Money Management | Slim Beleggen en Effectieve Wealth Management

Money management klinkt misschien als een onderdeel van beleggen dat eenvoudig en makkelijk toepasbaar is. Dat is ook waar, maar naast de basis van je geld beheren en wijs investeren gaat money management nog een stap verder. 

Money Management tijdens het beleggen

Klaar om te beleggen bij een betrouwbare en bewezen broker? Met de groene knop maak je geheel kosteloos een account aan!

Wat is Money Management?

Money management, ook wel wealth management genoemd, houdt in de investeerderswereld in dat je verstandig om gaat met je geld. Het omvat budgettering, sparen, investeren en uitgeven van het geld van een individu of een groep. 

Money management zorgt ervoor dat je beleggingen wel varen in goede tijden en de verliezen beperkt worden wanneer een aandeel onverwachts onderuit gaat of er sprake is van een Bear Market. 

Veel beleggers regelen hun money management door te investeren in een groot fonds of pool die wordt beheerd door professionals en experts in de financiële wereld. Bijvoorbeeld een bekend beleggingsfonds of een pensioenfonds.

Hoe word ik mijn eigen Money Manager?

Je bent in feite al je eigen money manager, want als belegger ben jij verantwoordelijk voor de gemaakte winst en / of verlies. Het verschil in een goede of slechte money manager zijn zit hem in het plan dat je hebt met je geld en investeringen. 

Een goede money manager heeft dus altijd een plan met zijn trades. Hij weet dat beleggen risicovol is en neemt voorzorgsmaatregelen om dat risico zo klein mogelijk te maken.

Een money manager regelt bijvoorbeeld van te voren dat hij periodiek winst op neemt en heeft het rekenwerk gedaan op het maximale verlies dat hij mag lijden op zijn trades. Hij komt hierdoor niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Veel brokers bieden tegenwoordig kosteloos een finance app of andere functionaliteiten voor wealth management aan hun gebruikers. In onderstaand stappenplan nemen we door hoe je bij een populaire broker je money management kunt regelen.

Stap 1: Een online broker kiezen

Ben jij nog nieuw in de wereld van beleggen of op zoek naar een nieuwe broker? Zorg dan dat je je eerst verdiept in de verschillende aanbieders. Er zijn tegenwoordig een groot aantal verschillende online brokers met elk een eigen assortimenten aan handelsproducten. 

Verschillende brokers bieden ook verschillende manieren van wealth management aan. Bepaal van te voren in wat voor producten je wilt beleggen en hoe je deze het liefste beheert en zoek een broker uit die daarbij past.

Wij willen vast twee van zulke online brokers kort doorlichten. Beide bieden een groot aantal verschillende mogelijkheden.

eToro

Onze nummer 1 aanrader voor beginners is de online broker eToro. Deze broker heeft miljoenen gebruikers over de hele wereld en maakt het beleggen makkelijker dan ooit tevoren met handige functies en tools.

Een handige functie die het beheersen van je trades makkelijker maakt is de CopyTrading mogelijkheid. Dit is een exclusieve functie van eToro.

Met de functie kopieer je eenvoudig de portfolio en trades van andere beleggers, en je hoeft daardoor zelf geen transacties meer te doen. Je kan zelf inzien hoeveel succes de belegger die je kopieert heeft geboekt. 

money managing copytrader
Het Copytrading Network van eToro

Het voordeel van het automatisch kopiëren en navolgen van andere beleggers is dat je de mogelijkheid hebt om bewezen en zeer ervaren gebruikers te volgen in hun beslissingen. Je profiteert mee van hun expertise.

Bij eToro kun je beleggen in aandelen, CFD’s, ETF’s, Forex, diverse grondstoffen en crypto valuta. Je hebt keuze uit duizenden verschillende handelsproducten!

Ga je beleggen in aandelen of ETF’s? Dan hoef je bij eToro geen commissie te betalen! Bovendien kun je al beleggen vanaf het lage minimale stortbedrag van €170 euro.

Op gekochte en verkochte aandelen en ETF’s betaal je altijd 0% commissiekosten

eToro geeft nieuwe gebruikers ook gratis toegang tot een demo account met virtueel geld. Hier kun je gewend raken aan de broker, de verschillende functionaliteiten en ‘oefenen’ met je money management en beleggen.

In totaal heeft eToro ruim 13 miljoen gebruikers uit landen overal ter wereld. Ze bieden op de website dan ook ondersteuning in veel verschillende talen, waaronder uiteraard Nederlands. 

Lijkt eToro een geschikte broker om eens uit te proberen? Met de groene knop maak je een account aan.

DEGIRO

DEGIRO is een alternatief op eToro. DEGIRO is afkomstig uit Amsterdam en staat te boek als één van de beste en goedkoopste brokers van Nederland.

De afgelopen jaren heeft het bedrijf een mooie prijzenkast opgebouwd waarin maar liefst 66 (inter)nationale bekroningen staan voor hun werk als online broker.

DEGIRO is dus een uitstekende online broker. Het platform is inderdaad handig in gebruik en helder vormgegeven, met een handige zoekfunctie om de handelsproducten te vinden die je zoekt. 

Bij DEGIRO kun je beleggen in onder meer aandelen, ETF’s en diverse crypto valuta en indexen. Daarnaast kun je er beleggen in een pensioenfonds. Dit kan allemaal via de website of de app. 

DEGIRO heeft wel wat minder gebruikers als eToro en is minder gericht op het daytraden en wat meer op het passief beleggen in indexen of fondsen. Ook ontbreken er de CopyTrading tool en de gratis demo account. Het is dus een ander type van beleggen waarin deze broker uitblinkt.

De broker is wel zeer goed gereguleerd bij diverse financiële autoriteiten en je hoeft er niet bang voor te zijn dat iemand hier onzorgvuldig met je geld omgaat. 

DEGIRO wordt gereguleerd door De Nederlandsche Bank en is daardoor betrouwbaar.

Stap 2: Een account registreren

Wanneer je een besluit hebt genomen over de online broker die het beste bij je past is het tijd om een account te registreren. Dit kan gewoon op de website van de desbetreffende broker. 

Het registratieproces van eToro en DEGIRO lijkt erg op elkaar. In dit geval gebruiken we daarom de registratie van een eToro account als voorbeeld.

Om een account te registreren bij eToro kies je om te beginnen een gebruikersnaam, wachtwoord en vul je een e-mail adres in. Je kunt er ook voor kiezen een bestaande Facebook of Google account te gebruiken.

Je ontvangt vervolgens een e-mail met verficatielink. Na deze link gebruikt te hebben vraagt eToro nog om enkele gegevens, waaronder een kopie van een identificatiebewijs en een korte enquête.

Hierna is je account geregistreerd en kun je er geld op stroten om te gaan beleggen.

Stap 4: Aan de slag met beleggen

money management kopen aandeel
Het kopen van een aandeel op het eToro platform

Nu is je nieuwe account klaar om te gaan beleggen! 

Hoe vind je de handelsproducten waar je naar op zoek bent? Dat werkt heel eenvoudig met de zoekfunctie bovenin de homepage. 

Je hoeft hier alleen het handelsproduct naar keuze of de gebruikte ticker (afkorting) in te vullen en komt automatisch uit op de pagina van het product.

Met de knop ‘handelen’ kun je het handelsproduct kopen. Money management kun je hier direct toepassen door een ‘stop loss’ of ‘take profit’ toe te voegen aan de transactie.

Hierdoor wordt er automatisch een positie gesloten wanneer het aandeel onverwacht onderuit gaat of een hoge winst wordt behaald.

Waarom is Money Management zo belangrijk

Van beleggen kun je rijk worden, maar met behulp van goed money management blijf je rijk. Het zorgt ervoor dat je als belegger gecalculeerd passende risico’s kunt nemen terwijl je tegelijkertijd deze risico’s minimaliseert.

Het gebruiken van je money management plan vergt discipline om consequent aan het plan vast te houden en geen onverwachte risico’s te nemen, ingegeven door emoties. 

Als belegger krijg je naast de ups ook altijd te maken met de downs van de markt. Veel beleggers reageren op deze downs door riskante beleggingen aan te gaan, en zeker wanneer men verlies maakt is die neiging groot. Geld verliezen doet namelijk meer pijn dan geld verdienen.

Goede Money Manager = een goede belegger

Onthoud dat de goede handelaren met blijvend succes komen bovendrijven in crisissituaties, doordat zij van tevoren een goed plan hebben opgesteld en money management beheersen.

Een handelaar met een money management plan weet dat hij ondanks 10 slechte trades de controle in handen heeft en dit goed gaat maken. 

Een handelaar zonder plan kan 10 goede trades maken maar vervolgens al zijn winst verspillen op 1 slechte trade.

wealth management

Een goede money manager wed niet op één paard en verwacht niet in 1 nacht rijk te worden

Verschillende vormen van Money Management

Er zijn meerdere manieren waarop je aan money management / wealth management kan doen. Brokers bieden tegenwoordig verschillende functies en soms zelfs een eigen finance app aan om je daarbij te helpen. 

Je kunt daarbij optreden als je eigen money manager of je money management van het individu verschuiven naar een groep door bijvoorbeeld te beleggen in een fonds dat iemand anders beheert. In dat geval nemen experts en financieel adviseurs je de taak uit handen.

Investeren in fondsen

Investeer in een beleggingsfonds via een bank

Een voorbeeld daarvan is beleggen via een bank. Hierbij geef je de bank je geld en investeren zij dat in beleggingsfondsen. De bank heeft hier doorgaans een speciale afdeling voor. 

Een nadeel is dat banken doorgaans zeer veilig beleggen met een lager rendement als gevolg, ook is de keuze beperkt en heb je vaak een rekening nodig bij de bank in kwestie. 

Een alternatief daarop is daarom beleggen in fondsen via een online broker zoals eToro.

money management beleggingsfonds morningstar

Op de website van Morningstar worden verschillende fondsen beoordeeld op rendement, risico’s en kosten. 

Investeer in fondsen via een online broker

Via een online broker investeer je direct in een onafhankelijk beleggingsfonds, en dat met een grotere flexibiliteit. Bij eToro doe je dat bijvoorbeeld in de vorm van ETF’s en heb je een ruime keuze uit verschillende mogelijkheden.

In ons artikel over beleggingsfondsen lees je meer over de verschillende typen fondsen en de mogelijkheden die ze geven.

Bij eToro heb je naast ETF’s op indexen en fondsen ook de optie om met CopyTrading je transacties automatisch aan te laten passen op die van een bekende beleggers.

Individueel Money Management

Ook zelf kun je als money manager aan de slag met finance apps en hulpmiddelen van de brokers. We willen de belangrijkste benoemen.

Neem je winsten (take profit)

Eén van de eerste dingen die wij beginnende beleggers willen aanraden is het nemen van winsten. Het is verstandig om wanneer je handelsproducten meer waard zijn geworden (een deel van) de winst aan jezelf uit te keren. 

Vecht tegen de neiging om nog meer winst te willen behalen waardoor je uiteindelijk juist verder terug kan vallen in de koers maar verzilver je profits direct. Met de winst kun je vervolgens je portfolio uitbreiden of ergens anders in investeren. 

Bij eToro kun je van te voren een take profit instellen die een deel van je aandelen of andere producten verkoopt voor winst wanneer ze een bepaald bedrag waard zijn geworden. Goed money management is van te voren deze take profits instellen.

Gebruik stops (stop losses)

Beleggen is onvoorspelbaar en risicovol, en soms gaat het ook niet goed.

Wanneer je beleggingsproduct minder waard wordt is het soms verstandiger hem tijdig te verkopen om de verliezen beperkt te houden. Wanneer het aandeel verder daalt kun je altijd op een later moment weer instappen, of ergens anders een poging wagen. 

Een daling in de prijs kan voor sommige producten heel snel gaan. Vooral nieuwe bedrijven en crypto valuta als Bitcoin kenmerken zich als zeer volatiel. Om te voorkomen dat je verrast wordt stel je van te voren een stop loss in. 

Stop loss is een order die automatisch geplaatst wordt wanneer de prijs van een product onder een bepaald niveau zakt. Hierdoor voorkom je verdere verliezen wanneer een aandeel snel daalt. Denk dus van te voren na over de niveau’s waarop je een stop loss plaatst. 

Niet alleen beperk je dan de verliezen door er tijdig bij te zijn, het scheelt je ook stress en zorgt dat je rustig kunt slapen. Verliezen horen bij beleggen en als iemand die zijn money management op orde heeft weet je dat je op deze manier een paar slechte trades prima kunt opvangen. 

Do's en don't van Money Management

Money management is dus eigenlijk helemaal niet zo lastig! Het vereist vooral discipline om consequent vast te houden aan je money management plan. Voor jou als money manager hebben we een checklist met een aantal do’s en don’t opgesteld. 

Do's van wealth management

 • Stel altijd een plan op voordat je een belegging aangaat. 
 • Bepaal je take profits en stop losses en voorkom verrassingen.
 • Wees niet bang om een verlies te nemen. Mindere trades horen erbij.
 • Discipline is alles. Hou je aan het plan, juist wanneer je gevoel anders zegt.
 • Handel minder tijdens een bear market. Er komt vanzelf een positieve cycle.
 • Beleg nooit meer dan gepland om verliezen goed te maken. Dit is een menselijke reactie die vaak leidt tot significante risico’s en ondoordachte trades.

Don't van wealth management

 • Beleg nooit zonder een plan te hebben opgesteld.
 • Beleg nooit geld dat je niet kunt missen.
 • Wijk niet af van je plan door een slechte discipline.
 • Handel nooit op basis van emoties en gevoel.
 • Ga nooit een trade aan om een eerder verlies goed te maken. 
 • Bepaal een max. % van je kapitaal dat je per trade in mag zetten.
 • Het is niet erg om de boot te missen. Er komt altijd een nieuw instapmoment.
 • Wees niet gierig, take profits.
 • Wees niet koppig, take losses.

Veelgestelde vragen

Wat is nu eigenlijk beter, zelf je money management regelen of het uitbesteden aan een andere partij door je geld te laten beleggen in bijvoorbeeld beleggingsfondsen?

Er is geen eenduidige antwoord op deze vraag, beide opties hebben namelijk voordelen.

Het grootste voordeel van uitbesteden is dat het minder tijd kost. De experts van een private hedge fonds of de bank doen het money management voor je. De grote nadelen zijn weinig flexibiliteit en geen zeggenschap over je geld. De andere partij bepaald voor je. Ook zijn de rendementen hier lager omdat er weinig risico wordt genomen.

Wanneer je je eigen money management regelt zul je aan meer moeten denken en zelf een plan moeten opstellen. In de praktijk is dit goed te doen, de meeste brokers bieden namelijk ondersteuning op dit gebied. Bij eToro kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig take profits en stop losses instellen.

Het grote voordeel van dit zelf regelen is de vrijheid in het beleggen. Je kan zelf kiezen voor de producten waar je vertrouwen in hebt en die op elk moment van de dag kopen en verkopen.

Bij eToro kun je zowel zelf beleggen als beleggen in ETF’s. Ook kun je er automatisch andere beleggers kopiëren.

Ja, want je betaalt doorgaans extra voor de expertise van de experts die in dienst zijn bij het fonds of de bank. Zij hebben immers veel research gedaan voor je en werken dag en nacht aan het bewaken van de door hen beheerde tegoeden.

Voor het beheer van je tegoeden betaal je doorgaans een loopkosten vergoeding. Dit is een vergoeding die vaak jaarlijks terugkeert. Het kan ook zijn dat de fondsen in- en uitstapkosten hanteren.

Zelf je money management regelen kost meer tijd, maar levert je geen extra kosten op.

Zowel met als zonder goed money management loop je als belegger risico omdat de markt geen garanties geeft. De prijs kan afhankelijk van vraag en aanbod altijd omhoog of omlaag gaan.

Maar als je het money management van je trades op orde hebt zul je aanzienlijk minder risico lopen. Je verliezen zijn afgedekt en als het goed is heb je tussendoor winst opgenomen.

Doe je niet aan money management? Dan kan een slechte periode zomaar betekenen dat je een groot deel van je kapitaal kwijt raakt.

De brokers die wij in dit artikel aanraden zijn allemaal gereguleerd en zorgen ervoor dat er veilig met je geld wordt omgegaan. Je kunt echter altijd je geld verliezen op de markt, en er is geen garantie dat dat niet gebeurd. Lees je daarom goed in voordat je belegt in een handelsproduct en zorg dat je wealth management is geregeld om risico’s te minimaliseren.

ETF’s zijn passieve beleggingen die vergelijkbaar zijn met het beleggen in een beleggingsfonds. Het verschil is dat ETF’s altijd te kopen en verkopen zijn. ETF’s volgen bekende indexen die beleggen binnen een bepaalde beurs, groep bedrijven of bedrijfssector.

Bij eToro heb je keuze uit een ruim aanbod aan verschillende ETF’s in beurzen en bedrijfssectoren.

Money Management: Conclusie

Money management of wealth management is een essentieel onderdeel van beleggen. Iedere trader, of hij nou ervaren is of net begint, doet er goed aan hier aandacht in te stoppen. 

Het gaat er bij beleggen niet alleen om of je winst kan maken, maar vooral hoe je om gaat met verliezen. Money management helpt je als belegger overeind te blijven wanneer het op de markt minder gaat. 

De makkelijkste keuze is daarbij het money management uit te besteden aan de financiële experts van een bank of private partij die voor jou belegt in een fonds. In dat geval zorgen zij ervoor dat er zorgvuldig met je geld wordt omgegaan. 

Deze keuze zorgt er wel voor dat je minder flexibel bent en zelf minder controle hebt over je geld. Wil je liever zelf als money manager optreden? 

Gebruik een goede online broker en / of een finance app om vooraf een plan op te stellen. Denk altijd na over de maximale verliezen die je wilt toestaan over een trade en stel je stop losses in. Vergeet ook niet om winst uit te keren, zodat je uiteindelijk verder kunt beleggen terwijl je investering zich al heeft uitbetaald. 

Het belangrijkste advies is discipline. Hou je vast aan de regels die je hebt opgesteld, en desnoods print je deze uit of zet je ze op je computerscherm als reminder. 

Wanneer je in staat bent om te allen tijde rationeel te handelen, en je niet te laten beïnvloeden door de emoties van grote winsten of een verlies staat de weg naar een succesvol bestaan als belegger open voor je. 

Ben jij klaar om te beleggen?
Bij eToro beleg je kosteloos in aandelen of ETF's van verschillende indexen en fondsen. Ook kun je gebruik maken van de unieke CopyTrading functie!
TIP
Scroll naar boven