Real Estate Investment Trust (REIT) | Alles over REITS!

Veel beleggers vinden het interessant om aan de slag te gaan met vastgoed om hun beleggingen nog meer waard te laten zijn. Zo kun je zelf natuurlijk vastgoed kopen en deze verhuren of duurder verkopen om winst te maken maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Een Real Estate Investment Trust (REIT) is één van die opties. Deze fondsen bieden de mogelijkheid voor beleggers om mee te werken met grote projecten. 

Real estate investments trust (REITs)
Beginnen in: 3 werkdagen / direct

      En ga gelijk aan de slag! 

 

Wat is een Real Estate Investment Trust?

Een Real Estate Investment Trust klinkt als een fonds maar kun je meer zien als bedrijf. Het bedrijf zorgt voor inkomsten door vastgoed te bezitten en produceren. 

Investeren in een Real Estate Investment Trust kan via de beurs. Niet alle REIT’s zijn beursgenoteerd, maar er zijn voor particuliere beleggers wel mogelijkheden om via de beurs te investeren in een REIT. 

Deze openbaar verhandelbare Real Estate Investment Trusts vind je terug op de grote beurzen waar je ook aandelen van andere bedrijven kunt kopen. Denk aan de New York Stock Exchange of de Euronext beurzen in Europa. 

Naast deze openbaar verhandelbare vastgoedbedrijven is het ook mogelijk om te investeren in niet-beursgenoteerde Real Estate Investment Trusts. Deze zijn ook beschikbaar voor beleggers, maar wel minder eenvoudig te verkrijgen vergeleken met de beursgenoteerde bedrijven. 

Daarnaast zijn er ook nog private Real Estate Investment Trusts. Deze zijn niet voor particuliere beleggers zomaar te verkrijgen, vaak zijn dit projecten die zelf op zoek gaan naar investeerders die meestal worden aangesteld door het bestuur van een REIT. 

In dit artikel lees je alles over hoe je zelf kunt beleggen in deze bedrijven en welke verschillende soorten Real Estate Investment Trusts beschikbaar zijn voor particuliere beleggers. 

Inhoud

Hoe kan ik zelf beginnen met beleggen?

Als je zelf wilt beginnen met investeren in een Real Estate Investment Trust moet je een broker hebben die je toegang geeft tot de beurzen waar deze bedrijven op genoteerd staan. Het beste kun je hiervoor een online broker kiezen.

In het volgende stappenplan helpen we je vanaf de keuze van een online broker tot het doen van je eerste investering in een Real Estate Investment Trust. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Bij de keuze voor een online broker is het belangrijk dat je van tevoren onderzoek doet naar welke broker het meest geschikt is voor jou. Door in één keer een goede keuze te maken voor een broker voorkom je dat je in de toekomst bij meerdere brokers een portfolio hebt. 

Daarom kijk je voordat je deze keuze maakt naar een aantal belangrijke dingen. Het eerste en belangrijkste is dat je weet welk aanbod een online broker heeft; in dit geval kijk je naar welke Real Estate Investment Trusts aangeboden wordt door de broker. 

Ook kosten zijn een belangrijke factor bij jouw keuze voor een broker. De meeste brokers berekenen hun kosten op een andere manier wat het moeilijk maakt om een duidelijk overzicht te hebben van welke broker het goedkoopst is. 

Verder is het belangrijk dat je zeker weet dat een online broker veilig is en volgens Europese regels gereguleerd is. Dit herken je doordat ze aangesloten zijn bij een Europese toezichthouder die een licentie verstrekt aan de broker. 

Hieronder hebben we een aantal van ‘s werelds populairste brokers uiteengezet om je een goede keuze te laten maken. 

eToro

We beginnen maar meteen met de populairste broker van het moment. eToro wordt wereldwijd geroemd vanwege de vele extra functies en het feit dat het een zeer overzichtelijk platform is.

eToro is namelijk uniek omdat iedereen een eigen profiel aanmaakt waar je beleggingen terug te vinden zijn. Elke belegger kiest zelf of dit account openbaar is of niet.

De openbare profielen kun je niet alleen inzien maar ook kopiëren door de Copy Trading Tool die eToro aanbiedt. Zo kun je succesvolle ervaren beleggers kopiëren en mee profiteren van hun rendement. 

Je kunt de functie ook gebruiken om de strategie van deze beleggers in te zien om zo zelf betere beslissingen te kunnen nemen.

etoro pagina
Het overzicht aan aandelen op eToro

Je kunt bij deze broker terecht voor allerlei verschillende producten waar je in kan investeren. Zo biedt eToro naast aandelen ook ETF’s, CFD’s, grondstoffen, indexen en valuta’s. 

Over aandelen en ETF’s betaal je bij eToro ook nog eens 0% commissie zodat je zeker weet dat je het maximale rendement behaald als je in deze producten investeert. Er wordt geen commissie gerekend over aandelen en ETF’s die je koopt maar ook niet bij de verkoop. 

Als beginner kan het nog wat overweldigend of spannend zijn om meteen met echt geld aan de slag te gaan. Ook daar heeft eToro een oplossing voor, zo kun je gebruik maken van een gratis demo account met daarin virtueel geld zodat je eerst risicoloos kan oefenen. 

Zodra je genoeg geoefend hebt en weet hoe het platform werkt en wat er gebeurt bij bepaalde investeringen kun je geld gaan storten op je account. Bij eToro hoef je de eerste keer slechts €170 te storten. Zo kun je als beginner met geen grote spaarrekening ook al bij deze broker beleggen. 

Begin zelf met beleggen bij eToro: miljoenen gebruikers gingen je al voor!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

Een andere Nederlandse broker die geschikt is om te kiezen wanneer je wilt investeren in een Real Estate Investment Trust is DEGIRO. Deze Nederlandse broker is nog niet heel lang geopend voor particuliere beleggers maar heeft al wel een groot aanbod. 

DEGIRO heeft een overzichtelijk platform waarop je het laatste nieuws kan vinden en alle huidige koersen van de producten die de broker aanbiedt. Je kunt eenvoudig zoeken via de zoekbalk of door de verschillende producten heen bladeren op zoek naar een geschikte REIT voor jou. 

Het is een veilige broker die gereguleerd is bij de Nederlandse toezichthouders AFM en DNB en een Duitse toezichthouder doordat het platform overgenomen werd door het Duitse Flatex in 2019. 

Je komt bij DEGIRO niet voor verrassingen te staan en je kunt zowel het platform als de klantenservice volledig in het Nederlands gebruiken. Je kunt bij DEGIRO niet beginnen met een demo account. 

Er is bij deze broker een kernselectie gemaakt met daarin belangrijke producten die DEGIRO aanraadt voor elke belegger. Producten uit deze kernselectie kun je twee keer per maand kopen of verkopen zonder dat je hiervoor kosten maakt. 

Begin nu bij DEGIRO en maak vandaag nog je account aan! 

Stap 2: Maak een account aan

Nu je een keuze hebt kunnen maken uit één van de brokers hierboven is het tijd om een account aan te gaan maken bij deze broker. Het aanmaken van een account moet bij de meeste brokers op dezelfde manier, in dit stappenplan kijken we naar eToro. 

Via de website van eToro kun je eenvoudig een account maken via de knop ‘Meld u nu aan’. Vervolgens geef je een gebruikersnaam, E-mail adres en wachtwoord op. 

Om je E-mail adres te bevestigen krijg je een bevestigingslink in je mailbox. Bij elke online broker moet je ook verifiëren dat jij het echt bent die het account opent via een tweede verificatie. 

Voordat je die verificatie voltooid hebt en hij goedgekeurd is kun je nog geen gebruik maken van een echt geld account. Deze verificatie bestaat uit het opsturen van een kopie van je identiteitsbewijs en het invullen van een vragenlijst die jouw kennis over beleggen test en vraagt hoeveel je dit account gaat gebruiken. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Je kunt voordat de verificatie af is gerond al wel vast geld op dit account zetten. Zo kun je meteen beginnen met investeren zodra je bericht hebt dat je verificatie goedgekeurd is. 

Geld storten bij eToro kan eenvoudig via één van de vele betaalmethodes die ze aanbieden. Zo kun je gebruik maken van iDeal, PayPal, bankoverschrijving of één van de andere tien methodes. 

Voor Nederlanders zal de betaalmethode iDeal in de meeste gevallen geschikt zijn. Het voordeel van een betaalmethode als iDeal of PayPal is dat het geld zo goed als meteen op je account staat en je aan de slag kunt. 

real estate investment trust etoro

Stap 4: Zoek een geschikte REIT

reit etoro
Verschillende REIT's en REIT ETF's op eToro

zoeken naar een geschikt Real Estate Investment Trust kan eenvoudig door te zoeken naar REIT in de zoekbalk van eToro. Zo krijg je een overzicht van alle producten die REIT in de titel hebben staan.

Als je ergens anders een Real Estate Investment Trust gevonden hebt waar je in kan investeren kun je ook op deze specifieke naam zoeken. 

Zoals je in het overzicht hiernaast kan zien zijn er ook REIT ETF’s met daarin meerdere Real Estate Investment Trusts om het risico in de investeringen te spreiden. 

Stap 5: Investeer in een Real Estate Investment Trust

Investeren in een Real Estate Investment Trust gaat op dezelfde manier als aandelen kopen bij eToro. Je kiest eerst of je op marktniveau of op een ander tempo wilt investeren.

Daarnaast kies je hoeveel je wilt gaan investeren bij deze belegging. Omdat het in principe gewoon een aandeel is in een bedrijf betaal je bij eToro ook over deze producten 0% commissie. 

reit investering etoro

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat doet een Real Estate Investment Trust?

Een Real Estate Investment Trust (REIT) houdt zich bezig met inkomsten genereren door vastgoed te bezitten of nieuwe vastgoed te maken. Denk bijvoorbeeld aan een groot nieuw vastgoedproject als een winkelcentrum of kantoorgebouw. 

De investeerders zorgen er voor dat een REIT genoeg geld heeft om dit project uit te kunnen voeren en de woontoren te bouwen. De aandeelhouders worden vervolgens beloond voor hun investering zodra de ruimte uit dit project verhuurd wordt. 

Doordat een REIT haar vastgoed verhuurd komt er een structurele inkomstenbron op gang voor het bedrijf en de aandeelhouders. Er zijn wel verschillende REITs die allemaal op een eigen gebied gefocust zijn.

Zo zijn er Residentiële REITs die, zoals de naam al doet vermoeden, zich bezighouden met appartementencomplexen of woningen. Het kan ook zijn dat een REIT zich speciaal richt op studentenwoningen of een andere specifieke gemeenschap die bij elkaar wilt kunnen leven. 

Retail REITs houden zich daarentegen uitsluitend bezig met winkelpanden, winkelcentra en warenhuizen. Zo zie je dat grote sectoren vaak aparte REITs kennen die zich bezig houden met het ontwikkelen van deze ruimtes, denk bijvoorbeeld ook aan de gezondheidssector. 

Een bedrijf is niet zomaar gekwalificeerd als een Real Estate Investment Trust, het moet hiervoor aan een aantal eisen voldoen. Zo moet een REIT beheerd worden door minimaal één directeur en moet het bedrijf een groot deel van het inkomen dat het heeft aan de aandeelhouders uitkeren. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

This content does not apply to US users.

Voor wie is Real Estate Investment Trust geschikt?

Investeren in een Real Estate Investment Trust (REIT) is eigenlijk voor elke belegger goed mogelijk. Iedereen kan via een online broker als eToro investeren in deze bedrijven en dit kan zowel met lage bedragen als hele hoge bedragen. 

REITs werken net als aandelen en dat maakt het voor beleggers een interessante manier om in vastgoed te kunnen investeren zonder er veel naar om hoeven te kijken. In principe zorgt een REIT net als gewone aandelen voor het opbouwen van een passief inkomen. 

Beginnende beleggers hebben waarschijnlijk weinig kennis over de precieze werking van REITs en alle regels die bij het dividend en de belasting daarover horen. Daarom kan het verstandig zijn om als beginner juist in een REIT ETF te investeren.

Je hoeft dan veel minder onderzoek te doen naar welke Real Estate Investment Trust jou het beste lijkt maar krijgt in één keer een aandeel in meerdere REITs tegelijkertijd. Ook bij deze REIT ETF’s ontvang je gewoon dividend. 

Inkomen genereren via Real Estate Investment Trust

Real Estate Investment Trusts (REITs) moeten volgens belastingregels zo’n 90% van hun inkomen uitkeren aan aandeelhouders. Omdat ze dit doen hoeven ze hier zelf geen zakleijke belasting over te betalen omdat het als dividend uitgekeerd wordt. 

Je inkomen bij investeren in REITs is dus afhankelijk van het dividend dat het bedrijf uit betaald. Naast het ontvangen van dividend kun je ook inkomen genereren in REITs door ze bij een lage waarde te kopen en bij een hogere koers te verkopen. 

Bij het zoeken naar REITs die voor jou inkomen kunnen genereren is het belangrijk om een aantal zaken goed te analyseren. Zo kun je bij elk bedrijf goed bekijken hoe de REIT of REIT ETF de afgelopen jaren heeft gepresteerd op het uitkeren van dividend, maar ook in hoeverre het vermogen is gegroeid over langere termijn.

Kijk goed naar het management van een REIT en naar de huidige vastgoedprojecten die ze gekocht of ontwikkeld hebben en of er genoeg en goede huurders zijn. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van Real Estate Investment Trust

Voordelen

Nadelen

Tips voor Real Estate Investment Trust

Zoals bij elke belegging is het belangrijk dat je van tevoren goed onderzoek doet naar het meest geschikte product voor jou. Kijk daarom goed naar het dividend dat een REIT of REIT ETF de laatste tijd heeft behaald en hoe de cash flow van het bedrijf waar je in wilt investeren is. 

Zolang die cijfers er goed uit zien kan het een goede investering zijn. Normaal zit je vast aan een investering in vastgoed maar aandelen in REITs kun je altijd weer verkopen. 

reit etf investeren

Het is natuurlijk nooit gegarandeerd dat je geld gaat verdienen aan een investering en dat geld ook bij het investeren in REITs. Belangrijk is om ook de gehele markt goed in de gaten te houden om zo uit te zoeken welke REITs in de toekomst de meeste kans van slagen hebben. 

Investeer nooit alleen maar in REITs, maar zorg er hier ook voor dat je een beleggingsportefeuille uitbreidt met andere producten. Mocht de vastgoedsector een moeilijke tijd ingaan kun je dat compenseren met andere investeringen die het wel goed blijven doen. 

Kijk ook naar REIT ETF’s als product naast gewone investeringen in Real Estate Investment Trusts. Door ook in een REIT ETF te beleggen verspreid je het risico dat je neemt met je investeringen nog meer en zorg je ervoor dat de kans op grote verliezen minimaal blijft. 

Veelgestelde vragen

Een Real Estate Investment Trust, afgekort ook wel REIT, is een bedrijf dat vastgoed koopt of produceert om te verhuren en daar geld mee te verdienen. De winst die een REIT of REIT ETF maakt moet het zo goed als geheel afdragen aan de aandeelhouders in de vorm van dividend uitkering. 

Er zijn REITs die openbaar verhandelt worden en in die REITs kun je investeren via een online broker die je toegang geeft tot de verschillende beurzen waaraan REITs genoteerd staan. Zo zijn er verschillende REITs en REIT ETF’s beschikbaar bij de online broker eToro.

Doordat REITs verplicht zijn om minimaal 90% van de volledige winst uit te keren aan de aandeelhouders in de vorm van dividend kun je op deze manier veel geld verdienen aan Real Estate Investment Trusts (REITs). Ook kun je profiteren van een stijgende koers van een REIT. 

Het kan lastig zijn voor beginnende beleggers om precies te weten welke REIT het beste is om in te investeren. Daarom kunnen beginners beter investeren in een REIT ETF zodat ze minder zelf hoeven te onderzoeken maar toch op deze manier eenvoudig en snel kunnen investeren in vastgoed. 

Er is altijd een risico op mislukte vastgoedprojecten of een economische crisis. Dat zijn alleen al twee redenen waardoor de resultaten van een REIT tegen kunnen vallen. Onthoudt dat je altijd risico neemt met beleggingen. 

Real Estate Investment Trust: Conclusie

Een Real Estate Investment Trust (REIT) is de manier om in vastgoed te investeren zonder dat je dit zelf hoeft te beheren. Het bedrijf moet hoge dividend uit betalen omdat het minstens 90% van de winst van het bedrijf uit moeten keren aan de aandeelhouders. 

Een ander voordeel voor beleggers is dat er altijd genoeg liquide mogelijkheden zijn om in vastgoed te investeren. Als je zelf vastgoed wilt kopen is dit een aanzienlijk ingewikkelder proces terwijl je met deze investeringen elk moment kan kopen of verkopen. 

Je kunt Real Estate Investment Trusts (REITs) kopen bij de meeste online brokers. eToro is één van de brokers met een uitgebreid aanbod verschillende REITs. 

Zelf investeren in Real Estate Investment Trusts (REITs)?
Open dan nu een account bij eToro en doe je eerste investering in deze vastgoedbedrijven!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven