Het Verschil Obligatie en Aandeel uitgelegd

Aandelen en obligaties, waarschijnlijk de meest bekende beleggingsvormen. Toch komen er vaak nog vragen naar boven, zoals wat nou precies het verschil obligatie en aandeel is, of waarmee er meer koerswinst valt te behalen. In dit artikel kom jij dat te weten!

Investeren in Aandelen en Obligaties stappenplan

Weet jij het verschil obligatie en aandeel al en wil je direct beginnen? Klik dan op de groene knop! 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is het Verschil Obligatie en Aandeel?

Als je over beleggen praat, ga je automatisch denken aan aandelen. Dit staat bijna onlosmakelijk verbonden. Daarom is het belangrijk om te weten wat aandelen precies zijn.

Aandelen zijn eigenlijk kleine stukjes van een bedrijf die op de beurs verhandeld worden. Als je een aandeel koopt ben je dus in feite voor een stukje mede-eigenaar van het bedrijf. 

Dit kan winstgevend zijn omdat er wordt geprofiteerd van koersstijgingen, maar ook winst wordt regelmatig met aandeelhouders gedeeld in de vorm van dividend.

Verschil obligatie en aandeel

Een obligatie behoort tot het rijtje belangrijke begrippen als je het over beleggen hebt. Het is een andere vorm van handelen, en er is dus een verschil obligatie en aandeel. Een obligatie is namelijk een lening. Als jij een obligatie koopt geef je dus een lening aan een bedrijf of een staat. 

Anders dan bij een aandeel zitten er bij obligaties een tijdslimiet aan. Dit is dus direct een belangrijk verschil tussen aandeel en obligatie. Na verloop van tijd krijg je je inleg terug en eventuele rente. Dat is hoe obligaties winstgevend kunnen zijn.

Bij obligaties speelt rente dus een grote rol en vaak is het zelfs zo dat de rente van tevoren vast staat. Meestal staat de periodieke uitkering van een rentecoupon ook al vast. Voorwaarden en regels kunnen weleens verschillen, lees je vooraf dus goed in.

Verschil Obligatie en Aandeel: zelf beleggen

Iedereen kan zelf gaan of leren beleggen in aandelen en obligaties, maar eerst je onderzoek doen is altijd handig. Het belangrijkste verschil tussen aandeel en obligatie is het niveau van risico en het rendement.

Een obligatie is veiliger en stabieler met een lager verwacht rendement. Aandelen daarentegen hebben een hoger verwacht rendement, maar er komt meer risico bij kijken. 

Na het onderzoek verschil aandelen en obligaties kan je gaan beginnen met beleggen. We helpen je hiermee door middel van ons stappenplan. Daarna lees je verder over het verschil aandelen en obligaties.

Stap 1: Kies een online broker voor Aandelen of Obligaties

Er zijn veel verschillende online brokers. Een keuze maken hierin kan weleens moeilijk zijn. De meeste brokers hebben wel de optie om te handelen in aandelen en obligaties. Dat komt omdat deze twee vormen van beleggen erg populair zijn onder professionele en particuliere beleggers. 

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden da het aanbod een grote rol speelt. Als een online broker niet veel keuze geeft in aandelen of obligaties kopen dan kan je beter andere brokers opzoeken. Belangrijker nog dan het verschil obligatie en aandeel is het totale aanbod van geschikte aandelen en obligaties!

Kijk dus goed naar het verschil aandelen en obligaties qua aanbod, zodat je zeker weet dat wat jij wilt wordt aangeboden door de broker.

Ook niet onbelangrijk, de prijs. Hier hebben we ook rekening mee gehouden in de selectie die we hebben gemaakt voor jullie. De kwaliteit van deze brokers is goed en de commissie is laag of zelfs niet-bestaand. Zo blijft het voor iedereen toegankelijk en kun jij hogere rendementen behalen.

Aandelen en Obligaties bij eToro

eToro is het handelsplatform wat bekend staat als de perfecte plek voor het beginnend beleggen. Er zijn uiteenlopende diensten die worden aangeboden op het platform met een verschil aandeel en obligatie en andere handelsproducten.

eToro onderscheidt zichzelf door een sociaal handelsplatform te zijn. Dit doen ze door Copy Trading en doordat je een geheel portfolio van een ervaren belegger kan overnemen.

Dat betekent dat je minder tijd nodig heb om na te denken over een strategie. Je kan namelijk gewoon afkijken, nu mag het wel!

Obligaties kopen bij eToro gaat op basis van obligatie looptijd. Daarin heb je drie opties; kort gemiddeld, lang. Staten, gemeentes en internationale bedrijven behoren allemaal tot de opties bij eToro.

Het Copytrading Network van eToro

Ook voor aandelen kan je terecht op dit sociale handelsplatform. Als je handelt in aandelen betaal je 0% commissie, dit geldt ook voor ETF’s. Ze bieden aandelen aan van 17 beurzen over de hele wereld. 

