Leren beleggen in vier makkelijke stappen

Het beleggen is tegenwoordig erg gemakkelijk. Dit komt omdat het door middel van online brokers ook erg gemakkelijk wordt gemaakt. Maar hoe ga je nou leren beleggen? In dit artikel leggen we je de beste manieren uit om te leren beleggen!

Leren Beleggen stappenplan

Klaar om te beginnen met beleggen leren? Klik op de groene knop en begin direct!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

In dit artikel vertellen wij hoe je leert beleggen, hoe je jouw beleggingsdoel bepaalt, verschillende manieren van beleggen leren en of beleggen in aandelen bij je past. Daarnaast kun je de voor- en nadelen van het beleggen lezen en geven wij tips voordat je begint met beleggen leren.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Leren Beleggen

Het leren beleggen begint met het inwinnen van veel informatie, door te lezen en praten met ervaren beleggers. Het is dan ook verstandig om je als beginner te verdiepen in één soort belegging.

Daarna kun je bij veel brokers oefenen met beleggen via een demo account. Beleggen leer je namelijk het snelst en het best door het gewoon te doen.

Een demo account biedt je de mogelijkheid om met virtueel geld alle mogelijkheden rond beleggen uit te proberen.

De reden dat tegenwoordig veel mensen beleggen, is dat de huidige rente zo laag is dat het moeilijk wordt om via een ‘veilige’ spaarrekening een mooi bedrag te halen. Zo zijn er ontzettend veel verschillende manieren om te leren beleggen.

Hierdoor is er voor iedereen wel een geschikte beleggingsvorm. Je kunt ook beginnen met leren beleggen door online een cursus te doen. Deze worden aangeboden door brokers of door andere financiële experts. 

Wil je meer weten over beleggen? Lees dan ons artikel over beleggen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Leren Beleggen met een demo account

Beleggen kun je het beste leren bij een online broker die een demo account aanbiedt. Een broker kun je zien als tussenpersoon tussen jou als belegger en de financiële markt. 

Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende brokers en hoe je een keuze maakt tussen deze partijen. Ook bespreken we bij welke online broker je het best kunt leren beleggen. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker waar je wil Leren Beleggen

Het is een goede optie om te leren beleggen bij een online broker. Daar heb je namelijk vaak gratis toegang tot een demo account, waardoor je de kneepjes van het vak kunt leren zonder geld in te zetten. 

Bij veel brokers kun je ook handelen in andere handelsproducten dan aandelen, zoals grondstoffen, ETF’s, en CFD’s. Het is van belang dat je een broker vindt die aansluit bij jouw handelsstrategie. 

Let bij de keuze voor een online broker op de kosten die gerekend worden voor transacties en commissie. Daar zitten namelijk grote verschillen in.

Daarnaast kun je het beste leren beleggen bij een online broker die onder toezicht staat van toezichthouders, zoals de AFM (Autoriteit Financiële Markten) of DNB (De Nederlandsche Bank). Met de toegenomen populariteit van beleggen, is het aantal brokers ook gestegen.

Het is daardoor moeilijker geworden om de juiste broker te vinden. We bespreken daarom een aantal geschikte brokers met daarbij enkele voor- en nadelen.

Leren Beleggen bij eToro

eToro is dé perfecte broker voor beginners, vanwege de vele nuttige tools die ze aanbieden. Wil je het beleggen leren, dan zijn deze tools ideaal. 

De Copy Trading functie is een van deze tools. Dit is erg handig bij het beleggen leren, omdat je hiermee de portfolio’s van succesvolle beleggers kunt bekijken. 

Naast dit bekijken, kun je de strategie van deze beleggers ook deels kopiëren. Zo bouw je als beginnende belegger gemakkelijk een portfolio op. 

De Copy Trading tool van eToro

Bij eToro kun je beleggen met verschillende handelsproducten, zoals indexen, CFD’s, grondstoffen en forex trading. Naast deze ruime keuze kun je bij deze broker beleggen in aandelen en ETF’s met 0% commissie.

Verder kun je bij eToro gebruik maken van een gratis demo versie. Via het demo account kun je zonder risico het platform verkennen door te beleggen met virtueel geld. 

Klaar met leren beleggen? Dan kun je genieten van het lage minimale stortbedrag van €170,-. Zo kun je met een relatief laag risico beginnen met  het echte beleggen.

Direct beginnen met leren beleggen via eToro? Druk dan op de groene button!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Leren Beleggen bij PLUS500

Plus500 is een broker die zich specialiseert in CFD handel. Je kunt bij deze broker uitsluitend terecht voor het handelen in CFD’s, overige handelsproducten worden niet aangeboden.

Bij CFD handel gaat het om de handel in derivaten, die de koersbeweging van een onderliggend handelsproduct volgen. Het is een manier om de waarde van je inleg te verhogen met een hefboomeffect. 

Bij de handel in CFD’s is het verstandig om altijd een take-profit en stop-loss in te voeren. CFD’s zijn gecompliceerde handelsproducten die vooral geschikt zijn voor de meer ervaren beleggers.

Plus500 biedt ook een demo account aan wat gebruikt kan worden om te leren beleggen met CFD‘s!

Leren beleggen via Plus500? Maak snel een demo account aan!

Let op

76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stap 2: Maak een demo account aan om te Leren Beleggen

Het aanmaken van een account bij een online broker is vastgelegd in duidelijke, maar strenge regels. Als gevolg hiervan gaat het aanmeldingsproces bij de meeste brokers hetzelfde.

We bespreken hier alleen het proces van aanmelden bij eToro. Daar kun je een account aanmaken met je e-mailadres. 

Nadat je je e-mailadres hebt geverifieerd, heb je toegang tot het platform van eToro om te beginnen met beleggen leren. Je kunt echter pas handelen wanneer je de rest van je profiel hebt voltooid.

Dat houdt in dat je je woonplaats, bankrekeningnummer en je identiteit moet doorgeven en laten controleren bij eToro. Als dat gelukt is, kun je geld storten op je account en starten met beleggen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Net als alle brokers is eToro verplicht om gebruikers te vragen naar hun ervaringen met beleggen. Dit wordt gedaan om te controleren of je je als belegger voldoende bewust bent van de risico’s die eraan verbonden zitten.  

Bij eToro kun je op verschillende manieren geld op je account zetten: via iDEAL, bankoverschrijving, creditcard en PayPal. Daarbij hanteert eToro een minimaal stortbedrag van maar €170. 

Als je alleen wilt leren beleggen, kun je deze stap overslaan en in eerste instantie alleen met het demo account aan de slag.

Betalingsopties bij eToro

Stap 4: Zoek een geschikt product

Overzicht eToro

Nadat jouw account is gefinancierd, moet je alleen nog de juiste belegging vinden om mee te oefenen om te leren beleggen.

Je kunt eenvoudig kiezen uit de verschillende handelsproducten. Met het fictieve geld in je demo account kun je kiezen welk je wilt ‘kopen’.

Daarbij kun je ook het financiële nieuws in de gaten houden om je beter te oriënteren. Ook biedt eToro informatiepagina’s waar je veel van kan leren.

Stap 5: Leren Beleggen door te oefenen

Wanneer je een geschikt aandeel of handelsproduct hebt gevonden om te leren beleggen op de financiële markt, is het tijd om je eerste oefen investering te doen.

Door op de knop ‘handelen’ te klikken, kun je eenvoudig investeren in het door jouw gekozen handelsproduct. Met een demo account wordt er niks afgeschreven, je handelt namelijk met fictief geld!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Verschillende manieren om te Leren Beleggen

Hieronder hebben wij drie verschillende manieren van het beleggen leren beschreven. Je hebt namelijk veel opties om te leren beleggen: onder andere een cursus, droogzwemmen of via praktijkervaring.

1. Beleggen leren via 'droogzwemmen'

Een goede manier om te leren beleggen, is om op papier uit te tekenen wat je in het echt had willen beleggen. Schrijf bijvoorbeeld een paar aandelen op die je wilt kopen.

Houd bij hoe de koers zich over de tijd ontwikkelt en bekijk ook wat de gevolgen waren geweest als je op bepaalde momenten je aandeel had verkocht. Natuurlijk win of verlies je geen geld en ervaar je dus niet de emoties die je zou ervaren wanneer je met écht geld belegt. 

Op deze manier doe je wel relevante kennis op, maar je krijgt nog geen goed idee hoe je reageert in stress situaties. In de praktijk blijken mensen namelijk anders te reageren wanneer het om echt geld gaat.

2. Beleggen leren met een 'cursus leren beleggen'

Een andere manier van leren beleggen is om je te verdiepen in wat de experts ervan zeggen. Er zijn veel verschillende boeken, cursussen en webinars over beleggen die je kunt bekijken. 

Hoewel leren beleggen op deze manier relatief weinig kost en toegankelijk is, zitten er ook nadelen aan vast. Beleggen is namelijk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en financiële mogelijkheden.

Een leren beleggen cursus is interessant, maar misschien niet voldoende. Wij raden aan om zelf ook te oefenen en uit te vinden welke manier van beleggen het beste bij jou past. 

3. Leren Beleggen in de praktijk

De beste manier om beleggen te leren is misschien wel door middel van praktijkervaring. Hoewel hier meer risico’s aan kleven, leer je dan het snelst hoe beleggen werkt.

Het is natuurlijk wel van belang om je eerst in te lezen. Wanneer je dit gedaan hebt, kan het een goede keuze zijn om de stap naar de praktijk te zetten.

Op deze manier ontdek je hoe je reageert op koersschommelingen en voorspellingen. Ook leer je omgaan met de spanning die komt kijken bij beleggen. 

Dit kun je uiteraard ook doen via een gratis demo account. Wel proef je de echte emoties van het beleggen op deze manier niet.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Leren Beleggen in aandelen, past het bij mij?

Benieuwd of leren beleggen iets voor jou is? Vraag jezelf de volgende dingen af:

  1. Wanneer je wilt leren beleggen, moet je nagaan of je genoeg geld achter de hand hebt als buffer. Het is namelijk onverstandig om te beleggen met geld dat je opzij hebt gezet voor onverwachte uitgaven of dat je op korte termijn nodig hebt.
  2. Denk na over jouw financiële plaatje: je inkomen, spaargeld, maar ook financiële verplichtingen zoals je hypotheek. Vanuit hier kun je besluiten met hoeveel geld je kunt gaan beleggen en hoeveel risico je kunt nemen.
  3. Voor het leren beleggen in aandelen moet je bedenken of je je geld wel kunt missen voor een langere tijd. Het is namelijk verstandig om een belegging voor langere tijd aan te houden. Hoe langer de beleggingsperiode, hoe groter de kans dat je uiteindelijk winst maakt. 
  4. Tenslotte moet je er tegen kunnen dat de waarde van je investeringen daalt. En het is bovenal nuttig als je dan alsnog in staat bent om je vast te houden aan je plan.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van Leren Beleggen

Voordelen

  • Beleggen geeft vaak een hoger rendement dan sparen
  • Jezelf ontwikkelen op financieel vlak
  • Producten of merken die je interessant vindt, in de gaten houden

Nadelen

  • Risico op verlies van vermogen
  • Tijdens beleggen geen toegang tot je geïnvesteerde geld
  • Bij negatief rendement door bijvoorbeeld een crisis kan het lang duren voordat de waarde weer positief is.

Tip: Wil je eerst oefenen met leren beleggen, gebruik dan het demo-account van eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met Leren Beleggen

Kies een geschikte broker

Je hebt een online broker nodig wanneer je gaat beleggen. Ben je nog aan het leren beleggen, dan is het van belang dat je een broker kiest die duidelijk is. Ook lage transactiekosten zijn dan een extra voordeel.

Bepaal hoeveel tijd je wilt stoppen in het leren beleggen

Je kunt onwijs veel tijd stoppen in beleggen, maar je kunt ook amper naar je beleggingen omkijken. Dat geldt ook voor het beleggen leren: wil je alles tot in de puntjes begrijpen of ga je voor de basics van één type handelsproduct?

Kies een handelsproduct om mee te leren beleggen

Van aandelen, tot forex tot CFD’s: er zijn veel verschillende handelsproducten waarin je kunt beleggen. Om het overzichtelijk te houden, is het verstandig om één handelsproduct te kiezen en je daarin te verdiepen.

Bedenk daarbij ook of je wilt leren beleggen op lange of korte termijn: ook dat maakt uit voor de keuze van je handelsproduct. Op de korte termijn zijn bijvoorbeeld turbo’s interessant, vanwege het hefboomeffect.

Zorg dat je begrijpt wat je belegt

Het is belangrijk dat je begrijpt waar je je geld in belegt, ook tijdens het leren beleggen. Ga dus pas investeren als je snapt waar je aan begint en wat je aan het doen bent.

Nog mooier is het als je belegt in een product of bedrijf dat je interessant vindt. Dat maakt het namelijk leuker om de koers in de gaten te houden en het helpt je wellicht bij het voorspellen van de koers.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Ja, zeker. Het is daarbij belangrijk om de risico’s van beleggen te begrijpen. 

Verder leer je beleggen vooral door het te doen, bijvoorbeeld via een demo account. Zo kun je ontdekken welke strategie jij wilt toepassen bij het beleggen. 

Je kunt beleggen via een bank, maar het is verstandiger om dit te doen bij een online broker. Zij bieden voor de beginnende belegger vaak ook tools om het beleggen onder de knie te krijgen. 

Een voorbeeld van een broker die geschikt is voor de beginnende beleggers is eToro.

Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn, als je de risico’s maar begrijpt. De moeilijkheidsgraad hangt ook af van het type handelsproduct waarmee je belegt. Iedereen kan leren beleggen. 

Leren beleggen is een goed idee, omdat het rendement hoger kan zijn dan op je spaarrekening. Beleggen brengt wel risico’s met zich mee, die je goed in de gaten moet houden.  

Tegenwoordig is het rendement op sparen laag, en kun je met beleggen een hoger rendement halen. Dat rendement is echter niet gegarandeerd. 

Je investering kan ook minder waard worden. Beleggen is dus risicovoller en kan meer opleveren dan sparen, maar dat hoeft niet. De keuze is aan jou. 

Leren Beleggen: Conclusie

Beleggen leren kan iedereen. Het is alleen wel erg belangrijk dat je hiervoor de tijd neemt. Leren beleggen kost veel tijd en is dan ook niet erg gemakkelijk.

Het leren beleggen begint met het inwinnen van informatie. Daarnaast is het ook verstandig je te verdiepen in één soort belegging.

Omdat spaargeld bij de bank amper of geen rente meer oplevert, willen steeds meer mensen leren beleggen om zo rendement te behalen. Daar moet bij gezegd worden dat je met beleggen niet altijd rendement behaalt. Je moet ook goed tegen tegenslagen kunnen.

Via eToro kun je gemakkelijk leren beleggen door middel van het demo account. Zo kun je risicoloos oefenen met beleggen!

Leren beleggen via eToro?
Bij eToro kun je beleggen gemakkelijk leren via de gratis demo functie!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven