunnen helpen.

We bespreken hieronder stapsgewijs hoe en waar je het beste kunt beleggen in de S&P500 index via S&P500 stock en S&P500 ETF’s.

Stap 1: Kies een online broker

Het is van belang om een goede broker te kiezen waarbij je kunt investeren in de S&P500 index. Wij bespreken hier twee goede brokers en hun voordelen. 

eToro

eToro logotype

De online broker eToro is één van de grootste en populairste brokers ter wereld. De voordelen die eToro jouw biedt zijn voornamelijk toepasselijk voor de beginnende belegger. 

Het unieke voordeel waar eToro bekend om staat is hun Copytrading network. Door middel van dit network heb je toegang tot de portfolio’s van de beste beleggers die aangesloten zijn bij eToro.

Daarnaast is het mogelijk om succesvolle portfolio’s van andere beleggers te kopiëren en zelf te gebruiken. En ook kun je op het platform van gedachten wisselen met meer dan 13 miljoen andere gebruikers.

S&P500 index
Copytraden network van eToro

Via eToro kun je beleggen in zeer veel handelsproducten. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, grondstoffen, ETF’s, indices en forex. Een ander groot voordeel bij eToro is dat je kan beleggen in alle aandelen en ETF’s met 0% commissie. Je kunt hierdoor zonder transactiekosten aandelen en ETF’s kopen en verkopen. 

Voor de beginnende belegger heeft eToro nog een speciale tool. Je kunt bij eToro gebruik maken van een gratis demoversie, waarin je met een fictief bedrag kunt oefenen in een simulatie. Op deze manier raak je al gewend aan het systeem van eToro.

Wanneer je demoversie hebt uitgespeeld en je bent klaar voor het echte werk, dan is eToro een goede plek om met echt geld te beginnen. Door het zeer lage minimum stortbedrag van €170,- is het een zeer financieel toegankelijke broker.

Gebruik de groene button om direct een gratis eToro account te maken!

DEGIRO

Nasdaq tsla

Je kunt ook bij DEGIRO beleggen in de S&P500 index. In Nederland staat DEGIRO bekend als één van de goedkoopste brokers. Een uitstekende plek dus om te beginnen met beleggen

Het is bij DEGIRO mogelijk om naast de S&P500 index ook te beleggen en een groot aantal andere handelsproducten. Je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in ETF’s, aandelen, CFD’s, beleggingsfondsen en obligaties. 

Het platform van DEGIRO staat bekend als zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt via de zoekfunctie heel gemakkelijk alle aandelen vinden. Vervolgens heb je ook toegang tot makkelijk te begrijpen data, waarmee jij een beslissing kunt maken over een aandeel.

Stap 2: Maak een account aan

Nadat jouw keuze is komen te vallen op een specifieke broker moet je een account aanmaken. Wij leggen je hieronder precies uit hoe je dat doet. 

Het aanmeldingsproces verloopt bij de meeste brokers hetzelfde. Wij zullen daarom hier eToro als voorbeeld nemen.

Bij eToro kun je op twee manieren een account aanmaken. Je kunt naar de website gaan of de app downloaden. Het aanmeldingsproces verloopt op de app en de site precies hetzelfde.

passief beleggen etoro logo
Voltooi je profiel en begin vandaag bij eToro!

Het is bij eToro mogelijk om je te registeren met een e-mail, google+ of facebook account. Na je registratie ontvang je een bevestigings-e-mail. Als je deze hebt geverifieerd heb je gelijk toegang tot het eToro platform.

eToro wordt gereguleerd door de FCA en de CySEC en is daarom betrouwbaar. 

Stap 3: Geld storten op je account

Voordat je geld kan storten op je account is het van belang om je identiteit te bevestigen. Hiervoor moet je een kopie van je identiteitskaart of paspoort uploaden bij eToro.

Vervolgens doorloop je nog een korte vragenlijst waarmee eToro je wilt wijzen op de risico’s die beleggen met zich mee brengt. 

Nadat je de vorige stappen hebt doorlopen kun je geld storten op je account. Je kunt hiervoor kiezen uit verscheidene betaalmethoden.

S&P 500 index
Geld storten bij eToro

Het is bijvoorbeeld mogelijk om via een bankoverschrijving, creditcard, PayPal of iDEAL geld over te maken naar je account op eToro.

Het minimale stortbedrag ligt op € 170,-. Nadat jij geld hebt gestort kan je gelijk beginnen met beleggen bij eToro.

Stap 4: maak een keuze uit een S&P500 ETF

S&P 500 stock
S&P500 ETF's in eToro

De S&P500 index is één van de populairste indices van de wereld. Daarom zijn ook de ETF’s van de S&P500 index zeer populair. De ETF’s zijn samengesteld uit S&P500 stock.

Door de populairteit van de S&P500 index zijn er ook veel S&P500 ETF’s op de markt waaruit jij kan kiezen. Alleen bij eToro kun je al kiezen uit meerdere soorten ETF’s.

Om je een beetje wegwijs te maken bespreken wij hier een aantal van de meest verhandelde en beste S&P500 ETF’s.

Investeren in S&P500 ETF's

Een ETF probeert een Index zo goed mogelijk te volgen. Door het index naar gewicht te kopiëren is het mogelijk om dezelfde koers aan te houden als de index. Wij bespreken hier een aantal van deze ETF’s, die ook verhandelbaar zijn in Europa.

S&P500 Vanguard ETF

Vanguard is het bedrijf dat is opgericht door Jack Bogle, de man die het indexbeleggen heeft uitgevonden en populair heeft gemaakt. De Vanguard S&P500 ETF is één van de meest populaire ETF’s ter wereld.

Het is bovendien een van de beste ETF’s om de S&P500 index te volgen. De beheerkosten van deze ETF liggen op de 0,07%. Bij eToro betaal je echter 0% commissie over ETF’s.

De actuele koers van de S&P Vanguard kende in 2020 een flinke dip in maart. Dit was aan het begin van de covid-19 crisis.

In het verdere verloop van het jaar heeft deze ETF zijn in waarde helemaal hersteld, en eindigde aan het einde van 2020 een stuk hoger dan aan het begin van 2020.

iShare Core S&P500 ETF

De S&P500 ETF van iShare heeft net als Vanguard beheer kosten van 0,07 %.

Deze ETF is met name populair door het hoge jaarlijkse rendement. In 2019 lag het rendement op 9,3%.

Dit betekent dat wanneer je € 1000,- aan iShare ETF’s had gekocht je: 1000 x 1,093 = € 1093,- zou hebben gehad aan het einde van het jaar.

S&P stock ishare

De koers van iShare S&P500 ETF in 2020

In de grafiek is de koers van de iShare S&P 500 ETF te zien. Ook de iShare ETF kende een flinke dip in maart, maar heeft zich flink hersteld

Bij eToro kun je met 0% commissie handelen in deze ETF. Je kunt hem gemakkelijk vinden wanneer je in de zoekbalk ‘s&p500’ intypt.

SPDR S&P500 ETF

Het fonds SPDR heeft de eerste ETF ontwikkeld in de Verenigde Staten. De S&P ETF van SPDR is uitgegroeid tot één van de meest populaire S&P 500 ETF’s. 

De kosten van deze ETF liggen een klein beetje hoger dan de vorige twee, namelijk op 0,09%.

S&P500 koers

De SPDR S&P500 ETF koers in 2020

Het koersverloop in 2020 is vergelijkbaar met die van Vanguard and iShare. Dit kan betekenen dat de drie verschillende ETF’s een goede afspiegeling van de S&P500 hebben.

Deze drie besproken ETF’s zijn allemaal verkrijgbaar bij eToro. Ben jij overtuigd door een van deze ETF’s, ga dan snel naar eToro en maak een account aan!

De S&P500 koers

De S&P500 koers door de jaren heen

Sinds de oprichting van de S&P500 index is de S&P500 koers enorm gestegen. Voornamelijk vanaf 2011 is de koers van de index enorm gestegen.

De koers van de index kende in 2003 en 2008 een opmerkelijke daling. Dit komt omdat de S&P500 index een goede afspiegeling is van de economie van de Verenigde Staten in die perioden in een economische crisis verkeerde.

S&P 500 Index

De S&P500 index koers sinds de oprichting

De actuele S&P500 koers

In de afbeelding wordt de S&P500 koers van de S&P500 index weergegeven. Wat met name opvalt in vergelijking met de besproken ETF’s, is dat de koers op een soortgelijke manier verloopt.

Dit duidt erop dat de ETF’s erin geslaagd zijn om de S&P500 index nauwkeurig te volgen. 

In het begin van 2020 was de S&P500 koers ongeveer 3400 punten. In maart kelderde de koer naar ongeveer 2250 punten. 

S&P stock koers

Koers van S&P500 in 2020

De S&P500 index heeft zich aardig gerevangeerd van dit verlies in de rest van het jaar, en sloot het jaar af met ruim 3750 punten.

De voor- en nadelen van de S&P500 index

Als je belegt in de S&P 500 index dan beleg je in de 500 grootse bedrijven van de Verenigde Staten. Deze bedrijven zijn vaak ook grote spelers op wereldniveau.

Door de grote spreiding van je investering over wel 500 bedrijven, loopt je belegging een verminder risico. Daarnaast zijn de kosten van het beleggen in de S&P500 index relatief laag, waardoor je per saldo mee geld kan overhouden. Bij eToro ligt de commissie voor S&P500 index ETF’s zelfs op 0%.

Nasdaq index

Enthousiast over de S&P 500?

Een nadeel van de S&P500 is dat het vaak reageert op speculaties of gebeurtenissen in de echte wereld, omdat de index een afspiegeling is van de economie van de Verenigde Staten.

Zo reageerde de beurs index flink op de covid-19 crisis, maar ook op de verkiezing van president Trump. Je dient als belegger dus goed het nieuws in de gaten te houden.

Wil je mee weten over de voor- en nadelen indexbeleggen en ETF’s. Lees dan onze artikelen over indexbeleggen en ETF’s. 

Veelgestelde vragen

Beleggen in ETF’s is een passieve manier van beleggen. Dit betekent dat je fonds niet actief beheerd wordt en je dus een verminder risico loopt. Je houdt je investering namelijk voor lange tijd aan en probeert de markt te volgen in plaats van deze te verslaan.

Beleggen in ETF’s is een passieve manier van beleggen. Dit betekent dat je fonds niet actief beheerd wordt en je dus een verminder risico loopt. Je houdt je investering namelijk voor lange tijd aan en probeert de markt te volgen in plaats van deze te verslaan.

Het is desondanks wel even verstandig om stil te staan bij het feit dat het risico niet verdwenen is. Bij elke vorm van beleggen is een risico verbonden. Hoe meer je jouw belegging echter spreid, hoe lager het risico ligt.

De S&P500 ETF’s kennen een vrij grote spreiding over 500 bedrijven in meer dan 90 sectoren. Dit zijn echter alleen wel bedrijven uit de Verenigde Staten, waardoor de koers van de S&P500 index nauw verbonden is met de economie van de Verenigde Staten. Het is daarom verstandig om deze goed in de gaten te houden.

Het belangrijkste zijn de kosten van de broker. De transactiekosten en beheerderskosten kunnen per ETF verschillen. Bij eToro betaal je in ieder geval geen commissie over het kopen en verkopen van ETF’s.

Daarnaast hebben de drie verschillende ETF’s die wij hebben besproken in dit artikel lage beheerderskosten. Als je toch een andere S&P500 ETF wilt nemen, bekijk dan eerst goed wat de beheerkosten zijn. Dit kan over een aantal jaar namelijk flink oplopen.

Het is ook verstandig om te kijken in welke valuta een bepaalde ETF wordt verhandeld. Soms kan dat in Euro’s zijn, maar dezelfde ETF kan ook aageboden worden in dollars. Wanneer je kiest voor de dollar ETF, dan moeten je Euro’s eerst omgewisseld worden voor dollars. Dit kost natuurlijk geld en dat betekent dat jij minder overhoudt.

Een beleggingsrekening

Is bij online brokers zoals eToro, DEGIRO en Plus500 een snel en gemakkelijk proces. Je kunt meestal binnen een dag al beginnen met handelen op de beurs.

Het is vaak mogelijk om met een e-mail adres een account aan te maken. Nadat je jouw identiteit hebt bevestigd bij de broker en je bankrekening hebt gekoppeld, dan kun je geld storten op je beleggingsrekening. Vervolgens kan het beleggen beginnen.

Wil je nog meer weten over het openen van een beleggingsrekening? Je kunt nog meer informatie lezen in ons artikel over beleggingsrekening openen.

De meest online brokers zijn goed gereguleerd door financiële instanties, die de financiële markt in de gaten houden.

Ook de online brokers eToro en DEGIRO worden streng gereguleerd. Dit betekent dat jouw geld hier zeker veilig staat.

De enige manier hoe je geld kunt verliezen is door bijvoorbeeld een daling van de waarde van jouw aandelen.

Je kunt vaak ook controleren door welke fincaniële instantie de online broker gereguleerd word. Zij geven dit in principe altijd wel aan op hun site. Doe dus goed vooronderzoek bij een broker zodat je zeker weet dat e broker goed gereguleerd is en jouw geld daar veilig staat.

Ook rekenen sommige brokers kosten in rekening om gebruik te maken van hun platform. Doe daarom altijd goed vooronderzoek, zodat je niet voor vervelende verasssingen komt te staan.

De S&P500 index bevindt zich in New York. De beurs is hier geopend van 09:30 en 16:00 plaatselijke tijd. 

Dit betekent dat de S&P500 index in  Nederland tussen 16:30 en 22:00 geopend is.

Conclusie: S&P500 index

De S&P500 index is een wereldwijd populaire index, dan wel niet de populairste. De S&P 500 index bestaat uit de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten uit meer dan 90 verschillende sectoren. 

Hierdoor is de S&P500 index niet alleen populair onder beleggers, maar ook onder economen. De S&P500 is namelijk een goed afspiegeling van de economie van de Verenigde Staten. 

Door de populairiteit van de S&P500 index zijn er ook aangeboden ETF’s, die deze index volgen. In dit artikel hebben wij drie goede ETF’s besproken met lage kosten en een goed rendement. Deze ETF’s kun je onder meer kopen bij eToro.

Wil jij S&P500 index volgen?
eToro biedt verschillende ETF's aan die deze index volgen. Maak snel en gemakkelijk een account aan en begin vandaag nog!
TIP
Scroll naar boven