Obligaties kopen: Staatsobligaties & bedrijfsobligaties

Ben jij geïnteresseerd in beleggen maar vind je het risico van handelen in aandelen te groot? Dan is het voor jou wellicht interessant om te kijken of obligaties kopen iets voor jou is. Beleggen in obligaties is vaak een stuk veiliger dan handelen in volatiele aandelen.

Aan de slag met Obligaties Kopen

Wil jij direct aan de slag met het kopen van obligaties? Gebruik voor een gratis account de groene knop en registreer je direct bij DEGIRO!

Wat zijn Obligaties?

Obligaties zijn een schuldbewijs dat een bedrijf of overheid bij jou heeft. De internationale term voor obligaties is bonds. Door obligaties of bonds te  kopen leen je dus eigenlijk geld uit aan een staat of bedrijf.

We spreken over het algemeen over twee soorten obligaties. Aan de ene kant heb je staatsobligaties en aan de andere kant bedrijfsobligaties. 

Een obligatie kopen kan een interessant alternatief zijn voor beleggen in aandelen, omdat een obligatie kopen relatief minder risico’s met zich meebrengt. Het is daarom een geschikte optie voor de defensieve belegger.

Vaak krijg je over obligaties periodiek rente uitgekeerd. In vaktermen staat dit bekent als couponrente. Daarnaast zijn obligaties ook verhandelbaar op de beurs en kun je dus obligaties kopen bij een broker.

Verder bespreken wij in dit artikel hoe je precies obligaties kunt kopen en waar je dat kunt doen. We bespreken ook nog een andere broker waar jij in nog meer interessante assets kun beleggen. 

Zelf Obligaties Kopen

Je kunt obligaties kopen bij veel verschillende brokers. Deze brokers verschillen echter allemaal in prijs en kwaliteit. Wij hebben daarom hieronder al een kleine voorselectie voor jou gemaakt.

Deze brokers zijn kwalitatief hoogstaand, maar de kosten zijn daarentegen zeer laag. Dus interessant voor iedere belegger.

We leggen je daarom precies uit hoe jij je aan kunt sluiten bij één van deze brokers. 

Stap 1: Een online broker kiezen waar je kunt Beleggen in Obligaties

Het is natuurlijk van belang om eerst een broker te kiezen voordat je een account aan gaat maken bij een broker. Daarom bespreken wij eerst een broker waar jij kunt beginnen met beleggen in obligaties. Ben je op zoek naar meer brokers? Neem dan een kijkje op onze complete broker reviews pagina.

DEGIRO

DEGIRO is misschien wel één van de bekendste brokers van Nederland. Hun bekendheid hebben zij verkregen door hun lage kosten en uitstekende service. De prijs-kwaliteitsgarantie van DEGIRO wordt vertaald door meer dan 66 consumentenprijzen voor beste broker. 

Naast de lage kosten bij DEGIRO is het platform van deze broker geschikt voor heel veel verschillende beleggers. Net beginnende beleggers worden snel wegwijs op het platform en meer ervaren beleggers kunnen gebruik maken van veel analytische tools.

Je kunt bij elk product uitgebreide informatie vinden, zoals nieuws, verwachtingen, cijfers en advies van ervaren beleggers. De homepage is overzichtelijk en biedt een hoop informatie naast een snel overzicht van je eigen portfolio.

Bij DEGIRO kun je beleggen in een aantal verschillende assets zoals aandelen, ETF’s, CFD en obligaties.

Je kunt bij DEGIRO in zowel staatsobligaties als in tal van bedrijfsobligaties beleggen. In een handig overzicht op het platform krijg je ze allemaal op één rij op je scherm.

Geld op je account zetten is simpel door de koppeling met je bankrekening. Zo is het mogelijk om via iDEAL geld te storten om mee te beleggen en weer terug te storten op je bankrekening. 

DEGIRO wordt gereguleerd door De Nederlandsche Bank

Weet jij genoeg en wil jij gelijk beginnen met beleggen? Open dan een account op DEGIRO en start met het beleggen in obligaties of andere handelsproducten! 

Stap 2: Een account aanmaken

Een account aanmaken bij DEGIRO is binnen een mum van tijd geregeld. Het proces verloopt daarnaast bij bijna elke broker ongeveer hetzelfde.

Je kunt bij DEGIRO een account aanmaken met je e-mailadres via de website. Nadat jij een e-mail adres hebt opgegeven krijg je een bevestigingsmail toegestuurd. 

Nadat je deze mail hebt kunnen verifiëren is het mogelijk om toe te treden tot het DEGIRO platform. Hier kun je al alle koersen, aandelen en interessante opties bekijken waarin je mogelijk kunt beleggen.

Je bent nog wel verplicht om je bankrekening te koppelen aan je account en je identiteit te bevestigen voordat je met echt geld kan beleggen. Je krijgt meteen een pop-up om een process door te komen met vragen over jouw identiteit en financiele kennis. Dit is nodig omdat DEGIRO moet voldoen aan bepaalde veiligheidseisen van de Centrale Bank.

Stap 3: Je account financieren

Nadat je DEGIRO al jouw gegevens heeft bevestigd, is het mogelijk om geld te storten op jouw account. Er zijn verscheidene manier waarmee jij geld kunt storten op je account. 

Je kunt bijvoorbeeld geld storten door middel van iDEAL of een bankoverschrijving. De koppeling met je bankrekening is handig en snel met inboeken.

Houdt er echter rekening dat er bij het uitboeken vaak een paar werkdagen overheen gaan.

Geld storten bij DEGIRO

Stap 4: Kies je belegging bij DEGIRO

Je kunt in zeer veel verschillende assets beleggen bij DEGIRO

Het is bij DEGIROdus mogelijk om in verschillende assets te investeren. Kies van tevoren welke strategie jij wilt gaan toepassen met beleggen en wat jij wil bereiken met beleggen. 

Als jij bijvoorbeeld passief wilt beleggen door de koers van een index of een bepaalde sector te volgen, dan kun je het beste kijken bij één van de vele ETF’s die DEGIRO aanbiedt. 

Wanneer je klikt op obligaties krijg je ook meteen een overzicht te zien met handelsmogelijkheden.

Alles wat je moet weten over Obligaties Kopen

Je kunt obligaties kopen in twee verschillende vormen, staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Een staatsobligaties zijn vanzelfsprekend een schuldbewijs bij een staat en bedrijfsobligaties zijn op zijn plaats een schuldbewijs bij een bedrijf. 

Deze twee verschillende obligaties zijn in de kern een lening die jij uitgeeft bij een staat of bedrijf. Jij krijgt in ruil voor die lening een schuldbewijs.

Er zijn een aantal aspecten van de obligatie die nog iets meer uitleg nodig hebben.

De looptijd van obligaties

Obligaties hebben een vooraf afgesproken looptijd van de lening. Nadat het in de van de looptijd is bereikt moet het de waarde van de obligatie terugbetaald worden aan de eigenaar.

De looptijd verschilt over het algemeen van 5 tot 30 jaar. Er zijn echter ook een aantal aandelen die een eeuwige looptijd hebben, zoals de in 1624 opgestelde obligatie van Waterschap Lekdam. 

Deze obligatie loopt nog steeds en jaarlijks wordt nog steeds ongeveer € 35 euro uitgekeerd aan bezitter van de obligatie.

Beleggen in obligaties is vaak een langetermijnproject

De nominale waarde en de coupures van obligaties

Met de nominale waarde van obligaties is het bedrag waarvoor de obligatie in eerste instantie voor is uitgegeven. Dit is ook het bedrag dat aan het einde van de looptijd wordt terugbetaald aan de bezitter van de obligatie.

Op het moment dat staatsobligaties of bedrijfsobligaties worden uitgegeven, bepaald de staat of het bedrijf het totale bedrag dat ze willen ophalen met de obligatie uitgifte. 

Dit totaal wordt onderverdeeld in een x aantal obligaties. Deze onderverdeling zijn de coupures. De coupures kun jij als belegger aanschaffen op de markt.

Wil jij beginnen met beleggen in obligaties? Open dan een account op DEGIRO en ontdek het gemak van beleggen op een goed platform. 

De koers van obligaties

Een obligatie is verhandelbaar op de beurs. De vraag naar een bepaalde obligatie kan de prijs van de obligatie dus beïnvloeden. 

Op de beurs wordt de koers van de obligatie weergeven door middel van percentages van de nominale waarde. Wordt een obligatie bijvoorbeeld verhandeld voor 10% meer dan de nominale waarde? Dan wordt dit weergegeven als 105%.

Het kan ook mogelijk zijn dat een obligatie voor minder wordt verkocht dan de nominale waarde. In dat geval ligt het percentage onder de 100% van de nominale waarde van de obligatie. 

Op het moment dat de obligatie net zoveel waard is als de nominale waarde, dan wordt er in de beleggerswereld gesproken over ‘a pari’. 

Aan het einde van de looptijd is een obligatie altijd a pari, omdat dan de nominale waarde van de obligatie wordt terugbetaald aan de huidige bezitter.

Rente over je obligatie

Net als de looptijd wordt de rente van een obligatie van tevoren afgesproken. Dit wordt in beleggersjargon ook wel de couponrente genoemd. 

Als de coupure van een obligatie wordt vastgesteld op € 1000,-, de looptijd op 10 jaar en de couponrente op 3% per jaar, dan krijg jij jaarlijks: 1000 x 1.03 = € 30 per jaar aan couponrente. 

Deze rente krijg je uitgekeerd tot het moment dat je in de vervaldatum is verstreken of wanneer je de obligatie verkoopt. 

Als jij de obligatie op een eerder moment verkoopt zijn er een aantal aspecten waar jij rekening mee moet houden. De belangrijkste is de marktrente in verhouding tot de rente over je obligatie.

Als jij tussentijds een obligatie verkoopt dan heeft de rente op de markt invloed op de waarde van jouw aandeel. 

In het geval dat de marktrente hoger is dan de rente van jouw obligatie, dan daalt de waarde van jouw obligatie. Het is voor andere beleggers dan aantrekkelijker om nieuwe obligatie te kopen met een hogere rente.

Op het moment dat de marktrente lager ligt dan de rente van jouw obligatie, dan stijgt de waarde van jouw obligatie. In dit geval is het voor andere beleggers interessanter om jouw obligatie over te nemen dan nieuwe obligaties kopen. 

Tegenwoordig is de marktrente op de kapitaalmarkt enorm laag. De obligatie worden dus ook voor een lage couponrente uitgegeven. De waarde van eerder uitgegeven obligaties met een hogere couponrente stijgen daarom in waarde. 

Obligaties kopen: een obligatiefonds

Het is ook mogelijk om obligatie te kopen in de vorm van een fonds. Op deze manier kun je gespreid beleggen in obligaties. Je koopt in dit geval een pakket van verschillende obligaties in één keer. 
 
Het voordeel van een obligatiefonds kopen is de risicospreiding. Door je belegging de verspreiden over meerdere obligatie loop je een verminder risico dat je jouw inleg verliest. 

Weet jij genoeg en wil jij gelijk beginnen met beleggen? Open dan een account op DEGIRO. 

Verschillende soorten Obligaties Kopen

De meeste voorkomende obligaties beschikken over een vastgestelde couponrente tijdens de gehele looptijd van de obligatie. Toch zijn er ook andere type obligaties, die wij hieronder zullen bespreken. 

Converteerbare obligaties kopen

Converteerbare obligaties kopen werkt hetzelfde als ‘normale’ obligaties kopen. Het principe van converteerbare obligaties kopen wordt toegepast door beursgenoteerde bedrijven.

In het geval van converteerbare obligaties kopen ben je niet verzekerd van een geldbedrag aan het einde van de looptijd. Daarentegen krijg je voor een afgesproken bedrag aandelen van een bedrijf. 

Deze optie kan in jouw voordeel werken als jij bijvoorbeeld verwacht dat een bedrijf in de komende periode veel gaat groeien. Hierdoor kunnen de aandelen van het bedrijf meer waard worden en daarmee stijg kan ook de waarde van jouw obligaties stijgen.  

Zero-coupon obligaties kopen

Je kunt ook zero-coupon obligaties kopen. Met deze obligaties ontvang je geen couponrente, maar ontvang je aan het einde van de looptijd een de nominale waarde van het aandeel terug.

Daardoor kun je alleen winst maken met deze obligaties door ze tegen een hogere waarde te verkopen dan de aanschafwaarde van de obligatie.

Achtergestelde obligaties kopen

Achtergestelde obligatie kopen kan interessant zijn door de hogere couponrente die je ontvangt over deze obligatie. Bij achtergestelde obligaties wordt jij bij een mogelijk faillisement van bijvoorbeeld een bedrijf achteraan in de rij van schuldeisers gezet.

De kans dat jij dan nog geld ontvangt is klein of je moet lang wachter voordat jij je geld ontvangt. Tegenover dit verhoogde risico staat dat jij dus een hogere rente ontvangt. 

Bekijk bij deze vorm van obligaties kopen altijd de kredietwaardigheid van de partij waar jij obligaties van koopt. Een hogere kredietwaardigheid betekent voor jouw een mogelijk verminderd risico. 

Geïndexeerde obligaties kopen

Bij geïndexeerde obligaties kopen wordt de rente van de obligatie gekoppeld aan de inflatie. Het is een soort verzekering voor je obligatie in geval er een sterke inflatie plaatsvindt. 

In het geval van een sterke inflatie zullen jouw verliezen beperkt worden doordat je iets meer rente ontvangt. Je moet echter wel iets meer betalen voor het verminderen voor het verminderen van het risico, wat ten koste kan gaan van je rendement.

Perpetuele obligaties kopen

Perpetuele obligaties kopen betekent dat je obligaties koopt met een eeuwige looptijd. Eerder in dit artikel hebben wij al kort een perpetuele obligatie besproken uit 1624, die nog steeds couponrente uitkeert.

Het kan ook voorkomen dat deze obligatie kopen gepaard gaat met een vervaldatum die nog bepaald moet worden. Dit brengt natuurlijk meer risico’s met zich mee omdat je niet weet wanneer je het nominale bedrag uitgekeerd krijgt. 

Obligaties kopen met een variabele rente

In dit geval ga je obligatie kopen met een rente die gedurende de looptijd niet vast staat. De rente die je ontvangt over je obligatie kan dus per jaar verschillen. 

De rente wordt in dit geval gekoppeld aan de marktrente en beweegt op die manier mee. In tijden met hoge rente is deze vorm van obligaties kopen voordelig, omdat je meer rente ontvangt over je schuldbewijs. 

Een vanzelfsprekend nadeel is je minder rente over je bonds ontvangt op het moment dat de marktrente lager ligt. 

Beleggen in Obligaties: Staatsobligaties Kopen

Op dit moment zijn in veel staatsobligaties niet interessant om aan te schaffen. De rente ligt op dit moment historisch laag, waardoor je niet veel rendement kan behalen op staatsobligaties. 

De rente van staatsobligaties is zelfs bijna negatief en verschillende partijen, waaronder ABN AMRO, zien dat dit jaar ook niet meer veranderen. 

Staatsobligaties kopen van opkomende landen

Toch zijn er nog verschillende opties waar staatsobligaties kopen interessant kan zijn. Je kunt bijvoorbeeld staatsobligaties kopen van landen met opkomende economieën. 

De rente in deze landen ligt een stuk positiever dan in sterk ontwikkelde economieën in Europa en de Verenigde Staten.

Onderzoek goed welke landen en opkomende markten nog flink groeien, want daar valt mogelijk nog positief rendement te behalen. 

Staatsobligaties bij DEGIRO

Bij DEGIRO kun je verschillende staatobligaties kopen. Dit zijn allemaal staatsobligaties van de Nederlandse staat en verschillen allemaal in looptijd en couponrente. 

Je kunt bij DEGIRO de obligaties kopen die in de afbeelding weergegeven zijn. 

Staatsobligaties kopen bij DEGIRO

Beleggen in Obligaties

Naast staatsobligaties kopen kun je ook nog bedrijfsobligaties kopen. Bedrijfsobligaties zijn er in grotere aantallen en zoals hierboven besproken in verschillende vormen. 

Tijdens de recente pandemie was vooral het obligaties kopen met lage risico’s in trek. Obligaties kopen met een hoger risico (high-yield bonds) was een stuk minder populair. 

Bedrijfsobligaties kopen bij DEGIRO

Bij DEGIRO kun tientallen verschillende obligaties kopen van bedrijven. DEGIRO biedt bijvoorbeeld obligaties aan van AEGON, ASML en Santander.

In hetzelfde overzicht als de staatsobligaties kun je een overzichtelijke verzameling van deze bedrijfsobligaties bekijken. Daarbij zijn ook de koerswaarde, looptijd en rente weergegeven. 

Bedrijfsobligaties kopen bij DEGIRO

Groene obligaties kopen

Voor de komende jaren kan het interessant zijn om te beleggen met in obligaties met een groen karakter. Er zijn bijvoorbeeld veel landen die de klimaatdoelen van Parijs moeten halen en daarvoor obligaties uitschrijven.

Ook liggen er kansen bij bedrijven die op een duurzame manier werken of producten aanbieden produceren voor een verduurzaming in de wereld. De ‘groene markt’ is een snel groeiende markt en dus interessant voor jouw als belegger, omdat de waarde van jouw obligaties dan ook kan meegroeien. 

Daarnaast kan beleggen in groene projecten jouw als belegger een dubbel goed gevoel. Je verdient zelf mogelijk geld aan je investering en doet iets goed voor de wereld.

Weet jij genoeg en wil jij vandaag nog beginnen met beleggen in obligaties? Open dan een account op DEGIRO. 

De voor- en nadelen van Obligaties Kopen

Voordelen van obligaties kopen

1. Een vastgesteld rendement

De meeste obligatie hebben een vastgestelde couponrente. Je bent hierdoor verzekerd van een jaarlijkse uitkering over de coupure. Daarnaast krijg je aan het einde van de looptijd het bedrag terugbetaald waarvoor je de obligatie hebt gekocht.

2. Je loopt een verminderd risico

Beleggen in obligaties is minder risicovol dan beleggen in bijvoorbeeld aandelen. Dit ligt echter wel aan de kredietwaardigheid van de partij waarvan je de obligatie koopt. Deze kun je vaak nagaan bij kredietbeoordelaars.

Nadelen van obligaties kopen

1. Een lager risico is lager rendement

Ondanks dat het een veilig gevoel is dat je met een obligatie vaak verzekerd bent van een vast rendement, ga je geen grote oceanen met geld binnenharken.

Obligaties kopen met een vaste couponrente betekent ook dat deze rente niet veranderd. De rente kan dus niet dalen, maar ook niet stijgen. 

2. Het risico is niet verdwenen

Ondanks dat obligaties kopen vaak wordt bestempeld als beleggen in de veilige haven, is het zeker niet zonder risico’s. Zo kan een land of bedrijf in de looptijd van de obligatie failliet gaan. In dat geval is de kans vrijwel zeker dat jij je geld niet meer terugziet. 

Er bestaan dergelijke high-yield bonds, waarbij je een obligatie van een bedrijf koopt tegen een hoge rente. Daarentegen is de situatie van het bedrijf niet geheel zeker en bestaat er dus ook een reële kans dat het bedrijf failliet gaat. 

Maar ook staatsobligaties kunnen soms risicovol zijn. Het schoolvoorbeeld is de Griekse schuldencrisis waarbij Griekenland zonder steun van Europa hoogstwaarschijnlijk failliet was gegaan. In dat geval is dat jij je investering in Griekse staatsobligaties terugkrijgt ook gering. 

Uiteraard zoek je een fijn en betrouwbaar platform waar jij als beginnende belegger gemakkelijk je weg kunt vinden. Wacht daarom niet langer en maak een account aan bij DEGIRO!

Veelgestelde vragen

Je loopt een verminderd risico door in obligaties te investeren. De looptijd van de lening en de couponrente zijn op voorhand vastgesteld. Dit betekent dus dat je van tevoren precies weet hoeveel geld je uit de investering kunt halen.

Toch blijft er een risico verbonden aan obligaties. In principe wordt de nominale waarde van een obligatie aan het einde van de looptijd terugbetaald. Maar in het ergste geval kan het gebeuren dat een staat of een bedrijf in de tussentijd failliet gaat. 

In dat geval is het lastig om jouw uitgeleende geld nog terug te ontvangen. Kijk daarom altijd goed naar de kredietwaardigheid van een bedrijf of een staat, zodat je een inschatting kan maken van het risico.

Dit is vaak op een redelijk simpele manier uit te rekenen. Je kunt dit berekenen aan de hand van de nominale waarde van de obligatie, de koerswaarde, de resterende looptijd en de couponrente.

Stel, je gaat obligaties kopen die een koers hebben van 104% van de nominale waarde. De nominale waarde bedraagt in dit geval € 500. In dat geval kost de obligatie op dit moment 500 x 1.04 = € 520,-.

De couponrente bedraagt voor deze obligatie 3% en de looptijd is nog 5 jaar. In dit geval ontvang je nog 5 keer: (500 x 0.03) x 5 = € 75,-.

Aan het einde van de looptijd krijg je de nominale waarde terug van € 500,-. In totaal heb je dan ontvangen: € 575,-. Je moet hier echter nog wel de € 20,- aftrekken, die je extra hebt betaald voor de obligatie waardoor je overblijft met € 55 euro winst.

Kortom, obligaties kopen met een hogere koerswaarde kan in sommige gevallen voordelig uitvallen.

Je kunt obligaties kopen bij een broker. Niet alle brokers hebben bieden obligaties aan. Zo kun je bij eToro niet investeren in bonds, maar wel in tal van andere assets. Bij DEGIRO kun je in zowel staatsobligaties als bedrijfsobligaties beleggen.

Obligaties zijn een soort van lening die jij uitgeeft aan staat of een bedrijf. In ruil daarvoor ontvang jij bijvoorbeeld elk jaar een vast bedrag over het uitgeleende geld. 

Na een afgesproken periode ontvang jij je het geld waarvoor je de obligatie hebt gekocht weer terug. Jouw rendement is in dit geval de ontvangen rente.

De nominale waarde van de obligaties veranderd niet. Dit is de waarde die voor een bepaalde obligatie zijn de uitgifte betaald is. Daarnaast beschikken de meeste obligatie ook nog over een bepaalde couponrente. Deze rente over de nominale waarde wordt jaarlijks uitgekeerd.

Wanneer de rente op de kapitaalmarkt lager is dan de rente die wordt gegeven over een obligatie, dan is het aantrekkelijker om geld te beleggen in obligaties dan bijvoorbeeld te sparen.

Bijvoorbeeld, op dit moment ligt de marktrente rond de 0%. Als je spaart dan verdien je niets met je kapitaal. Wanneer een bepaalde obligatie van een aantal jaren terug een vastgestelde couponrente van 3% heeft, dan kun je opeens wel geld verdienen met je kapitaal. 

In dat geval zal de vraag naar deze obligatie stijgen en daarmee stijg ook de koers van de obligatie.

Conclusie: Obligaties Kopen

Er zijn verschillende manieren waarop je obligaties kopen kan. Zo kun je bijvoorbeeld staatsobligaties kopen, maar ook bedrijfsobligaties kopen. In de internationale arena spreken we in het geval van obligatie over bonds.
 
Obligaties kopen wordt vaak gezien als een minder risicovolle manier van beleggen. Toch kun je het risico van obligaties kopen verhogen en verlagen door verschillende typen obligaties.
 
In dit artikel hebben we twee brokers besproken waarbij je op een overzichtelijke, veilige en gemakkelijke manier kunt handelen. Bij DEGIRO kun je onder andere beleggen in obligaties, maar ook in tal van andere beleggingsopties zoals aandelen en ETF’s.
 
Wil jij beleggen en zijn obligaties iets voor jou?
Start dan vandaag nog via DEGIRO. Een account aanmaken is gemakkelijk en snel gedaan. Ontdek de mogelijkheden van dit Nederlandse platform vandaag nog.
TIP
Scroll naar boven