Wat is de VIX Index? Bekijk de huidige koers van de VIX Index!

^VIX
$14.50
Change (24H)
$0.020.14%

Interesseer jij je voor beleggen in indexen? Speciaal voor de belegger die zich richt op index koersen of hiermee wil beginnen hebben we dit artikel over de VIX index geschreven.

We gaan hierin toelichten wat de VIX index precies is, hoe jij als belegger investeert in de VIX index, waar je dat kunt doen en wat de vooruitzichten voor de VIX index zijn.

VIX Index - stappenplan

Ook indexbeleggingen doen? Bij eToro heb je toegang tot de meest populaire indices om in te investeren. Start vandaag nog met een nieuw account!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De VIX, ook bekend als de volatiliteitsindex, wordt vaak gebruikt als een hedge belegging om het risico van een andere belegging te compenseren.

We beginnen met een korte uitleg wat deze index nou precies is, maar je kunt met onderstaand menu ook meteen naar het onderwerp wat je het meeste interesseert springen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Over VIX Index

De naam VIX index is de meestgebruikte manier om de Chicago Board Options Exchange’s CBOE Volatility Index aan te duiden.

Deze Volatility Index wordt gebruikt als maatstaf voor de volatiliteit van de aandelen binnen de S&P 500 index.

De huidige VIX index laat de verwachte verandering (volatiliteit) van de S&P 500 index over de komende 30 dagen zien.

We leggen je hieronder uit wat volatiliteit is en vertellen je meer over de geschiedenis van de VIX index.

VIX index volatiel

Votaliteit

Volatiliteit (aangegeven met de Griekse letter sigma ‘σ’), laat zien in hoeverre een handelsprijs van een financiële optie kan variëren binnen een bepaalde tijd, veel variatie betekent dus volatiel. Volatiliteit wordt gemeten door de standaard deviatie van het logaritmisch rendement van een optie te berekenen.

Dit klinkt heel ingewikkeld, maar het belangrijkste om te houden is dat er met een bepaalde formule wordt gekeken naar de variatie van de prijs van bijvoorbeeld een aandeel over een aangegeven tijd.

Een volatiel aandeel is dus een aandeel met een zeer bewegelijke koers. Kleine bedrijven en bedrijven in nieuwe of onvoorspelbare markten zijn voer het algemeen een stuk volatieler dan Grote gevestigde bedrijven.

Bij veel indexen wordt de verwachte volatiliteit berekend. De VIX index is speciaal omdat het beleggers voor het eerst de mogelijkheid gaf om te handelen in deze verwachte volatiliteit van opties binnen de S&P 500 index.

Geschiedenis VIX index

De VIX index, ook wel de fear index of fear gauge genoemd, is ontstaan uit een idee van twee economen in 1989. Deze economen stelde in een financieel dagblad voor om volatility indices te gebruiken als onderliggende waarde van financiële opties, ze noemden dit idee de Sigma index.

De CBOE (Chicago Board Options Exchange) heeft naar aanleiding van dit idee de VIX index berekend. Na enkele jaren puzzelen en rekenen is de VIX voor het eerst verhandeld op 26 maart 2004. In 2006 breidde de opties om te handelen in de VIX index zich verder uit.

De VIX index wordt namelijk niet direct verhandeld zoals een ‘normale’ index. De Volatiliteitsindex kan alleen verhandeld worden in een andere vorm optie zoals ETF (Exchange Traded Fund) of future.

Wil je graag beleggen in de VIX index? Hieronder lees je hoe dat moet!

Hoe beleggen in VIX Index?

Om te kunnen beleggen in de VIX index of andere indices en financiële opties heb je eerst een online broker nodig. Een broker is een handelsplatform waar je snel en gemakkelijk via een account kan handelen op verschillende effectenbeurzen.

Het is belangrijk dat je de juiste broker kiest. Sommige brokers specialiseren zich in bepaalde financiële instrumenten. Ook is het belangrijk dat je broker veilig is en beschikt over goede functionaliteiten.

De veiligheid van de meeste online brokers is niet meteen iets waar je je zorgen om hoeft te maken. De meest populaire online brokers worden allemaal gecontroleerd door bepaalde financiële instellingen. Dit kan bijvoorbeeld door het AFM of DNB gebeuren, maar ook door het Amerikaanse SEC.

Kies dus een broker die past bij jouw handelsstrategie. Zoals eerder vermeld kan je de VIX index alleen in de vorm van derivaten zoals ETF’s handelen. Wanneer je hierin wilt handelen moet je dus een platform kiezen die zich bij deze wensen aansluit.

Hieronder hebben we een stappenplan voor je in elkaar gezet om je te helpen bij de juiste keuze in een online broker.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een goede online broker

Wanneer je wilt gaan beleggen in indexen en andere handelsproducten heb je een broker nodig die je toegang geeft tot de beurs waaraan deze geregistreerd staan.

We willen twee van de meest gebruikte brokers vast kort doorlichten voor je en uitleggen hoe je een account registreert. 

eToro

eToro logotype

Dit platform is onze absolute aanrader voor de beginnende belegger, maar bied ook mogelijkheden voor mensen die al enige ervaring hebben in het investeren in de effectenbeurs.

Hieronder zetten we alle voordelen van eToro voor je op een rijtje. eToro is één van de populairste online brokers op de markt.

Het platform wordt gereguleerd door onafhankelijke financiële instanties waaronder de Britse FCA.

Het aanbod van financiële instrumenten op het handelsplatform is enorm. Niet alleen is het mogelijk om te handelen in aandelen, maar ook in ETF’s, CFD’s, indexen en grondstoffen.

vix index copytrading etoro
Uniek aan eToro is de CopyTrading functie waarmee je andere beleggers kopieert

Dankzij de demo functie op je account kun je oefenen met handelen door virtueel geld te gebruiken in plaats van echt geld. Dit is zeker een aanrader als je aan een risicovolle belegging zoals ETF’s of CFD’s in de VIX index wilt beginnen.

Zodra je met je eigen geld aan de slag wilt op de effectenbeurs trek je een mooi voordeel uit het lage minimale inlegbedrag van € 170,00!

De allerlaatste veelgeprezen feature van eToro is de copytrading functie. Hiermee is het mogelijk om de aandelenportefeuilles van succesvolle beleggers te volgen of kopieren. Ook kun je beleggen in copyportfolio’s die zijn samengesteld door eToro zelf.

Wil je graag handelen via eToro? Klik dan op de groene button om een nieuw account aan te maken.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Plus500

plus500 blauw logo

CFD Platform Plus500 is ook een zeer bekend platform. Het voordeel van Plus500 is dat het veel features heeft voor beleggers die graag willen handelen in een Contract for Difference (CFD).

Deze hefboomproducten zijn namelijk waar Plus500 zich in specialiseert.

Denk bijvoorbeeld aan mooie analysetools en goede klantenservice. Echter is het platform minder geschikt voor beginnende beleggers. CFD-producten zijn niet zonder risico en hebben veel financiële kennis en kunde nodig om er goed mee te kunnen handelen.

Stap 2: Maak een account aan

Nadat je hebt gekozen voor een geschikte broker is het tijd om een account aan te maken. Als je hebt gekozen voor eToro doe je dat gewoon op hun website, en hoef je alleen een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.

Je kunt jezelf ook aanmelden met je al bestaande Facebook of Google account, en anders geef je een e-mail adres op. eToro verstuurt dan een verificatielink naar de mail om je account te bekrachtigen. 

Hierna krijg je toegang tot het platform. In de volgende stapen zullen we ook eToro gebruiken als voorbeeld, en bij andere online brokers is het proces vergelijkbaar.

Voordat je je eerste belegging kunt doen zal er nog worden gevraagd het Know Your Customer proces te doorlopen waarbij je onder andere een kopie van een geldig identiteitsbewijs upload en gewezen wordt op risico’s.

vix index etoro sign up
Registreer je nieuwe account en begin met beleggen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld storten op je account

De registratieprocedure heb je hierna met succes afgerond. Je bent klaar om te beleggen. De laatste stap die je moet zetten is het aanvullen van saldo om daarna te investeren. 

Je hebt bij eToro verschillende betaalmethodes om dat te doen. Zo kun je kiezen voor iDeal, PayPal, een bankoverschrijving of het gebruik van een creditcard. Het geld verschijnt doorgaans dezelfde dag op je account.

In het geval van een bankoverschrijving kan het, afhankelijk van je bank, enige werkdagen duren. 

Uit onze ervaring is gebleken dat iDeal en PayPal het snelst worden verwerkt door eToro. Vaak al binnen een halfuur.

betaalmethodes vix index
Betaalmethodes voor je eToro account

Stap 4: Selecteer een fonds of index

vxx vix index op etoro
De koers van de VIX index tracker VXX wordt in eToro weergegeven onder de ticker VXX

Nu kun je een index of één van de andere handelsproducten die je broker biedt uitkiezen en erin beleggen.

Het vinden van het geschikte product doe je met de zoekfunctie bovenin de pagina, waar je de volledige naam of de stock code kunt invoeren.

Bij eToro kun je beleggen in de VIX index door te zoeken op de ticker ‘VXX‘. Deze volgt de waarde van de VIX index via de ETF VXX van iShares.

Koers van de VIX Index

VIX Index koers: Afgelopen jaren

Hier bekijken we de koers van de VIX index van de afgelopen paar jaar.

De VIX index is een interessante index om te analyseren. De koers werkt als het ware bijna omgekeerd van een normale index. 

Wanneer er verwacht wordt dat het met de bedrijven binnen de S&P 500 slechter gaat de komende 30 dagen of wanneer er wantrouwen is in de economie dan gaat de koers van de VIX index omhoog.

Wanneer het vertrouwen hoog is gaat de koers juist omlaag. Hierdoor zien we de VIX index pieken ten tijde van de economische crisis van 2008 en de aanvang van de coronacrisis begin 2020.

VIX Index koers van de afgelopen jaren (sinds 2004). De index stijgt bij een onzekere economie.

VIX index koers afgelopen jaren

De pieken in de VIX index zijn ook een aanduiding dat de opties verwacht worden volatiel te zijn. Met andere woorden, er wordt verwacht dat er een stevige prijsverandering aan komt.

Een hogere volatiliteit van de markt komt vaak voor wanneer bedrijven bijvoorbeeld hun jaarcijfers of kwartaalcijfers publiceren. Aandelen kosten op dat moment in de markt vaak meer, omdat de prijzen hard kunnen zakken of stijgen.

Tijdens de economische crisis in 2008 heeft de VIX index een all-time high gehad. Deze all-time high van de volatiliteitsindex is per maart 2020 overtroffen. Bij de start van de wereldwijde maatregelen tegen de coronacrisis op 16 maart is de VIX gesloten op 82,69 punten.

In deze periodes is de angst voor de daling van de algehele effectenbeurs hoog, en dus stijgt de volatility van de markt enorm. De aandelenmarkt kreeg een behoorlijke klap in maart 2020.

Vix index: Actuele koers in 2021/2022

De waarde van de VIX index ligt nog steeds relatief hoog. De huidige koers ligt op ongeveer hetzelfde punt als de pieken in 2018, met een stand tussen de 20 en 30 punten. Pieken zijn ook nog te spotten in oktober 2020 en eind januari 2021.

In oktober was er sprake van een wereldwijde 2e golf van de coronapandemie. In januari en februari was er veel nieuws over de jaarcijfers van grote bedrijven in het coronajaar.

klaar om te beginnen met beleggen? Maak gratis een account aan bij eToro en start direct!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De VIX index laat dus nog steeds veel volatiliteit zien in de markt. De verwachting is dat de markt de komende tijd volatiel zal blijven. 

Het vertrouwen in de economie is vrij hoog geweest in de afgelopen tijd, echter zijn er nog behoorlijk wat obstakels die kunnen zorgen voor een spike in de volatility index.

Een backlash op de economie van de gevolgen van het COVID-19 virus niet uitgesloten.

Op zo’n punt in de tijd kan de VIX index weer flink gaat stijgen. Dat zijn de momenten dat je er op de korte termijn je winst uit moet behalen.

Waarom moet ik beleggen in de VIX Index?

Beleggen in de VIX index kan veel geld opleveren in onzekere of angstige momenten van de economie en de aandelenbeurs.

Zoals te zien is aan de koers in maart 2020 kan een globale crisis ongelofelijk hoge effecten hebben op de korte termijn winsten van de volatility index.

Echter zijn er wel enkele problemen en obstakels bij het verhandelen van VIX index opties. Omdat de index voor volatiliteit zo gericht is op de korte termijn kan handelen in het product lastig zijn, zeker voor de beginnende belegger.

VIX index zelf beleggen

Beleggen in de VIX index is een goede optie wanneer de rest van de markt het zwaar heeft

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

We raden daarom sterk af om in dit product te handelen als je niet al ervaren bent met het handelen van financiële producten, in het speciaal met hefboomproducten (CFD’s) en futures.

ETF’s van de VIX index zijn vooral kortetermijnbeleggingen die veel verlies zien bij het lang vasthouden van het product.

Vaak kopen beleggers aandelen in de ETF wanneer ze speculeren op een korte termijn stijging van de volatiliteit in de Amerikaanse S&P 500. Ook wordt het gebruikt voor een buffer tegen een daling van de effectenbeurs.

Bij andere afgeleide derivaten van de CBOD Volatility index zoals futures wordt handelen nog ingewikkelder. Wanneer je er voor kiest om een future optie te kopen (en dus speculeert voor een stijgende volatiliteit), moet je ook kiezen voor hoe lang je de optie wilt houden.

Kiezen voor een optie voor langere tijd kan erg veel effect hebben op de prijs van de future. Hoe langer je de future wilt houden, hoe relatief harder de VIX index zal moeten stijgen om er winst uit te halen. Daardoor is het product eigenlijk alleen echt winstgevend op de zeer korte termijn.

Beleggers die erg ervaren zijn in het voorspellen van de markt, of vaak inspelen op marktveranderingen trekken hier hun voordeel uit. Het is belangrijk om de risico’s van dergelijke hefboomproducten en andere opties te kennen voordat je hierin belegt.

Veelgestelde vragen

De VIX index, ook bekend als de fear index, is een index die inspeelt op de verwachte volatiliteit van de S&P 500 aandelenindex.

Wanneer speculerende beleggers inzetten op een hoge volatiliteit van de aandelen (een harde stijging of daling van de opties), dan zal de VIX index stijgen in waarde. Wanneer de aandelenmarkt stabiel is zal de VIX index niet zo hoog liggen in de punten.

Voor algemene beleggingen en voor beginnende beleggers raden wij eToro aan. Via dit platform is het ook mogelijk om te beleggen in bijvoorbeeld ETF’s die zich afleiden van de VIX index.

Een andere optie is Plus500, die zich specialiseerd in CFD handel. Kies daarom het platform dat het beste past bij jouw handelsstrategie en doe ook altijd zelf onderzoek naar de geschiktheid van het platform.

Lees onze broker reviews als je graag meer wilt lezen over de verschillende mogelijkheden.

Traditionele indexbeleggingen dragen vaak niet zo veel risico met zich mee, en spelen in op een stabiel rendement op de lange termijn.

Belangrijk is om te onthouden dat de VIX index, en andere volatility indices, anders is dan deze traditionele indices. Een belegging in de VIX index is een stuk meer risicovol dan andere (index)beleggingen.

Zeker voor beginnende beleggers raden wij af om zomaar in een volatiliteitsindex te investeren.

Mensen met ervaring in hefboomproducten en futures gebruiken een index zoals de VIX vaak om op korte termijn winsten te behalen uit speculaties van de markt of dalingen van de aandelenbeurs.

Bij indices zoals de EUROSTOXX 50 beleg je in een mandje bedrijven. Vaak zijn deze beleggingen op de lange termijn goed om vast te houden en een rendement op te bouwen.

Ja, je geld is altijd veilig bij een online broker. Doe echter ook zelf altijd onderzoek naar het platform waar jij graag op wilt handelen. Platforms zoals eToro en Plus500 worden gereguleerd door financiële instanties die de veiligheid van consumenten willen waarborgen.

Daarnaast is er vaak een deel van je vermogen ten alle tijden verzekerd wanneer er iets onverwachts gebeurt op het platform. Daarom hoef je je als beginnende belegger geen zorgen te maken over de veiligheid van je eerste investeringen.

Via online broker als eToro betaal je geen commissie over aandelen en ETF’s. Bij andere brokers is dit niet te garanderen.

Het is mogelijk om de VIX index te verhandelen in de vorm van ETF. Daarnaast is ook een CFD of future optie mogelijk. Hier zullen welicht wel kosten aan verbonden zijn.

Over het algemeen is de VIX index bedoeld als kortetermijnbelegging. Investeringen in de VIX index hebben veel risico, daarom kunnen deze investeringen veel opleveren, maar ook veel geld kosten.

Zorg dat je daarom altijd op de hoogte bent van de risico’s voordat je besluit om te investeren in bepaalde producten.

VIX Index: Conclusie

Kortom, de VIX index is een zeer interessante index voor beleggers en financieel analisten. Het is belangrijk om in je hoofd te houden dat deze index anders is dan traditionele aandelenindexen. De VIX index is een voorbeeld van een volatiliteitsindex.

Tegenwoordig hebben vele populaire indices een eigen volatility index gekregen. De VIX index was de eerste binnen deze groep en is afgeleid van de Amerikaanse index S&P 500.

Met de index spelen speculerende beleggers in op een stijging van de volatiliteit van de markt. Een hoge waarde van de VIX index kan beteken dat de prijzen van de aandelenbeurs flink kunnen stijgen of dalen.

Het is af te raden voor beginnende beleggers om te handelen in de verschillende opties waarmee je kan investeren in de VIX index. De hefboomproducten, ETF’s en futures zijn risicovol en worden gebruikt door experts om hoge winsten te maken op de korte termijn.

Door de hoge risico’s is het mogelijk om veel geld te verdienen in onzekere tijden of om een buffer te maken tegen een daling van de aandelenmarkt. Voor langere posities is een index van volatiliteit niet geschikt.

Via brokers zoals eToro is het mogelijk om te handelen in bepaalde ETF’s van de VIX index. Ga naar jouw online broker en bekijk de mogelijkheden.

Wil jij beginnen met beleggen in de VIX index?
Bij eToro kun je direct aan de slag met de VIX index of één van de andere mogelijkheden! Met onderstaande link kun je gelijk een account aanmaken en van start.
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven