10 Beleggen tips voor succesvol resultaat

“Hoe moet ik beleggen?” Heb jij dit je ook wel eens afgevraagd? Dan is dit artikel iets voor jou. We geven je 10 tips om te beleggen in aandelen waarmee je een positief rendement kunt behalen.

Tips voor beleggen

Voordelen

veilig op deze website Bankr.nl

 

Handelen op de beurs brengt risico’s met zich mee. Met deze belegtips over handelen in aandelen voor beginners kun je simpel beleggen en vergroot je de kans op een positief rendement. Zo wordt beleggen in aandelen zelfs voor dummies bereikbaar! Volg dus snel deze 10 beleggen tips!

Inhoud

Waarom én hoe moet je beleggen?

Beleggen wordt door steeds meer mensen gezien als een goed alternatief voor sparen. Met de huidige historisch lage spaarrente bezorgt je geld op je spaarrekening je weinig rendement.

Beleggen heeft door de jaren heen echter wel voor positieve rendementen gezorgd. Je kunt het dus zien als een alternatieve manier om je spaargeld te investeren.

Voorbeeld rendement bij beleggen

Als je op dit moment spaart op een normale spaarrekening krijg je geen rente of in sommige gevallen zelfs een negatieve rente. Kies je ervoor om het vast te zetten, dan kun je maximaal 2%-3% sparen op jaarbasis. Bij aandelen met een laag risico zijn de rendementen al snel 6%-7% op jaarbasis. Bij een hoger risico kan dit al snel oplopen. 

Er zijn verschillende manieren om te beginnen met beleggen. Zorg ervoor dat je je goed inleest voordat je begint, op die manier weet je zeker dat een beleggingsstrategie hebt die goed bij jou past. Je kunt eenvoudig beginnen door online een beleggingsrekening te openen. Lees verder voor tips voor beleggen.

Geld investeren voor beginners: 10 tips voor beleggen

1. Kies de juiste broker

Als je begint met beleggen, begin je altijd met het kiezen van een broker. Een broker fungeert als tussenpersoon tussen twee partijen, de koper en verkoper. Een broker is bijvoorbeeld een bank of online handelsplatform, zoals eToro. Dit is één van de grootste handelsplatformen ter wereld. 

De keuze voor de broker is heel belangrijk omdat deze bepaalt welk soort beleggingen je kunt doen, en wat de kosten zijn die je moet betalen. Bedenk vooral eerst waar je in wilt starten met beleggen, en hoe actief je dit wilt doen.

Als je graag jouw vermogen wilt beleggen in cryptocurrency of duurzame ontwikkelingen, kun je zoeken naar een broker die hierin gespecialiseerd is.

Begin je nog maar net begonnen met beleggen op de beurs? Dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een broker die fondsen aanbiedt. Deze online brokers houden zich dan ook bezig met aandelen voor beginners.

Op deze manier hoef je zelf niet actief bezig te zijn met beleggen en beperk je het risico. Bij eToro kun je kiezen uit verschillende fondsen waarmee je het risico spreidt. Je kunt hier eenvoudig een account aanmaken en binnen enkele minuten beginnen met beleggen.

Account aanmaken bij eToro

eToro een account aanmaken

Beleggen bij eToro brengt verschillende voordelen met zich mee. Allereerst vragen zijn 0% commissie over aandelen en ETF’s. Daarnaast kun je gebruik maken van de copy-functie. Hierdoor kopieer je de acties van een succesvol belegger. Dit maakt alles een stuk makkelijker voor beginners.

Het aanmaken van een account is ook simpel. Je hebt alleen een e-mailadres nodig en begint dezelfde dag nog met aandelen beleggen. Je krijgt een verificatiemail binnen op het opgegeven e-mailadres. Hoeveel geld jij wil storting, bepaal je zelf.

Het gebruiksvriendelijke platform heeft een overzichtelijke interface. Hier kun je, samen met miljoenen anderen, handelen in een ruime selectie van aandelen, ETF’s, grondstoffen, Forex en crypto. Wil je nog even niet met eigen geld handelen? Dan kun je gratis demo account met een virtueel vermogen van 100.000 euro oefenen.

Geen zin om langer na te denken en wil je gelijk beginnen? Open dan hier een account bij eToro en start vandaag nog met beleggen. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een broker?

 • Online tools – Sommige brokers bieden verschillende analysetools aan waarmee je jouw beleggingen én de markt kunt analyseren en volgen. Dit is vooral handig als je belegt in losse aandelen.
 • Marktaanbod – Bij de meeste brokers kun je kiezen uit veel beleggingsproducten (aandelen, ETF’s, grondstoffen, crypto, obligaties etc.). Sommige brokers bieden echter voornamelijk CFD’s aan. Dit zijn complexe beleggingsproducten die minder geschikt zijn voor beginners. 
 • Speciale categorieën – Als je veel weet over een bepaalde industrie of markt kan het aantrekkelijk zijn om hierin te gaan beleggen. Brokers passen hun interface en wijze van handelen vaak ook aan op de doelgroep.
 • Kosten – Brokers berekenen natuurlijk ook kosten voor de diensten die ze aanbieden. Deze kosten verschillen per online beleggingsplatform.

De beste brokers ter wereld op een rij

eToro logotype

Voordelen

Voordelen

Voordelen

Voordelen

Voordelen

2. Beleg alleen met geld dat je niet direct nodig hebt

Het is waarschijnlijk de meest bekende, maar ook belangrijkste, tip voor als je gaat beleggen: beleg alleen met geld dat je niet direct nodig hebt.

Denk je dus al enige tijd met enthousiasme: “Ik wil starten met beleggen!”; voorkom dan dat je impulsieve beslissingen maakt. Beleg dus niet met geld dat je niet kunt missen. Het is vaak ook beter om eerst meer over beleggen te leren. 

Hoewel beleggen in veel gevallen winstgevend kan zijn, brengt beleggen altijd een risico met zich mee. Gebruik dus alleen geld dat je kunt missen, en voorkom dat je onverhoopt in de financiële problemen raakt. Zo kan jouw vermogen langzaam groeien zonder dat het je jouw nachtrust kost.  

Doe je dit niet, dan kan het ook gebeuren dat je je geld uit je beleggingen moet halen op een moment dat de koers erg laag is. Op deze manier verlies je ook een deel van je inleg. Bekijk eerst uitgebreid de uitleg over beleggen en onze aandelen tips voor beleggen, zodat je de risico’s zoveel mogelijk vermindert. 

3. Let op de kosten die je maakt

Verschillende beleggingsplatforms rekenen kosten voor de diensten die ze verlenen. Er zijn verschillende soorten kosten. Deze kunnen variëren van variabele kosten per transactie tot een vaste maandelijkse fee.

Bij een broker waarbij je betaalt voor iedere transactie kunnen de kosten al snel flink oplopen. Als je een actieve belegger bent, doe je er goed aan om te zoeken naar een broker waarbij de variabele kosten zo laag mogelijk zijn.

Let dus goed op als je gaat beleggen. Wanneer je bijvoorbeeld 2% of 7% per transactie betaalt, dan gaat dit al snel om grote bedragen wanneer je vaak transacties doet. 

Het verschil tussen 2% en 7% bij een bedrag van €1500 is: €105 – €30 = €75. 

Over het algemeen zijn er sprake van de volgende typen kosten:

 • Vaste (maandelijkse) bewaar/beheer kosten – De vaste kosten bestaan vaak uit een maandelijks bedrag.
 • Transactiekosten – De kosten voor het kopen of verkopen van beleggingsproducten.
 • Valuta omwisselingskosten – Wanneer je belegt in een andere valuta rekent de broker vaak kosten wanneer je deze laat omzetten in Euro’s.
 • Inactiviteitsfee – Veel brokers rekenen kosten wanneer je gedurende een bepaalde tijd niet handelt.
 • Dividendkosten – Als je dividend uitbetaald wordt, rekent de broker hier vaak een fee over.

Kosten DEGIRO

4. Begin met een fonds

Er zijn veel verschillende beleggingsproducten waar je in kunt beleggen. Het kan in het begin lastig zijn om hieruit te kiezen.

Wanneer je weinig ervaring hebt met beleggen, is het verstandig om niet te beginnen met complexe producten zoals CFD’s. Deze brengen namelijk meteen een groot risico met zich mee.

Eén van de beleggingsproducten die geschikt is voor beginnende beleggers zijn de ETF’s. Hiermee beleg je in een indexfonds dat probeert de koers van de beurs te volgen. Het voordeel van deze indexfondsen is het relatief lage risico.

Voorbeelden van bekende wereldwijde ETF's:

 • Vanguard FTSE All-World
 • SPDR MSCI All-World Index
 • Vanguard FTSE Developed World

Bovenstaande fondsen proberen namelijk niet de markt te verslaan, maar deze te volgen.

Dit is ook zichtbaar in de eerste grafiek. Je ziet hier dat de lijnen van de drie fondsen erg dicht bij elkaar liggen.

ETF's vergelijken in tabel

ETf koers
ETF jaar

Zoals je op de tweede grafiek kunt zien zijn de resultaten van de verschillende ETF’s nagenoeg hetzelfde.

Deze ETF’s bewegen mee met de wereldwijde economie. Dit kun je in dit voorbeeld zien aan het dipje in de wereldeconomie door de coronacrisis.

Doordat deze ETF’s niet afhankelijk zijn van één aandeel, is het een gespreide vorm van beleggen met minder risico.

ETF jaar

Doordat de resultaten in 2020 tegenvielen vanwege corona, lijkt het handelen in ETF minder interessant. Maar ETF’s zijn lange termijn investeringen. 

In de derde grafiek zien we dat de rendementen over de jaren heen erg mooie resultaten opleveren. 

Zie beleggen in fondsen daarom ook als lange termijn investering en raak niet te snel in paniek bij tegenvallende resultaten op de korte termijn. 

ETF 5 jaren

Wat voor resultaten kan ik behalen met ETF?

Dankzij de economische groei leveren indexfondsen over een lange termijn vaak een positief rendement op. Dit is daarom een goede manier om te beleggen in aandelen voor beginners.

Hoe groot zijn de resultaten? Dit is afhankelijk van de hoeveelheid risico die je neemt. De meeste fondsen geven resultaten tussen de 5% en 15%. Bij landen of specifieke sectoren kan dit tussen de 10% en 30% liggen. Bij verschillende grondstofindexen kan dit zelfs oplopen tot meer dan 100% op jaarbasis. 

Genoeg tips voor beleggen en wil je beginnen met beleggen in ETF’s? Hier vind je een stappenplan!

5. Beleg voor de lange termijn

Wanneer je begint met beleggen is het belangrijk om na te denken over de reden hiervan. Wat is de horizon waarin je belegt? En wat is de aanleiding? 

Het antwoord op deze vragen is belangrijk voor je beleggingsstrategie. Wanneer je snel een hoog rendement wilt behalen, zul je al snel gaan kijken naar beleggingen met een hoger risico. Over het algemeen is het echter aan te raden om je beleggingen te spreiden over een lange termijn. 

Hoewel je op korte termijn vaak te maken kunt krijgen met tegenvallers, stijgt de koers over een lange periode vaak wel. Zo zie je in de afbeelding linksonder de koers van Apple.

Op korte termijn, in dit geval een week, zijn er diepe dalen zichtbaar.  Maar over een lange periode stijgt de koers toch weer, zoals je kunt zien op de rechterafbeelding.

Beide foto’s laten de koers van Apple zien:

1 week

apple aandelen koers

3 jaar

Aandelen koers apple

6. Beleg niet met je emoties

Beleggen vereist zo nu en dan stalen zenuwen. Aandelen kopen is voor beginners daarom vaak ook spannend. De dagelijkse en wekelijkse prijsschommelingen kunnen heel groot zijn.

Wanneer je de waarde van je portefeuille ziet dalen, kan het aantrekkelijk zijn om snel te handelen en je aandelen te verkopen. Wanneer je handelt voor de lange termijn is dit echter geen goed idee. Je kunt in dit geval beter niet te vaak checken hoe het gaat met de aandelen. 

Als je op lange termijn succesvol wil zijn, dan kan het een goed idee zijn om de notificaties naar jouw e-mailadres uit te zetten. Op die manier kun jij je beter beheersen. 

Veel online beleggingsplatforms sturen namelijk veel e-mails en hierdoor ga je te vaak checken hoe het ervoor staat. Zo geef je jouw vermogen de kans om over de jaren heen te groeien, en neem je geen overhaaste beslissingen. 

Probeer je emoties daarom zo veel mogelijk in toom te houden, en wees rationeel. Zo vermijd je impulsieve beslissingen. Zeker wanneer je geen actieve beleggingsstrategie aanhoudt, is het beter om niet dagelijks of wekelijks in te loggen om de koersen te bekijken. 

7. Maak een beleggingsplan

Een beleggingsplan kan je helpen om je strategie voor de lange termijn te bepalen. Zo weet je precies wanneer je wilt kopen en verkopen. In een beleggingsplan kun je ook bepalen hoe je je risico’s gaat spreiden. Dit kan helpen bij het bepalen welke beleggingsproducten je het beste aan kunt schaffen. Laten we er een aantal doornemen. 

Welke strategie beter is hangt af van jouw het risico dat je wilt nemen. Wanneer je risico graag zoveel mogelijk minimaliseert, spreek je van een defensieve portefeuille. Neem je graag meer risico met de kans op een hoger rendement?

Dan spreken we over een offensieve portefeuille. Door je strategie vast te leggen in een beleggingsplan, ben je minder snel geneigd impulsieve beslissingen te maken. 

Voorbeeld 1: All Seasons portfolio

Portfolio verdeling

 • 30% Totale aandelen markt
 • 40% Langlopende obligaties
 • 15%  Intermediaire obligaties
 • 7.5% Grondstoffen
 • 7.5% Goud

Voorbeeld 2: Permanent portfolio

Portfolio verdeling

 • 25% Totale aandelen markt
 • 25% Langlopende obligaties
 • 25% Cash
 • 25% Goud

8. Maak gebruik van het rente-op-rente principe

Het rente-op-rente principe, ook wel bekend als compound interest, is erg populair in de beleggerswereld. Simpel gezegd houdt dit in dat je de behaalde winst weer investeert, waardoor je rente op de ontvangen rente krijgt. Op deze manier ontvang je rendement op je rendement. 

Je geld groeit door dit principe exponentieel, zoals te zien in de afbeelding hiernaast.

Op korte termijn levert dit weinig resultaat op, maar op lange termijn maakt het echter wel degelijk verschil. Investeer dus (een deel van) je winst weer opnieuw.

9. Begin met een demo account

Er zijn verschillende online beleggingsplatforms die een demo account aanbieden. Hiermee kun je oefenen met beleggen zonder echt geld in te leggen. Je belegt bij deze accounts met fictief geld. De maximale waarde van het fictieve geld verschilt per website. 

Je kunt zo zonder enig risico alle mogelijkheden bekijken en bekijken of de broker je bevalt. Een demo account geeft je ook de kans om te experimenteren met verschillende beleggingsproducten en beleggingsstrategieën. 

Bij eToro staan er zelfs verschillende instructievideo’s klaar. De video’s laten je stap voor stap zien hoe je begint. Let op, deze zijn wel in het Engels. 

Instructievideo's bij eToro's demo account

Tips voor beleggen screenshot eToro

Hoe werkt het demo account in eToro?

Als je een wil oefenen met virtueel geld dan moet je eerst een account aanmaken op eToro. Daarna moet je links bovenin (onder je profielfoto) het knopje ”real” naar ”virtual portfolio” zetten.

Op de afbeelding kun je zien om welke knop het gaat. Zodra je in jouw virtuele portfolio zit kun jij vrijuit oefenen, zonder dat het je geld kost. 

Tips voor beleggen screenshot eToro

Met een demo account kom je erachter wat het beste bij je past. Zo kun je snel leren, en beter worden zonder gevolgen. Klaar voor het echte werk? Dan kun je eenvoudig een reguliere beleggingsrekening openen en geld op deze rekening storten. 

Hebben de tips voor beleggen genoeg geholpen? Maak dan nu een demo-account aan op eToro. Dit is een betrouwbare broker die erg geschikt is voor beginners.

10. Maak het automatisch

Er zijn veel argumenten te geven voor het automatiseren van je beleggingen. Door je beleggingen te automatiseren ben je minder snel geneigd in de psychologische valkuilen te stappen wanneer de koers een dip heeft.

Door iedere periode een vast bedrag te beleggen, houd je vast aan je beleggingsstrategie. Zo ben je minder gevoelig voor emotionele beslissingen. 

Je kunt eenvoudig een automatische overschrijving instellen en deze koppelen aan een belegging. Beleggen wordt op deze manier nog eenvoudiger. Een ander voordeel van deze strategie is dat je ongemerkt geld opzij legt, en niet wordt verleid dit uit te geven.

Veelgestelde vragen

Je kunt een beleggingsrekening openen wanneer je 18 jaar oud bent. Vanaf die leeftijd kan in principe iedereen beleggen. Wel moet je bij het openen van een rekening een vragenlijst invullen. Hiermee geef je aan dat je op de hoogte bent van de risico’s. Iedere broker is volgens de wet verplicht je deze vragenlijst in te laten vullen. 

Er zitten altijd risico’s aan beleggen. Je kunt een deel van je geld, of zelfs je hele inleg, kwijtraken. Er zijn echter verschillende manieren om het risico te spreiden en te verminderen. Door te beleggen in fondsen spreid je je inleg. Hierdoor heeft deze beleggingsvorm lagere risico’s dan andere beleggingsvormen. Lees je altijd eerst goed in voordat je begint.

Het rendement van een belegging verschilt per beleggingsproduct. Wanneer je meer risico neemt, is het mogelijke rendement vaak hoger. Helaas geldt dit ook voor het mogelijke verlies. Kies je voor een lager risico? Dan is er doorgaans ook sprake van een lager rendement. 

Bij het kiezen van een beleggingsfonds moet je er vooral op letten dat deze aansluit bij jouw wensen. Bepaal eerst je strategie en je doelen. Met deze informatie kun je nadenken over de functionaliteiten die jij belangrijk vindt, zoals toegang tot een demo account, of een actief beheerd fonds.

Veel mensen beginnen niet met beleggen omdat ze niet over veel kennis beschikken. Het is echter goed mogelijk om zonder al te veel kennis of ervaring te beginnen met beleggen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een actief- of passief beheerd beleggingsfonds. 

Conclusie

Beleggen is een goede manier om meer rendement te behalen met je geld. Er zijn verschillende manieren om als onervaren belegger te beginnen. 

Omdat er zoveel verschillende manieren zijn om te beleggen, is er altijd wel een manier die bij je past, zelfs wanneer je geen kennis hebt of je er in wilt verdiepen. Lees je goed in en gebruik de bovenstaande tips om je rendement te vergroten. 

Meer weten over het kopen van aandelen? Hier vind je extra informatie over het openen van een beleggersrekening.

Houd er rekening mee dat beleggen nooit zonder risico’s is. Beleg dus alleen met geld dat je niet direct nodig hebt.

Begin met beleggen op eToro

Breng deze tips in de praktijk en begin vandaag nog met beleggen. Maak een gratis demo-account aan en begin eenvoudig met je eerste trades zonder risico te lopen.
GRATIS
Martijn Gijsen <a href="https://www.linkedin.com/in/martijn-gijsen-26a8681ba/" target="_blank"><img src="https://bankr.nl/wp-content/uploads/2020/11/linkedin.png" ></a>

Dit artikel is getoetst op feiten. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt Martijn voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Scroll naar top