Naast aandelen en obligaties heeft deze broker een ruime keuze aan diensten. Denk hierbij aan grondstoffen, ETF’s, CFD’s, valuta en forex.

Daarboven op kan je een gratis account aanmaken en direct starten. Als je toch nog wilt oefenen zonder geld in te leggen kan dat ook met een gratis demo account, en anders bedraagt de lage minimale inleg slechts 170,-.

Ben je er klaar voor om te beginnen met aandelen en obligaties?

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Aandelen en Obligaties bij DEGIRO

DEGIRO is een Nederlandse broker die sinds 2018 bestaat. Ondanks dat het een relatief nieuwe broker is, is het nu al actief in 18 landen! Ze staan bekend om hun lage tarieven en ruime keuze in beleggen. 

Zo kun je hier terecht als het gaat om ETF’s, CFD’s en je hebt erg veel keuze in beurzen. En natuurlijk ook aandelen en obligaties. Inmiddels heeft deze online broker meer dan 65 consumentenprijzen gewonnen. Onder andere voor hun uitstekende service en ruime keuze.

Veiligheid is bij online brokers uiteraard ook van belang. Daar hoef je je bij DEGIRO geen zorgen om te maken. Ze worden gereguleerd door de Nederlandse Bank

Verschil obligatie en aandeel duidelijk en zelf beginnen? Start met de groene knop!

Stap 2: Maak een account aan voor Aandelen en Obligaties

DEGIRO en eToro zijn beide grote online brokers geworden. Dit onder andere door de gebruiksvriendelijke websites en apps. Bij beide online brokers is het simpel om een account aan te maken.

Met je e-mailadres is het makkelijk om een account aan te maken op bijvoorbeeld de eToro website. Nadat je de bevestigingsmail heb geverifieerd kan je je registreren bij de online broker.

Als je er klaar voor bent om te beleggen met echt geld zijn er nog twee simpele stappen. Je legitimatie moet bewezen worden en een korte vragenlijst over de risico’s van beleggen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Om het simpel te houden leggen we naast het verschil aandeel en obligatie ook de volgende stappen van het aanmaken van een beleggingsaccount uit door middel van de online broker eToro. 

De eerste keer moet je minimaal € 170 storten, hou daar dus rekening mee. 

Wat betreft de betaalopties is er genoeg keuze. Via iDEAL, creditcard, PayPal, Trustly, Rapid en zelfs Klarna kan je geld overboeken.

Nadat de eerste betaling is goedgekeurd krijg je zelfs nog twee opties erbij; Skrill en Neteller. Meer dan genoeg keuze!

Makkelijk je account financieren

Stap 4: Keuze maken verschil tussen Aandelen en Obligaties

Op eToro heb je ook inzicht in wat de andere handelaren doen

Aandelen en obligaties kopen kan op eToro. Kies eerst een aandeel of een obligatie uit. Dit platform heeft veel keuze. Of je kan zelfs voor een combinatie gaan, daar lees je later in dit artikel meer over.

Wees dus kritisch op welk aandeel of obligatie je uitkiest en doe vooral eerst je onderzoek. Ook kan je kijken naar andere beleggers en hoe hun de winst behalen. 

Bij aandelen is het belangrijk om te kijken naar of je ‘short’ of ‘long’ wilt gaan. Een belegger die denkt dat de prijs van een instrument zal stijgen, gaat ‘long’. Een belegger die denkt dat de prijs van een instrument zal stijgen, gaat ‘short’. 

Op eToro kun je in obligaties handelen in de vorm van ETF’s. Er worden bij eToro fondsen aangeboden op basis van de looptijd van een obligatie of een fonds met meerdere obligaties uit een bepaald land. 

Stap 5: Begin met investeren in een Aandeel of Obligatie!

Investeer je geld in aandelen en obligaties

Stap vijf, we zijn eindelijk bij het echte werk aangekomen. Weet je al het verschil tussen aandeel en obligatie? Dan ben je er klaar voor om te gaan beleggen in het verschil aandelen en obligaties.

Als het gaat om aandelen voorspel je een prijsstijging of prijsdaling. Je speculeert dus over de prijsbeweging.

Ook kan je ervoor kiezen om met het hefboomeffect aan de slag te gaan. Kans op een hogere winst met een lagere inzet. 

Het laatste waar je rekening mee houdt is de stop loss. Dit is een optie om je inleg automatisch te verkopen. Het stop loss punt kan je zelf instellen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waaruit bestaat het Verschil tussen Obligatie en Aandeel?

Er is wel degelijk verschil tussen aandelen en obligaties. Er zijn drie factoren die van belang zijn:

Er is dus een verschil tussen obligatie en aandeel wat betreft het niveau van risico. Aandelen zijn risicovoller dan obligaties. Een obligatie heeft meestal een vaste looptijd en een rentecoupon, het maakt dus niet uit of het bedrijf winst of verlies maakt. Een aandeelhouder heeft daarentegen nergens recht op.

Het rendement hangt dus af van hoe het bedrijf presteert. Niet onbelangrijk om te vermelden is het feit dat ondanks het grotere risico er wel meer winst valt te halen uit handel in aandelen. Over het algemeen gaat dat met obligaties geleidelijker.

Er is onderscheid te maken in de obligatie- en aandelenkoers. Het is wel zo dat de rente vast staat bij een obligatie, maar toch kunnen er schommelingen plaatsvinden.

Dit kan nadelig zijn, maar het kan ook in je voordeel werken. Aandelenkoersen schommelen sterker, dit heeft direct te maken met het grotere risico.

En als laatste is er nog een verschil in de rechten. Er zit minder risico aan handelen in obligaties, en je hebt ook meer rechten. Zo krijgen de obligatiehouders voorrang boven aandeelhouders bij een faillissement.

De rentecoupon staat vaak vooraf vast en nadat de looptijd voorbij is krijg je je inzet weer terug. Aandeelhouders hebben alleen baat bij winst van het bedrijf. Ze hebben wel het recht om te stemmen op de Algemene vergadering van Aandeelhouders en ook hebben aandeelhouders voorrang bij het inschrijven op nieuwe aandelen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggen in Aandelen of Obligaties?

Na al deze informatie is de vraag natuurlijk in welke je moet handelen, aandelen of obligaties? Het antwoord is heel simpel: jij mag dat bepalen! Het verschil tussen obligatie en aandeel is uitgelegd en op basis daarvan is het aan jou om een keuze te maken die het beste bij je past. 

Ben jij iemand die houdt van stabiliteit en veiligheid? Ga dan voor de obligaties! Ben jij iemand die houdt van risico nemen en ‘out of the box’ gaan? Ga dan voor de aandelen!

Maar er is nog een derde optie naast handelen in aandelen of obligaties. Je kan namelijk ook handelen in een combinatie van die twee. Professionele beleggers weten dit al langer. Het zorgt namelijk voor buitengewoon goede beleggingsresultaten. 

Dit kan je herleiden naar het feit dat als aandelen in de koers stijgen, dat de obligaties dan dalen en vice versa. Dit betekent dus dat de koersschommelingen beperkt worden als je handelt in zowel aandelen als obligaties. Het risico wordt flink beperkt terwijl het rendement nog steeds hoog is. 

Bekijk op eToro eens de portfolio’s van andere beleggers, je kan het zelfs direct overnemen met de copytrade functie, en dan profiteer je automatisch mee van hun expertise! Het verschil obligatie en aandeel leer je dan vanzelf. 

Verschil Obligatie en Aandeel: koersen

Voor een investeerder is de koers van een product vanzelfsprekend belangrijk. Daarom is het onderzoeken van deze koersen handig voordat je start met beleggen. 

Het ligt er aan welk aandeel en welke obligatie je kiest. Wat betreft de obligaties heb je twee grote keuzes; de staatsobligaties en de bedrijfsobligaties. 

Je kan bijvoorbeeld staatsobligaties kopen van landen met opkomende economieen. Dat betekent dat de landen in het Westen niet zo interessant zijn. 

Bij veel brokers heb je een handig overzicht voor beide obligaties. De koerswaarde, de looptijd en de rente wordt daar ook weergegeven. 

Bedrijfsobligaties kopen bij DEGIRO

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Verschil Obligatie en Aandeel: de voor- en nadelen

Zoals je kan zien in dit overzicht zijn er meer voordelen dan nadelen verbonden aan het handelen in aandelen en obligaties, ongeacht het verschil obligatie en aandeel. Je kunt dan ook prima in beide handelen. Na het lezen van dit artikel heb je al genoeg informatie om te kunnen beginnen.

Eerst nog oefenen om meer te weten te komen over het verschil obligatie en aandeel? Dat kan gratis en voor niets op eToro. Naar onze mening de beste optie voor een online broker!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Verschil Obligatie en Aandeel: tips & tricks

Voordat je begint met het handelen in aandelen of obligaties hebben we nog een paar tips & tricks voor je zodat je de goede keuze maakt en op een goede manier begint met beleggen. 

Onderzoek waar je in investeert

Als je eenmaal het verschil obligatie en aandeel kent en een keuze hebt gemaakt waar je in wilt investeren is het verstandig om nog verder te onderzoeken wat precies het product is waar je in investeert. Bij een aandeel betekent dit dat je je verdiept in het bedrijf waar je in investeert.

Voor een obligatie is het wat lastiger om, maar ook belangrijk om te weten waar de obligatie vandaan komt. Daarnaast is het ook verstandig om goed te kijken hoe de obligatie de laatste tijd presteert en welke voorwaarden er verder voor deze obligatie zijn. 

Verdeel je risico

Je hoeft niet per se te kiezen tussen een aandeel of een obligatie, je kunt natuurlijk ook in beide investeren. Op deze manier maak je al een begin in het spreiden van je risico. 

Voor beleggen geldt dat er altijd risico aan zit en dat je deze kunt verlagen door je beleggingen te spreiden over verschillende soorten en typen producten. Hoe meer verschillende producten jij in je portfolio hebt hoe lager het risico is dat je neemt, het verschil obligatie en aandeel kun je dan juist inzetten voor risicospreiding.

Verschil Tussen Aandelen en Obligaties: veelgestelde vragen

Het verschil obligatie en aandeel is eigenlijk dat je bij obligaties een lening aangaat waarover je rente ontvangt, terwijl je bij een aandeel investeert in het bedrijf zelf. Met een aandeel wordt je namelijk echt – vaak voor een minimaal stukje, of je moet heel veel aandelen hebben – mede-eigenaar van het bedrijf.

Jij profiteert dan vervolgens mee als het bedrijf goed presteert en het aandeel meer waard wordt, maar je kunt ook profiteren van dividendenuitkering en zelfs stemrecht vergaren binnen het bedrijf.

Beleggen blijft altijd een risico, het verschil obligatie en aandeel is vooral hoeveel risico je loopt. Bij aandelen is dit hoger als bij obligaties.

Bij aandelen voel je namelijk ook direct elke koersdaling van het aandeel. Bovendien heb je minder rechten bij bijvoorbeeld een faillissement, terwijl je bij obligaties doorgaans meer zekerheid hebt en de belegging stabieler is. Alles staat zwart op wit met een vooraf afgesproken terugbetaling, maar dit is nooit extreem hoog zoals aandelen wel heel snel kunnen stijgen als een bedrijf bijvoorbeeld een belangrijke deal binnenhaalt!

Bij het handelen in aandelen zijn de koerswisselingen de grootste risicofactor. Voor de obligaties is de kans op winst minder groot. 

Meer weten over het verschil tussen aandelen en obligaties? Lees dan de rest van het artikel.

Het meeste rendement valt te behalen bij het handelen in aandelen, want hier profiteer je als belegger maximaal mee van een koers die meer of minder waard wordt. Bij een obligatie leen je je geld uit tegen een bepaald percentage, maar een aandeel valt te verkopen tegen elke winst, ook als een aandeel ineens met bijvoorbeeld 20% stijgt! Dit is echter ook zo voor het verlies.

Er valt dus meer winst te behalen met aandelen als met obligaties, maar er zit ook meer risico aan. Dit is een belangrijk verschil tusen aandelen en obligaties.

Bij een aandeel heb je dus een stukje eigendomsrecht in het bedrijf in je bezit. Bij een obligatie leen je min of meer je geld uit, in ruil voor een schuldbewijs (dat je je geld terugkrijgt) en daarbovenop rente. Dit is een verschil aandelen en obligaties. 

Het verschil aandeel en obligatie is wat prijs betreft afhankelijk van waarin het aandeel of de obligatie is en de huidige koers van bijvoorbeeld dat aandeel. Er zijn veel verschillende aandelen en obligaties beschikbaar. Kijk op DEGIRO of eToro om een overzicht van de prijzen te zien en het verschil obligatie en aandeel wat betreft de prijs van verschillende producten.

Een obligatie is een lening die uitgegeven wordt door een bedrijf of overheid, als jijzelf investeert in een obligatie leen je als het ware geld aan degene die de lening uitgegeven heeft. Een obligatie is anders dan een gewone lening omdat het een beurswaarde kent. 

Verschil Obligatie en Aandeel: conclusie

Vaak wordt er gesproken over minder risico bij het handelen in obligaties. Dat is het grootste verschil tussen aandeel en obligatie. Het niveau van risico. Maar je hebt veel verschillende opties, zowel bij de aandelen en bij de obligaties.
 
Je kan bijvoorbeeld kiezen voor aandelen, staatsobligaties of bedrijfsobligaties. Maar zoals in dit artikel is uitgelegd kan je ook voor een combinatie van aandelen en obligaties gaan. Dat is iets wat steeds meer gedaan wordt bij de particuliere beleggers.
 
Voor zowel aandelen als obligaties kun je het beste terecht bij de online broker eToro. Hier heb je een groot aanbod van beide handelsproducten en kun je als beginnende belegger eenvoudig je eerste stappen zetten in de wereld van beleggen. 
Verschil Obligatie en Aandeel
Nu je meer informatie heb over het verschil obligatie en aandeel kan je beginnen met het beleggen op de website of op de app van een goede online broker.
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven