Vanguard ETF | Alles over de verschillende Vanguard ETF’s

In dit artikel zullen we Vanguard ETF bespreken en welke stappen je kunt zetten om zelf in Vanguard te kunnen investeren.

Het Vanguard ETF biedt ontzettend veel verschillende ETF’s aan en is een populaire investering, vooral in Nederland. Lees verder om meer over Vanguard ETF te weten te komen.

Starten met beleggen in Vanguard ETF's - Stappenplan

Vandaag nog beginnen met het beleggen in Vanguard ETF’s? Maak gratis een account aan bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Vanguard ETF’s worden gezien als een verstandige investering op de lange termijn. Fijn is dan om de kosten van je belegging zo laag mogelijk te houden. Bij eToro kun je zonder commissie beleggen in Vanguard ETF’s.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is Vanguard ETF?

Vanguard ETF is een ETF van formaat en is erg populair om een investering in te maken, vooral in Nederland. Je kunt deze ETF één keer per maand kopen of verkopen zonder er transactiekosten over te betalen wat een groot voordeel is.

De Vanguard Group is een grote Amerikaanse vermogensbeheerder, wat betekend dat het bedrijf in handen is van de klanten die via Vanguard beleggen. Het bedrijf The Vanguard Group is een investeringsmaatschappij die zelf ETF’s samenstelt.

De verschillende Vanguard ETF’s zijn vaak terug te vinden bij online brokers als eToro zodat iedereen hierin kan investeren. Sommige samengestelde Vanguard ETF’s worden ook door andere investeringsmaatschappijen aangeboden. 

Een ETF is als het ware een bundeltje aandelen waar je in kan investeren. Zo kun je als belegger het risico van je beleggingen spreiden zonder hier zelf veel voor te hoeven doen. 

Hoe kan ik beleggen in Vanguard ETF?

Om van start te gaan in de beleggerswereld zul je een account moeten hebben bij een online broker. Met dit account kun je geld investeren op verschillende beurzen en in verschillende handelsproducten.

Hoe je een account kunt aanmaken en je eerste investering kunt doen zullen we uitleggen in een stappenplan. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Je zult als eerste stap een online broker moeten kiezen waarbij je een account gaat aanmaken. Online beleggen is de afgelopen jaren erg populair geworden waardoor er een groot aanbod aan online brokers is gekomen.

Hierdoor kan het lastig zijn om een broker te vinden die het beste past bij je wensen en strategie. Zo bieden alle online brokers weer iets anders aan, sommige brokers zijn namelijk gespecialiseerd in één handelsproduct en anderen bieden er meerdere aan.

Om de keuze wat gemakkelijker te maken zullen wij twee brokers op een rijtje zetten die wij aanraden, vooral als beginner, om mee te beginnen.

eToro

eToro is de eerste online broker die we willen behandelen in dit artikel omdat het een perfecte online broker is voor beginners. Het platform bied verschillende tools aan die het voor beginners extra aantrekkelijk maakt om bij deze online broker een account aan te maken.

Iedere belegger op eToro maakt een profiel aan die je kunt gebruiken op het platform. Met dit profiel kun je reageren op nieuwsberichten en op berichten van andere gebruikers; zo lijkt het een beetje op een sociale media. 

Een ander voordeel van het aanmaken van een profiel is dat je elk openbaar profiel in kan zien en kan zien welke beleggingen er gedaan worden door andere succesvolle beleggers. Als je een interessant portfolio ziet kun je deze naar je eigen portfolio kopiëren met de Copy Trading functie. 

etoro platform vanguard etf
Het overzichtelijke eToro platform

Deze portfolio’s kunnen uit allerlei verschillende producten bestaan. Je kunt bij eToro namelijk investeren in aandelen, ETF’s, CFD’s, indexen, grondstoffen en valuta’s

Een ander groot voordeel van eToro is dat je 0% commissie betaalt over aandelen en ETF’s. Zo kun je hoger rendement behalen over deze investeringen en weet je altijd dat de prijs die je ziet op eToro ook de prijs is die je betaalt of ontvangt. 

Verder kun je als beginner gebruik maken van een gratis demo account. Met dit demo account kun je alle functies van eToro gebruiken en zelfs investeringen uitproberen met virtueel geld, zo kun je als beginner alvast risicovrij oefenen met het platform en investeringen. 

Als je daarna wilt beginnen met echt geld investeren moet je minimaal €170,- storten. Er zijn veel andere online brokers waar je met een veel hoger bedrag moet beginnen. Daarnaast zijn ze veilig en al jaren gereguleerd door de FCA.

Meer lezen over één van de populairste brokers ter wereld? Lees dan nu onze eToro review. Of begin meteen en maak een account aan bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

De volgende online broker die we graag willen benoemen is DEGIRO. Dit platform is erg populair, vooral in Nederland, aangezien het een goedkope online broker is.

Bij DEGIRO hoef je namelijk niet te betalen bij transacties wat het een aantrekkelijke broker maakt. Ook kun je bij DEGIRO eerst oefenen met een demoversie voordat je je eigen geld hoeft in te zetten.

DEGIRO heeft een ruim aanbod in producten en wordt ook wel de grootste broker van Nederland genoemd.

Wil je meer te weten komen over deze online broker voordat je een account aanmaakt? Lees dan onze review over DEGIRO. 

Stap 2: Maak een account aan

Wanneer je een online broker hebt gevonden waar je graag je investeringen bij wilt maken zul je bij diezelfde broker een account aan moeten maken.

Dit doe je door naar de website van de online broker te gaan en je aan te melden. Dit kan vaak met je email adres of een Google +, Facebook of Apple account. Je hebt binnen enkele minuten al een account aangemaakt waarna je vervolgens toegang krijgt tot het platform.

Je account zal eerst een demoversie zijn waarop je met fictief geld kunt oefenen. Dit is bij onder anderen bij eToro het geval wat een fijne functie is voor beginners. Zo kun je eerst oefenen met beleggen en zien hoe het platform werkt voordat je een risico loopt door je eigen geld in te zetten.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Wanneer je hebt geoefend op het demoaccount van je gekozen online broker en je wilt met je eigen geld gaan beleggen moet je geld op je account storten.

Op de afbeelding zie je dat je door op de blauwe ‘Geld storten’ knop te klikken geld op je account kunt zetten. 

Dit kun je doen via verschillende betaalmogelijkheden waaronder iDeal, Paypal of via een bankoverschrijving.

Nadat je geld op je account hebt gezet kun kun je meteen gaan investeren en maak je dus geen gebruik meer van de demoversie van het platform.

Geld sorten knop vanguard etf
Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Zoek een geschikt product

vanguard etf zoeken etoro
Zoek eenvoudig naar de verschillende Vanguard ETF's

De laatste stap voordat je een investering kunt doen is een geschikt product vinden. Bij eToro bieden ze verschillende handelsproducten aan. 

Zo kun je investeren in CFD’s, aandelen of bijvoorbeeld ETF’s. Om een ETF te vinden heeft eToro een gemakkelijke zoekfunctie op de website. Je kunt in deze zoekfunctie bijvoorbeeld aangeven dat je alleen op ETF wilt zoeken. 

Dit maakt het sneller en gemakkelijker om het product te vinden waar je naar op zoek bent.

Nadat je een product met deze zoekfunctie hebt gevonden kun je een investering gaan doen door het product te kopen. Bij eToro en DEGIRO kun je zonder extra transactie kosten een product één keer per maand kopen of verkopen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 5: Doe je eerste investering

Je laatste stap om een investering te maken op je gekozen platform is het daadwerkelijk kopen of handelen in je gekozen product. Dit is een eenvoudig proces en na het kopen van een product hoef je alleen nog maar de koers in de gaten te houden om het vervolgens op een goed moment te verkopen.

Zoals je op de afbeelding kunt zien is dat met één klik op de knop gedaan.

Vanguard ETF

Na het vinden van een product hoef je namelijk alleen op ‘kopen’ of ‘handelen’ te klikken en de rest gaat bijna vanzelf. Zo heb je binnen no-time je eerste investering gedaan.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Welke ETF's biedt Vanguard?

Wanneer je gaat investeren in Vanguard zijn er veel verschillende ETF’s die Vanguard aanbiedt. Zo is er een lijst met grote bedrijven waaronder Apple Inc, Amazon, Facebook en Microsoft en een groot Nederlands bedrijf die er bijvoorbeeld in valt is Unilever.

Er zijn tientallen verschillende Vanguard ETF’s. Op de website van Vanguard vind je alle Vanguard ETF’s die aangeboden worden op de verschillende beurzen. Hieronder gaan we dieper in op een aantal van de populairste Vanguard ETF’s. 

Vanguard S&P 500 ETF

Eén van de populairste ETF’s ter wereld is de S&P 500. Deze ETF is gebaseerd op een aandelenindex samengesteld door Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. 

Vanguard heeft deze aandelenindex omgezet tot ETF waar je als particuliere belegger in kan investeren. De Vanguard S&P 500 ETF bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar marktkapitalisatie. 

Een aantal bedrijven uit de Vanguard S&P 500 ETF zijn:  Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Tesla en Google. Naast deze elektronicagiganten zijn ook bedrijven als het medische bedrijf Johnson & Johnson opgenemen in deze Vanguard S&P 500 ETF. 

Vanguard All World ETF

De naam van deze Vanguard ETF geeft het al redelijk weg. In de Vangaurd All World ETF, ook wel bekend als de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, zijn bedrijven over de hele wereld opgenomen. 

In eerste instantie zie je dezelfde grootste bedrijven in de Vanguard All World ETF als in de Vanguard S&P 500 ETF. Zo zitten in de Vanguard All World ETF ook de grote Amerikaanse bedrijven als Apple, Micrsoft en Amazon. 

Echter is de Vanguard All World ETF uitgebreid met een aantal grote Aziatische bedrijven. Zo is het grote Taiwanese Semiconductor Manufacturing het belangrijkste niet-Amerikaanse bedrijf in de Vanguard All World ETF en zie je ook het Chinese Alibaba terug in deze Vanguard ETF. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Voor wie is Vanguard ETF geschikt?

ETF’s (Exchange traded fund) worden ook wel eens trackers genoemd en met ETF’s kun je op een eenvoudige manier gespreid beleggen in een index. Dit is vooral gemakkelijk en geschikt voor beleggers die op een passieve manier willen beleggen en er dus niet elke dag mee bezig willen zijn.

Je kunt namelijk gespreid investeren met lage kosten en je krijgt hier een mooi rendement voor terug. Passief beleggen is dus een mooi startpunt voor beginners omdat je zo zonder al te veel risico’s kunt investeren en dus op een gemakkelijke manier kunt leren beleggen.

Actuele koersen van Vanguard ETF

Alle Vanguard ETF’s kennen in 2020 en 2021 vergelijkbare koersen. Door de coronacrisis waren er grote problemen op de beurs en zakten de koersen van veel bedrijven en daarmee ook van de Vangaurd ETF’s flink onderuit.

Toch zijn er natuurlijk wel verschillen te vinden tussen de Vanguard ETF’s. Hieronder bespreken we de eerder genoemde belangrijke ETF’s die Vanguard heeft samengesteld. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Vanguard S&P 500 ETF

De Amerikaanse aandelenmarkt kreeg in maart 2020 net als de rest van de wereld te maken met de zware coronacrisis. In een paar dagen tijd verloor de Vanguard S&P 500 ETF koers zo’n 30% van haar waarde.

Vlak voor de coronacrisis peikte de Vanguard S&P 500 ETF koers net boven de 250 euroen deze zakte in maart 2020 terug tot 175 euro. Daarna zette ook deze Vanguard ETF weer een flinke stijging in en een jaar na de enorme daling sluit de Vanguard S&P 500 ETF bijna elke dag af met een nieuwe recordhoogte. 

Vanguard All World ETF

De Vanguard All World ETF werkt met een veel lagere koers dan de S&P 500 ETF. Zo had de Vanguard All World ETF vlak voor de coronacrisis een koers van €85,- en zakte deze tot €62,-. Hier merk je het verschil dat de coronacrisis op de Amerikaanse beurs ene heftiger effect had dan over de gehele wereld. 

Dit betekent echter ook dat deze Vanguard ETF niet zo snel naar recordhoogtes terug steeg als de Vanguard S&P 500 ETF. Uiteindelijk steeg de Vanguard All World ETF koers in April 2021 tot zo’n €96,-. 

Als je €5.000 had geïnvesteerd toen de koers van de Vanguard All World ETF op slechts €62,- stond was je investering in april 2021: (€5.000 / €62) * €96 = €7.742 waard geweest. 

De voor- en nadelen van Vanguard

Voordelen

Een groot voordeel van investeringen maken in Vanguard ETF is dat je investering gespreid kan worden waardoor je minder risico loopt op verliezen. Ook hoef je tijdens passief beleggen niet elke seconden met je investeringen bezig te zijn wat vooral veel stress en tijd scheelt. Dit is dus een mooie manier om het als beginner te leren.

Verder heb je relatief lage kosten vergeleken met het mooie rendement wat je kunt behalen door in Vanguard ETF te beleggen. Zo zou je passief beleggen kunnen zien als een extra zakcentje of een manier om je spaargeld langzaam te verhogen.

Nadelen

Echter zou een nadeel kunnen zijn dat ETF’s uiteraard ook hun waarde zouden kunnen verliezen en dat er ook aan deze manier van beleggen risico’s zitten. Een ander nadeel wat mensen noemen bij passief beleggen en dus investeren in ETF’s is dat het een saaie manier is van beleggen. 

Je bent er niet veel mee bezig waardoor je misschien minder spanning en sensatie meekrijgt dan wanneer je in andere vormen gaat beleggen.

Echter voor veel mensen is het juist een fijne manier om te beleggen omdat veel mensen beleggen als extra inkomsten zien en op deze manier wel de voordelen er van ervaren zonder er zelf veel moeite in te moeten stoppen.

Tips voordat je begint met Vanguard

Voordat je gaat beginnen met je eerste investering in Vanguard willen we nog een paar tips op een rijtje zetten om die investering zo goed mogelijk te gebruiken.

Ga opzoek naar een online broker die ETF’s aanbiedt en zoek ook naar een broker die geen transactiekosten berekent. Die transactiekosten kunnen namelijk flink oplopen, vooral wanneer je op de korte termijn gaat beleggen. 

In het artikel hebben we eToro en DEGIRO genoemd. Beide online brokers bieden ETF’s aan en bij beide hoef je geen commissie te betalen. We raden daarom deze brokers aan wanneer je in Vanguard ETF wilt beleggen.

Een andere tip die we nog mee willen geven is dat je bij de meeste brokers niet eens met heel veel geld hoeft te beleggen. Veel brokers maken het voor iedereen mogelijk om te kunnen beleggen dus begin eerst met een klein bedrag om te zien hoe beleggen in een ETF precies werkt. Je kunt daarna altijd nog meer gaan inleggen.

Veelgestelde vragen

Een ETF is de afkorting voor Exchange Traded Fund en wordt ook wel een tracker genoemd. Het doel bij investeren in een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een beursindex.

ETF’s worden net als aandelen op de markt verhandeld en zijn vooral een mooie investering waard wanneer je passief wilt beleggen.

De brokers die we in dit artikel hebben benoemd raden wij ook aan voor beginners aangezien DEGIRO bijvoorbeeld bekend staat als de goedkoopste online broker van Nederland en daardoor erg populair is geworden. Bij DEGIRO hoef je geen transactiekosten te betalen en DEGIRO heeft een groot aanbod in ETF’s.

Als tweede online broker raden wij eToro aan aangezien het een perfecte online broker is voor beginners. Ze bieden verschillende tools aan om je eerste investeringen eenvoudig te maken, waaronder een copytrading tool. 

Met deze tool kun je portfolio’s van succesvolle beleggers op het platform bekijken en overnemen om zo je eigen portfolio divers en succesvol te maken zonder er zelf veel tijd in te stoppen. 

Bij beide brokers kun je starten met een demoaccount waarop je eerst kunt oefenen met fictief geld zodat je zonder risico kunt oefenen voordat je je eigen geld gaat inzetten.

Je kunt gemakkelijk investeren in Vanguard ETF door een account aan te maken bij een online broker, geld te storten op je account en vervolgens via de zoekfuncties op je gekozen platform ETF’s te filteren.

Nadat je het Vanguard ETF hebt gevonden hoef je alleen nog maar op de ‘kopen’ knop te klikken en ben jij in het bezit van Vanguard ETF.

In Vanguard vind je verschillende bedrijven waaronder Apple, Microsoft en Facebook en het Nederlandse Unilever. 

Investeren in Vanguard ETF is vooral een stabiele investering aangezien je op een passieve manier gaat beleggen. 

Ja, bij Vanguard ETF krijg je ongeveer 1,75 % dividend uitbetaald. Gemiddeld is dit ongeveer 1,5 euro per jaar, per aandeel. 

Dat je bij Vanguard ETF dividend krijgt uitbetaald is voor vele beleggers een groot voordeel. 

Vanguard ETF: Conclusie

Het is één van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld met een zeer bekende naam bij de meeste beleggers. Het is dan ook niet gek dat je in de meeste portfolio’s een Vanguard ETF aantreft. 

Je kunt zelf kiezen uit één van de vele Vanguard ETF’s die zich allemaal richten op een aparte sector of een apart land of gebied. Zo kun je gericht investeren in een deel van de wereldeconomie, of zelfs in de gehele wereldeconomie via de Vanguard All World ETF. 

Bij online broker eToro kun je eenvoudig investeren in één van de vele verschillende Vanguard ETF’s. Maak nu een account aan bij deze broker en maak alvast een begin aan je portfolio met bijvoorbeeld de Vanguard S&P 500 ETF. 

Wil jij vandaag nog investeren in een van de vele Vanguard ETF's?
Maak dan nu een account aan bij eToro en doe vandaag nog je eerste investering!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven